Agenda

Φωτοπούλου, Στέργιογλου και Πασχαλίδης έρχονται για δύο αλλιώτικα βράδια στη Θεσσαλονίκη

Τι λένε οι τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες στην Parallaxi για αυτό που θα δούμε στην πόλη

Γιώργος Σταυρακίδης
φωτοπούλου-στέργιογλου-και-πασχαλίδ-1157880
Γιώργος Σταυρακίδης

Τι συμβαίνει όταν αχινοί επαναστατούν και θέλουν να αλλάξουν; Όταν ο εχθρός παρατάει τη μάχη και πάει ν’ αγοράσει παγωτό; Όταν μια κυρία που δεν ξέρει λέξη ρωσικά επιμένει και θέλει να τα μιλάει; Όταν συμβαίνουν αυτά και πολλά ακόμη προκύπτει μία συναυλία-παράσταση με μουσική και τραγούδια του συνθέτη Ηρακλή Πασχαλίδη που εκτός από τη σύνθεση αγαπάει και την αποσύνθεση…

Κάπως έτσι ξεκινάει η παρουσίαση ή αλλιώς πρόσκληση του κοινού της Θεσσαλονίκης στις δύο βραδιές που πρόκειται να βρεθούν τρεις αγαπημένοι καλλιτέχνες που έχουν συνδέσει την παρουσία τους με την πόλη, στο Αμφιθέατρο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός ΔΕΘ) την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου στις 21.00 σε μία διοργάνωση του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, παρουσιάζοντας ένα… Καμπαρέ σε μορφή συναυλίας όπως το χαρακτηρίζουν οι ίδιοι!

Ο σπουδαίος συνθέτης Ηρακλής Πασχαλίδης στο πιάνο και με συνεργούς τους αγαπημένους ηθοποιούς-τραγουδιστές Χρήστο Στέργιογλου και Λυδία Φωτοπούλου να περιπλανώνται σε μία πραγματικότητα που παραπατάει και αποφεύγει τα αναμενόμενα, έχουν σκοπό να μας υποδεχτούν στο δικό τους σύμπαν, με λόγια και μουσικές σαν μικρές ιστορίες, πλέκοντας την αφήγηση με το χιούμορ, το όνειρο και την φαντασία.

Η διαδρομή του Ηρακλή Πασχαλίδη ξεκινά το 1981 στους πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας που διοργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί τον συναντάμε για πρώτη φορά με δύο τραγούδια που ερμήνευσε ο Χρήστος Στέργιογλου: την «Κυρία από την Ικαρία» και το «Τραγούδι». Έκτοτε, ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με τη σύνθεση μουσικής κυρίως για το θέατρο και τον κινηματογράφο και σε λίγες, επιλεγμένες εργασίες για την τηλεόραση, αλλά δε σταμάτησε να διατηρεί στενή σχέση τόσο με τον Στέργιογλου, όσο αργότερα και με την Φωτοπούλου φτιάχνοντας μία καλλιτεχνική παρέα που κρατάει χρόνια και θα έχουμε την ευκαιρία να ανανεώσουμε τη σχέση μας μαζί τους σε δύο βράδια – την Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου – στη Θεσσαλονίκη, με παλιότερα αλλά και πιο καινούρια έως ολοκαίνουρια τραγούδια που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο συνθέτης στην Parallaxi, μεταξύ των τραγουδιών, για πρώτη φορά θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε την μελοποίηση άγνωστων στίχων της Μαριανίνας Κριεζή που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2022.

Το νέο τραγούδι σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή

«Αυτό που θα δείτε, είναι κάτι μεταξύ παράστασης και συναυλίας. Εγώ το ονομάζω καμπαρέ σε μορφή συναυλίας» αναφέρει ο Ηρακλής Πασχαλίδης λίγο πριν έρθει με τους ηθοποιούς – ερμηνευτές του στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας στη συνέχεια πως «Έχει πολύ μικρά κείμενα και τραγούδια. Κείμενα ή αλλιώς σχόλια όπως τα λέω, που έγραψα εγώ και κατά κάποιο τρόπο οδηγούν στο τραγούδι που ακολουθεί, με στόχο όλο αυτό να αποτελέσει ένα σύμπαν. Στήθηκε και από τους τρεις μας αυτό το πρόγραμμα. Αυτά που διαλέχτηκαν, ήταν με βάση τον Χρήστο και την Λυδία και πόσο τους πηγαίνουν ή τα αγαπούν οι ίδιοι. Αλλιώς δε θα έμπαινε τίποτα που δε θα τους έδινε τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από αυτό. Υπάρχει μεταξύ μας μία φιλική σχέση που κρατάει πολλά χρόνια και δεν διακόπηκε ποτέ.  Μια στιγμή που ξεχωρίζω σε αυτά τα βράδια, είναι κάτι καινούριο που θα παρουσιάσουμε και με βρίσκει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο να χαίρομαι πολύ που θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά. Κι αυτό είναι ανέκδοτοι στίχοι της Μαριανίνας Κριεζή που την αγαπώ ιδιαιτέρως πολύ. Ήταν κάτι στίχοι που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών και έτσι τους βρήκα και τους έκανα τραγούδι. Όπως και ακόμα ένα τραγούδι που θα παρουσιαστεί και είναι καινούριο, σε στίχους δικούς μου».

«Κάθε φορά είναι σαν να ξαναγεννιέται κάτι»

«Αυτή είναι μία ιστορία που αρχίζει από πάρα πολύ παλιά» λέει ο Χρήστος Στέργιογλου στην επικοινωνία μας μαζί του και εν μέσω προβών για τις δύο βραδιές στη Θεσσαλονίκη.  «Με τον Ηρακλή είχα πάει στο Φεστιβάλ της Κέρκυρας το 1981, είχα πει εγώ δύο τραγούδια δικά του, όπου το ένα από εκείνα το λέω και σε αυτές τις συναυλίες μας. Εκείνη την εποχή, είχε πάθει έναν «έρωτα» με τον Τζάνι Ροντάρι, που είναι ένας εξαιρετικός αναρχικός παραμυθάς από την Ιταλία και είχε γράψει κάποιες πολύ μικρές ιστορίες, κάποια στιχάκια που είναι παιδικά αλλά εγώ τα λέω οικουμενικά. Έγραψε τότε λοιπόν αυτά τα τραγούδια και έχουμε διαλέξει να πούμε οκτώ από αυτά, που είναι στα ιταλικά. Τραγούδια που τα λέμε κοντά τριάντα χρόνια! Είναι μία παρέα άλλωστε που κρατάει από το 1980, στην αρχή εγώ και ο Ηρακλής και τα τελευταία 20 χρόνια και με τη Λυδία μαζί μας. Όλο αυτό στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε και επέστρεψε ξανά παλιότερα, αλλά έρχεται και τώρα πάλι στην πόλη που πρωτοδημιουργήθηκε. Δε γίνεται να μη πάρουμε γεύση από Θεσσαλονίκη. Ξέρετε, όπου πάμε και όσες φορές επιθυμούμε να το κάνουμε γίνεται μία πολύ ωραία συνάντηση. Κάθε φορά είναι σαν να ξαναγεννιέται κάτι. Είναι κάτι σαν σπιράλ που έρχεται και επανέρχεται και μας θυμίζει τα νιάτα μας, επιβεβαιώνει κάθε φορά πόσο ωραίο είναι να υπάρχουν αυτές οι φιλίες και αυτές οι συναντήσεις και να βρίσκουμε ανθρώπους που αγαπιόμαστε. Ασφαλώς σε αυτό το πρόγραμμα, ο «γονέας» είναι ο Ηρακλής γιατί πρόκειται για ένα δικό του γέννημα. Είναι σαν να έχουμε καλέσει ανθρώπους στο σπίτι μας και να τους προσφέρουμε κάτι, όπως όταν προσφέρεις ένα καλό φαγητό και ένα ποτό στους καλεσμένους σου. Πάντα, όταν εμφανιζόμαστε, έχουμε μία χαρά. Κι εμείς που είμαστε στη σκηνή, αλλά και οι άνθρωποι που έρχονται» αναφέρει ο σπουδαίος ηθοποιός που όποτε βρίσκει ευκαιρία, όπως μου λέει, επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένα πρόγραμμα που με πάρα πολλή χαρά το βγάλαμε ξανά από τα συρτάρια»

Κάτι που επιβεβαιώνει βέβαια και η υπέροχη Λυδία Φωτοπούλου λέγοντας πως «Πάντα την νοσταλγώ τη Θεσσαλονίκη… Όταν πηγαίνω και με δουλειά κιόλας νιώθω ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση γιατί από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησα και ενηλικιώθηκα καλλιτεχνικά. Κάθε φορά που γυρίζω είναι σαν να γυρίζω σε ένα πατρικό σπίτι ας πούμε». Για το πρόγραμμα στο Αμφιθέατρο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τις ερχόμενες Δευτέρα και Τρίτη, η σημαντική ηθοποιός, αναφέρει: «Είναι ένα πρόγραμμα που με πάρα πολλή χαρά το βγάλαμε ξανά από τα «συρτάρια». Ο Ηρακλής είναι ένας εξαιρετικός μουσικός για το θέατρο, γιατί διαθέτει και ένστικτο και χιούμορ φοβερό και μια μελωδικότητα ιδιαίτερη. Όλα του τα τραγούδια είναι σαν μικρές παραστασούλες. Έχει κάνει πανέμορφα τραγούδια που μπορούν να σταθούν και εκτός μιας παράστασης και θα τα ακούσουμε την Δευτέρα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουμε επιλέξει και καινούρια τραγούδια. Χαίρομαι πολύ που συνεργάζομαι και με τον  Χρήστο και με τον Ηρακλή, ειδικά για κάτι που έχει τη μουσική μέσα του και το τραγούδι. Είναι κάτι που το αγαπάω πάρα πολύ, εκτός του θεάτρου και χαίρομαι που θα το κάνουμε και σε έναν τόσο ωραίο χώρο στη Θεσσαλονίκη».

«Θα πρέπει να του επιβεβαιώσουμε την αγάπη του προς εμάς»

Μια σειρά μελωδικών αφηγήσεων που θα απολαύσουμε για δύο βράδια σε έναν εξαιρετικό χώρο της πόλης – απόλυτα καλλιτεχνικό και σπουδαίο – με τρεις πολύτιμους καλλιτέχνες που για δεκαετίες έχουν φτιάξει μία γερή σχέση με το κοινό και με την τέχνη, με τον ακριβοθώρητο Ηρακλή Πασχαλίδη στο κέντρο, ως δημιουργό όλης αυτής της δουλειάς. «Επειδή έχω αρκετό καιρό να παίξω, υπάρχει μία αγωνία. Αλλά, δε νομίζω να μπορεί να υπάρξει καλλιτέχνης χωρίς μία τέτοια ανησυχία, ένα τέτοιο τρακ. Πάντα υπάρχει, επειδή η παράσταση είναι ένα ζωντανό πράγμα, δε ξέρεις πώς θα βγει. Θέλω όμως να είναι μία ζεστή βραδιά στη Θεσσαλονίκη, να αρέσει στο κοινό αυτό που θα ακούσει. Θα πρέπει να του επιβεβαιώσουμε την αγάπη του προς εμάς κι αυτό φιλοδοξούμε» αναφέρει στο τέλος της συνομιλίας μας ο σημαντικός συνθέτης. Ραντεβού λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη…

*Όταν η πραγματικότητα παραπατάει (Καμπαρέ σε μορφή συναυλίας) | Μουσική – σχόλια – πιάνο: Ηρακλής Πασχαλίδης, Τραγουδούν: Χρήστος Στέργιογλου, Λυδία Φωτοπούλου | Αμφιθέατρο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντός ΔΕΘ) | Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαΐου στις 21.00 | Είσοδος 10 ευρώ | Διάρκεια 75’ | Τηλέφωνα κρατήσεων: 6973259340 & 6937081700

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα