Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να κάνετε, να δείτε και να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-918505
Parallaxi

Μία καινούρια εβδομάδα ξεκίνησε και η ατζέντα είναι γεμάτη με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και δρώμενα που μπορείς να παρακολουθήσεις! 

Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, είναι εδώ:

Θέατρο

“Είμαι Χάλια” στο Θέατρο Αυλαία

imai-khalia.jpg

Μετά τις sold out παραστάσεις του Μαρτίου, η παράσταση επιστρέφει στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για τρεις παραστάσεις.

Μια γυναίκα μόνη σε ένα καινούριο σπίτι αναπολεί τα είκοσι χρόνια γάμου της. Ψάχνει να βρει τι έφταιξε. Αν ο γάμος είναι ένα ταξίδι με μια βαρκούλα, η Ελένη νοιώθει σα να έπεσε μόλις στη θάλασσα. Οι αναμνήσεις της είναι οι μόνες σανίδες σωτηρίας απ’ όπου μπορεί να πιαστεί. Άλλες φορές, όμως, είναι βαρίδια που την τραβάνε στο βυθό. Η αλήθεια ποτέ δεν είναι μία. Ο καθένας μας κουβαλάει τη δική του και η ηρωίδα του έργου ψάχνει να βρει τη δική της.

 Γιατί αυτά τα είκοσι χρόνια μοιάζουν χαμένα; Οι απαντήσεις είναι πολλές και καμία. Μέσα από κωμικές καταστάσεις, ο συγγραφέας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ηλικιακό, αλλά και συναισθηματικό. Είναι χάλια!!! Όμως, ποιος πραγματικά ευθύνεται γι’ αυτό; Άραγε υπάρχει απάντηση;

Και όπως λέει και ο Ψυχολόγος της παράστασης «Ταξιδέψτε πάνω στο κορμί του, κι αν η Ιθάκη είναι για σας το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, ψάξτε το και ζήστε το…. Διαφορετικά θα ζείτε μονίμως ανάμεσα στην αμφιβολία και την ψευδαίσθηση».

Η Ελένη Καρακάση, η αγαπημένη Ρίζω από τις ΆΓΡΙΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, με μεγάλη πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση και στο τραγούδι σε ένα ρεσιτάλ κωμικών αλλά και δραματικών στιγμών. Μια παράσταση για τη γυναίκα που πρέπει να δουν και όλοι οι άντρες.

Σκηνικά : Μαίρη Τσαγκάρη / Φωτισμοί : Ηλίας Βακάκης / Κίνηση : Αλέξανδρος Κειβανάη Ο Ντίνος Σπυρόπουλος σκηνοθετεί και συμμετέχει στην παράσταση σε ένα ρόλο έκπληξη.

*Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Απριλίου στις 21.00, Τετάρτη 27 Απριλίου στις 19.00 | Θέατρο Αυλαία| Διάρκεια: 75 λεπτά| Εισιτήρια: Γενική είσοδος 15 € | Προπώληση : Viva.gr

“Δεν ακούω δεν βλέπω δεν μιλάω” στο Θέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ 

den-akouo-den-vlepo-den-milao.jpg

Η κωμωδία που αγαπήθηκε όσο λίγες και απέκτησε φανατικό κοινό, η παράσταση που δεν χρειάζεται συστάσεις. Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, συνεχίζει στο θέατρο ΑΛΜΑ, για όσους ξέρουν …και για όσους θέλουν να μάθουν .

Ένας κουφός. Ένας τυφλός. Ένας μουγκός. Είναι φίλοι, ζουν μαζί κι αντιμετωπίζουν από κοινού τις αντιξοότητες που δημιουργεί η καθημερινότητα και οι ειδικές τους δυνατότητες. Σ’ αυτή την μικρή Βαβέλ, σ’ αυτήν την εντελώς ασυνήθιστη συνύπαρξη, ο κάθε ήρωας έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα για να επικοινωνεί με τους άλλους. Και τα καταφέρνουν τόσο… όσο…

Κάποια στιγμή μπαίνει στην ζωή τους μια κοπέλα γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία, ένας άγγελος της αγάπης. Και όλα αλλάζουν ξαφνικά. Την διεκδικούν και οι τρεις. Ποιος και με τι τρόπο θα την κερδίσει;

Το «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω» εμπνευσμένο από έναν παλιό Ινδικό μύθο για την υπομονή και την μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ξεκαρδιστική κωμωδία. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ένα έργο για τη συντροφικότητα, την αγάπη, την εκτίμηση, τη φιλία, τον καθημερινό αγώνα και την αισιόδοξη προσέγγιση της ζωής, σε μια εποχή που οι μαύρες σκέψεις πληθαίνουν.

*Από 25 Απριλίου | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.15, Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00, Σάββατο στις 18.30 & 21.15| Θέατρο Φαργκάνη (Αγ. Παντελεήμονος 10, Καμάρα)| Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Περισσότερες πληροφορίες: viva.gr

“ΣΛΟΥΘ” στο Metropolitan Urban Theater

sluth.jpg

Στους δύο ήρωες του έργου απολαμβάνουμε τον σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά, δύο καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στο χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας οι οποίοι συναντιούνται επί σκηνής για πρώτη φορά σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που συναρπάζει. Μία θεατρική σύμπραξη που θα συζητηθεί και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Το «ΣΛΟΥΘ» παίχτηκε για περισσότερες από 2.300 παραστάσεις στο West End του Λονδίνου και περίπου 2.000 παραστάσεις στο Broadway. Κέρδισε το Βραβείο Τόνι ως το καλύτερο έργο για το 1970. Δύο χρόνια αργότερα διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με τους Μάικλ Κέιν στο ρόλο του Μίλον Τιντλ και τον Σερ Λόρενς Ολίβιε στο ρόλο του Άντριου Γουάικ. Ο Ολίβιε κέρδισε το βραβείο των Κινηματογραφικών Κριτικών της Νέας Υόρκης και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η σύγκρουση δυο ανδρών με επίκεντρο μια γυναίκα μετατρέπει τη σκηνή σε ένα πεδίο «μάχης» μεταξύ του απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του ο οποίος διεκδικεί να την παντρευτεί. Με γενναίες δόσεις φλεγματικού χιούμορ και την ατμόσφαιρα ενός στιβαρού αστυνομικού έργου, το συναρπαστικό θεατρικό του Άντονι Σάφερ εξελίσσεται σε ένα συμφωνημένο μεταξύ των ηρώων «παιχνίδι» όπου όλα επιτρέπονται: οι ρόλοι εναλλάσσονται, η πραγματικότητα θολώνει, η μεταμόρφωση αντανακλά την αλήθεια.

Σε αυτήν την κωμικοτραγική αρένα που έχει στηθεί, η κοινωνική καταξίωση, η σεξουαλική υπεροχή, η αγωνία της φθοράς του χρόνου γίνονται οι καταλύτες που παρακινούν τους δύο άντρες σε ένα μυστήριο παιχνίδι αλληλοεξόντωσης…δίχως επιστροφή!

Θα υπάρξει άραγε νικητής;

Το μυστηριώδες αυτό θεατρικό παιχνίδι που συνέθεσε πριν από περίπου 40 χρόνια ο Σάφερ, γοητεύει διαχρονικά τον θεατή. Γραμμένο το 1970, παρέμεινε το κορυφαίο του Βρετανού συγγραφέα και αυτό που τον έκανε διάσημο.

Σύμφωνα με σημείωμα του ίδιου του Άντονι Σάφερ, το μυστικό της επιτυχίας του «ΣΛΟΥΘ» βρίσκεται στο ότι το έργο ουσιαστικά διακωμωδεί τις αστυνομικές ιστορίες κι εν γένει το αστυνομικό μυθιστόρημα ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο κριτικός Κλάιβ Μπαρνς της Νέας Υόρκης, «περιέχει και αναδεικνύει όλες τις αρετές του αστυνομικού θρίλερ παραμένοντας έτσι το καλύτερο δείγμα θρίλερ που γράφτηκε ποτέ».

*Από 25 Απριλίου |Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00| Metropolitan Urban Theater | Περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια: viva.gr

“Ο κουρέας της Σεβίλλης” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

o-koyreas-tis-sevillis.jpg

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή (Μ1) η παράσταση Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ του Μπομαρσέ, που είδαν πάνω από 50.000 θεατές στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ (σεζόν 2021-2022) με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, από την Τρίτη 26 Απριλίου 2022.

Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι -ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

Λίγα λόγια για το έργο

Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από το διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ κι επηρεασμένος εκτός των άλλων από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο, ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

Αξιοσημείωτο είναι το πετυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό θέατρο από το 1948 έως το 1950 σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη όπου το ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν ,της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη , του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππίδης και του γιατρού Μπαρτόλο ο Χριστόφορος Νέζερ.

Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου | Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου | Σκηνικά, Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης |Μουσική επεξεργασία, Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου | Μουσική Διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου | Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος | Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα | Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη | Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου | Βοηθός Ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος / Φάνης Μουρατίδης /Γιώργος Συμεωνίδης /Ρένος Ρώτας /Νίκη Βακάλη/ Μάριος Πετκίδης / Γιάννης Ζαράγκαλης

Χορεύουν: Adolfo Vega / Σοφία Μαρτίου / Γκάμπριελ Μιρτσέα / Φαίδρα Νταϊόγλου / Κώστας Παπαματθαιάκης / Γιάννης Σμέρος / Κωστής Τσιαμάγκας / Τατιανή Χατζημπίνου

Μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου / Μαρίνος Γαλατσινός / Φοίβος Ζήτης /Αλέξανδρος Κασάρτζης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Μαριλένα Αναστασιάδου | Βίντεο Τρέϊλερ: Μαριλένα Αναστασιάδου | Σχεδιασμός Αφίσας: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος | Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

*Από 26 Απριλίου | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 26, Τετάρτη 27, Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 Απριλίου στις 21.00, Σάββατο 30 Απριλίου στις 18.00 & 21.00, Τετάρτη 4 Μαΐου στις 19.00, Πέμπτη 5 & Παρασκευή 6 Μαΐου στις 21.00, Σάββατο 7 Μαΐου στις 18.00 & 21.00, Κυριακή 8 Μαΐου στις 18.00| Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)| Εισιτήρια και πληροφορίες: viva.gr & εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής (τηλ. 2310 895 938)

“Η εποχή του κυνηγιού” στο Θέατρο Άνετον

h-epoxh-tu-kynhgiu-general-image.jpg

Εμπνευσμένη από την ταινία «Το Κυνήγι» (“Jagten” / “The Hunt”) των Δανών Thomas Vinterberg και Tobias Lindholm, «Η εποχή του κυνηγιού» σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα είναι η νέα παραγωγή της ομάδας θεάτρου Ars Moriendi, η οποία κάνει πρεμιέρα στην «Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης 2022» που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζεται στις 27, 28 και 29 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

  Σε μια φιλήσυχη κωμόπολη, ένας μοναχικός αλλά ιδιαίτερα αγαπητός δάσκαλος νηπιαγωγείου, ο οποίος προσπαθεί να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό του και να ξαναφτιάξει τη ζωή του, κατηγορείται από μία εξάχρονη μαθήτριά του – και κόρη του καλύτερου φίλου του – για μια ανάρμοστη πράξη, σεξουαλικού περιεχομένου. Ξαφνικά, ένας αθώος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της παιδοφιλίας και ένα ψέμα – αποκύημα της μεγάλης φαντασίας ενός μικρού κοριτσιού – εξαπλώνεται σαν ιός και «μολύνει» όλα τα μέλη της μικρής κοινότητας που, το ένα μετά το άλλο, αρχίζουν να βλέπουν στο πρόσωπο του δασκάλου το «τέρας» που απειλεί την κοινωνία τους. Χωρίς ίχνος λογικής και με πρόσχημα το κοινό «καλό», οι κάτοικοι της μικρής πόλης επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών που φέρνει στην επιφάνεια την κτηνωδία του όχλου, που είναι ικανός να φτάσει στα άκρα για να υπερασπιστεί το «σωστό».

  Για τρεις βραδιές, οι θεατές θα μετέχουν σε μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία και θα γίνουν μέλη μιας κοινότητας, για την οποία αλήθεια είναι αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι. Μπορεί ένα ψέμα να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα; Μπορεί το μίσος να ενώσει τους ανθρώπους; Υπάρχει ανθρωπιά στην «εποχή του κυνηγιού»;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας / Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ / Φωτογραφίες – Video: Momentum Photography – Cinematography / Γραφιστικός σχεδιασμός: Λίζα Γεωργοπούλου / Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου / Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi  

*Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης 2022

Επί σκηνής: Παύλος Δανελάτος / Κατερίνα Συναπίδου / Δημήτρης Φραγκούλης / Μαίρη Λιόλιου / Χρήστος Γαβριηλίδης / Λευτέρης Παναγιωτίδης / Θάνος Νίκας

*Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 & Παρασκευή 29 Απριλίου στις 21.30| Δημοτικό Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη)| Διάρκεια: 90 λεπτά|Εισιτήρια: 14€ κανονικό,  10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) | Προπώληση: viva.gr |Κρατήσεις θέσεων: 6932 412 121 (10:00-13:00) & 6971 95 95 29 (18:00-21:00)

“Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού” στο Θέατρο Αριστοτέλειον

o-tikhaios-thanatos-enos-anarkhikou.jpg

Ο ΤΥΧΑΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του «αναρχικού σιδηροδρομικού» ΤζουζέπεΠινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία.

 Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και, αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. 

 Λέει ο Ντάριο Φο:

«Το έργο παίζεται από τον καιρό που γράφηκε με αμείωτη επιτυχία. Ίσως γιατί στη ζωή πληθαίνουν κάθε τόσο η αιματοχυσία, οι βόμβες τα μεγάλα λόγια και τα μεγάλα σκάνδαλα… Πάντα από τα ίδια συστήματα που οργανώνουν τη βία και που δεν μπορούν να χωνέψουν αυτούς που δεν σκύβουν το κεφάλι.» 

Στην παράσταση μας το έργο, η πλοκή και η ανατρεπτική ματιά του συγγραφέα είναι η βάση για να σχολιάσουμε με χιούμορ την δική μας πραγματικότητα ακολουθώντας και την άποψη του Ντάριο Φο:

«Δεν θεωρώ ένα έργο μου ολοκληρωμένο, αλλά ανοιχτό σε συνεχείς διαφοροποιήσεις. Ακόμη και σήμερα όποιος ανεβάζει κείμενα μου σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου πρέπει να ξέρει πως έχει να κάνει με ένα υλικό ρευστό, ικανό να το προσαρμόσει κανείς και να το πλάσει στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας και να ανασύρει αναφορές που θα κάνουν την πλατεία του θεάτρου να θυμώσει, να σκεφτεί, να γελάσει.» 

 Με αφορμή το έργο του Ντάριο Φο η παράσταση στο Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ακολουθεί τα χνάρια ενός αρχετυπικού Γελωτοποιού.

Μία διαχρονική δαιμονική, αστεία και επικίνδυνη φιγούρα για κάθε εξουσία και κάθε στερεότυπο.

Αρχίζουμε από τη γέννηση του, τα ταξίδια του στον χώρο και στον χρόνο και καταλήγουμε στο εδώ και τώρα. 

 «Είμαι εδώ

είμαι μια στιγμή ,αφορμή για ρωγμή

με τιμή, χωρίς τιμή

είμαι το πάν – δωρεάν.

Έχω περίεργες ορέξεις

για λέξεις

με λόγια κοφτερά

κόβω τα φτερά

σε ψεύτες και απατεώνες.

Άλλα λόγια τα κάνω λάμες

που κόβουν τις παλάμες

αυτών που κλέβουν τους αγώνες

που βάζουν ψέματα στα βλέμματα

σε όσους γελάνε για να ξεγελάνε.

Όχι δεν διψάω για αίμα

θέλω να ρίξω φως στο ψέμα

σε αυτά που μένουν στα σκοτάδια

σ’ αυτούς που σκότωσαν με χάδια

Πήρα ανάσα μα δεν την κράτησα

Κοίτα πως τρέχω,

ποτέ δεν σταμάτησα

βρήκα την τέλεια ευκαιρία

να πω αυτή την ιστορία:

«Τον τυχαίο θάνατο ενός Αναρχικού» 

 Κι όλα αυτά σε μια παράσταση με δαιμονική ενέργεια, τραγούδια, ζωντανή μουσική και καυστικό χιούμορ από μια ομάδα ηθοποιών που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν διακωμωδώντας βιωματικά το δικό τους σήμερα μέσα από την ιστορία του έργου.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΣ / ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ / ΣΚΗΝΙΚΑ: ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: ΒΑΪΟΣ ΠΡΑΠΑΣ / ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: ΠΑΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ / ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ / ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΤΣΟΥ / ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΛΗΤΩ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ, ΡΕΑ ΣΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΒΡΟΥ / ΒΟΗΘΟΣ ΦΩΤΙΣΤΡΙΑΣ: ΣΤΕΒΗ ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗ

*Από 27 Απριλίου | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Κυριακή στις 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 | Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη) | Περισσότερες πληροφορίες & εισιτήρια: από 15€ , viva.gr

“Ερωτευμένα Άλογα” στη Μονή Λαζαριστών

erotefmena-alogha.jpg

Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα από την ομάδα «Εν Δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, μετά την παρουσίασή της στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία (Πολωνία, Βουλγαρία, Κύπρος και Πορτογαλία) με την υποστήριξη του προγράμματος Perform Europe την άνοιξη του 2022, επιστρέφει στην πόλη της Θεσσαλονίκης για 8 μόνο παραστάσεις.

Η παράσταση Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Τρίτο μέρος της τριλογίας Το Άλλο το Κανονικό, η οποία προέκυψε από την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών, με και χωρίς αναπηρία, ομάδας «Εν Δυνάμει» να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας. Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει. Μια παράσταση-ύμνος στην πηγαία ζωτικότητα, στη γενετήσια ορμή, σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Μια παράσταση που ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς και παραμερίζει εμπόδια για να μιλήσει για το ά-λογο, το ένστικτο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που τελικά επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» είναι μια ομάδα νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Ιδρύθηκε από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να στηρίξει και να διευκολύνει τα μέλη της να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. Όλες οι δράσεις της ομάδας αναπτύσσονται όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Μέσα από την καθημερινή σχεδόν συνύπαρξη των μελών της ομάδας «Εν Δυνάμει» και τη θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων συμβίωσης επιτυγχάνεται η βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της ομάδας καθώς και η καλλιέργεια και ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων όλων των μελών, συμβάλλοντας στην επιτυχή ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έχοντας σαν κύριο εργαλείο την έρευνα νέων μεθόδων επικοινωνίας η ομάδα οργανώνει και παράγει ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις στον χώρο των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία της τέχνης και συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας «Εν Δυνάμει» είναι η Ελένη Δημοπούλου. Η έδρα της ομάδας είναι στη Θεσσαλονίκη.

Τα Ερωτευμένα Άλογα αποτελούν το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας με τίτλο Το Άλλο το Κανονικό. Το πρώτο μέρος της τριλογίας, Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, μια παραγωγή της ομάδας «Εν Δυνάμει», παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2015), στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο 4th Our Stage Festival της Δρέσδης και στα 54α Δημήτρια, ενώ το δεύτερο μέρος Το Άλλο Σπίτι, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στα 51α Δημήτρια.

Και οι τρεις παραγωγές σκηνοθετούνται από την Ελένη Ευθυμίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου. Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν Δυνάμει» εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι Κανονικό είναι Άλλο;» και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».

Το κείμενο της παράστασης είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στο ζήτημα του έρωτα και της αναπηρίας και συντίθεται από επεξεργασμένα αποσπάσματα συνεντεύξεων και πρωτότυπα κείμενα των μελών της ομάδας. Μεταξύ άλλων, ακούγεται και το κείμενο της Γιώτας Τεμπρίδου «Η Σύμβαση», ενώ υπάρχουν διάχυτες αναφορές σε εμβληματικές φράσεις σπουδαίων στοχαστών και λογοτεχνών για αυτό που ονομάζουμε έρωτα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη– Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου / Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου / Έρευνα– Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου & Ομάδα «Εν δυνάμει» / Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου / Σκηνικά– Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ / Συνεργάτης σκηνογράφος: Richard Anthony / Σχεδιασμός φωτισμών: Richard Anthony, Βαγγέλης Μαρούλης / Χορογραφία – διδασκαλία κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος / Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Βιτόρια Κωτσάλου / Οπτικό περιβάλλον– Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος / Διεύθυνση φωτογραφίας βίντεο: Ορέστης Ψωμόπουλος / Μουσική: Ελένη Ευθυμίου, Οδυσσέας Γκάλλιος / Σχεδιασμός ήχου– Ενορχήστρωση: Οδυσσέας Γκάλλιος / Μάσκα: Μάρθα Φωκά / Οργάνωση παραγωγής: Richard Anthony / Μετάφραση στα αγγλικά: Έλλη Μαρμαρά/ Κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Μακρής, Δημήτρης Κουρδής / Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου / Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Σοφία Πατσινακίδου /Υπεύθυνος επικοινωνίας: Απόστολος Λιάπης / Φωτογραφίες των: Jacek Klejment, Παύλου Βρυωνίδη και Εύης Φυλακτού

Επί σκηνής: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος Πιάνο Γιώργος Χωλόπουλος.

Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο «Η σύμβαση» της Γιώτας Τεμπρίδου. Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

*Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Επιθυμητή η γονική συναίνεση για άτομα κάτω των 14 ετών.

*28-30 Απριλίου & 04-08 Μαΐου | Τετάρτη & Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00| Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Διάρκεια: 110 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Εισιτήρια & περισσότερες πληροφορίες: viva.gr & εκδοτήρια ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών

“Το Καθαρό Σπίτι” στο θέατρο Τ

katharo-spiti.jpg

Έχετε ακούσει ποτέ την έκφραση «πέθανα στα γέλια»;

Καμιά φορά συμβαίνει.

Μία οικιακή βοηθός που απεχθάνεται το καθάρισμα και ονειρεύεται να γίνει κωμικός. Μία πετυχημένη γιατρός που θέλει οι άλλοι να κάνουν όλα όσα πρέπει, χωρίς να τους το ζητάει. Μία αδερφή, νοικοκυρά, που λατρεύει τη σκόνη γιατί το ξεσκόνισμα την κάνει να νιώθει ότι προοδεύει. Ένας σύζυγος, επίσης γιατρός, που χωρίζει επειδή βρήκε την αδερφή ψυχή του σε μία μεγαλύτερη ασθενή του. Και μία αντισυμβατική ασθενής που «πεθαίνει στα γέλια».

«Το Καθαρό Σπίτι», μία απρόβλεπτη κωμωδία της βραβευμένης Αμερικανίδας Sarah Ruhl, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο Τ το φθινόπωρο του 2021, επιστρέφει για λίγες παραστάσεις! Το έργο, υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ το 2005 και ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκηνές του εξωτερικού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Ευαγγελίας Κιρκινέ και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τις μπερδεμένες ζωές και τις σχέσεις τους, ανακαλύπτοντας, μέσα από εκπλήξεις και ανατροπές, ότι η ομορφιά κρύβεται στις μεγαλύτερες αναποδιές της ζωής. Το έργο της Sarah Ruhl είναι μία ανατρεπτική κωμωδία που εστιάζει στις περίπλοκες σχέσεις των γυναικών, στους ρόλους τους αλλά και τα στερεότυπα που τις περιβάλλουν, και μιλά για την αγάπη, την αλλαγή και τη λύτρωση, θυμίζοντάς μας ότι το αληθινό νόημα της ζωής βρίσκεται στους άλλους.

Κι αν ακούσετε ανέκδοτα σε άλλη γλώσσα, δεν έχει σημασία. Ακόμα και όταν δεν καταλαβαίνουμε τα αστεία που μας κάνει η ζωή, η πιο σοφή αντίδραση είναι να γελάσουμε όπως και να’χει.

Η παράσταση ανεβαίνει με την οικονομική στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

*Πρεμιέρα: 29 Απριλίου | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 21.30, Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 20.00 έως 29 Μαΐου| Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη) | Διάρκεια: 100 λεπτά| Εισιτήρια: 15€ κανονικό / 12€ φοιτητών & άνω των 65 / 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & πολυτέκνων | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ οι πρώτες 2 ώρες, +1€ για κάθε επόμενη ώρα

“Εδώ γελάμε” στο Vergina Theatro

edw-ghelame.jpg

Η νέα παράσταση των Μάκη Δελαπόρτα και Στέλιου Παπαδόπουλου, έρχεται στο Vergina Theatro για να μας χαρίσει απλόχερα αυτό που τόσο μας λείπει τελευταία… το γέλιο!

 Μια σύγχρονη μουσική σάτιρα με ξεκαρδιστικά νούμερα, απίθανες καταστάσεις καθημερινής τρέλας, υπέροχα τραγούδια και χορό!

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Καστάνη, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Τάνια Τρύπη, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Βίκυ Κάβουρα και ο Θοδωρής Πανάς, μαζί με τον Μάκη Δελαπόρτα, παίζουν χορεύουν, τραγουδούν και απαντούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στα πιο καυτά ερωτήματα του σήμερα!

 «Κάθε πέρυσι και καλύτερα; Πώς περάσαμε στην καραντίνα; Εμβολιασμένοι ή αρνητές; Ποιος πάει και ποιος έρχεται στη Μύκονο; Τι υστερία είναι αυτή με τα social media; Πόσο politically correct είμαστε; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τις διαφημίσεις, τα σίριαλ και τα reality; Τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Γιατί η γυναίκα είναι «το ωραιότερο πλάσμα του κόσμου;».
 Μια μουσική σάτιρα γραμμένη με ζωηρό λόγο, μπρίο, ανατροπές και αυθόρμητες ατάκες, που θα σας κάνουν να λυθείτε από τα γέλια.

Συμμετέχει 10μελής ομάδα μουσικών & χορευτών / Σκηνοθεσία: Μάκης Δελαπόρτας / Χορογραφίες: Θοδωρής Πάνας / Ενορχήστρωση: Κωνσταντίνος Παγιάτης 

*Κάθε Παρασκευή & Σάββατο από 29 Απριλίου στις 22.00| Vergina Theatro| Εισιτήρια: από 20€ με 1 ποτό |
Περισσότερες πληροφορίες: 2310 491 291, viva.gr | Προπώληση: Καζίνο, viva.gr, Public, Wind, Media Markt

Μουσική

“Baby on Board στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

baby-on-board.png

Με αφορμή την παρουσίαση της καινούργιας του δισκογραφικής δουλειάς, ο Baby on Board σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στη συναυλία που θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Απριλίου, στις 21.30, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Θεσσαλονίκη.

Ήρθε η στιγμή της συνεύρεσης και πάλι. Συνταξιδιώτες σε ένα απίθανο ταξίδι που κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό. Με όχημα έναν υπέροχο πλανήτη. Τον «Πλανήτη της Αγάπης». Αυτός είναι και ο τίτλος του βινυλίου που θα παρουσιαστεί το βράδυ στις 30/4.
  Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με ολόφρεσκα τραγούδια. Συνοδοιπόροι μαζί του έξι καταπληκτικοί μουσικοί, που θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο. Ελάτε να επικοινωνήσουμε στη γλώσσα των ανθρώπων.
Βιογραφικό Baby on Board: Ο Baby on Board/Δημήτρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε θέατρο στην Ελλάδα και ηχητικές τέχνες στο Middlesex University of London. Είναι μουσικός από το 1985 και ηθοποιός από το1994. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και ταινίες μεγάλου μήκους ενώ έλαβε βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Σχοινοβάτης» της Μελίνας Τσαμπάνη και «Μόνο Sex» του Μιχάλη Κωνσταντινίδη. Από το 2008 είναι συνιδρυτής του Κέντρου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών Α4Μ. Το 2006 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία Dissonance Records και το 2021 με όνομα, Baby on Board, κυκλοφόρησε την τελευταία δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο Πλανήτης της Αγάπης». www.dimitrispapadopoulos.gr

Μαζί του έξι εξαιρετικοί μουσικοί:

Αλεξάνδρα Γκουντούλια: Φωνή Άκης Γελαδάρας: Κιθάρα ( Ηλεκτρική/Ακουστική) Ιάσων Γερεμτζές: Κρουστά Παύλος Μιχαηλίδης: Πλήκτρα Πέτρος Δαμιανίδης: Double Bass Maria Hristova : Cello

*Σάββατο 30 Απριλίου στις 21.30 | Ώρα προσέλευσης: 21.00| Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά) | Περισσότερες πληροφορίες: 6943 906090, & [email protected]

Παγκόσμια ημέρα Jazz στο cafe Allegro

jazz-day.jpg

Η διάσταση και το ηχόχρωμα της τζαζ μουσικής μέσα από το ρεύμα της pop & soul και της πρώτης ελληνικής προσέγγισης μουσικής που όλοι αγαπήσαμε και σιγοτραγουδήσαμε κι έχουμε στ’αυτιά μας από την νεαρή μας ηλικία με χαρακτήρα τζαζ χρωμάτων.

Στον περίπατο της τζαζ δεν θα λείψουν φυσικά γνωστές μελωδίες και τζαζ ακούσματα, με την πινελιά και την δημιουργικότητα του εξαιρετικού Έλληνα μουσικού και bandleader Γιώργου Τρύφων που επιμελείται σε κάθε του project με πολλή προσοχή και μεράκι όπου βγάζει τα συναισθήματα του κόσμου και τον παρασέρνει σε κύματα από Jazz Emotions. Το σχήμα του, Be Flat (Bb), απαρτίζεται από εξαιρετικές μουσικούς, την καταξιωμένη στον χώρο της τζαζ σκηνής Χριστίνα Ζιρίδη στην φωνή και την ταλαντούχα Σοφία Μωϋσιάδου στο τενόρο σαξόφωνο.

Στο 1ο μέρος η βραδιά θα πλαισιωθεί δίνοντας την μουσική ταυτότητα της τζαζ στο μουσικόφιλο κοινό, σημαντικές – ιστορικές πληροφορίες μέσα από την έρευνα της Κρίσιλα Λέτα “Η Τζαζ στην Ελλάδα τη δεκαετία 1920 – 1930” και ειδικά στην Θεσσαλονίκη την συγκεκριμένη δεκαετία.

Προτού μπούμε στο κλίμα της τζαζ μουσικής από τους Be Flat, οδεύοντας έτσι μουσικά για το 2ο μέρος, στο ενδιάμεσο οι Jazz Suites – ποιήματα του Γιώργου Παπαδόπουλου- θα μας παρασύρουν σε μια άλλη διάσταση με υπόκρουση jazz ήχων κι αυτοσχεδιασμού με την βοήθεια και την συμβολή του πιανίστα Γιώργου Τρύφων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι αφιερωμένη σε κάποιους ανθρώπους που αγαπήσαμε πολύ, είχαν δώσει το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στην τζαζ σκηνή και γενικά στον πολιτισμό, και μας άφησαν πρόσφατα. Νίκο Ψοφογιώργο – Όλγα Ταμπουρή Μπάμπαλη – Milcho Leviev – Χρήστο Γερμένογλου

Με την υποστήριξη του Ομίλου Nee Hu.M.A.N.S. Όμιλος Νέων, Επιστημόνων & Επαγγελματιών Ελλάδος Υπό την αιγίδα του Ομίλου Unesco Τεχνών – Λόγου κι Επιστημών Ελλάδος

*Τετάρτη 27 Απριλίου στις 21.00| Cafe Allegro, Μέγαρο Μουσικής (Μ2) | Συμμετοχή 10 ευρώ (ελεύθερο πάρκινγκ)

Stand Up Comedy “ΜΗ ΑΣΜΑΤΑ” στη Μικρή Σκηνή

mikri-skini.jpg

Η “Μικρή Σκηνή”, μια νέα μουσική σκηνή στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 τους Αλ. Χαριζάνη και Θ. Αυγερινό στο μουσικό stand up comedy “Μη Άσματα”. 

  Την Παρασκευή 29 Απριλίου η άθλια κωμική μουσική παράσταση του Αλέξανδρου Χαριζάνη και του Θάνου Αυγερινού έρχεται στην Μικρή Σκηνή για μια διαστημική εμφάνιση, με δοκιμασμένο και αδοκίμαστο υλικό! Tο stand up comedy μπλέκεται με νότες και μελωδίες και υπόσχεται άφθονο γέλιο. Τι μπορεί να πάει στραβά;

Η  “Μικρή Σκηνή” είναι μια νέα μουσική σκηνή και πολυχώρος πολιτισμού που στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο FB Μικρή Σκηνή ή να επικοινωνήσετε με την κα. Βίκυ Χουζούρη στο 697 2222982 και στο [email protected].

*Παρασκευή 29 Απριλίου στις 21.30 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα) | Κρατήσεις: 6944503542

“Κρητών Ακούσματα” στη Μικρή Σκηνή

krhton-akusmata.jpg

Η “Μικρή Σκηνή”, μια νέα μουσική σκηνή στην Κ. Τούμπα, Επταλόφου 14, παρουσιάζει το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 τους Αρ. Καμηλάκη, Β. Ουζουνίδη και Λ. Παύλου σε μία κρητική βραδιά με τίτλο “Κρητών Ακούσματα”.

Το Σάββατο 30 Απριλίου μουσικές της Κρήτης, σκοποί και τραγούδια από τη μουσικό χάρτη της Μεγαλόνησου με έμφαση στη βιολιστική παράδοση της Δυτικής Κρήτης και της περιοχής της Κισσάμου, αλλά και κομμάτια από το ευρύτερο ρεπερτόριο και την έντεχνη δημιουργία του νησιού. Στο βιολί και τραγούδι η Αρετή Καμηλάκη, στο λαούτο και τραγούδι ο Βαλάντης Ουζουνίδης και στα κρουστά ο Λευτέρης Παύλου.

Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια νέα μουσική σκηνή και πολυχώρος πολιτισμού που στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του στούντιο “Αγροτικόν” στην Κ. Τούμπα και ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο FB Μικρή Σκηνή ή να επικοινωνήσετε με την κα. Βίκυ Χουζούρη στο 697 2222982 και στο [email protected].

*Σάββατο 30 Απριλίου στις 21.30 | Μικρή Σκηνή (Επταλόφου 14, Κάτω Τούμπα) | Κρατήσεις: 6944503542


Χορός

“Restart” στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

restart.jpg

ο “Restart” είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο που ενορχηστρώνει κάθε ξεχωριστό όργανο το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο του χορού, εντός αλλά και εκτός της πόλης. Μια βραδιά χορού αφιερωμένη στους νέους χορογράφους, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν αποσπάσματα από έργα τους σε ομαδικές ή ατομικές χορογραφίες. Με πυξίδα το μυαλό και οδηγό το σώμα τοποθετούνται μέσα από την Τέχνη του χορού σε οτιδήποτε ενδέχεται να τους απασχολεί.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Χορού* που αποσκοπεί να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. Νέοι αλλά και καλεσμένοι χορογράφοι στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από την Τέχνη του σώματος.

Το “Restart” αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε άνθρωπο που η διαίσθηση και η μυϊκή μνήμη τον οδηγούν σε ένα καλύτερο παρόν για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.

Συμμετέχουν στη Βραδιά: “In Movement” Workshop, (χορεύουν συμμετέχοντες του workshop “In Movement” του Blenard Azizaj) / Γιάννης Μαργαρώνης / Under Construction Project / Βίβιαν & Αλέξης / Μαρίνα Στεργιοπούλου / Ευγενία Ψωμιάδου / Μαρίλια Γράντζα, Εβελίνα Τούμπε, Περικλής Σιούντας, Άρης Παπαϊωάννου / Wildfire- Κατερίνα Τασίδου

*Παρασκευή 29 Απριλίου | Ώρα: 21.00-22.15| Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά)| Εισιτήρια: κανονικό 12€, μειωμένο 10€, ομαδικές κρατήσεις 8€ | Προπώληση: viva.gr | Περισσότερες πληροφορίες:  [email protected] ή 6944510579 | Διοργάνωση: Pas Par Tu


Παρουσιάσεις

“Οδύσσειες σωμάτων – Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο” στο Θέατρο Αμαλία

odysseies-somaton.jpg

Το Σάββατο 30 Απριλίου στις 21:0 0 , το Θέατρο Αμαλία θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Οδύσσειες σωμάτων – Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο» ,με αφορμή την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ της Άννας Βοργία , Νίκος Κούνδουρος « …με αυτά πορεύτηκα» , η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο στις 20:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θανάσης Λάλας: Εικαστικός, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης: Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος

Λίγα λόγια για την ταινία: Το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη είναι μία βιογραφική ταινία για τον Πάπα του ελληνικού κινηματογράφου, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου.

Πρόκειται για το τελευταίο ελληνικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε σε φιλμ 35 χιλιοστών, στο οποίο συμμετέχουν, πέραν του Νίκου Κούνδουρου αυτοπροσώπως, οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες που δεν είναι πια στη ζωή: Μεταξύ τους, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Αλέκος Φασιανός, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Τάσος Ζωγράφος, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Κυριάκος Κατζουράκης, ο Παύλος Μάτεσις κ.α.

Το τραγούδι της ταινίας, που ερμηνεύει ο Παντελής Θεοχαρίδης, έγραψε ο Ηλίας Λιούγκος σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες 21ου αι. και συμπεριλήφθηκε από τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, στη λίστα με τα δέκα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης. *Διάρκεια: 83 λεπτά

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπορούσες να τον αναζητήσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Αν του τηλεφωνούσες και μες τα βαθιά μεσάνυχτα, «λέγε» θα άκουγες ατάραχα και ανέκπληκτα τη φωνή του να απαντά! Μπορεί να ήσουν φίλος, ή λιγότερο φίλος, η ανταπόκριση θα ήταν ίδια, ο ίδιος φυσικός, καθαρός, ζεστός ανθρώπινος τρόπος.

«Αν κάποιος σε αναζητά μεσ’ τη νύχτα, σημαίνει πως συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό, ή είναι τόσο βλάκας. Και για τα δύο ενδιαφέρομαι να μάθω», έλεγε. «Όταν θέλω να σταθώ όρθιος, βάζω μπροστά εκείνο το πείσμα το Κουνδουρέικο, να με βοηθήσει να παραμείνω σα βράχος, στέρεος και δυνατός. Κατά τ’ άλλα ο λόγος δικός μου, δικές μου και οι πράξεις. Το δίκιο και το άδικο δικά μου και τα δυο».

Ιδιοφυής, συγκροτημένος, αποφασιστικός, πεισματάρης, μα πάνω απ΄ όλα, αντάρτης δράκοντας του τρόπου μας! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ, Νίκος Κούνδουρος « …με αυτά πορεύτηκα» της Άννας Βοργία , στις 20:00 , θα μιλήσουν ο Αντώνης Μποσκοίτης και ο Θανάσης Λάλας

*Σάββατο 30 Απριλίου στις 20.30 | ΠΡΟΒΟΛΗ Ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, «Οδύσσειες σωμάτων – Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο» στις 21.00|Θέατρο Αμαλία | Γενική είσοδος: 7€ | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 842 509

 “Οδύσσεια” & “Ιλιάδα” της Μερόπης Βλάχου στο καφέ Ζώγια – βιβλίο τσάι και συμπάθεια

bivlioparoysiasi.jpg

Τα βιβλία της Μερόπης Βλάχου «Οδύσσεια» – «Ιλιάδα» θα παρουσιαστούν το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 και ώρα 7 στο καφέ «Ζώγια – βιβλίο τσάι και συμπάθεια” (Αλ. Σβώλου 54 Θεσσαλονίκη). Για τα βιβλία θα μιλήσουν: -Χρήστος Μπιμπίτσος, συγγραφέας -Ιωάννα Αμπατζή, εικονογράφος-συγγραφέας -Άρτεμις Γιαννούλτση, φιλόλογος

Μουσική θα παίξει η Γιώτα Τσόκα και θα τραγουδήσει ο Δημήτρης Πρατσινάκης.
 
 Πρόκειται για διασκευές των γνωστών έργων του Ομήρου, και απευθύνονται για μικρούς και μεγάλους. Τα βιβλία έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Μολύβι και η εικονογράφηση είναι της Ιωάννας Αμπατζή. Η Μερόπη Βλάχου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι φιλόλογος σε γυμνάσιο της Έδεσσας. Έχει ακόμη εκδώσει: Διογένης ο σκύλος (2018, Βάρφης), Δωδέκατη Νύχτα Μια ιστορία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2020, Μολύβι), Η τρικυμία Μια ιστορία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2021, Μολύβι).
*Σάββατο 30 Απριλίου στις 19.00| Καφέ “Ζώγια – βιβλίο τσάι και συμπάθεια” (Αλ. Σβώλου 54. Θεσσαλονίκη)

Εικαστικά-Εκθέσεις

Σπονδυλωτή έκθεση «Κοινό Κτήμα»@MOMusContemporary (Α’ μέρος)

kino-kthma-momus.jpg

«Κοινό Κτήμα» ονομάζεται η νέα, σπονδυλωτή έκθεση του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί σε όλους τους χώρους περιοδικών εκθέσεων του μουσείου και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που περιήλθαν στην κατοχή του MOMus στο σύνολό του μέσα στα τρία χρόνια από τη συγκρότησή του.

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης (11 Μαρτίου – 25 Σεπτεμβρίου 2022) παρουσιάζονται τα έργα των δωρεών που αποκτήθηκαν με την γενναιόδωρη χειρονομία των καλλιτεχνών και των ιδιωτών δωρητών προς το ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης την τελευταία τριετία.

Στόχος της έκθεσης είναι να εστιάσει στο συλλογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης που ανταποκρίνεται σε συλλογικές αφηγήσεις, πέρα από θεματικές και εννοιολογικές ερμηνείες. Οι τοποθετήσεις των σύγχρονων δημιουργών παραμένουν πολυφωνικές καθώς επαναδιαπραγματεύονται το μέσο της τέχνης τους μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την χαρακτική, τα νέα μέσα και τις ψηφιακές εφαρμογές και επιτρέπουν μια πολυδιάστατη εικαστική προσέγγιση της εποχής μας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου & Κατερίνα Σύρογλου, ιστορικοί της τέχνης και επιμελητές MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Καλλιτέχνες: Tania Bohuslavska, David Bergé, Rinku Chaudhary, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Hans Giesen, Δημήτρης Ζουρούδης, Λίζη Καλλιγά, Άρης Κατσιλάκης, Γιάννης Κουνέλλης, Φουστί Λαμέ, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρης Μαρωνίδης, Sanyaa Mehrota, Χριστίνα Μήτρεντσε, Νάκης Παναγιωτίδης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Παππάς, Λυσίμαχος Πολυχρονίδης, Βασίλης Πούλιος, Bernhard Quade, Ξενής Σαχίνης, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Αθηνά Τάχα, Βίκυ Τσαλαματά, Βιβή Τσιόγκα, Arda Yalkin, Μανώλης Χάρος, Μαρία Χουλάκη

*Την έκθεση πλαισιώνουν ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικές δράσεις. | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, 54636, Θεσσαλονίκη)

ΕΚΘΕΣΗ «Μία Μάσκα Δρόμος» στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη- Κέντρο Έρευνας Μάσκας, στη Μελίκη Ημαθίας

ekthesh-melikh.png

Ο Θρακικός αρχετυπικός Καλόγερος με τα πολυσπόρια και τον θίασο του συναντά την μητέρα της χαρακτικής ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, τους καθηγητές-διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε μια μοναδική έκθεση με θέμα «Μία Μάσκα Δρόμος» η οποία εγκαινιάζεται Σάββατο 19 Μαρτίου 12μ. 2022 στους χώρους του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη- Κέντρου Έρευνας Μάσκας, στη Μελίκη Ημαθίας.

Περισσότερα από 100 μάσκες και έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, video art και installations παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή. Το κάθε έργο-μάσκα με την δική του αφήγηση και το δικό του ξεχωριστό διαχρονικό, ανθρωπολογικό και καλλιτεχνικό του αφήγημα.

Ο Τζαμάλαρος των Αιγών, ο Πορφυρογέννητος 10ος αιώνας, ο Γεώργιος Βιζυηνός 1888, ο λαϊκός Κωστιανός –Θρακιώτης τελεστής, η Βάσω Κατράκη, οι καθηγητές-διδάσκοντες και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ σύνευρα και μεταφυσικά επικαιροποιούν την ανθρώπινη έκφραση και αναγκαιότητα μέσα από εκφραστικές πρακτικές και αισθητικές φόρμες όπου το κλασικό ξεπερνάει την μετανεοτερικότητα και συναντά το λυκαυγές της ανθρώπινης ιστορίας.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΚΑΣ, κλάδος του ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ μοναδικό στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, με την μεγάλη και πολυσυλλεκτική αυτή έκθεση εγκαινιάζει ταυτόχρονα σειρά και άλλων σημαντικών δράσεων με βάση την επιστημονική γνώση, τεκμηρίωση και λαϊκή τεχνογνωσία (φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις, περιγραφές, μαρτυρίες, εκδόσεις κ.α).

Σκοπός του η παρουσίαση – αποκάλυψη στο κοινό με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές, εκδόσεις, κατασκευές και παρουσιάσεις ενός πολυσήμαντου και ιδιαίτερου λαϊκού μαγικοθρησκευτικού-μεταφυσικού και διαδραστικού πολιτιστικού στοιχείου και η απασχόληση επιστημόνων, ερευνητών, λαογράφων, αρχαιολόγων, εικαστικών καλλιτεχνών, συντηρητών, λαϊκών κατασκευαστών, μουσικών και κατασκευαστών λαϊκών οργάνων, όπως και η δημιουργική – εκπαιδευτική απασχόληση και γνώση μαθητών και φοιτητών.

Επιμέλεια έκθεσης Μανόλης Γιανναδάκης καθηγ, Χαρακτικής, Γιώργος Τσακίρης καθηγ. Ζωγραφικής , Άρης Κατσιλάκης, επίκουρος καθηγ. Γλυπτικής, Μαρία Χειμωνοπούλου αρχαιολόγος- Δρ. Αρχαιολογίας.

*Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού Κέντρου-Κέντρου Έρευνας Μάσκας | Διάρκεια έκθεσης έως 1η Μαίου 2022

ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ: Από τα μενχίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου

afisa-nuraghi.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών και των πολιτιστικών ανταλλαγών με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, συνεχίζει τη συνεργασία με την Αυτόνομη Περιφέρεια και τα Μουσεία της Σαρδηνίας με μια μεγάλη έκθεση που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση με τίτλο, ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟ ΝΗΣΙ. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από λίθο στην καρδιά της Μεσογείου, αφιερωμένη στους αρχαίους μεγαλιθικούς πολιτισμούς της Σαρδηνίας που εξακολουθούν να γοητεύουν με τα μυστήρια που κρύβουν. Ένα μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από τη Σαρδηνία, ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου, ένα σταυροδρόμι πολιτισμικών και εμπορικών επαφών, όπου αναπτύχθηκαν μοναδικοί και πρωτότυποι πολιτισμοί που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και έρευνας.

Το Βερολίνο στις 30 Ιουνίου 2021 αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό. Ακολούθησε η Αγία Πετρούπολη με το Μουσείο Ερμιτάζ και σειρά έχει η Θεσσαλονίκη και τέλος η Νάπολη, τέσσερις στάσεις μιας ξεχωριστής διαδρομής με διάρκεια από τα τέλη Ιουνίου 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 11 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή έως τις 15 Μαΐου 2022 παρουσιάζοντας μοναδικά ευρήματα ορισμένα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ένας από τους γίγαντες-πολεμιστές του Μόντε Πράμα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάλιαρι. Η μουσειακή παρουσίαση των εκθεμάτων εμπλουτίζεται με ενημερωτικά κείμενα αλλά και οπτικό και ηχητικό υλικό που μας μεταφέρουν την αύρα της Μεσογείου μέσα από τη γοητεία και το μυστήριο του σαρδηνιακού πολιτισμού.

*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Από 11 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαΐου | Την έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, ενώ θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό | Δωρεάν είσοδος

Έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

xalepas-ekthesh.jpg

Η μυθιστορηματική ζωή του σημαντικού Έλληνα γλύπτη μέσα από μια έκθεση που διατρέχει όλη του τη ζωή. Το μεγαλείο της τέχνης του, οι τρικυμίες και οι φωτισμένες στιγμές του μέσα από έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα έκθεση με τίτλο: «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν», σε συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στις 18:30 από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου.

Αφετηρία της μεγάλης έκθεσης για τον Γιανούλη Χαλεπά είναι η πρόσφατη απόκτηση ενός μεγάλου συνόλου γλυπτών και σχεδίων από το Ίδρυμα Ωνάση. Πρόκειται για ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής της Ειρήνης και Βασιλείου Χαλεπά, των ανιψιών του καλλιτέχνη, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1930 τον έφεραν από την Τήνο στην Αθήνα, όπου δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα και πάρα πολλά σχέδια στα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του (πέθανε 15 Σεπτεμβρίου 1938). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη συλλογή για το έργο και τη ζωή του Χαλεπά, μια και διέσωσε σημαντικά έργα της πρώτης, της δεύτερης και, κυρίως, της τρίτης περιόδου της καλλιτεχνικής του παραγωγής.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 έργα (γλυπτά, σχέδια, κατάστιχα). 80 από αυτά ανήκουν στη Συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση ενώ τα υπόλοιπα είναι από τη Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου, την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ) Τήνου και το Μουσείο Γιανούλη Χαλεπά Πύργου Τήνου αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Στην έκθεση δίνεται έμφαση σε θέματα που ο Γιανούλης επέλεξε να δουλέψει σε όλη του τη ζωή: παρουσιάζονται μαζί και οι Μήδειες (μία από κάθε περίοδο), δέκα από τους 12 Σάτυρους και Έρωτα, το Παραμύθι της Πεντάμορφης κ.ά. Εμβληματικό για την περίοδο της Αθήνας είναι το γλυπτό Οιδίπους και Αντιγόνη. Εξαιρετικά επιτύμβια, αμφίπλευρα έργα, έργα σε σχέση με την αρχαιότητα, πορτρέτα και θέματα με τύπους καθημερινής ζωής, ολοκληρώνουν μια ανανεωμένη διεισδυτική περιδιάβαση στο έργο του. Πρώιμα έργα του στο Βουκουρέστι, καθώς και η ζωή του καλλιτέχνη στην Τήνο και στην Αθήνα, ζωντανεύουν με σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό.

Στην έκθεση αυτή για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό όλα μαζί τα κατάστιχα που σώζονται, με αναφορές και συνδέσεις -όπου υπάρχουν- με έργα της έκθεσης και όχι μόνο. Αναφέρονται στο εργαστήριο του πατέρα του και τη συνεργασία του με άλλους γλύπτες (Δημήτριος Φιλιππότης-Θεριστής σε μάρμαρο, επίσης στη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση), σε επιτύμβια στο Βουκουρέστι της α’ περιόδου κ.ά. Από τις σελίδες τους προέρχεται ο τίτλος ΔΟΥΝΑΙ-ΛΑΒΕΙΝ, που ταιριάζει με την παραγωγική διαδικασία στη γλυπτική του Γιανούλη (πρότυπα, επιρροές, νέες δημιουργίες).

Το ΔΟΥΝΑΙ και ΛΑΒΕΙΝ στις σελίδες των κατάστιχων, εκφράζει απόλυτα το πάρε-δώσε μορφών, θεμάτων, παραγγελιών και τις συνέπειές τους μέσα στο έργο του Χαλεπά, αλλά και του εργαστηρίου του πατέρα του: ανταλλαγές (δάνεια, αναφορές) με γλύπτες, σύγχρονούς του ή παλιότερων εποχών, που επηρεάζουν τις επιλογές, το έργο του, την καλλιτεχνική του δημιουργία. «Όποιος παίρνει δίνει και όποιος δίνει παίρνει», διατυπώνει σοφά ο Δημήτρης Μαρωνίτης για «την παραγωγική αξία που έχει στον καλλιτεχνικό τομέα η μέθοδος της αμοιβαιότητας».

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σε βιβλιοπωλεία, σε παραγωγή του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος Ωνάση και σχεδιασμό του Grid Office.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πάντα με την πιστή τήρηση των μέτρων που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης και δίγλωσσης έκδοσης/καταλόγου: Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος.

*Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159A), Θεσσαλονίκη | Έως Κυριακή 5 Ιουνίου | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά | Είσοδος: 5 € | Τηλ. Υποδοχής του Ιδρύματος: 2310247111

“mix ‘n’ match” στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

mixnmatch-ekthesh.jpg

Στην έκθεση θα υπάρχουν έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αληθεινού, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Κωστή Δαμουλάκη, Θανάση Δάπη, Όπυ Ζούνη, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκου Κρυωνίδη, Γιώργου Λάππα, Σταμάτη Λάσκου, Γιώργου Μπουζιάνη, Γιώργου Τσακίρη, Γιάννη Τσαρούχη, Costis, Henri Matisse, Joan Miro, Pavlos, Pablo Picasso, Takis, Andy Warhol

*Εγκαίνια Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, 17.00 – 21.30 | Λειτουργία έκθεσης όλο τον Απρίλιο μέχρι 7 Μαϊου | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 240416 | ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00

Έκθεση ζωγραφικής Pictorial Pilgrimage της Λενιώς Grohmann

pictorial-pilgrimage.jpeg

Οι πίνακες της Λενιώς Grohmann είναι σαν ανοίγματα σε υποσυνείδητους τόπους. Ο θεατής “βγαίνει από τον ημερήσιο κοινό κόσμο σε μια περιοχή υπερφυσικών θαυμάτων”*, ολομόναχος σε ένα προσκύνημα στον εσώτερό του εαυτό. Τα σκιερά δέντρα και τα φιδοειδή μονοπάτια επιβάλλουν σταδιακά τους λεπτούς ρυθμούς τους, μια περιπέτεια μέσα από φωτεινά ίχνη χρώματος και ζεστούς τόνους, στοιχεία βοτανικής που φρουρούν το πέρασμα από το γνωστό στο άγνωστο. Είναι ένα κάλεσμα σε μια ζωτική εμπειρία, στη συναισθηματική απελευθέρωση, σε μια επαφή με κάτι που ο θεατής δεν γνωρίζει, δεν καταλαβαίνει, επομένως είναι ένα κάλεσμα σε μια μεταμορφωτική διεύρυνση.

*Διάρκεια έκθεσης: Απρίλιος 2022 | Τρ.-Πε.-Πα.: 18:00-21:00, Τετ,-Σαβ.: 11.00-15.00 | Ρωμανού 5 2310 226 552, Θεσσαλονίκη

“Μικρές Οδύσσειες” Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών στο Γενί Τζαμί

mikres-odyssies.jpg

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γενί Τζαμί την εικαστική έκθεση «Μικρές Οδύσσειες», μία διοργάνωση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Van Abbe House Eindhoven της Ολλανδίας και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πρόκειται για έκθεση Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, η θεματική της οποίας αφορά στην απόδοση της προσωπικής οδύσσειας του εκάστοτε καλλιτέχνη-δημιουργού, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του καθενός, αντανακλώντας τη σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική που βίωσε η χώρα σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008.

Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα.

Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις “Μικρές Οδύσσειές” τους.

Συμμετέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες: Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ιωάννης Μονογυιός, Ευθύμης Μουρατίδης, Ιωάννης Μπελημπασάκης, Αγγελική Μπρισνόβαλη & Νίκη Γρυλλάκη, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev

Συμμετέχοντες Ολλανδοί καλλιτέχνες: Anouk Bax, Gery Bouw, Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de Kort, Esther Kokmeijer, Lizetteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis

Στόχος της έκθεσης είναι να «συνομιλήσουν» καλλιτέχνες του βορρά και του νότου με το κοινό και να εκφράσουν τις δικές τους ιστορίες.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και σεμινάρια φωτοχαρακτικής.

*Διάρκεια: 11 Μαρτίου μέχρι 05 Μαΐου 2022 | Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) | Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 546 41) | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 10.00 – 4.00μμ, Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Karma 2g στη Toss Gallery

karma-twogee.jpg

Επηρεασμένος από την hip-hop κουλτούρα και μουσική, ο KARMA 2G ξεκίνησε το 1997 να αναπτύσσει σχεδιαστικούς πειραματισμούς στο χαρτί και χρησιμοποιώντας σπρέι να οικοδομεί την καλλιτεχνική του πορεία ως graffiti και street artist τόσο ενταγμένος σε hip hop crew( Wsk (walls screw kings) μετά Anb (art n’ bombing) ,αργότερα Hcw (hate clean walls) και τελικώς στους 2G όσο κι ατομικά.

Στο πλαίσιο της τριήμερης ατομικής του έκθεσης στην Toss Gallery του La Doze, παρουσιάζεται μια επιλογή σχεδίων του σε χαρτί, που το τελευταίο διάστημα εμπλουτίζει με δημοφιλείς χαρακτήρες των Marvel και DC Comics.

Οι πολλαπλές συμμετοχές του σε διαγωνισμούς (Chromopolis, Meeting Of Styles (τελευταία συμμετοχή Mos Albania 2021), Saf, Outacity, Streetmode, (όπου τα τελευταία δυο χρόνια έχει αναλάβει υπεύθυνος του τμήματος του graffiti), Write4gold όπου βγήκε πρώτοs στην Ελλάδα το 2005 με το crew SFN και τρίτος στην Ευρώπη στο Βερολίνο το 2006,Battle of the best 2006,2007,2008 που διοργανώθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου στο δεύτερο κατά σειρά βγήκε νικητής ενώ στο τρίτο μετείχε ως κριτής, αλλά και σε μικρές ομάδες –όπως η art for school, στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνει και φιλοτεχνεί έργα σε σχολεία ανά την Ελλάδα– φαίνεται να έχουν διαμορφώσει καθοριστικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ρόλο της τέχνης του: πέρα από εγγενή και ελεύθερη έκφραση, γίνεται μέρος της κοινωνικής μας πραγματικότητας, οικειοποιούμενη ρυθμικά τις σχεδιαστικές επιφάνειες και τα εναλλασσόμενα περιβάλλοντα.

Στην καλλιτεχνική προσέγγιση του KARMA 2G προστίθενται, όμως, και σειρά έργων μεγαλύτερης κλίμακας –αποτέλεσμα ατομικής αλλά και συλλογικής δουλειάς με άλλους street artists– που περιλαμβάνουν τόσο γράμματα [lettering] και style, όσο και προσωπογραφίες με τη μορφή murals. Πρόσφατο δείγμα ανάλογης δουλειάς αποτελεί η προσωπογραφία που φιλοτέχνησε για τον Άλκη Καμπανό, η οποία κοσμεί εδώ και λίγο καιρό τον τοίχο απέναντι από το σημείο που του αφαιρέθηκε η ζωή.

Πώς θα μπορούσε όμως κανείς να προσεγγίσει, και επομένως να βιώσει, τα έργα του ίδιου; Έργα που πλέον ξεπερνούν τα 3.000 σχέδια σε χαρτί και τα 1.500 σε τοίχους, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει. Απαντήσεις ίσως δίνουν τα αγαπημένα του περιοδικά –το Stylefile, ένα από αυτά–, οι ήχοι, οι μουσικές και τα beats που διαμορφώνουν τις ρυθμικές του κινήσεις, τα γράμματα και τα σχέδιά του, οι writers τελικά που ο ίδιος ξεχωρίζει, όπως ο Hoxeone FX, αλλά και το ίδιο του το tag· μια λέξη που διατρέχοντας πολλαπλά χρονικά σημεία αποδίδει τόσο την (καλλιτεχνική) πράξη και ενέργεια όσο και το (καλλιτεχνικό) αποτέλεσμα.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να προμηθευτούν έργα του καλλιτέχνη.

*Μέχρι 30 Απριλίου | Toss Gallery (Βηλαρά 1 και Συγγρού γωνία, πρώτος όροφος του La Doze) | Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά από τις 20.00

Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

mnimes-mikrasiatikis-ekstratias.jpeg

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά τον Ελληνισμό των Αλησμόνητων Πατρίδων με την Έκθεση Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού: Μνήμες Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, ώρα 19.30.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει στην Πινακοθήκη της Ε.Μ.Σ. ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος και θα ακολουθήσει ξενάγηση του συλλέκτη της Εκθέσεως, Αρχαιολόγου κ. Πέτρου Μεχτίδη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. ο οποίος και θα βραβεύσει τον συλλέκτη.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 200 εκθέματα Φωτογραφικού – Αρχειακού Υλικού, συλλογή του ανωτέρω συλλέκτη, με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τις Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής (Μικράς Ασίας). Περιλαμβάνει αναπαραγωγές φωτογραφιών αλλά και πρωτότυπο υλικό (χάρτες από τον 17ο έως τον 20ό αι.), στρατιωτικά έγγραφα, επιστολικά δελτάρια και βιβλία.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2022 και θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00, Πέμπτη 18:00-20:00.

Διεύθυνση Πινακοθήκης Ε.Μ.Σ.: Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος, τηλ.: 2310238601, e-mail: [email protected]

Για επισκέψεις εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων πολιτισμού, στρατιωτικών Σχολών κ.λπ. να προηγείται συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Πινακοθήκης, κ. Γιώργο Ρουσσέτη, τηλ.: 2310 238601 & 6977264377 ή με την υπεύθυνη Γραμματείας κα Λένα Ρέγκου, τηλ.: 2310 270972.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

*Από Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στις 19.30 έως τον Οκτώβριο 2022|Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Κυριακή 11:00-15:00, Πέμπτη 18:00-20:00| Πινακοθήκη Ε.Μ.Σ.| Ελεύθερη Είσοδος

URBAN SECRET GARDEN PHOTOBOOK στο MOMUS

momus.png

της Λίας Ναλμπαντίδου

*Εγκαίνια στις 15 Απριλίου | Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου έως 25 Σεπτεμβρίου 2022| Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 18.00, Τετάρτη: 12.00 – 20.00, Δευτέρα κλειστά

CONNECTED ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ

connected-nohsis.jpg

Μια έκθεση για την εξέλιξη του Ίντερνετ και τη ζωή μετά το Διαδίκτυο Mπορείς να ζήσεις χωρίς το κινητό σου; Είσαι βέβαιος πως δεν διαβάζεις fake news;

Οι δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον άνθρωπο έχουν αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά του, τον τρόπο που ζει, εργάζεται, ταξιδεύει, πληροφορείται, συνδέεται.

Η νέα περιοδική έκθεση “Connected” στο ΝΟΗΣΙΣ, έρχεται να ανιχνεύσει την τεχνολογική εξέλιξη πίσω από αυτή τη νέα πραγματικότητα (εξέλιξη της μηχανής: υπολογιστής, σύνδεση των μηχανών: διαδίκτυο), να αποτυπώσει την έκταση της διασύνδεσης ανθρώπων και μηχανών, να επισημάνει τις προοπτικές που αυτή φαίνεται να έχει και να θέσει ερωτήματα για το ποιες οι ευκαιρίες που αναδύονται και ποιοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Η έκθεση απευθύνεται σε: – Μαθητές από Δ΄ μέχρι ΣΤ΄ Δημοτικού με ξενάγηση, διάρκειας 60΄. – Μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 60΄.

*Από 12 Απριλίου | ΝΟΗΣΙΣ | Διάρκεια: 60 λεπτά | Εισιτήριο: 5€ ενηλίκων (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 8€), 4€ μειωμένο -παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό- (δυνατότητα επιλογής 2 εκθέσεων, με 6€) | Τηλέφωνο: 2310 483 000

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα