Το τριήμερο έφτασε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις!
Σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, θα τα βρεις εδώ:
Θέατρο
«Όποιος Θέλει να Χωρίσει να Σηκώσει το Χέρι του» στο Βασιλικό Θέατρο
*Η παράσταση ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ την Παρασκευή 3/3 λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του», το πρώτο του θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από το αρχικό του ανέβασμα, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία.
Μια κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία αναδεικνύει μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο ίδιος ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.
Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια. Ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία. Κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Ένας πρώην, ένας νυν, αναρίθμητα ραντεβού μέσω ίντερνετ κι ένα σπίτι που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά. Και πριν βουλιάξουν οριστικά, θα πρέπει να πούνε την αλήθεια. Όλοι σε όλους. Η συνέχεια επί σκηνής… στο Βασιλικό Θέατρο.
Λιγα λόγια για το έργο
Ο γάμος της Κικής διαλύεται ξαφνικά, όταν ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της την απατά κατ’ εξακολούθηση. Ο γάμος της Νατάσας, που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, αναβάλλεται λόγω αμφιβολίας. Ένας πρώην εραστής εμφανίζεται, ένα ανομολόγητο πάθος είκοσι χρόνων αποκαλύπτεται, ερωτικά μηνύματα αποστέλλονται μέσω ίντερνετ… και ένα σπίτι πλημμυρίζει. Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής, και όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η ανάγκη για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.
Το «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, που όσο δύσκολες και αν είναι, ο συγγραφέας καταφέρνει να τις αναδείξει μέσα από την κωμική τους διάσταση.
Συντελεστές Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης / Σκηνικά: Δανάη Πανά / Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος / Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Μαριάννα Πουρέγκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Γιώργος Παπαδάκος (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)
Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη
*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00 | Διάρκεια: έως 12 Μαρτίου 2023 | Βασιλικό Θέατρο | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr.
«Ερωτόκριτος» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
*Η παράσταση ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ την Παρασκευή 3/3 λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
H νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Ερωτόκριτος», μια σύγχρονη ανάγνωση του γνωστού έργου, με την Αργυρώ Χιώτη να υπογράφει τη σύλληψη- σκηνοθεσία της παράστασης και τον Ευθύμη Θέου την δραματουργική επεξεργασία -διασκευή, θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο «Ερωτόκριτος» αποτελεί ένα αυτόνομο ποιητικό σύμπαν απίστευτου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης. Η παράσταση βουτά σ’ αυτό με ελευθερία, φωτίζοντας κομμάτια που εκφράζουν καίρια ζητήματα σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης απέναντι στις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και την υπέρβαση τους. Ακολουθώντας τη βασική δομή της συναρπαστικής ιστορίας του Κορνάρου, η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.
Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες και οι καντάδες ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες. Η παράσταση ακολουθεί έναν οικείο για το σύγχρονο θέατρο κώδικα που δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής: όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα στη μουσική, αυτή που αντηχεί συνεχώς από τις λέξεις και που αποτελεί, ταυτόχρονα, και ουσιαστικό μέσο της ίδιας της πλοκής του έργου. Η μουσική είναι η πρώτη ύλη της παράστασης, η οποία αντλεί από τη μουσικότητα του λόγου και των σωμάτων και συνθέτει μια συνολική εμπειρία που στοχεύει καταρχάς στις αισθήσεις.
Στο έργο ενσωματώθηκε ένα ποίημα που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από την συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και όχι μόνο.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Ερωτόκριτος, το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα της Κρητικής Αναγέννησης, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο, κυκλοφόρησε αρχικά σε χειρόγραφα και διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέσω της προφορικής του παράδοσης. Αποτελείται περίπου από δέκα χιλιάδες στίχους και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Στο θέατρο ανεβαίνει από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1929, σε διασκευή του Θεόδωρου Συναδινού και σκηνοθεσία Σπύρου Μελά. Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που, όπως την περιγράφει ο Γιώργος Σεφέρης «εκφράζει με σταθερό χαρακτήρα, την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε». Μια γλώσσα που έρχεται από το παρελθόν και μας συνδέει με τη λαϊκή μας παράδοση∙ μας συγκινεί και μας ταξιδεύει. Ο Κορνάρος φαίνεται πως επηρεάστηκε από το γαλλικό μυθιστόρημα Paris et Vienne του 15 ου αιώνα, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως σε ιταλικές μεταφράσεις και διασκευές. Ωστόσο, ο ποιητής αξιοποίησε τις πηγές του με δημιουργικό τρόπο, παραδίδοντας ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που μας μιλάει για την αγάπη, την αφοσίωση, την επιμονή και την πίστη στη ζωή.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Ευθύμης Θέου
Συγγραφή ποιήματος: Rahil Fallahfar
Σκηνικός Χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική Σύνθεση- coaching μουσικών: Λόλα Τότσιου
Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτριας: Βίκη Κίτσιου
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη
Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου
Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη
Διανομή:
Ποιήτρια – Φροσύνη: Θεοδώρα Λούκας
Ποιητής – Πεζόστρατος: Γιάννης Χαρίσης
Αρετούσα: Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κόπακα, Ιωάννα Δερμετζίδου, Χαρά Γιώτα
Ερωτόκριτος: Κωστής Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο / κρουστά)
Ερωτόκριτος: Κωνσταντίνος Χειλάς(πιάνο)
Ερωτόκριτος: Ιωάννης Μπάστας (σαξόφωνο)
Βασιλιάς: Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Μουσικοί:
Ναταλία Γιαννάκη (πιάνο), Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο)
Πληροφορίες
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά.
*Παραστάσεις: Τετάρτη με Κυριακή | Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 | Διάρκεια: έως 5 Μαρτίου | Ώρα Έναρξης: Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00, Κυριακή στις 19.00 | Τιμή: Από 8 ευρώ | Προπώληση: ntng.gr, viva.gr, 11876 | Πληροφορίες – κρατήσεις στο 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
«Σ’ εσάς που με ακούτε» στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
*Η παράσταση ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ την Παρασκευή 3/3 λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
Πάντα επίκαιρη και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, η Λούλα Αναγνωστάκη, στο έργο της «Σ’ εσάς που με ακούτε» που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Χρήστους Θεοδωρίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Η παράσταση
Βερολίνο, 2001 ή 2023.
Βερολίνο, τώρα.
Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που «προσφέρει» η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.
Η Λούλα Αναγνωστάκηστο«Σ’ εσάς που με ακούτε»,ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά, να βουτήξουμεστο παρελθόν και ν’αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία:Χρήστος Θεοδωρίδης
Δραματουργική επεξεργασία:Χρήστος Θεοδωρίδης,Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
Χορογραφία- Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά:Εδουάρδος Γεωργίου
Κοστούμια:Μαρίνα Κελίδου
Φωτισμοί:Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική επιμέλεια:Χρήστος Θεοδωρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη:Ξένια Θεμελή
Βοηθός Σκηνογράφου:Δανάη Πανά
Οργάνωση παραγωγής:Ηλίας Κοτόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):Πάρης Αλεξανδρόπουλος(Τζίνο),Σεμίραμις Αμπατζόγλου(Τρούντελ),Νικόλας Δροσόπουλος(Νίκος),Ελένη Θυμιοπούλου(Μαρία),Γιώργος Κολοβός(Ιβάν),Νίκος Μήλιας(Άγης),Χρυσή Μπαχτσεβάνη(Σοφία),Δημήτρης Ναζίρης(Χανς),ΜπέττυΝικολέση(Έλσα).
Έκτακτες αντικαταστάσεις: Ελευθερία Αγγελίτσα, Δημήτρης Κολοβός, Άννα Κυριακίδου, Θεοδώρα Λούκας, Ιωάννης Μπάστας, Βασίλης Μπεσίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης
*Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου | Ώρα: 21.00 | Διάρκεια: έως 26 Μαρτίου | Ώρες: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00 | Τιμή: Γενική Είσοδος: από 10 ευρώ, Εκπτωτικό: (Φοιτητικό- Μαθητικό, πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών): 8 ευρώ | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Τηλέφωνο: 2315 200 200 | Προπώληση: www.viva.gr
«ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας» στο Θέατρο Τ
«Έχετε δει ποτέ μάγισσα από κοντά;»
Μετά από τη θερμή υποδοχή που γνώρισαν στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης» την άνοιξη του 2022, οι ΜΑΓΙΣΣΕΣ της ομάδας θεάτρου HEX παίρνουν τις σκούπες τους και ρίχνουν τα ξόρκια τους πάνω στο Θέατρο Τ, από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
«ΜΑΓΙΣΣΕΣ: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας». Δύο αεικίνητες ηθοποιοί, η Άννα Ρίζου και η Υρώ Τσάμογλου, ζωντανεύουν επί σκηνής ιστορίες γυναικών από το χθες και το σήμερα, σε μια παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre) που εστιάζει στον παραλογισμό της πατριαρχίας ανά τους αιώνες, υπεύθυνο για τη βία που ασκούνταν και ασκείται στα γυναικεία σώματα. Μέσα από αφηγήσεις για την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις μάγισσες του Σάλεμ αλλά και του Σαίξπηρ, τη ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση W.I.T.C.H. και τις γυναικοκτονίες των ημερών μας, η παράσταση αναζητά τη σημασία της έννοιας «μάγισσα» και επιχειρεί να προσεγγίσει με ευαισθησία και χιούμορ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: Γιατί όταν κάποια γυναίκα αποκλίνει, πρέπει να την κυνηγούν; Γιατί όταν κάτι πάει στραβά, κάποια πρέπει να τιμωρηθεί;
«Έχουμε σκούπες. Έχουμε ξόρκια. Έχουμε η μία την άλλη.»
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου
Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου, Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου
Σκηνογραφία & ενδυματολογία: Μάγδα Δήμου
Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη
Εκτέλεση τραγουδιού: Πηνελόπη Τσέλιου
Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Λέλα Μεντεκίδου, Μαριλένα Ζαπουνίδη
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θανάσης Τζιντζιός
Σχεδιασμός αφίσας: Μάγδα Δήμου
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάης
Trailer: Μάγδα Δήμου, Λέλα Μεντεκίδου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Τ
Εκτέλεση παραγωγής: Hex Theatre Group
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Άννα Ρίζου
Υρώ Τσάμογλου
*Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 εως 5 Μαρτίου 2023, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00| Ώρα: 21:30 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων & άνω των 65 | Ατέλειες κάθε Παρασκευή με σειρά προτεραιότητας και για περιορισμένο αριθμό θέσεων | Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα | Σας ενδιαφέρει: Με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, έχετε 10% έκπτωση στο ουζερί «Το Πλατανάκι» ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Τ.
“Dracula” στο Αθήναιον Κινηματοθέατρον
Ο θρυλικός “Dracula” του Bram Stoker, ζωντανεύει θεατρικά για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη από την Triple Threat Productions!
Μια από τις πιο κλασικές ιστορίες όλων των εποχών, με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών, έρχεται στην σκηνή του Αθήναιον από τις 4 Μαρτίου!
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, η θρυλική ιστορία του Dracula ζωντανεύει σε θεατρική διασκευή από την Triple Threat Productions, με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Το “Dracula”, μας μεταφέρει με μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία των Καρπαθίων και των μύθων και θρύλων που συνοδεύουν το όνομά του. Με εφαλτήριο το κλασικό βιβλίο του Bram Stoker για την ιστορία του θρυλικού πλέον Δράκουλα και με μια σύγχρονη αισθητική, ο θρύλος του ξεδιπλώνεται και φέρνει εκτός από το υπερφυσικό στοιχείο, θεματικές που μας απασχολούν μέχρι σήμερα: η θρησκεία, η ηθική, η ερωτική επιθυμία, η συναίνεση και το ζωώδες ένστικτο. Σε ένα θέαμα που κατακλύζει την σκηνή και όχι μόνο, καθώς απλώνεται και στην πλατεία του θεάτρου, η παράσταση εξερευνά το horror στοιχείο και το πως μπορεί αυτό να αναπαρασταθεί στην θεατρική σκηνή.
Υπόθεση:
Η εφιαλτική εμπειρία του Τζόναθαν Χάρκερ ξεκινά με την επίσκεψη του στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, στα Καρπάθια Όρη. Η άφιξή του στην Τρανσυλβανία αποτελεί την αρχή μιας αλυσίδας μακάβριων γεγονότων και τρομακτικών συμβάντων, καθώς ο μοχθηρός Δράκουλας φυλακίζει τον Χάρκερ στο κάστρο του και ξεκινάει για την Αγγλία. Εκεί θα αναζητήσει αθώα θύματα για τον κόσμο των νεκροζώντανων όπως την αθώα Λούσι και την αρραβωνιαστικιά του Χάρκερ, Μίνα. Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο, ένας αινιγματικός τρόφιμος της Κλινικής του Κάρφαξ ονόματι Ρένφιλντ, προκάτοχος της θέσης του Τζόναθαν, αναμένει τη σωτηρία του από κάποιον μυστηριώδη αφέντη, καταναλώνοντας έντομα και μικρά ζώα γιατί «το αίμα είναι ζωή». Μόνον ο Δρ. Βαν Χέλσινγκ κρατά το κλειδί της σωτηρίας και η φρικιαστική αλήθεια που αποκαλύπτει είναι πιο τρομακτική από κάθε εφιάλτη. Με τη βοήθεια των τριών γενναίων αντρών, του Λόρδου Άρθουρ Χόλμγουντ, του δρ. Τζον Σιούαρντ και του Κουΐνσι Μόρις, ο Βαν Χέλσινγκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αιώνιο κακό που καραδοκεί στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής.
Πληροφορίες – Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης
Διασκευή – Κινησιολογία: Λευτέρης Κωνσταντίνου
Μουσική: Δημήτρης Τσεσμετζόγλου
Φωτισμός: Άγγελος Γουναράς
Σχεδιασμός Σκηνικών Κατασκευών: Triple Threat Productions
Γραφιστική Επιμέλεια: elaris graphics
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Κωνσταντίνου
Φωτογραφίες αφίσας – προβών: Νίκος Χίντζιος
Επικοινωνία: Άγγελος Κουρέπης
Οργάνωση παραγωγής: Triple Threat Productions
Βοηθός παραγωγής: Μαρία Μπίτου
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Triple Threat Productions
Επί σκηνής:
(παίζουν)
Βασίλης Βασιλείου, Άγγελος Γουγούσης, Ασπασία Δήμου, Δημήτρης Ελιάς, Λευτέρης Κωνσταντίνου,
Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μπουζούδης, Παυλίνα Παπαδοπούλου, Στέφανος Τσαβές
(χορεύουν)
Δημήτρης Ανδρέου, Αγγελική Κοτσιαλή, Βασιλική Κωνσταντινίδου, Κωνσταντίνα Παραλίκα, Ελένη
Πασχαλιά, Αγγελάκι Τσαρουχάκι
*Παραστάσεις: 4,5, 11,12, 18,19 Μαρτίου 2023 | Ώρα Έναρξης: Σάββατο 21.00 / Κυριακή 20:00 | Προπώληση Εισιτηρίων: ταμείο Αθήναιον & Viva.gr | Τιμές Εισιτηρίων: 10€ Early Bird (μέχρι τις 20/2), 15€ Γενική Είσοδος, 13€ Φοιτητικό Αμέα, 9€ Ατέλεια | Τηλ. Επικοινωνίας – πληροφορίες: 6944173330 | Αθήναιον Κινηματοθέατρο (Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)
*Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 16 ετών, καθώς περιλαμβάνει γυμνές σκηνές και σκηνές βίας.
Το θεατρικό έργο του Michael Stampe «F – X» στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon
*Η παράσταση μεταφέρεται για το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 21:15, λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
Η παράσταση
Έχοντας επιλέξει μια παράδοξη και ιδιαίτερη απομόνωση, ο ήρωας μας, ο F-X, αποφασίζει, μετά το θάνατο της μητέρας του, να εγκαθιδρύσει την έννοια της ισορροπίας στη ζωή του. Με όχημα την τέχνη, πότε του Μιχαήλ Άγγελου, πότε του Ροντέν και πότε του Σούτιν, και με βασικό του εργαλείο μια φωτογραφική μηχανή, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα άλμπουμ φωτογραφιών, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τον εαυτό του. Στην πραγματικότητα, μέσα από την έκθεση του σώματος του, η οποία αποτελεί προϊόν προσεκτικής και σχολαστικής παρατήρησης, επιχειρεί μια ανατομία της ίδιας της ψυχής του: η σχέση του με τη μητέρα του, η κακοποίησή του σε παιδική ηλικία, ο ένας και μοναδικός φίλος – όλα κάτω από το πρίσμα της συνεχούς ανάγκης για απομόνωση και ιδιωτικότητα. Η σύνθεση αυτή των φωτογραφιών εν τέλει καταλύει την έννοια της μοναξιάς, καθώς αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας του ήρωα με όλους τους followers του στο instagram, όπου τις κοινοποιεί. Ζώντας μέσα σ' αυτήν την καθημερινότητα, και δημιουργώντας μέσα από τις φωτογραφίες που κοινοποιεί τη δική του Δευτέρα Παρουσία, ως άλλος Μιχαήλ Άγγελος, περιμένει να του χαριστεί η ελευθεριά του. Η ελευθερία θα έρθει. Όμως θα έρθει σε ανύποπτο χρόνο, ξαφνιάζοντάς τον. Χαρίζοντάς του, ωστόσο, το φως.
Σημείωμα του συγγραφέα
Όταν ο Νίκος Νικολαΐδης επικοινώνησε μαζί μου, πριν το ξέσπασμα του COVID, δηλώνοντας την πρόθεσή του να ανεβάσει το έργο μου «F X» στην Ελλάδα, αρχικά χάρηκα, και η επιθυμία του κίνησε το ενδιαφέρον μου. Με ποιον τρόπο θα μπορούσε να μιλήσει σε μια ξένη γλώσσα ο F-X, αυτός ο τύπος που ζει σε ένα γαλλικό προάστιο, που προέρχεται από μια οικογένεια εξαρθρωμένη, που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη σεξουαλικότητα, που ταλαντεύεται ανάμεσα στις αυτοκτονικές παρορμήσεις και σε μια ακόρεστη αναζήτηση για την ομορφιά και την αισθητική, η οποία, για εκείνον, θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη; Πώς θα μπορούσε ο F-X να αφορά έναν Έλληνα καλλιτέχνη; Όταν ο Νίκος επικοινώνησε ξανά μαζί μου, μετά την πανδημία, και θέλησε να με συναντήσει στο Παρίσι, κατάλαβα ότι τα ακατέργαστα συναισθήματα, οι ρωγμές και οι απογοητεύσεις του F-X, του χαρακτήρα μου, βρήκαν έναν νέο απόηχο στη μετά-COVID εποχή μας, στην Αθήνα, όπως και στο Παρίσι, ή αλλού, σε μεγάλες δυτικές πόλεις. Ο αυτοπεριορισμός, η μοναξιά του εγκλεισμού, η απογοήτευση, που ήρθαν σε επαφή με την ψηφιακή ζωή στα κοινωνικά δίκτυα, δημιούργησαν σημαντικό συναισθηματικό φορτίο στην ήδη ευάλωτη ανθρώπινη φύση. Ο F-X μιλάει στις καρδιές των followers του, είτε Γάλλων, είτε Ελλήνων. Νιώθω μεγάλη τιμή και περηφάνια που το εγχείρημα του Νίκου θα δώσει ζωή στον F-X και είμαι πολύ περίεργος να ανακαλύψω τις λεπτές αποχρώσεις που θα αναδείξουν την ευαισθησία των Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο έργο. Έχοντας σπουδάσει αρχαία ελληνικά με πάθος στην εφηβεία μου, ξέρω ότι το να ακούσω τα λόγια του F-X στην ελληνική γλώσσα θα είναι υπέρτατη χαρά για μένα.
Michael Stampe Παρίσι, Αύγουστος 2022
Συντελεστές
Κείμενο: Michael Stampe
Μετάφραση: Πόπη Μόρφη
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαϊδης
Δραματουργική επεξεργασία: Κορίνα Βασιλειάδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Χούμου
Πρωτότυπη Μουσική: Μίμης Νικολόπουλος
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Δημοσθένης Κλημενώφ
Κίνηση: Άρια Μπουμπάκη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Επιμέλεια video – trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Γραφιστική επιμέλεια: Δημήτρης Γκέλμπουρας @forbidden.designs
Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μπαρμπουνάκης
Επικοινωνία για την Αθήνα: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Επικοινωνία για την Θεσσαλονίκη: Απόστολος Λιάπης
Παραγωγή: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon
Ερμηνεύει ο Βασίλης Λιάκος
Διάρκεια Παράστασης: 3 Μαρτίου έως 19 Μαρτίου 2023, κάθε Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή | Ώρα: 21:15 | Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό Εισιτήριο: 12 ευρώ, Εκπτωτικό Εισιτήριο: 10 ευρώ ( Φοιτητικό / Ατέλειες / Ανέργων) | Alte Fablon (Φιλίππου 71 & Χριστοπούλου – Θεσσαλονίκη)| Πληροφορίες- Κρατήσεις- Προπώληση: Πολυχώρος Τέχνης Alte Fablon (Δευτέρα – Παρασκευή 10:30 – 20:30) Απαραίτητη κράτηση λόγω περιορισμένων θέσεων | Τηλ: 2314014430
Επαναστάτησε… Αν Τολμάς!… στην Πολιτεία Θεάτρου
Υπόθεση
Αθήνα, Μάιος 1992. Οι ήρωες του έργου είναι πρόσωπα της καθημερινής ζωής αλλά ταυτόχρονα και αντιπροσωπευτικά σύμβολα του σύγχρονου «νεοέλληνα». Ένας πλούσιος Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας, διεφθαρμένος και αδίστακτος. Η ερωμένη του, μια αμόρφωτη ακαλλιέργητη θεατρίνα. Ο δικηγόρος του επιχειρηματία που τον βοηθάει στις παράνομες δραστηριότητές του. Ο βουλευτής που δωροδοκείται για να περάσει νομοσχέδια υπέρ του επιχειρηματία. Και τέλος, ο αδέκαστος και αδιάφθορος δημοσιογράφος-το είδος, βέβαια, τελεί υπό σπανιότητα-αποφασισμένος να ξεσκεπάσει όλα τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την χώρα. Σκληρή γλώσσα, κοφτοί διάλογοι, κυνικές σχέσεις, κυριολεκτικά «κυνικές» και γι αυτό αδιάντροπες. Ένας κλαυσίγελος αναδύεται για όλα τα θύματα και τους θύτες που εγκλωβισμένοι περιμένουν ένα θαύμα, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται. Ή μήπως, έστω και σπάνια, γίνεται; Η συνέχεια επί της Σκηνής!
Η τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί όμως να του αντιστέκεται, να τον χλευάζει, να του υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα, να γίνεται το σύντομο χρονικό μιας εποχής. Και γιατί όχι; Να λειτουργεί «παρανοϊκά και ουτοπικά», σπάζοντας όλες τις «λελογικευμένες» λύσεις που οι «φωστήρες» του έθνους προτείνουν…
Για την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Μαρία Μπαλτατζή
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά)
Ορφέας Εξηντάρης: Ανδρέας Ξεφτέρης (Δικηγόρος)
Γιώργος Μακρής: Χάρης Δελής (Επιχειρηματίας)
Μαρία Μπαλτατζή: Μιμή Μαρά (Πρώην θεατρίνα, Ερωμένη Χάρη)
Μιχάλης Μπουντουλούσης: Σταύρος Τιμιόπουλος (Βουλευτής)
Νίκος Παλπάνης: Μάνος Βερνέζης (Δημοσιογράφος)
Διάρκεια: 100΄ (με ένα διάλειμμα 5΄)
*Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο από 4/2 έως 8 Απριλίου στις 9.30 μ.μ. | Εισιτήριο: 15€ | Απαραίτητη Η Τηλ/κή Κράτηση: 2310285452-6974195079 | Ολύμπου 88-Θεσσαλονίκη (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)
“Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος” στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
«Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» (“En chantant jusqu’ au bout”): Μία μουσικο – θεατρική παράσταση για τη ζωή και τα τραγούδια της Dalida, μιας εμβληματικής γυναίκας που έγραψε ιστορία στη γαλλική αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή, θα παρουσιαστεί από 1 έως 5 Μαρτίου 2023, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ.
Με τον τίτλο της παράστασης «δανεισμένο» από το τραγούδι «Να πεθάνω επί σκηνής» (“Mourir sur scène”), 35 χρόνια μετά το θάνατό της Dalida, η παράσταση που θα ανεβάσει η ελληνογαλλίδα Εύα Κοτανίδη βασισμένη σε κείμενα δικά της και σε σκηνοθεσία της Νεκταρίας Γιαννουδάκη, επιχειρεί να συστήσει ξανά στο ελληνικό κοινό αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και αντιφατική προσωπικότητα, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της. Στην παράσταση, η Yolanda Christina Gigliotti, η κατά κόσμο Dalida συνδιαλέγεται με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της, κάνοντας εξομολογήσεις, τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, για να αποκαταστήσει αλήθειες, να ξανασυστηθεί, ξεδιπλώνοντας τη διττή της φύση που την ταλαιπώρησε, την απογείωσε καλλιτεχνικά αλλά και την εξουθένωσε. Η Dalida, ήταν μια μυθική ντίβα, μια μοναδική περφόρμερ, μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια, ο ορισμός της femme fatale, μια επιτυχημένη, αισθησιακή και φωτεινή προσωπικότητα. Από την άλλη, η Yolanda Christina Gigliotti ήταν μια γυναίκα τραυματισμένη, σκοτεινή, μοναχική, που υπέφερε. Και οι δύο συμβίωναν στο ίδιο κορμί, δίνοντας υπόσταση σε αυτό το μοναδικό πλάσμα που επηρέασε το γαλλικό τραγούδι, υπήρξε πρωτοπόρος, πούλησε εκατομμύρια δίσκους, που τραγούδησε σε πάνω από 7 γλώσσες, που έκανε εκατομμύρια κόσμου να τη λατρέψουν ανά την υφήλιο και άφησε έντονο το στίγμα της στη chanson française αλλά και στην pop διεθνή σκηνή της εποχής.
«Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» για τη Dalida, για τις αντιφάσεις της, για το φως και το σκοτάδι που υπήρχε μέσα της δημιουργώντας μία συγκλονιστική ερμηνεύτρια αλλά και οδηγώντας την σε ένα τραγικό τέλος.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νεκταρία Γιαννουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτης: Χριστιάννα Μαριόλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κούλης
Κείμενα: Εύα Κοτανίδη με τη συμβολή της Ευσταθίας
Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου | Τέχνης Πολιτεία
Στο πιάνο ο Παντελής Μπενετάτος
Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Χορογράφος: Άννα Αθανασιάδη
Video παράστασης: Κλεοπάτρα Κοραή
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ασημάκης Music Art Lab
Παραγωγή: Σαλτιμπάγκοι
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
*Παραστάσεις: 1- 5 Μαρτίου 2023 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 | Εισιτήρια: Τετάρτη & Πέμπτη: 17€ κανονικό, 15€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ / Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 18€ κανονικό, 16€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ | Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr | Τηλέφωνο: 2310 230013 | Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ: Τσιμισκή 136, (Πλατεία ΧΑΝΘ) | www.avlaiatheater.gr
«Ραντεβού» με τον Τάκη Ζαχαράτο στο Vergina Theatro στη Θεσσαλονίκη
Ο Τάκης Ζαχαράτος μοναδικός και ανεπανάληπτος στο «Ραντεβού» θα είναι στη Θεσσαλονίκη στο Vergina Theatro έως και το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, συνεχίζοντας τις λαμπερές και sold out εμφανίσεις του.
O ένας & μοναδικός Showman της ελληνικής σκηνής, ο Τάκης Ζαχαράτος, δίνει «Ραντεβού» στο Vergina Theatro στη Θεσσαλονίκη, για ένα λαμπερό, καταιγιστικό και ασταμάτητο show!
Ο Τάκης Ζαχαράτος σατιρίζει, χορεύει, τραγουδά & ενθουσιάζει σε ένα «Ραντεβού» που θα σας συνεπάρει με το χιούμορ, τις μοναδικές μιμήσεις και το γέλιο μέχρι δακρύων.
*Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00, Vergina Theatro (12ο χλμ Θεσ/νικης -Αεροδρομίου, Θεσσαλονίκη)| Εισιτήρια από 20€
«Κοινή Ησυχία» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Αριστοτέλειον
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Κοινή Ησυχία» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, επιστρέφει στο θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, κλείνοντας έτσι τη χειμερινή της περιοδεία.
Η «Κοινή ησυχία» που σκηνοθετεί η Ελένη Ράντου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, με συνεχόμενα Sold out, χαρίζοντας μία αίσθηση απελευθερωμένης ανυπακοής απέναντι σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τις ευαισθησίες μας. Μια παράσταση για όλους, μικρούς και μεγάλους. Για όσους ονειρεύονται, αντιστέκονται, προσπαθούν και παλεύουν ενάντια στην καθημερινότητα. Και αν μέσα στην καραντίνα η «κοινή ησυχία» μας φαινόταν «προφητική», σήμερα, 3 χρόνια, μετά έχει αλλάξει, έχει μετουσιωθεί σε ένα μουσικοθεατρικό θαύμα. Σε μια αίσθηση απελευθερωμένης ανυπακοής απέναντι σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τις ευαισθησίες μας, ένα ριζοσπαστικό ρομαντισμό. Μια μουσική παράσταση για την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα, την αγάπη.
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Οδυσσέας Ιωάννου, μετά την τεράστια επιτυχία του εμβληματικού «9:05», συναντιούνται ξανά επί σκηνής και μας παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αριστοτέλειον την μουσικοθεατρική παράσταση: Κοινή Ησυχία. Και αν στο «9:05» το θέμα ήταν η πραγματικότητα, στην «Κοινή Ησυχία» το θέμα είναι το όνειρο.
«Δεν ονειρευόμαστε κάτι για να γίνει, ονειρευόμαστε για να κοιτάμε ψηλά!»
Αυτή τη φορά συνοδοιπόρος τους είναι η Ελένη Ράντου (υπογράφει την πρώτη της σκηνοθεσία στο θέατρο), και οι ηθοποιοί Σοφία Πανάγου και Νίκος Βατικιώτης. Στην πρώτη του θεατρική συνάντηση με την Ελένη Ράντου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με την συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, ερμηνεύει στη σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, σπουδαία τραγούδια, κάποια από το προσωπικό του ρεπερτόριο και άλλα από την ακριβή κληρονομιά του ελληνικού τραγουδιού, ενώ το κείμενο του Οδυσσέα Ιωάννου είναι ένα καινούριο ταξίδι που αναζητάει τα χαμένα μας όνειρα, τις ματαιωμένες προσδοκίες μας. Μας προτρέπουν «να αρχίσουμε ξανά να λέμε πιο όμορφα πράγματα», να ξεφύγουμε από την «Κοινή ησυχία»…
Επί σκηνής:
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Οδυσσέας Ιωάννου
Σοφία Πανάγου
Νίκος Βατικιώτης
Μουσικοί:
Ανδρέας Αποστόλου: Πιάνο-ενορχηστρώσεις
Μαίρη Μπρόζη: Βιολί-τραγούδι
Βαγγέλης Πατεράκης: Μπάσο
Στέφανος Δημητρίου: Κρουστά
Γιάννης Αυγέρης: Κιθάρες
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ελένη Ράντου
Κείμενο: Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου
Ηχοληψία: Γιώργος Καραγιαννίδης, Λυσιέν Κλήμης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
*Παρασκευή 3 έως Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00 | Τιμές εισιτηρίων: Α Ζώνη 25€, Β Ζώνη 15€ – 20€, Εξώστης 15€ – 17€ | Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 262 051 | Προπώληση: viva.gr | Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 21, κέντρο, Θεσσαλονίκη)
Παιδική σκηνή
«Γκάρης, το Μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο
*Η παράσταση ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ την Παρασκευή 3/3 λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
«Πετάει ο γάιδαρος»; Ναι απαντούν, με ενθουσιασμό, κάθε Κυριακή μικροί και μεγάλοι που παρακολουθούν την παιδική παράσταση του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» στο Βασιλικό Θέατρο.
Ο πρωταγωνιστής της παράστασης καταφέρνει και γίνεται υπερήρωας, με μπέρτα όπως ο Σούπερμαν. Μπορεί να πετάξει όταν του το ζητάει ένα άλλο ζώο που πραγματικά έχει μεγάλη ανάγκη, να βρεθεί σε ένα μακρινό τόπο! «Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο Γκάρης που μιλάει, με τον πιο διασκεδαστικό και μελωδικό τρόπο, για την ενσυναίσθηση και στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς στο κοινό.
Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ την οποία έχουν ήδη παρακολουθήσει πολλά σχολεία μιλάει για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.
Χιούμορ, συγκίνηση, χορός, τραγούδια. Οι ήρωες, οι φίλοι μας τα ζώα, ανοίγουν διάλογο με τους θεατές που παρακολουθούν να στήνεται επί σκηνής το πιο διασκεδαστικό πάρτι. «Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».
«Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι».
Συντελεστές
Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη / Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος / Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης / Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη / Μουσική: Δημήτρης Μαραμής / Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς / Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος / Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος / Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας / Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης / Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής / Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης / Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά / Ειδικές κατασκευές: Βαγγέλης Κουρούπης / Ειδικές κατασκευές: Άννα-Μαρία Βάσιακ / Ειδικές κατασκευές: Σοφία Πιπερίδου / Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη (Φουρνάρισσα, Πεπίτα, Προβατίνα), Λευτέρης Αγγελάκης (Λούφας, Σκύλος), Πελαγία Αγγελίδου (Τζούλη Αρχισυντάκτρια, Κουκουβάγια), Μάνος Γαλανής (Φούρναρης, Γουρούνι, Κυρ Μέντιος), Ελένη Γιαννούση (Γκριζούλα, Δημοσιογράφος 2), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Μάρα Μαλγαρινού (Γατόνια, Κότα 2), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γκάρης), Μαρία – Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Κότα 1, Δημοσιογράφος 1), Δημήτρης Σακατζής (Μαέστρος ο αφηγητής), Εύη Σαρμή (Τασούλα, Αλεπού), Ευανθία Σωφρονίδου (Ροδούλα, Κότα, Κατσίκα, Αρουραία), Ελευθερία Τέτουλα (Κυρία Γεωργία, Λαγός), Γιάννης Τσάτσαρης (Κυρ Θοδωρής, Αυτιάς, Αφεντικό)
*Παραστάσεις από 11 Δεκεμβρίου έως 02 Απριλίου 2023 | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:30 & Κυριακή στις 11:00 | Βασιλικό Θέατρο | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια από 7€ | Προπώληση: viva.gr
“Μικροί κύριοι – Μικρές κυρίες στο Διάστημα” στο Θέατρο Σοφούλη
Οι “Μικροί κύριοι – Μικρές κυρίες” μετά την αμέριστη αγάπη μικρών και μεγάλων θα βρίσκονται την Κυριακή 5/3 στο Θέατρο Σοφούλη πιο φωνακλάδες, χαμογελαστοί, γκρινιάρηδες, ζημιάρηδες αλλά και ταξιδιάρηδες από ποτέ! Ταξιδεύουν στο διάστημα και συναντούν ένα αληθινό ρομπότ! Πόσοι μικροί κύριοι και πόσες μικρές κυρίες χρειάζονται για να πάνε όλα στραβά; Στο τέλος όμως μόνο το χαμόγελο μένει!
Λίγα λόγια για το έργο
Ο κύριος Λάθος φτάνει στον διαστημικό σταθμό για να πιάσει δουλειά. Εκεί συναντάει τον πιλότο, κύριο Αστερίδη και τον βοηθό του τον Yuppi, ένα αληθινό ρομπότ. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά εμφανίζονται οι φίλοι του κυρίου Λάθος στον σταθμό; Και κυρίως όταν αυτοί είναι ο κύριος Σκουντούφλης, ο κύριος Χιονούλης και η κυρία Αγκαλίτσα; Θα καταφέρουν να πείσουν τον πιλότο να τους πάει μία βόλτα με το διαστημόπλοιο; Τι γίνεται όταν ο κύριος Σκουντούφλης πέφτει κατά λάθος σε ένα κουμπί του διαστημόπλοιου;
Η περιπέτεια αρχίζει και τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας και συμμετέχοντας ενεργά στην παράσταση.
Θα καταφέρουν οι Μικροί κύριοι – Μικρές κυρίες με τη δύναμη της συνεργασίας να κάνουν αυτό το υπέροχο διαστημικό ταξίδι;
Όλοι οι μικροί κύριοι και οι μικρές κυρίες είναι διαφορετικοί. Έχουν ελαττώματα, έχουν και προτερήματα. Η αξία της φιλίας όμως είναι τόσο δυνατή. Αγαπάμε τους φίλους μας όσο διαφορετικοί κι αν είναι. Η κυρία Αγκαλίτσα με μια αγκαλιά μπορεί να γιατρέψει τον πόνο του κυρίου Σκουντούφλη, να γλυκάνει τον θυμό του κυρίου Λάθους και να προστατέψει τον Χιονούλη από τον κίνδυνο να λιώσει. Η αγκαλιά της είναι φάρμακο. Έτσι και όλοι μας με έναν γλυκό λόγο μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο του φίλους μας και να τον προστατέψουμε.
Μαζί τους θα είναι ο Yuppi ένα αληθινό ρομπότ που συμμετέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε θεατρική παράσταση.
Ο Yuppi έχει άμεση επικοινωνία με τα παιδιά. Μιλάει μαζί τους, τους ρωτάει και συμμετέχει και αυτός σε όλη την διάρκεια της παράστασης προσθέτοντας μεγάλο μέρος διάδρασης με τα παιδιά. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια μαζί με τον Yuppi τα παιδιά θα γίνουν κατά την διάρκεια της παράστασης μια μεγάλη ορχήστρα και έτσι σε κάθε τραγούδι συμμετέχουν ενεργά σαν μουσικοί.
Μια παράσταση που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο.
Συντελεστές
Κείμενο: Καλλιόπη Παπαδάκη
Σκηνοθεσία: Παυλίνα Χαρέλα
Μουσική: Γιάννης Μακρίδης
Σκηνικά: Ιωάννα Τζάμπα
Χορογραφίες: Ελένη Χρυσομάλλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαέλλα Μάρδαλη
Παίζουν: Χρήστος Γκουτσίδης, Χρυσούλα Μπουγιουκλή, Χρήστος Γαβριηλίδης, Άγγελος Κουτσοκώστας, Μαρίνα Στεργιοπούλου
*Παραστάσεις: Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στις 11:30 | Τιμή εισιτηρίων από προπώληση μέσω Viva.gr & τηλεφωνικής κράτησης στο θέατρο: 10€ | Γενική είσοδος: 12€ | Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Θεσσαλονίκη) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310423925
Αγησίλαγος στο Θέατρο Αυλαία
«Μια πολύχρωμη γιορτή με μουσική και τραγούδια»
Το ευφάνταστο μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, παρουσιάζεται από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, από 6 Νοεμβρίου 2022.
Τι κοινό έχουν ένα πιάτο ζεστή σουσαμόσουπα, η δίαιτα του Μάκη του ιπποπόταμου, η συνταγή ενός πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει, το αναψυκτικό της καμήλας με τα δύο μπικίνι, και τα γυαλιστερά λουστρίνια του ασβού;
Τον κύριο Αγησίλαγο, τον διάσημο σεφ, που ένα πρωί απλά… ξύπνησε με μαγουλάδες.
Η απίθανη διαδρομή του μέχρι να βρει το περίφημο «κάτι άλλο» μέσα στον φανταστικό κόσμο από μεγάλες κούκλες τύπου muppet που εμψυχώνονται από έναν επταμελή θίασο ηθοποιών και μουσικών. Μια πολύχρωμη γιορτή με μουσική και τραγούδια, ένα θέαμα με πολύ χιούμορ, γέλιο και λυρισμό για όλη την οικογένεια. Εξάλλου ποιος μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος και ασυγκίνητος όταν βλέπει μπροστά του να ζωντανεύουν ένας Λαγός και η παρέα του;
Συντελεστές:
Κείμενο – Μουσική – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ
Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου
Κούκλες / Σκηνικά: Κατερίνα Λιάκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελένη Ντάγκα
Βοηθός σκηνοθέτη-Δραματουργία: Βερενίκη Πασλαμούσκα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου
Ερμηνεία – Εμψύχωση: Μαρία Βαή, Παναγιώτης Μακρής, Εύα Μουτσιάνα, Νανά Παπαγαβριήλ
Μουσικοί:
Ντόλλυ Λιανά: Βιμπράφωνο, κρουστά
Ζηνοβία Παππά: τραγούδι, toy piano, πλήκτρα
Γιάννης Τσίπος: Ακουστική κιθάρα, λαούτο
*Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 11.30 | Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ ομαδικό (15+ άτομα)| Θέατρο Αυλαία | Προπώληση Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr
«Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» στο Metropolitan the Urban Theater
Η πιο ποπ παράσταση της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης κερδίζει μικρούς και μεγάλους
Συνεχίζονται «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» της Παιδικής Σκηνής Θεσσαλονίκης που μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζονται στο Metropolitan the Urban Theater. Ο Μονόκερος και οι φίλοι του ήρθαν για να κατακτήσουν, με τις περιπέτειές τους, τις καρδιές όλων! Οι θεατές που θα έρθουν στο θέατρο θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν και θα γελάσουν με την ψυχή τους!
Όσο για την υπόθεση του έργου; Αν ποτέ είχατε την περιέργεια να μάθετε τι κάνουν τα παιχνίδια όταν οι άνθρωποι απουσιάζουν, τότε ελάτε γιατί θα ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο μαγικό, οπού εκεί θα βρούμε την πιο μεγάλη αλήθεια. Σε ένα κόσμο όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν.
Ένας Μονόκερος, ένα Ρομπότ, μία Πριγκίπισσα και ένας Στρατιώτης, είναι τα αγαπημένα παιχνίδια του Ανδρέα και της Χριστίνας. Τέσσερα παιχνίδια που είναι έτοιμα να ζήσουν κάθε μέρα με την φαντασία τους και μία νέα περιπέτεια. Εκτός όμως από μία. Μία περιπέτεια τόσο παράξενη που θα αλλάξει την ζωή τους για πάντα. Τα παιδιά, ο Ανδρέας και η Χριστίνα, μια μέρα αποφάσισαν να χαρίσουν τα παιχνίδια τους σε έναν παιδικό σταθμό. Τα έβαλαν όλα, λοιπόν, μέσα σε μια χάρτινη κούτα. Όλα εκτός από ένα που ξέχασαν. Τον Μονόκερο. Έτσι έχασε τους αγαπημένους του φίλους. Για να βρεθεί κοντά τους, πρέπει να βγει έξω στον πραγματικό κόσμο.
Άραγε, θα καταφέρει ο Μονόκερος, μέσα από τις περιπέτειες του, να βρει τον δρόμο για τον παιδικό σταθμό και να συναντήσει ξανά τους φίλους του; «Οι Περιπέτειες ενός Μονόκερου» είναι μια αστεία, αλλά και συνάμα τρυφερή ιστορία, που θα συναρπάσει όλους τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους μας φίλους. Είναι μια ιστορία, που μας μιλάει για την δύναμη της φαντασίας, την αγάπη, την φιλία, την διαφορετικότητα, τον σεβασμό και την πίστη που πρέπει να έχουμε στον εαυτό μας.
Ελάτε λοιπόν, παρέα με την φαντασία σας και πάμε να φτιάξουμε ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι γεμάτο μουσική, τραγούδι και χορό, που θα βγει αληθινό!!!
Συντελεστές παράστασης
Κείμενο: Γιώτα Καλτσίδου
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Πασχάλης Αραμπατζής
Μουσική: Αίσωνας
Στίχοι: Γιώτα Καλτσίδου & Αίσωνας
Ήχος – Φώτα: Χρήστος Κερεμετσίδης
Χορογραφίες: Δημήτρης Μέξης
Μάσκες: Anna Wasiak
Κοστούμια: Κατερίνα Καραογλάνη
Σκηνικά: Πετρούλα Λιώρα
Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ελένη Βουγιατζή
Κατερίνα Γανδά
Δήμητρα Θεοδουλίδου
Ευθύμης Ιωαννίδης
Τάσος Ταλιανίδης
*Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 18:00 και Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 11:30 | Εισιτήρια: από 8 ευρώ |Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του Metropolitan: The Urban Theater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2) | Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311284773
«Οι περιπέτειες του Καραγκιόζη» στο Θέατρο Αυλαία
Ο πάντα αστείος Καραγκιόζης καλείται να αντιμετωπίσει ένα ξωτικό με μαγικές ιδιότητες…. Εμφανίζεται ξαφνικά και μεταμορφώνει μικρούς και μεγάλους σε ήρωες παραμυθιών… Κι αρχίζει η περιπέτεια… Στην σκηνή εμφανίζονται 30 φιγούρες κλασσικές ή βασισμένες σε ήρωες παιδικών έργων. Η μουσική και τα τραγούδια συμπληρώνουν το έργο που γίνεται πιο διαδραστικό με την αυθόρμητη συμμετοχή των μικρών θεατών. Μετά την παράσταση ακολουθεί ένα σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, γνωριμία με την τέχνη του θεάτρου σκιών.
Συντελεστές
Κείμενο-Σκιοθεσία: Αγάπιος Αγαπίου
Μουσική-Τραγούδια: Γιάννης Λαζαρίδης
Συνεργάτης: Γιάννης Χρηστίδης
Video art: Παντελής Ασήκογλου
Τεχνικός: Κυριάκος Αλεξιάδης
Φιγούρες-Σκηνικά: “Σκιοθέατρο”
*Θέατρο Αυλαία | Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 13:30 | Τιμές εισιτηρίων 8 ευρώ (γενική είσοδος), 7 ευρώ ομαδικό (8 άτομα+)| Προπώληση Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ & ticketservices.gr
«Αναζητώντας τον χαμένο… Χάρη» στη Μικρή Σκηνή
Κείμενο: Ιωάννα Λιούτσια
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Μουσική/Τραγούδια: Πάρις Παρασχόπουλος, Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Δέσποινα
Πραφτσιώτη
Επιμέλεια μουσικής/Διδασκαλία: Πάρις Παρασχόπουλος
Σκηνικό/Κατασκευή σκηνικού: Μαρία Όσσα
Χορογραφίες: Μέλπω Βασιλικού
Σχεδιασμός αφίσας: Πολύβιος Σερδάρης
Ζωγραφιά αφίσας: Λουίζα Αθηνέλη
Φωτογράφηση: Έλενα Λαζόγλου
Βίντεο: Δήμητρα Αλεξανδρή
Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Αθηνέλης, Ελεονώρα Αϊβαζίδου
Παραγωγή: ΟΜΝΙΑ εργαστήρι θεάτρου
Ηθοποιοί: Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Γιώργος Νέστορας, Γιώργος Τερζής
Στο πιάνο: Δέσποινα Πραφτσιώτη
Περιγραφή
«Αναζητώντας τον χαμένο… Χάρη»
Ο Χάρης έχει εξαφανιστεί! Άνοιξε η γη και τον κατάπιε; Η μικρή Μαργαρίτα με τη βοήθεια και τη συντροφιά του φίλου της Ορέστη, τον αναζητούν κυριολεκτικά παντού… στον βυθό της θάλασσας, στο τσίρκο, στη λαϊκή, στη βιβλιοθήκη και σε πόσα ακόμη μέρη! Συναντούν ξεχωριστούς ανθρώπους και ζώα που θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν να λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του Χάρη. Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις θα τα καταφέρουν άραγε οι δύο φίλοι; Η πίστη, το θάρρος και η υπομονή τους θα είναι αρκετά; Ένα είναι το μόνο σίγουρο, όσο έχουν ο ένας τον άλλον, θα πηγαίνουν όλο κι ένα βήμα πιο κοντά!
Μια κωμική περιπέτεια που αναδεικνύει τη σημασία της αγάπης, της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας, ενώ παράλληλα πραγματεύεται διάφορες όψεις της σύγχρονης καθημερινότητας των παιδιών.
Παράσταση
Τρεις ηθοποιοί- performers με εργαλεία τη σωματικότητα (παντομίμα) και τη σκηνική διαθεσιμότητα καταφέρνουν να μας κάνουν συνοδοιπόρους σε αυτήν την κωμική περιπέτεια για να μοιραστούμε μαζί τους όλα τα δώρα αυτού του ταξιδιού. Μαζί τους μια μουσικός που ντύνει με ήχους και μελωδίες, τοπία και συναισθήματα.
*Κυριακή 5, 12, 19 Μαρτίου και 2 Απριλίου 2023 | Ώρα: 12:00 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα) | Τηλ. κρατήσεων: 6944 503542
Μουσική Σκηνή
Σαββίνα Γιαννάτου Live στη Ζώγια – Βιβλίο, Τσάι και Συμπάθεια
Η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο) και ο Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, κανονάκι) συνεργάζονται εδώ και κάποιες
δεκαετίες τόσο στο πλαίσιο του συνόλου “Primavera en Salonico” όσο και σε διαφορετικά σχήματα.
Με αφετηρία κομμάτια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια δημιουργούν ένα ηχητικό τοπίο που άλλοτε στηρίζεται στην απλότητα και την αμεσότητα του τραγουδιού κι άλλοτε ανοίγεται στη γοητευτική αβεβαιότητα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Υπό αυτές τις μουσικές συνθήκες θα τους απολαύσουμε στις 2 και 3 Μαρτίου στη Ζώγια μας!
*Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023 | Είσοδος 15 ευρώ | Ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ (κρασί ή μπύρα) | Ζώγια – Βιβλίο, Τσάι και Συμπάθεια (Αλ. Σβώλου 54)
Φ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ & Γ. ΤΟΥΛΗΣ στη “ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ”
Η “Μικρή Σκηνή”, είναι ένας νέος, εμβληματικός χώρος στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, που αγαπήθηκε από τον κόσμο ήδη από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του και παρουσιάζει αυτό το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στις 22.00, τους Φώτη Θεοδωρίδη και Γιάννη Τουλή σε μια βραδιά με τίτλο “Σε δρόμους λαϊκούς”.
Ο Φώτης Θεοδωρίδης και ο Γιάννης Τουλής ξανασμίγουν στη Μικρή Σκηνή για να μας χαρίσουν μια βραδιά γεμάτη τραγούδια που αγαπήσαμε, από το σύνολο της λαϊκής μας – και όχι μόνο – παράδοσης. Μια βραδιά γεμάτη κέφι και μουσικά "τζαμαρίσματα", με μια μπάντα που με το παίξιμο και τα παιχνιδίσματά της μας θυμίζει τη χαμένη – ίσως – πρώτη χαρά του θαύματος της μουσικής. Μαζί τους οι Πάνος Κοσμίδης – Πιάνο, Μανώλης Μπάσης – Μπουζούκι, Ανδρέας Ζιάκας – Κιθάρα, Δημήτρης Γουμπερίτσης – Μπάσο
*Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 | Ώρα έναρξης: 22.00 | Τιμή εισόδου: 10€ | Κρατήσεις: 6944 503542 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα)
Νίκος Ξανθούλης: Η Επιστροφή της Λύρας του Ερμήν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο Νίκος Ξανθούλης επαναφέρει στη ζωή την επτάχορδη λύρα του Ερμή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτότυπα έργα γραμμένα από σημαντικούς συνθέτες του κόσμου, διακεκριμένων σε διεθνές επίπεδο, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στις 20.30. Στην παράσταση συμμετέχει ο παγκοσμίου φήμης Ουκρανός βιολονίστας Dima Tkachenko με διακρίσεις και βραβεία από αρκετές χώρες Ευρώπη και Ασία, καλεσμένος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μαζί τους σπουδαίοι μουσικοί: Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης – Βιολί. Αθανάσιος Σουργκούνης – Βιόλα και Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο
Μετά από 1600 χρόνια σιωπής, το «εθνικό» όργανο των αρχαίων Ελλήνων, που συνόδευσε μεγάλους ποιητές της αρχαιότητας, αναβιώνει στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη. Η λύρα κατάφερε να επιβιώσει, αποτελώντας σύμβολο της Ευρωπαϊκής μουσικής, κυρίως μέσα από την ζωγραφική. Μέσω της προσωπικής μελέτης του Νίκου Ξανθούλη ξεδιπλώνονται οι τεχνικές και η αισθητική του οργάνου. Η αναγέννησή της συνδέει δέκα συνθέτες, Garry DW Judd, Thomas Bramel, Vasco Pereira, David Martynuik, Nikolas James, Vincent Kennedy, Véronique Bracco, Θανάσης Δρίτσας, Δημήτριος Δελφινόπουλος και Νίκος Ξανθούλης, από έξι χώρες, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, οι οποίοι γράφουν έργα για την επτάχορδη αρχαία ελληνική λύρα. Το πρώτο μέρος της παράστασης εμπεριέχει έργα για σόλο της αρχαίας λύρας, αναδεικνύοντας τις ικανότητες του πανάρχαιου μουσικού οργάνου. Στο δεύτερο μέρος, το κουαρτέτο συνοδεύει το μαγικό αυτό όργανο, καθιστώντας το ισότιμο με τα άλλα ορχηστρικά όργανα. Ο ήχος είναι οικείος σε όλους μας, αλλά και καινούριος, οδηγώντας τις ψυχές σε ένα όμορφο ταξίδι, ένα όνειρο.
Συντελεστές
Νίκος Ξανθούλης: Αρχαία ελληνική λύρα
Dima Tkachenko: Βιολί
Μικέλ – Αντρές Μιχαηλίδης: Βιολί
Αθανάσιος Σουργκούνης: Βιόλα
Χρήστος Γρίμπας: Βιολοντσέλο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
Johann Sebastian Bach: Bourrée
(1685-1750)
Garry DW Judd: Sonata for Ancient Lyre
– The Shadow (Έρεβος)
– Empathy (Ενσυναίσθηση)
– An Infinite Amount of Summits (Παρνασσός)
Thomas Bramel: Jay’s Lyre
Vasco Pereira: Epίtetos
– Έtia
– Agelceia
– Agόrea
– Άlcis
– Wise Calliope (Καλλιόπεια Σοφά)
– Anêmotis
– Xénia
David Martynuik: Vocalise #4
“The Great Bard Sings a Tall-tale of Hyperborea”
Nikolas James: Lost Birds
Vincent Kennedy: Maria’s Song
Véronique Bracco: Κέρκυρα… I – Corfu
“Heureux qui comme Ulysse, a fait un beau voyage…
et retrouve enfin sa bien-aimée”
Β’ Μέρος
Θανάσης Δρίτσας: Argo Ergo Sum (Δημιουργώ άρα Υπάρχω)
Δημήτριος Δελφινόπουλος: Φαντασία σε Υποδόχμιο ρυθμό
Νίκος Ξανθούλης: Κοντσέρτο για Αρχαία Λύρα και Συμφωνική Ορχήστρα
(Διασκευή για Λύρα και Κουαρτέτο Εγχόρδων)
– Allegro
– Moderato
– Allegro
*Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα 20.30 | Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο) | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2) | Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ
DRUM DAY SKG στη “Μικρή Σκηνή”
Η “Μικρή Σκηνή”, είναι ένας νέος, εμβληματικός χώρος στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, που αγαπήθηκε από τον κόσμο ήδη από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του και φιλοξενεί την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, στις 17.00, το Drum Day SKG, μια γιορτή για τους ντραμερ της Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη σε αυτούς δεν είναι πια κοντά μας.
Κώστας Κουβίδης, Νίκος Ψοφογιώργος, Νίκος Καπηλίδης, Χρήστος Γερμένογλου: τέσσερις ντράμερ που έδρασαν στην Θεσσαλονίκη και έξω από αυτήν. Ηχογράφησαν, επηρέασαν, δίδαξαν, δημιούργησαν, και πλέον δεν είναι κοντά μας. 11 ντράμερ στις 5 Μάρτη στην Μικρή Σκηνή μετά τις 5 το απόγευμα, θα παίξουμε ένα solo ο καθένας για να θυμηθούμε τους τέσσερις. Θα παραστούν φίλοι και συνεργάτες τους. Σας καλούμε σ’ αυτήν την γιορτή που έχει στόχο να γίνει θεσμός.
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ντράμερ: Κώστας Αναστασιάδης, Νίκος Βαργιαμίδης , Γιώργος Δημητριάδης, Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης, Στέργιος Κόγιας, Δημήτρης Κοσμίδης, Αλέξης Μακατσέλος, Γρηγόρης Οικονόμου, Αλέκος Σπανίδης, Δημήτρης Τασούδης, Στέλιος Τσομπανίδης
Θα συμμετέχουν συμβολικά οι: Νεκτάριος Καραντζής με τον Δήμο Γκουνταρούλη, και Αγαμέμνων Μάρδας με την Μαρία Θωίδου και την Έλσα Μουρατίδου. Τεχνική υποστήριξη Γκουντάνος Γιάννης και Μπαχαρίδης Βασίλης.
Η ιδέα και η οργάνωση του event ανήκει στους Αλέξη Μακατσέλο, Γρηγόρη Οικονόμου και Δημήτρη Τασούδη.
*Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα έναρξης: 17.00 | Τιμή εισόδου: 10€ | Κρατήσεις: 6944 503542 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κ. Τούμπα)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΩΝ «ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ»
*Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ για την Παρασκευή 3/3 λόγω τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των Τεμπών
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/3/23
1. GRUPI POLIFONIK I HIMARES – ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΧΙΜΑΡΑΣ
2. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ “ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”, ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :ANTON IVANOF ΠΙΑΝΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΝΤΑΣ
3.MIKTH ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
ΠΙΑΝΟ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΓΟΥΡΑΣ
4. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ "ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ
ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ &
ΠΙΑΝΟ: ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΛΚΟΥΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
5. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΜΑΡΙΑ ΖΓΟΥΡΙΔΟΥ
6. ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «MAESTROSO»
ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ-ΈΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΟΥΡΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ
7.ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «VOCAL INVENTIONS ENSEMBLE»
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΟΛΓΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΠΙΑΝΟ: ΤΖΕΝΗ ΣΟΥΛΚΟΥΚΗ
8. ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΓΑΠΗ" ΠΕΡΑΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΛΑΙΤΣΙΔΟΥ
ΠΙΑΝΟ: ΈΦΗ ΨΩΜΑΔΕΛΗ ΤΥΜΠΑΝΑ: ΑΛΕΞΗΣ ΜΑΚΑΤΣΕΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/3/23
1. ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΠΙΑΝΟ : ΕΛΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
2. ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ & ΠΥΛΑΙΑ & ΚΕΠΑΠ ΠΥΛΑΙΑΣ- ΧΟΡΤΙΑΤΗ & Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΒΙΚΤΩΡ ΓΛΥΚΙΔΗΣ – ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ
ΠΙΑΝΟ: ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΚΑΛΑΪΤΣΙΔΟΥ-ΕΦΗ ΨΩΜΑΔΕΛΛΗ
3. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ «ΕΥΦΩΝΟΝ»
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥ
ΛΑΟΥΤΟ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΟΥΤΙ: ΠΕΛΑΓΙΑ ΓΙΑΧΟΥΔΗ , ΒΙΟΛΙ: ΝΙΚΟΛΑΣ
ΔΕΛΗΒΑΣΙΛΗΣ
4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΕΛΛΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΠΙΑΝΟ: ΝΟΤΗΣ ΝΤΙΒΑΝΗΣ
5.ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΛΚΙΣΤΙΣ ΤΟΓΙΑ ΠΙΑΝΟ : ΛΙΝΑ ΤΣΑΛΙΚΗ
6. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ «ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ» ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ
ΣΥΝΟΛΟΥ “RETRO ENSEMBLE“ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΡΜΗΣ.
“ RETRO ENSEMBLE “ : ΦΛΑΟΥΤΟ: ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,ΦΛΑΟΥΤΟ:
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΡΟΥΣΗ,ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΗΣ,ΟΜΠΟΕ:
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΒΙΟΛΑ: ΕΥΑ ΣΙΡΛΑΤΖΗ, ΒΙΟΛΙ: ΕΛΠΙΔΑ ΒΟΖΙΚΗ,ΒΙΟΛΙ:
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ, ΒΙΟΛΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΒΙΟΛΙ: ΚΑΤΙΑ ΦΡΑΤΖΗ,
ΤΣΕΛΟ: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΣΟΥΚΑ ΠΙΑΝΟ: ΕΛΛΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
*Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Noesis – Αίθουσα Κοσμοθέατρο | 19.00 μ.μ. | Δωρεάν Είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας!
JOVENATA ENSEMBLE IN RESIDENCE στο Κέντρο Πολιτισμού Ασβεστοχωρίου
Το σύνολο JoveNataEnsemble υπό τη μουσική Διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού θα παρουσιάσει έργα των Mozart, Sibelius, Mendelssohn&Nielsen στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακάτικα Matinee» στην αίθουσα πολιτισμού του Ασβεστοχωρίου
Αναλυτικά το πρόγραμμα
W.A.Mozart, Μικρή Νυχτερινή, KV 525, πρώτο μέρος , 7′
Jean Sibelius, Andante Festivo, 4′
Jean Sibelius, Impromptu for strings, 6′
Fellix Mendelssohn, String Symphony No. 10 in B minor, 10′
Carl Nielsen, Little Suite Op.1, 15′
Το σύνολο JoveNataEnsemble είναι μια ορχήστρα εγχόρδων με βάση την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από νέους και νέες μουσικούς, και έχει σαν βασικό παρονομαστή των δράσεων του, την νιότη, την δημιουργία και την φρεσκάδα που χαρακτηρίζεται από την ηλικία των συμμετεχόντων. Μαέστρος και ιδρυτής της ορχήστρας είναι ο Μιχάλης Τραχαλιός. Το σύνολο είναι ensemble in residence του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη για το 2021-2023.
Το ρεπερτόριο της ορχήστρας συμπεριλαμβάνει κομμάτια συνθετών που εκτείνονται από το μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα όπως τους: EdwardElgar, GustavHolst και CarlNielsen, W.A.Mozart, BellaBartok, GiacomoPuccini, PiotrIlyichTchaikovsky, DmitriShostakovich και JeanSibelius.
Η ορχήστρα έχει ήδη αρκετές συναυλίες στο ενεργητικό της με την κορυφαία να είναι η πρωτότυπη χορευτική παράσταση Τα Φύλλα που Έμειναν, που παρουσιάστηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης με αφορμή το Ολοκαύτωμα του ομώνυμου χωριού σε σύμπραξη με την ομάδα χορού κράμα. Άλλη αξιοσημείωτη στιγμή της ορχήστρας ήταν η συμμετοχή της στο MusicDiaries International MusicFestival όπου συνέπραξε με τον MarcinMarkowicz (concertmaster στην Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βαρσοβίας) και την DanutaAugustin (αναπλ. Καθηγήτρια στην KrzysztofPendereckiAcademy of Music στην Κρακοβία). Η ορχήστρα συστήθηκε στο ευρύ κοινό της πόλης με μια soldout συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» στις 4 Δεκεμβρίου του 2022 όπου ερμήνευσε την αριστουργηματική Σερενάτα για Έγχορδα του PiotrIlyichTchaikovsky και την λεπτεπίλεπτη συμφωνία αριθμός 29 σε Λα μείζονα του W.A. Mozart.
Παρά το καθιερωμένο «κλασικό» ρεπερτόριο, το σύνολο JoveΝata έχει σκοπό να αναδείξει Έλληνες σύγχρονους συνθέτες και μουσικούς και αναζητεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη μουσικής.
Ο Μιχάλης Τραχαλιός γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε αριστούχος. Παράλληλα, παρακολουθούσε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Μιχάλη Οικονόμου και την Αθανασία Κυριακίδου. Συνέχισε τις σπουδές του στην διεύθυνση ορχήστρας, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του WisconsinMilwaukee στις ΗΠΑ όπου εισήχθη αποσπώντας πλήρη υποτροφία καθώς και την θέση του βοηθού μαέστρου στην UWMSymphonyOrchestra. Επίσης διετέλεσε υπεύθυνος του γραφείου της UWMSymphonyOrchestra και βοηθός καθηγητή στην κατεύθυνση του πιάνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του WisconsinMilwaukee, απέσπασε την υποτροφία του ιδρύματος Gerondelis για εξαιρετική ακαδημαϊκή απόδοση.
Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, και Μάλτα και έχει διακριθεί με το τρίτο βραβείο στο δεύτερο παγκόσμιο σεμινάριο και διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας που διοργανώθηκε από την OreiasandCascaisChamberOrchestra.
Είναι δημιουργός και μαέστρος της ορχήστρας εγχόρδων JoveNataEnsemble (ensembleinresidence του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη για το 21-23) η οποία απαρτίζεται από νέους και ταλαντούχους μουσικούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από τις εμφανίσεις της. Επίσης, είναι υπεύθυνος των ορχηστρικών συνόλων στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη για το ακαδημαϊκό έτος του 22-23.
Συμμετείχε ως προσκεκλημένος μαέστρος με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο RedBullSymphonic με πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Ευάγγελου Τζίμκα πάνω στη μουσική του 12ου Πίθηκου. Έπειτα από προκήρυξη, συνεργάστηκε με την CamerataJunior (ensembleinresidence του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), και έχει συμπράξει με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως τις: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, UWMSymphonyOrchestra, MDWOrchestra, MOYSA, BigBandofNorthernGreece, OreiasandCascaisChamberOrchestra.
*Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 12.00 | Κέντρο Πολιτισμού Ασβεστοχωρίου | Είσοδος Δωρεάν
Εκθέσεις
Έκθεση «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».
Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».
Η έκθεση έχει ως επιπλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.
Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου
Για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου) επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας www.mbp.gr
Συνεργαζόμενοι φορείς: Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου
Με την υποστήριξη: ΥΠΠΟΑ, Υπουργείο Πολιτισμού της Σερβίας, Δήμος Βελιγραδίου, Generali
*Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 έως 14 Ιουνίου 2023 |Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου») | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση «Στην ίδια πόλη. Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» Τρίτος κύκλος: Εμπόριο, επιχειρηματικότητα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Tο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη συνδιοργανώνουν σειρά εκθέσεων με τίτλο Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια. Τα εγκαίνια του γ΄ κύκλου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο τρίτος κύκλος έχει θέμα το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αφορά την οικονομία της πόλης, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο στηριζόταν στις διεθνείς ανταλλαγές, το τοπικό και το περιφερειακό εμπόριο μικρής κλίμακας καθώς και στην αυτοκατανάλωση. Η πόλη τροφοδοτούσε τα υπόλοιπα αστικά κέντρα και τη μακεδονική ύπαιθρο, ενώ αποτελούσε και την εξαγωγική πύλη των αγροτικών προϊόντων και του ορυκτού πλούτου της μακεδονικής ενδοχώρας. Πλήθος ιστορικών τεκμηρίων, όπως συμβόλαια, τραπεζικοί λογαριασμοί, επαγγελματικές διαφημίσεις στον Τύπο, αλλά και άλλου είδους λιγότερα γνωστά έγγραφα, όπως συμφωνητικά εκμετάλλευσης ορυχείων και μεταλλείων, αναδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που είχε στην οικονομία της πόλης η χριστιανική και η εβραϊκή
κοινότητα.
Όπως και στους προηγούμενους δύο κύκλους, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα και τα αντικείμενα από το οικογενειακό Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρουν στον επισκέπτη μια πλούσια ανθολογία υλικού που δίνει ζωή στους ανθρώπους που κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη κέντρο εμπορίου και εξαγωγική πύλη της μακεδονικής ενδοχώρας.
*Εγκαίνια: Σάββατο 03 Δεκεμβρίου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 03 Δεκεμβρίου 2022 έως 15 Απριλίου 2023 | Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη) | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή στις 08:30-15:30
Έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη Μονή Λαζαριστών
Η μουσική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική, ο κινηματογράφος, το θέατρο, ο χορός, οι επιστήμες και η τέχνη κατά τις πρώτες τρεις δεκαετίες του 20ου αιώνα στη Ρωσία δομούνται και αναπτύσσονται σε κοινή τροχιά, στο πλαίσιο του διακαλλιτεχνικού αισθητικού φαινομένου που αργότερα ονομάστηκε από τους ιστορικούς της τέχνης ‘ρωσική πρωτοπορία’. Η Τέχνη απορροφά και συνδράμει σε όλους τους κραδασμούς και γίνεται ένα με την κοινωνία, γίνεται οργανικό της μέρος. Καλλιτέχνες που αγωνίστηκαν για μια καλύτερη κοινωνία μέσω της τέχνης αλλά στη δεκαετία του 1930 η τέχνη απαγορεύτηκε και οι ίδιοι καταδιώχθηκαν ή απομονώθηκαν. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της σύνθεσης των τεχνών και της σχέσης της Τέχνης με τη Φύση διακρίνεται στη Σχολή Οργανικής Παιδείας του Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση και τη θεωρητική επίβλεψη του καλλιτέχνη, μουσικού και δασκάλου Μιχαήλ Ματιούσιν (1861-1934).
Αυτό το ιδιαίτερο μωσαϊκό/πλαίσιο ζύμωσης και δημιουργίας αποτυπώνει η νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» (5 Ιουνίου 2022 – 21 Μάιου 2023).
Τα 250 έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του μουσείου, καθώς και από τη σημαντικότατη δωρεά μιας συλλογής πινάκων, σχεδίων και αρχειακού υλικού της Λιουντμίλα Ιβάνοβα από τους καθηγητές John E. Bowlt και Nicoletta Misler που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, εμπλουτίζοντας έτσι τις συλλογές του μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι στη Μονή Λαζαριστών παίρνουν χρώμα, κίνηση και ήχο τόσο από τα έργα που εκτίθενται όσο και από τις διαδραστικές μηχανές πειραματικού ήχου που ανακατασκευάστηκαν βάσει σχεδίων της δεκαετίας του 1920 ειδικά για την έκθεση από τον διευθυντή του Κέντρου Theremin, Αντρέι Σμιρνόφ.
Η έκθεση «Οργανική Τέχνη. H Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα μαθήματα που δίδαξε στο Πέτρογκραντ/Λένινγκραντ τη δεκαετία του 1920 ο ζωγράφος και μουσικός Μιχαήλ Ματιούσιν, ενώ γίνεται επίσης αναφορά για τη σχέση της τέχνης με την κίνηση στη ζωγράφο και χορεύτρια Νατάλια Ένμαν, μαθήτρια της Ισιδώρας Ντάνκαν και μέλος του χορευτικού και μουσικού συγκροτήματος «Γκεπταχόρ», η οποία συνέδεσε το έργο της με τις διδασκαλίες της Οργανικής Τέχνης. Παράλληλα, παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, το έργο πέντε σημαντικών αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστών και μελετημένων γυναικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τις δεκαετίες 1900-1930: Ελένα Γκουρό, Ξένια Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Νατάλια Ένμαν.
Για τον Μιχαήλ Ματιούσιν, η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η θεωρία της διευρυμένης όρασης μπορεί να γίνει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό εργαλείο, η ζωγραφική δεν μπορεί να είναι στατική, μεταμορφώνεται διαρκώς και συνδέεται στενά με την κίνηση και τον ήχο. Συνδέθηκε ήδη από το 1909 με την ομάδα «Ένωση Νεολαίας» της Πετρούπολης, μία από τις πρώτες πειραματικές καλλιτεχνικές ομάδες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ήταν ζωγράφος, μουσικός και δάσκαλος στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλλιτεχνικής Παιδείας της Πετρούπολης (ΓΚΙΝΧΟΥΚ), επικεφαλής του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας».
Ο όρος «Οργανική Τέχνη/Παιδεία» επινοήθηκε από τον ίδιο τον Ματιούσιν το 1923 και βασιζόταν στη θεωρία ότι ο κόσμος είναι ένα αυστηρά δομημένο σύστημα που διέπεται από νόμους, κινείται αέναα και έχει τον δικό του βιολογικό ρυθμό, ακόμη κι όταν πρόκειται για ανόργανη ύλη όπως είναι οι κρύσταλλοι ή η πέτρα. «Αν η ζωή και η ανάπτυξη του πλέον μικρού είναι παρόμοια με αυτήν του απείρως μεγάλου, και η ουσία τους, ή η ψυχή τους, μπορεί να εκφραστεί, και αν το μικρότερο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, τότε οι αντιλήψεις για τα φαινόμενα δεν είναι επαρκείς και όλες οι ιδέες μας για τη φύση και την ηθική θα πρέπει να αναθεωρηθούν» έγραφε ο Ματιούσιν το 1912, επηρεασμένος και από τη θεώρηση της συζύγου του, ζωγράφου και λογοτέχνιδας Ελένα Γκουρό, που πέθανε το 1913. Στη δεκαετία του 1920 ο Ματιούσιν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με παρατηρήσεις και πειράματα στο Τμήμα Οργανικής Παιδείας, με κύριο έργο του τη σύνθεση επιστημών και τεχνών. Αποστολή των μαθητών του ήταν να φέρουν ξανά τη φύση στην τέχνη. Ο Ματιούσιν πίστευε ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να αναζητά τον ρεαλιστικό χώρο όχι στην εύκολα ορατή πραγματικότητα αλλά στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο. Στο «Τμήμα Οργανικής Παιδείας» εργάζονταν ως βοηθοί του τα τέσσερα αδέλφια Έντερ (Μπορίς, Μαρία, Ξένια, Γιούρι) και ο Νικολάι Γκρίνμπεργκ. Οι καλλιτέχνες πραγματοποιούσαν εργαστηριακές βιολογικές έρευνες σε συνδυασμό με μαθήματα μουσικής και ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης για την τελειοποίηση των αισθήσεων επιδιώκοντας αυτό που ο Ματιούσιν αποκαλούσε «διευρυμένη όραση». Στο έργο των καλλιτεχνών του «Τμήματος Οργανικής Παιδείας», βασικό συστατικό του πίνακα είναι το φως, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί το χρώμα.
Επιμέλεια έκθεσης
Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Συνεπιμέλεια έκθεσης
Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Καλλιτέχνες
Ελένα Γκουρό, Νικολάι Γκρίνμπεργκ, Μπορίς Έντερ, Ξένια Έντερ, Γιούρι Έντερ, Μαρία Έντερ, Λιουντμίλα Ιβάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Νικολάι Σουέτιν, Πάβελ Φιλόνοφ
Επιστημονική ομάδα
John E. Bowlt, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμος καθηγητής του
USC, Λος Άντζελες
Nicoletta Misler, ιστορικός τέχνης, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη
Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής
του κέντρου Theremin
Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη
Αγγελική Χαριστού, ιστορικός της ρωσικής πρωτοπορίας, προϊστάμενη συλλογής και αρχείου Κωστάκη MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη
Έκδοση
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, με κείμενα από διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές της ρωσικής πρωτοπορίας.
Συγγραφείς
John E. Bowlt, ομότιμος καθηγητής του USC, Λος Άντζελες
Nicoletta Misler, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ανατολικών Σπουδών, Νάπολη
Alla Povelikhina, ιστορικός τέχνης, ειδική στη μελέτη της οργανικής τέχνης, Κολόμνα
Andrei Smirnov, ιστορικός της Μουσικής της ρωσικής πρωτοπορίας, διευθυντής του κέντρου Theremin
Margareta Tillberg, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμού και Αισθητικής, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης – αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα, Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο της Ουψάλα
Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Θεσσαλονίκη
Isabel Wünsche, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Jacobs, Βρέμη
*Διάρκεια έκθεσης: 05 Ιουνίου 2022 έως 21 Μάιου 2023 | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών ( Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη) | Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 – 18:00, Πέμπτη 12:00 – 20:00, Δευτέρα κλειστά
8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στα μουσεία MOMus
Με βασικές αξίες και κανόνες που προκύπτουν από ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων και συγκρούσεων πολιτισμικής, γεωγραφικής και πολιτικής φύσης, εκθέσεις, δράσεις, καινοτόμες προτάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες συνθέτουν το πρόγραμμα της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus, υπό τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα».
Πιστεύοντας ότι η τέχνη διευρύνει την κατανόηση του κόσμου, η φετινή διοργάνωση δεν επιδιώκει μόνο να αφυπνίσει την περιβαλλοντική μας συνείδηση, αλλά και να πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες του μέλλοντος με νέες διεκδικήσεις και οράματα, φιλοδοξεί να γίνει μια πράξη επικοινωνίας με τον κόσμο, μια πράξη δικαιοσύνης και ελευθερίας, εμπιστοσύνης και προοδευτικής σκέψης.
Για άλλη μια φορά, φορείς, ιδρύματα, ομάδες και ιδιώτες συνδράμουν και υποστηρίζουν το πρόγραμμα της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 21 Μαΐου 2023, οι χώροι του MOMus, μουσεία και μνημεία της πόλης θα φιλοξενήσουν έργα περισσότερων από 100 σύγχρονων καλλιτεχνών που εστιάζουν σε ιστορίες τόπων και ανθρώπων, θίγουν ζητήματα ταυτότητας, ηθικής, δικαίου και βιωσιμότητας, προτείνουν αυτοσχέδιες οικολογικές τεχνολογίες, διερευνούν δυνατότητες συλλογικής ύπαρξης.
Οι ίδιοι μέσα από τα ατομικά ή και συλλογικά τους έργα θέτουν ερωτήματα για τα συστήματα με τα οποία οργανώνεται η παραγωγή, η κατανάλωση και η κερδοφορία, κάνουν πράξη ιδέες κοινής χρήσης πόρων και ισότιμης διαβίωσης και τρόπους επανεκτίμησης της εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης και εν γένει έμβιας ζωής. Η φαντασία που διατρέχει τα έργα τους αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για τη δυνατότητα να φανταστεί ο καθένας μας διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος.
Με τον γενικό τίτλο «Γεωκουλτούρα» η 8η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στρέφει το ενδιαφέρον στους όρους «γη» και «κουλτούρα» και συναρτά την καλλιέργεια της γης με την κουλτούρα ως ένα σύνολο πόρων, κειμένων και πρακτικών που διατίθενται στον άνθρωπο για να κατανοήσει τον κόσμο και να δράσει μέσα σε αυτόν. Η διοργάνωση διερευνά ζητήματα μνήμης, ιστορίας και διαχείρισης τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα στις συνθήκες κλιματικής, οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.
Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), διοργανώνεται από το MOMus και υλοποιείται από το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου 2022, κορυφώνεται στις 4 Μαρτίου 2023 με την έναρξη της κεντρικής έκθεσης και ολοκληρώνεται με νέες παραγωγές στις 21 Μαΐου 2023.
*Διάρκεια: 10 Δεκεμβρίου έως 21 Μαΐου | Μουσεία MOMus | Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Κεντρική έκθεση «Being as Communion» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Πρόγραμμα: 04 & 05 Μαρτίου 2023
«Being as Communion», το είναι ως κοινωνία, η επανεξέταση της ίδιας της ζωής ως κοινωνία στις βάσεις της συνέργειας, της συνύπαρξης, της κατανόησης, της ευχαρίστησης, της αλληλοϋποστήριξης, της φροντίδας, του μοιράσματος, της συμπεριληπτικότητας ως στάσεις ζωής, είναι ο τίτλος και συγχρόνως το εννοιολογικό πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που θα αναπτυχθεί από το Σάββατο 04 Μαρτίου έως τις 21 Μαΐου 2023 σε χώρους και μνημεία της πόλης, σε επιμέλεια της ιστορικού και επιμελήτριας σύγχρονης τέχνης, Μαρίας-Θάλειας Καρρά.
Η έκθεση «Being as Communion» ανατρέχει και φιλοξενεί τα έργα -νέες και παλαιότερες παραγωγές- 28 καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων που έχουν όντως δοκιμάσει εναλλακτικά μονοπάτια, προβάλλοντας αντίσταση στη ζωή και τις πρακτικές τους, που εστιάζουν σε ποικίλες μορφές συνδιαλλαγής μεταξύ διαφορετικών υποκείμενων, ζώντων και νεκρών, ειδών και περιβαλλόντων.
Τα έργα της έκθεσης ακουμπούν τις πολλαπλές στρώσεις της ιστορίας της πόλης και φιλοξενούνται σε δέκα διαφορετικές τοποθεσίες μουσεία, μνημεία και χώρους, συνδέοντας οικοδομήματα από κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της Θεσσαλονίκης: βυζαντινά, οθωμανικά, μοντέρνα, προτείνοντας παράλληλα μια πολυφωνική ανάγνωση αλλά και σύζευξη πολλών ισότιμων φωνών. Χωρίς έναν κεντρικό εκθεσιακό χώρο, η κεντρική έκθεση μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπολική, καθώς ο κάθε χώρος λειτουργεί αυτόνομα επιτρέποντας στον επισκέπτη να φανταστεί ποικίλες συνδέσεις.
Ο τίτλος Being as Communion είναι δανεισμένος από το έργο του θεολόγου και Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, κατά κόσμον Ιωάννη Ζηζιούλα (Κοζάνη, 1931-Αθήνα, 2023), Και όπως διερωτάται η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Θάλεια Καρρά στο επιμελητικό της κείμενο: «(…) Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά, και να έχουμε ήδη αποτύχει παντοιοτρόπως, όμως ακόμα και σε αυτή την παύση που κυοφορεί δυνατότητες (…) Σε ποιες ιστορίες θα ανατρέξουμε, όμως, για να ξαναμάθουμε, να ξανασκεφτούμε, να αρχίσουμε εκ νέου τις κοινές ζωές μας; (…)
Καλλιτέχνες/ιδες: Jumana Emil Abboud, Πάκυ Βλασσοπούλου, Gianfranco Baruchello, Campus Νovel, Aslı Çavuşoğlu, Φοίβη Γιαννίση, COYOTE, Cevdet Erek, Zheng Bo, Piero Gilardi, Sky Hopinka, Akira Ikezoe, Βάσω Κατράκη, Jumana Manna, Ahmed Morsi, Hira Nabi, Abraham Onoriode Oghobase, Γιάννης Παπαδόπουλος, Alexandra Paperno, Άγγελος Πλέσσας, Iva Radivojević, Κώστας Ρουσσάκης, Corinne Silva, Πάνος Σκλαβενίτης, Agnès Varda, Ana Vaz, Vessel (Navine G. Dossos and James Bridle), Θανάσης Xονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη
Επιμέλεια: Μαρία-Θάλεια Καρρά
Βοηθοί επιμελήτριες: Φωτεινή Σαλβαρίδη, Μαντώ Ψαρέλλη
Συντονισμός παραγωγής: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Εβίτα Φάνου
Συγγραφείς κειμένων καταλόγου: Tristan Bera, Φοίβη Γιαννίση, Μαρία-Θάλεια Καρρά, Oι Aρχιτέκτονες της φάλαινας
Σχεδιασμός καταλόγου: Studio Lalios Vazoura
Χώροι: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Επταπύργιο, Γενί Τζαμί, Κήποι του Πασά, Γυάλινο περίπτερο «Κήπου Γλυπτών» (παραλία), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτίριο Μ2)
Αναλυτικό πρόγραμμα
*Το πρόγραμμα τροποποιήθηκε λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους
Σάββατο 04 Μαρτίου / 10:00-14:00
Περιήγηση σε χώρους της κεντρικής έκθεσης
Κυριακή 05 Μαρτίου / 11:00
Περιήγηση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, Θεσσαλονίκη)
Κυριακή 05 Μαρτίου 2023 / 12:00
Παρουσίαση The Host, Operator and Initiator των Campus Novel
*04 Μαρτίου – 21 Μαΐου 2023 | Εγκαίνια: Σάββατο 04 Μαρτίου 2023 στις 20:00 | Χώρος: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Κιβωτός: Μία κατασκευή φροντίδας στο ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Η έννοια της Κιβωτού ορίζει διάφορες εφαρμογές, αποθετήρια, και τράπεζες και συλλεκτικές δραστηριότητες που στόχο έχουν να διασώσουν, να προστατέψουν και να διατηρήσουν δεδομένα, αντικείμενα και πληροφορίες για μελλοντική χρήση.
Γνωρίζουμε ότι η ανεύθυνη χρήση και η κατάχρηση έχει οδηγήσει σε μεγάλο μέρος της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Οι καταιγίδες υπάρχουν ως μέρος των φυσικών καιρικών προτύπων στον πλανήτη, αλλά οι θερμότεροι ωκεανοί παράγουν ισχυρότερες καταιγίδες και ισχυρότερες βροχές, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν τις πλημμύρες.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τους εικαστικούς οραματισμούς, τις αναζητήσεις και τους ευρηματικούς τρόπους προσέγγισης στις πρόσφατες διαμορφούμενες συνθήκες, καθώς η παρακμή της μέλισσας, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υπερθέρμανση, η ερημοποίηση, η επισιτιστική κρίση, η υπερβολική εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, ο καταναλωτισμός και η κλιματική αλλαγή αντιμάχονται τη δυναμική του περιβάλλοντος να εμπνέει, να προστατεύει, να αναπνέει, να θεραπεύει, να αναγεννηθεί.
Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που συγκεντρώνει 40 Έλληνες και ξένους δημιουργούς με περισσότερα από 75 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής, και νέων μέσων πού προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Καλλιτέχνες/ιδες: Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αχιλλέας Απέργης, Γιώργος Βακαλό, Κωνσταντίνος (Ντίκος) Βυζάντιος, Γιώργος Γεροντίδης, Άρις Γεωργίου, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Δανιήλ Γουναρίδης, Γιώργος Γυπαράκης, Lionel Estève, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Θόδωρος, Francisco Infante-Arana & Nonna Gurionova, Μάριον Ιγγλέση, Αλέξανδρος Ίσαρης, Αντιγόνη Καββαθά, Βαλέριος Καλούτσης, Χρίστος Καράς, Άρης Κατσιλάκης, Δημήτρης Κοντός, Γιώργος Λάππας, Σωτήρης Μίχου, Ελένη Μυλωνά, Μπία Ντάβου, George Osodi, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Μάριος Πράσινος, Omid Salehi, Σωτήρης Σόρογκας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Δανάη Στράτου, Thomas Struth, Τάκις (Βασιλάκης), Δημήτρης Τζαμουράνης, Γιώργος Τσακίρης, Κάρολος Τσίζεκ, Κώστας Τσόκλης, Αλέξανδρος Ψυχούλης
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου
*Διάρκεια: έως 26 Μαρτίου 2023 | Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Τρεις Εκθέσεις Φωτογραφίας και Ποιήματα του Χρήστου Κρανιώτη στη Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια
Από την 1/2/2023 μέρος της πρώτης του δουλειάς με τίτλο “Άλλες λέξεις”, παρουσιάζεται εκ νέου. Στην αναδρομική έκθεση του ο Χρήστος παρουσιάζει ποιήματά του, συνοδευόμενα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αναλογικών διπλοεκθέσεων. Οι εικόνες σαν “άλλες λέξεις” έρχονται να υπογραμμίσουν ανησυχίες πάνω στη σύνδεση της παιδικής ηλικίας και της οικογένειας, με τον έρωτα και το θάνατο.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη 15/1/2023 τριάντα από τους μαθητές της σχολής ζωγραφικής Kristiboni, δημιουργικό παιδί του ίδιου και του εικαστικού Γιάννη Παλατζίδη, θα παρουσιάσουν ισάριθμα έργα μεικτής τεχνικής. Κολάζ-σχέδιο-χρώμα, εμπνευσμένα από τη δεύτερη δουλειά του με τίτλο “Μέση απόσταση”. Πρόκειται για έγχρωμες αναλογικές εικόνες τραβηγμένες στη γενέτειρα του, το Μεσολόγγι. Τοπία οικεία και ξένα όπως οι μνήμες που κουβαλάνε όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Διαδρομή απ’ τα ξέγνοιαστα εφηβικά καλοκαίρια ως πιο πίσω στα πρώτα αχαρτογράφητα χρόνια της παιδικής του ηλικίας.
Τέλος την Τρίτη 28/2/2023, το τμήμα ενηλίκων της σχολής ζωγραφικής Kristiboni παρουσιάζει ζωγραφικά έργα-διάλογο με την πιο πρόσφατη δουλειά του “Χωρίς Θεμέλια: εικόνες και κείμενα για ένα σπίτι που δεν υπάρχει πια”. Με φιλμάκι και διάθεση να διασώσει τη μνήμη, φωτογραφίζει ένα σπίτι της δεκαετίας του 60 λίγο πριν εκείνο γκρεμιστεί και χαθεί στο χρόνο. Αντικείμενα, ενθύμια, πλακάκια και φυτά, μπλέκονται σε μια αφήγηση βαθιά προσωπική μα ταυτόχρονα οικουμενική.
Την έκθεση ζωγραφικής των ενηλίκων μαθητών του θα διαδεχθεί μία βραδιά ποίησης την Τετάρτη 1/3/2023 όπου ο Χρήστος Κρανιώτης θα διαβάσει ποιήματα από τις τρεις συλλογές του και θα κάνει μια συζήτηση με όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν τη γραφή του καλύτερα.
Οι εκθέσεις του Χρήστου και των μαθητών του θα λειτουργήσουν ως φόντο πλήθους εκδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει από τη Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια
*Διάρκεια Έκθεσης: από 1 Φεβρουαρίου 2023 έως 5 Μαρτίου 2023 | Είσοδος Ελεύθερη | Ζώγια: Βιβλίο τσάι και συμπάθεια (Αλ. Σβώλου 54)
Ιχνηλάτες της φύσης
«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση αφυπνίζοντας τις αισθήσεις μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλοντας με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.
Η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο» εμπνευσμένο από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια. Στον «βιοδυναμικό κήπο» οι επισκέπτες βιώνουν την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.
Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.
Ο Kiril Prashkov στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» (Natural Modernism) μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των P. Mondrian, K. Malevich, M. Duchamp, R. Magritte και A. Calder χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο και άχυρο. Με αυτή την φορμαλιστική αλλοίωση που επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, τα έργα, αποκτούν μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα, μεταφράζουν την εικαστική γλώσσα και εν τέλει επιδρούν στην ίδια την πρόσληψή τους από τον θεατή.
Η έκθεση συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση «Οργανική Τέχνη. Η πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» που παρουσιάζεται στους δύο ορόφους του μουσείου από τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία αποτυπώνεται η θεωρία του ρώσου εικαστικού και μουσικού Μιχαήλ Ματιούσιν από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ότι η τέχνη υπάρχει στη φύση, στον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση των αισθήσεών μας και ιδίως της όρασης για να την εντοπίσουμε.
Καλλιτέχνες/έχνιδες: Αικατερίνη Γεγησιάν, Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Kiril Prashkov
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου
Υποστηρικτής έκθεσης: BIOS AGROSYSTEMS
*Διάρκεια: έως 21 Μάϊου 2023
Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου: Τα έργα ηχούν σαν μουσική
«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, στις 19.00, στο Φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 του Οργανισμού.
Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.
Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός κορυφαίος αυτός καλλιτέχνης αφενός λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του Φουαγιέ του 3ου ορόφου σε εκθεσιακό χώρο.
Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της πόλης μας, αποτυπωμένες σε καμβά. Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.
Η έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενείται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.
*Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022-Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | Ώρες: Δευτέρα – Σάββατο 17.00 – 20.00 και Κυριακή 12.00 – 20.00
Έκθεση Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού» το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00 στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος».
Στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα που διερευνούν σύγχρονες προσεγγίσεις του μοντερνιστικού «πεδίου» και του βυζαντινού «κάμπου». «Κάμπος», «πεδίο» είναι λέξεις που μετασχηματίζουν τη δισδιάστατη ζωγραφική εικόνα σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη οθόνη ιδεών. «Κάμπος» είναι το αφετηριακό σημείο της εικόνας εκεί όπου θα αναπτυχθεί η οπτική αφήγηση. «Πεδίο» είναι το μη περατό όριο της εικόνας.
Η έκθεση Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού στην Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού λειτουργεί ως ένα σημείο διασύνδεσης του παρελθόντος και του παρόντος ή τουλάχιστον της ανανεωτικής ανάγνωσης των δύο αυτών ιστορικών όρων μέσα από σύγχρονες προσεγγίσεις. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με ποικιλόμορφες εικαστικές εκφράσεις (ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο, αντικείμενα, ψηφιακά έργα) αναπτύσσουν σύγχρονες ιδέες του πεδίου και σε όσα αυτό μπορεί να παραπέμπει στο σύγχρονο πλαίσιο. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε διαχρονικά ιστορικά παραδείγματα έργων που παραπέμπουν στην έννοια του κάμπου ή του πεδίου.
Εισαγωγή στην έκθεση και στην έννοια του βυζαντινού κάμπου αποτελεί εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400, δωρεάς Ειρήνης Ανδρεάδη, από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα σχετική με τη θεματολογία της έκθεσης.
Επιμέλεια έκθεσης:
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Αναστασία Καραδημητρίου
Συμμετέχοντες/συμμετέχουσες:
Άγγελος Αντωνόπουλος, Εοζέν Αγκοπιάν, Εβίτα Βουδούρη, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιάννης Ζιώγας, Θοδωρής Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στελιος Ντεξής/Μυρτώ Βουνάτσου, Αλεξία Ξαφοπούλου, COM.ODD.OR (Σόφυ Παπαδοπούλου), Νάνσυ Παπαδοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη, Γιάννης Χρηστάκος.
*Διάρκεια: 28 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου, 2023 | Είσοδος ελεύθερη | Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου): Δεύτερα έως Κυριακή: 08:30 – 15:30 | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κ. Κρόκος»
Έκθεση “Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών” στη ΔΕΘ Helexpo
H Placebo Events παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ, την εμβληματική έκθεση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, την οποία απόλαυσαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στα δέκα χρόνια λειτουργίας της στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” (2003-2013).
Η πιο πετυχημένη έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα και εντυπωσίασε κοινό και ακαδημαϊκούς, είναι έτοιμη να υποδεχθεί μαθητές κι εκπαιδευτικούς, καθώς κι επισκέπτες κάθε ηλικίας.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία επιχειρεί να προβάλει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και να αναδείξει μέσω του παιδαγωγικού, διαδραστικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ενδιαφέροντα, ευχάριστα και κατανοητά.
Η έκθεση καλύπτει ολόκληρη την περίοδο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στα πιο σημαντικά “επεισόδια” και πρόσωπα της ιστορίας των ελληνικών μαθηματικών. Σύντομη αναφορά γίνεται, επίσης, στα προελληνικά μαθηματικά των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων, όπως και στην πορεία των κειμένων των Ελλήνων μαθηματικών μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου.
Βασικές εφαρμογές των μαθηματικών σε άλλες επιστήμες κατά την περίοδο εκείνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην αστρονομία, τη μαθηματική γεωγραφία και τη μουσική, αρχιτεκτονική, πολεοδομία, ναυτική τεχνολογία συμπληρώνουν την εικόνα των ελληνικών μαθηματικών.
Οι οκτώ ενότητες της έκθεσης, οργανωμένες σε αυτόνομους σταθμούς, συνδυάζουν παραδοσιακά μέσα και νεότερες τεχνολογίες. Εκτός από τα κείμενα, τους χάρτες και τις κατασκευές, παρουσιάζονται διαδραστικές και ψηφιακές εφαρμογές, που προσφέρουν μια συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών και επιτρέπουν τη συμμετοχή και την εξερεύνηση με τρόπο απλό, διασκεδαστικό και εύληπτο. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και οι ενήλικοι μαγεύονται από τη γοητεία της επιστήμης.
Για πρώτη φορά, αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης θα είναι και ένας εικονικός κινηματογράφος τελευταίας τεχνολογίας με γυαλιά virtual reality!
Η έκθεση, όπως και τα ίδια τα μαθηματικά, είναι αναμφίβολα για όλους.
Η έκθεση έχει συγκροτηθεί με τη φροντίδα των επιστημόνων και μουσειολόγων του ΙΜΕ και με την ευγενική συμβολή της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης φέρει την υπογραφή του Γιάννη Χριστιανίδη.
*Διάρκεια έκθεσης: 5 Νοεμβρίου 2022 – 30 Μαρτίου 2023 | Μέρες και Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00 – 13.00, Σάββατο: 10.00 – 20.00, Κυριακή: 10.00 – 19.00 | ΔΕΘ Helexpo (Περίπτερο 1) | Για ομαδικά γκρουπ σχολείων η τιμή ανέρχεται στα 7€, Κανονικό: 10€ , Ομάδα 3ων ατόμων: 26€, Ομάδα 4ων ατόμων: 45€, Κρατήσεις σχολείων από Δευτέρα 7 Νοεμβρίου | Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6944353761
THE UNUSUAL, USUAL στον Πολυχώρο “Ορατός”
Ο Πολυχώρος «Ορατός» όπου ο πειραματισμός, η έρευνα αλλά και η διαμόρφωση καλλιτεχνικής ταυτότητας είναι συνεχές ζητούμενο, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο The unusual, usual.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Βασίλης Αλεξάνδρου/Vasilis Alexandrou
Δημήτρης Παλάντζας/Dimitris Palantzas
Κωνσταντίνος Τσακίρης / Konstantinos Tsakiris
Χάρης Χιλίτσης/ Charis Chilitsis
Επιμέλεια έκθεσης Μαρία-Βασιλική Κενανίδου
«Αν δώσεις ζωή στο συνηθισμένο θα πετύχεις κάτι ασυνήθιστο»
Μία συνθήκη συμβίωσης τεσσάρων καλλιτεχνών που επιλέγουν να εκθέσουν σε ένα ανεξάρτητο χώρο που ως επιλογή από μόνη της αποτελεί πολιτική πράξη. Συνθέτουν έργα-in situ εγκαταστάσεις, με συνειδητή αποχή από την γνωστική διαδικασία της χειροτεχνίας (objet trouvé, readymade), επιφορτισμένα να αναδεικνύουν συνδέσεις που αντιτίθενται στη παραδοσιακή σύλληψη και το κυρίαρχο κατά Kuhn Παράδειγμα.
Οι οπτικές ή εννοιολογικές τους εμπειρίες μορφοποιούνται με οξύνοια σε έργα αγγίζοντας τη σφαίρα του πολιτικού. Μετατοπίσεις και μετασχηματισμοί φυσικών σχέσεων αντικειμένων περιβάλλοντος με περιπαιχτική διάθεση σχετικά με το αντιθετικό ζεύγος του οικείου ως ανοίκειου, του συνηθισμένου ως ασυνήθιστου, βοηθούν στην ανάπτυξη, συγκρότηση και διατύπωσης μίας ρητορικής που αμφισβητεί την καθεστηκυία οπτική μας αντίληψη. Οι εννοιολογήσεις τους συντελούνται με ανατρεπτικές πρακτικές έξω από την αστική αισθητική με πρόθεση την αλλαγή της αισθητηριακής εμπειρίας, προτείνοντας τρόπους που προκαλούν τον θεατή να αντιληφθεί ρήξεις, απρόβλεπτες συνδέσεις, αποκαλύψεις του μη ορατού, δυνατότητες αντίστασης στην συναγωγή βεβαιοτήτων.
Έργα που αφορούν το συλλογικό, στο πλαίσιο της σύγχρονης πολιτικής τέχνης, με εύστοχες χειρονομίες που ενσωματώνουν και συμπυκνώνουν αντιδράσεις σχολιάζουν την απορρύθμιση, τη χειραγώγηση, τη σύγχρονη χρηματοοικονομική πραγματικότητα, την καταπίεση, τον ταξικό πόλεμο, τη δυσφορία, την δυσαρέσκεια από την πολιτική κυριαρχία. Αμφισβητώντας την εγκυρότητα της λογικής ερμηνείας και ακυρώνοντας τα πρότυπα, διαρρηγνύουν τα όρια μεταξύ πραγματικής εμπειρίας και μεταφοράς ή συμβολοποίησης και τελικά με τη σύγκλιση αυτή, καθιστούν αμελητέα τα όρια ανάμεσά τους, οδηγώντας εντέλει σε μια απροσδόκητη συνάντηση. Χρησιμοποιούν ανορθόδοξα το επιλεγμένο υλικό, συνεργώντας έτσι, στην κατάργηση της καθιερωμένης μορφολογικής του οντότητας και μεταπλάθοντας την χρηστική του αξία, το οδηγούν στην αναγέννησή του με διαφορετική μορφή και υπόσταση, εκτρέποντάς το από τον αρχικό του προορισμό.
Η μη συμβατική παράθεση αντικειμένων εντασσόμενων σε πραγματικό χώρο, μεταφέρει τον θεατή μέσω του απροσδόκητου και της έκπληξης, σε συγκρούσεις εσωτερικές, που αφορούν την βιωματική μας αντίληψη για τον πραγματικό, τον αντικειμενικό κόσμο. Διαμορφώνουν ο καθένας τους το προσωπικό του λεξιλόγιο με απρόσκοπτους πειραματισμούς, συναρμογές, προσαρτήσεις στοιχείων και εννοιολογήσεων, μετέωρες και με πολυσήμαντες συχνά ατελείς γειτνιάσεις, προσδίδουν τελικά εσωτερική συνοχή και αμεσότητα στα έργα μέσα από μία ικανότητα να τροφοδοτούν με αιτίες, τις συμπεριφορές του παρόντος. Ο θεατής καλείται να τα διαβάσει και να αποκωδικοποιήσει, την εννοιολογική τους οντότητα, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτιστική εμπειρία γινόμενος μέτοχος της προσωπικής τους αφήγησης. Ανάμεσα στο υποκείμενο και το αντικείμενο, αναδύονται ασύνειδες δομές που διαπερνούν τις ατομικότητες και καθορίζονται εν μέρει από το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτίθενται.
Τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο θεατής, υπαναχωρούν από το χώρο της μεταφοράς, στο κοινό πεδίο, προς έναν σχετικά ασφαλή τόπο του κυριολεκτικού και του συμπαγούς. Ταπεινά αντικείμενα απογυμνωμένα από την αρχική τους λειτουργία νοητικά κατασκευάσματα με ανατρεπτικό υποδόριο χιούμορ ενεργοποιούν συνειρμούς αποσυνδέοντάς τα από οποιοδήποτε προκαθορισμένο νόημα. Επανατοποθετούνται και μεταμορφώνονται, διεκδικούν τη δική τους ανεξαρτησία αμφισβητώντας την κυριαρχία του νοήματος και των συνδηλώσεών του, προσφέροντας ένα νέο σημείο εκκίνησης. Η πρόθεσή τους μου φέρνει στο νου τους στίχους του Σαμσών Ρακκά: Όσο δε ποτίζουμε το αδιανόητο, θα μας μαραζώνει το ανόητο.
*Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, 20:00 | Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου 2023 | Πολυχώρος Ορατός: Σφετσού 2, Θεσσαλονίκη | Ωράριο : Δευτέρα – Κυριακή 19:00- 24:00 | Πληροφορίες: τηλ: 2310 545828
Έκθεση “50 Χρόνια Κεραμίστρια” στο Μουσείο Προσφύγων
Η Christine Lansdale Willis γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ήρθε σε επαφή με την Κεραμική μαθητεύοντας σε παραδοσιακούς κεραμίστες στη Σίφνο. Τελείωσε τις σπουδές της στο University of California, Santa Cruz (Πτυχίο Καλών Τεχνών με ειδικότητα στην Κεραμική). Έχει Μεταπτυχιακό από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, International Hellenic University, στην Θεσσαλονίκη, με ειδικότητα στην κεραμική της Μαύρης Θάλασσας και της Αρχαίας Ελλάδας.
Από το 1981 διδάσκει κεραμική στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα συνεχίζει τη δημιουργική της δουλειά και παραδίδει μαθήματα στο εργαστήριό της στη Λακκιά, Θεσσαλονίκης. Εφαρμόζει βιωματική θεραπευτική μέθοδο Art Therapy σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια στο Κέντρο Αποκατάστασης Αναγέννηση.
Από μικρή έχει επισκεφτεί σχεδόν όλα τα Μουσεία στην Ελλάδα. Τα μουσειακά κομμάτια ήταν και είναι μια σημαντική πηγή έμπνευσης για το έργο της. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια μελετά διάφορες τεχνικές, έχει αποκτήσει γνώσεις, έχει μάθει την ιστορία και τις δυνατότητες του πηλού στα χέρια ενός έμπειρου και ευφάνταστου δημιουργού. Η δουλειά της, είναι κυρίως εμπνευσμένη από την Aρχαία Eλληνική, τη Βυζαντινή κεραμική τέχνη και τις περιοχές γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Συνομιλεί με τον πηλό, δημιουργεί κεραμικά έργα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εγχάρακτα μοτίβα της βυζαντινής περιόδου διακοσμημένα με sgraffito χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρωματιστά slips, έργα πλασμένα με κόκκινο πηλό από την περιοχή Λακκιά. Τα έργα της ψήνονται σε υπαίθριο κλίβανο με πριονίδι και κοπριά και μετά γυαλίζονται με ειδικό κερί με τρόπο που η Christine κάνει το κάθε κομμάτι στο σχέδιο και στο χρώμα μοναδικό. Ποικίλουν σε τεχνική, απευθύνονται στην ψυχή, ανοίγουν διάλογο μεταξύ της τέχνης και της δημιουργίας. Έργα κομψά, απλά, γοητευτικά, εντυπωσιακά φτιαγμένα με πάθος από μια έμπειρη, ευφάνταστη δημιουργό με σεβασμό στη φύση, τον πηλό, τη γη καθηλώνουν με το που θα τα αντικρύσεις..
Η έμπειρη καλλιτέχνης Christine Willis είναι ο θεμέλιος λίθος στις νεότερες γενεές, με τον ελεύθερο, δημιουργικό χαρακτήρας της αισιόδοξη, μια καθαρή φυσιοδίφης που σέβεται τη γη, τον άνθρωπο, το μικρό παιδί, ανοίγει δρόμους στον άνθρωπο να κοιτάζει πάντα μπροστά. Να μην φοβάται.
Το moto της είναι:
«Ανακάλυψε τις δυνατότητες της σκέψης μέσα από τη δημιουργία»
• 1981-1985 Δίδασκε στην Σχολή Κεραμικής του ΕΟΜΜΕΧ, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη.
• Εφαρμόζει βιωματική θεραπευτική μέθοδο Art Therapy σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια στο Κέντρο Αποκατάστασης «Αναγέννηση».
• 1981 Ξεκίνησε να διδάσκει στο Τμήμα Κεραμικής στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
• -Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών τεχνών Β. Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), της Πανελληνικής Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (Π.Ε.Κ.Α.) και του Συλλόγου Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Α.Κ.Β.Ε.).
• Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
• -Smith Gallery, Santa Cruz, California
• -The American Center, Μητροπούλου 82, Θεσσαλονίκη
• -Pan Hellenic Exhibit στο Μαρούσι
• -Ανετόπουλος, Μουσείο Κεραμικής, Βόλος
• -Έκθεση Αγ. Όρους, Βιέννη, Αυστρία
• -Λουτρά Παράδεισος, παλιά Τούρκικα χαμάμ της Θεσσαλονίκης
• -Exhibition in the New York Design Center, Tucker Robbins Gallery
• -Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκης
• -Γαλλικό Ινστιτούτου, Θεσσαλονίκης
*Διάρκεια Έκθεσης: 4 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου | Ώρα: 12.00 | Μουσείο Προσφύγων, Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Έβρου 49)
Συνάντηση Εικαστικών Τεχνών με τη μουσική “Ειδύλλιο Τεχνών”
Η καλλιτεχνική ομάδα ̈Εξαπίνης ̈ παρουσιάζει μία συνάντηση Εικαστικών Τεχνών με τη Μουσική με θέμα: ΕΙΔΥΛΛΙΟ ΤΕΧΝΩΝ
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν μουσικά happenings
ΕΙΔΥΛΛΙΟ:
Η λέξη ξεκίνησε το περιπετειώδες ταξίδι της από την αρχαιότητα, ως χαρακτηρισμός κατ ́ αρχήν μικρών ποιημάτων, σε αντιπαράθεση με τη λέξη “είδος” που χαρακτήριζε τα μεγάλα ποιήματα. Στη συνέχεια ενδύθηκε τον βουκολικό της χαρακτήρα και αποδίδονταν σε μικρά τρυφερά ερωτικά ποιήματα με εικόνες από την αγροτική και ποιμενική ζωή και αργότερα και σε βουκολικά πεζογραφήματα. Τον 3ο αι π.Χ., ο ποιητής Θεόκριτος τοποθέτησε τα “ειδύλλιά” του στα όμορφα τοπία της Αρκαδίας. Τον 1ο π.Χ. αι., ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος, επηρεασμένος από τον Θεόκριτο, τοποθέτησε επίσης τις “Εκλογές” του στην αρκαδική γη επηρεάζοντας με τη σειρά του τη μεσαιωνική ευρωπαϊκή λογοτεχνία (Θεία Κωμωδία). Η Αρκαδία έγινε σύμβολο του βουκολικού ποιήματος. Το ειδύλλιο “Arcadia” του Τζάκοπο αννατσάρο (1457–1530), πιθανολογείται πως ώθησε τον θαλασσοπόρο Τζοβάννι ντα Βερρατσάνο να βαπτίσει “Αρκαδία” αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού. Ο όρος ”Aρκαδία” χρησιμοποιήθηκε στον Διαφωτισμό για να περιγράψει τον ιδεατό τόπο. Οι μυθικές τοποθεσίες με πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας, οι καταπράσινες κοιλάδες, τα δάση, τα γάργαρα νερά, έκαναν τους ανθρώπους να πιστεύουν ήδη από την αρχαιότητα ότι η Αρκαδία ήταν ένας ονειρικός ιδεατός τόπος. Τα “ειδυλλιακά” φυσικά τοπία αποδόθηκαν αντίστοιχα και από ζωγραφικά έργα που χαρακτηρίζονται από απλότητα και έλλειψη ρεαλισμού. Στη σύγχρονη εξέλιξη της γλώσσας, η λέξη “ειδύλλιο” περιγράφει έναν σύντομο, ρομαντικό, τρυφερό έρωτα, διατηρώντας από την αρχική της ποιότητα το “μικρό” ή αλλιώς, σύντομο χαρακτήρα της, τον ρομαντισμό και την τρυφερότητα των συναισθημάτων.
“ΕΙΔΥΛΙΟ ΤΕΧΝΩΝ” λοιπόν, για το σύντομο 9ήμερο, 4 με 12 Μαρτίου 2023, στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, παρουσιάζουν οι “ΕΞΑΠΙΝΗΣ”, όπου Εικαστικές Τέχνες συνομιλούν με τη Μουσική και Δάσκαλοι με τους μαθητές, με τρυφερότητα και αλληλοσεβασμό, σε έναν ιδεατό τόπο ευγενούς και δημιουργικής αντιπαλότητας, συνύπαρξης και συν-πλήρωσης. Στα επί μέρους θέματα των καλλιτεχνών ο επισκέπτης θα συναντηθεί με ειδύλλια χρωμάτων, σωμάτων, ζωής, μουσικών οργάνων και ρυθμών.
ΟΙ “ ΕΞΑΠΙΝΗΣ “
Έτσι ξαφνικά και εν αιθρία, στον υπαίθριο χώρο του καφέ REMEZZO εις την Καλαμαρία, συναντήθηκαν τρεις Δάσκαλοι της Τέχνης με μια μαθήτριά τους, λίγο πριν μπει το 2023. Η ενέργεια μεταξύ τους θυελλωδώς ερωτική, από αυτές που εμπεριέχουν γενετικό υλικό δημιουργίας. Για λόγους ισορροπίας και για να συνδιαλλαγούν και με τας εκ του μέλλοντος απόψεις και αξίας καλέσαν ακόμη έναν μαθητή, νεώτερο και φοιτητή. Και εξαπίνης εδημιουργήθη και ομωνύμως εβαπτίσθη, ομάδα καλλιτεχνική. Εικαστική και Μουσική! Τα μέλη της ομάδας “Εξαπίνης” αποτελούνται από τους καλλιτέχνες: Λία Ελευθεριάδου, Εικαστικό, Ζωγράφο, Βασίλη Καρκατσέλη, Εικαστικό, Φωτογράφο, Χαράκτη, Παναγιώτη Κεχαγιά, Ζωγράφο, Φοιτητή Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Δημήτρη Κεχαγιά, Μουσικό και Αικατερίνη Βογιατζή, Δικηγόρο, Εικαστικό. Φιλική συμμετοχή: Εβίτα Σταύρου, Εικαστικός, με δημιουργίες origami.
Προσκεκλημένοι τους, οι μουσικοί: Δήμητρα Αντωνακούδη, Χρήστος Βερνάρδος, Δημήτρης Γουμπερίτσης, Σάκης Κοντονικόλας, Πάνος Κοσμίδης, Ιωάννα Κουρκούδιαλου, Θανάσης Μπιλιλής, Ντίνα Σαρατζή, Νίκος Χρηστίδης, καθώς και μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς της ΚΕΔΚΑ.
Από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς της ΚΕΔΚΑ:
Κωνσταντίνος Άντρα, κιθάρα
Μαρίνα Άντρα, βιολί
Δέσποινα Αρβανιτίδου, κιθάρα
Χρήστος Βερνάρδος, κιθάρα
Κλειώ Ιωσηφίδου, κιθάρα
Ιωάννα Καζάρα, κιθάρα
Αχιλλέας Καπλανίδης, βιολί
Κατερίνα Καραθανάση, τσέλο
Βασίλης Κασμέρης, συνθέτης
Αντώνης Κιαγχίδης, κλαρινέτο
Κυριάκος Λεδάκης, κιθάρα
Νίκη Μακρίδου-Γκιτέρσου, βιολί
Δημήτρης Μανδρίνος, βιολί
Μαριάνα Μουντουρλή, βιολί
Ηλίας Μπίτσης, πιάνο
Αναστασία Πάσχου, ηλεκτρονική μουσική
Σάββας Παυλίδης, πιάνο
Βασιλική Τσεκουροπούλου, συνθέτρια
Άγγελος Τσίκος, κιθάρα
Αναστασία Τσίκου, κιθάρα
Δημήτρης Χατζούδης, σαξόφωνο
Πρόδρομος Χατζούδης, τρομπέτα
Μαρίνα Χονδροματίδου, πιάνο
Φωτεινή Ψαρρά, πιάνο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ
Σάββατο 4 Μαρτίου, 18.30 (ΕΓΚΑΙΝΙΑ): ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΑΤΖΗ τσέλο, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ κιθάρα, ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ κιθάρα.
Κυριακή 5 Μαρτίου, 18.30: ΠΑΝΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ πιάνο, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΜΠΕΡΙΤΣΗΣ, κοντραμπάσο, ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗ τραγούδι, ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΚΟΥΔΙΑΛΟΥ βιολί, τραγούδι, ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ μπουζούκι, τραγούδι
Πέμπτη 9 Μαρτίου, 18.30: ΣΑΚΗΣ ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑΣ πιάνο, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ κιθάρα – τραγούδι
Παρασκευή 10 Μαρτίου, 18.30: ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΛΙΛΗΣ πιάνο
Σάββατο 11 Μαρτίου, 18.30: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΖΑΡΑ κιθάρα, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΛΕΔΑΚΗΣ κιθάρα, ΜΑΡΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΟΥ πιάνο
Και εκτός προγράμματος, εξαπίνης, συμμετοχές φίλων μουσικών και μαθητών του ωδείου.
*Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 | Διάρκεια: έως Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 | Ώρα 18.30 | Ώρες Επισκεψιμότητας: Καθημερινές: 17.00-21.00, Σάββατο 11 Μαρτίου και Κυριακές:11.00 πμ – 14.00 και 17.00 – 20.00 | Τηλ. επικοινωνίας: 6977 269056, Βογιατζή ΚατερίναΠολυχώρο Τέχνης REMEZZO (Ρεμέτζο), στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς (Νικ. Πλαστήρα 2, Θεσσαλονίκη)
Εκδηλώσεις
«Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση» στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου διοργανώνει «Κύκλο Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση» με τον Ιάκωβο Μαρτίδη στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο-Κορδελιό (είσοδος από οδό Μοναστηρίου)
Πρόγραμμα Oμιλιών:
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Ώρα έναρξης: 18:00
Θέμα : ΠΟΝΟΣ: ΠΗΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ή ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ;
Ψυχολογική θεώρηση του πόνου και της αντιμετώπισής του
ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Ώρα έναρξης: 18:00
Θέμα : ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ή ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ;
ΑΙΤΙΑ (αίτια και όχι αιτία) ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Σύντομο βιογραφικό Ιάκωβου Μαρτίδη
Ο Ιάκωβος Μαρτίδης πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής και Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Από το 1993 διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ψυχοθεραπευτικές ομάδες. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Ελληνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους πάνω σε θέματα που άπτονται της ειδικότητάς του. Εργάζεται ως ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και οικογενειακός σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα.
Συγγραφέας των βιβλίων: Η αγάπη στην πρίζα (2011, 6η έκδοση), Τα μυστικά των άλλων (2013, 4η έκδοση), Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά (2016, 10η έκδοση), Το μήλο πάνω από τη μηλιά (2018, 4η έκδοση), Ο καφές, η γέφυρα και ο Μαντέλα (2020, 2η έκδοση).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
*Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 | Ώρα: 18:00 | Είσοδος Ελεύθερη | Πληροφορίες : www.kepo.gr | Τηλ. Επικοινωνίας: 2310 602599 & 2310 421059 | Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο-Κορδελιό (είσοδος από οδό Μοναστηρίου)
Συζήτηση “Η ιστορία σε εικόνες: Δυνατότητες και Υπερβάσεις” στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας
* Σε όλα τα masterclasses, ομιλίες, συζητήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση με ακουστικά (από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά).
Η ιστορία σε εικόνες: Δυνατότητες και Υπερβάσεις
Συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα
Συντονίζει η Ελευθερία Θανούλη
Η συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα προσπαθήσει να αναδείξει μια σειρά ζητημάτων γύρω από το θέμα της ιστορίας και του ντοκιμαντέρ με άξονα τη μεταφορά του βιβλίου του, Καταστροφές και Θρίαμβοι (2015), στην ομότιτλη σειρά ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά, θα συζητηθεί η σχέση ακαδημαϊκής και οπτικοακουστικής ιστορίας, οι δυνατότητες που προσφέρει η φόρμα του ντοκιμαντέρ για την παραγωγή και διαχείριση ιστορικής γνώσης αλλά και η δυσκολία μεταφοράς αφηρημένων εννοιών σε εικόνες και ήχους. Επιπλέον, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη εμπειρία της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, αποτιμώντας το τελικό αποτέλεσμα αλλά και εστιάζοντας στις σημαντικότερες αποφάσεις, τις καινοτομίες, τις δυσκολίες και τις υπερβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν για την υλοποίηση της οπτικοακουστικής εκδοχής του βιβλίου του.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Στάθης N. Καλύβας (1964) είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone. Στην Οξφόρδη είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Ως το 2018 ήταν καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Yale. Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και το 2020 στην Βρετανική Ακαδημία.
H Ελευθερία Θανούλη είναι καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. Διευθύνει το Εργαστήριο για τη Μελέτη του Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης του ΑΠΘ, ενώ το τελευταίο της βιβλίο, History and Film: A Tale of Two Disciplines (2018), επικεντρώνεται στη σχέση της γραπτής και οπτικοακουστικής ιστορίας. Από το 2021 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
*Κυριακή, 5 Μαρτίου | Ώρα: 11.00 π.μ. | Είσοδος Ελεύθερη | Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Αίθουσα Παύλος Ζάννας