Hellas Filmbox Berlin: η μικρή ελληνική Berlinale

Hellas Filmbox Berlin: το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου στην γερμανική πρωτεύουσα.

Έλενα Ταξίδου
hellas-filmbox-berlin-η-μικρή-ελληνική-berlinale-141334
Έλενα Ταξίδου

Το Hellas Filmbox Berlin είναι το πρώτο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών στο Βερολίνο. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ετοιμάζεται για την δεύτερή του διοργάνωση τον προσεχή Ιανουάριο (2017). Ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές, καινοτόμο περιεχόμενο, σπουδαίες συνεργασίες και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις. Με αφορμή την επερχόμενη διοργάνωση, γνωρίζουμε καλύτερα το φεστιβάλ και όσα εκείνο θα στήσει με τον ιδιαίτερο τρόπο του. Εκπέμποντας μια αθέατη Ελλάδα μέσω της κινηματογραφικής εμβάθυνσης των νέων δημιουργών που συμμετέχουν σε αυτό, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

unnamed (2)

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου με έδρα το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα έμπνευση των Αστέρη και Ίνας Κούτουλα, μέλη του συλλόγου. Την απαρχή του το φεστιβάλ την οφείλει σε μία αυθόρμητη ανάγκη μελών της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου να “απαντήσουν” με τον τρόπο τους στα καταιγιστικά -της περιόδου- αρνητικά γερμανικά δημοσιεύματα που αφορούσαν στην Ελλάδα.

Οι συντελεστές, ως μία πολιτική κίνηση αρχικά, θέλησαν να βρουν ένα τρόπο να συστήσουν στο γερμανικό κοινό, αθέατες πλευρές της καθημερινότητας των Ελλήνων. Ο τρόπος βρέθηκε μέσω της 7ης Τέχνης και δημιουργήθηκε το Hellas Filmbox Berlin. Με την πρώτη διοργάνωση του να αφήνει αρκετά καλές εντυπώσεις και να αποσπάει θετικά σχόλια από τον γερμανικό Τύπο και διαδίκτυο, το φεστιβάλ επιστρέφει σε δυο μήνες για την δεύτερη διοργάνωσή του, περισσότερο προσανατολισμένο στην ανεξάρτητη τέχνη του κινηματογράφου καθαυτής και λιγότερο ίσως στην πολιτική, στον ιστορικό χώρο του Babylon Cinema του Βερολίνου.

unnamed (3)

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής επικαιρότητας εδώ και 8 περίπου χρόνια συνήθως με αρνητικό πρόσημο. Αυτό ακριβώς το γεγονός προσπαθεί με το έργο του να αντιστρέψει το φεστιβάλ, εμβαθύνοντας μέσω της ματιάς των νέων κινηματογραφιστών εκεί όπου η στεγνή ειδησεογραφία δεν μπορεί να φτάσει.

Το Hellas Filmbox Berlin, φιλοξενεί συμμετοχές κινηματογραφιστών των οποίων τα έργα τους βασίζονται αποκλειστικά στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Μέσω των συγκεκριμένων έργων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, η σύγχρονη Ελλάδα φωτίζεται με ένα άμεσο και δημιουργικό τρόπο, μακριά από τους διχαστικούς –πολλές φορές- δημοσιογραφικούς τίτλους των δύο χωρών.

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά προγράμματα. Το 1ο είναι το «Νέο Ελληνικό Σινεμά», που περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους. Το 2ο είναι το « New Vision», που περιλαμβάνει ταινίες Digital Art, Video Art, Art Films και Animation.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα New Vision επιχειρεί να παρουσιάσει ταινίες που ξεπερνούν τα κινηματογραφικά όρια, ενισχύοντας τη κινηματογραφική εμπειρία. Η φετινή επιλογή από τους υπεύθυνους του τμήματος Δημήτρη Αργυρίου, σκηνοθέτη και προγραμματιστή στα φεστιβάλ Πάτμου και Interfilm και Klaus Salge, παραγωγού και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει ένα δυνατό πρόγραμμα με δύο ταινίες μυθοπλασίας, ένα ντοκιμαντέρ και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του New Vision:

Μυθοπλασίας: – «Interruption» του Γιώργου Ζώη, 2015 – «Το Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή, 2015

Aurelia
Aurelia

Ντοκιμαντέρ: -«Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, 2015

Μικρού Μήκους: – «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, 2016 – «Έκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα, 2015 – «Aurelia» των Κρέοντα Κρυωνά & Χρήστου Μπουραντά, 2015 – «Drive Through» του Στέφανου Παυλάκη, 2015

Έκδυσις

H επιλογή απαρτίζεται από φιλμ που ταξίδεψαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Το Σύμπτωμα» του Αγγελου Φραντζή, «Ο φίλος μου ο Larry Gus» του Βασίλη Κατσούπη, αλλά και ταινίες λιγότερο γνωστές.

Στην φετινή του διοργάνωση το Ηellas Filmbox Berlin, τελώντας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Sandra von Ruffin, κόρη της διάσημης διεθνώς καλλιτέχνιδας Βίκυς Λέανδρος, θα δώσει έμφαση σε ελληνικές παραγωγές, συμπαραγωγές ή διεθνείς ταινίες που φωτίζουν πλευρές της Ελλάδας που δεν απεικονίζονται στα Μέσα.

«Οριζοντίως ή καθέτως, μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ, κινηματογραφημένη εικαστική τέχνη, βίντεο, ρεαλισμός ή μη – το πρόγραμμα New Vision είναι ο τόπος που οι δημιουργικοί πειραματισμοί ξεπερνούν τα φιλμικά όρια» λέει η Διευθύντρια του φεστιβάλ Σάντρα φον Ρουφίν

Σκοπός είναι η δημιουργία μιας διαπολιτισμικής πλατφόρμας των δύο χωρών που θα προωθήσει εν γένει τον ουσιαστικό «διάλογο» μεταξύ τους. Σε αυτό στοχεύουν άλλωστε και οι παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ όπως είναι οι εικαστικές εκθέσεις, μία μεγάλη συναυλία και οι ανοιχτές συζητήσεις που θα φέρουν σε απευθείας επικοινωνία τους Έλληνες σκηνοθέτες με το γερμανικό κοινό. Καθώς και στην επερχόμενη διοργάνωσή του το Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από μία πληθώρα παράλληλων δράσεων. Ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως το Hellas Filmbox Berlin συνεργάζεται για άλλη μια φορά με το Οutview Film Festival φιλοξενώντας δύο ταινίες του ενώ εξίσου ιδιαίτερη αναμένεται να είναι και η συνεργασία του Filmbox με την Ακαδημία Τεχνών Βερολίνου.

*Hellas Filmbox Berlin: Θα διεξαχθεί το διάστημα από τις 18 – 22 Ιανουαρίου 2017 στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon στο κέντρο του Βερολίνου. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα