Agenda

Η καλύτερη ατζέντα για το Σαββατοκύριακο

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτό το τριήμερο!

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-για-το-σαββατοκύρι-263080
Parallaxi

Το τριήμερο έφτασε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!

Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:

Θέατρο

«Όποιος Θέλει να Χωρίσει να Σηκώσει το Χέρι του» στο Βασιλικό Θέατρο

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο του θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από το αρχικό του ανέβασμα, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία.

Μια κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία αναδεικνύει μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο ίδιος ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια. Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία. Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους. Η συνέχεια επί σκηνής… στο Βασιλικό Θέατρο.

Λιγα λόγια για το έργο

Ο γάμος της Κικής διαλύεται ξαφνικά, όταν ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της την απατά κατ’ εξακολούθηση. Ο γάμος της Νατάσας, που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, αναβάλλεται λόγω αμφιβολίας. Ένας πρώην εραστής εμφανίζεται, ένα ανομολόγητο πάθος είκοσι χρόνων αποκαλύπτεται, ερωτικά μηνύματα αποστέλλονται μέσω ίντερνετ… και ένα σπίτι πλημμυρίζει. Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής, και όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η ανάγκη για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.

Το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, που όσο δύσκολες και αν είναι, ο συγγραφέας καταφέρνει να τις αναδείξει μέσα από την κωμική τους διάσταση.

Συντελεστές Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης / Σκηνικά: Δανάη Πανά / Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος / Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Μαριάννα Πουρέγκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Γιώργος Παπαδάκος (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)

Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00 | Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου 2023 | Βασιλικό Θέατρο | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr.

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

“Πράγα” στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

«Ελάχιστοι τολμούν να δουν, αν και πολλοί κοιτάζουν» Το γέλιο, η συγκίνηση και οι μεγαλύτερες αλήθειες που «κρύβουν» οι ανθρώπινες σχέσεις… πρωταγωνιστούν στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πράγα» του Javier de Dios (Χαβιέρ δε Διός), που έκανε πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου.

Μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν.

Οι διαχρονικοί προβληματισμοί που απασχολούν όλα τα ζευγάρια, στο πέρασμα του χρόνου, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας και ιδιοσυγκρασίας είναι δοσμένοι αριστοτεχνικά με ένα χιούμορ που προκαλεί αυθόρμητο γέλιο αλλά και συγκίνηση. Οι θεατές λίγο πριν μπουν στο φουαγιέ, όπου παρουσιάζεται το έργο, αντιλαμβάνονται την ατμόσφαιρα καθώς η είσοδος του θεάτρου είναι κατάλληλα διαμορφωμένη και αποτελεί προπομπό του πρωτότυπου και εντυπωσιακού σκηνικού.

«Σημασία έχει να αγαπάς»

Συντελεστές Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ / Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου / Εικαστική εγκατάσταση- Σχεδιασμός κοστουμιών: Νεφέλη Μυρτίδη / Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος / Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη / Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίσσυ Θεοφίλου / Βοηθός Σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Σόνια – Μαρία Καϊτατζή / Οργάνωση Παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Βασιλείου (Σουζάνα), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Χάρης), Γιάννης Τομάζος (Μπένι) Με το πρόγραμμα της παράστασης κυκλοφορεί ολόκληρο το έργο του Χαβιέρ δε Διός σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ.

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη  στις 21:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00 έως 19 Φεβρουαρίου 2023 | Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη) | Εισιτήρια από 8€ | Προπώληση: viva.gr.

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

«H Tριλογία του Παραθερισμού» στη Μονή Λαζαριστών

Για λίγες μόνο παραστάσεις

Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Η Τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Μια κωμωδία χαρακτήρων και ταυτόχρονα μια κοινωνική κριτική απέναντι στις νοοτροπίες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, μέσα από την ιδιαίτερη αισθητική και την εικαστική ματιά της bijoux de kant.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Λίγα λόγια για το έργo

Η Τριλογία του Παραθερισμού παρουσιάζεται για πρώτη φορά το 1761 και ανήκει στα έργα της ώριμης περιόδου του συγγραφέα. Ο Κάρλο Γκολντόνι εμπνέεται από τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις μιας κοινωνίας που αλλάζει, εστιάζει στη ματαιοδοξία και την επιφανειακότητα της εποχής του και μας παρουσιάζει μια κωμωδία, που οι αναλογίες της με το σήμερα, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Στη «Μανία του Παραθερισμού» ο Λεονάρντο και η αδελφή του η Βιττόρια, ετοιμάζονται για το Μοντενέρο. Ο παραθερισμός δεν αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιρία ξεγνοιασιάς και ανάπαυλας αλλά δυνατότητα κοινωνικής και οικονομικής αυτοπροβολής, στους κύκλους που επιθυμούν να ανήκουν. Στις «Περιπέτειες του Παραθερισμού» ο έρωτας και τα πάθη ενισχύουν τη μανία των παραθεριστών και αυτοί παραδίνονται στη δίνη μιας μεταβατικής περιόδου, που τους αποκόπτει από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους. Στην «Επιστροφή από τον Παραθερισμό», τα πρόσωπα καλούνται να επιστρέψουν στη σκληρή πραγματικότητα.

Σε αυτή την τριλογία, οι χαρακτήρες, υποταγμένοι στις αξίες μιας αριστοκρατίας που παρακμάζει, κυριευμένοι από την επιθυμία για επίδειξη και κοινωνική υπεροχή, υπερβαίνουν τα όρια και μπαίνουν σε περιπέτειες, που θέτουν σε κίνδυνο την υπόληψή τους. Όταν ο ίλιγγος του παραθερισμού υποχωρεί, η πραγματικότητα είναι εκεί και επιμένει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης Σκηνικά- Κοστούμια- Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης Μουσική: Πάνος Ηλιόπουλος Δραματουργική Επεξεργασία: Ασημένια Ευθυμίου Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Παρασκευή Μποκοβού Β΄βοηθoί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Aθηνά Καμπούρη, Φωτεινή Τιμοθέου Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Παίζουν: Άννα Ευθυμίου(Μπρίτζιντα),Σοφία Καλεμκερίδου(Κοστάντσα), Δημήτρης Καρτόκης(Πάολο), Γιώργος Καύκας(Φερντινάντο), Δημήτρης Κολοβός(Φιλίππο), Άννα Κυριακίδου(Σαμπίνα), Βασίλης Μπεσίρης(Γκουλιέλμο), Χρίστος Νταρακτσής(Τσέκο), Κλειώ Δανάη Οθωναίου(Τζακίντα), Κώστας Σαντάς(Μπερναρντίνο),Δημήτρης Σιακάρας(Φουλτζέντσιο), Χρίστος Στυλιανού(Λεονάρντο), Θεοφανώ Τζαλαβρά(Ροζίνα), Κωνσταντίνος Τσονόπουλος(Τονίνο),ΦαμπρίτσιοΜούτσο (Τίτα),Εύα Φρακτοπούλου(Βιττόρια)

Φιγκυράν-Μουσικός:Γιώργος Κωνσταντινίδης(Πασκουάλε)

*Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή | Πρεμιέρα: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 έως 26 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα Έναρξης: 20.30 | Τιμή: Από 8 ευρώ | Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) |  Προπώληση: ntng.gr, viva.gr, 11876 | Πληροφορίες – κρατήσεις στο 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ – Θέατρο Αυλαία

H Άννα Κοκκίνου, σκηνοθετεί και ερμηνεύει το τελευταίο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ Αφανισμός, στο Θέατρο Αυλαία.

Ο Αφανισμός, ίσως εξαιτίας της ανελέητης σκληρότητάς του που εξωθείται στα άκρα, είναι σαν πνευματική διαθήκη που ο συγγραφέας αφήνει πίσω του. Στις μέρες μας ιδιαίτερα ακούγεται προφητικός ο λόγος του- μοιάζει γι αυτόν θέμα ζωής και θανάτου.

Τούτη τη φορά, ο Μπέρνχαρντ δεν κάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων και καλλιτεχνικών του εμπειριών. Τις υποβάλλει σε μια ριζική αμφισβήτηση. Αφετηρία της αφήγησης είναι ο θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα, των γονιών και του αδελφού του ήρωα.

Ο χρόνος του μυθιστορήματος του Αφανισμού είναι ο χρόνος που κυλάει ανάμεσα στην είδηση του θανάτου και στην κηδεία των τριών νεκρών. Το χρόνο αυτό καταλαμβάνει ένας γιγαντιαίος μονόλογος γεμάτος αντιφάσεις, πληγές και τραύματα που ανοίγουν σε μια λιτανεία ενθυμήσεων. Ό,τι ψευτίζει και παραμορφώνει τον άνθρωπο ή την ιδέα που ο ίδιος έχει για τον κόσμο θα εξουδετερωθεί, θα εκμηδενιστεί – θα οδηγηθεί στον πλήρη αφανισμό.

Ο Αφανισμός είναι επίσης μια ευκαιρία να τακτοποιηθούν κάποιοι λογαριασμοί όχι μόνο με τη φιλοσοφία της ζωής στη σύγχρονη εποχή αλλά και με το σύστημα αξιών της. Για τον Μπέρνχαρντ όλα αυτά είναι υποκρισία, μια ψευδολογία που οδηγεί αθεράπευτα ολοένα σε νέα ψέματα.

Ο Αφανισμός προτείνει τη διάσωση της ανθρώπινης αλήθειας και αξιοπρέπειας επιχειρώντας έναν εξαγνισμό μέσω «μιας εξολόθρευσης», μέσω ενός ανεπίστροφου και άνευ όρων ακρωτηριασμού των πνευματικών ιστών που καταφαγώθηκαν από την αρρώστια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Βασίλης Τομανάς Δραματουργία: Μαρία Στεφανοπούλου, Νίκος Φλέσσας, Άννα Κοκκίνου Σκηνοθεσία: Άννα Κοκκίνου Μουσική: Νίκος Βελιώτης Σκηνικό – Κουστούμια: Χλόη Ομπολένσκυ Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας Προβολές – Video Art: Αιμιλία Μπαλάσκα, Χρήστος Τόλης, Σπύρος Κωτσιόπουλος. Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κωλέτσης Γραφιστικά – Δημιουργία αφίσας: Αχιλλέας Τζάλας

Ηθοποιοί: Άννα Κοκκίνου, Τάσος Κωλέτσης

*Σάββατο 18/2/23 – ώρα: 21.00 και Κυριακή 19/2/23 – ώρα: 19.30

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

«Ραντεβού» με τον Τάκη Ζαχαράτο στο Vergina Theatro στη Θεσσαλονίκη

Ο Τάκης Ζαχαράτος μοναδικός και ανεπανάληπτος στο «Ραντεβού» θα είναι στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro έως και το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, συνεχίζοντας τις λαμπερές και sold out εμφανίσεις του.

O ένας & μοναδικός Showman της ελληνικής σκηνής, ο Τάκης Ζαχαράτος, δίνει «Ραντεβού» στο Vergina Theatro στη Θεσσαλονίκη, για ένα λαμπερό, καταιγιστικό και ασταμάτητο show!

Ο Τάκης Ζαχαράτος σατιρίζει, χορεύει, τραγουδά & ενθουσιάζει σε ένα «Ραντεβού» που θα σας συνεπάρει με το χιούμορ, τις μοναδικές μιμήσεις και το γέλιο μέχρι δακρύων.

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00, Vergina Theatro (12ο χλμ Θεσ/νικης -Αεροδρομίου, Θεσσαλονίκη)| Εισιτήρια από 20€ 

«Ερωτόκριτος» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ερωτόκριτος», μια σύγχρονη ανάγνωση του γνωστού έργου, με την Αργυρώ Χιώτη να υπογράφει τη σύλληψη- σκηνοθεσία της παράστασης και τον Ευθύμη Θέου την δραματουργική επεξεργασία -διασκευή, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο «Ερωτόκριτος» αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν απίστευτου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Η παράσταση βουτά σ’ αυτό με ελευθερία, φωτίζοντας κομμάτια που εκφράζουν καίρια ζητήματα σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης απέναντι στις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και την υπέρβαση τους. Ακολουθώντας τη βασική δομή της συναρπαστικής ιστορίας του Κορνάρου, η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.

Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες και οι καντάδες ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες. Η παράσταση ακολουθεί έναν οικείο για το σύγχρονο θέατρο κώδικα που δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής: όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα στη μουσική, αυτή που αντηχεί συνεχώς από τις λέξεις και που αποτελεί, ταυτόχρονα, και ουσιαστικό μέσο της ίδιας της πλοκής του έργου. Η μουσική είναι η πρώτη ύλη της παράστασης, η οποία αντλεί από τη μουσικότητα του λόγου και των σωμάτων και συνθέτει μια συνολική εμπειρία που στοχεύει καταρχάς στις αισθήσεις.

Στο έργο ενσωματώθηκε ένα ποίημα που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από την συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ερωτόκριτος, το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα της Κρητικής Αναγέννησης, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, κυκλοφόρησε αρχικά σε χειρόγραφα και διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέσω της προφορικής του παράδοσης. Αποτελείται περίπου από δέκα χιλιάδες στίχους και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Στο θέατρο ανεβαίνει από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1929, σε διασκευή του Θεόδωρου Συναδινού και σκηνοθεσία Σπύρου Μελά. Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που, όπως την περιγράφει ο Γιώργος Σεφέρης «εκφράζει με σταθερό χαρακτήρα, την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε». Μια γλώσσα που έρχεται από το παρελθόν και μας συνδέει με τη λαϊκή μας παράδοση∙ μας συγκινεί και μας ταξιδεύει. Ο Κορνάρος φαίνεται πως επηρεάστηκε από το γαλλικό μυθιστόρημα Paris et Vienne του 15 ου αιώνα, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως σε ιταλικές μεταφράσεις και διασκευές. Ωστόσο, ο ποιητής αξιοποίησε τις πηγές του με δημιουργικό τρόπο, παραδίδοντας ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που μας μιλάει για την αγάπη, την αφοσίωση, την επιμονή και την πίστη στη ζωή.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Ευθύμης Θέου Συγγραφή ποιήματος: Rahil Fallahfar Σκηνικός Χώρος: Εύα Μανιδάκη Κοστούμια: Άγγελος Μέντης Μουσική Σύνθεση- coaching μουσικών: Λόλα Τότσιου Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας Βοηθός σκηνοθέτριας: Βίκη Κίτσιου Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Διανομή: Ποιήτρια – Φροσύνη: Θεοδώρα Λούκας Ποιητής – Πεζόστρατος: Γιάννης Χαρίσης Αρετούσα: Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κόπακα, Ιωάννα Δερμετζίδου, Χαρά Γιώτα Ερωτόκριτος: Κωστής Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο / κρουστά) Ερωτόκριτος: Κωνσταντίνος Χειλάς(πιάνο)

Ερωτόκριτος: Ιωάννης Μπάστας (σαξόφωνο) Βασιλιάς: Παναγιώτης Παπαϊωάννου Μουσικοί: Ναταλία Γιαννάκη (πιάνο), Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο) Πληροφορίες Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά.

*Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή | Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 | Διάρκεια: έως 26 Φεβρουαρίου | Ώρα Έναρξης: 21.00 | Τιμή: Από 8 ευρώ | Προπώληση: ntng.gr, viva.gr, 11876 | Πληροφορίες – κρατήσεις στο 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

«ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας» στο Θέατρο Τ

«Έχετε δει ποτέ μάγισσα από κοντά;»

Μετά από τη θερμή υποδοχή που γνώρισαν στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης» την άνοιξη του 2022, οι ΜΑΓΙΣΣΕΣ της ομάδας θεάτρου HEX παίρνουν τις σκούπες τους και ρίχνουν τα ξόρκια τους πάνω στο Θέατρο Τ, από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας». Δύο αεικίνητες ηθοποιοί, η Άννα Ρίζου και η Υρώ Τσάμογλου, ζωντανεύουν επί σκηνής ιστορίες γυναικών από το χθες και το σήμερα, σε μια παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre) που εστιάζει στον παραλογισμό της πατριαρχίας ανά τους αιώνες, υπεύθυνο για τη βία που ασκούνταν και ασκείται στα γυναικεία σώματα. Μέσα από αφηγήσεις για την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις μάγισσες του Σάλεμ αλλά και του Σαίξπηρ, τη ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση W.I.T.C.H. και τις γυναικοκτονίες των ημερών μας, η παράσταση αναζητά τη σημασία της έννοιας «μάγισσα» και επιχειρεί να προσεγγίσει με ευαισθησία και χιούμορ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: Γιατί όταν κάποια γυναίκα αποκλίνει, πρέπει να την κυνηγούν; Γιατί όταν κάτι πάει στραβά, κάποια πρέπει να τιμωρηθεί;

«Έχουμε σκούπες. Έχουμε ξόρκια. Έχουμε η μία την άλλη.»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου, Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου Σκηνογραφία & ενδυματολογία: Μάγδα Δήμου Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη Εκτέλεση τραγουδιού: Πηνελόπη Τσέλιου Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης Σχεδιασμός φωτισμών: Λέλα Μεντεκίδου, Μαριλένα Ζαπουνίδη

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θανάσης Τζιντζιός Σχεδιασμός αφίσας: Μάγδα Δήμου Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάης Trailer: Μάγδα Δήμου, Λέλα Μεντεκίδου Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Τ Εκτέλεση παραγωγής: Hex Theatre Group ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Άννα Ρίζου Υρώ Τσάμογλου

*Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 εως 5 Μαρτίου 2023, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00| Ώρα: 21:30 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων & άνω των 65 | Ατέλειες κάθε Παρασκευή με σειρά προτεραιότητας και για περιορισμένο αριθμό θέσεων | Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα | Σας ενδιαφέρει: Με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, έχετε 10% έκπτωση στο ουζερί «Το Πλατανάκι» ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Τ.

Επαναστάτησε… Αν Τολμάς!… στην Πολιτεία Θεάτρου

Υπόθεση

Αθήνα, Μάιος 1992. Οι ήρωες του έργου είναι πρόσωπα της καθημερινής ζωής αλλά ταυτόχρονα και αντιπροσωπευτικά σύμβολα του σύγχρονου «νεοέλληνα». Ένας πλούσιος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, διεφθαρμένος και αδίστακτος. Η ερωμένη του, μια αμόρφωτη ακαλλιέργητη θεατρίνα. Ο δικηγόρος του επιχειρηματία που τον βοηθάει στις παράνομες δραστηριότητές του. Ο βουλευτής που δωροδοκείται για να περάσει νομοσχέδια υπέρ του επιχειρηματία. Και τέλος, ο αδέκαστος και αδιάφθορος δημοσιογράφος-το είδος, βέβαια, τελεί υπό σπανιότητα-αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την χώρα. Σκληρή γλώσσα, κοφτοί διάλογοι, κυνικές σχέσεις, κυριολεκτικά «κυνικές» και γι αυτό αδιάντροπες. Ένας κλαυσίγελος αναδύεται για όλα τα θύματα και τους θύτες που εγκλωβισμένοι περιμένουν ένα θαύμα, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται. Ή μήπως, έστω και σπάνια, γίνεται; Η συνέχεια επί της Σκηνής!

Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να του αντιστέκεται, να τον χλευάζει, να του υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα, να γίνεται το σύντομο χρονικό μιας εποχής. Και γιατί όχι; Να λειτουργεί «παρανοϊκά και ουτοπικά», σπάζοντας όλες τις «λελογικευμένες» λύσεις που οι «φωστήρες» του έθνους προτείνουν…

Για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ Μαρία Μπαλτατζή Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) Ορφέας Εξηντάρης: Ανδρέας Ξεφτέρης (Δικηγόρος) Γιώργος Μακρής: Χάρης Δελής (Επιχειρηματίας) Μαρία Μπαλτατζή: Μιμή Μαρά (Πρώην θεατρίνα, Ερωμένη Χάρη) Μιχάλης Μπουντουλούσης: Σταύρος Τιμιόπουλος (Βουλευτής) Νίκος Παλπάνης: Μάνος Βερνέζης (Δημοσιογράφος) Διάρκεια: 100΄ (με ένα διάλειμμα 5΄)

*Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο από 4/2 έως 8 Απριλίου στις 9.30 μ.μ. | Εισιτήριο: 15€ | Απαραίτητη Η Τηλ/κή Κράτηση: 2310285452-6974195079 | Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)

«Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» στο Θέατρο Metropolitan

Η «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό» ήρθε για να αναταράξει τα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας και να δημιουργήσει τους πιο πιστούς… συνοδοιπόρους θεατές! Μετά τα απανωτά sold out, τις διθυραμβικές κριτικές και την θερινή περιοδεία σε όλη τη χώρα το αριστούργημα του Λούις Σεπούλβεδα, σε σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική σύνθεση του Κώστα Γάκη, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, και έρχεται στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Metropolitan για 2 μόνο παραστάσεις, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2023. Μια παράσταση που έδωσε την δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να ενημερωθεί για τον δίκαιο αγώνα των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής, που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου. Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός όλων είναι η άγνοια… Στη θεατρική διασκευή του έργου μια μικρή φυλή «Ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του θεάτρου Metropolitan με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους. Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Mapuche, που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης, κάτοχος του βραβείου Δημήτρης Χορν, ένας από τους πιο ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες με πολιτικό λόγο, κρατάει το κεντρικό κομμάτι αφήγησης – υπόκρισης και δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα για να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία, που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου. Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Νότιο Κορέα το 2019 και διέπεται από έναν οικουμενικό χαρακτήρα καθώς η καρδιά του χτυπάει δυνατά για τα αρχαία δάση του πλανήτη και για τις φυλές που ζουν ακόμα σε αυτά τα δάση σε αρμονία με τη Μάνα Γη κι όσα απλόχερα μας δίνει όσο και να τη κακομεταχειριζόμαστε. Ένα έργο τραγικά επίκαιρο μετά τις πρόσφατες τεράστιες φωτιές στον Αμαζόνιο αλλά και με τον τρόπο που η κυβέρνηση της Βραζιλίας μεταχειρίζεται τους αυτόχθονες του Αμαζονίου. Ένα έργο όμως “ελπιδοφόρα επίκαιρο”, καθώς η Χιλή βρίσκεται σε τροχιά ξεριζώματος του Συντάγματος του δικτάτορα Πινοσέτ και μετάβασης σε μια πραγματική δημοκρατία. Με την Ελίζα Λονκόν, μια γυναίκα ιθαγενή Mapuche ως Πρόεδρο, η νεοσυσταθείσα σε Σώμα Συντακτική Συνέλευση της Χιλής έδωσε σαφές στίγμα δικαίωσης των ιθαγενών πληθυσμών από το νέο Σύνταγμα της χώρας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης Σκηνοθεσία – Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: η ομάδα Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης Σύνθεση Body Percussion – Tap : Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελένη Δημητροπούλου, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης

Στο ρόλο του Σκύλου ο Κώστας Γάκης Παραγωγή: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΜ(Μ)Α Εκτέλεση Παραγωγής: ΘΕΑΤΡΟ METROPOLITAN

*Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 21:00 και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 20:00 | ΘΕΑΤΡΟ METROPOLITAN (Βασιλίσσης Όλγας 65 και Αλ. Φλέμινγκ 2) | Τηλέφωνο Ταμείου: 2311 284773 | Πωλήσεις εισιτηρίων: www.viva.gr

ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ στο Alte Fablon

Τα ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ του Σαμ Στάινερ σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου επιστρέφουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon.

«Δεν μπορώ να σε μάθω με εκατόν σαράντα λέξεις – Προσπάθησε.»

Η παράσταση Ο Όλιβερ και η Μπερναντέτ είναι ένα ήρεμο ζευγάρι όπως όλα τα άλλα. Μέχρι που ένας αμφιλεγόμενος νόμος έρχεται να επιβάλλει ένα ημερήσιο όριο στον αριθμό λέξεων που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος. Το ζευγάρι, που πλέον διχάζεται πολιτικά, έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα και να βρει νέους τρόπους και τρικ για να ξεπεράσει το εμπόδιο της επικοινωνίας.

Το “ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ” μάς φέρνει αντιμέτωπους με τη δυσκολία της επικοινωνίας. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι πιο αλληλο-συνδεδεμένοι μα συνάμα και πιο απομονωμένοι από ποτέ, πώς θα μπορούσαμε να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλο; Αρκεί ο λόγος; Και αν όχι, σε ποια άλλα μέσα πρέπει να ανατρέξουμε; Τι μετατόπιση πρέπει να συμβεί μέσα μας, χρονικά και συναισθηματικά για να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε πραγματικά;

Ο συγγραφέας

Ο Σαμ Στάινερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάντσεστερ. Έργα του έχουν διακριθεί πολλές φορές στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη. Το “ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ” γράφτηκε το 2015 και έκανε πρεμιέρα στο Warwick Arts Centre. Έπειτα συνέχισε στο National Student Drama Festival, όπου και κέρδισε τρία βραβεία κριτικής επιτροπής. Από εκεί και πέρα, συνέχισε και διακρίθηκε στα Latitude Festival και Edinburgh Festival Fringe. Μέχρι σήμερα έχει ανέβει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Συντελεστές Κείμενο: Σαμ Στάινερ

Μετάφραση: Χάρης Θώμος

Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος

Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Μαριάνθη Ψωματάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη Πρωτότυπη

Μουσική: Δημήτρη Τασούδης

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Ντάγκα

Ειδικές κατασκευές σκηνικών: Θάνος Καρώνης

Κατασκευή κοστουμιών: Κική Κρανιώτη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσινάρης

Επιμέλεια video – trailer: Στέργιος Φουρκιώτης

Οργάνωση παραγωγής: Απόστολος Λιάπης

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης

Παραγωγή: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon

Επί σκηνής: Έλενα Δαμίγου, Δημήτρης Κρίκος

Δείτε το trailer της παράστασης: https://youtu.be/F2PFo9qqugM

*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 21:15, Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon (Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου) | Εισιτήρια από 12€

Το Όνειρο ενός Γελοίου στο θέατρο Αριστοτέλειον

Άραγε, τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα, τι είναι ορατό και τι αόρατο;

«Το όνειρο ενός γελοίου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, η γεμάτη πνευματική ενέργεια και συμβολισμούς παράσταση των Έφη Μπίρμπα και Άρη Σερβετάλη, που ενθουσίασε χιλιάδες θεατές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνεχίζει την πορεία της στην Αθήνα και ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεων στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ στις 19 Φεβρουαρίου.

Όπως λένε και οι ίδιοι: «Το όνειρο ενός γελοίου… Το τελευταίο έργο του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ήταν η αφορμή για να εμπλακούμε με την πραγματικότητα ενός ονείρου και την κρισιμότητα του γελοίου. Ξεκινήσαμε αυτή την όμορφη διαδρομή μέσα στο καλοκαίρι από το ανοιχτό θέατρο του Βύρωνα και συνεχίζουμε μέσα στον χειμώνα στο κλειστό θέατρο Κιβωτός. Το ορατό είναι το τσόφλι του αόρατου. Όνειρο και πραγματικότητα συμφύονται με ευχή το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό. Το σκοτάδι να φωτιστεί. Το τραύμα να θεραπευτεί. Η αγάπη να γίνει δρόμος. Προχωράμε μέχρι να βρεθούμε στο κέντρο. Λίγο αριστερά, λίγο δεξιά ψάχνοντας και προσπαθώντας συνεχώς να βρούμε την θέση μας… Καλή μας αντάμωση.»

«Το όνειρο ενός γελοίου»: Μια ποιητική προσέγγιση στο ασυμφιλίωτο και παράδοξο με τη ζωή, στην έλλειψη αγάπης, τη μοναξιά, το φόβο, το μίσος, τον πόλεμο, το θάνατο. Μια θεατρική φιλοσοφική συζήτηση γύρω από το νόημα της ύπαρξης, της ματαιότητας, της γνώσης, της φιλοδοξίας. Ο Άρης Σερβετάλης υπό την καθοδήγηση της Έφης Μπίρμπα μας ξεναγεί στον κόσμο του Γελοίου του Ντοστογέφσκι, – του Ρώσου δασκάλου της ανθρώπινης ψυχολογίας – οδηγώντας μας στα μύχια των σκέψεών του, μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, αλήθειας και ψευδαίσθησης, ορατού και αόρατου, κωμικού και τραγικού, γελοιότητας και σαλότητας. Ο ήρωάς μας δεν βρίσκει ενδιαφέρον σε τίποτα, δεν πιστεύεισε τίποτα, δεν προσδοκά τίποτα. Το βλέμμα του καρφώνεται σ’ ένα αστεράκι. Ήξερε πως εκείνη τη νύχτα η πράξη θα εκτελεστεί. Και σίγουρα θα είχε σκοτωθεί αν δεν υπήρχε εκείνο το κοριτσάκι… Τη νύχτα εκείνη είδε το όνειρο που του αποκάλυψε την αλήθεια, το όνειρο που έγινε ο προάγγελος για μια νέα ζωή, ανακαινισμένη… είναι σε σύγχυση;

Ταυτότητα Παράστασης: Σκηνοθεσία-εικαστική εγκατάσταση-σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα Απόδοση-δραματουργία: Άρης Σερβετάλης – Έφη Μπίρμπα Ερμηνεύουν: Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα Μουσική: Vangelino Currentzis Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Καρβέλας Καλλιτεχνική συνεργάτις: Βάσια Λύρη Sounddesign: Κώστας Μιχόπουλος Κινηματογράφιση-trailer: MakeYourOwnFilms-Γρηγόρης Πανόπουλος Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καπλανίδης, Δέσποινα Σπύρου, Διονύσης Χρονόπουλος Παραγωγή: Θεατροχώρος Social Media – Διαφήμιση: Renegade Media, Βασίλης Ζαρκαδούλας

*Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο στις 9.00 μμ & Κυριακή : 8.00 μμ | Διάρκεια: έως 19 Φεβρουαρίου 2023 | Εισιτήρια: 20 € & 15 € (φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ)​ | Προπώληση Εισιτηρίων: Viva.gr & Ταμείο Θεάτρου | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 262 051

«Σ’ εσάς που με ακούτε» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Πάντα επίκαιρη και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, η Λούλα Αναγνωστάκη, στο έργο της «Σ’ εσάς που με ακούτε» που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Χρήστους Θεοδωρίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Η παράσταση Βερολίνο, 2001 ή 2023. Βερολίνο, τώρα. Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε. Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.

Η Λούλα Αναγνωστάκηστο«Σ’ εσάς που με ακούτε»,ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά, να βουτήξουμεστο παρελθόν και ν’αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία:Χρήστος Θεοδωρίδης Δραματουργική επεξεργασία:Χρήστος Θεοδωρίδης,Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου Χορογραφία- Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή Σκηνικά:Εδουάρδος Γεωργίου Κοστούμια:Μαρίνα Κελίδου Φωτισμοί:Τάσος Παλαιορούτας Μουσική επιμέλεια:Χρήστος Θεοδωρίδης Βοηθός Σκηνοθέτη:Ξένια Θεμελή Βοηθός Σκηνογράφου:Δανάη Πανά Οργάνωση παραγωγής:Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):Πάρης Αλεξανδρόπουλος(Τζίνο),Σεμίραμις Αμπατζόγλου(Τρούντελ),Νικόλας Δροσόπουλος(Νίκος),Ελένη Θυμιοπούλου(Μαρία),Γιώργος Κολοβός(Ιβάν),Νίκος Μήλιας(Άγης),Χρυσή Μπαχτσεβάνη(Σοφία),Δημήτρης Ναζίρης(Χανς),ΜπέττυΝικολέση(Έλσα).

Έκτακτες αντικαταστάσεις: Ελευθερία Αγγελίτσα, Δημήτρης Κολοβός, Άννα Κυριακίδου, Θεοδώρα Λούκας, Ιωάννης Μπάστας, Βασίλης Μπεσίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

*Πρεμιέρα: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα: 21.00 | Διάρκεια: έως 26 Μαρτίου | Ώρες: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00 | Τιμή: Γενική Είσοδος: από 10 ευρώ, Εκπτωτικό: (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65,  Εκπαιδευτικών): 8 ευρώ | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Τηλέφωνο: 2315 200 200 | Προπώληση: www.viva.gr

*Η παράσταση την Παρασκευή 17/2 έχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ. 

Παιδική σκηνή

«Γκάρης, το Μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο

«Πετάει ο γάιδαρος»; Ναι απαντούν, με ενθουσιασμό, κάθε Κυριακή μικροί και μεγάλοι που παρακολουθούν την παιδική παράσταση του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο.

Ο πρωταγωνιστής της παράστασης καταφέρνει και γίνεται υπερήρωας, με μπέρτα όπως ο Σούπερμαν. Μπορεί να πετάξει όταν του το ζητάει ένα άλλο ζώο που πραγματικά έχει μεγάλη ανάγκη, να βρεθεί σε ένα μακρινό τόπο! «Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο Γκάρης που μιλάει, με τον πιο διασκεδαστικό και μελωδικό τρόπο, για την ενσυναίσθηση και στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς στο κοινό.

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ την οποία έχουν ήδη παρακολουθήσει πολλά σχολεία μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.

Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι. «Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».

«Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».

Συντελεστές

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη / Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος / Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης / Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη / Μουσική: Δημήτρης Μαραμής / Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς / Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας / Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης / Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής / Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης / Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά / Ειδικές κατασκευές: Βαγγέλης Κουρούπης / Ειδικές κατασκευές: Άννα-Μαρία Βάσιακ / Ειδικές κατασκευές: Σοφία Πιπερίδου / Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη (Φουρνάρισσα, Πεπίτα, Προβατίνα), Λευτέρης Αγγελάκης (Λούφας, Σκύλος), Πελαγία Αγγελίδου (Τζούλη Αρχισυντάκτρια, Κουκουβάγια), Μάνος Γαλανής (Φούρναρης, Γουρούνι, Κυρ Μέντιος), Ελένη Γιαννούση (Γκριζούλα, Δημοσιογράφος 2), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Μάρα Μαλγαρινού (Γατόνια, Κότα 2), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γκάρης), Μαρία – Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Κότα 1, Δημοσιογράφος 1), Δημήτρης Σακατζής (Μαέστρος ο αφηγητής), Εύη Σαρμή (Τασούλα, Αλεπού), Ευανθία Σωφρονίδου (Ροδούλα, Κότα, Κατσίκα, Αρουραία), Ελευθερία Τέτουλα (Κυρία Γεωργία, Λαγός), Γιάννης Τσάτσαρης (Κυρ Θοδωρής, Αυτιάς, Αφεντικό)

*Παραστάσεις από 11 Δεκεμβρίου έως 02 Απριλίου 2023 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30 & Κυριακή στις 11:00 | Βασιλικό Θέατρο | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr

Θησέας και Αριάδνη στο Θέατρο Αριστοτέλειον

Ο «Θησέας και η Αριάδνη», είναι μια παράσταση που συνδυάζει το υπερθέαμα με το διδακτικό χαρακτήρα των αρχαιοελληνικών μύθων.

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα.

Οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

H αρχετυπική ελληνική μυθολογία και το πλούσιο, εντυπωσιακό θέαμα για τα παιδιά γίνονται αντιληπτά ως εκπαιδευτική διαδικασία κορυφαίας ποιότητας και προτεραιότητας –ιδιαίτερα σε μια εποχή αναδυόμενων ακροτήτων που η έμφαση στην έλλογη μετριοπάθεια που διδάσκει η κλασική παιδεία είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί το έργο μιλά για τη συνάντηση δύο διαφορετικών πολιτισμών: από τη μια το μέτρο και ο λόγος της Αθήνας κι από την άλλη ο μυστικισμός και η πυγμή της Μινωϊκής θαλασσοκρατίας. Οι δυο κουλτούρες ανοίγουν διάλογο και γνωρίζονται, μεταφέροντας ένα σημαντικό μήνυμα στα παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο παράστασης από την Ακαδημία θεάτρου στην Αθήνα.

Το κείμενο υπογράφει ο ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία και η μουσική επιμέλεια είναι της Σοφίας Σπυράτου.

Τα μνημειακά σκηνικά και τα κοστούμια που θυμίζουν αντίγραφα από τοιχογραφίες έχει κάνει ο εξαιρετικός Μανόλης Παντελιδάκης

Η μουσική είναι ένα μείγμα παραδοσιακών και έντεχνων μουσικών από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Ηθοποιοί, εναέριοι ακροβάτες, τραγουδιστές, μουσικοί διαλεγμένοι από το πλούσιο δυναμικό της πόλης δίνουν σάρκα και οστά στο μύθο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία – Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

Κείμενο: Στρατής Πασχάλης Σκηνικά – Κουστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης Μουσική: Γιώτης Κιουρτσόγλου και Μιλτιάδης Παπαστάμου με την δημιουργική σύμπραξη της μουσικής ομάδας: David Lynch, Haig Yazdjian, Γιώργος Καλούδης, Βαγγέλης Καρίπης, Φώτης Σιώτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης Βοηθός χορογράφου: Άννα Μανούδη Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Φωτογράφιση : Γιώργος Νάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί :, Άννα Μανούδη, Μελίνα Ατρείδου, Μάριος Ζαρδαβάς, Θοδωρής Ησαιλίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Μυρτώ Σταυρακίδου- Ζάχου, Νίκη Τζάνα, Κατερίνα Μπουτούδη-Πούντζα, Στράτος Τζωρτζάκης, Τάρικ Δημήτρης Ελ Φλαιτι

και οι εναέριοι ακροβάτες Ιωάννα Δημητριάδου και Daniel Arrando

*Κυριακή 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα Έναρξης: 11.30 | Τιμές Εισιτήριων: Α’ : 15€ , Β’ : 12€ , Γ’ : 10€ | Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2) 

Αγησίλαγος στο Θέατρο Αυλαία

«Μια πολύχρωμη γιορτή με μουσική και τραγούδια»

Το ευφάνταστο μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, από 6 Νοεμβρίου 2022.

Τι κοινό έχουν ένα πιάτο ζεστή σουσαμόσουπα, η δίαιτα του Μάκη του ιπποπόταμου, η συνταγή ενός πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει, το αναψυκτικό της καμήλας με τα δύο μπικίνι, και τα γυαλιστερά λουστρίνια του ασβού;

Τον κύριο Αγησίλαγο, τον διάσημο σεφ, που ένα πρωί απλά… ξύπνησε με μαγουλάδες.

Η απίθανη διαδρομή του μέχρι να βρει το περίφημο «κάτι άλλο» μέσα στον φανταστικό κόσμο από μεγάλες κούκλες τύπου muppet που εμψυχώνονται από έναν επταμελή θίασο ηθοποιών και μουσικών. Μια πολύχρωμη γιορτή με μουσική και τραγούδια, ένα θέαμα με πολύ χιούμορ, γέλιο και λυρισμό για όλη την οικογένεια. Εξάλλου ποιος μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος και ασυγκίνητος όταν βλέπει μπροστά του να ζωντανεύουν ένας Λαγός και η παρέα του;

Συντελεστές:

Κείμενο – Μουσική – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ

Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου

Κούκλες / Σκηνικά: Κατερίνα Λιάκου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελένη Ντάγκα

Βοηθός σκηνοθέτη-Δραματουργία: Βερενίκη Πασλαμούσκα

Βοηθός σκηνογράφου: Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου

Ερμηνεία – Εμψύχωση: Μαρία Βαή, Παναγιώτης Μακρής, Εύα Μουτσιάνα, Νανά Παπαγαβριήλ

Μουσικοί:

Ντόλλυ Λιανά: Βιμπράφωνο, κρουστά

Ζηνοβία Παππά: τραγούδι, toy piano, πλήκτρα

Γιάννης Τσίπος: Ακουστική κιθάρα, λαούτο

*Θέατρο Αυλαία | Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, 17:00 και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, 11:30 | Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ ομαδικό (15+ άτομα)| Προπώληση Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr

«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» στο Metropolitan the Urban Theater

Η πιο ποπ παράσταση της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης κερδίζει μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζονται «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης που μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζονται στο Metropolitan the Urban Theater. Ο Μονόκερος και οι φίλοι του ήρθαν για να κατακτήσουν, με τις περιπέτειές τους, τις καρδιές όλων! Οι θεατές που θα έρθουν στο θέατρο θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους!

Όσο για την υπόθεση του έργου; Αν ποτέ είχατε την περιέργεια να μάθετε τι κάνουν τα παιχνίδια όταν οι άνθρωποι απουσιάζουν, τότε ελάτε γιατί θα ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο μαγικό, οπού εκεί θα βρούμε την πιο μεγάλη αλήθεια. Σε ένα κόσμο όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν. Ένας Μονόκερος, ένα Ρομπότ, μία Πριγκίπισσα και ένας Στρατιώτης, είναι τα αγαπημένα παιχνίδια του Ανδρέα και της Χριστίνας. Τέσσερα παιχνίδια που είναι έτοιμα να ζήσουν κάθε μέρα με την φαντασία τους και μία νέα περιπέτεια. Εκτός όμως από μία. Μία περιπέτεια τόσο παράξενη που θα αλλάξει την ζωή τους για πάντα. Τα παιδιά, ο Ανδρέας και η Χριστίνα, μια μέρα αποφάσισαν να χαρίσουν τα παιχνίδια τους σε έναν παιδικό σταθμό. Τα έβαλαν όλα, λοιπόν, μέσα σε μια χάρτινη κούτα. Όλα εκτός από ένα που ξέχασαν. Τον Μονόκερο. Έτσι έχασε τους αγαπημένους του φίλους. Για να βρεθεί κοντά τους, πρέπει να βγει έξω στον πραγματικό κόσμο.

Άραγε, θα καταφέρει ο Μονόκερος, μέσα από τις περιπέτειες του, να βρει τον δρόμο για τον παιδικό σταθμό και να συναντήσει ξανά τους φίλους του; «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» είναι μια αστεία, αλλά και συνάμα τρυφερή ιστορία, που θα συναρπάσει όλους τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους μας φίλους. Είναι μια ιστορία, που μας μιλάει για την δύναμη της φαντασίας, την αγάπη, την φιλία, την διαφορετικότητα, τον σεβασμό και την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας.

Ελάτε λοιπόν, παρέα με την φαντασία σας και πάμε να φτιάξουμε ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι γεμάτο μουσική, τραγούδι και χορό, που θα βγει αληθινό!!!

Συντελεστές παράστασης

Κείμενο: Γιώτα Καλτσίδου Σκηνοθεσία-Διασκευή: Πασχάλης Αραμπατζής Μουσική: Αίσωνας Στίχοι: Γιώτα Καλτσίδου & Αίσωνας Ήχος – Φώτα: Χρήστος Κερεμετσίδης Χορογραφίες: Δημήτρης Μέξης Μάσκες: Anna Wasiak Κοστούμια: Κατερίνα Καραογλάνη Σκηνικά: Πετρούλα Λιώρα Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Βουγιατζή Κατερίνα Γανδά Δήμητρα Θεοδουλίδου Ευθύμης Ιωαννίδης Τάσος Ταλιανίδης

*Παραστάσεις: Σάββατα στις 18:00 και Κυριακές στις 11:30, για λίγες παραστάσεις | Εισιτήρια: από 8 ευρώ |Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του Metropolitan: The Urban Theater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311284773

«ΜΙΚΡΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ» στο Θέατρο Σοφούλη

Οι αγαπημένοι ήρωες των παιδιών έγιναν θεατρική παράσταση και μας ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο του διαστήματος παρέα με ένα αληθινό ρομπότ! Οι πολυαγαπημένοι σας “Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες” επιστρέφουν πιο φωνακλάδες, χαμογελαστοί, γκρινιάρηδες, ζημιάρηδες αλλά και ταξιδιάρηδες από ποτέ! Ταξιδεύουν στο διάστημα και συναντούν ένα αληθινό ρομπότ! Πόσοι μικροί κύριοι και πόσες μικρές κυρίες χρειάζονται για να πάνε όλα στραβά; Στο τέλος όμως μόνο το χαμόγελο μένει!

Λίγα λόγια για το έργο. Ο κύριος Λάθος φτάνει στον διαστημικό σταθμό για να πιάσει δουλειά. Εκεί συναντάει τον πιλότο κύριο Αστερίδη και τον βοηθό του τον Yuppi, ένα αληθινό ρομπότ. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά εμφανίζονται οι φίλοι του κυρίου Λάθος στον σταθμό; Και κυρίως όταν αυτοί είναι ο κύριος Σκουντούφλης, ο κύριος Χιονούλης και η κυρία Αγκαλίτσα; Θα καταφέρουν να πείσουν τον πιλότο να τους πάει μία βόλτα με το διαστημόπλοιο; Τι γίνεται όταν ο κύριος Σκουντούφλης πέφτει κατά λάθος σε ένα κουμπί του διαστημόπλοιου. Η περιπέτεια αρχίζει και τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας και συμμετέχοντας ενεργά στην παράσταση. Θα καταφέρουν οι Μικροί Κύριοι – Μικρές Κυρίες με τη δύναμη της συνεργασίας να κάνουν αυτό το υπέροχο διαστημικό ταξίδι; Μαζί τους θα είναι ο Yuppi ένα αληθινό ρομπότ που συμμετέχει για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση. Ο Yuppi έχει άμεση επικοινωνία με τα παιδιά. Μιλάει μαζί τους, τους ρωτάει και συμμετέχει και αυτός σε όλη την διάρκεια της παράστασης προσθέτοντας μεγάλο μέρος διάδρασης με τα παιδιά. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια μαζί με τον Yuppi τα παιδιά θα γίνουν κατά την διάρκεια της παράστασης μια μεγάλη ορχήστρα και έτσι σε κάθε τραγούδι  συμμετέχουν ενεργά σαν μουσικοί.

Μια διαδραστική θεατρική παράσταση με εντυπωσιακά κοστούμια, τραγούδια, χορό και ένα αληθινό ρομπότ που θα σας ενθουσιάσει. Μια παράσταση που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο. Μην τη χάσετε.

Συντελεστές: Κείμενο: Καλλιόπη Παπαδάκη Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα Μουσική: Γιάννης Μακρίδης Σκηνικά: Ιωάννα Τζάμπα Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαέλα Μάρδαλη Παραγωγή: Yuppitheater (Kolossaion Productions – Θέατρο Σοφούλη) Παίζουν: Χρήστος Γκουτσίδης, Χρυσούλα Μπουγιουκλή, Χρήστος Γαβριηλίδης, Άγγελος Κουτσοκώστας, Μαρίνα Στεργιοπούλου

*Παραστάσεις: Κυριακή 19/2 στις 11:30 π.μ., Κυριακή 5/3 στις 11:30 π.μ., Σάββατο 11/3 στις 6:15 μ.μ. | Tιμή προπώλησης: 10€ | Τιμή εισιτηρίου: 12€ | Εισιτήρια προπωλούνται στο www.viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου Σοφούλη (Τραπεζούντος 5) |  Τηλ.: 2310 423925 | Πληροφορίες στο 2310 423925, και στο 6987 089 778

Μουσική Σκηνή

Αποκριάτικο Πάρτι Κρουστόφωνου στη Μικρή Σκηνή

Μασκαρεμένοι ή όχι, με όργανα ή για χορό, σας περιμένουμε στη Μικρή Σκηνή, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 21.00.
Μουσικές παρουσιάσεις με χιούμορ από τα τμήματα ενηλίκων, πανηγύρι με την Μπάντα Δρόμου και ακολουθούν οι Musix, με ελληνικές και ξένες επιτυχίες για ξεφάντωμα.
*Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα έναρξης: 21.00| Είσοδος 4€ | Προπώληση στο Κρουστόφωνο | Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα

Η Κατερίνα Ντίνου στη Μικρή Σκηνή

Φέτος το Χειμώνα η Κατερίνα Ντίνου επιχειρεί να μας ταξιδέψει με ένα ατόφιο αυθεντικό λαϊκό πρόγραμμα, σε αλλοτινές εποχές.. και το καταφέρνει με επιτυχία. Ύστερα από ένα πολύ δημιουργικό συναυλιακό καλοκαίρι, μας προσκαλεί σε μια αξέχαστη μουσική βραδιά μαζί με τους εξέχοντες μουσικούς της.

Η μοναδική φωνή και η υπέροχη παρουσία της μάς μεταφέρουν σε μπουάτ εποχής, γινόμαστε μια παρέα, χορεύουμε και τραγουδάμε ενώ «μεθάμε» από τις μελωδίες. Με την κιθάρα και το μπαγλαμαδάκι της, όπως και άλλες εκπλήξεις της βραδιάς, η Κατερίνα Ντίνου μας θυμίζει ανεξίτηλες επιτυχίες από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο ως τον Άκη Πάνου, από το Σταύρο Κουγιουμτζή ως τον Απόστολο Καλδάρα καθώς και τραγούδια της προσωπικής της δισκογραφίας. Αυτές οι νύχτες είναι που θα θυμόμαστε.. με αξέχαστα ποιοτικά λαϊκά τραγούδια! Σας περιμένουμε.

Μουσικοί: Ανδρέας Βουδούρης : πιάνο Γιώργος Ντίνος : μπουζούκι Στράτος Σαμιώτης : κρουστά Παραγωγή: Half Moon Productions

*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα έναρξης: 21:30 | Είσοδος: 10€ | Κρατήσεις: 6944503542 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα)

“Τα χωρατά τα άσεμνα” Παράσταση Αφήγησης μόνο για ενήλικες!

Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της αποκριάς, με λόγια ,στίχους άσεμνους και σκωπτικούς , αυτά που οι μέρες επιτρέπουν.

Με τη Ροδάνθη Δημητρέση , την Έλσα Μουρατίδου, τον Ονούρ Σεντούρκ να ιστορούν και να τραγουδούν τα ανείπωτα, απόκρυφες σκέψεις για τον έρωτα και τη ζωή , πόθους δίχως ηλικία , ξεδιάντροπα ερωτικά τερτίπια.

Ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, εκεί που αρχίσαμε να υφαίνουμε τις ιστορίες, για να αντέχουμε τους χειμώνες, να ξορκίζουμε τον φόβο, να καλωσορίζουμε την άνοιξη μέσα από την ανατροπή και το χιούμορ.

Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση

Τραγούδι:Έλσα Μουρατίδου

Μουσική: Ονούρ Σεντούρκ

*Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα Έναρξης: 21:00 | Τιμή εισόδου: 8€ | Μικρή Σκηνή, Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα | Πληροφορίες-Κρατήσεις: 6944503542 και με μήνυμα στο Facebook

“Romancero Gitano”: Συναυλία Μαρίας Θωίδου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη στη Ζώγια

Η Μαρία Θωίδου με το Μανόλη Ανδρουλιδάκη, παρουσιάζουν τον κύκλο τραγουδιών Romancero Gitano σε στίχους Federico Garcia Lorca και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Νότη Μαυρουδή, Γιώργου Ζαμπέτα κ.α. αλλά και της Μαρίας Θωίδου. Θα ακουστούν, τέλος, εξαιρετικές κιθαριστικές διασκευές κομματιών του Μίκη Θεοδωράκη, του Μανώλη Χιώτη κλπ. από τη δισκογραφία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα Έναρξης: 21:30 | Ζώγια – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια 

ROUS στο Καφωδείο Ελληνικό

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων μυσταγωγικών εμφανίσεων σε όλη τη χώρα, ο Γιώργος Ρους επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και στο Καφωδείο Ελληνικό (upstairs), για δύο ξεχωριστές βραδιές, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, έχοντας μαζί του μουσικές εκπλήξεις και δίνοντας το σύνθημα πως όλα είναι μια αρχή! Συστήθηκε το 2010 ως Rous μέσα από τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Εξαιρέσεις». Αμέσως μετά ακολούθησε ο πρώτος του ομώνυμος δίσκος. Το «Κόκκινο φως», οι «Μαριονέτες», η «Ιδιαίτερη σχέση», το «Όλοι χορεύουν με την Κ», το «Άδικο στο σώμα», μας οδήγησαν πιο βαθιά στον κόσμο του, αποκαλύπτοντας έναν καλλιτέχνη με ξεχωριστό μουσικό στίγμα, δίνοντας αργότερα τη σκυτάλη σε τραγούδια όπως το «Λουλούδι του δρόμου», «Εσύ», «Γκύζη», «Ποια αγάπη», «Από μια θάλασσα άλλη»,  κ.ά. με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του «Rous II» (2017). Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τόσο στη σκηνή, όσο και ως τραγουδοποιός, όπως, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος κ.ά, γράφοντας παράλληλα μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Παραγωγή – Management: Cricos Παραγωγή – Management: Cricos

*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα έναρξης: 22:00 | Καφωδείο Ελληνικό (Ελευθερίου Βενιζέλου 45) | Είσοδος. Προπώληση: 8€ | Κρατήσεις: Τηλ. 2310 279159

Κάθε Σάββατο & Κυριακή Συναυλίες με Ελεύθερη Είσοδο από του Σπουδαστές και τους Καθηγητές του Ωδείου Άνω Πόλης

Από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατοκύριακο (Σάββατο στις 18.30 & Κυριακή στις 12.00) διοργανώνονται συναυλίες στο θέατρο του Π.Κ. Π.Λαοδηγήτριας επί της οδού Αισχύλου 17 με την συμμετοχή των σπουδαστών και καθηγητών του Ωδείου Άνω Πόλης. Το άρτιο αποτέλεσμα εγγυάται η εγκυρότητα, η εκπαιδευτική επάρκεια και η καλλιτεχνική εμπειρία του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντού του Ωδείου, αρχιμουσικού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ.

Αναλυτικά:

4 Φεβρουαρίου: Συναυλία Λαϊκής Μουσικής – Μπουζουκιού τάξης Αντώνη Ανέστη, αφιέρωμα στον Άκη Πάνου 11 Φεβρουαρίου: Συναυλία Τραγουδιού τάξης Αλέξανδρου Τζοβάνι με έργα Θάνου Μικρούτσικου 18 Φεβρουαρίου: Συναυλία Βιολιού τάξης Δημήτρη Μανδρίνου και Αλεξάνδρας Τσιάρα, Βιολοντσέλου Μιλτιάδη Γιαννού, Κιθάρας Βρυσηΐδας Κοκκινάκη και Άλκη Κυρτσόγλου, Πιάνου Αθηνάς Σαπλαμίδου 19 Φεβρουαρίου: Συναυλία Πιάνου τάξης Σάββα Παυλίδη, Νίκου Τασόπουλου και Στραγαλοπούλου Μαργαρίτας 4 Μαρτίου: “In memoriam” Συναυλία Κλασικού Τραγουδιού τάξης Κων/νου Κατσάρα και Ξένιας Τσαβκοπούλου, στη μνήμη της Μιρέλλας Λύκα 5 Μαρτίου: Συναυλία Φλάουτου τάξης Νίκου Κακαϊδή, Κλαρινέτου Χρήστου Γραονίδη και Νικηφόρου Καντιδάκη, Κιθάρας Γεωργίας Σάλιαρη 11 Μαρτίου: Συναυλία Πιάνου τάξης Μαρίας Τσιγάρα, με έργα Ελλήνων Συνθετών 12 Μαρτίου: Συναυλία Βιολιού τάξης Μίκη Μιχαηλίδη, Πιάνου τάξης Χαράς Κατσαρού και Τραγουδιού Κατερίνας Μήρτσιου 18 Μαρτίου: Συναυλία Τραγουδιού τάξης Μαρίας Πρέκα, αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο 19 Μαρτίου: Συναυλία Κιθάρας τάξης Μίλτου Χατζηκάλφα με έργα Heitor Villa-Lobos

*Περισσότερες πληροφορίες στο www.odioanopolis.gr | Τηλ. Επικοινωνίας 2310.263703

Πένυ Ξενάκη – Γιάννης Λεκόπουλος: «Μια βραδιά αφιερωμένη στον Γιάννη Σπανό» στο ΑΕΤΟΡΑΧΗ LIVE BAR

Οι αγαπημένοι ερμηνευτές, Πένυ Ξενάκη και Γιάννης Λεκόπουλος ανταμώνουν στη σκηνή του ‘’ Αετοράχη Live Bar ’’ για μια μοναδική βραδιά ,το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Η Πένυ Ξενάκη, για χρόνια αγαπημένη συνεργάτιδα του Γιάννη Σπανού και ο Γιάννης Λεκόπουλος με μια αξιόλογη πορεία στο καλό ελληνικό τραγούδι, ενώνουν τις φωνές τους στα μαγικά και σπουδαία τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Συμμετέχει φιλικά στην παράσταση, η τραγουδίστρια Δήμητρα Αντωνακούδη

Μαζί τους: Σάκης Κοντονικόλας: Πιάνο Μανώλης Μπάσης : Μπουζούκι

*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα προσέλευσης : 21.30 | Έναρξη : 22.00 | Είσοδος θεάματος : 10€ | ΑΕΤΟΡΑΧΗ BAR : Αετοράχης 36, Θεσσαλονίκη -Τηλ. 231 085 2549

Πρόγραμμα Πριγκηπέσσα

Η “Πριγκηπέσσα” λειτουργεί καθημερινά από τις 19:00 το απόγευμα και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 14:00 το μεσημέρι, με μεζέδες και σπιτικά φαγητά, φτιαγμένα με εκλεκτά υλικά και πολύ μεράκι από τον μάγειρά μας Στέλιο Αντωνάρα. Κάθε βράδυ (εκτός Δευτέρας), καθώς και τα μεσημέρια του Σαββάτου και της Κυριακής, εναλλασσόμενα σχήματα κυρίως από την πόλη μας, με ρεπερτόριο που ξεκινάει από ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια και φτάνει μέχρι την μουσική των ημερών μας, παρουσιάζουν τα προγράμματά τους. Το πάλκο της “Πριγκηπέσσας”, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ 16 χρόνια, συνεχίζει να φιλοξενεί καταξιωμένους αλλά και νεότερους μουσικούς και σχήματα, με γνώμονα την ποιότητα και κύριο κριτήριο τον σεβασμό στη μουσική, στους μουσικούς και στην αισθητική των ακροατών.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου “Πριγκηπέσσα” Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια • Χρήστος Μαστέλλος φωνή • Μαρία Φραγκούλη φωνή • Τριαντάφυλλος Χαλκιάς μπουζούκι φωνή • Ηρακλής Βαβάτσικας ακκορντεόν φωνή • Δημήτρης Σφίγγος κιθάρα φωνή

– Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το μεσημέρι Ρεμπέτικα τραγούδια • Αλέκος Τσολάκης μπουζούκι, φωνή • Γιώργος Νεραντζάκης κιθάρα, φωνή.

– Σάββατο 18 Φεβρουαρίου το βράδυ “Πριγκηπέσσα” Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια • Χρήστος Μαστέλλος φωνή • Μαρία Φραγκούλη φωνή • Τριαντάφυλλος Χαλκιάς μπουζούκι φωνή • Δημήτρης Σφίγγος κιθάρα φωνή

– Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το μεσημέρι “Πριγκηπέσσα” Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια • Χρήστος Μαστέλλος φωνή • Μαρία Φραγκούλη φωνή • Τριαντάφυλλος Χαλκιάς μπουζούκι φωνή • Δημήτρης Σφίγγος κιθάρα φωνή

*Τα μουσικά προγράμματα ξεκινάνε στις: 22:00 (Παρασκευή, Σάββατο και γιορτές) και 15:00 (Σάββατο, Κυριακή μεσημέρι) | “Πριγκηπέσσα” Φιλικής Εταιρείας 5, περιοχή Λευκού Πύργου | Κρατήσεις γίνονται μόνο τηλεφωνικά: 2310273542 | prigipessa.gr

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) θα ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο του ρομαντισμού, με μεγάλα έργα. Ο σπουδαίος Αμερικανός μαέστρος John Thomas Dodson θα διευθύνει την ορχήστρα, ενώ ο Γιάννης Τσιτσελίκης θα συνοδεύει με το βιολοντσέλο. Η αίθουσα «Φίλων Μουσικής» θα φιλοξενήσει την ιδιαίτερη συναυλία στις 18 Φεβρουαρίου 2023, στις 20.30. Η αγάπη του κόσμου για την MOYSA και το έργο της φαίνεται και αυτή τη φορά, με τη συναυλία να είναι ήδη Sold Out.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο μαέστρος John Thomas Dodson, ερχόμενος από την Αμερική με πλήθος σπουδαίων συνεργασιών στην καριέρα του, συνεργάζεται με τον καταξιωμένο Έλληνα σολίστ, Γιάννη Τσιτσελίκη, και την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μίας συναυλίας που θα μείνει αξέχαστη.

Με οδηγό την περίοδο του ρομαντισμού θα παρουσιαστούν εντυπωσιακά και απαιτητικά έργα, τα οποία συναντώνται συχνά σε επαγγελματικές ορχήστρες. Η συναυλία παρέχει στο κοινό ένα ξεχωριστό θέαμα, το οποίο επιβραβεύει τους νεαρούς καλλιτέχνες. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της MOYSA είναι έκδηλος, παρέχοντας στους νέους μουσικούς την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τόσο σημαντικά ορχηστρικά έργα, επικοινωνώντας με το κοινό την αίσθηση της μουσικής.

*18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα 20.30 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ1) 

Εκθέσεις

«CONNECTED» στο NOESIS

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Διάρκεια έκθεσης: 12 Απριλίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 | NOESIS (6ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης) |Εισιτήρια: 5€ ενηλίκων, 4€ μειωμένο

Έκθεση «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου Με την υποστήριξη: ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, Δήμος Βελιγραδίου, Generali

*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 14 Ιουνίου 2023 |Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου») | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «Στην ίδια πόλη. Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» Τρίτος κύκλος: Εμπόριο, επιχειρηματικότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Tο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια. Τα εγκαίνια του γ΄ κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ο τρίτος κύκλος έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση. Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας. Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους λιγότερα γνωστά έγγραφα, όπως συμφωνητικά εκμετάλλευσης ορυχείων και μεταλλείων, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχε στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή κοινότητα.

Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.

*Εγκαίνια: Σάββατο 03 Δεκεμβρίου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 03 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Απριλίου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή στις 08:30-15:30

Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών

Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).

Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 21 Μάιου 2023).

Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.

Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.

Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».

Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.

Επιμέλεια έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Συνεπιμέλεια έκθεσης Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Καλλιτέχνες Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ

Επιστημονική ομάδα John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη

Έκδοση Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.

Συγγραφείς John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη

*Διάρκεια έκθεσης: 05 Ιουνίου 2022 έως 21 Μάιου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Πέμπτη 12:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά

8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στα μουσεία MOMus

Με βασικές αξίες και κανόνες που προκύπτουν από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων πολιτισμικής, γεωγραφικής και πολιτικής φύσης, εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες συνθέτουν το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα».

Πιστεύοντας ότι η τέχνη διευρύνει την κατανόηση του κόσμου, η φετινή διοργάνωση δεν επιδιώκει μόνο να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με νέες διεκδικήσεις και οράματα, φιλοδοξεί να γίνει μια πράξη επικοινωνίας με τον κόσμο, μια πράξη δικαιοσύνης και ελευθερίας, εμπιστοσύνης και προοδευτικής σκέψης.

Για άλλη μια φορά, φορείς, ιδρύματα, ομάδες και ιδιώτες συνδράμουν και υποστηρίζουν το πρόγραμμα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023, οι χώροι του MOMus, μουσεία και μνημεία της πόλης θα φιλοξενήσουν έργα περισσότερων από 100 σύγχρονων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης.

Οι ίδιοι μέσα από τα ατομικά ή και συλλογικά τους έργα θέτουν ερωτήματα για τα συστήματα με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής. Η φαντασία που διατρέχει τα έργα τους αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για τη δυνατότητα να φανταστεί ο καθένας μας διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος.

Με τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα» η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στρέφει το ενδιαφέρον στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η διοργάνωση διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου 2022, κορυφώνεται στις 4 Μαρτίου 2023 με την έναρξη της κεντρικής έκθεσης και ολοκληρώνεται με νέες παραγωγές στις 21 Μαΐου 2023.

*Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου έως 21 Μαΐου | Μουσεία MOMus | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κιβωτός: Μία κατασκευή φροντίδας στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Πως μπορεί το μοναδικό εγχείρημα επιβίωσης της Κιβωτού να λειτουργήσει ως όχημα, μέσο και σύμβολο της επικείμενης οικολογικής καταστροφής και να επανατοποθετήσει τη βάση της περιβαλλοντικής αφύπνισης, να επαναφέρει τους προβληματισμούς για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τις πολιτικές οικολογικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων;

Η επαναπροσέγγιση της έννοιας της Κιβωτού, της διάσωσης, της αφύπνισης, της επιβίωσης, της διαφυγής, της ελπίδας, από τους σύγχρονους δημιουργούς θα προσδιορίσει τις ανάγκες για να ανακατασκευαστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο ώστε να διασωθεί ότι είναι πολύτιμο σε ένα όλο και πιο εύθραυστο παγκόσμιο οικοσύστημα.

H περιβαλλοντολογική αφύπνιση και η οικολογική δικαιοσύνη επανερμηνεύουν τo θεολογικό αφήγημα της Κιβωτού κάθε φορά που ακραία κλιματικά και καιρικά φαινόμενα πλήττουν κατοικημένες περιοχές και προκαλούν καταστροφές. Επανέρχονται ερωτήματα, όπως εάν θα μπορούσε να είχε αποτραπεί η κατάσταση;  Πώς θα αποκατασταθεί η ζωή μετά την καταστροφή; Μπορώ να βοηθήσω;

Η ανθρωπότητα καλείται να ενεργήσει στα σημερινά επιτακτικά μεταβαλλόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως ο «πιστός», «οικολόγος» Νώε, ο οποίος ολοκλήρωσε την αποστολή για τη διάσωση της ανθρωπότητας και όλων των ζωντανών πλασμάτων από μια οικολογική καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων. Λειτούργησε με την μεγαλύτερη φροντίδα, σεβασμό και συνέπεια και υπήρξε ο «καλός άνθρωπος» για να αποκαταστήσει την ελπίδα. Η φροντίδα για την ανθρωπότητα έγινε «σωτήρια» πράξη παγκόσμιας αξίας.

Η έννοια της Κιβωτού ορίζει διάφορες εφαρμογές, αποθετήρια, και τράπεζες και συλλεκτικές δραστηριότητες που στόχο έχουν να διασώσουν, να προστατέψουν και να διατηρήσουν  δεδομένα, αντικείμενα και πληροφορίες για μελλοντική χρήση.

Γνωρίζουμε ότι η ανεύθυνη χρήση και η κατάχρηση έχει οδηγήσει σε μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι καταιγίδες υπάρχουν ως μέρος των φυσικών καιρικών προτύπων στον πλανήτη, αλλά οι θερμότεροι ωκεανοί παράγουν ισχυρότερες καταιγίδες και ισχυρότερες βροχές, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις πλημμύρες.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τους εικαστικούς οραματισμούς, τις αναζητήσεις και τους ευρηματικούς τρόπους προσέγγισης στις πρόσφατες διαμορφούμενες συνθήκες, καθώς η παρακμή της μέλισσας, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερθέρμανση, η ερημοποίηση, η επισιτιστική κρίση, η υπερβολική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, ο καταναλωτισμός και η κλιματική αλλαγή αντιμάχονται τη δυναμική του περιβάλλοντος να εμπνέει, να προστατεύει, να αναπνέει, να θεραπεύει, να αναγεννηθεί.

Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που συγκεντρώνει 40 Έλληνες και ξένους δημιουργούς με περισσότερα από 75 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής, και νέων μέσων πού προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Καλλιτέχνες/ιδες: Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αχιλλέας Απέργης, Γιώργος Βακαλό, Κωνσταντίνος (Ντίκος) Βυζάντιος, Γιώργος Γεροντίδης, Άρις Γεωργίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δανιήλ Γουναρίδης, Γιώργος Γυπαράκης, Lionel Estève, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Θόδωρος, Francisco Infante-Arana & Nonna Gurionova, Μάριον Ιγγλέση, Αλέξανδρος Ίσαρης, Αντιγόνη Καββαθά, Βαλέριος Καλούτσης, Χρίστος Καράς, Άρης Κατσιλάκης, Δημήτρης Κοντός, Γιώργος Λάππας, Σωτήρης Μίχου, Ελένη Μυλωνά, Μπία Ντάβου, George Osodi, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Μάριος Πράσινος, Omid Salehi, Σωτήρης Σόρογκας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δανάη Στράτου, Thomas Struth, Τάκις (Βασιλάκης), Δημήτρης Τζαμουράνης, Γιώργος Τσακίρης, Κάρολος Τσίζεκ, Κώστας Τσόκλης, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου

*Διάρκεια: έως 26 Μαρτίου 2023 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Τρεις Εκθέσεις Φωτογραφίας και Ποιήματα του Χρήστου Κρανιώτη στη Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια

Από την 1/2/2023 μέρος της πρώτης του δουλειάς με τίτλο “Άλλες λέξεις”, παρουσιάζεται εκ νέου. Στην αναδρομική έκθεση του ο Χρήστος παρουσιάζει ποιήματά του, συνοδευόμενα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αναλογικών διπλοεκθέσεων. Οι εικόνες σαν “άλλες λέξεις” έρχονται να υπογραμμίσουν ανησυχίες πάνω στη σύνδεση της παιδικής ηλικίας και της οικογένειας, με τον έρωτα και το θάνατο.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 15/1/2023 τριάντα από τους μαθητές της σχολής ζωγραφικής Kristiboni, δημιουργικό παιδί του ίδιου και του εικαστικού Γιάννη Παλατζίδη, θα παρουσιάσουν ισάριθμα έργα μεικτής τεχνικής. Κολάζ-σχέδιο-χρώμα, εμπνευσμένα από τη δεύτερη δουλειά του με τίτλο “Μέση απόσταση”. Πρόκειται για έγχρωμες αναλογικές εικόνες τραβηγμένες στη γενέτειρα του, το Μεσολόγγι. Τοπία οικεία και ξένα όπως οι μνήμες που κουβαλάνε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Διαδρομή απ’ τα ξέγνοιαστα εφηβικά καλοκαίρια ως πιο πίσω στα πρώτα αχαρτογράφητα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Τέλος την Τρίτη 28/2/2023, το τμήμα ενηλίκων της σχολής ζωγραφικής Kristiboni παρουσιάζει ζωγραφικά έργα-διάλογο με την πιο πρόσφατη δουλειά του “Χωρίς Θεμέλια: εικόνες και κείμενα για ένα σπίτι που δεν υπάρχει πια”. Με φιλμάκι και διάθεση να διασώσει τη μνήμη, φωτογραφίζει ένα σπίτι της δεκαετίας του 60 λίγο πριν εκείνο γκρεμιστεί και χαθεί στο χρόνο. Αντικείμενα, ενθύμια, πλακάκια και φυτά, μπλέκονται σε μια αφήγηση βαθιά προσωπική μα ταυτόχρονα οικουμενική.

Την έκθεση ζωγραφικής των ενηλίκων μαθητών του θα διαδεχθεί μία βραδιά ποίησης την Τετάρτη 1/3/2023 όπου ο Χρήστος Κρανιώτης θα διαβάσει ποιήματα από τις τρεις συλλογές του και θα κάνει μια συζήτηση με όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη γραφή του καλύτερα.

Οι εκθέσεις του Χρήστου και των μαθητών του θα λειτουργήσουν ως φόντο πλήθους εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει από τη Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια

*Διάρκεια Έκθεσης: από 1 Φεβρουαρίου 2023 έως 5 Μαρτίου 2023 | Είσοδος Ελεύθερη | Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια (Αλ. Σβώλου 54)

Ιχνηλάτες της φύσης

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο» εμπνευσμένο από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια. Στον «βιοδυναμικό κήπο» οι επισκέπτες βιώνουν την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.

Ο Kiril Prashkov στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» (Natural Modernism) μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των P. Mondrian, K. Malevich, M. Duchamp, R. Magritte και A. Calder χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο και άχυρο. Με αυτή την φορμαλιστική αλλοίωση που επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, τα έργα, αποκτούν μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα, μεταφράζουν την εικαστική γλώσσα και εν τέλει επιδρούν στην ίδια την πρόσληψή τους από τον θεατή.

Η έκθεση συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» που παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του μουσείου από τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία αποτυπώνεται η θεωρία του ρώσου εικαστικού και μουσικού Μιχαήλ Ματιούσιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ότι η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε.

Καλλιτέχνες/έχνιδες: Αικατερίνη Γεγησιάν,  Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Kiril Prashkov

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου

Υποστηρικτής έκθεσης: BIOS AGROSYSTEMS

*Διάρκεια: έως 21 Μάϊου 2023 

Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου: Τα έργα ηχούν σαν μουσική

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού.

Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και  περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.

Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός κορυφαίος αυτός καλλιτέχνης αφενός λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.

Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της πόλης μας, αποτυπωμένες σε καμβά.  Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.

Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενείται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.

*Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022-Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο 17.00 – 20.00 και Κυριακή 12.00 – 20.00

Έκθεση προς τιμήν του Ρενάτο Μόρντο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Γκαίτε, η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου και το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023 στο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στη Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτο Γκαίτε. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 17:30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε και 19.00 στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και πραγματεύεται τις καταστροφικές επιπτώσεις της στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και τις προσωπικές συνέπειες για τον Ρενάτο Μόρντο. Η έκθεση ρίχνει επίσης μια σύντομη ματιά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από τη βιογραφία του Μόρντο.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ελληνιστής Torsten Israel (Μάνχαιμ και Αθήνα) ενώ η έκθεση δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Uwe Bader (Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου) και την Μαρίτα Χόφμαν (εκδοτικός οίκος LLUX, Λούντβιγκσχάφεν στον Ρήνο). Άλλοι εταίροι από το ομόσπονδο κρατίδιο, όπως το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, υποστηρίζουν επίσης την υλοποίηση. Όλες οι μεταφράσεις της έκθεσης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάιντς (Τομέας Νέων Ελληνικών) και του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας).

*Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, M2, Δευτέρα – Κυριακή 10:00-20:00 και στο Ινστιτούτο Γκαίτε Δευτέρα 10.00 – 14.00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 – 19.00, Παρασκευή 15.00 – 19.00 και κάθε 2ο Σάββατο το μήνα 09.00 – 13.30. | Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανακοινώνει την παράταση της έκθεσης «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι» έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Έργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

*Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.

Έκθεση Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού» το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου». «Κάμπος», «πεδίο» είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών. «Κάμπος» είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση. «Πεδίο» είναι το μη περατό όριο της εικόνας.

Η έκθεση Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού στην Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού λειτουργεί ως ένα σημείο διασύνδεσης του παρελθόντος και του παρόντος ή τουλάχιστον της ανανεωτικής ανάγνωσης των δύο αυτών ιστορικών όρων μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με ποικιλόμορφες εικαστικές εκφράσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, αντικείμενα, ψηφιακά έργα) αναπτύσσουν σύγχρονες ιδέες του πεδίου και σε όσα αυτό μπορεί να παραπέμπει στο σύγχρονο πλαίσιο. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε διαχρονικά ιστορικά παραδείγματα έργων που παραπέμπουν στην έννοια του κάμπου ή του πεδίου.

Εισαγωγή στην έκθεση και στην έννοια του βυζαντινού κάμπου αποτελεί εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400, δωρεάς Ειρήνης Ανδρεάδη, από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα σχετική με τη θεματολογία της έκθεσης.

Επιμέλεια έκθεσης:

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αναστασία Καραδημητρίου

Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες:

Άγγελος Αντωνόπουλος, Εοζέν Αγκοπιάν, Εβίτα Βουδούρη, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιάννης Ζιώγας, Θοδωρής Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στελιος Ντεξής/Μυρτώ Βουνάτσου, Αλεξία Ξαφοπούλου, COM.ODD.OR (Σόφυ Παπαδοπούλου), Νάνσυ Παπαδοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη, Γιάννης Χρηστάκος.

*Διάρκεια: 28 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου, 2023 | Είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου): Δεύτερα έως Κυριακή: 08:30 – 15:30 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος»

Έκθεση “Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών” στη ΔΕΘ Helexpo

H Placebo Events παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ, την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την οποία απόλαυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (2003-2013).
Η πιο πετυχημένη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα και εντυπωσίασε κοινό και ακαδημαϊκούς, είναι έτοιμη να υποδεχθεί μαθητές κι εκπαιδευτικούς, καθώς κι επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αναδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά “επεισόδια” και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου.

Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.

Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και επιτρέπουν τη συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και οι ενήλικοι μαγεύονται από τη γοητεία της επιστήμης.

Για πρώτη φορά, αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης θα είναι και ένας εικονικός κινηματογράφος τελευταίας τεχνολογίας με γυαλιά virtual reality! Η έκθεση, όπως και τα ίδια τα μαθηματικά, είναι αναμφίβολα για όλους.

Η έκθεση έχει συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης φέρει την υπογραφή του Γιάννη Χριστιανίδη.

*Διάρκεια έκθεσης: 5 Νοεμβρίου 2022 – 30 Μαρτίου 2023 | Μέρες και Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00 – 13.00, Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 19.00 | ΔΕΘ Helexpo (Περίπτερο 1) | Για ομαδικά γκρουπ σχολείων η τιμή ανέρχεται στα 7€, Κανονικό: 10€ , Ομάδα 3ων ατόμων: 26€, Ομάδα 4ων ατόμων: 45€, Κρατήσεις σχολείων από Δευτέρα 7 Νοεμβρίου | Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6944353761

Έκθεση «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Μετά από 3,5 μήνες μεγάλης επισκεψιμότητας από σχολεία, ομάδες κοινού και μεμονωμένους επισκέπτες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανακοινώνει την παράταση της έκθεσης «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

Η έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, συμμετέχοντας στις online και δια ζώσης ξεναγήσεις όπως και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται από το μουσείο.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye. Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Η Συλλογή δεν είναι απλώς συναρπαστική, αλλά πλήρης, καθώς περιλαμβάνει και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα.

Η άρτια ανθολόγηση του φιλελληνικού ρεπερτορίου και η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών ιδεολογικών και τεχνοτροπικών προσεγγίσεων που περιέχει η έκθεση, προσφέρουν στους επισκέπτες εκτός από την αισθητική απόλαυση και ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), και είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ. 32) και στο e-shop του Ιδρύματος.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Φανή–Μαρία Τσιγκάκου.

*Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά. | Για κρατήσεις σχολείων και συμμετοχή στις ξεναγήσεις κοινού: 2310247111 

Black Or White στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ

Αν νοσταλγείτε ή δεν είχατε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το θεαματικό fashion show μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής από τους εμπνευστές του, τους Φίλους της Νέας Παραλίας σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ***, η έκθεση των κοστουμιών που παρουσιάστηκαν εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 18.00 μμ και σας περιμένει ως 22 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ!

30 μοναδικές ευρηματικές δημιουργίες που υπηρετούν τη θεματική Black Or* White, σας περιμένουν για να δείτε από κοντά τις λεπτομέρειές τους και τα απίθανα υλικά τους, μέσα από το ανεπανάληπτο στυλ των δημιουργών** τους. Η τέχνη, η μόδα, η δημιουργικότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση σε μια έκθεση που αξίζει το ενδιαφέρον και σίγουρα θα κεντρίσει την περιέργειά σας.

Μόνο χαρά και ικανοποίηση αποτελεί το γεγονός, πως, έχει υπερκαλυφθεί ο αριθμός των προγραμματισμένων επισκέψεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχολείων, με μια ιδιαίτερη έκπληξη για τους μαθητές/τριες που θα την επισκεφτούν φέτος. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του zero waste, οι μαθητές κάθε σχολείου θα κληθούν να φτιάξουν με ανακυκλώσιμα υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους σχεδιαστές κατά την πασαρέλα, αλλά και τη φαντασία τους, τμήμα ενός κοστουμιού, το οποίο θα πάρει την τελική του μορφή με την ολοκλήρωση της έκθεσης, έτσι ώστε οι μαθητές/τριες όλων των σχολείων να συμμετέχουν στη δημιουργία του.

**Σχεδιαστές: Γιάννα Πώλα, Ράνια Αφεντούλη, Σοφία Γεωργιάδου, Νίκος Γλαβίνας, Νίκος Καραγιαννίδης, Μιχάλης Τσόκλης, Μπερνάρ Κουόμο, Βασιλική Μικρού, Νικολέτα Τσικώτη, Αγγελική Ταλιαδούρου, Κρίστυ Αργυροπούλου, Γεωργία Σταυρίδου, Ειρήνη Μητούδη, Κατερίνα Σολομού, Μυρτώ Ραφαηλίδη Ζήκα, Λιζέττα Φώτογλου

*Or στα γαλλικά = Χρυσό

Έκθεση: Black Or White Νέα Παραλία- Νέα Πασαρέλα 8

Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3, Θεσσαλονίκη 546 34 τηλ 2310-206910

Χορηγός: Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – ΕΕΑΑ

*Εγκαίνια: 1 Φεβρουαρίου | Ώρα: 18:00 | Διάρκεια: 1 Φεβρουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2023 | Δευτέρα- Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή: 10:00-14.00μμ και Τετάρτη: 10:00 – 20:00

Φεβρουάριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στη Ροτόντα η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινή στέγη των προσφύγων, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων, κυρίως φορητών εικόνων, από τις περιοχές προέλευσής τους, όπως την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, με την παρουσίαση, για πρώτη φορά σε έκθεση, 36 εικόνων και θρησκευτικών κειμήλιων.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, με τίτλο «Οι πρόσφυγες στα μνημεία της Θεσσαλονίκης», μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.

Το εποπτικό υλικό της ενότητας παραχωρούν προς χρήση το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη-Αρχείο Μιράντας Μυράτ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, το Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης, η Library of Congress, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, η Source gallica.bnf.fr / Bibliothèque Nationale de France, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Θεματοφύλακας MoMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Αρχείο Fred Boissonnas, καθώς και οι ιδιώτες Παναγιώτης Ελευθερίου, Γιώργος Κωνσταντινίδης και Βύρων Μήτος.

Στη δεύτερη ενότητα, «Κειμήλια προσφύγων», παρουσιάζονται κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες, όπως φορητές εικόνες που ανήκουν σε ιδιώτες για τους οποίους η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση κυριότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Αναστασία Γεράκη, Γεώργιος Γκαβέσης, Χρήστος Δρακούλης, Αριστείδης Κεσόπουλος, Βασιλική Κορομηνά, Γεώργιος Κυριαζής, Δημήτρης Μακρίδης, Ειρήνη Μποζίνου, Βαρβάρα Τσαχιρίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Θεανώ Χατζηπασχάλη, Ηρακλής Ξανθόπουλος, Μαρί Πισκουλιάν), και παλαίτυπα από την ιδιωτική συλλογή του Αριστείδη Κεσόπουλου. Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεργάστηκε με τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, καθώς και Νεαπόλεως και Σταυρούπολεως, οι οποίες δάνεισαν για την έκθεση εικόνες και εξαπτέρυγα που δώρισαν σε αυτές πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία και κοσμούν σήμερα τους ναούς τους.

Εννέα από τις εικόνες της έκθεσης συντηρήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 11:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σ’ έναν «Κυριακάτικο περίπατο» στον Μακεδονικό τάφο του Φοίνικα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2313310400, 30/1-2/2, 12:00-13:00.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Φεβρουαρίου περί «Έρωτος και Ψυχής», θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023.

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού.

Οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.

*Διάρκεια έκθεσης: έως 27 Φεβρουαρίου 2023 | Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ: Ροτόντα: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά | Επταπύργιο: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά | Γαλεριανό Συγκρότημα: Δευτέρα: 8:30-15:30, Τρίτη – Κυριακή: κλειστά | Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά | Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά | Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-13:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά | Μουσείο Αρχαίας Αγοράς: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Ομαδική Εικαστική Έκθεση “ Με μια Βουκέντρα “ στο Εικαστικό Κέντρο “Ήλιος”

Επιμελητές: Αργυριάδης Γιάννης & Μαρία Δελλαπόρτα

«με μια βουκέντρα…» «με μια βουκέντρα…» οι λόγοι των σοφών κεντρίζουν, δίνουν κατεύθυνση, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προχωράνε προς τα εμπρός. Με μια βουκέντρα στο χέρι, μια ξύλινη βέργα, καλλιεργητές σκαλίζουν τη γη, καθαρίζουν το αλέτρι, παροτρύνουν τα ζωντανά να βαδίσουν, αυγατίζουν το βιός τους. «με μια βουκέντρα…» στο χέρι, ευφάνταστοι καλλιτέχνες, παντρεύουν την Τέχνη με την Γνώση, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Κωνσταντινίδη, της Κλωστο- υφαντουργίας «Ήλιος». Δίνουν την αφορμή για ψηλάφηση και αναψηλάφηση της πραγματικότητας, παίζουν με έλξεις και απωθήσεις, παροτρύνουν σε μια γενεσιουργό δύναμη νέων σχέσεων, δημιουργούν μια γέφυρα νέων ερεθισμάτων. Μέσα από τα έργα τους μεταφέρουν τον παλμό της ζωής, προκαλούν έναν ζωντανό πολυφωνικό διάλογο, συνδέουν την ενέργεια του παρελθόντος και του παρόντος. «με μια βουκέντρα…» ως πηγή έμπνευσης, οι δημιουργοί με τα έργα τους ωθούν τη ζωή προς τα εμπρός. Μας καλούν να γίνουμε κοινωνοί σε ένα κοινό όνειρο, φιλοδοξώντας να αφήσουν το αποτύπωμά τους κληρονομιά στον Άνθρωπο και στην Κοινωνία.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Αηδόνης Ιωάννης, Αμπερίδου Σοφία, Αρβανιτίδου Γιόλα, Αργυριάδης Γιάννης, Αργυριάδης Κωστής, Αρνάκη Λιλίκα, Βερβέρη Μερόπη, Βλαχογιάννη Μαργαρίτα, Βλάχου Κατερίνα, Βυζοβίτου Σύνη, Γαλιγαλίδου Σοφία, Γκύζης Δημήτρης, Δελερή Βασιλική, Δελλαπόρτα Μαρία, Δίου Χρύσα, Ελευθεριάδου Λία, Ζαράρη Σοφία, Zeidan Rosa, Καραδημητρίου Σίσσυ(Αναστασία), Καλτσίδης Γιώργος, Κόκκινος Γιώργος, Κρανιώτης Χρήστος, Κριαρίδη Γαλήνη, Κωνσταντινίδης Αθανάσιος, Κωστίδης Γιώργος, Λιαλιαμπίδου Καίτη, Λαϊλόγλου Μελίνα, Μακρής Ιωάννης, Μακρίδης Χρυσόστομος, Μήχου Χριστίνα, Μουσούρη Μαρία, Μπακαλίδης Αργύρης, Μπακόλας Χρίστος, Μπαλτζής Νικόλας, Μπελντεμίρη Θάλεια, Μπότσκαρη Λίτσα, Μπρόβα Δέσποινα, Μπουρατζή Κατερίνα, Παναγιωτίδης Δαυΐδ-Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Παπαδοπούλου Λουκιάνα, Παπαδοπούλου Λούλα, Παππούς Δημήτρης, Ποπώλη Ζωγραφιά, Σταμενίτης Γιάννης, Ταμπώχ Σάμης, Τζερνιαδάκης Κωνσταντίνος, Τοκμακίδης Παναγιώτης, Τσανταλίδης Χρήστος, Τσιρίκα Αθηνά, Φωκά Ιωάννα, Χατζησαββίδου Ματούλα, Χρηστινίδης Γιώργος. Foto: Γιώργος Χρηστινίδης Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά, Σπύρος Μελισσανίδης- ακορντεόν & Χρύσα Τσανταλίδου- τραγούδι

Η συγγραφέας και πολιτισμολόγος Νίκη Γκίζη, έγραψε για την έκθεση:

«με μια βουκέντρα…»

«με μια βουκέντρα…» οι λόγοι των σοφών κεντρίζουν, δίνουν κατεύθυνση, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προχωράνε προς τα εμπρός. Με μια βουκέντρα στο χέρι, μια ξύλινη βέργα, καλλιεργητές σκαλίζουν τη γη, καθαρίζουν το αλέτρι, παροτρύνουν τα ζωντανά να βαδίσουν, αυγατίζουν το βιός τους. «με μια βουκέντρα…» στο χέρι, ευφάνταστοι καλλιτέχνες, παντρεύουν την Τέχνη με την Γνώση, στο χώρο του πρώην εργοστασίου Κωνσταντινίδη, της Κλωστο- υφαντουργίας «Ήλιος». Δίνουν την αφορμή για ψηλάφηση και αναψηλάφηση της πραγματικότητας, παίζουν με έλξεις και απωθήσεις, παροτρύνουν σε μια γενεσιουργό δύναμη νέων σχέσεων, δημιουργούν μια γέφυρα νέων ερεθισμάτων. Μέσα από τα έργα τους μεταφέρουν τον παλμό της ζωής, προκαλούν έναν ζωντανό πολυφωνικό διάλογο, συνδέουν την ενέργεια του παρελθόντος και του παρόντος. «με μια βουκέντρα…» ως πηγή έμπνευσης, οι δημιουργοί με τα έργα τους ωθούν τη ζωή προς τα εμπρός. Μας καλούν να γίνουμε κοινωνοί σε ένα κοινό όνειρο, φιλοδοξώντας να αφήσουν το αποτύπωμά τους κληρονομιά στον Άνθρωπο και στην Κοινωνία.

*Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 11/02 7:30μμ | Διάρκεια έκθεσης: 11/02 έως 24/02 2023 | Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 5-9μμ. Σάββατο 11-2μμ | Τηλ. Επικοινωνίας 2310533544 | Είσοδος ελεύθερη | Εικαστικό Κέντρο “Ήλιος” (Λαγκαδά 120 & Διομήδη Κομνηνού, Νεάπολη)

Ατομική Έκθεση “Το Τραπέζι του Διανοούμενου” του Σώτου Ζαχαριάδη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00 μ.μ. εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σώτου Ζαχαριάδη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ.Βαφοπούλου 3, με τίτλο Το Τραπέζι του Διανοούμενου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-2.00μ.μ. και 6.00- 9.00μ.μ. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι ζωγραφισμένα στην σκοτεινή περίοδο του Covid του 2020. Είναι επιλογή από την σειρά με το ίδιο όνομα αποτελούμενη από 150 ελαιογραφίες και ακρυλικά της ίδιας χρονιάς. Το κατακόρυφο ζωγραφισμένο τραπέζι δεσπόζει σε όλους τους πίνακες μαζί με ένα μπουκάλι κρασί, ένα ποτήρι, ένα βιβλίο και φρούτα. Τα κείμενα ξεχειλίζουν από την μορφή βιβλίου και απλώνονται στα αντικείμενα, στο τραπέζι η και στον χώρο . Η ατμόσφαιρα είναι σιωπηλή αλλά γεμάτη, αφήγηση, κίνηση και αγωνία για επικοινωνία. Η ανθρώπινη μορφή σε μερικά έργα προβάλει μέσα η και πίσω από το τραπέζι. Το Τραπέζι του διανοούμενου, μια σειρά με απίστευτη ενότητα, σαν να ζωγραφίστηκαν όλα τα έργα σε μια στιγμή.

*Δευτέρα 13 έως 28 Φεβρουαρίου 2023| Ώρα: 19.00 | Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Γ. Βαφοπούλου 3 | Τηλέφωνα επικοινωνίας:  2313318700-6876947230984

Ομαδική εικαστική έκθεση «Έρως» στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2023 στις 19.30, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης η ομαδική εικαστική έκθεση, με τίτλο «Έρως – Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης», εμπνευσμένη από την ιστορία του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης – Casa Bianca, που για πολλά χρόνια στέγαζε την αγάπη της Aline Fernandez-Diaz με τον Σπύρο Αλιμπέρτη.

Οι εικαστικοί δημιουργοί, της καλλιτεχνικής ομάδας «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» δημιουργούν έργα ζωγραφικής, κατασκευές, κολάζ, εγκαταστάσεις και γλυπτά με θέμα την ερωτική ιστορία της πλούσιας εβραιοπούλας Aline με τον καθολικό αξιωματικό του ελληνικού στρατού Σπύρο, που έγινε μύθος στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αιώνα.

Η «ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ» είναι ένα πρότζεκτ που παράγει ομαδικές εικαστικές εκθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών το οποίο εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και επιμελείται η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα ξεκινώντας το 2018 στο Μπενσουσάν Χαν.

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Κουμπής, Τάνια Στεργίου, Kirsikka Soustiel, Αλεξάνδρα Γωγούση, Τριαντάφυλλος Βαίτσης, Rinette Josafat, Κατερίνα Βλάχου, Μάνος Ιωαννίδης, Αναστασία Γιατροπούλου, Μαριλενα Μπιτζάνη, Ειρήνη Μητούδη, Ιωάννης Αδαμόπουλος, Σταυρούλα Ανδρέου, Σοφία Αρτοπούλου, Μελπομένη Καρακίτσου, Αλέξανδρος Καρόζας, Αναστασία Γκιουζέλη, Αλέξανδρος Αθανασίου, Ντίνα Μπακανιάρη, Βιολέτα Γαζέα, Γιάννης Καμίνης, Ειρήνη Λαζαρίδου, Βικτώρια Γεράκη, Γιώτα Χατζηγεωργιάδου, Νατάσα Μπαλτούνα, Θεώνη Αρφανάκη, Παύλος Μιχαηλίδης, Δέσποινα Παπανδρέου, Κέλλυ Κοντζαμάνη, Γιάννης Αηδόνης, Νέλλυ Τσιακιρίδου, Αντωνία Γκαμπούρα, Βασίλης Καρκατσέλης, Ιωάννης Τρούκης-Δρυάδες Εν Πλω, Ελένη Κωνσταντινίδου, Κατερίνα Νικολάου, Βασίλης Δημητρίου, Μαρία Κομπατσιάρη, Ελένη Κλαπάντα, Μαρία Σεραφειμίδου, Vida Evenson, Γλυκερία Κάλφα, Δέσποινα Νικολιδάκη, Μαρία Νενάδη, Χρύσα Μπαρζόκα

“Με την πεποίθηση ότι η Τέχνη πρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμους καιρούς, και με την ανάγκη μας ως καλλιτέχνες να εκφράσουμε τα ανομολόγητα από τους πολλούς, να εκφραστούμε αλλά και να τοποθετηθούμε στον δημόσιο χώρο με την Τέχνη μας, (σας) παρουσιάζουμε την “Επίμονη Τέχνη”: μια σειρά εκθέσεων χωρίς μεσάζοντες. Συλλογικές εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης, άλλοτε μίας ημέρας μόνο και άλλοτε όταν οι συνθήκες το απαιτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στις οποίες επιλεγμένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα από τους ανθρώπους τους οποίους μας δένουν κοινά ιδανικά και συναντηθήκαμε με όχημα την Τέχνη, συνεκθέτουμε υλοποιώντας το όνειρό μας με φορέα αποκλειστικά την δική μας κοινή προσπάθεια. Χωρίς καμία απολύτως δέσμευση και με την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία που πρέπει να διέπει την πραγματική Τέχνη, σε πείσμα των εγκαθιδρυμένων συμφερόντων των. Μια τέχνη επίμονη, την δική μας τέχνη…..Οφείλουμε να υμνήσουμε τη δύναμη του έρωτα… ” αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα.

Πρόγραμμα εγκαινίων έκθεσης: • Ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων Fortissimo, • Ξενάγηση στην έκθεση από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα, • Παρουσίαση ολογράμματος «Aline και Σπύρος» του Νίκου Πάχτα που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης • Performance – θεατρική ομάδα ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΤΕ.

Dj set: Διογένης Μαριόλας Κινηματογράφηση: Dennis Kalogirou Αρχείο μουσικής: Λευτέρης Κονγκαλιδης

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 17/ 2, ώρα 4-6 μ.μ., στις 18/2 ώρα 12-2μ.μ και 19/2, ώρα 12-2μ.μ., θα πραγματοποιηθεί δράση με τίτλο «Ήθελα να σου πω…», από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μαρία Πλαστήρα και την Αρχαιολόγο Ηλέκτρα Βαλκάνου. Η ιδέα για την δράση, ξεκίνησε από το βιβλίο «Το χρονικό μιας εκούσιας απαγωγής Aline Fernandez Diaz – Σπύρος Αλιμπέρτης, Θεσσαλονίκη 1914». Πρόκειται για μια βιωματική ξενάγηση στο κτίριο της Casa Bianca, με στόχο να ξετυλιχθεί το νήμα της ιστορίας της οικογένειας του Dino Fernadez – Diaz που έζησε εκεί. Με όχημα τις επιστολές του Σπύρου Αλιμπέρτη και της Aline Fernadez – Diaz στον φίλο τους, τον διαπρεπή αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Πικιώνη, θα ακούσουμε τον αντίλαλο της φωνής και θα αφουγκραστούμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας αγάπης που έγινε μύθος στην πόλη. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Tale of X Cities που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ARTBOX.

Ομαδική εικαστική έκθεση «Έρως» – Aline Fernandez-Diaz & Σπύρος Αλιμπέρτης Επιμέλεια Έκθεσης: Χρύσα Μπαρζόκα Σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

*Διάρκεια έκθεσης: 14 έως 28 Φεβρουαρίου 2023 | Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας : Τετάρτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 16:00 | Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη) | Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

Έκθεση του Barry Feldman στο Toss Creative Space 

Σας υπενθυμίζουμε την έκθεση των πρόσφατων κατασκευών του Barry στο Toss Creative Space, στον πρώτο όροφο του LaDoze bar, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Street Party μπροστά από το LaDoze με ζωντανή μουσική, μπύρα και σουβλάκια, 1 – 7 μμ. Το Toss Creative Space παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 11 μ.μ. Ελπίζουμε να μπορέσουν να έρθουν και άλλοι. Φέρτε την οικογένεια και τους φίλους σας – απολαύστε το πάρτι, απολαύστε τη μουσική και απολαύστε να δείτε τη δουλειά του Barry!

Πολλές ευχαριστίες και πάλι στον Γιώργο Τσιρίδη, τον οικοδεσπότη της Toss Gallery και του LaDoze, και στον Σίμο Σαλτιέλ, τον μαέστρο της μουσικής και εξαιρετικό σχεδιαστή.

*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 | Ώρα: 1:00 με 7:00 μμ | Toss Creative Space (Βηλαρά 3, Θεσσαλονίκη)

Παρουσίαση Βιβλίου της Εύης Γκοτζαρίδη 

Oι εκδόσεις ΚΨΜ και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας) σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Εύης Γκοτζαρίδη, Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ένας ειρηνιστής στη δίνη του εμφύλιου διχασμού την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, στις 11:30 π.μ. στο αμφιθέατρο του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από ΧΑΝΘ).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Πολυμέρης Βόγλης, Καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρία Καβάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, AΠΘ Εύη Γκοτζαρίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής Ιστορίας, συγγραφέας του βιβλίου Τη συζήτηση προλογίζει και συντονίζει ο Απόστολος Λυκεσάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Εκδηλώσεις

Φεβρουάριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Ξεναγήσεις: Κυριακή 12/2, Σάββατο 18/2, Τρίτη 21/2, Σάββατο 25/2 και Κυριακή 5/3 | Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» | 11:30

Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό στην περιοδική έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»

Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Είσοδος ελεύθερη.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα