Η καλύτερη ατζέντα για το σαββατοκύριακο
Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο!
Εξαιρετικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ό,τι άλλο σημαντικό θα συμβεί στη πόλη (και όχι μόνο) αυτό το τριήμερο, θα το βρεις εδώ! Συγκεντρώσαμε όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις και όλα όσα θα συναντήσουμε.
Γι’ αυτό πάρε την ατζέντα σου σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια σου και απόλαυσε τα (όλα):
Το «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» επιστρέφει με ένα πολυθέαμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Δώδεκα χρόνια μετά τη γέννηση του και μετά από απουσία τριών χρόνων λόγω πανδημίας, το αστικό πείραμα της parallaxi ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” επιστρέφει με άλλη μια μεγάλη δημόσια δράση μνήμης της πόλης. Μετά την μεγάλη δράση για την Πυρκαγιά, το 2017, τις Ιστορίες του Λευκού Πύργου, το 2019, την αφήγηση της ιστορίας του Διοικητηρίου το 2018, τη δράση με την ιστορία του Παλιού Σταθμού και του ρόλου του στη ζωή της πόλης και δεκάδες άλλες μικρές ή μεγάλες δράσεις που συνδέονται με την ιστορία της πόλης, επιστρέφουμε φέτος με μια μεγάλη παραγωγή, το πρώτο μέρος της οποίας θα εκτυλιχθεί στις 18/9/2022 σε έναν μαγικό και μέχρι σήμερα αναξιοποίητο χώρο.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Parallaxi παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του αστικού project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν». Εκατό χρόνια από την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ένα πολυθέαμα με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων.
Με τη συνεργασία και τη συνέργεια μιας σειράς φορέων της πόλης και μερικών από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό πολυθέαμα που θα λάβει χώρα στην περιοχή του Κελλάριου Κόλπου και θα ζωντανέψει την ιστορία των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Επιλέξαμε έναν τόπο που κρατάει ακόμα στοιχεία αυθεντικότητας (ξύλινες προκυμαίες, αμμουδιά), ώστε να αφηγηθούμε εκεί από στεριά και από θάλασσα ιστορίες γεμάτες συγκίνηση, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που περιγράφουν την ερήμωση των περιοχών που ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την μεταφορά τους με πολλές κακουχίες στην Ελλάδα, την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο που η πόλη τους υποδέχτηκε, την πορεία τους και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης, τις προσφυγικές γειτονιές που γεννήθηκαν, τα πρόσωπα, τις μουσικές που έφεραν μαζί τους και κείνες που γεννήθηκαν εδώ.
Η μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή, αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης, είναι βασισμένη σε ένα ειδικό κείμενο παραγγελία έγραψε ο Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετημένη από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μουσικών και ηθοποιών.
Παράλληλα μια διαφορετική προβολή με ντοκουμέντα της εποχής και μια σειρά από εκπλήξεις που θα δημιουργήσουν για άλλη μια φορά ένα υπερ-θέαμα, το οποίο η πόλη θα θυμάται για χρόνια.
Το όλο project θα κινηματογραφηθεί και θα αποτελέσει το υλικό ενός σύντομου ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο, όπως αυτά που παράγει πάντα η Parallaxi για να καλύψει τις δράσεις του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», για το πως η πόλη γιόρτασε αυτήν την επέτειο.
Συντελεστές Ιδέα: Γιώργος Τούλας Κείμενο: Θωμάς Κοροβίνης Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Σπορίδης Παίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Ελένη Θυμιοπούλου, Μάρα Τσικάρα, Στέλιος Τζαφερης, Γιώργος Σφυρίδης, Δημήτρης Σιακάρας, Έφη Δρόσου, Χρύσα Ζαφειριαδου Παίζουν οι μουσικοί: Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης Ούτι: Κώστας Παπαγιαννίδης Βιολί: Άκης Παπαεμμανουήλ Τραγούδι: Βούλα Σαββίδη, Ανδρέας Καρακότας, Θωμάς Κοροβίνης
Προβολή: Κώστας Περήφανος Επεξεργασία οπτικού υλικού: Χρήστος Νικολέρης Ηχοληψία: Γιώργος Δημητριάδης Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Σχοινάς Με τη συνεργασία: ΚΘΒΕ, ΔΕΘ, Heinrich Böll Stiftung, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Υποστηρικτές: Σταύρος Ανδρεάδης, Ζωή Παπαγεωργίου
Ευχαριστίες Για την παραχώρηση του αρχειακού και φωτογραφικού υλικού ευχαριστούμε: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης Σύλλογος Κατιρλιωτών Καλαμαριάς «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Για την παραχώρηση των καϊκιών της παράστασης ευχαριστούμε την Περιφερειακή Εφορεία Θεσσαλονίκης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Για την παραχώρηση του χώρου προβολής του οπτικού υλικού, ευχαριστούμε την διαχείριση και τους ενοίκους της πολυκατοικίας της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη 58Γ
*Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 18.30 | Κελλάριος Όρμος
Θέατρο
Η Παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» στη Μονή Λαζαριστών
Τα «Ερωτευμένα Άλογα» επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών από την Τετάρτη 14 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.
Η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της σε θεατρικές σκηνές της χώρας “καλπάζοντας” ξανά στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε.
«Ο έρωτας είναι καπνός φτιαγμένος από ύλη αναστεναγμών» – Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Πώς μπορεί μια τόση δα στιγμή να οδηγήσει σε μία ασταμάτητη φαντασίωση, σε μία σκέψη που τρελαίνει το μυαλό;
Και πώς μπορεί ο έρωτας να εξισώνει τους ανθρώπους -όσο διαφορετικοί και να είναι- σε μία και μόνη κατάσταση, αυτή του ερωτευμένου;
Τα Ερωτευμένα άλογα αποτελούν το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας με τίτλο Το Άλλο το κανονικό, που προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας μέσα από το πρίσμα ενός καλλιτεχνικού γεγονότος.
Τα Ερωτευμένα άλογα, η παραγωγή της ομάδας «Εν δυνάμει» επιστρέφει για να καταγράψει την πορεία ενός «…αχ!», ενός επιφωνήματος που συνοδεύει τον κεραυνοβόλο έρωτα, την απόρριψη, την ανάταση, την οδύνη αλλά και την ηδονή. Μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την “αναπηρία”, που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει.
Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής.
Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.
Το πρώτο μέρος της τριλογίας Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, μια παραγωγή των «Εν δυνάμει», παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, και στο Φεστιβάλ Αθηνών (2015) ενώ το δεύτερο, Το «Άλλο» σπίτι, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπως και στα 51α Δημήτρια.
Και οι τρεις παραγωγές ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ελένης Δημοπούλου. Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν δυνάμει» εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι κανονικό είναι άλλο»;
και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».
Συντελεστές:
Σύλληψη – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου Έρευνα – Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει» Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου Σκηνικά – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Βιτόρια Κωτσάλου Οπτικό περιβάλλον – Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος Σχεδιασμός ήχου – Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος Μάσκα: Μάρθα Φωκά Οργάνωση παραγωγής: Richard Anthony Μετάφραση στα αγγλικά: Έλλη Μαρμαρά Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου Υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων: Απόστολος Λιάπης
Επί σκηνής: Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Σοφία Κύρινα, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Βασίλης Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος.
Πιάνο: Γιώργος Χωλόπουλος
Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο Η σύμβαση της Γιώτας Τεμπρίδου.
Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.
*Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.
*Τετάρτη 14 έως Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.00 (Κυριακή στις 19.00) | Μονή Λαζαριστών | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 13€, μειωμένο 10 € | Προπώληση: ticketservices.gr
Η Χοροθεατρική Παράσταση «Nosferatu» στο Θέατρο ΕΜΣ
Την χοροθεατρική παράσταση «Nosferatu» παρουσιάζει στο θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, η χορευτική εταιρεία Vis Motrix.
Η αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού παρασύρει τα σώματα στο μεθυστικό χορό μιας μελωδικής κραυγής θανάτου. Η παράσταση αντλεί στοιχεία και ερευνά το γερμανικό εξπρεσιονισμό, τόσο αισθητικά όσο και στο χορογραφικό και ιστορικό πλαίσιο.
Το καθεστώς του τρόμου, αυτό που ζούμε γύρω μας, ο φόβος που φέρουμε μέσα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο κόσμος του nosferatu!
Ο βασικός κορμός της ιστορίας είναι η αγωνιώδης ωδή στην αγάπη, παρουσιάζοντάς την ως μέσο λύτρωσης από το «κακό». Η αέναη μάχη μεταξύ καλού και κακού παρασύρει τα σώματα στο μεθυστικό χορό μιας μελωδικής κραυγής θανάτου.
Το άτοπο και άχρονο παρόν nosferatu είναι λουσμένο στο σκοτάδι επιβάλλοντας την παρουσία του ως δείγμα εξουσίας, ένα σκοτάδι σχεδόν οικείο που του επιτρέπει να τραφεί εκεί με οποιαδήποτε πηγή ζωής.
Το αίμα έχει τη δική του μορφή και κίνηση, αναβλύζει και εξαντλείται, χορεύει και αλλάζει μορφές, υπογραμμίζοντας τη βίαιη πράξη του θανάτου. Το καθεστώς του τρόμου, αυτό που ζούμε γύρω μας, ο φόβος που φέρουμε μέσα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο κόσμος του nosferatu.
Συντελεστές: Χορογραφία/Επιμέλεια Μουσικής & Εικαστικό Περιβάλλον: Κωνσταντίνος Γεράρδος Κοστούμια: Vis Motrix
Χορεύουν: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Πέπη Κέη, Ιωάννα Μήτσικα, Μιχαήλ Νικολάου, Κωνσταντίνα Χατζηδημητρίου, Παυλίνα Παπαδοπούλου
Σχεδιασμός Aφίσας: Ιωάννης Ξηροκώστας Βίντεο: Δημήτρης Κανδηλιάρης Κατασκευή Κοστουμιών: jage.work Σχεδιασμός Κοστουμιού Nosferatu: Ελένη Χασιώτη
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.
*Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10 €, μειωμένο 8€ | Προπώληση: Ταμεία ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200)
«Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» της Αρουντάτι Ρόϊ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», με ιδιαίτερη χαρά, παρουσιάζει την παράσταση «Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» της σπουδαίας ακτιβίστριας και βραβευμένης συγγραφέως Αρουντάτι Ρόϊ (Booker για το βιβλίο «Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων») στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «ΚΘΒΕ plus», που περιλαμβάνει συνεργασίες με διαφορετικούς Καλλιτεχνικούς φορείς και Οργανισμούς
Στην παράσταση «Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» πραγματοποιείται ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν την ομορφιά της πολύμορφης και πολύπλοκης ινδικής κουλτούρας, που δεν παύει να αποτελεί ένα κράμα λαών, θρησκειών και γλωσσών.
Η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόϊ είναι βραβευμένη συγγραφέας με Booker, ενώ παράλληλα είναι ακτιβίστρια και αγωνίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας του Κασμίρ, της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των πυρηνικών όπλων. Για τον λόγο αυτό δεν γράφει μονάχα για ιστορίες αγάπης και πολέμου, αλλά και για τους αγώνες του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή.
Η παράσταση
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σαχτζαχαναμπάντ, όπου ένα μικρό αγόρι ο Αφτάμπ γίνεται Αντζούμ, εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι για το Κβάμπγκα, το Σπίτι των Ονείρων για να γίνει Χίτζρα – γυναίκα παγιδευμένη σε κορμί αντρικό-, και να καταλήξει τελικά σε ένα νεκροταφείο, που θα γίνει το δικό της σπίτι, ενώ ένα μωρό θα εμφανιστεί έτσι ξαφνικά στο πεζοδρόμιο. Μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε πόλεμο, σε κάθε διαμάχη, σε κάθε διαφορετικότητα και ένα μήνυμα ελπίδας «όταν το φως είναι ακόμα εδώ, υπάρχουν τόσα πολλά να περιμένει κανείς και να προσδοκά…».
Η σκηνική δράση πραγματοποιείται συνδυάζοντας διαφορετικά είδη θεάτρου, όπως το σωματικό θέατρο, την παντομίμα, ενώ χρησιμοποιούνται οι συμβολικές χειρονομίες (mudras) των ασιατικών παραδόσεων σε συνδυασμό με τον ινδικό κλασικό χορό Bharat Natyam. Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές, ενώ συνοδεύεται από Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για κωφούς και βαρήκοους.
H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη κωφών και ομιλούντων ηθοποιών. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, κ.α. Είναι η τρίτη φορά που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Ταυτότητα παράστασης: Συγγραφέας: Αρουντάτι Ρόϊ Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη Σκηνικό-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελένη Εξαδακτύλου Μουσική: Κωστής Βοζίκης Κίνηση-Χορογραφία ινδικού χορού Bharat Natyam: Μάτα Μάρρα Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή Φωτογραφίες promo-Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Πολιτιστικός Οργανισμός Liminal Μακιγιάζ: Στέλλα Χατζοπούλου Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Δαλέκου Όλγα Μερκούρη Έλλη Ρίκκου Μαρία Φεσάκη Τσαμπίκα Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη
Συμμετέχουν: Τζάνος Μάζης (βίντεο) Αφροδίτη Γεωργούση (φωνητική ερμηνεία)
*Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 19.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12 €, μειωμένο 10 € | Προπώληση: viva.gr
ΚΘΒΕ: «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» στο Θέατρο Δάσους
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει την παράσταση «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», στο θέατρο Δάσους το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής της περιοδείας.
Η παράσταση αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα.
Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη θα συναντηθούν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.
Τι συμβαίνει όταν ο μεγαλύτερος κωμικός ποιητής της κλασσικής Αρχαιότητας συναντά τον παραγνωρισμένο κωμωδιογράφο των ελληνιστικών χρόνων; Ποια είναι η φύση της κωμωδίας και γιατί σήμερα γελάμε όλο και λιγότερο; Πού συναντιέται η αττική κωμωδία του 5ου αιώνα π.Χ. με την ελληνική επιθεώρηση;
Ποια είναι στην πραγματικότητα η Λυσιστράτη ποια η σχέση της με τον Κ. Π. Καβάφη, την Τζένη Καρέζη και τον πυροσβέστη Λεωνίδα Χασαλεύρη; Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε στο θέατρο και, κυρίως, πώς πρέπει να φεύγουμε από αυτό; Πρέπει να λες τα πράγματα με τ΄όνομά τους ή μήπως είναι σοφότερο να τα υπαινίσσεσαι για να ΄χεις το κεφάλι σου ήσυχο;
Τί απ’ τα δύο σε κάνει γοητευτικότερο: να χαμογελάς ή να ξεκαρδίζεσαι μέχρι δακρύων; Να μερικές κρίσιμες ερωτήσεις που θέτει η φετινή καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Και που ακόμα κι αν δεν απαντηθούν, το βέβαιο είναι ότι θα το διασκεδάσουμε
Αριστοφάνης – Ηρώνδας. Ο ένας είναι ο σπουδαιότερος κωμικός ποιητής της Αρχαιότητας, ο άλλος ο χαμηλότονος «γελοιογράφος» της καθημερινής ζωής των ελληνιστικών χρόνων. Τι είναι εκείνο που τους χωρίζει και τι πραγματικά τους ενώνει;
Προφανώς, ο ίδιος στόχος: το γέλιο των θεατών, που καλούνται να αναγνωρίσουν στα έργα και των δύο την κωμική όψη οικείων κακών. Καθένας το καταφέρνει με τα όπλα του: ο Αριστοφάνης συνθέτοντας ιδιοφυείς, ξεκαρδιστικές ουτοπίες ποιητικής πνοής και πολιτικής αφύπνισης, ο Ηρώνδας αφηγούμενος σκηνές από τον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων της εποχής του.
Η παρουσία τους στο θέατρο σηματοδοτεί και την ίδια την εξέλιξή της θεατρικής τέχνης: από τις αριστοφανικές οραματικές συλλήψεις – αναστοχασμούς της ανθρώπινης μοίρας στην ευθύβολη δραματουργία των χαρακτήρων του Ηρώνδα και από τις μεγάλες σκηνές του ανοιχτού ορίζοντα των υπαίθριων θεάτρων της Αρχαίας Ελλάδας στις μικρότερες σκηνές «δωματίου» των κλειστών χώρων.
Η διασκεδαστική τους «αντιδικία» στην παράσταση του ΚΘΒΕ δεν είναι παρά η αφορμή να μιλήσουμε για το Τότε αλλά και για το Τώρα της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Γελώντας, φυσικά.
Συντελεστές: Δημιουργική σύνθεση κειμένων: Άκης Δήμου Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας Σκηνικά – κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου – Αριστοτέλης Καρανάνος Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης Χορογραφία: Αναστασία Κελέση Μουσική Διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Κουτσουρέλης Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Τάσος Χαλκιάς, Ταξιάρχης Χάνος, Σταμάτης Γαρδέλης, Κωνσταντίνος Χατζησάββας
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Τερέζα Καζιτόρη, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Λίνος Μάνεσης, Βιβή Μιτσίτσκα, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Τάσος Τυρογαλάς
Χορός: Θίασος Αριστοφάνη: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Τερέζα Καζιτόρη, Θάνος Κοντογιώργης, Μάρα Μαλγαρινού, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Σπύρος Σιδέρης, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης
Θίασος Ηρώνδα: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Νίκος Βατικιώτης, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Παναγιώτης Καμμένος, Ηλέκτρα Καρτάνου, Λίνος Μάνεσης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Τάσος Τυρογαλάς
Η μουσική της παράστασης ηχογραφήθηκε στο studio Royal Alzheimer Hall, με ηχολήπτες τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα και στο studio M, με ηχολήπτες τον Γιώργο Μάνιο και Βασίλη Στεργίου.
Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιάννης Μαρίνος (τρομπόνι), Βασίλης Μπαχαρίδης (τύμπανα, κρουστά), Κώστας Τσούγκρας (ακορντεόν), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), Νίκος Βελιώτης (τσέλο), Γιώργος Χριστιανάκης (πιάνο, πλήκτρα, κρουστά, κιθάρα).
*Σάββατο 17 & Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.15 | Θέατρο Δάσους | Εισιτήρια: από 13€ | Προπώληση: viva.gr
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης
Ήρθαν ξανά οι παρενέργειες… σχέσεων, καθημερινότητας με εναλλαγή φωνών με πρόζα, κωμικά σκετς και αυτοσχεδιασμό.
Φρέσκιες, ολοκαίνουργιες και καθόλου ανησυχητικές!
Ο Αλέξανδρος Τσουβέλας τα δίνει όλα επί σκηνής και σας προσφέρει απλόχερα τον καλύτερό του εαυτό. Μαζί του ο Θανάσης Παπαγεωργίου, δημιουργός του Γίδα TV. Καμία παράσταση ίδια με την άλλη!
*Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 22.00 | Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης | Εισιτήρια: 13€ | Προπώληση: viva.gr
Μουσική
Συναυλίες στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ
Με ένα μπουκέτο από 8 συναυλίες κάτω από το Τόξο της ΧΑΝΘ, επιστρέφει η 86η ΔΕΘ 2022, μία για κάθε βράδυ λειτουργίας της από την Κυριακή 11 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, με αγαπημένα και τρανταχτά ονόματα της Ελληνικής μουσικής, σκηνής αλλά και ένα 2ημερο αφιέρωμα μνήμης στην Μικρασία.
Η είσοδος στις συναυλίες πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο με το εισιτήριο της Δ.Ε.Θ.
Συναυλίες για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες με καλλιτέχνες όπως οι: Πάολα, Γιώργος Μαζωνάκης, Γιώργος Σαμπάνης, Αφοί Τσαχουρίδη, Demy, Βασίλης Καρράς, αλλά και Γιώργος Νταλάρας, Εστουδιαντίνα, Δήμος Αναστασιάδης, Βασίλης Λέκκας, Kings και Κατερίνα Λιόλιου.
Μετά από 2 χρόνια υγειονομικών περιορισμών, οι συναυλίες, τα μουσικά events, της Δ.Ε.Θ. επιστρέφουν με ηχηρά ονόματα που θα ταρακουνήσουν τις νύχτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Κάθε βράδυ στις 21:30 Έλληνες καλλιτέχνες, θα αποθεώσουν το κοινό που θα επισκεφτεί την 86η Δ.Ε.Θ. τραγουδώντας μεγάλες επιτυχίες που όλοι αγαπήσαμε και χορέψαμε.
Την αυλαία στις συναυλίες της 86ης ΔΕΘ θα ανοίξει η μοναδική, εντυπωσιακή Πάολα, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022, για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις αφού οι θαυμαστές της την ακολουθούν πιστά στα χρόνια της καριέρας της, τόσο στις συναυλίες της όσο και στα νυχτερινά μαγαζιά που τραγουδά.
Η δεύτερη συναυλία 12 Σεπτεμβρίου θα δοθεί από τον Βασίλη Λέκκα, ένα τραγουδιστή που η Θεσσαλονίκη αγαπά, τιμά και έχει συνδέσει το όνομά του με τις συναυλίες της Δ.Ε.Θ. χαρίζοντας ψυχαγωγία και διασκέδαση στο κοινό της.
Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα γίνει η μεγάλη ΜΑΖΏξη αφού ο Γιώργος Μαζωνάκης θα ανέβει στο stage της Δ.Ε.Θ. και θα δώσει το δικό του ρυθμό στη νύχτα, όπως μόνο αυτός ξέρει στα τόσα χρόνια που ξεχωρίζει στα ελληνικά μουσικά δρώμενα.
Το 2ημερο επετειακό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, που ακολουθεί θα τιμήσουν με την παρουσία τους, το πρώτο βράδυ οι αδερφοί Τσαχουρίδη και την επομένη ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα.
Τη σκυτάλη θα πάρουν οι King, Demy και ο Δήμος Αναστασιάδης για ένα μουσικό πρόγραμμα που απευθύνεται στη νεολαία, μία συναυλία με καταιγιστικούς ρυθμούς.
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ο Γιώργος Σαμπάνης με μία συναυλία που θα μας μείνει αξέχαστη ενώ το φινάλε για τις συναυλίες της 86ης Δ.Ε.Θ. θα γράψει ο Βασίλης Καρράς και η Κατερίνα Λιόλιου, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Δ.Ε.Θ.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός συνυφασμένος με την ψυχαγωγία και τη μουσική διασκέδαση αφού κάθε χρόνο οι χιλιάδες επισκέπτες της έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν με κέφι στις συναυλίες της, χαρίζοντάς τους μοναδικές βραδιές.
*Σάββατο 10 έως Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.30 | Τόξο της ΧΑΝΘ | Γενική Είσοδος 8€, Παιδιά έως 4 Ετών Δωρεάν, Παιδικό Εισιτήριο (4-10 Ετών) 5€, Οικογενειακό Εισιτήριο Τεσσάρων (4 ή 5) Ατόμων 25€
ΚΟΘ: Gala Όπερας Μαρία Κάλλας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Γκαλά Όπερας αφιερωμένο στη Μαρία Κάλλας διοργανώνει η Κ.Ο.Θ. και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1.
Στην μνήμη της κορυφαίας και αξεπέραστης υψίφωνου Μαρίας Κάλλας θα απολαύσουμε αγαπημένες μελωδίες και μοναδικούς προσκεκλημένους με τη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη και υπό τη διεύθυνση του Φιλίπ Μπαχ.
Με αυτό το Gala τιμάται η μνήμη της γυναίκας που σφράγισε με την φωνή και την παρουσία της τον κόσμο της όπερας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία εκδήλωση σεβασμού και υψηλού επιπέδου με απαιτήσεις και δεξιότητες προς την προσωπικότητα που ξεχώρισε και βρίσκεται πλέον στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων.
Αγαπημένες συνθέσεις του λυρικού ρεπερτορίου θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Φίλων Μουσικής του μεγάρου, στη μνήμη της πιο συναρπαστικής, της απόλυτης ντίβας, το “φαινόμενο” Κάλλας.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:
Α’ Μέρος -W.A. Mozart: – Εισαγωγή από την όπερα Οι Γάμοι του Φίγκαρο – Ντουέτο “Là ci darem la mano” από την όπερα Ντον Τζοβάννι -F. Cilea: Άρια “Εcco respiro appena” από την όπερα Αντριάνα Λεκουβρέρ -G. Verdi: – Εισαγωγή από την όπερα Ναμπούκο – Ρετσιτατίβο-άρια-καμπαλέτα “Son pur queste… Dio di Giuda… o prodi miei…” από την όπερα Ναμπούκο – Ντουέτο “Donna, chi sei?” από την όπερα Ναμπούκο
Β’ Μέρος -P.I. Tchaikovksy: Ιταλικό Καπρίτσιο, έργο 45 -G. Puccini: – Άρια “Un bel dì, vedremo” από την όπερα Μαντάμα Μπατερφλάi – Ιντερμέτζο από την όπερα Μανόν Λεσκώ – Άρια “Nulla!…Silenzio!” από την όπερα Ο Μανδύας -P. Mascagni: – Ιντερμέτζο από την όπερα Cavalleria Rusticana – Άρια “Voi lo sapete, o mamma” από την όπερα Cavalleria Rusticana – Ντουέτο “Ah! Il signor mi manca, Compar Alfio…” από την όπερα Cavalleria Rusticana
Συντελεστές: Αλεξία Βουλγαρίδου: Σοπράνο Άρης Αργύρης: Βαρύτονος Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Philippe Bach: Διεύθυνση Ορχήστρας
Απόσπασμα: Η Ελληνοαμερικανίδα σοπράνο Μαρία Σεσίλια Σοφία Άννα Καλογεροπούλου, το «αηδόνι» της όπερας, γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη, μεγαλούργησε ως Μαρία Κάλλας στα πέρατα του κόσμου και «έδυσε» διακριτικά στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι.
«Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου. Θα ήθελα να είμαι η Μαρία, αλλά υπάρχει η Κάλλας, με την οποία πρέπει να ζήσω». Τότε είχε αναπολήσει το τι έχασε όταν ήταν κοριτσάκι: «Τα παιδιά πρέπει να έχουν μια καταπληκτική παιδική ηλικία, κι αυτό δεν το είχα ποτέ». Με τη δύναμη της φωνής της η Μαρία Κάλλας έχτισε τον μύθο της αξεπέραστης λυρικής τραγουδίστριας ενσαρκώνοντας περισσότερους από 40 διαφορετικούς ρόλους και ηχογραφώντας πάνω από 20 ολοκληρωμένα έργα της όπερας.
*Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 | Εισιτήρια: 15€-20€ | Προπώληση: tsso.gr
Οι Banda Entopica Live στον Εύοσμο για Καλό Σκοπό
Η παραδοσιακή μπάντα δρόμου, Banda Entopica, έρχεται με μία συναυλία-γιορτή στον αύλειο χώρο του 3ου & 4ου Γυμνασίου Ευόσμου, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.
Τη συναυλία διοργανώνει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ηλιούπολης και μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένεις “Λάμψη” και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.
Αφορμή για αυτή την ξεχωριστή βραδιά είναι η έναρξη των μαθημάτων παραδοσιακών χορών του Συλλόγου και της Χορωδίας.
Η Banda Entopica είναι η πλέον κατάλληλη μουσική συμμετοχή, αφού με τη μουσική τους ενώνουν κλαρίνο, σαξόφωνο, ακορντεόν και νταούλι σε ένα σύμπλεγμα παραδοσιακής και μοντέρνας βαλκανικής μουσικής.
Έχοντας ως βάση τους ήχους της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου, κινείται σε ρυθμούς χορευτικούς και πολλές φορές εκστατικούς με τραγούδια παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις.
Η μπάντα ξεκίνησε την πορεία της από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν πληθώρα εμφανίσεων σε μουσικά στέκια της πόλης καθώς και σε μεγάλα φεστιβάλ.
Σε ένα περιβάλλον με την παράδοση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας – είτε ως τραγούδι, είτε ως χορός – κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας έχει δυναμική διάσταση με έντονη αλληλεπίδραση μουσικών και ακροατών, διατηρώντας ταυτόχρονα μια ξεχωριστή αισθητική πρόταση.
Η παραδοσιακή μουσική λειτουργεί άκρως διονυσιακά και δίνει στον κόσμο την δυνατότητα να εξωτερικεύσει συναισθήματα που τόσο πολύ έχει ανάγκη. To 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD με τον ομώνυμο τίτλο “Banda Entopica”και κομμάτια από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και ένα πρωτότυπο τραγούδησε μουσική και στίχους Φίλιππου Φασούλα.
Ποιοι είναι: Φίλιππος Φασούλας: κλαρίνο, φωνή | Τάσος Γκέντζης: σαξόφωνο | Ράφος Γκέντζης: ακορντεόν | Μπίλης Μαλεγκάνος: κρουστά
*Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 19.00 | 3ο & 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου | Εισιτήρια: Γενική είσοδος 8€, παιδιά έως 12 ετών δωρεάν | Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στον Σύλλογο Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένεις “Λάμψη” και το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου
“1922-2022 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ-100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ” στη Μονή Λαζαριστών
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του “ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης” Γρηγόρη Μπιθικώτση, στο πλαίσιο της κορύφωσης των δράσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Την μουσική αυτή παράσταση επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η λογοτέχνης Άννα Μπιθικώτση.
Το αφιέρωμα χωρίζεται σε δύο μέρη:
Το πρώτο, αναφέρεται στη Μικρασιατική καταστροφή μέσα από τραγούδια άρρηκτα συνδεδεμένα με τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη Ελληνική ιστορία, ενώ το δεύτερο αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του μεγάλου ερμηνευτή Γρηγόρη Μπιθικώτση με αναφορές στη μαρτυρική Σμύρνη (τόπος καταγωγής του).
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ Στο πρώτο μέρος η Άννα Μπιθικώτση συνδέει αφηγήσεις από την γονική της οικογένεια, με τραγούδια του ξεριζωμού. Τα τραγούδια αυτά περιγράφουν την μοναδική εμπειρία του Ελληνισμού της Ιωνίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην ποίηση αλλά και τη μουσική, για να μετουσιωθεί εν τέλει βαθιά ρίζα στο δέντρο του Πολιτισμού της Πατρίδας. Οι ερμηνείες συνοδεύονται με ταυτόχρονη προβολή ιστορικών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΣΤΗ Για δύο ώρες επί σκηνής, ο Γρηγόρης και η Άννα, με τους εξαίρετους συντελεστές τους και πλαισιωμένοι από τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ» ξεδιπλώνουν βιωματικές και ιστορικές μνήμες του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενώ παράλληλα προβάλλονται αντίστοιχα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο της Άννας και του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το ταξίδι ξεκινά από τα πέτρινα χρόνια της νιότης του ως τη καταξίωσή του στους δρόμους της Τέχνης: τα δύσκολα χρόνια του, οι σημαντικές συναντήσεις του με τον Μάρκο Βαμβακάρη, Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και τη διαδρομή της καταξίωσής του δίπλα στους ανυπέρβλητους συνθέτες ποιητές, στιχουργούς και συνεργάτες του.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Τραγούδι Άννα Μπιθικώτση: Τραγούδι – αφήγηση – σενάριο Σωτήρης Δογάνης: Τραγούδι Σταυρούλα Εσαμπαλίδη: Τραγούδι Λαϊκή Ορχήστρα «Μπιθικώτση»: Νίκος Στρατηγός (πιάνο) Αλέξανδρος Ψωμόπουλος (μπουζούκι) Βασίλης Τριανταφυλλόπουλος (μπουζούκι) Πόλυς Πελέλης (μπάσο) Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς) Δημήτρης Γαλίτης (κιθάρα) Επιμέλεια video: Studio pixel Σκηνοθεσία: Κώστας Νικολόπουλος Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γρηγόρης και Άννα Μπιθικώτση Μουσική διεύθυνση: Νίκος Στρατηγός Διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αντί εισιτηρίου θα μαζευτούν τρόφιμα για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.
*Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 21.00 | Μονή Λαζαριστών | Ελεύθερη είσοδος
Συναυλία για τον Νίκο Καπετανίδη & Ευαγόρα Παλληκαρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μία συναυλία αφιέρωμα στους Εθνομάρτυρες τους εγγύς ελληνισμού, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Εθνομάρτυρες του Εγγύς Ελληνισμού Νίκος Καπετανίδης και Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε μια από τις πιο «φωτεινές» και διαπρεπείς προσωπικότητες του Πόντου.
Δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας εκτελέστηκε από τους νεότουρκους στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 ετών, κατά τη διάρκεια της «εκκαθάρισης» του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οραματίστηκε την ελευθερία της Κύπρου και αγωνίστηκε για αυτήν εντασσόμενος στην ΕΟΚΑ. Υπήρξε ένας από τους μικρότερους σε ηλικία μάρτυρες του Κυπριακού Αγώνα για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.
*Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 19.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 | Ελεύθερη είσοδος με προσκλήσεις
Εικαστικά-Εκθέσεις
«Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μια φωτογραφική λήψη του πελάγους μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας και οι ασημί του αντανακλάσεις το μακρινό 1912 από τον Ελβετό φωτογράφο Φρεντ Μπουασονά (1858-1946), καθώς και το φωτογραφικό αυτοπορτρέτο του το 1900 υποδέχονται τους επισκέπτες της έκθεσης με τίτλο «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος.
Μια φωτογραφική Οδύσσεια» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.
Στο σύνολο των 110 έργων και πολυμεσικών εφαρμογών, που παρουσιάζονται στην έκθεση, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη διαμόρφωση του φωτογραφικού βλέμματος του Φρεντ Μπουασονά, τις πηγές της έμπνευσής του και τη μακρόχρονη προσπάθειά του να αναγάγει τη φωτογραφία στη σφαίρα των καλών τεχνών.
Σε μια ελικοειδή διαδρομή, από τις Άλπεις μέχρι την έρημο του Σινά, πρωταγωνιστεί η Μεσόγειος που, ως άλλος κοινός τόπος, γίνεται το σκηνικό της φωτογραφικής Οδύσσειας του ίδιου του φωτογράφου, στα χνάρια του ομηρικού ήρωα. Το έργο του Μπουασονά τροφοδοτήθηκε από τις συνεργασίες του με συγγραφείς, αρχαιολόγους, πολιτικούς και γεωγράφους, και συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης που αντιμετώπιζε τη Μεσόγειο ως ενιαία γεωγραφική και πολιτισμική οντότητα.
Φωτογραφίζοντας τους μεσογειακούς τόπους για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, επικύρωσε μεταξύ άλλων τους γεωπολιτικούς μετασχηματισμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σκηνές από την καθημερινότητα απλών ανθρώπων, μνημεία και τοπία προς αποκρυπτογράφηση προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια ταξιδιωτική εμπειρία σε τόπους που πλέον έχουν διαμορφωθεί με τρόπους, που τότε ακόμη φάνταζαν μυθικοί.
Η έκθεση «Ο Φρεντ Μπουασονά και η Μεσόγειος. Μια φωτογραφική Οδύσσεια» αποτελεί παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Βιβλιοθήκης της Γενεύης και του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Πόλης της Γενεύης και με τη συνδρομή της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη των εκθέσεων θα είναι δωρεάν την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00.
Επιμέλεια έκθεσης: Estelle Sohier, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Συνεπιμέλεια έκθεσης – συντονισμός: Αρετή Λεοπούλου, ιστορικός της τέχνης Μουσειογραφικός σχεδιασμός – Οπτική ταυτότητα: Kottage Design Agency
*Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 18.00 | Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου 2023 |MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης | Ελεύθερη είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των χώρων, 11:00-21:00
«Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σας προσκαλούν στα εγκαίνια της νέας έκθεσης έργων της εικαστικού κ. Μαρίας Κομπατσιάρη την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.00, στον χώρο υποδοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η έκθεση με τίτλο «Λάβαρα, πολύτιμες συνομιλίες» αναφέρεται σε μια ενότητα έργων που δημιουργήθηκαν από χρυσοποίκιλτες κορδέλες, βελούδο, χρυσοκέντητες λεπτομέρειες και πετράδια. Αποτελεί μια συνομιλία σύγχρονων έργων με αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και παρουσιάζεται στην αίθουσα 10 «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο» του μουσείου.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
*Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 20.00 | Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου | Ξεναγήσεις από την καλλιτέχνιδα: Κυριακή 18/9 στις 12.00, Παρασκευή 30/9 στις 17:00 και Κυριακή 9/10 στις 12.00 | Είσοδος στο χώρο της έκθεσης με το εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο
Έκθεση έργων του Γερμανού Εικαστικού Bernd Schwarzer στην Casa Bianca
Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 19.00, στην Casa Bianca – Δημοτική Πινακοθήκη, η έκθεση έργων του Γερμανού Εικαστικού Bernd Schwarzer, με τίτλο “EUROPAWERK – ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΡΓΑ”.
O Bernd Schwarzer είναι ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς καλλιτέχνες. Γεννήθηκε στην Βαϊμάρη της Γερμανίας, το 1954. Το 1959, η οικογένεια του μετακόμισε στο Ντύσελντορφ, όπου ο πατέρας του εργάσθηκε ως γιατρός. Εκείνος ήταν που τον παρότρυνε σταθερά να ακολουθήσει την κλίση που είχε στη ζωγραφική και το σχέδιο, και η οποία έγινε φανερή από νεαρή ηλικία.
Σπούδασε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Κολωνίας, τα έτη 1976-1984, με ενδιάμεση την παρακολούθηση, το 1978, διετούς προγράμματος, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσελντορφ, με καθηγητή τον Joseph Beuys. Επίσης, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Κολωνίας, με ειδίκευση στις Τέχνες και το Σχέδιο.
Από το 1984, εργάζεται ως εικαστικός, στο Ντύσελντορφ, την Κολωνία και την Βαϊμάρη. Από το 2000 διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στην Κρατική Ακαδημία Τεχνών της Λευκορωσίας, στο Μινσκ. Από το 2003, πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις, και συμμετείχε σε ομαδικές, στην Γερμανία και διεθνώς. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία στην Γερμανία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αυστρία, την Πολωνία, την Νότια Κορέα, και αλλού.
Μέσα από το έργο του, ο Schwarzer οραματίζεται -ακόμη και πριν αυτά συμβούν -και υποστηρίζει, πολιτικά και κοινωνικά θέματα και γεγονότα, όπως την ενοποίηση της Ευρώπης, την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, αλλά και τη στήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την παγκόσμια ειρήνη.
Η εκρηκτική τέχνη με τις ανάγλυφες επιφάνειες, τις προκλητικές αντιθέσεις, το παιχνίδι φωτός και σκιάς και μια μοναδική φωτεινότητα των χρωμάτων είναι τα χαρακτηριστικά της τέχνης του.
Ως άλλα σύμβολα, τα έργα του σχηματοποιούν την εκτίναξη γεωλογικών και πολιτικών δυνάμεων, που απελευθερώνεται από το εσωτερικό τους, με κυρίαρχα, τα χρώματα της Γερμανικής σημαίας και τα χρώματα της Ευρώπης.
*Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 19.00 | Διάρκεια Έκθεσης: 8 Σεπτεμβρίου έως 8 Οκτωβρίου | Casa Bianca | Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 11:00 – 18:00
«Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στη Ροτόντα
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:30 εγκαινιάζεται στη Ροτόντα η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η έκθεση εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινή στέγη των προσφύγων, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων, κυρίως φορητών εικόνων, από τις περιοχές προέλευσής τους, όπως την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με την παρουσίαση, για πρώτη φορά σε έκθεση, 36 εικόνων και θρησκευτικών κειμήλιων.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα μνημεία της Θεσσαλονίκης», μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής.
Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.
Το εποπτικό υλικό της ενότητας παραχωρούν προς χρήση το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη-Αρχείο Μιράντας Μυράτ, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, Library of Congress, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque Nationale de France, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Θεματοφύλακας MoMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχείο Fred Boissonnas καθώς και οι ιδιώτες Παναγιώτης Ελευθερίου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Βύρων Μήττας.
Στη δεύτερη ενότητα, «Κειμήλια προσφύγων», παρουσιάζονται κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όπως φορητές εικόνες που ανήκουν σε ιδιώτες για τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση κυριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αναστασία Γεράκη, Γεώργιος Γκαβέσης, Χρήστος Δρακούλης, Αριστείδης Κεσόπουλος, Βασιλική Κορομηνά, Γεώργιος Κυριαζής, Δημήτρης Μακρίδης, Ειρήνη Μποζίνου, Βαρβάρα Τσαχιρίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Θεανώ Χατζηπασχάλη, Ηρακλής Ξανθόπουλος, Μαρί Πισκουλιάν), και παλαίτυπα από την ιδιωτική συλλογή του Αριστείδη Κεσόπουλου. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς και Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως, οι οποίες δάνεισαν για την έκθεση εικόνες και εξαπτέρυγα που δώρισαν σε αυτές πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και κοσμούν σήμερα τους ναούς τους.
Εννέα από τις εικόνες της έκθεσης συντηρήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί δεξίωση από το Ίδρυμα: «Θεοφανώ».
*Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.30 | Διάρκεια Έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022 | Ροτόντα
Σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα» στο MOMusContemporary (Α’ μέρος)
«Κοινό Κτήμα» ονομάζεται η νέα, σπονδυλωτή έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που περιήλθαν στην κατοχή του MOMus στο σύνολό του μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότησή του.
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης (11 Μαρτίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022) παρουσιάζονται τα έργα των δωρεών που αποκτήθηκαν με την γενναιόδωρη χειρονομία των καλλιτεχνών και των ιδιωτών δωρητών προς το ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία τριετία.
Στόχος της έκθεσης είναι να εστιάσει στο συλλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης που ανταποκρίνεται σε συλλογικές αφηγήσεις, πέρα από θεματικές και εννοιολογικές ερμηνείες. Οι τοποθετήσεις των σύγχρονων δημιουργών παραμένουν πολυφωνικές καθώς επαναδιαπραγματεύονται το μέσο της τέχνης τους μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την χαρακτική, τα νέα μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές και επιτρέπουν μια πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση της εποχής μας.
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Καλλιτέχνες: Tania Bohuslavska, David Bergé, Rinku Chaudhary, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Hans Giesen, Δημήτρης Ζουρούδης, Λίζη Καλλιγά, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Φουστί Λαμέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρης Μαρωνίδης, Sanyaa Mehrota, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νάκης Παναγιωτίδης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παππάς, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Πούλιος, Bernhard Quade, Ξενής Σαχίνης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Αθηνά Τάχα, Βίκυ Τσαλαματά, Βιβή Τσιόγκα, Arda Yalkin, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χουλάκη
Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις.
*Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαρτίου έως 25 Σεπτεμβρίου | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά τον Ελληνισμό των Αλησμόνητων Πατρίδων με την Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού: Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 19.30.
Την Έκθεση θα εγκαινιάσει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και θα ακολουθήσει ξενάγηση του συλλέκτη της Εκθέσεως, Αρχαιολόγου κ. Πέτρου Μεχτίδη.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. ο οποίος και θα βραβεύσει τον συλλέκτη.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού, συλλογή του ανωτέρω συλλέκτη, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής (Μικράς Ασίας). Περιλαμβάνει αναπαραγωγές φωτογραφιών αλλά και πρωτότυπο υλικό (χάρτες από τον 17ο έως τον 20ό αι.), στρατιωτικά έγγραφα, επιστολικά δελτάρια και βιβλία.
Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, κ. Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας κα Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
*Διάρκεια έκθεσης: 13 Απριλίου έως Οκτώβριος | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη – 6ος όροφος) | Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00, Κυριακή 11.00 – 15.00, Πέμπτη 18.00 – 20.00 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2310238601, e-mail [email protected]
Εικαστική Έκθεση “1922-2022 Προσφυγιά” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού με την εικαστική Έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, 1922-2022 ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 22+8 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
*Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως Οκτώβριος | Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ. (Νικολάου Γερμανού 1, Θεσσαλονίκη – 6ος όροφος) | Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-15.00, Κυριακή 11.00-15.00 & Πέμπτη 18.00-20.00 | Είσοδος Ελεύθερη
Έκθεση “Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας” στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του προγράμματος στην Γκαλερί Γκλόρια (Λευκωσία-Κύπρος, 6-23 Μαΐου 2022), η έκθεση «Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια – Άγιος Γεώργιος Πέγειας» θα εγκαινιαστεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 19:30.
Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια αποτελούν ένα πρωτότυπο, συστηματικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα με αρχαιολογικό, εκπαιδευτικό και αισθητικό χαρακτήρα, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στην προετοιμασία και πραγματοποίηση επισκέψεων μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου (δυτικό ακρωτήριο της Κύπρου Δρέπανον). Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως υπόδειγμα για επισκέψεις σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο και δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς. Τα Δέκα Εκπαιδευτικά Τετράδια παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα λόγω του πηγαίου και αυθόρμητου κινήτρου των συντακτών τους, του πολύεδρου περιεχομένου και της καλλιτεχνικής σύνθεσής τους.
Η σύνταξη των Τετραδίων έγινε από παλαιά μέλη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Υπουργείο Πολιτισμού) και συνεργάτες εκπαιδευτικούς με την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και χορηγία του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης (Λευκωσία), σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Εικαστικά έργα των ζωγράφων και εκπαιδευτικών Ρήνου Στεφανή και Σούζαν Βάργκας εμπλουτίζουν τα Τετράδια.
Συντελεστές των Εκπαιδευτικών Τετραδίων: Χρήστος Αργυρού, Σούζαν Βάργκας, David Castrillo, Σάββας Θωμά, Πέλλη Μάστορα, Κυριάκος Ματθαίου, Λεόνη Μεννογιάτη, Όλγα Μπακιρτζή, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Ρήνος Στεφανή, Θέκλα Φωτίου.
*Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου έως 9 Οκτωβρίου | Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00 | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Αγίου Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη)
Έκθεση “Μνημονικοί Τόποι απο τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία” στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Η έκθεση «ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ. Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στη Μακεδονία», θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση με μεγάλη ποικιλία σπουδαίων έργων καλλιτεχνών και ντοκουμέντων.
*Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο: Δευτέρα & Τρίτη 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 9.00 – 14.00, Σάββατο 10.00 – 14.00
Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών
Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).
Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 26 Φεβρουαρίου 2023).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, στις 20:00 και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με theremin, του πρώτου οργάνου ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο, από τη διεθνούς κύρους μουσικό Λύντια Κάβινα, μαθήτρια του εφευρέτη του theremin Λεβ Θέρεμιν.
Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.
Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.
Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».
Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.
Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ
Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη
Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.
Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη
*Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουνίου 2022 έως 26 Φεβρουαρίου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 20.00, Δευτέρα κλειστά
CONNECTED στο NOESIS
Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;
Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.
Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.
Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.
*Διάρκεια έκθεσης: 12 Απριλίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) |Εισιτήρια: 5€ ενηλίκων, 4€ μειωμένο
Εκδηλώσεις
Greenwave Festival 2022 στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ
Μια ολόκληρη γενιά δεν γνωρίζει παρά μόνο κρίση (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή), μνημόνια, περιορισμούς, ανεργία, πόλεμο, ανασφάλεια, βία και ξενιτιά.
Μια ολόκληρη κοινωνία συνθλιμμένη κάτω από το βάρος των συνεπειών των νεοφιλελεύθερων -εχθρικών προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον- πολιτικών που παράγουν ακρίβεια, ανέχεια, κοινωνική ανισότητα, ανασφάλεια και φόβο.
Μία δημοκρατία βαθιά πληγωμένη με τον σεβασμό και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο ναδίρ, με παράνομες επαναπροωθήσεις, αστυνομική αυθαιρεσία και καταστολή και όλες τις μορφές της ατιμώρητης έμφυλης βίας.
Μια δικαιοσύνη για λίγους κι εκλεκτούς στην υπηρεσία των ελίτ.
Ένα περιβάλλον ανοχύρωτο απέναντι στις οικοκτόνες πολιτικές που προκαλούν κλιματικό χάος, ενεργειακή φτώχεια και φέρνουν την πυρηνική απειλή ξανά στο προσκήνιο. Μας στερούν την ελπίδα, την αλληλεγγύη, την ευημερία, την ευτυχία, την ελευθερία, την πλανητική ισορροπία, την εναλλακτική προοπτική για μια άλλη κοινωνία.
Θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές/στριες στον αγώνα για έναν πράσινο πλανήτη, για έναν κόσμο με δικαιοσύνη, ισοτιμία, δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία και αλληλεγγύη. Να διαδώσουμε παντού τη δική μας θετική ενέργεια!
Ελάτε να αναζητήσουμε μαζί τις πράσινες αξίες, τις ιδέες της οικολογίας, τις εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, τη συμπερίληψη όλων στις εξελίξεις, την ποιότητα ζωής και μια υπεύθυνη, πράσινη οικονομία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Όλα αυτά και πολλά άλλα θα συζητήσουμε στο Greenwave, το οικολογικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.
Το Greenwave είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2011, διοργανώνεται από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και υλοποιείται από τους εθελοντές και τις εθελόντριες του Οικόπολις. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, παραγωγούς, εκθέτες/τριες οικολογικών προϊόντων, καλλιτέχνες/ιδες. Είναι ένα δημιουργικό και μη εμπορευματοποιημένο φεστιβάλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ, με χιλιάδες επισκέπτες/τριες κάθε χρόνο.
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα:
Κεντρικές Εκδηλώσεις
Παρασκευή 16.9, 19.00 – 21.00
Σχεδιάζοντας τις πράσινες πόλεις
Εισηγήσεις: Λευτέρης Ιωαννίδης, π. Δήμαρχος Κοζάνης Αριστείδης Παπαδάκης, τ. Περιφ. Σύμβουλος Κρήτης Κώστας Παπακωνσταντίνου, π. Περιφ. ΣύμβουλοςΔυτ. Ελλάδας Γιούλα Αργυρούδη, Περιφ. Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Παρεμβάσεις: Μαρία Βασιλάκου, π. αντιδήμαρχος Βιέννης Συντονιστής: Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Γυναικοκτονία: η “κορωνίδα” της έμφυλης βίας
Εισηγήσεις: Αθηνά Γούλιαρου, Δικηγόρος: “Η πατριαρχία σκοτώνει. Το κράτος επικυρώνει;” Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Συντονίστρια των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ: “Ξεκινάμε από τη νέα γενιά – Δημιουργούμε ρωγμές στην οικοδόμηση της πυραμίδας της έμφυλης βίας” Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κοινωνική ακτιβίστρια: “Οι αέναοι αγώνες των γυναικών” Παρεμβάσεις: Πηνελόπη Πετροπούλου, Χειρ. Οδοντίατρος –Περιοδοντολόγος, Αντιπρόεδρος Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) – Παρ/μα Αθήνας Ειρήνη Μήτσιου, Ακτιβίστρια σε δράσεις φεμινιστικής αλληλεγγύης Συντονίστρια: Ευαγγελία Κιρκινέ,Δρ Παιδαγωγικής
Σάββατο 17.9, 19.00 -21.00
40 χρόνια Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Εισηγήσεις: Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός -ερευνήτρια, Σοφία Κυπριανίδου, μέλος ΔΣ Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπλιώνης, Dr Βιολογίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Ψωμάς, Φυσικός Παρέμβαση: Αλέκος Γεωργόπουλος, πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Συντονιστής: Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος Ενεργειακές Κοινότητες | Μια πράσινη ενέργεια στα χέρια των πολιτών Εισηγήσεις: Μιχάλης Πετράκος, Στατιστικός, Εν. Κοινότητα Φλώρινας-Πρεσπών, Αλίς Κοροβέση, Αντιπρόεδρος Εν. Κοινότητας WEnCoop& Γεν. Διευθύντρια ΙΝΖΕΒ Αντώνης Κοζυράκης, Ιδρυτικό μέλος της “Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα” -Κρήτη Παρέμβαση: Χρήστος Βρεττός, Μέλος της Eν. Κοινότητας “Κοινέργεια” – Ιωάννινα Συντονισμός: Ξενοφών Ζήσης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός, Εν. Κοινότητας Θεσσαλονίκης – Κεν. Μακεδονίας
Παράλληλες δράσεις
Ο κύκλος των παιδιών! Πέμπτη 18.30 -20.30 18.30 – 20.30 Sofoklis goes Greenwave _ Φτιάχνουμε με τα χεράκια μας χειροτεχνία με θέμα το Greenwave εμπνευσμένο από τον γραφίστα Σοφοκλή Αμπατζίδη!
Παρασκευή 18.30 -20.30 18.30 – 19.30 Κρουστόφωνο _ Εργαστήρι κρουστών για παιδιά! Το Κρουστόφωνο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια με βασική αρχή ότι η έκφραση μέσω της μουσικής συμβάλλει στην καλλιέργεια της μουσικής αντίληψης, στην ψυχαγωγία, στην ομαδικότητα και κυρίως στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της διεύρυνσης των οριζόντων του παιδιού!
19.30 – 20.30 Ζω.Ε.Σ. _ Το Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων στο Νέο Περιβάλλον! Εκπαιδευτικό διαδραστικό φιλοζωικό πρόγραμμα με την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια, Συγγραφέα & Ιδρύτρια Ζω.Ε.Σ Κατερίνα Παπαποστόλου.
Σάββατο 18.30 – 20.30 18.30 – 19.30 Εκδόσεις μολύβι _ Με τη «δύναμη» των σπόρων! Οι μικροί αγρότες εν δράση! Οι δημιουργοί του εκπαιδευτικού προγράμματος ΒΟΤΑΝΑ & ΑΡΩΜΑΤΑ βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν κομμάτια από αποσπάσματα του βιβλίου. Με βιωματικό τρόπο (όπως η φύτευση των σπόρων στο χωράφι και στο μπαλκόνι μας) τα παιδιά θα κατανοήσουν πως τα οπωροκηπευτικά και τα διάφορα μυρωδικά δεν φυτρώνουν στα ράφια των Supermarket. Οι μικροί μας φίλοι θα δουν και θα επεξεργαστούν σπόρους, θα μυρίσουν θα αγγίξουν βότανα, θα φυτέψουν σπόρους σε Χωράφι ( προσομοίωση χωραφιού σε μακέτα) και σε γλαστράκι που θα πάρουν μαζί τους. Συντονίζει η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Ταμουρίδου Παιδαγωγός-Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας, σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (Ε.Α.Π.)
19.30 – 20.30 ΑΛΛΟΣΤΡΟΠΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ _ Το “Χαρούμενο Καλαμπόκι” είναι ένα οικολογικό παιχνίδι κατασκευών. Η πρώτη ύλη του είναι το Matter-Bi, ένα προϊόν βασισμένο στο άμυλο καλαμποκιού βιολογικής καλλιέργειας. 60’ Green Point
Πέμπτη 18.30 -20.30 18.30 – 19.30 | Save The Food, Fight Against Hunger| Φιξ in Art (Solidarity Project) under European Solidarity Corps open discussion event for everybody, mainly young people between the ages 18-30 and the activity will be implemented by the team called Together We are Strong. LanguageEN
19.30-20.30 | Περβολάρηδες _ Παρουσίαση της ομάδας των ”Περβολάρηδων”, η ομάδα μετράει ήδη 8 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με όλο τον κύκλο της τροφής. Θα συζητηθούν οι δράσεις, οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συντροφικότητας που δημιουργούνται εντός αλλά και εκτός της ομάδας καθώς και οι κλεφτές ματιές που ρίχνουν στο μέλλον καθώς επισκέπτονται άλλα εγχειρήματα κοινωνικής & αλληλέγγυας οικονομίας και συνεταιριστικής κατοικίας στη Γερμανία.
Παρασκευή 18.30 – 20.30 18.30 – 19.30 | Fridays for future Thessaloniki _ Η Ιστορία και τα Επιτεύγματα του Κινήματος Fridays For Future. Το κίνημα Fridays For Future άλλαξε πολύ τον κόσμο του περιβαλλοντικού ακτιβισμού στο μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστεί η σύντομη ιστορία του κινήματος παγκόσμια αλλά και στην Ελλάδα. Επίσης θα αναφερθούν τα επιτεύγματα του κινήματος FridaysForFuture έως σήμερα καθώς και οι λόγοι για τους οποίους το κίνημα έγινε τόσο δημοφιλές στον σημερινό κόσμο.
19.30 – 20.30 | ANIMALRESCUEANDDEFENCESQUAD_ Οδηγίες βοήθειας σε τραυματισμένο ζώο μέχρι την παράδοσή του σε αρμόδιο φορέα.
Σάββατο 18.30 – 20.30 18.30 – 19.30 ClimateSaveThessaloniki (SaveMovement) _” Μπορείς να έχεις οικολογική συνείδηση χωρίς να είσαι vegan; ” Πως συνδέονται οι διατροφικές μας συνήθειες με το περιβάλλον και το αντίκτυπο σε αυτό; Ποιες οι επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο οικοσύστημα και η σπατάλη πόρων που πραγματοποιείται; Ποιες οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις;
19.30 – 20.30 | ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Περιβαλλοντική Οργάνωση _LIFE Safe Crossing: Για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων μεταξύ άγριων ζώων και οχημάτων. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ παρουσιάζει τις δράσεις που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την μείωση της οδικής θνησιμότητας ειδών της άγριας πανίδας όπως η καφέ αρκούδα.
Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ:
19.00-23.00 | Μονάδα για εξετάσεις HIV από τη Θετική Φωνή 17.30 -21.00 | Upcycling project”Μην την πετάς! Φέρε την σαμπρέλα σου στη ΝΑΟΜΙ!” Δράση συλλογής σαμπρελών ποδηλάτου στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων. Ενημερωτική συνάντηση για το project στο Περίπτερο της ΝΑΟΜΙ την Παρασκευή 16/9 19:00 – 20:00
17.30 -22.00 Συγκέντρωση τροφίμων, χαρτικών, απορρυπαντικών για ευάλωτα νοικοκυριά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ | Πνοή Ελπίδας
Εκθέσεις – Εικαστικές παρεμβάσεις
Πλαστικό δείπνο | ‘Έκθεση του Οικόπολις Ο Πλαστικός Δείπνος ευελπιστεί να υπενθυμίσει κάτι που είναι (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι) σε όλους/ες μας γνωστό. Την ποσότητα του πλαστικού και άλλων λυμάτων που καταναλώνουμε! Ενδεικτικά μόνο το έδαφος της γης είναι τόσο μολυσμένο που τα επόμενα 60 χρόνια θα είναι τα τελευταία που θα μπορέσουν να αποδώσουν καρπούς τους οποίους θα μπορούμε να τρώμε. Ο Πλαστικός Δείπνος λοιπόν αποτελούμενος μόνο από πλαστικά και άλλα λύματα σκοπεύει να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο παρόν που δεν βλέπουμε και στο μέλλον που πολύ σύντομα θα δούμε. Select bikes or Respect cyclists | Δίκτυο Select Respect
Συναυλίες
Πέμπτη, 15.9.2022 -Κρουστόφωνο (μπάντα δρόμου κρουστών) -Celestial Echoes (tribute to Pink Floyd) -Γουρούνια στο διάστημα (ελληνικό ροκ) -Sodizzy (βρετανικό ροκ)
Παρασκευή, 16.9.2022 -Studio Flamenco Pellizgo (flamenco) -Άγγελοι του Τσιτσάνη (ρεμπέτικα) -Βάσω Βασιλειάδου (παραδοσιακά-σμυρνέικα) -Λουδίας (ελληνικό ροκ)
Σάββατο, 17.09.2022 -Swing Academy (swing) -Αραμπατζής (ελληνικό ροκ) -Aliberta (παραδοσιακά-κρητικά) -Coconaut Rockers (balkan)
*Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου | Δημοτικό Πάρκο ΧΑΝΘ
Astroparty 2022 στο ΝΟΗΣΙΣ
Το ΝΟΗΣΙΣ σας προσκαλεί στην ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση “Astroparty 2022”, η οποία επιστρέφει και πάλι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ.
Επισκεφτείτε τις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ και απολαύστε μια ποικιλία δραστηριοτήτων, για όλες τις ηλικίες, από το πεδίο των επιστημών και της τεχνολογίας.
Γνωρίστε έναν πολυχώρο άτυπης εκπαίδευσης, όπου η επιστήμη συνδυάζεται με τη βιωματική εμπειρία και η γνώση με την ψυχαγωγία.
Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν, τόσο στον εσωτερικό όσο και τον υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν επισκέψεις στο Μουσείο Τεχνολογίας, στις περιοδικές εκθέσεις “Connected” και “Genesis”, προβολές στο Πλανητάριο και το Κοσμοθέατρο, πτήση γιγάντιων χαρταετών στον υπαίθριο χώρο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και κατασκευές, διαδραστικά παιχνίδια και εντυπωσιακά πειράματα, μαθητικές καινοτομίες, συζητήσεις με επιστήμονες και παρουσιάσεις από ερευνητικές ομάδες, αστρονομικές παρατηρήσεις με τηλεσκόπια.
Ελάτε στο “Astroparty 2022”, τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης για όλους!
*Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 έως τις 20.00 | ΝΟΗΣΙΣ | Ελεύθερη είσοδος
Τα Θέρμης Δρώμενα 2022, η μεγάλη γιορτή πολιτισμού του Δήμου Θέρμης, φέτος θα διαρκέσουν από την Παρασκευή 12 Αυγούστου έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022.
Οι εκδηλώσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα, για παιδιά και μεγάλους, φέτος περιλαμβάνουν το 2ο Lake Mode Festival, το Φεστιβάλ θερινού Κινηματογράφου Νεολαίας Αγίου Αντωνίου, συναυλίες, παραδοσιακή μουσική, κουκλοθέατρο, μουσικά αφιερώματα, φεστιβάλ και παραστάσεις Καραγκιόζη.
Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Οι εκδηλώσεις αυτής της εβδομάδας:
-Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: «Ηλιάδα» – Μικρός Βορράς Ι Σουρωτή – Όπισθεν Πολιτιστικού Κέντρου Ι 19.30 ΔΩΡΕΑΝ
-Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Σταυρέτικα – Σωματείο «Παναγιά Σουμελά» Θέρμης Ι Πλατεία Παραμάνα Ι 20.30 ΔΩΡΕΑΝ
-Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: «Ο Μικρός Πρίγκηπας» Θεατρική Παράσταση παιδικής θεατρικής ομάδας Αγίου Αντωνίου Ι Άγιος Αντώνιος Ι Δημοτικό Σχολείο Ι 20.00 ΔΩΡΕΑΝ
-Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: Σταυρέτικα – Σωματείο «Παναγιά Σουμελά» Θέρμης Ι Τούμπα Θέρμης Ι 20.30 ΔΩΡΕΑΝ
-Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: Μικρός Βορράς – «Ηλιάδα» Ι Βασιλικά Ι Πλατεία Χάνια Ι 19.30 ΔΩΡΕΑΝ
-Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: Τριήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης-Μουσικοθεατρική Παράσταση- Ζωντανή Ορχήστρα Ι Νέο Ρύσιο-Πλατεία Εκκλησίας Ι 20.00 ΔΩΡΕΑΝ
-Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Γιορτή Αθλητισμού Ι Γήπεδο ΜΑΣ Tριαδίου Ι 17.00 ΔΩΡΕΑΝ
-Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου: Εκδηλώσεις Μνήμης – Προβολή Ντοκιμαντέρ Ι Νέο Ρύσιο – Αύλειος χώρος Εκκλησίας Ι 20.00 ΔΩΡΕΑΝ