Agenda

Έτσι θα συμμετέχει η Θεσσαλονίκη στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Parallaxi
έτσι-θα-συμμετέχει-η-θεσσαλονίκη-στην-359508
Parallaxi

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις κωμοπόλεις και τις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα και να καταστήσουμε τις αστικές περιοχές πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας. Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει ενεργά με τις παρακάτω δράσεις:

Η Καλαμαριά συμμετέχει με δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Μια σειρά από επιμορφωτικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα οι οποίες στοχεύουν να προωθήσουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς και να ευαισθητοποιήσουν τους μικρούς και μεγάλους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, πραγματοποιεί το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς, μετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τίτλο «Συνδυάζω – Μετακινούμαι» που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμαριά διάφορες δράσεις την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με την συμμετοχή μαθητών από το 4ο και 15ο Δημοτικά Σχολεία. Συγκεκριμένα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12.30 θα γίνει το κλείσιμο της λεωφόρου Πλαστήρα από το ύψος της οδού Αγίου Ιωάννη μέχρι την πλατεία Σκρα (εκτός της οδού ανόδου). Παράλληλα οι μαθητές των δύο προαναφερόμενων σχολείων θα επιδοθούν σε δεξιοτεχνία ποδηλάτου, ενώ θα ακολουθήσουν εμψυχωτικές δράσεις. Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο θα γίνει ενημέρωση για τη χρήση ποδηλάτου από τον Ολυμπιονίκη της ποδηλασίας Κλεάνθη Μπάρκα, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής από άνδρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης και η εκδήλωση θα κλείσει με μουσική από Νεανικό Μουσικό Σχήμα.

«Thessaloniki WEST»: Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας από τους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά

“Κυκλοφορώ αλλιώς στα δυτικά…”. Κάλεσμα συμμετοχής και ευαισθητοποίησης με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη, απευθύνουν τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά σε μια συνεργατική πρωτοβουλία για την προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακών συνθηκών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η διαδημοτική δράση που φέρει τον τίτλο «Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας» (Social Biking Challenge) και διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλη την Ευρώπη -στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2018, θα λάβει χώρα από τις 16 Σεπτεμβρίου (έναρξη της Ευρωπαϊκής Eβδομάδας Kινητικότητας) μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Στο διάστημα αυτό οι δημότες των τριών Δήμων που δέχονται να συμμετάσχουν στην “πρόκληση” καλούνται να διανύσουν με το ποδήλατό τους καθημερινά όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούν, συγκεντρώνοντας πόντους και διεκδικώντας με αξιώσεις τη….νίκη!

Τα έπαθλα είναι μια ευγενική χορηγία της ΕΔΑΘΕΣΣ, Εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας Α.Ε. www.edathess.gr.

Πληροφορίες συμμετοχής

Ο πρότυπος αυτός πανευρωπαϊκός διαγωνισμός “Κοινωνικής Ποδηλασίας” βασίζεται στην εφαρμογή BikePrints, μια εφαρμογή παρακολούθησης για ποδηλάτες, διαθέσιμη στα καταστήματα GooglePlay και AppleAppStore. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, διάρκειας τριών εβδομάδων, κυκλοφορώντας στην πόλη τους καθώς και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Κάθε εβδομάδα αποτελεί και ένα αντίστοιχο στάδιο της πρόκλησης που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να οδηγούν μόνοι τους, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και να κερδίζουν πόντους με βάση την απόσταση που ταξιδεύουν.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το ποδήλατό του, τόσο περισσότερους βαθμούς (πόντους) κερδίζει. Στο τέλος κάθε σταδίου, τα ονόματα των 10 νικητών επιλέγονται έπειτα από κλήρωση και λαμβάνουν ένα βραβείο.

Οποιοσδήποτε ενήλικος με smartphone που διαθέτει λειτουργία GPS μπορεί να συμμετάσχει στο Social Biking Challenge με την επωνυμία Thessaloniki West.

Για τους ανήλικους ο γονέας ή ο νόμιμος κηδεμόνας, θα πρέπει να κατεβάσει και να υπογράψει την «ενημερωμένη συγκατάθεση του γονέα» που μπορεί να βρει στο https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/parentalconsent και να την επιστρέψει ηλεκτρονικά στον τοπικό διοργανωτή.

Η εγγραφή παραμένει ανοικτή καθ ‘όλη τη διάρκεια της πρόκλησης.

Τα βήματα είναι απλά:

 • Κατεβάζω την εφαρμογή BikePrints στο κινητό μου τηλέφωνο (Apple & Android)
 • Συνδέομαι στην ομάδα Thessaloniki WEST (συνεργασία Δήμων Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Παύλου Μελά)
 • Παίρνω το ποδήλατό μου
 • Συγκεντρώνω πόντους – χιλιόμετρα
 • Αυξάνω τις πιθανότητες να είμαι ο νικητής του διαγωνισμού!

Κάθε ποδηλάτης έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από δράση ανά πάσα στιγμή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες των τριών Δήμων και να επιλέγουν το λογότυπο του SocialBiking, ή να επικοινωνούν άμεσα μέσω email ή τηλεφωνικά στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

Πληροφορίες για τη δράση και στην ιστοσελίδα: https://socialbiking.jrc.ec.europa.eu/#/start

Επιπλέον:

“Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους” διοργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο της “Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο”

Με το σύνθημα “Όλοι μαζί διαμορφώνουμε τη σύγχρονη βιώσιμη πόλη στην οποία ζούμε και κυκλοφορούμε” ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου συμμετέχει και φέτος στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, διοργανώνοντας το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου– στο πλαίσιο της Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο“Ποδηλατάδα για μικρούς και μεγάλους”.

Με αφετηρία την Πλατεία Δημαρχείου Ευόσμου δημότες κάθε ηλικίας θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη χρήσης των εναλλακτικών – και φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον – μέσων μετακίνησης, συμμετέχοντας στην ποδηλατοδιαδρομή που θα διασχίσει την οδό Αριστοτέλους, με τελικό προορισμό τη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δενδροποτάμου στους Αμπελόκηπους, μπροστά από το Δημοτικό Γήπεδο «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου θα ενωθούν με τις αντίστοιχες ποδηλατοπορείες των Δήμων Αμπελοκήπων Μενεμένης και Παύλου Μελά.

Δωρεάν διάθεση δημοτικών κοινόχρηστων ποδηλάτων

Για τις ανάγκες της διοργάνωσης ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα διαθέσει δωρεάν δημοτικά κοινόχρηστα ποδήλατα σε ενήλικους δημότες που δεν διαθέτουν ποδήλατο. Η διάθεση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα γίνει λίγο πριν την έναρξη της ποδηλατάδας στις 17.30 μπροστά από το δημαρχείο Ευόσμου, με τη χρήση αστυνομικής ταυτότητας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω του περιορισμένου αριθμού ποδηλάτων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

 • 18.00 Δημαρχείο Ευόσμου: Συγκέντρωση – εγγραφές
 • 18.30μμ: Έναρξη ποδηλατάδας με κατεύθυνση προς την οδό Αριστοτέλους
 • 18.45: Κατάληξη της ποδηλατοπορείας στη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Δενδροποτάμου στους Αμπελόκηπους

Επιστροφή στην αφετηρία (Πλατεία Δημαρχείου), όπου θα ακολουθήσει κλήρωση μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών που θα διαθέσει δωρεάν ο ΟΑΣΘ στους ποδηλάτες, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στη διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι η διοργάνωση της Ποδηλατάδας αποτελεί μέρος των δράσεων και των εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην “Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2018”. Κεντρικό σύνθημα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης αποτελεί το μότο «Συνδυάζω – Μετακινούμαι!» με έμφαση την Πολυτροπικότητα, τη διασύνδεση των μέσων της αστικής μετακίνησης, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 16-22 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “InnovaSUMP” του Interreg Europe, διοργανώνει επιπλέον τις ακόλουθες δράσεις:

 • Συμμετοχή ως ομάδα “Thessaloniki West” (συνεργασία με τους όμορους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά) στη δράση κοινωνικής ποδηλασίας “Social Biking Challenge 2018” που διοργανώνει και φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ολόκληρη την Ευρώπη
 • Πιλοτική δράση διάθεσης των δημοτικών κοινόχρηστων ποδηλάτων στους υπαλλήλους του Δήμου για ενδοϋπηρεσιακή χρήση
 • Ενημερωτική δράση για τις βασικές αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, σε συνδυασμό με την παρουσίαση επιτυχημένων πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Μια βδομάδα «χωρίς αυτοκίνητο» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Με ποδηλατοδρομίες, περιπάτους, κατασκευές, επιδείξεις και πολύ παιχνίδι συμμετέχει ο δήμο Νεάπολης-Συκεών στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου)

Με ποικίλες δράσεις, άλλες «εντός και εκτός των Τειχών» και άλλες ανάμεσα στις κατάφυτες διαδρομές του Σεϊχ-Σου, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) συντονίζονται με πλήθος συμμετεχόντων και δρουν μαζικά την ερχόμενη εβδομάδα με έναν κοινό σκοπό: να ενισχύσουν δράσεις ώστε να εμπεδωθούν σε όλους, μικρούς και μεγάλους, μέλη κάθε κοινωνικής ομάδας, τρόποι εναλλακτικών μορφών μετακίνησης συνδυάζοντας μοναδικές διαδρομές της περιοχής με αντίστοιχο συνδυασμό τρόπων μετακίνησης και πάντα «…χωρίς αυτοκίνητο»!

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνες της δράσης Μαρία Ροΐδη, εντεταλμένη σύμβουλος Νέας Γενιάς, και Ειρήνη Καγιαμπίνη, πρόεδρος Δ.Ε. Συκεών, «το μήνυμα της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας, θεσμό που έχει θεσπίσει από το 2002 η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασίζεται στη βιώσιμη κινητικότητα ως βασικού παράγοντα προώθησης της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και προάγει το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) διαμόρφωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.9-ΣΑΒΒΑΤΟ 6.10.2018 

Social Biking Challenge -«Κάντε παιχνίδι με τους φίλους σας και κερδίστε βραβεία!» -Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη δράση θα πρέπει να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή BikePrints ώστε να εγγραφούν. Μέσω αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας έως τις 6.10 θα καταγράφεται η απόσταση την οποία ποδηλατούν. Ο νικητής που θα έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, θα λάβει …ευρωπαϊκό βραβείο!

ΚΥΡΙΑΚΗ 23.9.2018

Περίπατος στο δάσος του Σέϊχ-Σου με σύνθημα «χωρίς αυτοκίνητο». -Σημείο συνάντησης η διασταύρωση «Φιλίππειον» και ώρα 10π.μ. -Για τα μέλη των ΚΑΠΗ θα υπάρχει μεταφορά με λεωφορείο με σημεία αναχώρησης: Πλατεία Ειρήνης-Νεάπολης (8:30 π.μ.), Δημαρχείο Πεύκων (9π.μ.), Εκκλησία Αγ. Παύλου (9:30π.μ.), Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων-Αλ.Παπαναστασίου (10:15π.μ.), Goody’s Επταπυργίου (10:30π.μ.) -Δηλώσεις συμμετοχής για τον περίπατο στο τηλ. 2313313126 έως και τις 20.9.2018

ΣΑΒΒΑΤΟ 29.9.2018

• 11 π.μ.: Αγώνας επίδειξης ικανοτήτων και ποδηλασίας στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης) • Περίπατος εντός και εκτός των Τειχών με το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. -Σημείο συνάντησης: Είσοδος «Γεντί Κουλέ», Επταπύργιο -Ώρες έναρξης: 5:30μ.μ., 6μ.μ., 6:30μ.μ. -Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2313.313126 έως και τις 20.9.2018

ΣΑΒΒΑΤΟ 6.10.2018 – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

• 11 π.μ.: Επιδείξεις δεξιοτεχνίας και παιχνίδια με ποδήλατα στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών για παιδιά Δημοτικού Σχολείου (Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Τάξης) • Έκθεση κατασκευών από τα μέλη των ΚΔΑΠμεΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών με θέμα: «Δήμος χωρίς αυτοκίνητο, αλλαγή σκέψης, αλλαγή ζωής».

ΚΥΡΙΑΚΗ 7.10.2018

Street Handball στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών από τον Φοίβο Συκεών -Ώρα έναρξης: 10 μ.μ.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Έναρξη του έργου iBikeShare για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης

Ένα νέο ερευνητικό έργο, το iBikeShare, ξεκίνησε τις εργασίες του για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Συντονιστής είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), και στο έργο αυτό συνεργάζεται με τις εταιρίες της Θεσσαλονίκης BRAINBOX Α.Ε. και OTO Α.Ε. οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες ποδηλασίας.

Το iΒikeShare ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, τον Μάιο του 2021. Έχει ως στόχο να υπηρετήσει τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και πιο συγκεκριμένα να συμβάλλει στην προώθηση του ποδηλάτου ως ένα μέσο που μπορεί να εξυπηρετήσει καθημερινές μετακινήσεις, και όχι μόνο μετακινήσεις για λόγους αναψυχής, μέσω της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας για την υποστήριξη του σχεδιασμού, της διαχείρισης και της χρήσης συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων. Η ολοκληρωμένη αυτή υπηρεσία που θα αναπτυχθεί, προβλέπεται πως θα αξιολογηθεί σε πραγματική εφαρμογή που θα λάβει χώρα στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων ΤhessΒike-iΒike, το οποίο λειτουργεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το 2013.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», και εντάσσεται στην παρέμβαση με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς για τη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας σε υπάρχοντα αλλά και νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το iΒikeShare καλεί τους μετακινούμενους της Θεσσαλονίκης να εγγραφούν στην κοινότητα του έργου (Facebook page: iBikeShare), για να παρακολουθήσουν τις δράσεις του και να συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο μεταφοράς.

Με την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας στις 16 Σεπτεμβρίου 2018, ξεκινά και η πρώτη επικοινωνία του έργου με το κοινό με στόχο την αναγνώριση των αναγκών των μετακινούμενων στην πόλη, μέσω έρευνας ερωτηματολογίου η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Με τη συμμετοχή στην έρευνα και τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου (https://goo.gl/forms/GNkk1K8WBRRZBMz12) οι συμμετέχοντες θα κερδίσουν δωρεάν χρόνο ποδηλασίας στο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων thessbike-ibike.

Μπες, μοιράσου τις απόψεις σου και βάλε το ποδήλατο στη ζωή σου!

Ένα Flash mob για την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στην Παραλία Θεσσαλονίκης

Εικόνα: Θόδωρος Δημοσχάκης

Το Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18:30, στη Λεωφόρο Νίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα από κοινού με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν ένα δρώμενο έκπληξης σε συνεργασία με την TV 100.

Οι μουσικοί των δύο συνόλων ξεπροβάλλουν από διαφορετικά σημεία και κατευθύνονται προς ένα κοινό για όλους σημείο συγκέντρωσης.

Όσοι τους ακολουθήσουν θα μπορέσουν να το ανακαλύψουν και να γιορτάσουν μαζί τους την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Τα πρώτα τρία λεπτά του δρώμενου θα μαγνητοσκοπηθούν από την Δημοτική Τηλεόραση TV 100. Την συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν ευχάριστα και γνωστά κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου, που θα ακολουθήσει, θα διευθύνουν οι αρχιμουσικοί των δύο σωμάτων, Χάρης Ηλιάδης και Κλεάνθης Ζαρίμπας.

Το δρώμενο έκπληξης θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου Νίκης, που καλείται να ανακαλύψει το κοινό.

Πρόγραμμα: Fr. Händel: Μουσική για τα Βασιλικά Πυροτεχνήματα Bizet: Πρελούδιο από την όπερα Carmen Strauss: Radetzky March κ.ά.

Μουσική διεύθυνση: Χάρης ΗλιάδηςΚλεάνθης Ζαρίμπας

Flash mob – Δρώμενο έκπληξης  Συμφωνικής & Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

*Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18:30, στη Λεωφόρο Νίκης

Δείτε το Βίντεο προώθησης της βιώσιμης μετακίνησης για την ΕΕΚ:

Συμμετοχή του Ο.Α.Σ.Θ. στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, συμμετέχει ο Ο.Α.Σ.Θ. στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Οργανισμού. Οι δράσεις του Ο.Α.Σ.Θ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22/9/2018, ημέρα που κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

Το Σάββατο 22-09-2018, ένα λεωφορείο της υπηρεσίας μετακίνησης Α.με.Α του Ο.Α.Σ.Θ. θα βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ένα συμβατικό λεωφορείο του Οργανισμού θα είναι σταθμευμένο στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

Και στα δύο σημεία, εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ. θα διανέμουν έντυπα του Οργανισμού και θα ενημερώνουν το κοινό για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Ο.Α.Σ.Θ., προτρέποντας τους πολίτες στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Τόσο στην πλατεία Αριστοτέλους, όσο και στην περιοχή του Λευκού Πύργου, οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε συγκεκριμένο έντυπο ώστε να συμμετάσχουν σε κλήρωση για 30 μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Την ίδια μέρα, από τις 18.00 και ως τη λήξη της βάρδιας των ημερήσιων γραμμών, το επιβατικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί ΔΩΡΕΑΝ με όλες τις λεωφορειακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Θ. (Από τη συγκεκριμένη δράση εξαιρείται η ημερήσια (Χ1) και η νυχτερινή γραμμή (Ν1) του Αεροδρομίου.)

ΔΩΡΕΑΝ θα είναι και η μετακίνηση όλων των επιβατών της Πολιτιστικής Γραμμής (50) από τις 15.00 ως τη λήξη της λειτουργίας της γραμμής, στις 21.50, η οποία θα ενισχυθεί με ακόμη ένα λεωφορείο και δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης των 14 σημαντικότερων μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Ο.Α.Σ.Θ. θα συμμετέχει στις 22-09-208 και στη διαδημοτική δράση που φέρει τον τίτλο «Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας» (SocialBikingChallenge) που συνδιοργανώνουν οι δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Οι συμμετέχοντες στην «Ποδηλατοβόλτα στα δυτικά», θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και σε κλήρωση για 30 μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Τέλος, στο πλαίσιο των δράσεων της συμμετοχής του Ο.Α.Σ.Θ. στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ηλεκτρονικά μηνύματα θα αναγράφονται μέσω του συστήματος Τηλεματικής σε όλες τις στάσεις Τηλεματικής και εντός των λεωφορείων. Τα μηνύματα θα είναι:

 • «Ο ΟΑΣΘ συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22/9 Δράσεις oasth.gr»
 • «22/9: Δωρεάν Μετακίνηση με τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. μετά τις 18:00»

Τα αποτελέσματα των κληρώσεων για τις δωρεάν μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα ανακοινωθούν από την επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Θ. (http://oasth.gr/).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα