Έτσι θα γιορταστεί φέτος η Γαλλοφωνία
Τι έχει ετοιμάσει για φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Κάθε χρόνο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας στις 20 Μαρτίου, η γαλλική γλώσσα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.
Το 2021 θα είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερη διοργάνωση, καθώς λόγω της πανδημίας Covid-19, όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Διαδίκτυο.
Τι είναι η γαλλοφωνία
Η γαλλοφωνία είναι μια πλούσια και ποικίλη κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται ως κοινή γλώσσα, τη γαλλική. Πρόκειται για μία ζωντανή και διευρυνόμενη κοινότητα, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ομιλούντες, εκ των οποίων 235 εκατομμύρια χρησιμοποιούν ως καθημερινή γλώσσα, τη γαλλική, στις 5 ηπείρους.
Η γαλλοφωνία είναι επίσης ένα σύνολο θεσμικών οργάνων για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και την ανάπτυξη πολιτικής, εκπαιδευτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας που περιλαμβάνει ενδεικτικά τους παρακάτω φορείς: τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (ο οποίος απαριθμεί 88 κράτη μέλη και κυβερνήσεις – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -, κράτη-παρατηρητές και κράτη-συνεργάτες), το Πανεπιστημιακό Γραφείο Γαλλοφωνίας, το διεθνές γαλλόφωνο τηλεοπτικό κανάλι TV5 Monde, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Γαλλοφωνίας, τον Διεθνή Σύλλογο Γαλλόφωνων Δημάρχων, κ.α.
Σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν πολλά σημεία (κυρίως Γαλλικά Σχολεία, Γαλλικά Ινστιτούτα, Ιδρύματα της Alliances Françaises, Πανεπιστήμια) όπου μαθαίνουμε γαλλικά και μοιραζόμαστε την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τις αξίες της εξωστρέφειας της γαλλοφωνίας.
Η γιορτή της Γαλλοφωνίας-2021 στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με όλους τους συνεργάτες του, σας προσκαλεί να γιορτάσουμε τη γαλλοφωνία με ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα, ειδικά για φέτος αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Είτε είστε μαθητής, φοιτητής, εκπαιδευτικός, εργαζόμενος, συνταξιούχος ή απλά άτομο εξωστρεφές και με πολλές ανησυχίες, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ποικιλία εκδηλώσεων που σας προτείνουμε: διαλέξεις, συζητήσεις, διαγωνισμοί, εργαστήρια, ψηφιακά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα για προβολή των ιδεών της γαλλοφωνίας και των συγγραφέων της κ.λπ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει την ποικιλομορφία των δράσεων μας για τη γαλλοφωνία στη Θεσσαλονίκη.
Παρακάτω το πρόγραμμα:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Εργαστήριο Δημιουργίας βιβλίου-αντικειμένου
Ο Σύλλογος Arts en Cercle μας μυεί στη δημιουργία βιβλίων-αντικειμένων με θέμα το Αλφαβητάριο της Ετερότητας.
Στις 16.3 θα δημιουργηθεί η ομάδα, θα συζητηθούν οι έννοιες της ετερότητας και του Άλλου. Θα επιλεγούν οι λέξεις μεσα από την τέχνη και τη φιλοσοφία.
Στις 21.3 θα ασχοληθούμε με το κομμάτι της δημιουργίας και θα δημιουργήσουμε ένα συλλογικό αλφαβητάρι, ένα βιβλίο αντικείμενο.
*16 & 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 18:00-19: 30, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 16:00-19:15, Εγγραφές: https://forms.gle/VYjmcmnDQbmruYkB8. Απαιτείται η γνώση της γαλλικής γλώσσας (Β1) Είναι απαρίτητη η συμμετοχή και στα δύο εργαστήρια. Περιορισμένος αριθμός θέσεων
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Λογοτεχνική συνάντηση με τον Camille de Toledo
Ο Camille de Toledo είναι ένας από τους τέσσερεις φιναλίστ του βραβείου Gongourt 2020 αλλά και του Βραβείου Goncourt Ελλάδας. Με το έργο του Thésée, sa vie nouvelle πραγματοποιεί βαθιά ενδοσκόπηση και διατρέχει την ιστορία του 20ου αιώνα καλώντας να αναλογιστούμε τη μοίρα της ανθρωπότητας.
*5 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 19:00 περισσότερα ΕΔΩ
Λογοτεχνική συνάντηση με τη συγγραφέα και ποιήτρια Κατερίνα Αποστολοπούλου
Συζήτηση στα γαλλικά και στα ελληνικά με την Κατερίνα Αποστολοπούλου για τη δίγλωσση συλλογή της, Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο και για τα ζητήματα τής παράλληλης γραφής σε δύο γλώσσες (αυτο-μετάφραση).
*18 ΜΑΡΤΙΟΥ 19:00, περισσότερα ΕΔΩ
Λογοτεχνική Συνάντηση με τη Djaïli Amadou Amal
Στο πλαίσιο της 2ης Διοργάνωσης του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας διοργανώνεται συνάντηση με τη συγγραφέα Djaïli Amadou Amal η οποία απέσπασε το Βραβείο Γκονκούρ Μαθητών Λυκείου και είναι στους τέσσερεις φιναλίστ για το Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας.
*26 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 19:00, περισσότερα ΕΔΩ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ/ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-10 ΕΤΩΝ
Τα ζώα μέσα από τους μύθους του Ζαν Ντε Λα Φονταίν
Εργαστήριο γλωσσικού κεντρίσματας που συμβάλει στην ανάπτυξη θετικών στάσεων ως προς τη γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ακρόασης και παρατήρησης.
*1 7 , 19 & 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 18:00-19: 30 Εγγραφές: https://forms.gle/K77rQvsXg158NpjM9
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Μαγειρεύοντας μαζί στη γαλλοφωνία
Επιρροή της γαλλικής γαστρονομίας Εργαστήριο: Η ιστορία της σοκολάτας στη Γαλλία Επίδειξη: Μους σοκολάτας και παραλλαγές
Συντονίστρια: Σμαράγδα Ντασιούδη Μακρή Το εργαστήριο διοργανώνεται από τον A.P.L.F. σε συνεργασία με το ΓΙΕ.
*19 ΜΑΡΤΙΟΥ Πληροφορίες: T. 23 10 821 23 1 (115), [email protected]
Γαλλοφωνία & TV5 Monde
Εργαστήριο εξοικείωσης με τις εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του TV5MONDE: – Γνωριμία με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και ανάπτυξη στρατηγικών δια ζώσης ή εξ αποστάσεως διδασκαλία -Καθορισμός των σταδίων εκπαιδευτικού σεναρίου και – Προσαρμογή των πόρων του TV5MONDE στις ανάγκες της τάξης.
*26 ΜΑΡΤΙΟΥ Πληροφορίες: T. 23 10 821 23 1 (11 5 ), [email protected]
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για καθηγητές καθηγήτριες & μαθητές-μαθήτριες
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει τη φιλαναγνωσία.
Στο φετινό Μαραθώνιο Ανάγνωσης οι μαθητές θα αναγνώσουν μύθους του Αισώπου και του Ζαν ντε Λα Φονταίν με αφορμή και τον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του τελευταίου.
*20- 31 ΜΑΡΤΙΟΥ σε Facebook και YouTube
Η Γαλλοφωνία σε αποφθέγματα
Για να γιορτάσουμε την εβδομάδα της γαλλικής γλώσσας και της Γαλλοφωνίας 2021, παρουσιάζονται από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου, αποφθέγματα επτά συγγραφέων οι οποίοι έχουν λαμπρύνει τη γαλλική λογοτεχνία.
Aimé Césaire (Μαρτινίκα), Daniel Maximin (Γουαδελούπη), Vassilis Alexakis (Ελλάδα), Anna Moi (Βιετνάμ), Tahar Ben Jelloun (Mαρόκο), Kaouther Adimi (Αλγερία), Barbara Cassin (Γαλλία)
*16- 30 ΜΑΡΤΙΟΥ σε Facebook και Instagram
Λέξη προς Λέξη με τους E.X.I.S
Συνεργασία με την ομάδα E.X.I.S της οποίας ο pop λογαριασμός στο instagram είναι αφιερωμένος στις λέξεις (ετυμολογική ανάλυση σε λέξεις της επικαιρότητας). Η E.X.I.S δημιουργήθηκε από τον Ledi Bilali, υποψήφιο διδάκτωρα ιστορικής και βαλκανικής γλωσσολογίας του Α.Π.Θ και την αρχιτέκτονα Αρτέμιδα Βαλιράκη.
*20 ΜΑΡΤΙΟΥ σε Facebook και Instagram
Το Chronique du jeudi de LA FRANCE À THESSALONIQUE
Στο πλαίσιο της γιορτής της γαλλοφωνίας, την Πέμπτη 19 Μαρτίου στο Chronique du jeudi της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης θα αναφερθούμε στο ρόλο της γαλλικής γλώσσας στη Θεσσαλονίκη. Το Γενικό Προξενείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είχαν την ιδέα να εγκαινιάσουν τη στήλη Chroniques du Jeudi (Ιστορικές Αναδρομές κάθε Πέμπτη) της ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ για να κάνουν ευρύτερα γνωστή τη Γαλλία του χθες, του σήμερα και του αύριο και να ενισχύσουν το δίκτυο επικοινωνίας και να τονίσουν την κοινότητα ιδεών ανάμεσα στη Γαλλία και τη Β. Ελλάδα.
*19 ΜΑΡΤΙΟΥ στο Facebook
Τα γαλλικά εν δράσει στο Γαλλικό Σχολείο Θεσ/νίκης
Οι μαθητές-μαθήτριες του Γαλλικού Σχολείου Θεσ/νίκης ζουν τη γαλλική γλώσσα με πολλαπλές και διαδραστικές δράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. -Με συνεργασία με τον Σύλλογο Printemps des poètes, οι μαθητές θα παρουσιάσουν ένα πρότζεκτ γύρω από την ποίηση και την απαγγελία. – Κατά τη διάρκεια της “Εβδομάδας Τύπου”, θα κατανοήσουν το σύστημα των μέσων ενημέρωσης, θα διαμορφώσουν την κριτική τους σκέψη και θα σφυρηλατήσουν την ταυτότητα του ενεργού πολίτη.
*16- 30 ΜΑΡΤΙΟΥ σε Facebook και Youtube