Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας!
Νέα εβδομάδα ξεκινά και η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη με όμορφα πράγματα! Όσα δεν πρέπει να χάσεις.
Νέα εβδομάδα ξεκινά! Ο Ιούνιος έφτασε στο τέλος του και είναι γεμάτος όμορφα πράγματα σε όλη την πόλη. Με το EuroPride σε πλήρη εξέλιξη και δεκάδες άλλες εκδηλώσεις.
Θέατρο, εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πολλά άλλα, που δεν πρέπει να χάσεις!
Η Parallaxi τιμά το pride
Η Parallaxi τιμά το πρώτο EuroPride που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τις 21 μέχρι και τις 29 Ιουνίου, με σημαντικές εκδηλώσεις στην πόλη, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από την Τρίτη 25/6 μέχρι και την Κυριακή 30/6 (5-10 μ.μ. πραγματοποιείται έκθεση με την ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος στη Θεσσαλονίκη, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Λιμάνι, στην Προβλήτα 1, σε συνεργασία με το ΜΟmus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο τίτλος της είναι “Ο δρόμος προς την ορατότητα – Η ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Θεσσαλονίκης”. Πρόκειται για ένα “ταξίδι” στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες της Θεσσαλονίκης μέσα από το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Τσιτιρίδη (ο οποίος μάς ξεναγεί στις 25, 26, 27 και 28 Ιουνίου, από τις 5-9 μ.μ.) καθώς και των θεμάτων που ανέδειξε όλα αυτά τα χρόνια η Parallaxi.
Το περιεχόμενο της έκθεσης
Η Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών, ανέδειξε και πολλές φορές πρωταγωνίστησε, (σ)τα σύγχρονα κινήματα αμφισβήτησης που γεννήθηκαν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος, η πτώση της χούντας, καταγράφουν την ανάγκη για αλλαγή. Η ελληνική κοινωνία ζει έναν αναβρασμό: Απεργίες, πορείες, αναθεωρήσεις και κατάργηση νόμων, περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτή είναι η στιγμή που το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα κάνει την εμφάνισή του, δίπλα στις φεμινίστριες και διεκδικεί έμφυλη ισότητα και ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού – ερωτικού προσανατολισμού.
Στην Αθήνα την αρχή κάνει το Α.Κ.Ο.Ε, στην Θεσσαλονίκη το Α.Μ.Ο.Θ.. Θα ακολουθήσουν παραπάνω από 40 χρόνια αγώνων στην πόλη στα οποία πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, το πρώτο LGBT film festival στην Ελλάδα, η καθιέρωση του Mermaid award στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, έκδοση περιοδικών, μαθήματα φύλου στο Α.Π.Θ., ανάδειξη ποιητών και συγγραφέων, πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων, γέννηση σωματείων και συλλόγων, μερικά από τα πιο εμβληματικά στέκια νυχτερινής διασκέδασης και το ThessalonikiPride. Από το Banal στο En ola, από το περιοδικό “Μπανάνες” στο Screw, από την αμφισβήτηση στο Europride, αυτοί είναι μερικοί σταθμοί στην συχνά λησμονημένη ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος της Θεσσαλονίκης.
H Parallaxi, μέσα από τη δράσης της “Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” παρουσιάζει σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μια έκθεση αφιερωμένη σε αυτό το ταξίδι.
Επιμέλεια: Γιώργος Τσιτιρίδης-Θούλη Μισιρλόγλου
Προβολή ταινίας “Pride”
Την Πέμπτη 27/6 στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η προβολή της βρετανικής ταινίας “Pride” στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Το “Pride” είναι βρετανική ιστορική κωμική-δραματική ταινία του 2014 σε σενάριο του Στίβεν Μπέρσφορντ και σκηνοθεσία του Μάθιου Γουόρκας. Πρωταγωνιστούν οι: Μπιλ Νάι, Ιμέλντα Στόντον, Ντόμινικ Γουέστ, Πάντι Κόνσανταϊν, Άντριου Σκοτ, Τζορτζ ΜακΚάι, Τζόζεφ Γκίλγκαν και Μπεν Σνέτζερ.
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία απεικονίζει μια ομάδα λεσβιών και γκέι ακτιβιστών που συγκέντρωσαν χρήματα για να βοηθήσουν οικογένειες που επλήγησαν από την απεργία των Βρετανών ανθρακωρύχων το 1984, στην αρχή της εκστρατείας Lesbians and Gay Support the Miners. Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2014, όπου κέρδισε τον Queer Φοίνικα. Στις Χρυσές Σφαίρες του 2014 ήταν υποψήφια για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Μιούζικαλ ή Κωμωδίας και στα BAFTA του 2014 για βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Ιμέλντα Στόντον) και για Εξαιρετικό ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό, κερδίζοντας το τελευταίο. Επίσης, ήταν υποψήφια για βραβείο GLAAD Εξαιρετικής ταινίας – Ευρείας κυκλοφορίας.
Θέατρο
«Κήτος» | Θέατρο Κήπου
Θέατρο Κήπου – Δευτέρα 24 Ιουνίου 21:30
Το θεατρικό έργο του, πρόωρα χαμένου, Βαγγέλη Ρωμνιού, το «Κήτος» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κήπου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Europride Thessaloniki 2024.
Το “Κήτος” δεν αφορά την παχυσαρκία, το “Κήτος” μιλά για τον κοινωνικό στιγματισμό και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.
Ένας άνδρας και απέναντι του, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, χάπια, μηχανήματα, ινστιτούτα, προσφορές αδυνατίσματος, υποσχέσεις, διαφημίσεις και μοντέλα του ίνσταγκραμ.
Κι όταν όλα αυτά μαζί καταφέρουν να μετακινήσουν τον δείκτη της ζυγαριάς του, η βελόνα κολλάει σε ένα συνονθύλευμα αναμνήσεων. Διότι υπάρχουν ζυγαριές που μετρούν τις γαστρονομικές μας κτηνωδίες, αλλά δεν υπάρχουν ζυγαριές μέτρησης του ψυχικού βάρους, που ολοένα θρέφει αυτό το «Κήτος» που κουβαλάμε μέσα μας.
«Είσαι πάντα εκεί κι ας μη σε βλέπει κανείς. Έχεις έρθει για μένα. Σε αισθάνομαι στο σβέρκο μου, στην πλάτη μου, στην κοιλιά μου, στα γόνατά μου. Με διαπερνάς ολόκληρο. Σιγά σιγά γίνομαι εσύ. Κι αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ’ όλα.»
Η παχυσαρκία, ενώ σήμερα αποτελεί μια κοινώς αποδεκτή ασθένεια, μια καθόλα ορατή νόσος, εμείς εξακολουθούμε να μετατοπίζουμε το βάρος στον πάσχοντα, σα να ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος και οι συνειδητές επιλογές του.
Αρνούμαστε να δούμε τον «ελέφαντα» – το κήτος- μέσα στο δωμάτιο και να μιλήσουμε γι’ αυτό.
Στον αντίποδα αυτού έρχεται η ίδια η παράσταση να λειτουργήσει ως ανατρεπτική και πρωτοπόρα μέθοδος αδυνατίσματος. Ας την ξεκινήσουμε μαζί.
Οι Στρακαστρούκες | Θέατρο Κήπου
Ο Δημήτρης Σαμόλης έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Europride Thessaloniki 2024, την Τρίτη 25/06 στις 21:30, με την μουσικοθεατρική παράσταση Οι Στρακαστρούκες, την οποία παρουσιάζει στο Ανοιχτό Δημοτικό θέατρο Κήπου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης στο πρώτο του θεατρικό έργο, βάζει στο μικροσκόπιο την “αγία ελληνική οικογένεια”, τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό σε ένα συνταρακτικό μονόλογο-κατάθεση.
Οι Στρακαστρούκες είναι μια καθηλωτική ελεγεία αγάπης για την ανθρώπινη φύση αλλά και ένα φωτεινό βέλος σε αυτά που μας πόνεσαν βαθιά. Μετά τα αλλεπάλληλα sold out στην Αθήνα, για μια παράσταση στην σκηνή του EuroPride 2024.
Υπόθεση: Βρισκόμαστε ακριβώς δέκα λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση σ’ ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστρούκες.
Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωάς μας ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ.
Οι καμπάνες όμως χτυπούν νωρίτερα.
Συντελεστές: Κείμενο – Ερμηνεία – Τραγούδια: Δημήτρης Σαμόλης | Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής | Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκάς Μπάκας | Φωτιστικός σχεδιασμός – Δραματουργία: Στέφανος Δρουσιώτης | Μουσική: ECATI | Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη – Αρσενία Φιλίδου | Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή | Graphic design: Μιχάλης Δέμελης | Βίντεο: Θωμάς Παλυβός | Social media: Ad4Art – Κάλλη Μαυρογένη | Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | Παραγωγή: ARS AETERNA | Επί σκηνής ο Δημήτρης Σαμόλης
Οδύσσεια | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Η Σχολή χορού ModartS Performing Arts Centre παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση Οδύσσεια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, τον Ιούνιο του 2024.
Τρίτη 25/06 – 19:00 | Τετάρτη 26/06 – 19:00
Παρακολουθήστε το Ομηρικό έπος μέσα από εξιστόρηση, χορό και τραγούδι από όλα τα τμήματα μαθητών της σχολής.
«Οδύσσεια» “Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.”
Κάτω από τα θεόρατα τείχη της Τροίας, στα καταγάλανα πελάγη της Μεσογείου και τις χρυσαφένιες αμμουδιές της Βόρειας Αφρικής, ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του, σαλπάρουν για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη.
Ο πολυμήχανος βασιλιάς με τους πιστούς του πολεμιστές, είναι αποφασισμένοι να ριχτούν στην περιπέτεια και τις δοκιμασίες που ξεδιπλώνονται μπροστά τους, με μόνο τους σκοπό να ανταμώσουν με την δική τους Πηνελόπη.
Στη διαδρομή προς το σπίτι, ο άνεμος τους ανακατεύει με χορευτές, η θάλασσα τους ξεβράζει δίπλα σε ριψοκίνδυνους ακροβάτες.
Μάγισσες και μνηστήρες, προσπαθούνε να τους σταθούν εμπόδιο, πλάσματα μυθικά τους ξαφνιάζουν με τα κόλπα και τα τραγούδια τους, επάνω σε πανιά και σε στεφάνια.
Μικροί και μεγάλοι, μεγάλοι και μικροί, εξιστορούν το ομηρικό έπος χορεύοντας και τραγουδώντας, με αποστολή τους να γίνουν οι Μούσες σας σε αυτό το ταξίδι στην αρχαιότητα.
Ελάτε να σηκώσουμε τις άγκυρες και να βάλουμε πλώρη για το επικό αυτό ταξίδι!
Συντελεστές: Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Στέλλα Στέφου – Μιχάλης Δουλκερίδης Χορογραφίες και Καθηγητές: Στέλλα Στέφου | Μιχάλης Δουλκερίδης | Ευαγγελία Αμασλίδου | Νάνσυ Δρούγκα | Ναταλία Μιχαήλ | Μαρία Σαμαρά | Αναστασία Κομιλίκη | Στέλλα Τζίρτη Χορευτές: Οι μαθητές της σχολής | Τμήματα Ερασιτεχνικά | Παιδικά, Εφηβικά, Ενηλίκων, Φυτώριο | Επαγγελματικά
Διοργάνωση: ModartS Performing Arts Centre
Μουσική
ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ | ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Αλέκα Κανελλίδου σε δύο σπάνιες, “συλλεκτικές” εμφανίσεις που θα κάνουν αίσθηση, την Τρίτη 25 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου στην Αθήνα. Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι, μία εμφάνιση έρχεται να επισκιάσει όλο το θόρυβο της νύχτας. Η σπουδαία Αλέκα Κανελλίδου, εμβληματική μορφή της δεκαετίας του 70, με μοναδικά αισθαντική φωνή και διακριτική σκηνική παρουσία, θα πραγματοποιήσει το 2024 λίγες επιλεγμένες συναυλίες μαζί με εξαιρετικούς μουσικούς. Μετά από τις sold out παραστάσεις στο θέατρο Άλσος το χειμώνα, εμπλουτίζει το πρόγραμμά της με την ανεμελιά που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή ραστώνη, σε ατμοσφαιρικούς συναυλιακούς χώρους. Η Αλέκα Κανελλίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια που ερωτευτήκαμε, τραγούδια που σημάδεψαν στιγμές και φάσεις της ζωής μας και θα αποδείξει για ακόμη μία φορά τη μοναδική της θέση στην ελληνική δισκογραφία και τις καρδιές μας.
Αλέκα Κανελλίδου Τρίτη 25 Ιουνίου Μονή Λαζαριστών & Πέμπτη 4 Ιουλίου Κηποθέατρο Παπάγου.
Μουσική επιμέλεια/ενορχηστρώσεις: Βαγγέλης Τούντας
Παίζουν: Γιάννης Αγγελόπουλος, τύμπανα
Κώστας Γιαξόγλου, πιάνο | Κώστας Πατσιώτης, Μπάσο | Βαγγέλης Τούντας. Βιολί, κιθάρα, φωνή | Ντίνος Χατζηίορδάνου, ακορντεόν
Παραγωγή: Well art live, Pure Art | Εισιτήρια: από 18€ | Early bird: 15€ | Προπώληση: http://ticketservices.gr
Ελένη Φουρέιρα | PAOK Sports Arena
Η Ελένη Φουρέιρα στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 26/06 στις 21:00, στο κλειστό Γήπεδο PAOK Sports Arena
Η Ελένη Φουρέιρα, η κορυφαία pop star που έχει «μαγέψει» όλη την Ευρώπη, επιστρέφει με μία περιοδεία που θα αφήσει εποχή!
Πρώτη στάση στη Θεσσαλονίκη, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ τον Ιούνιο του 2024.
Συντελεστές: Μαζί με την Ελένη Φουρέιρα θα ειναι ο FY, ο ZAF και ο Dj Bobito
Ελένη Φουρέιρα Βιογραφικό: Η Ελένη Φουρέιρα (πραγματικό όνομα Εντέλα Φουρεράι, αλβανικά: Entela Fureraj, γενν. 7 Μαρτίου 1987, Φιέρι, Αλβανία) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της το 2007 ως μέλος των Mystique, αλλά από τη διάλυση του συγκροτήματος το 2010 ακολουθεί σόλο καριέρα.
Έχει κυκλοφορήσει πέντε προσωπικούς δίσκους. Το 2018 εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι Fuego, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα η υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ η Κύπρος στο διαγωνισμό.
Συμμετείχε στο φιλανθρωπικό show του MEGA «Just the two of us», μαζί με τον ηθοποιό – τραγουδιστή Παναγιώτη Πετράκη και μαζί κατάφεραν να κερδίσουν την 1η θέση.
Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016, πρωταγωνίστησε στο μιούζικαλ «Barbarella: The 80’s Musical» μαζί με τους Καίτη Γαρμπή, Ήβη Αδάμου, Ιωάννα Πηλιχού και Γιάννη Χατζηγεωργίου στο Θέατρο Πειραιώς 131.
Στις 25 Ιανουαρίου 2018 ανακοινώθηκε η εκπροσώπηση της Κύπρου στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2018 που έλαβε χώρα στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, με το dance έθνικ τραγούδι «Fuego», σε στίχους του Άλεξ Παπακωνσταντίνου.
Echotropia Ensemble | Ισλαχανέ
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, συνεχίζοντας τις μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του κύκλου «Ιούνιος, μήνας μουσικής» σας προσκαλεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 19.00 στη συναυλία του μουσικού εργαστηρίου Echotropia Ensemble
Θα παρουσιαστεί ένα μωσαϊκό συνθέσεων από ποικίλα ρεπερτόρια, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής της Ελλάδας, αλλά και του ευρύτερου γεωγραφικού μας χώρου, καθώς και σύγχρονες συνθέσεις, όπως μελετήθηκαν και επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του 4ου κύκλου του βιωματικού εργαστηρίου Echotropia.
Το βιωματικό μουσικό εργαστήριο Echotropia ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2020 από τους Λευτέρη Ναβροζίδη και Πανορμίτη Μπούμπα. Αντικείμενο του είναι η μελέτη της Ανατολικής Τροπικής μουσικής μέσα από τα παραδείγματα τοπικών και λαϊκών παραδόσεων της Ελλάδας και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου. Η υποστήριξη της μελέτης γίνεται με την αναφορά στα μεγάλα θεωρητικά συστήματα της τροπικής μουσικής του τόπου μας, αυτά της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Μουσικής. Στο πλαίσιό του λειτουργεί μουσική ορχήστρα με τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις στο Transcedance – Αγωγός Τέχνης.
H ορχήστρα του εργαστηρίου έχει κάνει δύο συναυλίες παρουσιάζοντας το υλικό μελέτης, στο τέλος των δύο τελευταίων εργαστηριακών κύκλων (2022 Άσπρο Δέντρο, 2023 Trascedance). Το Echotropia διοργανώνει αυτόνομα σεμιναριακά sessions στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Σαμοθράκη (2021, 2022, 2023) με θεματικές που αφορούν την τροπική μουσική, πολλές φορές σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς, καθώς και μουσικές παραστάσεις. Επιγραμματικά αναφέρουμε τη συνεργασία του Echotropia με τους Αντώνη Απέργη, Απόστολο Σιδέρη, Αλέξη Λουλούδη, Δημήτρη Μικέλη, Ziad Rajab, Θωμά Μελετέα, καθώς και συναυλίες που λειτουργούν συμπληρωματικά με τα σεμινάρια.
Καλοκαίρι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα στη Θεσσαλονίκη
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει την τιμή να παρουσιάσει μια σειρά καλοκαιρινών συναυλιών με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης που υπόσχονται να φέρουν όμορφες στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους στις γειτονιές της πόλης μας.
Από τους σαγηνευτικούς ρυθμούς της jazz, έως τις διαχρονικές μελωδίες της διεθνούς pop σκηνής, το πρόγραμμα των συναυλιών σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει μια αναζωογονητική μουσική ατμόσφαιρα. Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες και σε άλλους υπαίθριους χώρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής: ● Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στη Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας, Πάρκο Αγίου Σπυρίδωνος ● Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Στ. Καραμανλή ● Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, στη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Τερψιθέας ● Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα, υπαίθριο θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας ● Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στην Α΄ Δημοτική Κοινότητα, στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας ● Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα, Πλατεία Δώδεκα Αποστόλων
Όλες οι συναυλίες ξεκινούν στις 20:00, έχουν διάρκεια 40 λεπτών και είναι δωρεάν για το κοινό.
Πέτρα, πέτρα χτίσαμε μια φωλιά | Πλαζ Αρετσούς
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στην ανατολική Θεσσαλονίκη διοργανώνει μια φιλανθρωπική συναυλία στην Πλαζ Αρετσούς, τον Ιούνιο του 2024, για τον εορτασμό των 50 χρόνων της.
Τίτλος συναυλίας: Πέτρα, πέτρα χτίσαμε μια φωλιά
Τα έσοδα της συναυλίας θα ενισχύσουν τις φιλανθρωπικές δράσεις της Μητροπόλεως.
Συμμετέχουν: Δημήτρης Μπάσης, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, Μανώλης Μητσιάς, Εύη Κουτσαυτάκη
Μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων της Ιεράς Μητρόπολης Κρήνης και Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης.
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στη Πλαζ Αρετσού στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της, διοργανώνει την Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 στην Πλαζ Αρετσούς, μεγάλη καλλιτεχνική συναυλία με τίτλο: «Πέτρα, πέτρα χτίσαμε μια μικρή φωλιά».
Στη συναυλία συμμετέχουν οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες: Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης και η Εύη Κουτσαυτάκη.
Μέσα από ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσιάζονται στη σκηνή περισσότερες από 30 μεγάλες επιτυχίες, μουσικές συνθέσεις και διασκευές από τις ωραιότερες μελωδίες του ελληνικού πενταγράμμου και μουσικο-ιστορική αναδρομή μέσα από παραδοσιακές συνθέσεις από τη Μακεδονία, τον Πόντο και τη Μικρασία!
Την εκδήλωση πλαισιώνει η πολυμελής Νεανική Χορωδία και Ορχήστρα της Ιεράς
Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του π. Θεοδώρου Τσαμπατζίδη.
Παρουσιάζει η Θεοδώρα Καραγκιουλάχ.
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Κεντρικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και στις φιλανθρωπικές της δράσεις: «Κανένα Παιδί χωρίς Πρωινό και «Φαγητό στο Σχολείο».
Σας περιμένουμε σε μια ξεχωριστή, επετειακή συναυλία, δίπλα στην όμορφη πλαζ της Αρετσούς!
Μην χάσετε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να τραγουδήσουμε και να γιορτάσουμε μαζί, στηρίζοντας παράλληλα τις πολυσχιδείς φιλανθρωπικές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ΝέαςΚρήνης και Καλαμαριάς!
Πέγκυ Ζήνα | Φράγμα Θέρμης
Έναρξη του 2ου Food Truck Festival 2024 στο Φράγμα της Θέρμης με την ανεπανάληπτη Πέγκυ Ζήνα.
Η Πέγκυ Ζήνα θα εμφανιστεί στο Φράγμα της Θέρμης την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 για μια βραδιά γεμάτη τραγούδια την Πέμπτη 27/06 στις 21:00. Μαζί της θα είναι μια ομάδα σπουδαίων μουσικών και εξαίρετων συνεργατών.
Η Πέγκυ Ζήνα θα φωτίσει το ειδυλλιακό Φράγμα της Θέρμης, αγκαλιάζοντας και ταξιδεύοντας το κοινό με ένα τρόπο διαφορετικό, γεμάτο μουσική, πάθος, ένταση και φυσικά διασκέδαση.
Tαυτόχρονα στο χώρο ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια τεράστια ποικιλία γεύσεων!
Στο 2ο Food Truck Festival 2024, πάνω από 20 τροποποιημένες καντίνες με την πιο παιχνιδιάρικη διάθεση θα βρίσκονται στον χώρο για να ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!
Πήγαμε το Φαγητό του Δρόμου σε άλλο επίπεδο.
Guest εμφάνιση ο Γιώργος Αξάς. Διοργάνωση : Σωματείο street foods in Greece | Yποστήριξη : Πολιτισμός Δήμου Θέρμης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού Υπό την αιγίδα του Δήμος Θέρμης
H Loreena McKennitt | Θέατρο Γης
Η Loreena McKennitt, η ιέρεια της Κέλτικης μουσικής, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Φεστιβάλ Δάσους 2024, με μία συναυλία στο θέατρο Γης για ένα βράδυ, με τις μαγικές μελωδίες της, για να μοιραστεί μαζί μας ακόμη μία αξέχαστη εμφάνιση, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της πόλης.
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται στο θέατρο Γης, την απόλυτη μούσα της world/ethnic/folk μουσικής, την Καναδή Loreena McKennitt, την Πέμπτη 27/06 στις 21:00.
30 χρόνια- “The mask and the mirror”
Η αγαπημένη καλλιτέχνιδα του ελληνικού κοινού, έρχεται να γοητεύσει το κοινό της Βορείου Ελλάδας, με το αδιανόητο ταλέντο και τη μαγική φωνή της, πέντε χρόνια μετά από την προηγούμενη, αξέχαστη εμφάνισή της, συμμετέχοντας στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δάσους 2024.
Έχοντας στην καριέρα της πάρα πολλές βραβεύσεις, έχοντας πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια δίσκους και γνωρίζοντας τρομαχτική επιτυχία απ’ άκρη σ’ άκρη της γης, η Loreena McKennitt, έρχεται και πάλι στη χώρα που τη λατρεύει όσο λίγους καλλιτέχνες.
Αυτή τη φορά, θα μας επισκεφθεί στα πλαίσια μίας πολύ ειδικής περιοδείας, για να γιορτάσει την 30η επέτειο του μνημειώδους και ρηξικέλευθου άλμπουμ της, “The mask and the mirror”.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, θα παιχτούν αγαπημένα μας τραγούδια από ολόκληρη την καριέρα της McKennitt, που αναμένεται να «αιχμαλωτίσουν» το κοινό, αλλά παράλληλα, θα προσφέρει την ευκαιρία στους οπαδούς της, να βιώσουν μία σπάνια εμπειρία, παρουσιάζοντας ολόκληρο το “The mask and the mirror”, συνοδευόμενη από εξαιρετικούς, όπως πάντα, μουσικούς.
Οι μουσικοί της: Caroline Lavelle στο βιολοντσέλο, Brian Hughes στην κιθάρα, Hugh Marsh στο βιολί, Dudley Phillips στο μπάσο και Robert Brian στα τύμπανα Το άλμπουμ αυτό, πέμπτο στη δισκογραφία της, κυκλοφόρησε το 1994 και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό και κριτικούς σε όλον τον κόσμο, αφού θεωρείται ένα διαπολιτισμικό αριστούργημα, αντλώντας έμπνευση από την Κέλτικη μουσική, τους τροβαδούρους της Γαλλίας, τους προσκυνητές της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας και τις μουσικές παραδόσεις της Αιγύπτου καθώς και του Μαρόκου.
Το “The mask and the mirror” είναι ένα ορόσημο, στην ούτως ή άλλως λαμπρή καριέρα αυτής της χαρισματικής καλλιτέχνιδος, το οποίο έχει σαγηνεύσει το πολυπληθές κοινό της με τις διαχρονικές μελωδίες και τα βαθιά στιχουργικά του θέματα.
Να μην ξεχνάμε, ότι στο άλμπουμ αυτό, βρίσκεται και το απόλυτο breakthrough της Loreena McKennitt στο ελληνικό κοινό, το τραγούδι “Marrakesh night market”.
Εκτός των άλλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Χαρούλα Αλεξίου, έχει κάνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της διασκευάζοντας πετυχημένα το “Tango to Evora”, ως «Το τανγκό της Νεφέλης», αλλά και το «Φίλα με, φίλα με», που είναι το “Marco Polo”.
Η σχέση της Loreena με την Ελλάδα, δεν σταματά όμως εκεί. Πέραν του γεγονότος ότι είναι μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες του διεθνούς ρεπερτορίου που έχουν καταφέρει να έχουν χρυσούς δίσκους με τις πωλήσεις τους στη χώρα μας, χρησιμοποιεί ελληνικά παραδοσιακά όργανα και συνεργάζεται με Έλληνες μουσικούς όχι μόνο στις ηχογραφήσεις, αλλά και στις συναυλίες της.
Στο live άλμπουμ της, “A Mediterranean Odyssey”, μάλιστα, έχει ηχογραφήσεις από την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα, το 2009.
Όταν θέλει κανείς να μιλήσει για τα επιτεύγματα της Loreena McKennitt στην πλούσια καριέρα της, χρειάζεται πολύ χρόνο, αφού εκτός του ότι παίζει άρπα, πιάνο και ακορντεόν, είναι η ίδια συνθέτης και στιχουργός, παραγωγός, αλλά έχει επίσης τη δική της δισκογραφική εταιρία, την Quinlan Road, κάνοντας πραγματικότητα στον υψηλότερο βαθμό, τα όνειρα κάθε DIY καλλιτέχνη.
Επιπλέον, έχει γράψει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, έχει λάβει πολλά μουσικά βραβεία, αλλά και τιμητικές διακρίσεις όπως η ένταξή της στο Τάγμα του Καναδά και η ανακήρυξή της ως Διδάκτορα Νομικής και Φιλολογίας.
Πλούσια επίσης η φιλανθρωπική δράση της και οι παρεμβάσεις της για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, τη δημοκρατία των πολιτών, αλλά κι επίσης οι ανθρωπιστικές της θέσεις ενάντια στους τεχνολογικούς κολοσσούς και την αλόγιστη χρήση των social media.
Το βράδυ της 27ης Ιουνίου 2024, ο ουρανός της Θεσσαλονίκης θα ξεχειλίσει από μεθυστικές μελωδίες, από Κέλτικες μουσικές με άρωμα Μέσης Ανατολής, Μεσογείου, Κέλτικες.
Μια μυσταγωγική νύχτα στη σκηνή του θεάτρου Γης με μουσικές του κόσμου από την απόλυτη ιέρεια του είδους. Τη Loreena McKennitt.
Εκθέσεις
1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery
Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:
- Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
- Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.
Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.
*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/
Inner Blossom | Chalkos Gallery
H Chalkos Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Κόκκινου με τίτλο “Inner Blossom” από τις 25 Ιουνίου μέχρι και την 9η Ιουλίου 2024.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Ιουνίου από τις 18:00 έως τις 22:00 στην Chalkos Gallery. Επίσης, στον χώρο της γκαλερί θα διατίθεται ο κατάλογος της έκθεσης.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 18:00 -20:30. | Σάββατο: 11:00 – 14:00 | Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά
Ακολουθεί το κείμενο που συνέταξε η ιστορικός τέχνης Αικατερίνη Δ. Κούσουλα:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ – Αμφισβητώντας το Ιδεώδες
Η εικαστική ματιά του Γιώργου Κόκκινου αντλεί ξεκάθαρα από τη δεξαμενή της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ως αφετηρία και καταγωγή των επιλεγμένων εικονογραφικών τύπων. Η επιλογή αυτή συνιστά έναν βασικό, σταθερό άξονα των έργων, χωρίς άμεσες αναφορές στις μετέπειτα μεταπλάσεις της, με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα στοιχεία σύνδεσης με την βυζαντινή εικονογραφία ή και τη δυτική αναγέννηση, σε συγκεκριμένα θέματα. Στο στιβαρό του αρχέτυπο, το οποίο ο καλλιτέχνης υπηρετεί μέσω της ακαδημαϊκής του καλλιτεχνικής παιδείας, εκκινώντας από τα βασικά της ογκοπλασίας μέσω φωτοσκίασης και προοπτικής και της σύνθεσης με βάση τον χρυσό κανόνα, επιθέτει στη συνέχεια, άμεσα και τολμηρά, τη σύγχρονη τέχνη όσον αφορά στο χρώμα κυρίως και την διαχείριση του εικαστικού χώρου. Οι ενδιαφέρουσες μεικτές εικόνες που προκύπτουν, αποτελούν κατορθωμένα έργα ενός ικανού συνθέτη εικαστικής διαχρονίας. Αφετηρία του ζωγράφου αποτελεί σχεδόν πάντα η ανθρώπινη μορφή, κυρίως η ανδρική ρωμαλέα φιγούρα με αγαλματικά στοιχεία. Οι αναφορές στην κλασσική τέχνη είναι συνεχείς, στην απόδοση των προσώπων χωρίς βλέμμα, σε κεφαλές που πότε επιστέφονται από άλω, σαν ιδιότυπο φωτοστέφανο ή σαν διάδημα, πότε από ακάνθινο στέφανο ή λουλουδένιο στεφάνι. Το σώμα της μορφής δεν ενδιαφέρει πάντα, εικονίζεται συνοπτικά στα πορτρέτα στο ύψος των ώμων, ενίοτε καταγράφεται σε στάσεις και θέσεις κινημένες, ως τμήμα από κινηματογραφικό πλάνο ή σαν χορευτική πόζα χωρίς ακκισμό, τα χέρια όταν εικονίζονται αποκτούν σημασία, είτε μέσα από εκφραστικές χειρονομίες είτε μέσω του ακρωτηριασμού τους. Συνολικά, οι μορφές κυριαρχούν μονήρεις στο χώρο τους, τον ορίζουν κεντρικά, σπάνια συνοδευόμενες από δεύτερες, είτε αλλότριες είτε ως ίδιους αντικατοπτρισμούς. Αποτελούν περιορισμένα κλειστά σύνολα, με αναγνωρίσιμα συχνά κάποια από τα ατομικά τους χαρακτηριστικά όταν αφορά στις προσωπογραφίες, ενώ στις ολόσωμες μορφές το πρόσωπο χάνεται, γίνεται φασματικό, δίνοντας τη σκυτάλη της έμφασης σε άλλα, σωματικά χαρακτηριστικά, όπως η ανατομία και η κίνηση. Ενίοτε η μορφή, κεντρική πάντα, ενσωματώνεται ή ανακύπτει από το αχανές φόντο. Οι μορφές συνοδεύονται από σύμβολα, έμβια όπως το άλογο ή και μη, κάποτε αποτελούν οι ίδιες σύμβολα, όπως εκείνο του ανθρώπου-ίππου ή του Μινώταυρου. Τις ακολουθούν αινιγματικά δίασημα, στοιχεία γραμμικά και πολυάκτινα, ήλιοι, κύκλοι και γεωμετρικά σχήματα, γραμμές και μοτίβα γραφιστικού τύπου, που με την ευθεία τους συνιστούν ιδεογράμματα άγνωστης γλώσσας, επίθετες σημειώσεις από το Μέλλον και εγγραφές προερχόμενες από το προσωπικό σημειωματάριο του καλλιτέχνη. Στο μοναδικό τοπίο της έκθεσης, βήμα προς την κατάλυση της φόρμας προς καθαρά αφαιρετική διατύπωση, ενδεχομένως ανακοινώνεται μια επόμενη μέρα της εικαστικής αναζήτησης του Γιώργου Κόκκινου.
Στον προσεκτικά σχεδιασμένο κόσμο της υποδομής του εικαστικού έργου, έρχεται στη συνέχεια να εφορμήσει το Σήμερα με τον τρόπο του χρώματος. Αν το θέμα αποτελεί τον κορμό του έργου, το χρώμα είναι το φύλλωμά του. Είναι η ψυχή του καλλιτέχνη, που επενδύεται στο θέμα νοηματοδοτώντας το. Το χρώμα του καλλιτέχνη είναι βροχή πάνω από τα πράγματα, σκέψεις μεταγραμμένες σε χρωματικές ποιότητες, το εσώτερο φως. Εμφανίζεται άναρχο, αν και σοφά τοποθετημένο μετά από μελέτη, στον εικαστικό χώρο. Η παλέτα του ζωγράφου δεν φείδεται έντασης αποχρώσεων καθαρών χρωμάτων, που εφαρμόζονται άλλοτε σε φαρδιές πινελιές impasto για αποτέλεσμα σχεδόν αναγλυφικό, άλλοτε με ποιότητα ακουαρέλας για υδαρή υφή της εικόνας, άλλοτε με κοφτές πινελιές που φτάνουν να γίνουν pixels, όχι άνευ λόγου, άλλοτε σε ξεκάθαρα σχήματα όπως στιγμές. Κάποτε συνδυάζονται μεικτές τεχνικές, ενσωματώνοντας στοιχεία γραφιστικής, πάντα ως συμπληρωματικά και όχι ως κυρίαρχα, καθώς πρόκειται για έργα ζωγραφικής και όχι γραφιστικής τέχνης. Το χρώμα καθορίζει εν τέλει την εικόνα του πίνακα, επεμβαίνει καταλυτικό και αμφισβητεί το Ιδεώδες, τινάζοντάς το στον αέρα όπως αποστασιοποιείται και αποσπάται από το δεδομένο, διατυπώνοντας έγχρωμα ερωτήματα. Το χρώμα είναι το όχημα του καλλιτέχνη για να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο, καταστρέφοντας με αγάπη την φόρμα που ο ίδιος κατασκεύασε με επιμέλεια, αυτοαναιρούμενος σε μια διαρκή προσπάθεια αυτοκαθορισμού μέσω του αντι-κειμένου. Ιδιαίτερα στις προσωπογραφίες, ακόμα και τις πιο εικονιστικές, είναι ξεκάθαρη η ανήσυχη στάση του έναντι της καθορισμένης μορφής, η διάθεσή του να την ακυρώσει προκειμένου να βρει την εσωτερική της σύσταση. Και βέβαια, ο τελικός του στόχος είναι μέσω της ταύτισης, η αναζήτηση της δικής του εσωτερικής αλήθειας. Έτσι, οι μορφές υφίστανται χρωματική κατάτμηση, ανατέμονται σε υποπεριοχές καθαρού χρώματος, ανακρίνονται χωρίς έλεος και κάποτε εκρήγνυνται, βγαίνουν από τα όριά τους λιώνοντας το περιβάλλον τους από την λάμψη της έκρηξης και ο πίνακας επιτέλους ενοποιείται εισάγοντας το περιβάλλον στη μορφή, μια υποχρεωτικά βίαιη αλλά λυτρωτική διαδικασία. Μετά την αποκατάσταση της ένδον ισορροπίας, το δράμα του κάθε πίνακα ολοκληρώνεται, οδηγώντας αναπόφευκτα στην κάθαρση, όχι ως απάντηση στο βασικό ερώτημα αλλά ως απεικόνιση συγκεκριμένων ψυχικών δονήσεων. Ακολουθεί η σιωπηλή συνομιλία των άρρηκτων δύο, του καλλιτέχνη και του έργου του, διάλογος που γίνεται πολυφωνικός όσο οι θεατές τους πολλαπλασιάζονται.
Αικατερίνη Δ. Κούσουλα, Ιστορικός Τέχνης
Komplett Kafka | Goethe-Institut Thessaloniki
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;
Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και κύκλους συζητήσεων θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.
Με αφορμή το επετειακό Έτος Kafka, το Goethe-Institut της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;
«Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό.»
Ο Φράντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;
Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο Komplett Kafka . (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
NICOLAS MAHLER
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη | 22/02 – 19/07/2024 | Είσοδος ελεύθερη
Αθλητισμός και αδερφοσύνη | Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Η έκθεση, με τίτλο «Αθλητισμός και αδερφοσύνη», δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Απαρτίζεται από 24 φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που προβάλλουν στιγμιότυπα τόσο από ολυμπιακές διοργανώσεις όσο και από διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτυπώνοντας στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό. Επιτρέπει έτσι να αναλογιστούμε το πώς ο αθλητισμός διευκολύνει την επαφή, τον διάλογο, τη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Στη σύγχρονη εποχή ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, παροτρύνοντας τα έθνη να διακόψουν τις εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και ειρήνης. Για τους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή στις αξίες του Ολυμπισμού και να γιορτάσει ο πλανήτης τις στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης που βιώνουν οι αθλητές, οι ομάδες τους και το κοινό.
Η έκθεση «Αθλητισμός και αδερφοσύνη» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος θα την εγκαινιάσει μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Από τις 17 Απριλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Εγκαίνια στις 17/4 στις 19:00
Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 24 Μαΐου – 17 Νοεμβρίου 2024
Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 20:00Πόσες ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Πόσες ιστορίες δημιουργούν, συνθέτουν ένα μουσείο και το οδηγούν σε μια επόμενη σελίδα; Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, ο ίδιος ο θεσμός, ακόμη και το ίδιο το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους ιστορίες στην περίπτωση της νέας έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που θα παρουσιαστεί στο μουσείο, στη Θεσσαλονίκη, από τις 24 Μαΐου έως τις 17 Νοεμβρίου 2024. Οι ιστορίες τελικά είναι πολλές. Αρχικά οι ιστορίες των 100 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και εν τέλει ακόμη περισσότερες. Εξάλλου η ιστορία λέγεται ή γράφεται με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τόνους και η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι σίγουρα άλλη μια γραμμική θεώρηση της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων. Αντίθετα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.
Η έκθεση «Από δω και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» περιλαμβάνει μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν με τη συνένωση και την ίδρυση του MOMus το 2018. Αποκαλύπτει όμως πολλά: μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές˙ ιστορίες συνθηκών καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ιστορίες ταυτοτήτων˙ άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών, άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, άγνωστες ιστορίες της θεσμικής εξέλιξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης˙ άγνωστα περιστατικά έμπνευσης, αναπάντεχες συζεύξεις ιστορικών στοιχείων, μύθων και φαντασίας.
Οι ιστορίες προέκυψαν από τα ερευνητικά και άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων και προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού.
Με την έκθεση σηματοδοτείται επίσης και ο μερικός ανασχεδιασμός της εμπειρίας του επισκέπτη μέσα στον αρχιτεκτονημένο χώρο: μια ανανεωμένη υποδοχή και ανανεωμένες υποδομές, με την ελπίδα να μεταβληθούν η πραγματική αίσθηση και κίνηση μέσα στους χώρους.
Στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενείται έως την 1 Ιουλίου και η συλλογική εγκατάσταση «Όνειρα Γλυκά» των Αλέξανδρου Καπετάνου, Δημήτρη Καπετάνου και Μαρίας Τσεσμελή, στο πλαίσιο του Εuropride 2024 στη Θεσσαλονίκη.Καλλιτεχνική διεύθυνση/επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Με τη συμβολή των: Θοδωρή Μάρκογλου, Γιάννη Μπόλη, Κατερίνας Σύρογλου, Post-Spectacular Office
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Carla Accardi, Vahram Aghasyan, Άλκηστις Αθανασιάδου, Αλέξης Ακριθάκης, Yuri Albert, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Ειρήνη Απέργη, Αχιλλέας Απέργης, Arman (Armand Fernandez), Babi Badalov, James Balog, Gilbert Bel-Bachir, Αλέξανδρος Βάλβης, Μπάμπης Βέκρης, Μπάμπης Βενετόπουλος Filippo Berta, Joseph Beuys, Ανδρέας Βούσουρας, Reinhard Brandner, Victor Brauner, Camille Bryen, Wolff Buchholz, Περικλής Βυζάντιος, Γιάννης Γαΐτης, Henning von Gierke, Δανιήλ Γουναρίδης, Roberto Crippa, Λυδία Δαμπασίνα, Δανιήλ (Παναγόπουλος), DAS (Επαμεινώνδας Δασκαλόπουλος), Θωμάς Διάφας, Κλεοπάτρα Δίγκα, Otto Zitko, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Davos Hanich, Michael Hasted, Lisa Hoever, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Ingrid Jörg, Βλάσης Κανιάρης, Λίζη Καλλιγά, Μαρίνα Καρέλλα, William Klein, Βίκτωρ Κοέν, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Erwan Mahéo, Τέτα Μακρή, Caroline May, Γιάννης Μόραλης, Μανώλης Μπαμπούσης, Φανή Μπουντούρογλου, Γιάννης Μπουτέας, Zanele Muholi, Κώστας Κουλεντιανός, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Παύλος (Διονυσόπουλος), A.R. Penck, Δημήτρης Περδικίδης, aλέξανδρος m. Pfaff, Joan Rabascall, Jean-Pierre Raynaud, Patrick Raynaud, Martial Raysse, Rembrandt, Χρύσα Ρωμανού, Niki de Saint Phalle, Γεράσιμος Στέρης, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Αλέξανδρος Τζάννης, Jean Tinguely, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσόκλης, John Vassos, Javier Vilato, Jacques Villeglé, Linda Waber, Andy Warhol, Emmett Williams, Gil J. Wolman, Peter Wüthrich, Yang Yongliang, Yevgeniy Fiks, Φιλόλαος (Τλούπας), Novello Finotti, Michel François, Θανάσης Χονδρός – Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Τζον Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα-Μαυρομιχάλη).
Κείμενα / Ιστορίες έκθεσης & καταλόγου Λένα Αθανασοπούλου, Εικαστικός, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γκαγκάκη και Ρένια Χατζηγεωργίου. Εκπαιδευτικοί (Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη) Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός Τέχνης, τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντής Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Έλενα Κεχαγιά, Ιστορικός Τέχνης, Συνεργάτης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Καμάρα, Ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης, Συνιδιοκτήτρια της γκαλερί
ΖΗΤΑ-ΜΙΑ
Πάνος Κοκκινιάς, Καλλιτέχνης Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης, τέως Πρόεδρος πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μάρω Λάγια, Ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης, Συνιδιοκτήτρια της γκαλερί ΖΗΤΑ-ΜΙΑ Αρετή Λεοπούλου, Επμελήτρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χριστίνα Μαβίνη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τέτα Μακρή, Καλλιτέχνης Μάνος Μανάκας, Ψυχαναλυτής Χριστόφορος Μαρίνος, Ανεξάρτητος Επιμελητής εκθέσεων Θοδωρής Μάρκογλου, Επιμελητής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιάννης Μπόλης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Γιάννης Παπαδόπουλος, Θαυμαστής του William Klein Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Επιμελήτρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Θεοδώρα Ποιμενίδου, Καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Έφη Σκυλίτση, Θεωρητικός της Τέχνης, Εικαστικός, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Καλλιτέχνης Όλγα Φώτα, Υπεύθυνη Συντήρησης του MOMus
«Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» | Μονή Λαζαριστών
Η αξία του σχεδίου ως καλλιτεχνική διαδικασία, ως προετοιμασία για μια νέα γλυπτική, μια νέα καθημερινότητα, μια νέα πόλη και εν τέλει το ίδιο το μέλλον «βγαίνουν» στο προσκήνιο στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, φιλοξενεί έργα-σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης.
Η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί, γίνονται πιο σημαντικά από ένα ολοκληρωμένο πίνακα καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού για την εν εξελίξει ουτοπία.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου τέχνης έδωσε συχνά στις προμελέτες τον χαρακτήρα αυτόνομων εικαστικών έργων. Πρόκειται για μια πρώιμη εννοιολογική προσέγγιση του έργου τέχνης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμμονή στην εξάντληση του θέματος μέσα από σχέδια που αποτελούν έναν θεματικό κύκλο. Έτσι, το έργο τέχνης διαμορφώνεται στο μυαλό του θεατή και για τον λόγο αυτό δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της πρόσληψης, παρά στο τελικό αποτέλεσμα.
Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού Συνεργασία: Liubov Pchelkina
“ Όσο είσαι εδώ” | Poseidon art gallery
-Η Poseidon art gallery παρουσιάζει στην Μύρινα της Λήμνου την ομαδική έκθεση
“ Όσο είσαι εδώ” | Εγκαίνια Πέμπτη 6 Ιουνίου ως Κυριακή 4 Αυγούστου 2024. – Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιώτα Ανδριάκαινα, Δημήτρης Ανυφαντάκης, Σύνθια Γεροθανασίου, Θεανώ Γιαννέζη, Μάνια Ευσταθίου, Θωμάς Μακινατζής, Μαρία Πασχαλίδου, Νίκος Ποδιάς, Ελευθερία Στόϊκου και Στέλιος Τόλιος.
Επιμέλεια έκθεσης Έφη Μανιατάκη.
«Όσο είσαι εδώ» είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που παρουσιάζει η Poseidon art gallery. Τίτλος απεύθυνση, προσωπικός, αφηρημένα υπαινικτικός. Ο καλλιτέχνης στον ιδιωτικό χώρο της δημιουργίας απευθύνεται στο είναι του ωθούμενος από πνευματικές κινήσεις που σφυρηλατούν το έργο του ως μυστική υπόσχεση επικοινωνίας προς τον άγνωστο θεατή. Υπόσχεση που παραδίδεται προσωπική, μοναδική στον κάθε ένα στο παρόν, το εδώ και το τώρα της γνωριμίας, μέχρι σαν πυροτέχνημα να φωτίσει αιθέριους δρόμους στον περιπλανητικό νου. Το σύστημα αναφοράς δημιουργός – έργο – θεατής σχηματοποιείται μέσα από τη συνύπαρξη των τριών στοιχείων, που αποκτούν δυναμική ως κινούμενο σύμπλεγμα φορητό στον χώρο και τον χρόνο, καθώς ομολογούν την ύπαρξή τους το ένα στο άλλο: όσο είσαι εδώ. Έφη Μανιατάκη (Ιστορικός τέχνης- Aρχαιολόγος)
Event information – Poseidon Art Gallery (Ποσειδώνος 17, Μύρινα Λήμνου) Τηλ: 22540 20028 | email: [email protected] Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά : 10:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00
Fakeless | Goethe-Institut Thessaloniki
Το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Fakeless” σας προσκαλεί στην ομώνυμη έκθεση για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας.
Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, το Goethe-Institut δεσμεύεται να προωθήσει την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας.
Βασικός στόχος του προγράμματος “Fakeless” είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς να τους ανοίξειτε; Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την «ανοσία» σας στην παραπληροφόρηση. Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεσή μας και δοκιμάστε τις ικανότητές σας μέσα από τα online παιχνίδια μας!
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό στους χώρους του Goethe-Institut Thessaloniki από την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 μέχρι και τον Ιούνιο του 2025. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις.
Το πρόγραμμα Fakeless υλοποιείται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht | Τόπος διεξαγωγής: Goethe-Institut Thessaloniki, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη
Ιστορίες του σώματος για ένα επόμενο αύριο | MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Η ζωή εμφανίζεται στον κόσμο με τη μορφή ενός σώματος. Το σώμα βιώνει και ταυτόχρονα καταγράφει την ιστορία του. Αφήνει το αποτύπωμά του στο χώρο και το χρόνο. H ιστορία λέγεται ή γράφεται με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τόνους και τελικά οι ιστορίες είναι άπειρες. Πόσες όμως ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Και πώς μια ομάδα χορού καλείται να συνομιλήσει με τις 100 ιστορίες των καλλιτεχνών του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο»; Τα ίδια τα έργα εκπέμπουν σήματα, τα οποία καλούμαστε να συλλάβουμε και να μεταμορφώσουμε μέσα από το ίδιο μας το σώμα. Η performance της ομάδας χορού sinequanon θα ξεκινήσει από το ανδρείκελο του Βλάση Κανιάρη, ως κεντρική μορφή ενός παράδοξου Μυστικού Δείπνου. Ίσως, το να μοιραστούμε κάποιες από τις ιστορίες μας στο τέλος της βραδιάς θα ήταν και το ζητούμενο για ένα επόμενο αύριο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σύλληψη / Χορογραφία: sinequanon | Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου | Ενδυμασία: Richard Antony | Φωτογραφία: Λίλα Σωτηρίου, Γιάννης Γούτμαν | Video: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου | Συντονισμός: Ιωάννης Δαλάκας
Ερμηνεία: Σοφία Παπανικάνδρου, Αλέξης Τσιάμογλου, Ηλίας Καραμήτρος, Σοφία Χατζηβασιλείου, Αλέξανδρος Ιωάννου, Δημήτρης Σωτηρίου
Η παράσταση «μέσα από το αρχείο της sinequanon» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Καλλιτεχνική ταυτότητα της ομάδας sinequanon Η ομάδα σύγχρονου χορού sinequanon ιδρύεται στην Αθήνα το 1992 από πέντε σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης με όραμα την καλλιτεχνική συλλογικότητα. Συνεχίζει την εκπαίδευσή της στη Νέα Υόρκη, όπου έρχεται σε επαφή με σύγχρονες τεχνικές χορού, που βασίζονται στην ανατομία και την φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος. Το 1995 η ομάδα επιστρέφει και αρχίζει τις δικές της χορευτικές παραγωγές, λαμβάνοντας την πρώτη της επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ. Μέχρι σήμερα, έχει δεχτεί παραγγελίες έργων από τον ΟΜΜΑ, το Ελληνικό Φεστιβάλ, το Εθνικό Θέατρο, το Center Culturel Aragon, την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, το Εθνικό Θέατρο κ.ά. Το 2008 αποτελεί την επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας για το χορό στο Έτος Ολυμπιακού Πολιτισμού στην Κίνα. Το 2010 η ομάδα μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου αναλαμβάνει το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2010 ως το 2013. Από το 2021 ως το 2023 αναλαμβάνει την εισήγηση του χορού στα πλαίσια της δράσης «Θερινό Μαντείο ΔΗΚΕΠΕΘΕ Ιωαννίνων» στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Εγνατίας 154 (εντός ∆ΕΘ) Τηλέφωνο: 2310 240002 Ημέρες & ώρες: Πέμπτη 20 & 27 Ιουνίου 2024, στις 20:00 Τιμές: Γενική είσοδος: 6€ / Μειωμένο εισιτήριο: 4€ (Μαθητικό | Φοιτητικό | Νέοι 12-25 ετών | Ομαδικό άνω των 10 ατόμων | Άτομα άνω των 65 ετών) *Δεν ισχύουν ατέλειες
ΙστορίεςΤης | Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Έκθεση «Ιστορίες Της. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024»
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Α’ & Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) | 17 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου 2024 | Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 20:00
Το κίνημα #ΜeΤoo, οι φεμινιστικές απεργίες, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας βρίσκονται συχνά και ποικιλοτρόπως στα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Και, παρότι η γυναικεία δημιουργία και η φεμινιστική προσέγγιση δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη μια νέα ή καινοτόμα ερευνητική οπτική στον 21ό αιώνα, ωστόσο για ποικίλους λόγους, διαχρονικά, η οπτική αυτή μοιάζει να μην αποτελεί προτεραιότητα της έρευνας και της κριτικής των καλλιτεχνικών πεδίων. Στον απόηχο αυτών των διεθνών συζητήσεων για το φύλο και τις ταυτότητες και της γενικότερης τάσης διερεύνησης της γυναικείας δημιουργίας που συντελείται τελευταία, η νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία φωτογραφική παραγωγή από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MOMus, από τις 17 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συμβολή-συμμετοχή 40 καλλιτέχνιδων και φωτογράφων, τεσσάρων επιμελητριών, και οκτώ ερευνητριών, σε ένα συλλογικό εγχείρημα που για πρώτη φορά συντελείται στην Ελλάδα.
Η έκθεση «Ιστορίες Της. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» διαρθρώνεται σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις που επιχειρούν να καλύψουν τις πολλαπλές και σύνθετες διαστάσεις των φωτογραφικών πρακτικών μέσα στις πέντε αυτές δεκαετίες: τις προσεγγίσεις ζητημάτων που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα, τις αναπαραστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία ντοκουμέντο, και τις εξερευνήσεις του ίδιου του φωτογραφικού μέσου μέσα από εργασίες που συχνά έχουν έντονο πειραματικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει την ποικιλόμορφη και δυναμική συμβολή των γυναικών στο πεδίο της φωτογραφίας: την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες που χρησιμοποιούν.
Δίγλωσση έκδοση συνοδεύει την έκθεση και λειτουργεί συμπληρωματικά, εστιασμένη στην ιστορία της γυναικείας φωτογραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα μέχρι τη Μεταπολίτευση, με κείμενα επιστημόνων/ερευνητριών του πεδίου.
Παράλληλα με τις πρώτες μέρες λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies», από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, σε συνδιοργάνωση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland.
Κύριες ομιλίες θα δοθούν από τη Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονα, ακτιβίστρια και συγγραφέα του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», σε συνομιλία με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη, και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.
Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/ .
Επιμέλεια έκθεσης/έκδοσης: Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη.
Συμμετέχουσες φωτογράφοι-καλλιτέχνιδες: Χριστίνα Βάζου, Ειρήνη Βουρλούμη, Νάγια Γιακουμάκη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Λυδία Δαμπασίνα, Μαρία Δάρα, Χριστίνα Δημητριάδη, Νικολέτα Ζήση, Πηνελόπη Θωμαϊδη, Αθηνά Καζολέα, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Κατερίνα Καλογεράκη, Κατερίνα Καλούδη, Όλγα Καλούση, Μαρία Κλωνάρη-Κατερίνα Θωμαδάκη, Ελένη Μαλιγκούρα, Νατάσσα Μαρκίδου, Γεωργία Ματσαμάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ελένη Μουζακίτη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ελένη Μυλωνά, Λία Ναλμπαντίδου, Χρύσα Νικολέρη, Έφη Παλαιολόγου, Ρέα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Ρούλα Πάτρα, Πάολα Ρεβενιώτη, Φανή Σαρρή, Αγγελική Σβορώνου, Μαρία Στέφωση, Δανάη Στράτου, Νίκη Τυπάλδου, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αθηνά Χρόνη.
Συγγραφείς κειμένων έκδοσης: Γλαύκη Γκότση, Μαριάννα Καράλη, Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη, Αλίκη Τσίργιαλου, Εύη Παπαδοπούλου.
Το συνέδριο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies» εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» στο πρόγραμμα δράσεων του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (η ώρα θα ανακοινωθεί) Δράση #3: Εναλλακτική ξενάγηση στην έκθεση από τις ερευνήτριες του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο (Ελπίδα Καραμπά, Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου) και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης.
Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη
Visualbility Vol.2 | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Με μία ομαδική εικαστική έκθεση, στην οποία ογδόντα Έλληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα τους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο EuroPride 2024, που φέτος διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση με τίτλο «Visualbility Vol.2» διοργανώνεται μαζί με την ομάδα Double Trouble, σε συνεργασία με το Thessaloniki Pride και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.
Μέσα από στοχασμούς γύρω από έννοιες όπως το σώμα, οι «κανόνες», οι αξίες, η ελευθερία, η χειραφέτηση, η ενδυνάμωση, η μνήμη, η ταυτότητα, οι συλλογικές αναπαραστάσεις, η σεξουαλικότητα, η αγάπη και τα φύλα, οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας αλλά και άλλων μορφών τέχνης όπως ψηφιακές δημιουργίες και performance. Έχοντας διαφορετικές αφετηρίες και ερεθίσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και υλικά, επιχειρούν να περάσουν μηνύματα συμπερίληψης, αυτοδιάθεσης και υποστήριξης του διαφορετικού.
Η έκθεση αυτή, που διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στοχεύει στο να αναδείξει το δικαίωμα στην ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, την υποστήριξη στον σεβασμό κάθε διαφορετικότητας, της ελευθερίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, την καταπολέμηση των διακρίσεων, της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 στις 20:00. | Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Καπετάνου
Διάρκεια: 6-26 Ιουνίου 2024 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 21:00 | Σάββατο 11:00 – 14:00 Είσοδος ελεύθερη
Then and Again | ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Το Goethe-Institut σάς προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 19:00 στο ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες φωτίζουν τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές.
Σε επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα, περιλαμβάνει νέα έργα δημιουργών που δουλεύουν με το μέσο της φωτογραφίας ή άλλα μέσα βασισμένα στον φακό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
SKieS | f14 gallery
Θέατρο σκιών, κινηματογραφικές ταινίες με αναφορά στη σκιά (ων ουκ έστιν αριθμός), σκιά στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, έως τον Λούκυ Λουκ που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του! Μία απειλητική σκιά στα θρίλερ, μία αστεία σκιά στα καρτούν. Και στη φωτογραφία ένας τρόπος, ένα μαγικό ραβδί μεταμορφώσεων της εικόνας. Μετατρέπουμε ό,τι θέλουμε σε ό,τι φανταζόμαστε! Και το ανάποδο. Δεν είναι ένα παιδάκι, είναι ένας γίγαντας. Το δέντρο είναι πιο χαμηλό από την παπαρούνα, μία πόρτα είναι τρομακτική απειλή. Τέσσερεις νέοι φωτογράφοι φωτογράφισαν λοιπόν σκιές. Ο καθένας κάτι είδε, φαντάστηκε, δημιούργησε, πρόσθεσε, αφαίρεσε. Και βλέπουμε τελείως διαφορετικές εικόνες. Τις διαμόρφωσαν όπως επιθυμούσαν. Έναν διαφορετικό κόσμο ο καθένας, φανταστικό, υπαρκτό, δεν έχει σημασία… Σημασία και εικαστικό ενδιαφέρον έχει η μορφοπλασία, η παρουσία, η απουσία, το ίχνος στις φωτογραφίες με τη χρήση της σκιάς.
Ας τις απολαύσουμε!
Φώτης Παλαιολόγος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής f14
Συμμετέχουν τα νέα μέλη του f14: Ανέστης Ελευθεριάδης, Κώστας Κουρτέσης, Χάιδω Παναρέτου, Πέτρος Παπαμιχαηλίδης
Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου 2024 – 30 Σεπτεμβρίου 2024
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη 19:00 – 22:00
Κλειστά 01.08-04.09.2024
Συνάντηση | MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Mε τίτλο «Συνάντηση» ξεκινά την Κυριακή 12 Μαΐου (εγκαίνια ώρα 12μ.μ.) η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ με έργα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας που εφαρμόζεται στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Κέντρου το 2002 έως και σήμερα, καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν στο Μουσείο, ως αποτέλεσμα της διετούς πλέον συνεργασίας του Κέντρου με το Μουσειακό Πρόγραμμα “Μια Βόλτα Μαζί”.
Έκθεση «Συνάντηση», MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ (Μονή Λαζαριστών). Διάρκεια έκθεσης έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Σκοπός της έκθεσης δεν είναι να καταδειχθεί το πώς αποτυπώνεται η εξελικτική πορεία της νόσου εικαστικά, αλλά να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί ότι η Εικαστική Θεραπεία και η Τέχνη, αποτελούν ένα δυνατό και δυναμικό θεραπευτικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, για όλους τους ανθρώπους, όποια φάση της ζωής τους και αν διανύουν.
Η Εικαστική Θεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης και στην αναγνώριση ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα που βρίσκονται στο ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις.
Μέσα από την όλη διαδικασία, με την συμμετοχή νου-σώματος-πνεύματος, καθώς ο άνθρωπος γίνεται δημιουργός, ενεργοποιείται και γνωστικά και συναισθηματικά και αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού. Μπορεί να δηλώσει με συμβολικό τρόπο συγκεχυμένες σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν με λέξεις μαρτυρώντας μας ότι, δεν έχουν χαθεί όλα, πως πάντα υπάρχει ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Συνεργασία – Επιμέλεια: Ιωάννα Βογιατζή, Ειδική Θεραπεύτρια-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης | Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus | Κατερίνα Παρασκευά, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus | Χριστίνα Παπαϊωακείμ, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
«Μια βόλτα μαζί»
Ένα πρωτοποριακό μουσειακό πρόγραμμα υλοποιείται για συνανθρώπους μας που διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και μαζί τους οι φροντιστές τους, οι άνθρωποι που είναι κοντά τους σε κάθε στάδιο της πορείας αυτής. Ο λόγος γίνεται για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια και μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν αίθουσες μουσείων.
Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί και τους φροντιστές τους. Απευθύνεται πλέον στο κοινό του διευρύνοντας τις υπηρεσίες του ως ειδικό κέντρο πρόληψης και διάγνωσης της νόσου Alzheimer καΙ άλλων τύπων άνοιας παρέχοντας διάγνωση σε όλα τα στάδια, συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση για τους φροντιστές, αντιμετώπιση των αναγκών τόσο για τον ασθενή όσο και για τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας. Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8.30π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750
April Fools | Goethe Institut Thessaloniki
Το EuroPride 2024 και το Goethe-Institut Thessaloniki σας προσκαλούν στην ατομική εικαστική έκθεση «April Fools», της Γεωργίας Λαλέ, 20 – 28 Ιουνίου 2024, στη Γκαλερί του Goethe Institut Thessaloniki.
Το εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ διαπραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, και τη συστηματική αμέλεια και αδυναμία των κρατικών δομών να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Το έργο “Ροζ Σημαία” της Λαλέ, που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, έγινε το σύμβολο κατά των γυναικοκτονιών, μετά τη λογοκρισία που υπέστη από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την διάρκεια της έκθεσης “Η Ενοχή της Γειτονιάς” στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Το γλυπτό “April Fools” είναι ένας φόρος τιμής στην Κυριακή Γρίβα, 28 ετών, που την Πρωταπριλιά του 2024 δολοφονήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Η Κυριακή μάταια προσέφυγε στην αστυνομία για βοήθεια, καθώς το τμήμα απέτυχε να την προστατέψει. Το έργο είναι φτιαγμένο από σεντόνια που παραχώρησαν στην καλλιτέχνιδα γυναίκες και θηλυκότητες που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την δημιουργία έργων που καταγγέλλουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας και διεκδικούν ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, ικανό να προστατέψει όλους τους πολίτες του ανεξάρτητα από το φύλο τους και την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η μόνη προϋπόθεση για τη συλλογή των σεντονιών ήταν να τα έχουν χρησιμοποιήσει γυναίκες και θηλυκότητες για να ξεκουραστούν και να ονειρευτούν έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης, στον οποίο δεν θα φοβούνται να διεκδικήσουν τις ζωές που επιθυμούν. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια του EuroPride 2024 και την Πορεία Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπετάνου.
Ο επιμελητής Αλέξανδρος Καπετάνου γράφει για το έργο της Γεωργίας Λαλέ: «Τα έργα της Λαλέ εμπλέκουν το κοινωνικό πεδίο στην τέχνη, αναδεικνύοντας τους ολοένα και επιτακτικότερους κοινωνικούς προβληματισμούς και στάσεις, αποκαλύπτοντας ζητήματα, παθογένειες και συμπεριφορές καταπίεσης, κακοποίησης και πατριαρχίας, που ενυπάρχουν διαχρονικά σε κάθε κοινωνία. Η ώσμωση του καλλιτεχνικού με το κοινωνικό πεδίο επέρχεται μέσα από διαδικασίες ύφανσης που ακολουθεί η καλλιτέχνιδα, άλλοτε εμπνεόμενες από την παράδοση, άλλοτε χρησιμοποιώντας σύμβολα και άλλοτε μεταλλάσσοντάς τα, μέσα από μεταποιητικές πρακτικές και ανασυνθέσεις που καλούν τον θεατή να προβληματιστεί, να επανεξετάσει άμεσα τη θέση του στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενεργοποιήσει τα συμπεριφορικά αντανακλαστικά του. Το αποτύπωμα που μένει πάνω στην απαλή και οικεία αίσθηση του υφάσματος καλείται να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας πάνω σε τραύματα και βιώματα, δικά μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου».
TAΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Επιμέλεια κειμένων: Γεωργία Λαλέ, Αλέξανδρος Καπετάνου | Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Καπετάνου | Επιμέλεια αφίσας: Γεωργία Λαλέ, Thessaloniki Pride
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Εγκαίνια: Πέμπτη 20.06.2024, 20:00 | Διάρκεια: 20-28.06.2024 (πλην αργίας 24.06.) Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 21:00 | Σάββατο 11:00 – 13:00 Τοποθεσία: Goethe-Institut Thessaloniki (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη)
Είσοδος Ελεύθερη | Προσβάσιμο με αμαξίδιο
A Lesbian Life | Goethe Institut
Το EuroPride 2024 και το Goethe-Institut Thessaloniki σας προσκαλούν στην ατομική εικαστική έκθεση «A Lesbian Life», της καλλιτέχνιδος Maria Cyber, σε επιμέλεια Poka Yio, στο Goethe Institut στην Θεσσαλονίκη, με χρονική διάρκεια από 20 έως 28 Ιουνίου 2024.
Η Maria Cyber είναι μια από τις πρώτες λεσβίες ακτιβίστριες στην ελληνική LGBTQI+ σκηνή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει σπουδάσει φωτογραφία, graphic design και κινηματογραφικές σπουδές.
Σύμφωνα με τα λόγια της καλλιτέχνιδος: «αιχμαλώτιζα την εικόνα, σα μνήμη που δεν θα σβήσει ποτέ. Η φωτογραφία μου είναι ξεκάθαρη, όπως είμαι εγώ, ενοχλητικά ντόμπρα, ακριβώς όπως είμαι εγώ, λεσβία όπως είμαι εγώ, την ξεψάχνιζα ηδονικά αυτήν την λεσβιακή ζωή, την ρουφούσα και δεν την χόρταινα, την ανακάλυπτα κάθε μέρα, την απολάμβανα περίτρανα, την εξέθετα στο άπλετο φως και την κατέγραφα!
Η φωτογραφία μου δεν αφήνει ίχνος υπονοούμενου, δείχνει ευθαρσώς την δικιά μας πραγματικότητα. Κάποιες τραβηγμένες μετά από το κρεββάτι, άλλες σε μια επίσκεψη στο ξενοδοχείο που έμεναν οι καλεσμένες μας, άλλες σε μια ταράτσα που το άπληστο βλέμμα μου ξεσκέπαζε τον ερωτισμό της παρέας. Άβαφτες, αστόλιστες, τραβηγμένες την αυθόρμητη στιγμή που ξεχείλιζε η ξεγνοιασιά και η καύλα μας και όμως φαίνονται τόσο φτιασιδωμένες σε μια γρήγορη μάτια.
Οι φωτογραφίες μου δίνουν ορατότητα στην λεσβιακή ζωή και τις τράβαγα σαν να τις προόριζα για να περάσουν στην αιωνιότητα! Εικόνες απαλλαγμένες από τους φόβους και την ντροπή, εικόνες που δείχνουν ότι ζούμε μια υπέροχη λεσβιακή ζωή κόντρα σε μια κοινωνία που μας θέλει αόρατες και μας σπρώχνει στο περιθώριο της, εμείς οι λεσβίες υπάρχουμε με πάθος».
TAΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Επιμέλεια έκθεσης: Poka-Yio καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων και ιδρυτικός διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας. | Επιμέλεια αφίσας: Antonis Meimaroglou
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Ιουνίου, 20:00 | Διάρκεια: 20-28.06.2024 (πλην αργίας 24.06.) Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 21:00 | Σάββατο 11:00 – 13:00 Τοποθεσία: Goethe-Institut Thessaloniki (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη)
Είσοδος Ελεύθερη | Προσβάσιμο με αμαξίδιο
Εκδηλώσεις
Στρακαστρούκες του Δημήτρη Σαμόλη | Ύψιλον
Τετάρτη 26 Ιουνίου – 19:30 – Ύψιλον
Βρισκόμαστε ακριβώς δέκα λεπτά πριν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Ανάσταση σ’ ένα χωριό της Κρήτης. Ο Κωσταντής κρατάει στη μια του χούφτα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα και στην άλλη αυτοσχέδιες στρακαστούκες. Στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας που κανείς δεν του απλώνει το χέρι, ο ήρωάς μας ανοίγει την καρδιά του με σπαρακτικό χιούμορ λίγο πριν κάνει το μεγάλο μπαμ. Οι καμπάνες όμως χτυπούν νωρίτερα.
Ο Δημήτρης Σαμόλης στο πρώτο του θεατρικό έργο, βάζει στο μικροσκόπιο την “αγία ελληνική οικογένεια”, τη ζωή στην επαρχία και τον εκφοβισμό σε ένα συνταρακτικό μονόλογο-κατάθεση. Οι Στρακαστρούκες είναι μια καθηλωτική ελεγεία αγάπης για την ανθρώπινη φύση αλλά και ένα φωτεινό βέλος σε αυτά που μας πόνεσαν βαθιά.
«Ξεκίνησα να γράφω τις “Στρακαστρούκες” το Γενάρη του 2023. Με φόβο ότι δε θα αφορά κανέναν. Έλεγα “πού πας ρε Καραμήτρο που θες να γίνεις και θεατρικός συγγραφέας”. Το Νοέμβρη ανεβαίνει το έργο στην Αθήνα, έχοντας κατά νου πως έχω γράψει κάτι ανάλαφρο. Τελειώνοντας την πρώτη παράσταση, κάποιοι θεατές είναι δακρυσμένοι. Το πρώτο μπαμ είχε συντελεστεί.
Ακολούθησαν πολλές παραστάσεις. Μερικούς μήνες μετά, ανεβαίνει επιτέλους Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω πόσο κλισέ ακούγεται η φράση «την αγαπώ τη Θεσσαλονίκη», αλλά την αγαπώ. Πολλοί μου στέλναν στο ινστα πότε θα ανέβει. Τώρα που έρχομαι, αγχώνομαι μήπως δε συνδεθούν όσο περιμένουν κι απογοητευτούν. Θέλω όσο τίποτα να συνδεθούν με τον ήρωα που αφηγείται την ιστορία του, τον Κωσταντή. Ο Κωσταντής λέει όσα δε μπόρεσε να πει ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, ο Ζακ Κωστόπουλος, ο Παύλος Φύσσας. Και μιλάει με τρυφερότητα.
Τρίτη 25/6 η παράσταση στο Θέατρο Κήπου και την επόμενη μέρα Τετάρτη 26/6 η παρουσίαση του βιβλίου στο Ύψιλον. Το βιβλίο είναι μια άλλη πτυχή του έργου. Αγκαλιάζει την παράσταση. Την κάνει ανάμνηση. Ή την προοικονομεί. Ομιλητές δυο άνθρωποι που εκτιμώ πολύ ο Πάνος Καρανάσιος κι ο Θοδωρής Παπακώστας.
Γράφω στο στούντιο τα καινούρια μου το τραγούδια. Όλο το άλμπουμ αφορά έναν χωρισμό. Φοβάμαι δε θα χαρούν πολύ, όσοι ακούν τη μουσική μου. Ελπίζω, όμως, να ταυτιστούν. Το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ «Φακοί επαφής» κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.
Παράλληλα, πρόβες για ένα φανταστικό έργο που θα ανέβει τον Οκτώβρη στην Αθήνα στο Θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Θα είμαι εκεί Τετάρτη με Κυριακή και Δευτέρα Τρίτη δεύτερο χρόνο τις “Στρακαστρούκες” πάλι στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια.
Θα παίζω 7 μέρες τη βδομάδα. Οπότε, μετά την παράσταση στο Europride, θέλω να πάω στα νησιά, με το Μεζέ, το σκύλο μου και να συνομιλούμε με αγνώστους. Σ’ αυτούς- κάποιες φορές- μπορούμε να πούμε τα πιο σημαντικά.»
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Περιπάτων».
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω της σελίδας της Εφορείας στο Facebook.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. | Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, θα δημοσιοποιηθεί η ιστορία «Γεωμετρία, χρώμα και ρυθμός σε διακοσμητικά θέματα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα».
«Η Σερβιτόρα» | Καφέ μπαρ «Ίανθος»
Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 στις 20:00 στο Καφέ μπαρ «Ίανθος» (25ης Μαρτίου 15 – Θεσσαλονίκη) θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Εύης Μαραζοπούλου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο, με τίτλο «Η Σερβιτόρα» Για το βιβλίο και τη συγγραφέα θα μιλήσουν: Μαρία Αμανατίδου, δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός-συγγραφέας | Δημήτρης Κοπαράνης, δημοσιογράφος-συγγραφέας | Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν: | Άβρα Αυδή, φιλόλογος-θεατροπαιδαγωγός | Χριστίνα Φωτίου, θεατροπαιδαγωγός-ηθοποιός
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η εικοσιπεντάχρονη Γιώτα επιστρέφει μετά τις σπουδές της στην Ηγουμενίτσα και ζει στο πατρικό της. Ο Μάνος, σαράντα δύο ετών, παντρεμένος, αποτελεί σεβαστό πρόσωπο της πόλης. Δύο άνθρωποι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμό τους θα συναντηθούν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του ραδιοφωνικού σταθμού. Η Γιώτα, η κολλητή της, η Δανάη, και ο Μάνος, καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, διλήμματα, μυστικά και πάθη. Με λίγα λόγια, την ίδια τη ζωή. Θ’ αντέξουν τις εξελίξεις, και αν ναι, πόσο ακριβά θα πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους; Μια σερβιτόρα που προσπαθεί να ευχαριστήσει τους πάντες. Ένα λαμόγιο που φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν. Μια καπάτσα μάνα που έχει μυστικά. Μισή δολοφονία και μια ολόκληρη αρχή για όλους…
Βιογραφικό συγγραφέα: Η Εύη Μαραζοπούλου γεννήθηκε στη Θεσπρωτία το 1992. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως φιλόλογος και δημιουργός περιεχομένου. Έχει ολοκληρώσει τον βασικό κύκλο σπουδών της στην Κλασική Φιλολογία του ΑΠΘ και είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος στην Επικοινωνία του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ίδιου πανεπιστημίου, με ειδίκευση στον τομέα «Εκστρατείες Επικοινωνίας και Έρευνες Κοινού». Ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, πεζών και σεναρίων και συμμετέχει από το 2018 μέχρι και σήμερα σε ομάδες δημιουργικής γραφής. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Χάρτης», στην «Parallaxi», ενώ συμμετέχει και στη συλλογική έκδοση διηγημάτων «Ο Ravel στην Άνω Πόλη, Διηγήματα με ήχο» (ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού, 2024). «Η Σερβιτόρα» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο. Πληροφορίες έκδοσης: Συγγραφέας: Εύη Μαραζοπούλου | Τίτλος: Η σερβιτόρα | Σελίδες: 316 | Διαστάσεις: 14×21 | Τιμή: 15,00 € | ΙSBN 978 618 5742 18 8 | Ημερ. κυκλοφορίας: 6/2024 | Κωδικός: 2439