Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας
Νέα εβδομάδα, νέος μήνας, με όμορφα πράγματα στην πόλη
Νέα εβδομάδα, νέος μήνας! Ο Απρίλιος ξεκινάει γεμάτος όμορφα πράγματα σε όλη την πόλη.
Εμείς στα συγκεντρώσαμε παρακάτω.
Θέατρο, εκδηλώσεις, εκθέσεις, που δεν πρέπει να χάσεις!
Θέατρο
Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε | Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 21.00.
Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.
Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη.
Το έργο του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου αναφέρεται στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές – Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό. Σαράντα χρόνια αριστουργημάτων δίπλα σε θριάμβους και καταστροφές του Ελληνισμού.
Σαράντα χρόνια συναρπαστικά, συνταρακτικά, αλησμόνητα. Και χάρη στην εφεύρεση της ηχογράφησης, οι μαγικές φωνές είναι πάντα κοντά μας, ηχούν και συγκλονίζουν, γεννώντας την βιωματική διδαχή που μόνο η Παράδοση μπορεί να προσφέρει, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.
Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε “στ’ αλήθεια”, αλλά “πειράζοντας” κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.
Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).
Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες του Τραγουδιού και μία ηθοποιός:
– Την “παλιά” ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού.
– Την “νεότερη” ερμηνεύει η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς του Τραγουδιού μας.
-Την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η Παναγιώτα Βιτετζάκη.
– Συμμετέχουν γυναίκες ηθοποιοί σε χαρακτηριστικές δράσεις.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΘΒΕ
Άλλη μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών να γεμίσει τα βράδια μας με ιστορίες, μουσικές και τραγούδια. Σε πανελλήνια πρώτη το έργο «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε» των Οδυσσέα Ιωάννου και Γιώργου Ανδρέου. Ένα έργο ύμνος για τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Η σκηνοθεσία μετατρέπει τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου σε «μοίρες» και «μάντισσες», προσθέτοντας μια μεταφυσική νότα στην παρουσίαση και κάνοντας μια βαθιά κατάδυση στο πεπρωμένο και στην πορεία της καλλιτεχνικής αλλά και της προσωπικής ζωής των σπουδαίων γυναικών καλλιτέχνιδων.
Ο άντρας ως παρουσία στη συγκεκριμένη ιστορία «λάμπει» διά της απουσίας του. Υπάρχει ως «διερχόμενος», στοιχείο εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου εικαστικού Γ. Ξένου, που συμπληρώνει το παζλ της ιστορίας.
Με αφορμή αληθινές ιστορίες, ποτισμένες με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, οι έρωτες, τα μίση, τα πάθη και τα ταξίδια αναδύονται σαν παραμύθια και θρύλοι μέσα από ένα «μουσικό κουτί» που αποτελεί το σκηνικό πλαίσιο.
Στο πάλκο και στα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας μας μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά ερμηνευμένα με μαεστρία και συναίσθημα από την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Κορίνα Λεγάκη, καθώς και από τις υπόλοιπες γυναίκες ηθοποιούς που ολοκληρώνουν υπέροχη ομάδα των συντελεστών της παράστασης.
Με χαρά ανέλαβα τη σκηνοθεσία αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, όταν με τίμησαν με την πρότασή τους οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί και νιώθω ευγνώμων που όλοι οι συντελεστές αυτού του έργου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τους επί σκηνής.
«Η Μαρίκα της Αθήνας κι η Μαρίκα της Αμερικής δεν συναντήθηκαν ποτέ. Αυτό θα διορθώσουμε απόψε. Απόψε η Μαρίκα της Αθήνας θα βρει κόρη και μητέρα. Απόψε οι δυο γυναίκες θα πουν τα δικά τους».
Ας ακουστούν οι πρώτες νότες που θα μας ταξιδέψουν στη μαγεία μιας άλλης εποχής. Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Δώσε κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει!!!
Αστέριος Πελτέκης | Σκηνοθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Οι γυναίκες ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, εκείνες που μάθαμε μέσα από ηχογραφήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα σε κερί και οι πιο κοντινές μας, είναι όλες τους νικήτριες – πέρασαν μέσα από τα χρόνια όρθιες, αγέρωχες και συγκινητικές, αγνοώντας με τον συνταρακτικό τους τρόπο όλα τα εμπόδια, όλες τις προκαταλήψεις, όλες τις πίκρες και τα βάσανα. Απέναντι σε πρότυπα αρσενικής επικυριαρχίας και συμπεριφορές καθόλου συμπεριληπτικές, εκείνες σήκωσαν κεφάλι και τα είπαν. Όλα τα είπαν. Πρώτα ερμήνευσαν τα τραγούδια, με τρόπο ανεπανάληπτο. Ύστερα, μέσα από τα τραγούδια, εξομολογήθηκαν την προσωπική τους υπαρκτική περιπέτεια. Και τέλος, ακροβατώντας στο σκοινί του πάλκου, μας άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη την αστείρευτη κι άδολη αγάπη τους για το μέγα θαύμα που είναι η σχέση εκείνου (εκείνης) που ερμηνεύει με εκείνες κι εκείνους που τον ακούν – θαύμα επειδή σε μια στιγμή μαγική ενώνονται οι πάνω και οι κάτω στο ίδιο λυτρωτικό σύμπαν.
Το έργο μας με τον Οδυσσέα Ιωάννου, είναι ένας φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνης στις γυναίκες του Τραγουδιού μας. Στις δυο Μαρίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ – κι όμως στο έργο μας κοιτάζονται καταπρόσωπο και τραγουδούν μαζί. Κοντά τους, πλάι τους, τραγουδούν όλες οι ερμηνεύτριες οι εξαίσιες, όλες οι μούσες μας, οι ηρωίδες μας. Ζητάμε να μιλήσουν με τα λόγια μας, να τραγουδήσουν τα καινούργια μας τραγούδια, αυτά που γράψαμε εμείς για εκείνες, αλλά και να μας θυμίσουνε κι εκείνα τα παλιά τραγούδια τους που ζουν και φέγγουν μέσα μας.
Ευχαριστώ την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Κορίνα Λεγάκη που ενσαρκώνουν τις λαμπρές δασκάλες τους. Ευχαριστώ την Παναγιώτα Βιτετζάκη, τη Λίλη Αδρασκέλα, την Ηρώ Δημητριάδου, την Εύη Σαρμή και τη Χρύσα Τουμανίδου. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της παράστασης.
Με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη (και σκηνοθέτη της παράστασής μας) που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το έργο και πρωτοστάτησε στην ιδέα της συμπαραγωγής του από τα δύο θέατρα – μιας σύμπραξης με ισχυρό συμβολισμό και μεγάλη χαρά για όλους μας. Ευχαριστώ εξίσου την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, του μεγάλου θεάτρου του ελληνικού βορρά με τη λαμπρή ιστορία. Ευχαριστώ επίσης την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για τη συμπαράσταση και τη θετική συμπόρευση. «Όταν περπατώ στα σύννεφα κι όταν περπατώ στη γη, σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ακροβατώ…»
Γιώργος Ανδρέου | Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς; Το έχουμε σκεφτεί όλοι πολλές φορές στη ζωή μας. Γυρίζουμε πίσω, αλλάζουμε μία παράμετρο και ζούμε στο μυαλό μας μια διαφορετική ιστορία. Κάποιος θα έλεγε πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα, είναι χαμένος χρόνος, τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και με το μοναδικό που έχεις να διαπραγματευτείς είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως καταργεί μία από τις βασικές ποιότητες του ανθρώπινου μυαλού που είναι η φαντασία. Η φαντασία κοιτάει μπροστά και είναι το όνειρο, όμως κοιτάει και πίσω και έτσι απλωνόμαστε σε έναν μεγαλύτερο, πλατύτερο χρόνο από το παρόν.
Οι γυναίκες του λαϊκού μας τραγουδιού είναι αγίες. Αγιοποιήθηκαν μέσα από τη διαδρομή τους σε έναν κόσμο που τις ήθελε λυγισμένες, να παίζουν αξιοπρεπώς τους ρόλους που τους έγραφαν οι άντρες. Ερωμένες, Παναγίες, μητέρες και εν τέλει τραγουδίστριες. Αυτές οι γυναίκες, αυτές οι «απλώς τραγουδίστριες», έφτιαξαν τη μεγαλύτερη αγκαλιά παρηγοριάς ενός ολόκληρου λαού, εκείνη που μόνο οι μανάδες ξέρουν να φτιάχνουν. Δεν το ήξεραν τότε, δεν θα μπορούσαν να το ξέρουν, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι ήταν αυτό που γεννιόταν στις πρόβες σε κουτούκια, τι ορμή στον χρόνο θα είχε ο ακαριαίος λόγος που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, οι μελωδίες που έρχονταν από ένα αχαρτογράφητο παρελθόν και θα έφτιαχναν ένα τόσο στέρεο μέλλον, μία αλήθεια αξεπέραστη, μία «πατρίδα» που μας φύλαξε.
Ο Γιώργος Ανδρέου είχε ένα όνειρο και το είχε χρόνια. Μου το εμπιστεύτηκε, με έκανε συνοδοιπόρο, με έβαλε στον κόσμο του και του είμαι ευγνώμων. Βούτηξα στη Νίνου και την Παπαγκίκα και μέσω αυτών σε όλες τις ιέρειες μιας τέχνης ταπεινής και μεγαλειώδους. Προσπάθησα όχι να καταλάβω αλλά να νιώσω – δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης αυτών των γυναικών, αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών.
Σας εύχομαι καλό ταξίδι σε εκείνα που έγιναν και εκείνα που δεν έγιναν ποτέ. Εξάλλου ποιος είναι απόλυτα σίγουρος για το πού ακριβώς διαχωρίζονται αυτά;
Οδυσσέας Ιωάννου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ «Μαρίκα με είπανε- Μαρίκα με βγάλανε»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης | Σκηνικά: Δανάη Πανά | Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης | Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου | Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Video & graphics: Mike Rafail | Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή
*Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν
Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις) | Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού
Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες:
Μαρίκα 1: Κορίνα Λεγάκη | Μαρίκα 2: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μουσικοί επί σκηνής:
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)
Πληροφορίες
Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Πρεμιέρα: Πέμπτη 28 |03|2024, στις 21.00 | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00- 21:00 | Κυριακή: 19:00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Ωράριο Ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη στις 19.00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο:11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό – Μαθητικό: 9€
Πέμπτη (λαϊκή) για όλα τα θέατρα στις 21.00: Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00: Ζώνες Θεάτρου με διαβάθμιση στις τιμές των εισιτηρίων 21€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 12€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Σάββατο στις 18.00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό- Μαθητικό: 9€
Ειδικές τιμές
Απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Κατά τις ημέρες Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στις μεγάλες σκηνές οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες θέσεις των 13€
ΑΜΕΑ: Δωρεάν | Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€ | Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.
Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€ | Ισχύουν ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Σκηνοθετών.
Ανέργων: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτηρίου 5€
Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο.
Ομαδικά
Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή) | Ομαδικό Μαθητικό Εσιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€ | Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
Loyalty Club
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια. | Loyalty Card ΑΠΛΗ:120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€
Αναζητήστε το ηλεκτρονικά ή στα ταμεία του ΚΘΒΕ
Δωροκάρτα ΚΘΒΕ- Art pass
Κάντε δώρο την art pass του ΚΘΒΕ και δώστε τη δυνατότητα στους αγαπημένους σας να απολαύσουν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Με κάθε art pass, παίρνετε δυο (2) εισιτήρια για οποιαδήποτε παραγωγή του ΚΘΒΕ (εξαιρούνται η παιδική και η βρεφική σκηνή), για οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και για οποιαδήποτε θέση, στην τιμή των 30€. Η κάρτα ισχύει έως 31 Μαΐου 2024. Η προπώληση μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε από τα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (Τ. 2315 200 200)
START THINKING GREEN Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.
Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό «ΛΥΚΟΦΩΣ» παρουσιάζει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την παράσταση «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel σε σκηνοθεσία του Guy Cassiers, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες και πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή στο θέατρο Toneelhuis της Αμβέρσας. Είναι η πρώτη συνεργασία του σπουδαίου Βέλγου σκηνοθέτη με το ΚΘΒΕ, ενώ τον απαιτητικό ρόλο έχει αναλάβει να ερμηνεύσει ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφοντας και την απόδοση του έργου στα ελληνικά. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 21.00.
H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα. Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.
Ο Guy Cassiers, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Toneelhuis, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη. Έχει αναπτύξει μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα στην οποία παντρεύει με επιτυχία δύο από τα πάθη του: την εικαστική τεχνολογία και την λογοτεχνία.
Μαζί με τους ηθοποιούς του δημιουργεί ένα αισθητηριακό σύμπαν, στο οποίο η μουσική διατηρεί δυναμικό ρόλο. Με τα χρόνια, η αυξανόμενη έλξη που του ασκούσε η ευρωπαϊκή ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, οδήγησε σε σημαντικές παραγωγές όπως η παράσταση «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο θέατρο Toneelhuis και έκτοτε αριθμεί άλλα τέσσερα σπουδαία ανεβάσματα με πλήθος παραστάσεων σε θέατρα ανά την Ευρώπη.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.
Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή.
«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Guy Cassiers | Μετάφραση: Ασπασία Σιγάλα | Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης | Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος | Σχεδιασμός Video: Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder | Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη | Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης | Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου | Production Manager Toneelhuis.: Tanja Vranchen | Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan | Technical Director Toneelhuis: Diederik Hoppenbrouwers | Video Art: Klaas Verpoest | Βοηθοί Παραγωγής : Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος | PR & Communication Manager Lykofos για την Θεσσαλονίκη: Μαργαρίτα Σίσιου | PR & Communication Manager Lykofos για την Αθήνα: Άρης Ασπρούλης | Διαφήμιση – Social Media Λυκόφως: Renegade | Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή | Graphic Design: Mike Rafail | Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)
Πληροφορίες
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Πρεμιέρα: Παρασκευή 22/03/ 2024, στις 21.00
‘Ωρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00 | Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00 | Σάββατο: 21.00 | Κυριακή: 19.00
Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ | ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ: 20 € | ΠΛΑΤΕΙΑ & ΘΕΩΡΕΙΑ 18 € & 15 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ) | ΕΞΩΣΤΗΣ 12 €
ΣΑΒΒΑΤΟ- ΚΥΡΙΑΚΗ | ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ : 23 € | ΠΛΑΤΕΙΑ & ΘΕΩΡΕΙΑ 18 € & 15 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ) | ΕΞΩΣΤΗΣ 12 € | START THINKING GREEN: Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.
Το Γκρούφαλο | Θέατρο Αυλαία
Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του θεατρικού έγινε το 1999. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αγγλία το 2001. 23 χρόνια μετά, το έργο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε για το ελληνικό κοινό και παρουσιάζεται σε θέατρα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία, συνεχίζει και κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις του κόσμου όπως στο West End του Λονδίνου (10 σεζόν), στο Broadway της Νέας Υόρκης (2 σεζόν) και στο πανέμορφο θέατρο του Όπερα Χαουζ στο Σύντνευ. Οι London Times το έχουν αναφέρει ως ένα «ακαταμάχητα γοητευτικό θεατρικό έργο για παιδιά και οικογένειες».
Ένας ποντικός βγήκε βόλτα στο βαθύ, σκοτεινό δάσος… Ψάχνοντας το φουντούκι του, συνάντησε την πονηρή αλεπού, την εκκεντρική κουκουβάγια και το φίδι που πάει σε όλα τα πάρτυ. Θα καταφέρει να σωθεί ο ποντικός από τα πεινασμένα πλάσματα του δάσους μέσα από την ιστορία του τρομερού Γκρούφαλο; Εξάλλου δεν υπάρχει Γκρούφαλο – ή μήπως… υπάρχει; Ελάτε να ζήσετε τις περιπέτειές του κλασικού εικονογραφημένου βιβλίου των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ σ’αυτή τη μαγική θεατρική διασκευή. Μια τρομακτικά διασκεδαστική παράσταση, γεμάτη γέλιο και μουσική, για παιδιά μέχρι 80 ετών.
Σημείωση για εκπαιδευτικούς:
Μία μοναδική εμπειρία στο διαδραστικό, αφηγηματικό θέατρο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας 3-8 (προνήπια έως Γ’ Δημοτικού) που προάγει: -Την εφευρετικότητα και το θάρρος στις δύσκολες στιγμές -Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με στόχο τη γρήγορη επίλυση προβλημάτων -Την έννοια του εκφοβισμού ακόμα κι από τους αδύναμους -Την απλότητα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός ποντικού που ψάχνει στο δάσος το φουντούκι του
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ολίβια Τζέικομπς | Δραματουργική επεξεργασία: Τόμπι Μίτσελ | Μετάφραση / Σκηνοθετική επιμέλεια: Άγγελος Κλωνάρης | Μουσική/Στίχοι: Τζον Φάιμπερ, Ρόμπιν Πρας, Ολίβια Τζέικομπς και Άντι Σω | Χορογράφος: Μόρακ Κρος | Επιμέλεια Χορογραφιών: Χρήστος Κατίδης | Σχεδιασμός Σκηνικών / Ενδυματολογία: Ισλα Σω | Κατασκευές Σκηνικών: Μαγδαληνή Σίγα | Κατασκευή Κοστουμιών: Νίκος Μηνάς, Ελένη Χασιώτη | Εγγραφές Studio: Panorama Film Sound | Γραφικά / προσαρμογές: Ρέα Δουφέκα Video επεξεργασία: Παναγιώτης Πέτρου | Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης | Παίζουν και τραγουδούν: Νίκος Θάνος: Αφηγητής, Γκρούφαλο | Πέτρος Ζαφειρίου: Αλεπού, Κουκουβάγια, Φίδι | Μελίνα Ταχτσίδου: Ποντίκι | Βοηθός σκηνοθέτη / Understudy: Νίκη Αναστασίου
* Κάθε Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα και Κυριακή 11.30 το πρωί | Εισιτήρια από 12 Ευρώ στο www.more.com (πρώην viva) και στα ταμεία του Θεάτρου | Link εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/children/to-gkroufalo | Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά με το διάλειμμα | Προτεινόμενες ηλικίες είναι 3 έως 8 ετών | Εισιτήρια πληρώνουν παιδιά από 2 ετών κι ενήλικες και έχουν θέση. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να τα έχετε αγκαλιά | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, επικοινωνήστε με το Θέατρο Αυλαία στο 2310-230013 και online στο: https://www.underdogent.com/schools | Μία παραγωγή της Underdog Entertainment σε συνεργασία με την Αγγλική εταιρία θεάτρου Tall Stories UK
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ | Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ
Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά παραμύθια που συλλέχθηκαν και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από τους αδελφούς Γκριμ στη Θεσσαλονίκη στο Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ σε μια γεμάτη χιούμορ, μουσική, διάδραση και μαγικές στιγμές θεατρική παράσταση που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Με πολύχρωμες προβολές που μας δένουν με το παραμύθι κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν τόσο ονειρικά όσο και αληθινά ταυτόχρονα.
Με ζωντανή μουσική να πλαισιώνει κάθε στιγμή της παράστασης, οι νότες ξεπηδούν και με την βοήθεια των μικρών και μεγάλων φίλων, ενθαρρύνουν, καθοδηγούν και συμπαραστέκονται στους ήρωες μας, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στη μαγεία της παράστασης. Οι ηθοποιοί δίνουν ζωή στους χαρακτήρες με ειδικές πρωτοποριακές κατασκευές, (giant hollow puppets) σε φυσικό μέγεθος. Παίζουν, τρέχουν, κινούνται με την φυσικότητα του ίδιου του ζώου που ενσαρκώνουν δημιουργώντας ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί. Το εξαιρετικό έργο των Αδελφών Γκριμ ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και μας μαθαίνει τι θα πει θάρρος, επιμονή, ομαδικό πνεύμα και … καλή καρδιά.
Στο πανέμορφο και διδακτικό αυτό παραμύθι, οι ήρωες είναι τέσσερα ηλικιωμένα ζώα, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας. Μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς βρίσκονται παραμελημένα από τους ιδιοκτήτες τους. Γι αυτό αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης. Στον δρόμο τους συναντούν ένα ζεστό σπιτάκι και μια συμμορία από ληστές.….και τότε όλα τα σχέδιά τους αλλάζουν! Τελικά θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρά τους; Θα πάνε στη Βρέμη; Θα καταφέρει αυτή η ετερόκλητη παρέα από φωνές να γίνει διάσημη για τη μουσική και τα τραγούδια της;
Μια απολαυστική κλασική ιστορία, γίνεται μια μαγευτική θεατρική παράσταση που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά και όχι μόνο. Μην τη χάσετε.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λένια Κοκκίνου | Διασκευή Κειμένου: Λένα Πετροπούλου | Μουσική: Γιώργος Κωστογιώργης | Σκηνικά, Κουστούμια: Kolossaion Productions | Κινησιολογία: Δημήτρης Φεσσάς | Video Art: Σωτήρης Τσολάκης | Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου | Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δήμητρα Παπαδοπούλου | Παραγωγή: Kolossaion Productions | Πρωταγωνιστούν: Κική Δίδογλου, Παναγιώτης Μακρής (κιθάρα), Αρετή Μακρολειβαδίτη, Όλια Μήτσιου, Τζένη Μόσχου, Ροδόλφος Πάρτος (πλήκτρα), Μαρία Προδρόμου, Κωνσταντίνα Χουλιάρα (φλάουτο).
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΒΑΚΟΥΡΑ Ιωάννη Μιχαήλ 8,Τηλ.: 2310 233665 «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ»
Παραστάσεις: Κυριακή 11:30π.μ. | Πραγματοποιούνται καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως (Τηλ. 2310 834 996) | Τιμή εισιτηρίου: από 11€
Εισιτήρια προπωλούνται στο https://www.more.com/theater/children/oi-mousikoi-tis-bremis/ και στο ταμείο του Κινηματοθεάτρου ΒΑΚΟΥΡΑ.
Πληροφορίες στο 6987 089 778 και στο 2310 233665 Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Λουτζιούδη m. 6947 70 69 72 e-mail: [email protected]
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ | Studio Παράθλαση
Το Θέατρο ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ συνεχίζει και το 2024, για 22η χρονιά, τη θεατρική σειρά μυστηρίου «ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ», της Αγκάθα Κρίστι, με 3 εγκλήματα, που θα εναλλάσσονται κάθε Παρασκευή:
«Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΕΝΑ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
«Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
«ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Έξι άνθρωποι, σ’ ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, μαζεύονται ένα πληκτικό και ανιαρό απόγευμα για να πάρουν το τσάι τους. Και για να … σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη «Λέσχη του Εγκλήματος». Ανάμεσά τους και η μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη και, φαινομενικά, φιλήσυχη κυρία που ασχολείται κυρίως με το πλεκτό της. Φαινομενικά. Γιατί πίσω απ’ αυτό το ήρεμο και καλοκάγαθο πρόσωπο κρύβεται ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά της ανθρωπότητας. Και μόνο αυτή θα καταλάβει τι σημαίνουν τα ανώνυμα γράμματα. Και μόνο αυτή θα ανακαλύψει ποιο ήταν το πτώμα που βρέθηκε στη σαρκοφάγο. Και μόνο αυτή θα βρει τι κρυβόταν μέσα στη μοιραία μανιταρόσουπα.
Δραματουργική Προσαρμογή :Κώστας Ταρπατζής Κατερίνα Τσούκαλη Κατερίνα Τσούκαλη | Σκηνοθεσία : Μόνα Κιτσοπούλου Γιώργος Γκασνάκης | Σκηνικά : Κώστας Ταρπατζής | Κοστούμια : Γιάννης Άδραστος
ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιώργος Γκασνάκης, Βίκυ Μάντη, Γιώργος Καμπούρης, Αφροδίτη Τσακίρη, Κατερίνα Τσούκαλη και η Ελένη Καραμεσίνη. Γιάννης Ταξιάρχου, Στάθης Πεχλιβανίδης, Θανάσης Παντελής, Νανά Γκασνάκη, Στεφανία Κουφοπούλου, Όλγα Κουτσώνου, Άρτεμις Πράπα, Κατερίνα Κρανιώτου, Μπάμπης Κυρλίδης, Έλενα Αθανασίου, Στάθης Παπουλίδης, Νατάσα Τσαβδαρίδου, Δήμητρα Ταξιάρχου, Κώστας Αντωνιάδης, Στελλίνα Λιόλιου, Παύλος Κομνηνός, Νίκος Παλπάνης, Δημήτρης Δερβενιωτάκης, Γιώργος Φανουράκης, Κατερίνα Γανδά, Κώστας Μελέκογλου.
Κάθε Παρασκευή στις 9.15 μμ. | Από τις 12 Ιανουαρίου 2024 | Studio Παράθλαση: Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310 216 567. | Web-site: http://www.parathlasi.gr
Fake Newsical. Π@ραμυθομπερδέματα! | Βασιλικό Θέατρο
Η νέα ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Π@ραμυθομπερδέματα!» στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Σταυρούλας Παγώνη & Στάθη Παχίδη και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. Έναρξη: Κυριακή 14/01/2024
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
Αλήθεια ή ψέματα πως ο κακός Λύκος έχει γίνει Vegan;
Αλήθεια ή ψέματα ότι το Τέρας προσέλαβε image makers για να τον κάνουν… Πεντάμορφο;
Αλήθεια ή ψέματα πως ο Ηρακλής είχε και 13ο άθλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Σταχτοπούτα έβαλε βαμβάκι στο γοβάκι για να της εφαρμόζει τέλεια;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Ωραία Κοιμωμένη φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;
Αλήθεια ή ψέματα ότι οι Πρίγκιπες έχουν εξαφανιστεί από όλα τα παραμύθια;
Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι ισχυροί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αποφασίζει να δράσει και καλεί το αρχιλαγωνικό… τον Ντετέκτιβ Κοντορεβιθούλη που με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της… μαμάς του καλείται να λύσει το μυστήριο της διάδοσης των Fake news!
Με συνεχείς ανατροπές, γέλιο, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα… ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου – μέχρι και GPS έχουμε για να μη χαθούμε – ενώ ως video-guest εμφανίζεται και ο youtuber… PanosDent!
Μα να εξαφανιστούν όλοι οι Πρίγκιπες;
Μεγάλη ταραχή και ανησυχία έχει επικρατήσει από άκρου σε άκρο στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων. Ψεύδη ασύστολα και ανυπόστατες φήμες διαδίδονται σε βάρος των αγαπημένων ηρώων των κλασσικών παραμυθιών και η εικόνα τους κλονίζεται συθέμελα!
-Τι γυρεύει ο κακός Λύκος στο ψητοπωλείον «Το Γυροκομείο»???
-Γιατί χορεύουν τα τρία Γουρουνάκια χασαποσέρβικο???
-Υπήρξε άθλος στον οποίο απέτυχε ο Ηρακλής???
-Κατηγορείται για χρήση αθέμιτων μέσων και δόλο η Σταχτοπούτα???
-Θέλει το Τέρας να γίνει …Πεντάμορφος και τι λέει η Πεντάμορφη επ’ αυτού???
-Η Ωραία Κοιμωμένη υπνοβατεί???
Φήμες, ψεύδη, fake news και ο διασυρμός απλώνεται παντού!!!
Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι πραγματικοί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αναθέτει στον αλάνθαστο, τον αδέκαστο, το αρχιλαγωνικό Ντετέκτιβ Κοντορεβυθούλη να βρει την αιτία του κακού, τη λύση του μυστηρίου: ποιος επιτέλους διαδίδει τόσα ανυπόστατα ψεύδη σε βάρος των Παραμυθο-ηρώων???
Θα καταφέρει ο δαιμόνιος Ντετέκτιβ να σταματήσει τα fake news, που ραγδαία εξαπλώνονται;
Μια ιστορία με πολύ μυστήριο, σασπένς, συνεχείς ανατροπές, gangs, μπιτάτες μουσικές και βέβαια ξεκαρδιστικά παραμυθομπερδέματα
Συντελεστές Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών- Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης | Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα | Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή | Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά | Eνορχήστρωση -Μουσική παραγωγή- Ηχοληψία: Γιώργος Πετζίκης | Κίνηση- Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου | Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου | Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας | Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου | Video Graphics: Mike Rafail | Video: Άντα Λιάκου | Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis | Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού | Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου | Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Αβραμάκη, Λευτέρης Αγγελάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Θανάσης Δισλής, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Μάρα Μαλγαρινού, Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής, Γιώργος Σφυρίδης, Ελευθερία Τέτουλα, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιάννης Τσιακμάκης, Μανώλης Φουντούλης.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ Βασιλικό Θέατρο | Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30 | Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00 | Προπώληση: ntng.gr | more.com | Πληροφορίες: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ | Τ. 2315 200 200 | ntng.gr
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση) – Ομαδικές κρατήσεις, Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες: 2315 200 012 | Τις Κυριακές θα ισχύουν 20 θέσεις δωρεάν ανέργων ανά ημέρα παράστασης με δικαίωμα δωρεάν εισιτηρίου και στο παιδί.
Ειδικά για τις Κυριακές ισχύει «Οικογενειακό εισιτήριο»: Ο ένας ενήλικας δωρεάν. Γιατί το παιδικό θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση. Το ΚΘΒΕ προσφέρει ελεύθερη είσοδο στον δεύτερο από τους δύο ΕΝΗΛΙΚΕΣ συνοδούς (ΠΡΟΣΟΧΗ!: Το οικογενειακό εισιτήριο απαιτεί την ΤΑΥΤOΧΡΟΝΗ EΚΔΟΣΗ ΕΝOΣ ΕΙΣΙΤΗΡIΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚHΣ ΑΞIΑΣ για τον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς και εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠO ΤΑ ΤΑΜEIΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ)
«Μια νύχτα με τον σκύλο μου» | Θέατρο Sureal
Το «Μια νύχτα με τον σκύλο μου» αποτελεί το τρίτο θεατρικό έργο του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή, το οποίο ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή σε πανελλήνια πρώτη στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Sureal.
Το έργο μιλά για έναν ώριμο άνδρα, ο οποίος για μοναδική συντροφιά έχει τον αγαπημένο του σκύλο, Ιβάν. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας νύχτας της καθημερινότητας του ανθρώπου αυτού και των βιωμάτων του, που σίγουρα αποτελούν και δικά μας βιώματα. Γέλιο, μοναξιά, χαρά, συγκίνηση, νοσταλγία, έκπληξη και ενθουσιασμός εναλλάσσονται, δίνοντάς μας έναυσμα να σκεφτούμε αν αξίζει τελικά τον κόπο να κρατάμε μέσα μας συναισθήματα που μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε τη σημασία της θέσης μας ανάμεσα στο σύμπαν.
Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του μονολόγου «Εκτός Ύλης» με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση που παρουσιάστηκε για 2,5 χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό με αποκορύφωμα το ανέβασμά του την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το 2018 στη Βουλή των Ελλήνων, έχοντας σημειώσει εκατομμύρια views στα social media αλλά και την επιτυχία του αστυνομικού θεατρικού έργου «Ο Ιατροδικαστής» με τους Χάρη Σώζο και Χρήστο Ευθυμίου, ο συγγραφέας, Κώστας ΛεΪμονής, επιστρέφει έχοντας στραμμένο το βλέμμα του αυτή τη φορά στην άδολη αγάπη που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ του ανθρώπου και του καλύτερού του φίλου: του σκύλου του.
Την παράσταση σκηνοθετεί η έμπειρη και ταλαντούχα Ιωάννα Τάλμπη. Πρωταγωνιστεί ο καταξιωμένος ηθοποιός Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ ενδυματολογικά υπεύθυνη είναι η Σωτηρία Πορφυράκη. Βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνος φωτογραφίας και βίντεο ο Δημήτρης Συμεωνίδης. Μέρος από τα πρωτότυπα βίντεο της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης και δημιουργός της αφίσας είναι ο Γιάννης Γιαγκούδης.
Ταυτότητα της παράστασης: Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής | Σκηνοθεσία: Ιωάννα Τάλμπη | Ερμηνεύει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης | Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Κωνσταντόπουλος | Κοστούμια: Σωτηρία Πορφυράκη | Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Τάλμπη | Φωτογραφία/βίντεο/βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Συμεωνίδης | Βιντεογράφος: Γιάννης Κωνσταντινίδης | Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Γιαγκούδης | Προώθηση – επικοινωνία: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου | Βοηθός παραγωγής: Μάγια Κωνσταντινίδου | Φιλική συμμετοχή: Άννα Παρούση | Παραγωγή: ThessCulture
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 | Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ | Τηλ. κρατήσεων: 6973560432 | Κράτηση απαραίτητη | Θέατρο Sureal, Χριστοπούλου 12 (ανάμεσα Ιασωνίδου και Φιλίππου) | Έως 13 Απριλίου
ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ «BEST ΩΧ…» | DEUSMusicExperience
Ένα μίνιμαλ υπερθέαμα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη
Από 17Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο Οι «Άγαμοι Θύται» επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη, μετά από 7 χρόνια! Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την ίδρυσή τους, οι «Άγαμοι Θύται» και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, παρουσιάζουν μία επετειακή παράσταση, ένα σκηνικό ταξίδι με σταθμούς τις καλύτερες στιγμές τους. Ένα ταξίδι με επιβάτες – προσκεκλημένους επί σκηνής όλους τους κατά καιρούς «Άγαμους», όλους δηλαδή τους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί τους. Οι παραβάτες των κωμικών νόμων, η dreamteam του γέλιου, με τη ρηξικέλευθη και λοξή ματιά τόσο στην τρυφερότητα της νοσταλγίας όσο και στην αμεσότητα της επικαιρότητας, με το μοναδικό κωμικό ιδίωμα που διαθέτουν, έρχονται να μας ξεσηκώσουν, αψηφώντας τα κλισέ της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.
Η νέα τους επετειακή παράσταση είναι ένα ανθολόγιο των καλύτερων σκηνικών στιγμών της περίφημης ομάδας, μια ιστορική διαδρομή, μια προσέγγιση της σάτιρας «άνευ βωμολοχίας». Υποστηριζόμενη από ιδιαίτερες υποκριτικές ερμηνείες, διασκεδαστικές χορογραφίες, ωραίες μουσικές και τραγούδια που ισορροπούν ανάμεσα σε λαϊκά, δημοτικά και Βαλκανικά ηχοχρώματα ενώ συνδιαλέγονται με τους δυτικούς ήχους του rock n’ roll, του swing και του cabaret.
Με βασικό άξονα πάντα την κωμωδία και το Διονυσιακό στοιχείο και πυλώνες την επικαιρότητα, το stand-upcomedy, τα θεατρικά σκετς και την παντομίμα, με επιρροές από την κλασική Ελληνική επιθεώρηση, τον βουβό κινηματογράφο και το φιλολογικό cabaret, μας παρουσιάζουν μια ξεκαρδιστική παράσταση με αφορμή τα καλλιτεχνικά τους γενέθλια. Εμπρηστές της νωχέλειας και του εφησυχασμού, μας προσφέρουν το αντίδοτο στο στημένο, το φθηνό και το ευκαιριακό, με ζωντάνια και αμεσότητα, με εξόχως κωμικά, ανατρεπτικά, σατιρικά και αυτοσαρκαστικά κείμενα.Κάποια που μας θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους και άλλα που θα μας χαρίσουν νέες γλυκιές αναμνήσεις μέσω του εύθυμου σχολιασμού της σημερινής επικαιρότητας.
33 Χρόνια Άγαμοι Θύται
Εκεί όπου το πηγαίο χιούμορ συναντά την υψηλή αισθητική και ποιότητα. Οι «Άγαμοι Θύται» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό τον Οκτώβριο του 1990, ξεκινώντας τις παραστάσεις τους στο «ΥψηλόνΒολτάζ» της Θεσσαλονίκηςμε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλα Μανισάνου, Χρήστο Μητρέτζη και Στάθη Παχίδη ενώ για πρώτη φορά στην Αθήνα εμφανίστηκαν το 1993 μαζί με το Γιώργο Νταλάρα. Εμπνευστής, εμψυχωτής και «Νονός» του σχήματος είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα σκηνοθετεί όλες τις παραστάσεις. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί για τη συγγραφή των κειμένων, αρχικά με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη (Κλήμεντος) και αργότερα με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Χρήστο Τολιάδη. Οι Άγαμοι Θύται σε αυτά τα 33 χρόνια, έχουν παρουσιάσει πάνω από 20 διαφορετικές παραστάσεις με πάνω από 1300 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς κάποιους από τους σημαντικότερους και διασημότερους μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιούς της χώρας μας, συμπράττοντας όμως ταυτόχρονα και με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες. Διαχρονικά, αποτελούν μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές ομάδες στο χώρο της σύγχρονης κωμωδίας και, ταυτόχρονα, ένα σχήμα μοναδικό στο είδος του, αφού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ελληνικό-βαλκανικό «καμπαρέ». Τα ερμηνευτικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τους διαπερνούν όλες τις σκηνικές τέχνες, παντρεύοντας βασικά σκηνικά στοιχεία και ερμηνευτικούς κώδικες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και της μιμικής/παντομίμας, προσδίδοντας στους «Άγαμους Θύτες» μία ξεχωριστή φυσιογνωμία και ταυτότητα.
Κείμενα: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Κλήμεντος, Χρήστος Τολιάδης, Βαγγέλης Νάσης | Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης | Χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου | Με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα,Χρήστο Μητρέτζη,Ταξιάρχη Χάνο, Ρούλα Μανισσάνου \ Φιλική Συμμετοχή: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Τα δύο πρώτα Σάββατα ως special guest, μαζί μας θα είναι η αγαπημένη φίλη και σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου
Και τους Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ανδριάνα Αχιτζάνοβα, Κατερίνα Πλεξίδα, Ορφέα Τσαρέκα | Χορεύουν:Ελένη Δημακουλέα, Ιωάννα Κάγιου, Δανάη Κουτέλα, Έλενα Μαυρομανωλάκη | Ορχήστρα: Διονύσης Μακρής (μπάσο),Παναγιώτης Γκίνης (κιθάρα), Πασχάλης Καρβουνάρης(τρομπέτα), Νίκος Χρυσούλης(τούμπα), Τάσος Γκέντζης(Κλαρίνο, σαξόφωνο), Νίκος Φουτάκης(ακορντεόν), Θωμάς Κοστούλας (ντράμερ)
*Οι καλεσμένοι-guest θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα
Οργάνωση και Διεύθυνση Παραγωγής Γιώργος Μουστάκας / Γιάννης Μουστάκας GMILive
Γράμμα στον Πατέρα | Goethe-Institut Thessaloniki
Μετά από έναν άκρως επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων και τη θερμή υποδοχή του κοινού της Θεσσαλονίκης, η συγκλονιστική εξομολόγηση του Franz Kafka επιστρέφει για λίγες ακόμα παραστάσεις στο Goethe-Institut Thessaloniki από 19 Φεβρουαρίου. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του, επιστρέφει σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, φωτίζοντας την τρομακτική επίδραση που έχει ένας πατέρα πάνω στο γιο του και την πιο κρυφή πληγή που χαράζεται πάντα από την ίδια την οικογένεια.
«Πολυαγαπημένε μου πατέρα με ρώτησες γιατί ισχυρίζομαι ότι σε φοβάμαι»
Η παράσταση που παρακολούθησαν πάνω από 5.000 θεατές και που αποτελεί την πιο επιτυχημένη θεατρική παραγωγή της Ομάδας Θέατρο Πρόταση, παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2019 στο Μπενσουσάν χαν, έπειτα στο χώρο της Βίλας Καπαντζή και το 2022 στο Θέατρο Τ, δημιουργώντας αίσθηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
Για την παράσταση:
Ο τριανταεξάχρονος Φραντς, λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει. Οι θεατές της παράστασης κάθονται στο ίδιο οικογενειακό τραπέζι μαζί με τους τρεις ηθοποιούς, βιώνοντας μαζί τους όλα εκείνα τα περιστατικά, τις αγωνίες και τις ήττες που διαμόρφωσαν τον νεαρό Φραντς. Στο «Γράμμα στον πατέρα» γίνονται όλοι μάρτυρες, θύματα και συνένοχοι.
«Θέλεις να φύγεις μικρέ;»
Η παράσταση Γράμμα στον Πατέρα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Kafka-Jahr / Έτος Κάφκα», ενός καλλιτεχνικού project με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Franz Kafka, και διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομάδα Θέατρο Πρόταση.
Συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία: Στέλιος Βραχνής, Κωνσταντίνος Αβράμης | Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής | Πρωτότυπη μουσική: Θάνος Χαριζάνης | Σκηνικά – Κοστούμια: Στέλιος Βραχνής και η ομάδα των ηθοποιών | Διεύθυνση παραγωγής: Παύλος Παυλίδης, Μαρία Παπαδοπούλου | Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα | Φωτογραφίες: Απόστολος Λινάρδος, Ευγένης Κοψαχείλης | Παραγωγή: Ομάδα Θέατρο Πρόταση / Goethe-Institut Thessaloniki | Ερμηνεύουν οι: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος, Παύλος Τάνης
Πληροφορίες
Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη | Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως 28 Μαϊου στις 21:00 | Διάρκεια: 65’ | Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/gramma-ston-patera-tou-franz-kafka/ | Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, όσων κατέχουν θεατρική ατέλεια, ομαδικό άνω των 6 ατόμων | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6949150750, 6970623600
HELLO KITTY, Ας γίνουμε φίλοι | Θέατρο Σοφούλη
Η Hello Kitty μαζί με τους αγαπημένους της φίλους, τον Dear Daniel, τη My Melody, τον Bad Badtz Maru και την αγαπημένη φίλη τους Χαρά έρχονται για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές με πολλές εκπλήξεις! Ελάτε κι εσείς στον μαγικό κόσμο της Hello Kitty του Dear Daniel και της παρέας τους!!! Λίγα λόγια για το έργο:
Ένα καινούριο αγόρι Ο Dear Daniel έρχεται στο σχολείο και η Hello Kitty, είναι αποφασισμένη να τον γνωρίσει και να τον κάνει φίλο της. Ο Dear Daniel, θα γλιτώσει την Hello Kitty και τους φίλους της από διάφορες περιπέτειες, θα τους βοηθήσει στα μαθήματα και θα γίνει η συντροφιά τους στο παιχνίδι!
Όλοι μαζί, θα περάσουν ένα αξέχαστο απόγευμα στο λούνα παρκ, θα γελάσουν με τις σκανταλιές του Bad Badtz Maru, που θέλει να γίνει σούπερ ήρωας και θα συμμετέχουν σε έναν τέλειο διαγωνισμό, στον οποίο θα νικήσει η φιλία!!!
Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την αγαπημένη σας Hello Kitty τον Dear Daniel και τους ξεχωριστούς φίλους τους και ζωγραφίστε μαζί τους τα ξεχωριστά χρώματα της φιλίας!!!
Τραγουδήσετε, χορέψετε και διασκεδάστε σε μια θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη φιλία και το ομαδικό πνεύμα!!! Ζήστε μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία σε μια παράσταση που εξυμνεί τη φιλία, τη δημιουργικότητα, την ευγένεια, την καλοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη για μάθηση.
Συντελεστές Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μπίλιω Κωνσταντοπούλου | Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας | Σκηνικά: Δανάη Πανά | Κοστούμια: Δανάη Πανά, Μαρία Καραπούλιου | Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Κάλλια Καράμπελα | Βοηθός Χορογράφου: Ελένη Χαραλαμπίδου | Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Χριστίνα Μαλογιάννη | Κινησιολογία: Χριστίνα Αντωνιάδου | Παραγωγή: Kolossaion Productions
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γκουτσίδης Χρήστος, Αναστασία Ευσταθοπούλου, Κιουρτσίδης Δημήτρης, Λάγγη Κωνσταντίνα, Λεβεντοπούλου Βερόνικα.
Δείτε το trailer: https://youtu.be/juTVvj78Xfs
Η επίσημη θεατρική παράσταση «HELLO KITTY, Ας γίνουμε φίλοι» θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ από 23 Μαρτίου 2024
ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σάββατο 23/3, 30/3, 6/4, 13/4 στις 5:30μ.μ. | Tιμή προπώλησης: 10€ | Τιμή εισιτηρίου: 12€
Εισιτήρια προπωλούνται: στο https://www.more.com/theater/tour/hello-kitty-as-ginoume-filoi/ και στο ταμείο του Θεάτρου Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη | Τηλ.: 2310 423925 | Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για Αμεα | Πληροφορίες https://theatrosofouli.gr/
Δημήτρης Χριστοφορίδης – Πιο αστείος πεθαίνεις | Θέατρο Αυλαία
Δημήτρης Χριστοφορίδης
Γεια σας,
Είμαι στον 15ο χρόνο που κάνω κωμωδία και σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνετε στην τέχνη μου γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θερίζει ο ΕΦΚΑ. Πρώτη αιτία θανάτου μετά τα δάνεια και τα καρδιακά.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως ξεκινάει το πρώτο draft της νέας μου stand up comedy παράστασης με τον πάρα πολύ εμπνευσμένο τίτλο “Πιο αστείος πεθαίνεις”. Η θεματολογία εκτείνεται από την αριστερά και τη γιαγιά μέχρι το gay pride και την αναζήτηση της ευτυχίας. Επίσης χώρισα, άρα θα πω πάλι για τα γκομενικά μου. Καλή δύναμη να έχετε.
Δυστυχώς σε αυτή την παράσταση δεν έχω πολύ σeξ και βρισιές και ο Κύριος Σιούλας ο γαστρεντερολόγος που με παρακολουθεί μου είπε να κάνουμε μια γαστροσκόπηση γιατί ποτέ δεν ξέρεις, ίσως κάποια αναφυλαξία. Με πειράζει και η πιπεριά.
Ημερομηνία: Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 | Χώρος: Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Τηλ. 2310 230013) | Ώρα έναρξης: 21.30 | Εισιτήρια διατίθενται 10 ευρώ στα παρακάτω σημεία: Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136, Τηλ. 2310 230013) | Και 12 ευρώ μέσω το more.com και στο ταμείο την ημέρα της παράστασης.
Πέτρες στις Τσέπες του | Θέατρο Άνετον
H ομάδα «Draμμα Theater Group», συστήνεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης με ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως έργα της Marie Jones, το «Πέτρες στις Τσέπες του», σε σκηνοθεσία Μαρίνας Καζόλη.
Το έργο
Δύο φερέλπιδες κομπάρσοι στη δύση της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς, τη βιομηχανία του Χόλυγουντ. Ανήμποροι μπροστά στο μεγαθήριο, άμοιροι πρωτοβουλιών και ελέγχου οφείλουν να υπομείνουν τις δυσκολίες και σε πολλές περιπτώσεις τον εξευτελισμό που επιτάσσει αυτός ο τρόπος ζωής. Οι δύο αυτοί τύποι θα χρειαστεί να εμπιστευθούν και να ακουμπήσουν ο ένας στον πόνο του άλλου, να συμβαδίσουν και να αλληλοϋποστηριχτούν, μέχρι να φτάσουν στη συνειδητοποίηση ότι αν και «μικροί» μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Αποφασίζουν τελικά να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, από τη δική τους οπτική, και να φτιάξουν την ταινία τους. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κινηματογραφούν το «Πέτρες στις τσέπες του» σε σκηνοθεσία Τσάρλι Κόνλον και πρωταγωνιστή τον Τζέικ Κουίν και μας καλούν όλους στην avant premiere της πρώτης τους ταινίας.
Το έργο είναι μια ταινία μέσα σε μια παράσταση. Ή μια παράσταση μέσα σε μια ταινία; Σίγουρα είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου μέσα σε ένα κόσμο που όλα και όλοι δείχνουν, ότι είναι δύσκολο να ελπίζεις
«Το Χόλυγουντ δε λέει μία, κοίτα γύρω σου…»
Λίγα λόγια για την ομάδα «Draμμα Τheater Group »
Η ομάδα «Draμμα Theater Group», ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2023, όπου και εδρεύει, και αποτελείται από επαγγελματίες ερμηνευτές, με αποφοίτους από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., ενώ τα μέλη της έχουν σπουδές και εμπειρία και σε άλλους τομείς της θεατρικής δημιουργίας, όπως η μουσική, ο χορός, η συγγραφή έργων, η μετάφραση, η κατασκευή σκηνικών/κοστουμιών κα. Η λειτουργία της ομάδας βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ομαδική προσέγγιση με χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτότυπη μουσική, που παίζεται ζωντανά επί σκηνής και καθοδηγεί την ίδια την πλοκή του έργου.
Στόχος της ομάδας Draμμα Theater Group είναι η συνδιαμόρφωση της θεατρικής πράξης, δίνοντας την δυνατότητα στα μέλη της να προσεγγίζουν και να αγγίξουν όλες τις πτυχές του θεάτρου και της σύνθεσης μία παράστασης (υποκριτική, σκηνοθεσία, σύνθεση μουσικής κ.α.), ενώ η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και η φωνή στον «αδύναμο», ορίζει και τον ίδιο τον σκοπό της ίδρυσής της.
Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο : Marie Jones | Μετάφραση : Αγγελική Κοκκώνη | Σκηνοθεσία : Μαρίνα Καζόλη | Δραματουργία : Κατερίνα Κανδυλίδου | Κινησιολογία : Ιωάννα Μήτσικα | Σκηνογραφία – Ενδυματολογία : Νίκη Αγγελίδου | Μουσική Επιμέλεια/Σύνθεση: Θανάσης Παναγιωτόπουλος | Σχεδιασμός Φωτισμού: Ζώη Μπάτζιου | Βοηθός σκηνοθέτη: Ζωή Μπάτζιου | Επί σκηνής: Εμμανουήλ Δραμηλαράκης, Στέλιος Ράμμος, Θανάσης Παναγιωτόπουλος | Γραφιστική Επιμέλεια: NON HYPE STUDIO | Φωτογραφίες: BOBINA FILMS | Βίντεο: Ελισάβετ Τσολερίδου | Ηχοληψία: Γιάννης Τσιάρας | Επικοινωνία: Κατερίνα Κανδυλίδου, Μαριάνθη Μπαντή
Παραγωγή: THE OPTIMISTS PRODUCTIONS E.E.
Πληροφορίες
Χώρος: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη | Παραστάσεις: 3 Απριλίου & 4 Απριλίου 2024 | Έναρξη: 21:15 | Διάρκεια παράστασης: 100 ‘ | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) | 8€ ατέλειες | Αγορά εισιτηρίων: more.gr
Μουσική
Σερσέ La Band | Μικρή Σκηνή
Οι «Σερσέ La Band» είναι ένα μουσικό σχήμα που έχει ως επίκεντρο την αναβίωση ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών τραγουδιών. Την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 21.30 κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στη “Μικρή Σκηνή”, το νέο πολιτιστικό στέκι της πόλης μας στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14. Ειδικότερα, το ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν από σπουδαίους δημιουργούς στα τέλη της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου, αρχοντορεμπέτικου και παλιού λαϊκού τραγουδιού, δίνοντας έμφαση στη θέση τους στο σήμερα. Τα μέλη του σχήματος είναι οι: Μαριάννα Λούμα: Τραγούδι, Γιάννης Κουκουνίτσας: Μπουζούκι / Ενορχηστρώσεις, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος: Τραγούδι, Βασίλης Παλληκάρης: Ακορντεόν, Παναγιώτης Παρασκευά: Κιθάρα
Ώρα έναρξης: 21.30 | Τιμή εισόδου: 6€ | Κρατήσεις: 6944 503542
Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια μουσική και θεατρική σκηνή, χώρος πολιτισμού που στεγάζεται στο ιστορικό στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Noisy Puppets | Μικρή Σκηνή
Η νεοσύστατη indie & alternative rock μπάντα “Noisy Puppets” που έπειτα από δύο δισκογραφικές δουλειές “The AbsenSe Project” & “The True Fairytale” ξεκινάει να παρουσιάζει τη δουλειά της στο ευρύτερο κοινό, εμφανίζεται την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 21.30 στη “Μικρή Σκηνή”. Το πρόγραμμά αποτελείται κυρίως από τραγούδια της μπάντας αλλά και από διασκευές αγαπημένων συγκροτημάτων όπως Muse, Radiohead, Placebo, Porcupine Tree κ.α.
Η “Μικρή Σκηνή”, είναι το νέο πολιτιστικό στέκι της πόλης μας στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, σε έναν χώρο όπου έχει γραφτεί μεγάλη ιστορία και που φιλοξενεί ποιοτικές παραστάσεις μουσικής και θεάτρου.
Τους Noisy Puppets αποτελούν οι: Κιθάρα, φωνή – Λευτέρης Τάντος | Ηλεκτρική κιθάρα, φωνητικά – Denis Efimenko | Μπάσο, φωνητικά – Τρύφων Μπάιτσης | Πλήκτρα, Τρομπέτα – Άγγελος Καλοτραπέζης | Τύμπανα – Θάνος Τσελεμπής | Ήχος – Θόδωρος Γκοράκης
Ώρα έναρξης: 21.30 | Τιμή εισόδου: 5€ | Κρατήσεις: 6944 503542
ΤΑ ΚΟΝΤΣΕΡΤΑ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΜΠΑΧ | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο Λεωνίδας Καβάκος και το Apollωn Ensemble, ένα νεοϊδρυθέν σχήμα με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς επιλεγμένους από τον ίδιο, θα παρουσιάσουν τα κοντσέρτα για βιολί του Johann Sebastian Bach.
Αξίζει να σημειωθεί πως με το ίδιο σύνολο ηχογράφησε μόλις τα μνημειώδη έργα για τη θρυλική εταιρία Sony, ενώ η συναυλία στη Θεσσαλονίκη αποτελεί προπομπό για τη μεγάλη συναυλία τους στο Musikverein της Βιέννης.
Λεωνίδας Καβάκος: Βιολί
Apollωn Ensemble: Noé Inui Βιολί | Αλέξανδρος Σακαρέλλος Βιολί | Ηλίας Λιβιεράτος Βιόλα | Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν Βιολοντσέλο | Μιχάλης Σέμσης Κοντραμπάσο | Ιάσων Μαρμαράς Τσέμπαλο
Διοργάνωση: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | Τρίτη 02 Απριλίου 2024 | ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1
endless and less vexations | Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Θεοπίστη Οσλιανίτου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης συναυλία με τίτλο “endless and less vexations”.
Συμμετέχει η τάξη κρουστών και το σύνολο ‘Αποτυπώσεις’ του Δημήτρη Τασούδη και η τάξη πιάνου της Άννας Δάνη. Θα ακουστεί μουσική των C. Armstrong, O. Arnalds, P. Glass, J. Jóhannsson, V. Komitas, Κ. Kondo, A. Pärt, E. Satie, R. Sakamoto, H. Rani, M. Richter, Y. Tiersen και H. Zimmer.
Την 5η & 6η διδακτική ώρα της ίδιας μέρας (11:20-12:45) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πρόβα της συναυλίας για τους/τις μαθητές/τριες του Μ.Σ.Θ.
Η συναυλία συνδυάζεται με παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του Μ.Σ.Θ. «Αντέχοντας» με υπεύθυνο τον καθηγητή Δημήτρη Τασούδη και «Κλικ, Προστάτευσέ το!» με υπεύθυνους/ες καθηγητές/τριες τους/τις Αναστασία Σοφού, Βαρβάρα Τούρα και Δημήτρη Τασούδη.
Η φωτογραφία είναι της μαθήτριας Αναστασίας Γκελενίντζε. Τα μουσικά όργανα που θα ακουστούν θα είναι: πιάνο, ηλ. πιάνο, ούτι, τσέλο, μαρίμπα, μεταλλόφωνο, drums, gong, ηλ. κιθάρα και ηλεκτρονικά.
Τι, πόσο και πώς αντέχουμε (ή δεν αντέχουμε);
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Nτάγκο: μια ηχητική εγκατάσταση | Ισλαχανέ
Το Ντάγκο είναι ένα ηχητικό έργο με τρεις φωνές, μουσική και αρχειακές ηχογραφήσεις.
Το έργο πραγματεύεται τον θάνατο ενός δεκαεννιάχρονου ‘Ελληνα μετανάστη στην Τασμανία το 1956, μια εποχή όπου η πολιτική μετανάστευσης της Αυστραλίας ήταν ακόμα δημοσίως ρατσιστική. Πέρυσι, στα ογδόντα του, ο πατέρας μίλησε για τον αδερφό του για πρώτη φορά, αρθρώνοντας το όνομά του. Έως τότε, το όνομα δεν είχε ειπωθεί ποτέ. Το έργο είναι κατ’ αρχήν ένας στοχασμός γύρω από το ανείπωτο όνομα, ένα όνομα που απαντάται συνεχώς και που συνεχώς αποφεύγεται. Η αποφυγή του ονόματος των νεκρών εντάσσεται και στα ήθη των Αβορίγινων της Τασμανίας (και ολόκληρης της Αυστραλίας): το φαινόμενο ονομάζεται ‘λόγος αποφυγής’ από τους εθνογλωσσολόγους. Εκκινώντας από τούτη τη σύμπτωση, αλλά και από άλλες που καθ’ οδόν αναδύονται από ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα της εποχής, το κείμενο καθιστά, επίσης, μια εξερεύνηση της συνάντησης των σχεδόν εξοντωμένων Μαύρων της Τασμανίας και των Ελλήνων που καταφτάνουν εκεί το 1956 ως άλλοι Μαύροι. Η λέξη Ντάγκο είναι εφεύρεση και προέρχεται από την υποτιμητική ονομασία Ντέιγκο που απευθυνόταν στους Ισπανόφωνους, Πορτογάλους, Ιταλούς και, ενίοτε, Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ. Σπανίως, χρησιμοποιούνταν και στην Αυστραλία, όπου η πιο κοινή ονομασία για τους Έλληνες ήταν Ουόγκ.
Πιάνο, νέυ, electronics, mixing, editing: Χρήστος Μπάρμπας \ Με τις φωνές των Δήμητρα Κατιώνη, Αγγελική Παπούλια, Ναταλία Καραγιάννη | Κείμενο, διεύθυνση: Ναταλία Καραγιάννη | Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Μαυρίδη στο Cue Studio, στη Θεσσαλονίκη
Εγκαίνια ηχητικής εγκατάστασης : Τετάρτη 3 Απριλίου, στις 18.00 | Διάρκεια : 3 Απριλίου – 1 Μαῒου 2024
Μικρές Περιπλανήσεις | Μικρή Σκηνή
Οι “Μικρές Περιπλανήσεις”, μια παρέα από την Κω, έχοντας παλιούς δεσμούς με τον χώρο στον οποίο βρίσκεται σήμερα η “Μικρή Σκηνή”, έρχονται το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, στις 21.30, για να μας τραγουδήσουν τα τραγούδια τους, από την πολυετή πορεία τους στο ελληνικό μουσικό στερέωμα.
Μια παρέα, όπως τους αρέσει ακόμη και σήμερα να αυτοσυστήνονται. Μια παρέα που της αρέσει να κάνει μικρά και φαινομενικά άσκοπα τριγυρίσματα στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού. Όπως τότε! Το 1985, όταν βρέθηκαν ο Νίκος Αρμπιλιάς, ο Χρήστος Γαμβρέλλης, η Σταυρούλα Παπαηλία, ο Λεωνίδας Κουλίτσης, η Ελένη Κολετζάκη και ο Μάνθος Αρμπελιάς. Με συνοδεία το μπουζούκι, το μαντολίνο, την κιθάρα, το ακορντεόν και το τουμπελέκι διασκέδαζαν, αλλά έγραφαν και τραγούδια. Πρωτόλεια στην αρχή, που μέστωσαν όμως και απόκτησαν τη γεωμετρία μιας ολοκληρωμένης δουλειάς. Έτσι, όταν ο τότε δ/ντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κω, Θανάσης Καραναστάσης, τους έφερε σε επαφή με το Νίκο Παπάζογλου, η παρέα ήταν έτοιμη.
Τα τραγούδια, τους στίχους των οποίων είχαν γράψει οι ίδιοι αλλά και ο φίλος τους Στέργος Παπαποστόλου άρεσαν στον Παπάζογλου, ο οποίος έμελλε να γίνει ο μέντοράς τους. Η Πνευματική Εστία γίνεται ο χώρος ηχογράφησης των δύο πρώτων τους δίσκων, « Μικρές Περιπλανήσεις» το 1992 και « Άγονη γραμμή» το 1994. Η παρέα από την Κω γίνεται γνωστή στο πανελλήνιο μέσω των ερτζιανών και τα καλέσματα για εμφανίσεις έρχονται από παντού. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ηράκλειο, Χανιά, Σάμος, Ρόδος, Σύμη, Νίσυρος, αγκαλιάζουν τον ήχο και το λόγο των «Μικρών Περιπλανήσεων», που σθεναρά επιμένουν να δηλώνουν ερασιτέχνες. Ακολουθεί τρίτη δισκογραφική δουλειά το 1996 με τις «Ημέρες Απραξίας» και σιγά-σιγά η παρέα μεγαλώνει με την είσοδο ενός ακόμη φίλου, του Γιάννη Παπαστεργίου, που το 2000, αποτυπώνει τον ήχο του βιολιού του στην επόμενη δουλειά τους, τους «Κλέφτες του χρόνου».
Και στους δύο αυτούς δίσκους ο σχεδιασμός του εξώφυλλου και του ένθετου έγινε από τον Κώο ζωγράφο και φίλο της παρέας, Πέτρο Χατζηπέτρο.
Τον Μάρτιο του 2006 μπαίνουν για πρώτη φορά στο studio «Αγροτικόν» του Νίκου Παπάζογλου στη Θεσσαλονίκη και ηχογραφούν το «Και με οδηγό μου ένα παιδί». Στην ηχογράφηση αυτή συμμετέχουν δύο ακόμα φίλοι, που έρχονται να συνδράμουν με την παρουσία, το κόντρα μπάσο και το μπουζούκι τους στην αρμονία της παρέας: Ο Παναγιώτης Κουτσούρας και ο Γιάννης Κολοβός. …Και δεν είναι οι μόνοι. Ο Στέργιος Πολύζος, ο Γιώργος Χαρτοφίλης, η Ελευθερία Πρωτόγερου, ο Γιώργος Χάκας, ο Μάριος Λεοντίδης, ο Νίκος Χουλιαράς….. καταθέτουν με στίχους την ψυχή τους και μπολιάζουν με τη σκέψη τους την παρέα.
Οι «Μικρές Περιπλανήσεις» μεγαλώνουν…
Τέλη Αυγούστου του 2012 «εγκαινιάζουν» το «Νησιωτικόν», το σπίτι του Νίκου Παπάζογλου στη Νίσυρο που λειτουργεί και ως studio. Εκεί καθισμένοι όπως πάντα γύρω σ’ ένα δωμάτιο και με ηχολήπτες τον Χρήστο Μέγα και τον Γιάννη Αμπατζόγλου (παλιοί δικοί του και αυτοί), ηχογραφούν τα «Άστρα Που Ψιχαλίζουν Φως».
Πιο πρόσφατη δημιουργία τους, σε παραγωγή της Barbara Wiliams και του Νίκου Χατζηνικολάου, είναι η «Βαρύτητα», που ηχογράφησαν τον Αύγουστο του 2021 στο θέατρο «Σφαγείο» στην Κω με ηχολήπτη και πάλι τον Χρήστο Μέγα. Ο Περικλής Ντόβας και ο Στέφανος Χατζηνικολάου στολίζουν με το ούτι και τον μπαγλαμά τους από ένα τραγούδι, ενώ φωτογραφία του εξώφυλλου ανήκει στη Marie Pierre Amalvy.
Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια μουσική και θεατρική σκηνή, χώρος πολιτισμού που στεγάζεται στον ιστορικό στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Ώρα έναρξης 21.30 | Είσοδος: 10 ευρώ | Κρατήσεις: 6944 503542
Εκθέσεις
1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery
Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:
- Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
- Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.
Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.
*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/
«Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» | Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus
Με ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό που αναδύει την ιστορία της αρμενικής οικογένειας Ντιλντιλιάν (Dildilian), περίφημων φωτογράφων της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανοίγει ο κύκλος των ιστορικών εκθέσεων της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.
Πρόκειται για την έκθεση «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κολλέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία, και για περίπου 30 χρόνια (1894-1921) υπήρξαν οι επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια στα χρόνια της λειτουργίας του στη Μερζιφούντα του Πόντου.
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά στη δεκαετία του 1870 παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στη συνέχεια. Οι Ντιλντιλιάν έζησαν, εργάστηκαν, μεγάλωσαν τις οικογένειές τους και διεύρυναν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις στις πόλεις της Ανατολίας Σεβάστεια (Σίβας), Μερζιφούντα, Σαμψούντα και στις γύρω κοινότητες. Οι ιστορίες των μελών της οικογένειας διασταυρώνονται με τη διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια στον Πόντο. Η ανέφελη για κάποια χρόνια σχολική ζωή, τα εντυπωσιακά κτίρια του campus, οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών αποτυπώνονται και διασώζονται από τον φακό του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, το σπίτι και το στούντιο του οποίου βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους κατέχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναδημιούργησαν τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ξεχάσουν τη ζωή που άφησαν πίσω τους.
Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια. Τα κείμενα της έκθεσης βασίζονται σε γραπτά απομνημονεύματα και προφορικές συνεντεύξεις πολλών γενεών της οικογένειας. Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελούν και οι 70 ιστορικές φωτογραφίες από το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια – κυρίως από τα πρώιμα χρόνια στη Μερζιφούντα της Ανατολίας αλλά και τα πρώτα χρόνια από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη – καθώς και πολύτιμα τεκμήρια όπως το πρώτο μαθητολόγιο με τις εγγραφές των μαθητών του 1886.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Armen T. Marsoobian, εγγονός του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, ιδρυτή της οικογενειακής φωτογραφικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μότσιανο, επιμελητή και Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτονα, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η οργάνωση και τεκμηρίωση του φωτογραφικού υλικού από το Κολλέγιο Ανατόλια έγινε από τη Δρα Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, της αρχειονόμου Έφης Κομπούρη, και των βιβλιοθηκονόμων Στέλλας Ασδέρη και Άννας Μαρίας Ξυγαλίδου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 20:00 θα πλαισιώσει το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble από επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και σπουδαστές μονωδίας, υπό τη διεύθυνση του Κωστίκα Τσολάκου, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια.
Πληροφορίες για την έκθεση: Διάρκεια: 11/10/2023-11/02/2024 | Ώρες λειτουργίας: *ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 8:30 – 15:30
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Επιμελητές: Armen Marsoobian, Ιωάννης Μότσιανος | Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κολλέγιο Ανατόλια | Υποστήριξη: Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης www.photobiennale-greece.gr
Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Μια μικροσκοπική φιγούρα στέκεται μόνη σε μια θολή νησίδα και πλαισιώνεται από ένα σύννεφο χρωμάτων με μικρές ιστορίες -όνειρα ή αναμνήσεις;- σε ένα γκρίζο φόντο. Μια γυναίκα ξεπροβάλλει από ένα δυστοπικό τοπίο με ένταση στην κίνηση και την κραυγή της. Άνθρωποι ρωμαλέοι, άνθρωποι σε πτώση, άνθρωποι σε πάθος, άνθρωποι που ακούν την ίδια τη ζωή πρωταγωνιστούν στο «καλλιτεχνικό και πλαστικό σενάριο» του Σολομόν Νικρίτιν στη νέα έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη από τις 20 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 07 Απριλίου 2024 (εγκαίνια: Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, 20:00).
Η έκθεση-σενάριο με τίτλο «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή» ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση. Γεννημένος το 1898 στο Τσέρνιγκοφ της Ουκρανίας ο Σολομόν (Ζέλμαν) Νικρίτιν υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και της πειραματικής τέχνης της δεκαετίας του 1920. Ζωγράφος, γραφίστας, ιστορικός τέχνης, ερευνητής και εφευρέτης καινοτόμων καλλιτεχνικών συστημάτων ο Νικρίτιν περιγράφεται ως ειλικρινής, άμεσος, με μεγάλη ενέργεια, αν και συχνά υπερβολικός: «Ακόμη και ένα κουτί σπίρτα ανήκε γι’ αυτόν στον διαστημικό χώρο, το έβλεπε ως μέρος του σύμπαντος. Κάποιοι μάλιστα ενοχλούνταν από αυτό», θυμάται ο φίλος του και καλλιτέχνης Αλεξάντρ Λαμπάς.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν το καθεστώς του Στάλιν απαγόρευσε επισήμως κάθε είδους «φορμαλιστικές» ιδέες, ο Νικρίτιν δεν σταμάτησε να «ακούει» τη ζωή, αν και έπαψε να παρουσιάζει δημόσια έργα από την εποχή των τολμηρών πειραμάτων ακόμη και στις ατομικές του εκθέσεις. Το όνομα του Σολομόν Νικρίτιν απουσίαζε επίσημα από την ιστορία της τέχνης της πρωτοπορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είχε ξεχαστεί τελείως, όπως πολλοί καλλιτέχνες αυτής της γενιάς. Χάρη στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, η δημιουργική κληρονομιά του Νικρίτιν διασώθηκε και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μοναδικής συλλογής βρίσκεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Ο Σολομόν Νικρίτιν πέθανε στη Μόσχα το 1965. Η έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή» είναι αφιερωμένη στα 125 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη και διηγείται στον θεατή τις πτυχές της δημιουργικότητας και του ταλέντου του, καθώς και την προσφορά του στη γενικότερη αντίληψη περί Τέχνης. Η έκθεση επίσης συνεχίζει και συμπληρώνει με νέα στοιχεία τη διεθνώς πρώτη έκθεση για τον Σολομόν Νικρίτιν που είχε γίνει το 2004 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, από την επιμελητική ομάδα των Νατάλια Αντάσκινα, Τζον Μπόλτ, Νικολέττα Μισλερ και Μαρίας Τσαντσάνογλου.
Επιμέλεια: Λιουμπόβ Πτσέλκινα | Βοηθός επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού | Αρχιτεκτονικός-Μουσειολογικός σχεδιασμός: Κιρίλ Ας – Νάντια Κορμπούτ | Εγκαταστάσεις ήχου: Αντρέι Σμιρνόφ
Εκπαιδευτικά προγράμματα Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα & τις ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών/σπουδαστών/φοιτητών, στο τηλ. 2310589222 και το email [email protected] .
Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση: Σάββατο 13 & 27 Ιανουαρίου, 10 & 24 Φεβρουαρίου, 09 & 30 Μαρτίου, 06 Απριλίου στις 12:00 | Πέμπτη 18 & 25 Ιανουαρίου, 15 & 29 Φεβρουαρίου & 21 Μαρτίου στις 18:00 | Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00, τηλ. 2310 2310589143)
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) | 20 Δεκεμβρίου 2023 – 07 Απριλίου 2024
Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία | MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που οργανώνει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, το έργο του εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζεται αντιστικτικά στην έκθεση, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Η ανώμαλη και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που δημιουργείται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχει ως τραγική κατάληξη τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η μη συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ο βασικός τρόπος που επιλέγει η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σε μια «άτυπη» μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να εκφράσει την εναντίωσή της στη χούντα, να αποκλείσει οποιαδήποτε νομιμοποίησή της. Ταυτόχρονα, μερικοί δραστηριοποιούνται σε αντιδικτατορικές οργανώσεις, κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι συλλαμβάνονται και εξορίζονται, άλλοι σιωπούν και απομονώνονται στα εργαστήριά τους, λίγοι όμως είναι οι πολιτικά αδιάφοροι στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, την επαναστατική ορμή των παρισινών οδοφραγμάτων του Μάη του ‘68. Όταν η στάση της αποχής φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαντλεί την όποια δυναμική της, οι καλλιτέχνες ανασυντάσσονται, αναθεωρώντας την απόφασή τους.
Η ατομική έκθεση (1969) του Βλάση Κανιάρη στη Νέα Γκαλερί, είναι από τις πρώτες εκθέσεις που σπάνε συμβολικά τη «σιωπή» των καλλιτεχνών. Οι συνθέσεις με τον γύψο, τα συρματοπλέγματα και τα κόκκινα γαρίφαλα (που συμβολίζουν τον αγώνα και την ελπίδα για τη νίκη) οδηγούν σε μια αμιγώς πολιτική ανάγνωση, παραπέμπουν στις συνθήκες στέρησης της ελευθερίας, στα βασανιστήρια, στην ωμότητα και στη σκληρότητα της χούντας των συνταγματαρχών.
Ο Δημήτρης Αληθεινός πραγματοποιεί το 1972 και το 1973 δύο «ιστορικές» εκθέσεις: στο μικρό θέατρο Studio 47 (οργανωμένη από την Αίθουσα Τέχνης Δεσμός) και στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα αντίστοιχα. Έργα όπως το ανακριτικό γραφείο, το κλουβί με τη νεκροκεφαλή και το ζωντανό καναρίνι, η «εσταυρωμένη» κόκκινη μορφή, καθώς και το «συμβάν» με τα λευκά κουτιά και τα ζωντανά ανθρώπινα μέλη, δεν αποτελούν μόνο πρωτοποριακές, για την ελληνική τέχνη της περιόδου, προτάσεις, αλλά θέτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο του δημιουργού και του έργου τέχνης ιδιαίτερα σε άγριες και ανελεύθερες εποχές, επιζητώντας την άμεση εμπλοκή, συμμετοχή και αντίδραση του θεατή.
Η Βάσω Κατράκη είναι μεταξύ των πρώτων που συλλαμβάνεται από το στρατιωτικό καθεστώς και εξορίζεται στη Γυάρο. Στα μαύρα μελάνια των χαρακτικών της, μετά την επιστροφή της από την εξορία, εικονοποιεί, με μοναδική εκφραστική ένταση και ευαισθησία, συναισθήματα και εμπειρίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η έκθεσή της στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα (1972) συγκεντρώνει τις συνθέσεις της με τα ακρωτηριασμένα σώματα, τις ιερατικές γυναικείες μορφές (Πλατυτέρες) και την τραγική φιγούρα της Αντιγόνης που ετοιμάζεται να εκπληρώσει το χρέος της. Οι εκθέσεις των Κανιάρη, Αληθεινού και Κατράκη, εν μέσω χαφιέδων και αστυνομικών, υπό την απειλή απαγορεύσεων και διώξεων, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου: η παρουσία του σ’ αυτές υποκαθιστά, κατά κάποιον τρόπο, την απαγορευμένη πολιτική δράση. Οι ξυλογραφίες του Α. Τάσσου της περιόδου 1967-74, οι οποίες παρουσιάζονται, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στην Εθνική Πινακοθήκη (1975), αποτυπώνουν τον πόνο και τον ηρωισμό, την αντίσταση και την εναντίωση, γίνονται δυνατές αλληγορίες, επιβάλλονται με το επικό, μνημειακό τους ύφος. Οι σκλάβοι, τα στρεβλωμένα από τα συρματοπλέγματα σώματα και οι Τυραννοκτόνοι συνομιλούν με τον Τσε Γκεβάρα, τους σύγχρονους αγωνιστές και τους οπλισμένους αρχάγγελους στην πύλη του Πολυτεχνείου.
Ήταν ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ και σήμερα εξακολουθούν να είναι ΟΛΟΙ ΕΔΩ.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης Ιστορικός της Τέχνης-Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Έργα για την έκθεση παραχώρησαν οι: Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημήτρης Αληθεινός, Χριστίνα Μουστακλή, Γιάννης Παππάς, οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, οικογένεια Κανιάρη.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με πλούσιο εποπτικό υλικό και κείμενα ιστορικών, ιστορικών της Τέχνης και εικαστικών καλλιτεχνών: Μάνος Αυγερίδης, Δόμνα Γούναρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Έλενα Κεχαγιά, Κώστας Κωστής, Θούλη Μισιρλόγλου, Σπύρος Μοσχονάς, Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Οράτη, Γιάννης Παππάς, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κώστας Χριστόπουλος
IΝFO Έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» | 18 Ιανουαρίου – 14 Απριλίου 2024 | MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα) | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά | e. [email protected] /τ. (+30) 210 3215717
Fake (f)or Real & Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2024 μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.
Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.
Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.
Με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης Fake (f)or Real παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση με τίτλο Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας που πραγματεύεται ειδικότερα την πλαστογράφηση στην τέχνη. Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και, τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και στις λεπτές διαφορές που χωρίζουν καμιά φορά τις δύο αυτές κατηγορίες.
Στην έκθεση γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν, στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Βέβαια, η ανάπτυξη των τεχνικών ανίχνευσης πλαστογραφημένων έργων ή εγγράφων δυσκολεύει συνεχώς το έργο τους. Ελπίζουμε ότι η ενημέρωση και η συνείδηση του προβλήματος είναι θετικά βήματα για την αντιμετώπισή του.
Για την έκθεση αυτή αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν έργα που να ανταποκρίνονται στο θέμα καταρχάς από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, αλλά και δάνεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, από το Πολεμικό Μουσείο και από συλλέκτες και ιδιωτικές συλλογές. Για την ανίχνευση στοιχείων των έργων με τεχνολογικές μεθόδους συνεργάστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Τμήμα Συντήρησης Εικόνων), το Ίδρυμα Ορμύλια, και το Απεικονιστικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, φορείς τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διάρκεια εκθέσεων: 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
“No Woman’s Land” | Αγιορειτική Εστία
Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929
Η μοναδικότητα και η σπανιότητα των ντοκουμέντων της έκθεσης «No Woman’s Land. Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929», καθώς και η μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Καλαμπάκα , από σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και πληθους κόσμου μας οδήγησε στην απόφαση να την επαναλειτουργίσουμε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη) από τις 15 Φεβρουαρίου και για 2 μήνες έως τις 15 Απρίλιου 2024.
Η έκθεση υλοποιείται με τη συνεργασία του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις ιστορικές φωτογραφίες και το σωζόμενο φιλμ, εποχής βωβού κινηματογράφου, από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929.
Για την ιστορία της έκθεσης:
Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.
Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton. Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη. Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφηση κάλυψη ενός τόπου μοναδικού, μυστηριώδους και αναλλοίωτου στον χρόνο.
Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάζονται από το υπέροχο φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο, γεγονός που τους οδηγεί να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.
Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος | Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου – 15 Απριλίου 2024 | Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00 Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00 Σάββατο: 09:00 – 15:00 | Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης. | Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | [email protected]
Komplett Kafka | Goethe-Institut Thessaloniki
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;
Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και κύκλους συζητήσεων θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.
Με αφορμή το επετειακό Έτος Kafka, το Goethe-Institut της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;
«Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό.»
Ο Φράντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;
Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο Komplett Kafka . (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
NICOLAS MAHLER
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη | 22/02 – 19/07/2024 | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση «Nelly’s» | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της γνωστής Nelly’s στην ομότιτλη έκθεση που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι), από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2024. Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση αποτελεί προσαρμογή της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2023 στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακα του έργου της φωτογράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό της, με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό. Το έργο της Νέλλης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό τα χρόνια του μεσοπολέμου, ασκώντας πολλά είδη φωτογραφίας και ιδιαίτερη επίδραση στην εξέλιξη του μέσου στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Μετά την παραμονή της στις Ηνωμένες Πολιτείες επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, το έργο της ξεκίνησε να επανεκτιμάται από τη δεκαετία του ΄70.
Η έκθεση αποτελείται από 185 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη δημιουργό και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο της με σκοπό να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο και οι πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίστηκε. Στις πρωτότυπες αυτές εικόνες προστίθενται 53 σύγχρονες ψηφιακές εκτυπώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα αρνητικά της ώστε να συμπληρώσουν τα αφηγηματικά κενά. Παράλληλα, εκτίθεται μια επιλογή του φωτογραφικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε ως φοιτήτρια στη Δρέσδη αλλά και ως επαγγελματίας φωτογράφος στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου και στη Νέα Υόρκη μεταπολεμικά, ώστε να τεκμηριώσει τη βαθιά της γνώση γύρω από τη φωτογραφική τεχνολογία. Η έκθεση εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό όπως λευκώματα, εκδόσεις και περιοδικά της εποχής της, επιστολικά δελτάρια συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της. Παρουσιάζονται επίσης τα ζωγραφικά έργα της Νέλλης σε πορσελάνη, μια δραστηριότητα που ανέπτυξε παράλληλα με τη φωτογραφική της καριέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, καθώς και πρωτότυπο, αρχειακό υλικό -κοστούμια, προσωπεία- από τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930.
Επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου | Σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα
Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν.
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) | 23 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου 2024
Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ
Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα.
Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.
Το 1949 πήγε στην Ελλάδα όπου έκανε τα πορτρέτα του βασιλιά Παύλου Αˈ και της βασίλισσας Φρειδερίκης και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήρθε σε επαφή με τα πρόσφατα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου (παρακολούθησε τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο) και ανέλαβε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου σε παραγγελία του βασιλιά Παύλου από το οποίο ολοκλήρωσε μόνο το κεντρικό τμήμα, «Η Πείνα στην Αθήνα». Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα απεικόνισε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά.
Παράλληλα, ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια πετυχημένη διεθνή πορεία ως προσωπογράφος.
Μαζί με το πορτρέτο, η άλλη μεγάλη πτυχή της τέχνης του Egon είναι η τοπιογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και διαμονών του στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία, στη Σικελία, και στην Ελλάδα (από το 1978 στο εξής) απεικόνιζε τοπία και αρχαιολογικούς χώρους.
Τα ελληνικά τοπία του ξεχωρίζουν από αυτό το σύνολο και παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε σχέση με τις επιλεγμένες τοποθεσίες και με τις στιγμές της ημέρας, τις εποχές και τις συνθήκες φωτισμού. Ο ίδιος είχε, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη γνώση του τόπου μέσω των συζητήσεών του με διακεκριμένους ιστορικούς, διανοουμένους και αρχαιολόγους.
Συνολικά, η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του και τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024-Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.
Fakeless | Goethe-Institut Thessaloniki
Το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Fakeless” σας προσκαλεί στην ομώνυμη έκθεση για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, το Goethe-Institut δεσμεύεται να προωθήσει την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας.
Βασικός στόχος του προγράμματος “Fakeless” είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς να τους ανοίξειτε; Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την «ανοσία» σας στην παραπληροφόρηση. Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεσή μας και δοκιμάστε τις ικανότητές σας μέσα από τα online παιχνίδια μας!
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό στους χώρους του Goethe-Institut Thessaloniki από την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 μέχρι και τον Ιούνιο του 2025. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις.
Το πρόγραμμα Fakeless υλοποιείται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht | Τόπος διεξαγωγής: Goethe-Institut Thessaloniki, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη
ΚΑΤΙ | Apodec
Tα «ΚΑΤΙ» είναι μια σειρά εκθέσεων – συναντήσεων που επιμελείται από την Τένια Μενεγάκη στο Apodec.
Η Νάσια Παυλίδου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2021 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, από το τμήμα γλυπτικής. Η δουλειά της είναι εμπνευσμένη από τη φύση, τα έμβια όντα /πλάσματα και τα καθημερινά αντικείμενα. Τα υλικά που προτιμά είναι το μάρμαρο, ο γύψος, το ξύλο αλλά κυρίως ο πηλός.
Λίγα λόγια από την Νάσια:
«Η δουλειά μου είναι εμπνευσμένη από την καθημερινή ζωή, τη φύση, καθώς και από την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Χρησιμοποιώντας και συνδυάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία, δημιουργώ ιστορίες που εξελίσσονται, διαμορφώνονται και τελικά «αποτυπώνονται» κατά τη δημιουργική διαδικασία. Εκτός από ενός είδους αυτοστοχασμό, αποτελούν και έναν τρόπο για να προσεγγίσω και να συνδεθώ με ένα ευρύτερο κοινό.
Ως γλύπτρια, το να δουλεύω με υλικά όπως μάρμαρο, πηλό και ξύλο συντελεί στο να εξελίσσω κάθε ιστορία μου με διαφορετικό τρόπο – αν και ο πηλός είναι πάντα αυτό που με ελκύει περισσότερο. Μέσα από αυτά τα υλικά συνδέομαι με την φύση και το σώμα, εμπνεόμενη παράλληλα από την πλούσια ιστορία και παράδοση που διατηρούν.
Με βάση την έννοια του τοτέμ, ‘’έχτισα’’ τα ζωόμορφα γλυπτά από πηλό, που αντικατοπτρίζουν διάφορα βιώματα, καταστάσεις και εκφάνσεις της ζωής μου. Τα γλυπτά αυτά, σπάνια έχουν ίδια μορφή. Τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν, περιπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται, «μεγαλώνοντας» κι αυτά μαζί μου.»
Η επιλογή κεραμικών γλυπτών που παρουσιάζεται στην παρούσα έκθεση είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων σε μορφή πλασμάτων. Τα αντικείμενα συστήνουν παρουσίες ψυχολογικών διακυμάνσεων, που όμως εμφανίζονται συμπαγείς και σαφώς ορισμένες. Η συμπαράθεσή τους, καθώς και το βάρος και η σταθερότητα που τα χαρακτηρίζει, μπορεί να αναγνωσθεί ως κάτι το οποίο, αν και έχει παρέλθει, παραμένει εκεί ως προσωπική εμπειρία και μνήμη. Τα διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και πλασίματα εξατομικεύουν το κάθε αντικείμενο και δημιουργούν ένα πολύ προσωπικό νέο κόσμο εντός του οποίου “κατοικούν” ανιμιστικά. Παρά τις διαφορές τους, συνδέονται με κάτι σαφώς συνεκτικό και τελικά επικοινωνούν μεταξύ τους. Άλλες φορές, το αποτέλεσμα αφορμάται από το βίωμα ως ανάμνηση ενώ κάποιες άλλες η πραγματικότητα παρεισφρέει φορμαλιστικά στα τελικά έργα, με την παρούσα -για παράδειγμα- χεριών, υποδηλώνοντας έτσι, πως κάτι είναι ακόμα παρόν, μπλέκοντας το στιγμιαίο με το ατέρμονο.
KATI 14 | 14.03.2024 | Νάσια Παυλίδου «Τα Ανιμιστικά» | Apodec, Βεροίας 4, Θεσσαλονίκη
Επιμέλεια: Τένια Μενεγάκη | σχεδιασμός έκθεσης: Νανά Καντσά, Τένια Μενεγάκη | Γραφιστικά: Nephew Design Studio | Φωτογραφίες: Νανά Καντσά | Εγκαίνια: 14.03.2024 | 19:30 | Διάρκεια: 14.03.2024-03.04.2024 | ΤΕΤΑΡΤΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ: 12:30-03:30 | ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 05:00-08:30
Παράλληλες Γραφές Περί Θραυσμάτων | Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Ο Γιώργος Λαζόγκας, εννοιολογικός καλλιτέχνης και ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ μαζί με τον Θανάση Δάπη σημαντικό εικαστικό της νεότερης γενιάς, εγκαινιάζουν έργα τους στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου από τις 21 Μαρτίου. Όπως επισημαίνει για τον Γιώργο Λαζόγκα ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας: Ο Λαζόγκας πάντα υποστήριζε ότι «Το θραύσμα είναι το όλον». Στο εικαστικό του ιδίωμα το θραύσμα φέρει την μνήμη της εικόνας του όλου, παραμένει όμως ως καταγραφή του ελάχιστου καθώς αποφεύγει την φλυαρία της αφήγησης, αφουγκράζεται τη σιωπή και την ποίηση του non finito. Αποτελεί υπαινιγμό, αλληγορία, και σύμβολο παίζοντας ανάμεσα στην φαντασία και το άρρητο. Με αυτή την έννοια το θραύσμα είναι το έργο, η καταγωγή κι ο γενεσιουργός πυρήνας του, καταγράφοντας συγχρόνως την μόνιμη αδυναμία της ιδέας να μεταφερθεί αυτούσια σε ύλη. Η ιδέα μέσω του θραύσματος παραμένει σπάραγμα, αποσπασματική υπενθύμιση του όλου προσδίδοντας στην εικόνα μια αινιγματική διάσταση. Το θραύσμα, θέτοντας το αίνιγμα, «ούτε λέγει, ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει». Εκ φύσεως διαπραγματεύεται την ιδέα του αμείλικτου χρόνου, της απώλειας, της ανάμνησης, της καταστροφής. Η ίδια η μνήμη που υπαινίσσεται το θραύσμα λειτουργεί κι αυτή με αποσπασματικό χαρακτήρα. Μέσα από τις επικαθήσεις των αναμνήσεων οι μηχανισμοί της μνήμης θρυμματίζουν την εικόνα του συνόλου, καταργούν τις άχρηστες πληροφορίες κι επιτρέπουν να αναδυθούν στην επιφάνεια μόνον τα θραύσματα που εμπεριέχουν το ουσιώδες. Πολιτισμικά ζούμε μέσα από τα ίχνη του παρελθόντος, έχουμε στις αποσκευές μας μνήμες-θραύσματα συσσωρευμένων εικόνων παλαιότερων πολιτισμών που διαρκώς αναπλάθονται κι ανασυντίθενται κάθε φορά σε μια καινούρια πρόταση.
Για τον Θανάση Δάπη ο επιμελητής αναφέρει: Χωρίς να χάσει καθόλου την αθωότητα της παιδικής γραφής και σκέψης, ο Δάπης επιχειρεί με μορφοπλαστικό όπλο την ανεπιτήδευτη ενστικτώδη γραφή μια καινούργια αφηρημένη διήγηση που τείνει να εισάγει στο έργο του πολλαπλές αναγνώσεις. Το χρώμα, το σχέδιο, η σύνθεση πρωταγωνιστούν. Ο Δάπης πίσω από κάθε σχέδιο που διατυπώνει εφευρίσκει ένα προσωπικό εικαστικό αλφάβητο μέσα από σύμβολα, κώδικες και έννοιες που εισάγονται σε κάθε έργο προκαλώντας έτσι το θεατή να ψηλαφίσει την σκέψη του. Ιχνηλατεί λιτά, σύμβολα αρχετυπικά όπως τον ήλιο και την σελήνη, το σπίτι και το δέντρο, το μήλο και το φίδι, λουλούδια και ζωάκια δημιουργώντας υπαινιγμούς κι αλληγορίες. Από την άλλη πλευρά εκφράζει συναισθήματα, καταστάσεις, καιρικά φαινόμενα, την συνύπαρξη του καλού με το κακό, την ζωή και τον θάνατο με χρώματα, πρόσωπα, σχήματα και γράμματα. Τα ίδια τα χρώματα του είναι καθαρά, αγνά χρησιμοποιούνται κι αυτά ως σύμβολα υπηρετώντας την γοητεία και την δυναμική της πρωτόλειας γραφής, Η τέχνη του Θανάση Δάπη κρατά αναλλοίωτη μέσα της τη χαρά της ζωής κερδίζοντας το στοίχημα του χαμένου νοήματος της απλότητας ενώ παράλληλα κρατά ολοζώντανο το πρωτογενές συναίσθημα του ενθουσιασμού της ανακάλυψης του κόσμου όταν ήμασταν παιδιά.
21.03 – 18.04.2024 | Εγκαίνια Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, 18.00 – 21.30 | Επιμέλεια: Ευθύμης Λαζόγκας, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη |+30 2310 240416 | e-mail: [email protected]
“Ασταθή Τοπία” – Νανά Καντσά | PINAKOTHEKE
Η γκαλερί PINAKOTHEKE στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει στον χώρο της την φωτογραφική έκθεση της Νανάς Καντσά με τίτλο “Ασταθή Tοπία”.
Η Νανά Καντσά επιλέγει τη φωτογραφία για να καταγράψει, να περιγράψει, να ερμηνεύσει και να κατανοήσει τοπία, αντικείμενα, πρόσωπα και καταστάσεις. Συχνά λέξεις/φράσεις που συνοδεύουν τα έργα της επιδιώκουν τη σύνδεση του ορατού με τον εσωτερικό αόρατο κόσμο των συναισθημάτων.
Στην φωτογραφική έκθεση “Ασταθή Tοπία” παρουσιάζονται εικόνες που καταγράφουν αποσπασματικά, φως και τοπία στο Αρχιπέλαγος Svalbard, βόρεια της Νορβηγίας, στον Αρκτικό Ωκεανό.
Το δημιουργικό project “Pinakotheke” του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη στεγάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι η προώθηση της δουλείας του φωτογράφου μέσα από μια ποικιλία τεχνικών εκτύπωσης φωτογραφίας σε διάφορα προϊόντα καθώς και εκδηλώσεις-workshops φωτογραφικού περιεχομένου.
Έκθεση Φωτογραφίας | Διάρκεια: 21/3-5/4 | Δευτέρα-Παρασκευή 15:00-19:00
ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ | Myro Gallery
Η Myro Gallery ανακοινώνει την ατομική έκθεση «ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ» της Ελένης Σιβρίδου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).
Η Ελένη Σιβρίδου γεννήθηκε στην Καβύλη Ορεστιάδας στον Έβρο. Σπούδασε Δασοτεχνολόγος και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Λάρισα. Η σχέση της με τη ζωγραφική ξεκίνησε αυθόρμητα όταν το 2011 εντάχθηκε στα Τμήματα ζωγραφικής και Τεχνών στις Λέσχες πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, με δάσκαλο τον κ. Καλαμάρα Γεώργιο. Από το 2015 έως σήμερα, έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο ζωγραφικό έργο, που φέρει την προσωπική της σφραγίδα και το χαρακτηρίζει ο ίδιος αυθορμητισμός. Το έργο της Ελένης Σιβρίδου ακολουθεί τα χνάρια των εξπρεσιονιστών του 20ου αιώνα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταξύ αφηρημένης και παραστατικής ζωγραφικής. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η εκρηκτική παρουσία χρωμάτων αλλά και η απλότητα και η αμεσότητα στην απόδοση των θεμάτων. Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά σε καμβά καθώς και με μεικτή τεχνική. Ως μέσα για τον χειρισμό των χρωμάτων η ζωγράφος χρησιμοποιεί πινέλα και σπάτουλες αλλά και απλά καθημερινά αντικείμενα τα οποία εμπλουτίζουν την εργαλειοθήκη της.
Εκθέσεις
Τον Ιανουάριο του 2018 η Ελένη Σιβρίδου πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας.
Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 3 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία. 2016 – 2018
Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις του τμήματος ζωγραφικής της Λέσχης πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.
2018 Ατομική έκθεση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας, Ιανουάριος 2018. | Ατομική έκθεση στο Ινστιτούτο Συμβουλευτικής «ΝΗΜΑ», Λάρισα Μάιος 2018 (https://www.nhmacenter.gr/). | Ατομική έκθεση στο αρχοντικό Σουλιώτη, Μεταξοχώρι Λάρισας Νοέμβριος 2018 (https://souliotismansion.com/en/ ).
Σεπτέμβριος- 2019
Συμμετοχή με δύο έργα στην ομαδική έκθεση “Kunstbörse 2019” στη Γκαλερί «Obertor Gallery» στην πόλη Chur της Ελβετίας (http://galerieobertor.ch/) http://galerieobertor.ch/kunstboerse/).
Οκτώβριος – 2020
Παρουσίαση έργων στην Βρετανική έκδοση του περιοδικού «House and Garden Magazine (UK)» – Editions of October, November, December of 2020.
Μάρτιος – 2021
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “Talk with me” 13-17 March 2021 – Divulgarti Eventi στον χώρο Genova Palazzo Ducale.
Δεκέμβριος – 2021
Συμμετοχή στην ομαδική έκθεση “Οι Υφές του Χρόνου” – Chili Art Gallery Δημοφώντος 13-15, Θησείο.
Ιούνιος – 2022
Συμμετοχή στην έκθεση και δημοπρασία έργων τέχνης “Σύγχρονοι Εικαστικοί Δημιουργοί” 30 Ιουνίου – 9 Ιουλίου 2022 – Miró Gallery Θεσσαλονίκη.
Απρίλιος – 2023
Ατομική Έκθεση 11/04/2023 – Miró Gallery Θεσσαλονίκη.
Έκθεση “Χειρονομία και Συμβολισμός” – Χώρος «Luminous Eye» (Μητσαίων 2A, 11742 Αθήνα).
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, ώρα 19:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 | Διεύθυνση: Project Room – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.
ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ | Myro Gallery
Η Myro Gallery ανακοινώνει την ατομική έκθεση «ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ» του Θοδωρή Μαρκόπουλου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).
Ο Θοδωρής Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1965 στην Κομοτηνή όπου και κατοικεί. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ασκεί το επάγγελμα του λογιστή ως ελεύθερος επαγγελματίας και είναι παντρεμένος με ένα παιδί. Η αγάπη και η κλίση του στην ζωγραφική εκδηλώθηκε από τα παιδικά του χρόνια. Είναι τελείως αυτοδίδακτος και κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πειραματιστεί με όλες τις τεχνικές ζωγραφικής έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα παστέλ λαδιού. Η θεματογραφία του είναι πλούσια αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα. Τέλος έχει δείξει την δουλειά του σε τέσσερις ατομικές και σε οκτώ ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
Το πρόσωπο είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας. Στο πρόσωπό μας καταγράφονται όλα όσα νοιώθουμε , τα συναισθήματά μας. Ο φόβος, ο πόνος, η αγανάκτηση, η αγάπη ,η χαρά, η λύπη, όλα. Με αφετηρία την αγάπη μου στις προσωπογραφίες ,η ιδέα ήταν να δημιουργήσω μία σειρά με έργα που αποτυπώνουν κάποια από τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν , ανάλογα με την εσωτερική μας διάθεση, ως εκφράσεις στο ανθρώπινο πρόσωπο. Η τεχνική μικτή. Το φόντο με υδατοχρώματα, προσπαθώντας να δώσω μια αίσθηση έκρηξης των συναισθημάτων, και τα πρόσωπα ενταγμένα στο μοτίβο με παστέλ λαδιού.
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, ώρα 19:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 | Διεύθυνση: Main Hall – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187
“Πόλη, άνθρωποι, άγγελοι” | Ίδρυμα Πολιτισμού ΥΔΡΙΑ
Το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη “Υδρία” σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Όλυς Αναστασίου με τίτλο “Πόλη, άνθρωποι, άγγελοι”, τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 και ώρα 7:00 μ.μ.
Την εκδήλωση θα προλογίσει η ποιήτρια Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου. Τη βραδιά θα διανθίσει μουσικά η πιανίστρια Άντζελα Κοτίδου – Πέττα.
Η έκθεση αποτελεί έναν εικαστικό προβληματισμό για την πόλη μας, που, σύμφωνα με το σημείωμα της ζωγράφου, θα μπορούσε να είναι η κάθε πόλη – χώρος – τόπος, όπου τα σενάρια της ζωής των κατοίκων της συμβαίνουν και συγχωνεύονται. Η ίδια αναφέρει σχετικά: “Σχεδιάζω τοπόσημα του αστικού τοπίου που με συγκινούν, με έναν ελεύθερο τρόπο, μικρές στιγμές της καθημερινότητας, μνήμες. Είναι μια προσωπική ματιά, κάτι σαν εικαστικό ποίημα, ένα μείγμα πραγματικότητας, φαντασίας και ονείρου.”
Ακουαρέλες, ακρυλικά και λάδια σε καμβά ή ξύλο αφηγούνται μικρές ιστορίες και στιγμές της ζωής με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους στις γειτονιές και το αστικό περιβάλλον. Μέρα και νύχτα ενίοτε συνυπάρχουν, ενώ ο ουρανός και τα σώματά του, όπως ο ήλιος, το φεγγάρι, τα αστέρια στέκουν σιωπηλοί παρατηρητές της ζωής που ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Όλα αυτά στον περιορισμένο χώρο του τελάρου ή του χαρτιού με μέσον το σχέδιο και το χρώμα.
Λίγα λόγια για τη ζωγράφο
Η Όλυ Αναστασίου γεννήθηκε στη Δράμα. Από την ηλικία των 9 ετών, ζει, σπουδάζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Από τα 20 χρόνια της δημιουργεί οικογένεια και παιδιά και όλα γίνονται παράλληλα.
Είναι πτυχιούχος (1986) του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το 1986 έως το 1988 σπούδασε σχέδιο και διακόσμηση στην σχολή Δημητρέλη, από όπου αποφοίτησε με διάκριση.
Το 1984 με τον σύζυγό της Νίκο Ανέστη, οικονομολόγο, ζωγράφο, κεραμίστα, έχοντας αγάπη και κλίση στα εικαστικά, ιδρύουν για βιοποριστικούς λόγους, το γνωστό εργαστήριο καλλιτεχνικών κεραμικών ΚΙΧΛΗ. Εκεί, για 19 χρόνια, ζωγραφίζει μοναδικά χρηστικά αντικείμενα και έργα καλλιτεχνικής κεραμικής, όπως κεραμικά επίτοιχα, επιφάνειες τραπεζιών κλπ. Έργα αυτής της περιόδου βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στη συλλογή του Μουσείου των Σεβρών, στο Παρίσι. Πολυσέλιδο άρθρο του διευθυντή του παραπάνω μουσείου, Pierre Ennes δημοσιεύεται τo 2004 στο διεθνές περιοδικό “Objets d’ Art”.
Το 2002 ιδρύει την Gallery B19 στην Δημητρίου Γούναρη 5, δίπλα στον Λευκό Πύργο. Έναν προσωπικό χώρο, που φιλοξενεί αρχικά, κυρίως έργα του εργαστηρίου. Παράλληλα, μελετά με προσοχή και επιμονή τα έργα των παλιών μεγάλων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα. Αρχίζει από το 2003, να ζωγραφίζει ακουαρέλες, ακρυλικά και λάδια, καθώς και κατασκευές, όπως καθρέφτες, φωτιστικά, πλεξιγκλάς κ.ά., με ειδικές τεχνικές. Η Gallery B19, μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας κλείνει μέσα στην οικονομική κρίση.
Από τότε συνεχίζει την πορεία της στην ζωγραφική, στο στούντιό της στην οδό Καισαρείας 29 στην Κάτω Τούμπα.
Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Είναι μέλος του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
INFO
Ίδρυμα Τάσου Φάλκου – Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη “Υδρία” | Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη | Τηλ. 2310 221289, email: [email protected] | Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου | Ώρες λειτουργίας: | Δευτέρα – Παρασκευή 11:00-15:00, Τετάρτη ΚΑΙ 18:00-21:00
Εκδηλώσεις
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Περιπάτων».
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω της σελίδας της Εφορείας στο Facebook.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. | Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, θα δημοσιοποιηθεί η ιστορία «Γεωμετρία, χρώμα και ρυθμός σε διακοσμητικά θέματα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα».
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Στόχος του εικαστικού εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.
Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο
Εικαστικό Εργαστήριο για παιδιά 7-9 Ετών
Επιλογή 1 – Σάββατο 10:00-12:00 https://www.teloglion.gr/eshop/shop/eikastiko-ergastirio-gia-paidia-7-9-eton-savvato-1000-1200/
Διάρκεια: 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024 – 1 & 2 Ιουνίου 2024 | Κόστος: 120 ευρώ, για 11 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους Α.Π.Θ., άνεργους, αδέλφια/φίλους.
Εργαστήριο Μουσικό-θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά από 7 έως 12 ετών
Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.
Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους (πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.teloglion.gr/ektheseis/fake-for-real/ και https://www.teloglion.gr/ektheseis/i-kryfi-goiteia-tis-plastografias/), τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.
Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 – Κυριακή 17 Ιουνίου 2024 | Ώρες: 13:30-15:30 | Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια. | Θεατρική Παράσταση: 17 Ιουνίου 2024 (αναμένεται η ώρα) | Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/ergastirio-mousikotheatrikou-paichnidiou-gia-paidia-7-os-12-eton/.
Epic Movie Nights | Village Cinemas
Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.
Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους (πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.teloglion.gr/ektheseis/fake-for-real/ και https://www.teloglion.gr/ektheseis/i-kryfi-goiteia-tis-plastografias/), τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.
Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 – Κυριακή 17 Ιουνίου 2024 | Ώρες: 13:30-15:30 | Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια. | Θεατρική Παράσταση: 17 Ιουνίου 2024 (αναμένεται η ώρα) | Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/ergastirio-mousikotheatrikou-paichnidiou-gia-paidia-7-os-12-eton/.
Οι Epic Movie Nights συνεχίζονται επικά στα Village Cinemas
Για κάθε σπουδαία τριλογία ταινιών, υπάρχει μία εξίσου σπουδαία επόμενη τριλογία. Για κάθε σπουδαία Epic Movie Night στα Village Cinemas, υπάρχει πάντα μία επόμενη! Μετά τα nonstop sold out που πέτυχε η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ξεκινάμε στα Village Cinemas να ξετυλίγουμε την ιστορία των “Hobbit”. Αρχή με την ταινία Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι του Peter Jackson που θα κάνει θριαμβευτική πρεμιέρα εκ νέου στις 22 Μαρτίου στα Village Cinemas Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Μία μόλις εβδομάδα μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή (28 Μαρτίου) και καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο, θα ολοκληρωθεί με το φινάλε της επικής τριλογίας: Χόμπιτ: Η Μάχη Των Πέντε Στρατών στις 4 Απριλίου.
Και να ήταν μόνο αυτό; Η εμπειρία του ταξιδιού στη Μέση Γη γίνεται επική με:
1. 3D προβολές
2. Ειδικά συλλεκτικά εισιτήρια
3. Tik Tok videos
4. Νέα επική τιμή εισιτηρίου
Epic Movie Nights στα Village Cinemas γιατί κάποιες προβολές αξίζει να είναι…επικές!
Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας «Βία: Νιώσε! Μίλα! Δράσε!» | Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο
Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει ότι, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διοργανώνει Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας, με τίτλο «Βία: Νιώσε! Μίλα! Δράσε!», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024 και ώρες 10:00 π.μ. – 12:30 μεσημ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Α’ και Β’ τάξης Λυκείου, οι οποίοι/ες θα παρευρεθούν με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου τους.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των μαθητών/τριών στα ζητήματα βίας και αποδοχής του άλλου και θα περιλαμβάνει:
-Σύντομες παρεμβάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, αθλητές, καλλιτέχνες,
-Μουσικό δρώμενο,
-Βιντεοπροβολές από σχολεία,
-Διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A).
Πρόκειται για μία Εκδήλωση, η οποία έρχεται σε συνέχεια και πραγματοποιείται στο πλαίσιο άλλων γενικότερων δράσεων, που έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και κινούνται στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων, απέναντι σε κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα και τον γόνιμο συμ-προβληματισμό σε ευαίσθητα θέματα, με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο, πάντα με στόχο να ακουστούν οι φωνές των παιδιών μας και να αναδειχθούν σύγχρονες, εφαρμόσιμες προτάσεις και υπαρξιακές λύσεις στα φλέγοντα αυτά ζητήματα.
30 χρόνια μαζί – Πάρτυ | Βιβλιοπωλείο Μυθιστορία
Η Μυθιστορία άνοιξε την πόρτα της πρώτη φορά την 1η Απριλίου 1994 από την Κατερίνα Πανταζίδου. Στα τέσσερα χρόνια μέχρι το 1998 έγινε στέγη συναντήσεων, συζητήσεων, παρουσιάσεων καθώς και της πρώτης λέσχης ανάγνωσης της πόλης. Μετά το 1998 που πέρασε στα δικά μας χέρια στέγασε εκτός από τα παραπάνω και μερικούς τετράποδους κατοίκους και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να βρούμε το δρόμο μας ενώ τα χρόνια κυλούσαν νερό· ούτε εμείς καταλάβαμε πως φτάσαμε στο σήμερα.
Τη Δευτέρα 01 Απριλίου, μικροί, μεγάλοι, δίποδοι, τετράποδοι σας προσκαλούμε στα 30α γενέθλια της Μυθιστορίας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το ότι είμαστε ακόμα εδώ.
Στη μουσική: Κώστας Κούτσαρης | Στην υποδοχή: Λογοτεχνικοί ήρωες στη βιτρίνα | Φωτογραφίες: Τζίνα Άρχοντα | Οπτική επικοινωνία: Νίκος Λεγάκης
Χρήσιμες πληροφορίες
Ημέρα δράσης: 01/04/2024 | Ώρα: 7:00-11:00μμ | Τόπος: Βιβλιοπωλείο Μυθιστορία Γ.Bαφόπουλου 20, Θεσσαλονίκη 54646 | Συγκοινωνία: Λεωφορεία από κέντρο 5 & 6 & 33 κατεύθυνση Καλαμαριά – στάση Βαφοπούλειο | Από Τριανδρία 30 – στάση Βαφοπούλειο | Από Ανατολικά 3, 5, 6, 8 – στάση Casa Bianca | Επικοινωνία: 2310-428846, [email protected] | Είσοδος ελεύθερη
Παρουσίαση βιβλίου «Εσωκεντρισμός» | Ιανός
Την Τετάρτη 3 Απριλιου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πεδίο διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Νάνσυ Μαλλέρου, με τίτλο «Εσωκεντρισμός».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δρ Νάνσυ Μαλλέρου, coach σωματικής και ψυχικής ευεξίας, συγγραφέας | Μαρία Σαμολαδά, δημοσιογράφος
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι σημαίνει να είσαι εσωκεντριστής; Τι σημαίνει να ζεις αναπολογητικά; Η απάντηση είναι απλή: να επιστρέψεις στον πυρήνα της ύπαρξής σου, εκεί όπου υπάρχουν μόνο η αγάπη, η σοφία και η εξέλιξη. Να ζήσεις χωρίς ενοχή, ακούγοντας και αγαπώντας ουσιαστικά τον εαυτό σου, αλλά και τους άλλους. Τόλμησε να επιστρέψεις στην πηγή σου, αφυπνίσου και γίνε όσα όλα μπορείς να γίνεις. Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, ο ηγέτης της ζωής σου! Δημιούργησε ευτυχισμένες σχέσεις και άφησε θετικό αποτύπωμα στον κόσμο μας! Πώς; Κρατάς τη λύση στα χέρια σου! Ξεκίνησε την αλλαγή τώρα! Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Εσωκεντρισμός, η πολύπειρη και δηµοφιλής δρ Μαλλέρου καθοδηγεί µε τρόπο απλό και απολύτως κατανοητό τους αναγνώστες να απαλλαγούν από τις ενοχές τους, να πάρουν τα ηνία της ζωής τους και να ζήσουν διεκδικώντας ό,τι πραγµατικά τους αξίζει! Ασκήσεις, γραφήµατα, πίνακες, προσωπικές εµπειρίες – όπλα όλα της φαρέτρας αυτού του εγχειριδίου αυτοβελτίωσης και προσωπικής εξέλιξης που θα κάνουν την ανάγνωση όχι µόνο ωφέλιμη, αλλά και διασκεδαστική!
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Η δρ Νάνσυ Μαλλέρου δραστηριοποιείται στον χώρο της ψυχικής και της σωµατικής ευεξίας, είναι CEO της Nama Group, συγγραφέας, από τις κορυφαίες coaches και περιζήτητη οµιλήτρια. Μέσα από τη δραστηριότητά της, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσµο. Η εκποµπή της «Καλύτερα Γίνεται» στο YouTube έχει ξεπεράσει τις 8.000.000 θεάσεις και έχει φανατικούς θεατές. Τo 2020, σε απάντησή της προς το στρες, την αβεβαιότητα, τη µοναξιά και την κοινωνική αποµόνωση που επέφερε ο COVID-19, ίδρυσε τη Φυλή των Νάµα σε µια προσπάθεια να συσπειρώσει την ελληνική κοινωνία. Το 2021, από κοινού µε τη Μαλού Λαρσινού, ίδρυσε το Nama Tribe, την πρώτη ελληνική συνδροµητική πλατφόρµα Coaching & Wellbeing, µε παρουσία σε 19 χώρες του κόσµου, που τιµήθηκε µε το βραβείο «Wellbeing Expert of the Year».
Η δρ Μαλλέρου έχει πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας, master στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και διδακτορικό στις Στρατηγικές Ανταγωνισµού. Έχει διδάξει Μάρκετινγκ και Επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήµιο για 12 χρόνια.
Τετάρτη 3 Απριλιου | 19:00 | Ιανός Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7
Διάλεξη Φιλοσοφίας και Βιβλιοπαρουσίαση της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις | Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”
Διάλεξη Φιλοσοφίας & ΒιβλιοΠαρουσίαση του βιβλίου: “Ισοκράτης – Παραινέσεις Προς Δημονικόν”, της Σχολής Φιλοσοφίας “Ακαδημία Διαλεκτικών Νόησις” διοργανώνεται την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, ώρα 18.30΄, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης – Παιδεία “Ανατόλια”, Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα.
Ομιλήτριες: ΑΡΣΙΝΟΗ & ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ, Ιδρύτριες, Διευθύνουσες & Διδάσκουσες της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις.
Θα παρουσιασθεί για 1η Φορά στο αναγνωστικό κοινό “Η Διαλεκτική Ένωσις Δελφικών Παραγγελμάτων & Ισοκρατικών Παραινέσεων”, μία πρωτότυπη σύλληψη της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις που εμπεριέχεται στο βιβλίο και το καθιστά “Εν…Όργανον Φιλοσοφικής Παιδείας”.
Επίσης, θα αναγνωσθούν αποσπάσματα από το “Δελφικόν Έπος” , την Φιλοσοφική Ποίηση 1216 Στίχων που εμψυχώνει το εμβληματικό βιβλίον της Ακαδημίας Διαλεκτικών Νόησις :
Δελφικά Παραγγέλματα – Απολλώνειον Φως Ες Αεί & Δελφικόν Έπος.
Διότι.. Η Σοφία είναι το μόνον Αθάνατον απόκτημα. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ
Είσοδος Ελεύθερη
Παρουσίαση βιβλίου “Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα” | Εκδόσεις Επίκεντρο
Οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Γκροσδάνη:
Έτσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός | Γεώργιος Λογοθέτης, καθηγητής Δημοσιογραφίας, ντοκιμαντερίστας | Τέλλος Φίλης, ποιητής, υπεύθυνος προγράμματος Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης | Οδυσσέας Παπαϊωάννου, ποιητής
και ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Γκροσδάνης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.
Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, 7:00 μ.μ. | Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Επίκεντρο (Πλατεία Ναυαρίνου 9, Θεσσαλονίκη)
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
«Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» | Αύλιος χώρος ΚΑΠΗ Αγίου Νεκταρίου – Παράρτημα Ρομά
Το SolidarityNow μέσω του προγράμματος «Αμαρό Μαγκιπέ» σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, τον Δήμο Κατερίνης, τον Φάρο του κόσμου, το Κέντρο κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης και του Δήμου Κατερίνης γιορτάζει και στις δύο πόλεις την Παγκόσμια ημέρα Ρομά.
Το διήμερο των εκδηλώσεων έχει ως στόχο την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συμπερίληψης, καθώς και την κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων που συνδέονται με τους Ρομά. Είσοδος Ελεύθερη
Ένας χρόνος «Αμαρό Μαγκιπέ»
Για έναν χρόνο, το πρόγραμμα «Αμαρό Μαγκιπέ» που υλοποιείται από το SolidarityNow σε συνεργασία με το «Φάρο του Κόσμου» και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών «Η Ελπίδα» στο Δροσερό της Ξάνθης, στον Πέλεκα Κατερίνης, στον Δήμο Παύλου Μελά, στο Δροσερό Ξάνθης και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης υποστηρίζει μέσα από εργαστήρια και δράσεις γυναίκες και νέους/νέες Ρομά, έχοντας καταφέρει μέχρι σήμερα τη:
Συμμετοχή 223 γυναικών
Συμμετοχή 89 νέων
Συμμετοχή 153 παιδιών, εκ των οποίων τα 83 κορίτσια
Υλοποίηση 2.095 συναντήσεων και στις 4 περιοχές.
Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
Η παγκόσμια ημέρα Ρομά γιορτάζεται στις 8 Απριλίου σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις διεκδικήσεων και αναγνώρισης των Ρομά από τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα, περισσότερα από 50 χρόνια μετά από το πρώτο εκείνο συνέδριο και εκατοντάδες από την πρώτη παρουσία των τσιγγάνων στο Βυζάντιο, οι Ρομά εξακολουθούν να είναι θύματα στερεοτύπων και προκατάληψης στερούμενοι πολλές φορές βασικά δικαιώματα όπως η στέγαση, πρόσβαση στην υγεία, παιδεία, εργασία και ισονομία.
Δεδομένου πως η εξάλειψη του αντιτσιγγανισμού ξεκινάει από την διάσωση, την ανάδειξη και την κατανόηση της ιστορίας των τσιγγάνων για την ανάπτυξη μιας ταυτότητας που θα προκύπτει από τα βιώματα, τις ανάγκες τους και θα τους τοποθετεί ισάξια και ισότιμα σε όλα τα γεγονότα του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι είναι σημαντικό οι
Παγκόσμιες ημέρες να τιμώνται και να καθιερώνονται στη συνείδηση των Ρομά και μη Ρομά. Παρακάτω το πρόγραμμα του διημέρου 6 & 7 Απριλίου:
Αναλυτικό πρόγραμμα
Σάββατο 6 Απριλίου 2024, Αμφιθέατρο πάρκου Κατερίνης | Έναρξη 18:00
Χαιρετισμοί
«Διάλογος μεταξύ γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» Γεωργία Καλπατζίδου Ειρήνη Ράπου ιδρυτικά μέλη της ΑΜΚΕ REVMA
Προβολές βίντεο με δράσεις στον οικισμό του Πέλεκα | Αφηγήσεις ανάγνωση ποιημάτων | Μουσική | Έκθεση με φωτογραφίες από τις γυναίκες του Πέλεκα | Στον χώρο θα παρουσιαστεί για τα μικρά παιδιά το παραμύθι «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μυστική συνταγή» από την Ακριλένια Κάπου μέλος της ΑΜΚΕ REVMA
Κυριακή 7 Απριλίου 2024 Αύλιος χώρος ΚΑΠΗ Αγίου Νεκταρίου – Παράρτημα Ρομά, Οδυσσέως Ανδρούτσου 2 Δενδροπόταμος | Έναρξη 18:00
Χαιρετισμοί
Παρουσίαση της Ιστορίας και της Ταυτότητας των Ρομά-Έντυπο Συστάσεων Συμβουλίου της Ευρώπης | Προβολή βίντεο Αμαρό Μαγκιπέ και Roma Connect AID | Η λογοτεχνία των Ρομά – Παρουσίαση Τσιγγάνικων Παραμυθιών | Αφήγηση ποιημάτων των παιδιών του Δενδροποτάμου | Προβολή βίντεο Αμαρό Μαγκιπέ «Σπάμε τα στερεότυπα» | Ζωντανή τσιγγάνικη μουσική | Γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών και εδεσμάτων των Ρομά | Παράλληλες Εκδηλώσεις | Μουσική background σχετικό μουσικό CD | Έκθεση φωτογραφίας | Παιδική γωνία
Το SolidarityNow είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 για να ανταποκριθεί στις ανάγκες και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πιο ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Όραμα της οργάνωσης είναι να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων και να τους ενδυναμώσει ώστε να διεκδικήσουν μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα, το SolidarityNow έχει υποστηρίξει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματά του (προγράμματα στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής αρωγής, διερμηνείας, εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας) περισσότερους από 350.000 ευάλωτους συνανθρώπους μας να διεκδικήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές.
Tο κέντρο Νεότητας «Φάρος του κόσμου» είναι ένας χώρος προστασίας και δημιουργικής απασχόλησης των Νέων του Δενδροποτάμου. Μέσα από τον διαρκή και αδιάκοπο αγώνα του έχει όχι μόνο αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής, αλλά έχει βρει πρωτοπόρες λύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία. Ο «Φάρος του κόσμου» βρίσκεται διαρκώς δίπλα σε όλους αυτούς που τον έχουν ανάγκη και φωτίζει τον δρόμο προς την ανάπτυξη και την εξέλιξη. https://farostoukosmou.com/el
Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ρομά Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η ΕΛΠΙΔΑ» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2006, από πρωτοβουλία 20 γυναικών Ρομά. Επιθυμία και ανάγκη αυτών των γυναικών ήταν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό όργανο, μέσα από το οποίο θα μπορούσαν να εκφραστούν συλλογικά ως Ρομά γυναίκες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις μέσα στην ελληνική κοινωνία. https://drosero.eu/
Η Δράση με τίτλο «Αμαρό Μαγκιπέ: Δράσεις για την Ενδυνάμωση Γυναικών και Νέων Ρομά» που υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης 1 «Ενδυνάμωση των Γυναικών και των Νέων Ρομά» του Προγράμματος «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά» επωφελείται με επιχορήγηση ποσού 199.909,69€ από τα EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021) και από εθνικούς πόρους, που αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας για μια πράσινη, ανταγωνιστική Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς. Οι τρεις δότριες χώρες συνεργάζονται στενά με την ΕΕ βάσει της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Οι δότριες χώρες έχουν προσφέρει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διαδοχικών προγραμμάτων επιχορηγήσεων μεταξύ των ετών 1994 και 2014. Για την περίοδο 2014-2021, ο ΧΜ ΕΟΧ έχει κατανείμει συνολικά 2.8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 116.7 εκατομμύρια έχουν διατεθεί στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς Πρωτοκόλλου 38c (Protocol 38c). Οι προτεραιότητες για αυτή την περίοδο είναι οι εξής:
#1 Καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα
#2 Κοινωνική ένταξη, ανεργία των νέων και μείωση της φτώχειας
#3 Περιβάλλον, ενέργεια, κλιματική αλλαγή και οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
#4 Πολιτισμός, κοινωνία των πολιτών, χρηστή διακυβέρνηση και θεμελιώδη δικαιώματα
#5 Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις
Τα EEA Grants χρηματοδοτούνται από κοινού από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι συνεισφορές των οποίων βασίζονται στο ΑΕγχΠ τους.
24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος | Αίθουσες Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η έναρξη των προβολών στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου στις 20:00 με το Divertimento της Marie-Castille Mention-Schaar, μια ταινία για την αποφασιστικότητα και το πάθος δύο 17χρονων κοριτσιών που κατορθώνουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας τη δική τους συμφωνική ορχήστρα.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί η Naomi Amarger, διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας, η οποία θα συνομιλήσει με το κοινό.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 6€ | Κάρτα 5 εισιτηρίων: 20€ | Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.more.com/venues/filmfestival/ |Ακολουθεί το πρόγραμμα των προβολών και οι ταινίες του αφιερώματος:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
(αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Πέμπτη 4 Απριλίου: Divertimento – 20:00 | Παρασκευή 5 Απριλίου : Το θεώρημα της Μαργαρίτας – 19:00 | Ο διάδοχος – 21:00 | Σάββατο 6 Απριλίου : Ντααααλί! – 19:00 | Υπόθεση Γκόλντμαν – 21:00 | Κυριακή 7 Απριλίου : Γιανίκ – 19:00 | Μαζί ξανά – 21:00 | Δευτέρα 8 Απριλίου: Ο βασιλιάς του Αλγερίου – 19:00 | Οι μαίες – 21:00 | Τρίτη 9 Απριλίου : Ο τελευταίος Εβραίος – 19:00 | Το γύρισμα – 21:00 | Τετάρτη 10 Απριλίου : Όξινη βροχή – 19:00 | Η αρπαγή – 21:00
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ
Divertimento
(Γαλλία, 2022)
Σκηνοθεσία: Marie-Castille Mention-Schaar. Σενάριο: Clara Bourreau, Marie-Castille Mention-Schaar. Παίζουν: Oulaya Amamra, Lina El Arabi, Niels Arestrup. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 115΄.
Στα 17 της χρόνια, η Zahia Ziouani ονειρεύεται να γίνει μαέστρος ορχήστρας. Η δίδυμη αδελφή της, Fettouma, είναι τσελίστρια. Έχοντας εντρυφήσει στην κλασική συμφωνική μουσική από μικρή ηλικία, επιθυμούν τώρα να την κάνουν προσιτή σε όλους, παντού. Πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος στόχος το 1995, ιδίως όταν είσαι γυναίκα αλγερινής καταγωγής; Η Η απάντηση είναι απλή. Με αποφασιστικότητα, πάθος και τολμώντας το απίστευτο εγχείρημα της δημιουργίας της δικής τους ορχήστρας. Με μια λέξη: Divertimento
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 4/4 στις 20:00
Το θεώρημα της Μαργαρίτας / Le Théorème de Marguerite / Marguerite’s Theorem
(Γαλλία-Ελβετία, 2023)
Σκηνοθεσία: Anna Novion | Σενάριο: Agnès Feuvre, Marie-Stéphane Imbert, Anna Novion, Mathieu Robin | Παίζουν: Ella Rumpf, Jean-Pierre Darroussin, Clotilde Courau, Julien Frison, Sonia Bonny | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 112΄
Το μέλλον της Μαργαρίτας, αριστούχας φοιτήτριας του τμήματος Μαθηματικών της περίφημης σχολής ENS, φαίνεται προδιαγεγραμμένο. Μοναδική κοπέλα στο τμήμα της, ολοκληρώνει τη διπλωματική της εργασία, την οποία καλείται να υποστηρίξει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Την κρίσιμη ημέρα, ένα απρόσμενο λάθος κλονίζει συθέμελα όλες τις βεβαιότητές της, και το οικοδόμημα καταρρέει. Η Μαργαρίτα αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της και να ξεκινήσει από την αρχή.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 5/4 19:00
Ο διάδοχος / Le Successeur / The Successor
(Γαλλία-Καναδάς-Βέλγιο, 2023)
Σκηνοθεσία: Xavier Legrand | Σενάριο: Xavier Legrand, Dominique Parenteau-Lebeuf. Marc-André Grondin, Yves Jacques, Louis Champagne | Παίζουν: Marc-André Grondin, Yves Jacques, Louis Champagne | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 112΄
Ευτυχισμένος και επιτυχημένος, ο Ellias γίνεται ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ενός διάσημου γαλλικού οίκου υψηλής ραπτικής. Όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας του, τον οποίο έχει να δει πολλά χρόνια, μόλις πέθανε από καρδιακή προσβολή, ταξιδεύει στο Κεμπέκ για να τακτοποιήσει τα κληρονομικά. Ο νεαρός σχεδιαστής θα ανακαλύψει ότι έχει κληρονομήσει πολλά και πολύ χειρότερα από την εύθραυστη καρδιά του πατέρα του.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 5/4 21:00
Ντααααλί! / Daaaaaalí!
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Quentin Dupieux | Παίζουν: Anaïs Demoustier, Gilles Lellouche, Edouard Baer | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 77΄
Η γαλλίδα δημοσιογράφος Judith συναντά τον Σαλβαντόρ Νταλί αρκετές φορές για μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο Νταλί αρνείται πεισματικά. Στη συνέχεια, τον προσεγγίζει για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φαίνεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Νταλί, οδηγώντας τη Ρολς Ρόις του στην παραλία, αχρηστεύει την κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 6/4 19:00
Υπόθεση Γκόλντμαν / Le Procès Goldman / The Goldman Case
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία: Cédric Kahn | Σενάριο: Cédric Kahn, Nathalie Hertzberg | Παίζουν: Arieh Worthalter, Arthur Harari, Stéphan Guérin-Tillié | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 115
Τον Απρίλιο του 1976 ξεκινάει η δεύτερη δίκη του Pierre Goldman, ακροαριστερού ακτιβιστή που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ένοπλες ληστείες, μία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο φαρμακοποιών. Στην τελευταία δίκη υποστηρίζει την αθωότητά του και μέσα σε λίγες εβδομάδες γίνεται είδωλο της διανοούμενης Αριστεράς. Ο Georges Kiejman είναι ο νεαρός δικηγόρος που τον υπερασπίζεται σθεναρά. Σύντομα, όμως, η σχέση τους γίνεται τεταμένη.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 6/4 21:00
Γιανίκ / Yannick
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Quentin Dupieux | Παίζουν: Raphaël Quenard, Blanche Gardin, Pio Marmaï, Sébastien Chassagne, Agnès Hurstel | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 66΄
Στη μέση μιας άκρως αποτυχημένης παράστασης μπουλβάρ του έργου Le Cocu, ο Γιανίκ σηκώνεται από τη θέση του, διακόπτει την παράσταση και αποφασίζει να αναλάβει τα ηνία της βραδιάς…
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 7/4 19:00
Μαζί ξανά / Hors saison / Out of Season
(Γαλλία, 2024)
Σκηνοθεσία: Stéphane Brizé | Σενάριο: Stéphane Brizé, Marie Drucker | Παίζουν: Guillaume Canet, Alba Rohrwacher, Sharif Andoura | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 115΄
Ο Ματιέ ζει στο Παρίσι, ενώ η Αλίς σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη δυτική Γαλλία. Εκείνος είναι πενηντάρης και γνωστός ηθοποιός. Εκείνη είναι πάνω από σαράντα και καθηγήτρια πιάνου. Ερωτεύτηκαν πριν δεκαπέντε χρόνια. Από τότε, ο καθένας έχει ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και οι πληγές έχουν επουλωθεί. Όταν ο Ματιέ πηγαίνει σε θαλάσσια λουτρά για να ελαφρύνει τη μελαγχολία του, ξανασυναντά τυχαία την Αλίς.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 7/4 21:00
Ο βασιλιάς του Αλγερίου / Omar la fraise / The King of Algiers
(Γαλλία,2023)
Σκηνοθεσία: Elias Belkeddar | Σενάριο: Elias Belkeddar, Thomas Bidegain, Jérôme Pierrat | Παίζουν: Reda Kateb, Benoît Magimel, Meriem Amiar | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 92΄
O Ομάρ, γνωστός με το παρατσούκλι «Ομάρ η Φράουλα», είναι ένας παλιομοδίτικος ληστής. Αναγκασμένος να κρυφτεί στην Αλγερία, επιβιώνει με μικροαπατεωνιές, συνοδευόμενος από τον πιστό του συνεργάτη, τον Ροζέρ. Αφού κάποτε κυριαρχούσαν για δεκαετίες στο γαλλικό εγκληματικό υπόκοσμο, οι δύο φίλοι πρέπει τώρα να συμβιβαστούν με τη νέα τους ζωή, μακριά από την ακολασία και τη βία που σημάδεψαν το παρελθόν τους.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα 8/4 19:00
Οι μαίες / Sages-femmes / Midwives
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία: Léa Fehner | Σενάριο: Léa Fehner, Catherine Paillé | Παίζουν: Héloïse Janjaud, Khadija Kouyaté, Myriem Akheddiou | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 98΄
Η Λουίζ και η Σοφία, δύο νέες μαίες, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο της εργασίας σε ένα δημόσιο μαιευτήριο. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι δύο φίλες έρχονται αντιμέτωπες με τους φρενήρεις ρυθμούς ενός τμήματος που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ανάμεσα στην ευφορία του τοκετού και τις τεράστιες ευθύνες, το λειτούργημά τους δοκιμάζεται καθημερινά. Θα αντέξει άραγε η φιλία τους σε μια τέτοια καταιγίδα;
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα 8/4 21:00
Ο τελευταίος Εβραίος / Le dernier des Juifs / A Good Jewish Boy
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Noé Debré | Παίζουν: Michel Zindel, Agnès Zaoui, Solal Bouloudnine, Eva Huault | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 89΄
Ο Μπελισά είναι 27 ετών, αλλά ζει σαν μικροσυνταξιούχος: συχνάζει στην καφετέρια, πηγαίνει για ψώνια στην αγορά, περιπλανιέται στους δρόμους της εργατικής συνοικίας… Ζει με τη μητέρα του, τη Ζιζέλ, που δεν βγαίνει πολύ από το σπίτι και στην οποία δίνει την εντύπωση ότι συμμετέχει ενεργά στην επαγγελματική ζωή. Τα πράγματα αλλάζουν όταν η Ζιζέλ συνειδητοποιεί ότι είναι οι τελευταίοι εναπομείναντες Εβραίοι στη γειτονιά. Είναι πλέον πεπεισμένη ότι έχει έρθει η ώρα να φύγουν κι αυτοί.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 9/4 19:00
Το γύρισμα / Making of
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία: Cédric Kahn | Σενάριο: Cédric Kahn, Fanny Burdino, Samuel Doux | Παίζουν: Denis Podalydès, Jonathan Cohen, Stefan Crepon | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 118΄
Ο Σιμόν, έμπειρος σκηνοθέτης, ξεκινάει τα γυρίσματα μιας ταινίας που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και πιο συγκεκριμένα στον αγώνα που δίνουν οι εργάτες ενός εργοστασίου για να σώσουν την επιχείρηση από το λουκέτο. Αντιμέτωπος με τα ψέματα του παραγωγού του, ηθοποιούς σε νευρική κρίση, αλλά και ένα συνεργείο σε αναστάτωση, νιώθει ότι τα γεγονότα τον ξεπερνούν. Καθώς οι χρηματοδότες απειλούν με αποχώρηση, μοναδικός σύμμαχός του θα αποδειχτεί ένας νεαρός ντόπιος, στον οποίο εμπιστεύεται τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το γύρισμα της ταινίας.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 9/4 21:00
Όξινη βροχή / Acide / Acid
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία: Just Philippot | Σενάριο: Yassin Badday, Just Philippot | Παίζουν: Guillaume Canet, Laetitia Doch, Patience Munchenbach, Suliane Brahim | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 100΄
Η 15χρονη Σελμά μεγαλώνει με τους χωρισμένους γονείς της, τον Μιχάλ και την Ελίζ. Καθώς μία θανατηφόρα καταιγίδα όξινης βροχής πλήττει τη Γαλλία, φέρνοντας τον κόσμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η αποξενωμένη οικογένεια θα πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κλιματική καταστροφή και να επιβιώσει.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 10/4 19:00
Η αρπαγή / Le Ravissement / The Rapture
(Γαλλία, 2023)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Iris Kaltenbäck | Παίζουν: Hafsia Herzi, Alexis Manenti, Nina Meurisse, Younés Boucif | Γλώσσα: Γαλλικά | Έγχρωμη, 97΄
Πού οφείλεται ο εκτροχιασμός και η κατάρρευση που βιώνει η Λιντιά, μια νεαρή μαία, πλήρως αφοσιωμένη στη δουλειά της; Φταίει ο πρόσφατος χωρισμός της; Η εγκυμοσύνη της καλύτερης φίλης της, Σαλομέ; Ή μήπως η τυχαία συνάντηση με τον Μίλος, έναν πιθανό νέο έρωτα; Η Λιντιά παγιδεύεται σε μία αλληλουχία ψεμάτων και η ζωή όλων ανατρέπεται.
Δείτε το τρέιλερ:
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 10/4 21:00