Feminine, sunny & blue: Ξέρουμε τι θα κάνεις αν βρεθείς Βερολίνο 15-19 Ιανουαρίου
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 5oυ Hellas Filmbox Berlin.
Για πέμπτη χρονιά σηκώνει αυλαία στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, στο Mitte του Βερολίνου το Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματολογίας της γερμανικής πρωτεύουσας.
Ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές, συζητήσεις, μουσικά δρώμενα συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο έχει να φέρει το γερμανικό κοινό, τους Έλληνες της διασποράς, κινηματογραφιστές, επαγγελματίες και καλλιτέχνες σε επαφή.
Feminine, sunny & blue είναι το φετινό motto του φεστιβάλ: θηλυκό όπως όλη η εκδήλωση και η ταινία έναρξης, η ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, η δυνατή γυναικεία ομάδα του φεστιβάλ, μπλε και ηλιόλουστο όπως ο ήλιος της που αποτυπώνεται στην φετινή αφίσα.
Ταινίας Έναρξης θα είναι το «Winona» του Τhe Boy – Αλέξανδρου Βούλγαρη, ο οποίος θα είναι παρών στο φεστιβάλ. Πριν από την προβολή θα ερμηνεύσουν μαζί με την μουσικό Δεσποινίς Τρίχρωμη τρία τραγούδια από το soundtrack της ταινίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση της προβολής θα πραγματοποιηθεί Q&A.
Ως Ταινία Λήξης θα προβληθεί το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες», το ντοκιμαντέρ που αποτελεί επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, μια δροσερή, αισιόδοξη κωμωδία, που συμμετείχε στο πρόγραμμα Cullinary Cinema του 69ου φεστιβάλ της Berlinale.
Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τους νέους δημιουργούς με το γερμανικό κοινό, τον Τύπο και την Κριτική Επιτροπή των επαγγελματιών αλλά και να παρουσιάσει το νέο που γεννά και δημιουργεί η Ελλάδα.
Οι ταινίες του προγράμματος είναι:
- Holy Boom της Μαρίας Λάφη (Q&A)
- Μeltem του Βασίλη Δογάνη, γερμανική πρεμιέρα (Q&A)
- Περσεφόνη του Κώστα Αθουσάκη, διεθνής πρεμιέρα (Q&A)
- Σκοποφιλία των Ναταλία Λαμπροπούλου & Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου (Q&A)
- Τhe Waiter του Στιβ Κρικρή (Q&A)
- Ζizotek του Βαρδή Μαρινάκη, γερμανική πρεμιέρα
Πριν από το The Waiter την Παρασκευή το βράδυ είναι μεγάλη χαρά για το φεστιβάλ η προβολή της νέας μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» με τον Ματ Ντίλον και την Δάφνη Πατακιά.
Το Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει:
- Irving Park του Παναγιώτη Ευαγγελίδη
- Sugar Town, για μια χούφτα ψήφους του Κίμωνα Τσακίρη
- Στο Σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή
- Μέχρι τη Θάλασσα του Μάρκο Γκαστίν
- Vorzeit – Teil I: Eloge auf Griechenland (Προαιώνια: Εγκώμιο για την Ελλάδα) του Harald Bergmann, παγκόσμια πρεμιέρα
Το ντοκιμαντέρ «Irving Park» θα προβληθεί μαζί με την μικρού μήκους «So Quiet: The performativity of a pussy» της Μαρίας ‘’Cyber’’ Κατσικαδάκου και μετά την προβολή το Σάββατο το βράδυ θα ακολουθήσει εκτεταμένη συζήτηση με τους δύο σκηνοθέτες στο meeting point του Oval στο Babylon.
Mετά το ντοκιμαντέρ «Vorzeit: Eloge auf Griechenland» (Προϊστορία: Εγκώμιο για την Ελλάδα) θα πραγματοποιηθεί εκτεταμένη συζήτηση με εκλεκτούς καλεσμένους και παρουσία του σκηνοθέτη: Τι τον προέτρεψε να ξεκινήσει μια σειρά ταινιών για την Ελλάδα; To ντοκιμαντέρ αποτελεί το πρώτο μιας σειράς του Μπέργκμαν που διερευνούν τι κάνει τους Έλληνες αυτό που είναι. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη οπτικοακουστική προσέγγιση, που μεταφέρει τον θεατή σε ένα ταξίδι σε μια χώρα με έντονες αντιθέσεις ταξιδεύοντας τον θεατή από την αρχαιότητα μέχρι τα χρόνια της κρίσης.
Στα special Screenings αυτή την χρονιά θα προβληθούν «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα και «Smuggling Hendrix» του Μάριου Πιπερίδη.
Στο πρόγραμμα New Vision θα προβληθούν δύο μεγάλου μήκους φιλμ και επτά μικρού και όλες εξερευνούν νέες φόρμες, νέες αφηγηματικές δομές και θεματικές πλατφόρμες:
«Λάμδα Πι» του Χρήστου Πέτρου για την Λένα Πλάτωνος και «The Great Eastern» των The Callas αποτελούν τις δύο μεγάλου μήκους. Στις μικρού μήκους New Vision έχουμε:
- Plastic Flowers του Γιάννη Ζαφείρη, διεθνής πρεμιέρα
- Violent Equation του Αντώνη Δούσια, γερμανική πρεμιέρα
- Sable noir του Θανάση Τρουμπούκη, διεθνής πρεμιέρα
- Inside the sheer nostalgia of a lullaby του Γιώργου Λουρίδα, παγκόσμια πρεμιέρα
- Keygrip του Νάσου Γατζούλη, γερμανική πρεμιέρα
- Unphallo του Γιάννη Δημολίτσα, γερμανική πρεμιέρα
- Flexible Choices του Θοδωρή Βουρνά, παγκόσμια πρεμιέρα
Το πρόγραμμα ταινιών Μικρού Μήκους:
- So Quiet: The performativity of a pussy της Μαρίας ‘’Cyber’’ Κατσικαδάκου
- Nimic του Γιώργου Λάνθιμου
- Still Life του Ιορδάνη Θεοδοσιάδη
- Ivan του Παναγιώτη Κουντουρά
- Patision Avenue του Θανάση Νεοφώτιστου
- Flickering Souls Set Alight του Ιάκωβου Παναγόπουλου, γερμανική πρεμιέρα
- For Sale του Απόστολου Καρούλα
- Set Up του Γιάννη Γουδέλη
- Sad Girk Weekend της Λήδας Βαρβιτζιώτη
- Cloud του Μιχάλη Δημητρίου
- The distance between us and the sky του Βασίλη Κεκάτου
- The silence of the dying fish του Βασίλη Κεκάτου
- Baroque της Χρύσας Κουτράκου
- Am Donnerstag sind wir Frei της Ιωάννας Κρυωνά
Ανοιχτή Συζήτηση: Gender Matters (?)
Την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 στις 17.00 το απόγευμα στην αίθουσα II θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Gender Matters (?)». Στη συζήτηση πρόκειται –μέχρι στιγμής- να συμμετάσχουν οι Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, ακτιβίστρια, σκηνοθέτης, διευθύντρια του LGBTQI φεστιβάλ Outview, Νatalie MacMahon, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος founder του Female Filmmakers Film Festival Berlin, Lara Celenza, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος co-founder του Female Filmmakers Film Festival Berlin. Το θέμα συζήτησης αφορά την ισότητα των δύο φύλων στον χώρο της δουλειάς και πιο συγκεκριμένα στον κινηματογράφο και τα Media.
Tα ερωτήματα που ανακύπτουν από τις στατιστικές και τις μελέτες αλλά και από το status των γυναικών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των media και του κινηματογράφου είναι πολλά:
- Είναι θέμα, τελικά, η ισότητα στον χώρο δουλειάς τους;
- Υπάρχουν περιπτώσεις και ειδικότητες που οι άντρες συνάδελφοι βρίσκονται σε μειοδοτική θέση;
- Γιατί είναι πολύ λιγότερες οι γυναίκες επαγγελματίες του χώρου;
- Υπάρχουν εμπειρίες διακρίσεων σε αυτόν;
- Είναι παρόμοια η κατάσταση των επαγγελματιών στην Ελλάδα και την Γερμανία;
- Yπάρχει όντως διαφοροποίηση στις απολαβές;
Στην συζήτηση τον συντονισμό θα κάνει η δημοσιογράφος του ΑΠΕ MΠΕ και της τηλεόρασης του Alpha TV Φαίη Καραβίτη.
Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο Oval χώρος του Βabylon θα λειτουργήσει ως Meeting Point για τους καλεσμένους. Ο χώρος θα διακοσμηθεί με γλυπτά από σύρμα και σχέδια του νέου φωτογράφου και εικαστικού Erion Kovaci.
Κριτική Επιτροπή
H Κριτική Επιτροπή του τμήματος «Emerging Greeks Competition» αποτελείται από τους:
Wieland Speck: Σκηνοθέτης, συγγραφέας και curator, o Wieland Speck υπήρξε διευθυντής του Πανοράματος της Berlinale από το 1992 έως το 2017. Ηταν ο εμπνευστής του διάσημου Teddy Award – Queer Film Award του φεστιβάλ (1987). Γεννήθηκε στο Freiburg και μετακόμισε στο Βερολίνο το 1972. Σπούδασε γερμανική λογοτεχνία, δράμα και εθνολογία. Ξεκίνησε ως video artist και ακτιβιστής στο κίνημα των gay και από το 1982 και για 10 χρόνια ήταν βοηθός προγράμματος στην Berlinale. Ανάμεσα στις κινηματογραφικές του δουλειές είναι τα “Westler – East of the Wall” και “Escape to Life – The Erika and Klaus Mann Story”. Σήμερα εργάζεται ως curator, σύμβουλος προγραμματισμού, λέκτορας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αρθρογράφος και παρουσιαστής ως film expert στο arte.
Εφη Παπαζαχαρίου: Σπούδασε νομικά και στράφηκε στην δημοσιογραφία με ειδικότητα τον κινηματογράφο, την μουσική και το βιβλίο. Εχει πάρει συνεντεύξεις σε καλλιτέχνες, όπως οι Lou Reed, Sam Shepard, Luc Besson, Bertrand Tavernier, Atom Egoyan, Peter Gabriel, Dizzy Gillespie, Nick Cave, Μarianne Faithfull, Jarvis Cocker, Eric Burdon, Romain Gavras, Guillermo Navarro. Εργάστηκε ως υπεύθυνη Τύπου και Επικεφαλής Ελληνικού προγράμματος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και ως marketing Director και promoter σε πολλά μουσικά event και συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος και excecutive producer, ενώ το 2017 έκανε τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό στη μεγάλη ρετροσπεκτίβα για τον Νίκο Νικολαϊδη από το Ιδρυμα Νιάρχος. Αυτή την στιγμή συνεργάζεται με το popaganda και τον μουσικό Chris James για το “Sons of Chaos” που είναι εμπνευσμένο από την επανάσταση του 1821.
Martin Hampel: Γεννήθηκε το 1985 στην Γερμανία και άρχισε να εργάζεται ως συντονιστής παραγωγής στις εταιρείες Twenty Twenty Vision και Pallas Film από το 2007. Οι Twenty Twenty Vision και Pallas Film (με managing director τον Θανάση Καραθάνο) κάνουν arthouse ταινίες με πολλές συμμετοχές και επιτυχίες σε φεστιβάλ, όπως οι Κάννες, το Βερολίνο και η Βενετία. Το 2009 συμμετείχε στο post graduate course MEGA PLUS στο Media Business School και το 2012 συμμετείχε στο EP2C post production workshop. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ταινίες του: “Marek Edelman… And there was love in the Ghetto” – Σκηνοθεσία: Jolanda Dylewska,
“It must be Heaven” – Σκηνοθεσία: Elia Suleiman, “AYKA” – 2018, Σκηνοθεσία: Sergey Dvortsevoy, “SMUGGLING HENRIX” – 2018, Σκηνοθεσία: Μάριος Πιπερίδης, “Ma Loute” – Line Producer, 2016, Σκηνοθεσία: Bruno Dumont, “Elle” – Line Producer, 2016, Σκηνοθεσία: Paul Verhoeven
H αφίσα του φεστιβάλ -και όλη η καμπάνια δημιουργικών- φιλοτεχνήθηκε από την © peppermint werbung berlin gmbh.
Τα εισιτήρια για τo Opening event και για τις ταινίες θα υπάρχουν από τις 15.12 στο website του Babylon https://babylonberlin.eu
Πρόγραμμα http://www.hellasfilmbox.de/en/programm-2020/
facebook https://www.facebook.com/hellasfilmbox/
Instagram https://www.instagram.com/hellas_filmbox/
#hellasfilmbox #hellasfilmbox2020