Ένα καινούργιο φεστιβάλ για το ροδάκινο!
Ένα διαφορετικό νέο φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Μάιο στην γειτονική μας Βέροια και έχει άρωμα… ροδάκινου. Σε απόσταση μόλις 70 χλμ, ή κάτι λιγότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο, μια πλήρης γιορτή θα μας περιμένει στημένη γύρω από το φημισμένο προϊόν παραγωγής του τόπου, στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου. Γιατί Φεστιβάλ Ροδάκινου ρωτάτε; Η ιστορία […]
Ένα διαφορετικό νέο φεστιβάλ έρχεται αυτόν τον Μάιο στην γειτονική μας Βέροια και έχει άρωμα… ροδάκινου. Σε απόσταση μόλις 70 χλμ, ή κάτι λιγότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο, μια πλήρης γιορτή θα μας περιμένει στημένη γύρω από το φημισμένο προϊόν παραγωγής του τόπου, στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου.
Γιατί Φεστιβάλ Ροδάκινου ρωτάτε; Η ιστορία έχει μεγάλο υπόβαθρο, καθώς ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας (ΤΟΒ) την περίοδο 1958-1962 διοργάνωνε με επιτυχία στην πόλη της Βέροιας το «Φεστιβάλ Παραγωγής». Επρόκειτο για εκδηλώσεις που γνώρισαν πρωτοφανή επιτυχία και πρόβαλαν τα προϊόντα του κάμπου της Ημαθίας σε όλη την Ελλάδα. Μετά την επαναδραστηριοποίηση του ΤΟΒ από το 2014, σχεδιάστηκε η αναβίωση του Φεστιβάλ, με κύρια έμφαση στο Ροδάκινο που αποτελεί κατά κοινή ομολογία τη «ναυαρχίδα» της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου λοιπόν θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Μαΐου 2016 στη Βέροια. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.
Το φεστιβάλ μάλιστα θα έχει τρία κυρίως σκέλη, καθώς θα περιλαμβάνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και Γιορτή Γαστρονομίας με καταξιωμένους σεφ, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.
1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο στο Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον»
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο θα καλύψει όλο το φάσμα, από την καλλιέργεια, τη φυτοπροστασία και τη θρέψη της ροδακινιάς, μέχρι την εμπορία και τις εξαγωγές του φρέσκου και μεταποιημένου ροδάκινου. Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται: ο καθηγητής του πολυτεχνείου της Ανκόνα και διευθυντής του δενδροκομικού ινστιτούτου της Ρώμης κ. Davide Neri, ο Ισπανός γεωπόνος με ειδίκευση σε θέματα θρέψης της ροδακινιάς κ. Javier Jovellar, οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ.κ. Νάνος, Κωβαίος, Μολασιώτης, Καραογλανίδης και Βασιλακάκης, εκπρόσωποι θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, καθώς και καλεσμένοι από ευρωπαϊκούς ομίλους σούπερ μάρκετ.
Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Τα Δημιουργικά Εργαστήρια για παιδιά του φεστιβάλ διοργανώνονται το Σάββατο 28 Μαΐου σε συνεργασία με την πολυβραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά παιχνίδια με θέμα το ροδάκινο, την παραγωγή και την διατροφική του αξία. Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στους φιλόξενους χώρους της Βιβλιοθήκης. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Γιορτή Γαστρονομίας με καταξιωμένους σεφ στο Πάρκο Εληάς
Η Γιορτή Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο Εληάς την Κυριακή 29 Μαΐου, με κεντρικό concept μία pop-up-kitchen, δηλαδή μια ανοιχτή κουζίνα στο πάρκο με καλεσμένο σεφ τον πολύ καταξιωμένο στον χώρο της εστίασης και γνωστό από την τηλεόραση κ. Άρη Τσανακλίδη. Ο σεφ σε ένα live cooking show θα δημιουργήσει πρωτότυπες συνταγές με βάση το ροδάκινο και την κομπόστα, ενώ παράλληλα νοικοκυρές της πόλης θα φέρουν τα πιάτα τους με βάση το ροδάκινο για να συμμετέχουν στο μεγάλο διαγωνισμό μαγειρικής. Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στους χώρους του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:
Έκθεση Φωτογραφίας «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» με θέμα τα Φεστιβάλ Παραγωγής του ΤΟΒ την περίοδο 1958-1962, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ιστορία της πόλης.
Μπαζάρ με χειροποίητες δημιουργίες από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» αφιερωμένες στο 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου Βέροιας.
Σε cafe-bar της πόλης:
Cocktail nights με δροσερά κοκτέιλ από ροδάκινο και dj parties!
Ετήσιος Χορός Τουριστικού Ομίλου Βέροιας: Κυριακή 29/5, στην Εληά όπως παλιά, με πλούσιο μενού βασισμένο στο ροδάκινο και ζωντανή μουσική, ξαναζούμε το όνειρο του ΤΟΒ.
Δείτε όμως το αναλυτικό πρόγραμμα!
1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο
Βέροια, 27-28 Μαΐου 2016, Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον»
1η μέρα – Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
17:30 Υποδοχή συνέδρων – Εγγραφές
18:00 Χαιρετισμός προέδρου οργανωτικής επιτροπής
18:10 Χαιρετισμοί πολιτικών και παραγωγικών φορέων
18:30 Απονομή τιμητικών βραβεύσεων
18:45 Χαιρετισμός αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη
Έναρξη εργασιών συνεδρίου
1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Φυτοπροστασία: Εχθροί της ροδακινιάς και αντιμετώπισή τους
Συντονιστής: Ευαγγελόπουλος Γιάννης
19:00 “Φαιά σήψη στη ροδακινιά: Παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και αντιμετώπιση”, Γιώργος Καραογλανίδης – Επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.
19:20 “Τα έντομα που προσβάλλουν τη ροδακινιά και η αντιμετώπισή τους“,Δημήτρης Κωβαίος – Καθηγητής Α.Π.Θ.
19:40 “Ολοκληρωμένες Λύσεις Φυτοπροστασίας στο Ροδάκινο από την Bayer”, Μάνος Χαρκιολάκης – BayerCropScience
20:00 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
2η μέρα – Σάββατο 28 Μαΐου 2016
2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δενδροκομία: Τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς
Συντονιστής: Χαλκίδης Βασίλειος
09:00 Προσέλευση συνέδρων
09:20 “Αραίωμα ροδακινιάς: Πρόκληση για την μηχανοποίηση της καλλιέργειας”, Μιλτιάδης Βασιλακάκης – ΟμότιμοςΚαθηγητής Α.Π.Θ.
09:40 “Μερικές καινοτομίες στην καλλιέργεια των νωπών ροδάκινων/νεκταρινιών”, Γεώργιος Νάνος – Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
10:00 “Εγκλιματισμός ποικιλιών ροδακινιάς στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νομού Ημαθίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα καρπού“, Dr. Παυλίνα Δρογούδη – Αναπληρώτρια Ερευνήτρια – ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ“
10:20 “Νέα συστήματα διαμόρφωσης και καινοτομίες στην παραγωγή ροδάκινου“, Davide Neri – Καθηγητής Πολυτεχνείου Ανκόνα, διευθυντής National Fruit Research Centre (CRA-FRU) Ρώμης
11:00 “Ποιότητα ροδακίνων: Προβλήματα και Προοπτικές διαχείρισης“, ΜολασιώτηςΑθανάσιος – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.
11:20 “Θρέψη ροδακινιάς: Ο ρόλος των κύριων θρεπτικών στοιχείων”,JavierJovellar – CropNutrition / BUEurope / RegionMediterranean).
11:40 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
διάλειμμα – καφές
3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αγορά: Το ροδάκινο στις αγορές του κόσμου
Συντονιστής: Γιαννακάκης Χρήστος
12:20 “Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων: Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας“,Κούρεντα Ευαγγελία, προϊστάμενη διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
12:40 “Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου για τα ελληνικά ροδάκινα και φρούτα“,MohamedRostom – CEOMarcoEgypt, μέλοςΔ.Σ. Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Γενικός Γραμματέας Εισαγωγέων Ένωσης Επιμελητηρίων Αιγύπτου, μέλος Δ.Σ. Περιφερειακής Επιτροπή Τουρισμού Αλεξάνδρειας Αιγύπτου
13:00 “Ομάδες παραγωγών – Οργανώσεις παραγωγών“, Μακρή Αναστασία – στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
13:20 “Συστήματα ποιότητας: προστιθέμενη αξία στο ροδάκινο“, Στεργίου Γιάννης – εμπορικός διευθυντής NOVACERT
13:40 Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
13:40 Λήξη εργασιών συνεδρίου – Απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής
Μεσημεριανός μπουφές
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Πρόεδρος: Πατσίκας Ζήσης, Μέλη: Γιαννακάκης Χρήστος, Ευαγγελόπουλος Γιάννης, Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Παπαρουσόπουλος Γιώργος, Ουσουλτζόγλου Νίκος, , Πιλιτσίδου Γιάννα.
Εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Σάββατο 28 Μαΐου, 10.00-11.30
Η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας
Μαθαίνουμε τα οφέλη των φρούτων και κυρίως του ροδάκινου στην υγεία μας. Από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα εμπνεόμαστε από αριστοτέχνες διαχρονικούς καλλιτέχνες και φτιάχνουμε τις δικές μας εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ροδάκινο.θα λερωθούμε, θα φανταστούμε και τελικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό έργο.Με τη ζωγράφο-διακοσμήτρια Βασιλική Σιδηροπούλου-Καραμήτσου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.
Σάββατο 28 Μαΐου, 11.30-12.30
Peach party στην αυλή!!!
Ελάτε να γνωρίσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε το φρούτο του καλοκαιριού και να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον κήπο της Βιβλιοθήκης μας.
Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής από τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494, www.libver.gr
Ξενάγηση στη Βέροια
Σάββατο 28 Μαΐου, 18:00
Μαθαίνουμε την πόλη μας
Ξενάγηση στη Βέροια παρέα με το veria-volta.gr. Περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP) που σας περιμένει όλες τις εποχές του έτους με μία ξεχωριστή πρόταση περιήγησης και ξεκούρασης.
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη Γραμματεία του Συνεδρίου ή στο toverias@gmail.com.
Γιορτή Γαστρονομίας
Κυριακή 29 Μαΐου, 11.00-14.00
Την Κυριακή έχουμε γιορτή!
Το πάρκο Εληάς μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και μαγειρεύουμε gourmet συνταγές με ροδάκινο. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές εμπνεύσεις του, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.
* Τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα θα δημοσιευτούν στο www.veriafestival.org