Agenda

Γ. Κουβαράς: Υπάρχουν στερεότυπα για τη νεολαία που είναι καιρός να καταρρίψουμε

Με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο IVCO 2021 μιλήσαμε με τον άνθρωπο πίσω από την ActionAid.

Νίκος Γκάγιας
γ-κουβαράς-υπάρχουν-στερεότυπα-για-τη-831247
Νίκος Γκάγιας

Το μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο διεθνούς εθελοντισμού στον κόσμο, το IVCO 2021 φιλοξενεί η ActionAid στη Θεσσαλονίκη από σήμερα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, το οποίο λόγω πανδημίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά. 

Φυσικά, όπως μας εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς, κ. Γεράσιμος Κουβαράς «η ιδιαιτερότητα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι παράλληλα με το συνέδριο πραγματοποιείται και η 1η Διεθνής Διαδικτυακή Έκθεση Εθελοντισμού, όπου εθελοντικές οργανώσεις από την Ελλάδα και από το εξωτερικό θα εκθέσουν το έργο τους, θα δικτυωθούν και θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και συζητήσεις. Ο χώρος της έκθεσης είναι ανοιχτός και δωρεάν για το κοινό – μ’ ένα ανώτατο βέβαια όριο στο αριθμό επισκεπτών που μπορεί να φιλοξενήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα – και η πρόσβαση δίνεται μετά από εγγραφή εδώ.

Οι επισκέπτες, πέρα από τη γνωριμία με τις οργανώσεις και τη δυνατότητα συνομιλίας με εκπροσώπους τους σε πραγματικό χρόνο, θα έχουν πρόσβαση και σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων βρίσκεται εδώ»

Η ActionAid επίλεξε τη Θεσσαλονίκη αφενός γιατί είναι μία πόλη με μεγάλες δράσεις εθελοντισμού, όπως το ΦΚΘ ή ο Νυχτερινός Μαραθώνιος, που σταθερά στηρίζονται εθελοντικά από ανθρώπους της πόλης και ιδίως τους νέους. Αφετέρου γιατί έχει φορείς με πλούσιο και πολύπλευρο έργο στο πεδίο, όπως η ΧΑΝΘ, και έχει αναπτύξει ίσως από τα πρώτα ανάλογα δίκτυα εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, το ThessDiktion μέλος του οποίου είναι πλέον η ActionAid.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εδώ και τρεις μήνες ανοίξαμε τις πόρτες του Κέντρου της ActionAid στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Ναυαρίνου, που είναι ένα hub για τη νεολαία. Μέρος της αποστολής του είναι να ενισχύσει τις δράσεις εθελοντισμού και ακτιβισμού των νέων, ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας τους ίδιους, και τις συλλογικότητές τους σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και φορείς της πόλης. Στόχος μας είναι οι νέοι να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν οι ίδιοι ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εκείνους και την πόλη τους», επισημαίνει ο κ. Κουβαράς.

Ανύπαρκτο χαρακτηρίζει το πλαίσιο του εθελοντισμού στην Ελλάδα ο κ. Κουβαράς. Όπως δηλώνει «ενώ για δεκαετίες η κοινωνία των πολιτών στη χώρα αναπτύσσεται σε διάφορους τομείς και κατευθύνσεις, και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εμπλακεί και συνεχίζουν να εμπλέκονται σε οργανωμένες ή άτυπες εθελοντικές δράσεις ο εθελοντισμός στην Ελλάδα παραμένεις χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο που θα τον προστατεύει και θα το ενθαρρύνει. 

Η ActionAid συμμετέχει ενεργά αναλαμβάνοντας συχνά ηγετικό ρόλο στις διαβουλεύσεις και στην κινητοποίηση των οργανώσεων πιέζοντας για τη θέσπιση ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει αφενός τη θεσμική και διαχειριστική ανεξαρτησία τους και αφετέρου τη ρύθμιση των κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει το έργο και την αξία του εθελοντισμού, να τον ενισχύσει και να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξή του»

Αν και η Πολιτεία περισσότερο αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει τον εθελοντισμό, οι κοινωνικές προκλήσεις, η οικονομική κρίση, οι ανισότητες, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής έχουν ενισχύσει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αλλά και τη πρόθεση των πολιτών να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ίδιων αλλά και ομάδων που τα στερούνται.

«Είναι πολλοί εκείνοι που θα ξεκινούσαν μια εθελοντική δραστηριότητα αλλά τους λείπει η πρόσβαση στην πληροφορία, δεν γνωρίζουν το πώς ή το φοβούνται. Η Έκθεση Εθελοντισμού έχει και αυτό το στόχο. Να δώσει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες για εθελοντισμό που μπορεί να μην έχουν σκεφτεί ή ανακαλύψει», τονίζει.

Σχετικά με τις ηλικίες που υποστηρίζουν τον εθελοντισμό, ο Γενικός Διευθυντής αναφέρει πως δεν υπάρχουν διακρίσεις.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε παραγωγικές ηλικίες έχουν λιγότερο χρόνο αλλά είναι πιο συνειδητοί και κατασταλαγμένοι εθελοντές. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερο χρόνο αλλά συχνά περιορισμένες ευκαιρίες. Τέλος, οι νέοι δεσμεύονται πιο βραχυπρόθεσμα και δυσκολεύονται, καθώς το θεσμικό πλαίσιο αλλά και η πρόσβαση στην πληροφορία πολλές φορές απουσιάζει. Υπάρχουν, όμως πολλά στερεότυπα γύρω από τη νεολαία που είναι καιρός να καταρρίψουμε. Η Τετάρτη 20/10, η τελευταία μέρα της Έκθεσης θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη και η ActionAid σε συνεργασία με την Ierax Analytix θα παρουσιάσει για πρώτη φορά δημόσια τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που διεξήγαμε σε ένα δείγμα 600 νέων της πόλης.

Μεταξύ άλλων, ένα στερεότυπο που καταρρίπτει η έρευνα αυτή είναι ότι οι νέοι είναι είτε αδιάφοροι είτε εξαντλούν το κοινωνικό ενδιαφέρον τους στα social media. Όπως προκύπτει, οι νέοι διψούν για πραγματική δράση και είναι η πόλη που δεν τους δίνει τις ευκαιρίες σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης σε πόρους και σε υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες. Αυτά αποτελούν το εμπόδιο»

Ο σχεδιασμός της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη για το επόμενο διάστημα είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα αποτελέσματα της έρευνας, με τις πραγματικές δηλαδή ανάγκες της νεολαίας. Στον προγραμματισμό, λοιπόν, κυριαρχούν οι δράσεις ενδυνάμωσης των νέων με συνδυασμό επαγγελματικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ζωής, οι δράσεις ενδυνάμωσης μέσω του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και μέσα από την ενίσχυση εθελοντικών πρωτοβουλιών σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας ή δήμου που θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιοι οι νέοι. Η ομάδα της ActionAid στο hub της Ναυαρίνου οραματίζεται ο χώρος αυτός να γίνει ο κόμβος παραγωγής ιδεών, δημιουργίας και ενδυνάμωσης των νέων, ένας χώρος ανοιχτός όπου τόσο οι νέοι μεμονωμένα όσο και οι τοπικές οργανώσεις και νεανικές πρωτοβουλίες της Θεσσαλονίκης θα αισθάνονται «σπίτι» τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα