Έτσι θα τιμήσει η Θεσσαλονίκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη.
Παγκόσμια μέρα ποίησης έχει ανακηρυχτεί η 21 Μαρτίου από το 1999. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ελλάδα, όταν το 1997 ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας, πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού, το 1999, η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε με αποτέλεσμα να γιορτάζουμε τη μέρα αυτή την ποίηση και τους ποιητές.
Πώς γιορτάζει όμως η Θεσσαλονίκη την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης;
Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης διοργανώνουν μια εκδήλωση για τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, στο Φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12.00
Μια εκδήλωση αφιερωμένη σε καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός και οι εκφράσεις του απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα και ο φόβος της βίας ως μια εδραιωμένη αντίληψη ισχυρού και ανίσχυρου στη σχέση των φύλων
Ημέρες & Ώρες
Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης: Ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών, Ποιήματα για τον Εαυτό και για τον Άλλο στο Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Σε σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Παπαδημητρίου, τα ποιήματα των μελών των δύο Εταιρειών, αποδίδουν επί σκηνής οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών – Ποιήματα για τον Εαυτό και για τον Άλλο
Από τα Ημερολόγια έτους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης με αντίστοιχες θεματικές. «Εγώ και ο Άλλος» (Ταυτότητα / Ετερότητα) «Βία κατά των γυναικών»
Κυριακή 19 Μαρ 2023 – 12:00 μμ
Συντελεστές:
- Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
- Επιμέλεια και επιλογή κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη και Σταύρος Ζαφειρίου
- Μουσική: Κώστας Χανής (κρουστά)
- Οι ηθοποιοί: Κώστας Σαντάς, Έφη Δρόσου, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Δημήτρης Σιακάρας, Άννη Τσολακίδου
Μνήμη Μανόλη Αναγνωστάκη | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το περιοδικό «Εντευκτήριο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει μία ξεχωριστή βραδιά, αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 20.00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
► Ομιλητές: Δημήτρης Κόκορης, Μιχάλης Γ. Μπακογιάννης ► Προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ διαβάζουν ποιήματα του Αναγνωστάκη. ► Προβολή ντοκυμανταίρ.
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου, Θεσσαλονίκη την Τρίτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Είσοδος ελεύθερη. Διοργάνωση: Εντευκτήριο – Δήμος Θεσσαλονίκης
Απονομή λογοτεχνικών βραβείων από την ΕΛΘ
Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της ποίησης, θα γίνει η τελετή της απονομής των πρώτων λογοτεχνικών βραβείων που θέσπισε για πρώτη φορά φέτος η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 19.00 μ.μ. στα γραφεία της Στέγης της Ε.Λ.Θ. (Δημοσθένους 4) και θα απονεμηθούν: • το βραβείο Ποίησης, και • το βραβείο Πεζογραφίας, για τα βιβλία που έχουν εκδοθεί μέσα στο 2022, καθώς και • το μεγάλο βραβείο για το σύνολο του έργου του/της που θα δοθεί σε λογοτέχνη/λογοτέχνιδα της πόλης.
4 ποιήτριες και 4 πεζογράφοι διαβάζουν ποιήματα | Λέσχη Ανάγνωσης Albatros
Έλα να διαβάσεις το αγαπημένο σου ποίημα! | Βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης
Φέτος γιορτάζουμε όλοι μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον χώρο τέχνης και πολιτισμού Μ92 στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης στην Μητροπόλεως 92, απαγγέλλοντας το αγαπημένο μας ποίημα και τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση.
Ανατρέξτε στην βιβλιοθήκη σας, βρείτε το ποίημα που σας συγκλόνισε και ελάτε την Τρίτη 21 Μαρτίου από τις 6 το απόγευμα και μετά να μας το απαγγείλετε σε ένα ποιητικό γαϊτανάκι που θα πάει όσο αντέξουμε…
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η συγγραφέας Θέδα Καϊδόγλου και θα συμμετάσχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί του γυμνασίου-λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη 546 22
Δηλώστε συμμετοχή στο 2310256173 ή στο [email protected] ή στο inbox της σελίδας μας. Είσοδος ελεύθερη.
Ποιητικό – Θεατρικό Αναλόγιο | Δήμος Παύλου Μελά
Με αφορμή τις Παγκόσμιες Ημέρες Ποίησης (21.3) και Θεάτρου (27.3) και μετά από προτροπή των θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση, τον Νοέμβριο του 2022, αλλά και όσων δεν κατάφεραν να την δούνε και θέλοντας να θυμίσουμε την καταλυτική δύναμη της ποίησης και του θεάτρου στη ζωή μας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτριος Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παντελής Νιγδέλης, το Τμήμα Πολιτισμού και η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Παύλου Μελά σας προσκαλούν στο Ποιητικό – Θεατρικό Αναλόγιο, σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου:
Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και πάλι Άνοιξη
βασισμένο στις ποιητικές συλλογές
➢«Βραχνή βροχή» της Ολυμπίας Σταύρου και
➢«Κατάστηθος ανέμων» του Σπύρου Λαζαρίδη,
την Τρίτη 21 Μαρτίου και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 , ώρα 21:00
στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη.
Θέατρο και Ποίηση, εναλλάσσονται και εμπεριέχονται.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ποίηση: Σπύρος Λαζαρίδης, Ολυμπία Σταύρου
Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου
Μουσική: Γιώργος Κολοβός
Ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκος Καραγιαννίδης, Μιχάλης Τσόκλης
Φωτισμοί – Μακιγιάζ: Ολυμπία Λαζαρίδου
Βοηθοί σκηνοθέτριας: Μελίνα Γαλέα, Λεονή Νικολαίδου
Mίξη ήχου: Πάρης Βασιλειάδης
Τεχνική υποστήριξη: Πάρης Βασιλειάδης, Μάκης Μαριάδης
Σχέδιο – Επεξεργασία φόντου/Αφίσα: Bonslie
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ελένη Βαβουλίδου, Νίκη Δατσογιάννη, Ελένη Δημοπούλου, Τζένη Κετεγενίδου, Μαρία Λαμπριανίδου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, Γιώργος Στρέμπλης, Δημήτρης Τσακίρης, Άννα Χατζηβασιλειάδου.
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση είναι μία απόπειρα της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Παύλου Μελά αφενός να μεταφέρει στη σκηνή το ποιητικό σύμπαν δύο αξιόλογων ποιητών και αφετέρου να γνωρίσει βαθύτερα το έργο λογοτεχνών που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην περιοχή μας.
Το δρώμενο αυτό, που βασίζεται στις δύο πρόσφατες ποιητικές συλλογές «Βραχνή βροχή» της Ολυμπίας Σταύρου και «Κατάστηθος ανέμων» του Σπύρου Λαζαρίδη, επιχειρεί να αποδώσει τον λόγο των ποιητών στη σκηνή μέσα από τη θεατρική συνθήκη και ατμόσφαιρα.
Ένας θίασος και ένα ταξίδι μέσα στον χωρο-χρόνο, όπου η μνήμη, ο έρωτας, ο θάνατος, η δημιουργία, η μοναξιά, ο εγκλεισμός, η φθορά και η αναγέννηση αποκτούν το δικό μας πρόσωπο και σώμα μέσα στο αέναο ταξίδι των εσωτερικών μας εποχών, μέσα στον κύκλο της ζωής.