Η καλύτερη ατζέντα του Πάσχα στη Θεσσαλονίκη από 18/04 έως 20/04

Όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη το τριήμερο του Πάσχα

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-του-πάσχα-στη-θεσσα-1276720
Parallaxi

Για εσένα που έμεινες στην πόλη και δεν θα κάνεις φέτος Πάσχα στο χωριό, η Parallaxi σου δίνει επιλογές για να περάσεις υπέροχα στο άστυ.

Μπορεί αυτό το τριήμερο να μην δούμε θεατρικές παραστάσεις και να μην πάμε σε κάποια συναυλία, ωστόσο οι εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενούνται, θα σου δώσουν τροφή για σκέψη και αρκετή έμπνευση!

Πάρε τους αγαπημένους σου και απόλαυσε τη διαδρομή προς την έκθεση της επιλογής σας με ένα UberTaxi!

ΑΓΟΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΙΙ’ | KATO PIKAP

Μία ομαδική πολυμεσική εικαστική έκθεση στον Χώρο KATO PIKAP, Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη

Παραγωγή: κολεκτίβα αρτίστικα κούκος | Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης | Συμμετέχουν: Βασίλης Καρκατσέλης, Μαρίνα Προβατίδου, Αργύρης Λιαπόπουλος, Κωνσταντίνος Κουμλής, Γιάννης Χολογγούνης, Θοδωρής Λάλος, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Μονογυός, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου

Δώδεκα εικαστικοί καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη αποτυπώνουν, με την δική τους προσωπική οπτική ο καθένας/ καθεμιά, την πρόσληψη του κόσμου, μέσα από τα πάνω και τα κάτω της ζωής. Γίνονται μάρτυρες της αγωνιώδους προσπάθειας του ανθρώπου να επιβιώσει μέσα σε όλο και πιο δυσβάσταχτες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τους πολέμους, την προσφυγιά, τις οικολογικές καταστροφές, την αλλοίωση του κλίματος, τον ρατσισμό, τα παθήματα της Δημοκρατίας.

Χρησιμοποιούν διάφορα εκφραστικά μέσα όπως ζωγραφική, χαρακτική, artist’ book, εγκαταστάσεις, κολλάζ, φωτογραφία, ψηφιακή επεξεργασία.

Η κολεκτίβα αρτίστικα ‘κούκος’ (μία μετεξέλιξη της Ομάδας Φωτοχαρακτικής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) απαρτίζεται από εικαστικούς καλλιτέχνες που ζουν και δρουν στη Θεσσαλονίκη. Πολυμεσικά τυπώματα, φωτογραφική εικόνα – χαρακτική – κολάζ. Πεδίο δράσης: χώροι που φιλοξενούν την τέχνη, καθώς και ο δημόσιος χώρος.

Λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια και κατά διαστήματα οι καλλιτέχνες μέλη του δουλεύουν μαζί στο εργαστήριο, μοιράζονται τεχνικές και ιδέες και με αυτή την πρακτική εμπλουτίζουν το έργο τους.

Katο Pikap, Ολύμπου 57, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης έως 24 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή έως Κυριακή: 18:00-22:00

Έκθεση assemblage | Οικόπολις

Τα έργα της Χριστίνας Καραδήμου περιλαμβάνουν δημιουργίες από ανακυκλωμένα και βιομηχανικά υλικά. Οι συνθέσεις της βασίζονται στην τεχνική του assemblage και αναδεικνύουν την έννοια της μεταποίησης. Η καλλιτεχνική της πορεία είναι συνυφασμένη με την εξερεύνηση νέων υλικών και μορφών. Η τέχνη της είναι κυρίως αφηρημένη αλλά και συμβολική. Τα έργα της μεταφέρουν νοήματα σχετικά με το πέρασμα του χρόνου, την αποδόμηση και την επαναδημιουργία.

Η Χριστίνα Καραδήμου χρησιμοποιεί την τεχνική του assemblage, που περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων σε τρισδιάστατες συνθέσεις. Τα έργα της δημιουργούνται κυρίως από ανακυκλωμένα και άχρηστα αντικείμενα, όπως σύρματα, καλώδια, μεντεσέδες, βίδες, παλιά κοσμήματα, κυκλώματα ξύλα κ.λπ.

Συνδυάζει σκληρά, ψυχρά υλικά (μέταλλα, μηχανικά εξαρτήματα) με πιο φυσικά και οργανικά στοιχεία (πέτρες, ξύλα), δημιουργώντας μια αντίθεση που προσδίδει βάθος και υφή στα έργα της.

Παρόλο που δουλεύει με την τεχνική του assemblage, το ύφος της φέρει επιρροές από τη street art και τη σύγχρονη γλυπτική, καθώς δίνει έμφαση στην αμεσότητα και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.

Κοινωνικός χώρος «Οικόπολις-μια παράλληλη πόλη», Πτολεμαίων 29α, 5ος όροφος, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 03 έως 17 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 18:00-21:00, εκτός Κυριακής

Έκθεση φωτογραφίας από το Δήμο Θέρμης: «Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο» | Βασιλικό Θέατρο

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Greek Instagramers Events. Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης και εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη.

Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.

Συντονίστριες των Βιωματικών Εργαστηρίων: Νάγια Τσελέπη: Ανθρωπογεωγράφος και Σοφία Κυπριανίδου: Εκπαιδεύτρια, Σκηνοθέτιδα.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και τον Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου, 30ής Οκτωβρίου 2, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου έως 27 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 08:30-21:30 | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση Φωτογραφίας «Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο» | Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ο Αθέατος Ρόλος της Γυναίκας Μέσα στον Χρόνο”, στο πλαίσιο του προγράμματος για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του Δήμου Θέρμης», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Greek Instagramers Events. Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική συλλογή οπτικών αφηγήσεων που φωτίζουν τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών στις δεκατέσσερις κοινότητες του Δήμου.

Η έκθεση και το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα που την συνοδεύει, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που υλοποιήθηκε μέσα από εργαστήρια δια βίου μάθησης και συλλογικές δράσεις, στις κοινότητες του Δήμου Θέρμης. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, “ζωντάνεψαν” και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά εκφράσεις και παραδόσεις, ήθη, έθιμα, μουσικές, χοροί και στιγμιότυπα της καθημερινότητας, πολύτιμα στοιχεία που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, αλλά συχνά δεν καταγράφονται. Οι αφηγήσεις των γυναικών ανέδειξαν πτυχές της ζωής τους που παραμένουν αθέατες, από τις καθημερινές τους δραστηριότητες μέχρι τους ρόλους τους σε σημαντικά τοπικά έθιμα και κοινωνικές δομές. Μέσα από την δράση αυτή, δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και ενδυνάμωσης, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν βιώματα και ιστορίες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αφηγήσεις τους αποτυπώθηκαν σε φωτογραφικά ντοκουμέντα, αποδίδοντας το συναίσθημα, τη ζωντάνια και την ατμόσφαιρα μιας διαχρονικής πραγματικότητας, μέσα από τον φακό της Αθηνάς Ακώνη, του Παναγιώτη Μπατατόλη και του Θανάση Ράπτη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στις 19:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο “Σαν έρθω στο φως” από τους ηθοποιούς της παράστασης «Θελεστίνα», μια πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Η πρωτοβουλία της συλλογικής δράσης ανήκει στη Διεύθυνση Παιδείας, Νεολαίας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μέσα από τις φωτογραφίες, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον συχνά αόρατο, αλλά καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και την ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναγνώριση αποδίδεται στα Τοπικά Συμβούλια, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τα Κ.Α.Π.Η., τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και όλους τους τοπικούς φορείς που συνέβαλαν στην υλοποίηση της έκθεσης, σε όλες τις γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, καθώς και στα μέλη του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης για τη βοήθειά τους.

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχών πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος έγινε από την Έλλη Αγιαννίδη και τον Γιώργο Βέργαδο, ιδρυτές της φωτογραφικής και social media κοινότητας Greek Instagramers Events.

Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου, 30ής Οκτωβρίου 2, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου έως 27 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 8:30-21:30 | Είσοδος Ελεύθερη

Έκθεση Φωτογραφίας του Τάσου Βρεττού «Προσεγγίζοντας τη METLEN: Οι δρόμοι ενός νέου Βιομηχανικού Κοσμοπολιτισμού» | Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η METLEN ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό φωτογραφικό ταξίδι μέσα από την έκθεση “Προσεγγίζοντας τη METLEN: Οι δρόμοι ενός νέου Βιομηχανικού Κοσμοπολιτισμού” μια ξεχωριστή εικαστική αφήγηση που ζωντανεύει την πλούσια κληρονομιά και το μέλλον της ελληνικής μεταλλουργίας. 

Από τις 24 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο της METLEN, να ανακαλύψουν τη δυναμική πορεία της και να συνδεθούν με την παράδοση και τις καινοτομίες της.

Την έκθεση υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος Τάσος Βρεττός, ο οποίος μέσα από τον φακό του αποτυπώνει τη σύνδεση της βιομηχανίας με την τέχνη, αναδεικνύοντας τις αθέατες διαδρομές της ελληνικής μεταλλουργίας.

Σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την αδιάκοπη εξέλιξη της METLEN, από τις ρίζες της ως μεταλλουργική επιχείρηση, μέχρι τη σημερινή παγκόσμια αναφορά της στον χώρο της ενέργειας και των Κρίσιμων Πρώτων Υλών. Η διεισδυτική ματιά του Τάσου Βρεττού, αποτυπωμένη σε ένα ειδικά μελετημένο περιβάλλον που συνδυάζει ηχητικές μαρτυρίες και κινούμενη εικόνα, δεν καταγράφει απλώς την αισθητική της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και τον ρυθμό, την ατμόσφαιρα και την ανθρωπογεωγραφία της νέας ελληνικής βιομηχανίας. 

Τα έργα του Τάσου Βρεττού λειτουργούν αφηγηματικά και παρουσιάζουν την κοσμοπολιτική προοπτική μιας ελληνικής εταιρείας που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα και διασχίζει τον 21ο με αίσθηση εντοπιότητας, αλλά και παγκόσμια αναφορά.

Μετά από μια ενδελεχή φωτογραφική έρευνα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της METLEN στη Βοιωτία – από τον Κόλπο Αντίκυρας και το Δίστομο έως το λιμάνι του Αγίου Νικολάου – ο Τάσος Βρεττός καταγράφει το σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο, τις υποδομές και τις μεταμορφώσεις της ύλης. Οι εικόνες του αποκαλύπτουν τη δύναμη των μετάλλων, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις πρώτες ύλες και τον διαρκή μετασχηματισμό ενός τομέα που διαμορφώνει το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της χώρας. 

Αποθήκη Γ’ Λιμάνι Θεσσαλονίκης | Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου έως 23 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-21:00 | Είσοδος ελεύθερη 

Έκθεση «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ

Έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που θα συναρπάσουν και θα συγκλονίσουν το κοινό, περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα, που μετράει περισσότερα από 40 χρόνια, παρουσιάζεται στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».

Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου. Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής. Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο). Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγ. Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 08 Απριλίου έως 07 Σεπτεμβρίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 09:00-14:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-18:00

Έκθεση της Κατερίνας Κούρου «The (other) self» | esp+ gallery

Η esp+ gallery σας προσκαλεί αυτή την Παρασκευή στις 20:00 στην έκθεση της Κατερίνας Κούρου με τίτλο The (other) self. Η έκθεση είναι σε συνδιοργάνωση με το Photometria Photography Center (PPC).

The (other) self

Η Αριστούλα Μπέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση με τίτλο The (other) self είναι ένας διάλογος ανάμεσα στο υποκείμενο, τον Άλλο και τον φακό, η οποία λειτουργεί ως καθρέφτης που αποκαλύπτει τις αντιφάσεις ανάμεσα στο βιωμένο και το προβαλλόμενο Εγώ.

Ο φακός της Κατερίνας Κούρου λειτουργεί ως «το βλέμμα του Άλλου» (Jacques Lacan), μέσα από το οποίο η ίδια ερχόμενη αντιμέτωπη με την αδυναμία αλλά και τη δύναμη του φωτογραφικού μέσου προσπαθεί να αποδώσει πλήρως την πολυπλοκότητα της ταυτότητας, η οποία διαμορφώνεται διαρκώς μέσα από την αλληλεπίδραση με τον κόσμο και την κοινωνική αντίληψη.

Η έκθεση αυτή είναι μια μορφή αφήγησης για τη σχέση μεταξύ του προσωπικού και του κοινωνικού βλέμματος.

Στα αυτοπορτραίτα της Κατερίνας η έμφυλη ταυτότητα δεν είναι κάτι που «έχουμε» αλλά κάτι που «είμαστε». Έτσι αποδομώντας τον δυϊσμό μεταξύ θηλυκού και αρσενικού, η διαπερατότητα των έμφυλων ταυτοτήτων αποκαλύπτεται μέσα από μια ασαφή φιγούρα, η οποία φαίνεται να αποτελεί σημείο κριτικής για τις πατριαρχικές δομές που ορίζουν και καθορίζουν τις ζωές των θηλυκοτήτων μέσα από το κυρίαρχο male gaze.

Τα αυτοπορτραίτα της Κατερίνας -ως οιονεί προσωπική οντότητα- γίνονται ένα με την ύπαρξή μας καθώς -υπό μία έννοια (Maurice Blanchot)- είναι ακριβώς ο ίδιος μας ο εαυτός που έγινε άλλος, όποιοι κι αν είμαστε εντέλει.

Κείμενο: Αριστούλα Μπέτη Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς Συνδιοργάνωση: Photometria Photography Center (PPC)

esp+ gallery, Ναυμαχίας Έλλης 3-5, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 04 έως 29 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές 10:00-18:00 | Είσοδος Ελεύθερη

«Φιλόλαος 1923 – 2023» | Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca

Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα. Η έκθεση, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.

Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες “Κυρίες”, έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες , κοσμήματα.

Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π. Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 182 & Θεμιστοκλή Σοφούλη | Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου έως 10 Μαΐου | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα».

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

Ελένη Θεοφυλάκτου, Μαρία Κομπατσιάρη, Σπυριδούλα Πολίτη, Ιωάννα Τερλίδου, Ζέφη Τιφτικτσόγλου

Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) | Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ | Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ | Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

Ξεναγήσεις: Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 04 Απριλίου έως 31 Ιουλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 09:00-14:00, Σάββατο 10:00-14:00 | Τιμές εισιτηρίων: 4€ Κανονικό, 2€ Μειωμένο

Εικαστική έκθεση «Μνήμη ≠ Λήθη» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Μνήμη ≠ Λήθη» από τις 28 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2025.

Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταπιάνεται με ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα, τη μνήμη, και ειδικότερα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έναντι της λήθης, που συχνά ανθεί μαζί με τον ρατσισμό.

Ο Ξενής Σαχίνης επιστρατεύει την τέχνη του προκειμένου να στείλει δυνατά μηνύματα. Χρησιμοποιεί τον εικαστικό λόγο ως θεματοφύλακα της μνήμης, υπενθυμίζοντας με τρόπο εμφατικό το πώς η ανθρώπινη φύση μπορεί να υποκρύπτει και τη μορφή του τέρατος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα εκφραστικά ιδιώματα του καλλιτέχνη: σχέδια, ακρυλικά, σχέδια σε λαμαρίνα με ηλεκτροκόλληση, κατασκευές, φανερώνουν μια πορεία πενήντα χρόνων έως σήμερα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τίτους Μιλέχ.

Ο Ξενής Σαχίνης συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τη Γαλλία, όπου σπούδασε και δίδαξε ενώ έχει κάνει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Η σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μακρά καθώς σε αυτό έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Ακολούθησαν κι άλλες το 1993, το 1994, το 1999 και το 2014.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.

Γραφιστικός σχεδιασμός αφίσας: Θανάσης Γεωργίου/ designmono

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2A | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου έως 17 Μαΐου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 18:00-21:00, Σάββατο: 11:00-14:00 | Είσοδος ελεύθερη 

Έκθεση Βάλλυς Νομίδου, Γιώργου Αγρότη & Χάρη Κοντοσφύρη | Γκαλερί Λόλα Νικολάου

Σε μια εγκατάσταση τριών αυτόνομων έργων η εικαστική τελετουργία της Βάλλυς Νομίδου δομείται δονούμενη από πλαστικότητα και οξύτητα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια λεπτεπίλεπτη, αλλά δυναμική διαδικασία ένωσης κατακερματισμένων στοιχείων , όπου ομολογείται τόσο η ένταση τομών, όσο και η ανάγκη επούλωσής τους. Επάλληλες ρυθμικές συνδέσεις λειτουργούν προς την αντίληψη δημιουργίας ολότητας σε ένα παιχνίδι συνομιλίας ανάμεσα στην ‘υλικότητα’ και τη ‘σκιά’ της.

Με σουρεαλίζουσα και παιγνιώδη διάθεση η ζωγραφική μικρών διαστάσεων του Γιώργου Αγρότη διερευνά τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και προσωπικής εμπειρίας. Πολύ πέραν των συμβάσεων της αναπαράστασης η αφήγησή του υπερβαίνει την απλή οπτική περιγραφή των εικόνων που δημιουργεί, καθώς πλάθονται ποικίλοι συσχετισμοί ανάμεσα στα επί μέρους στοιχεία/ρεάλια του κάθε εικαστικού συνόλου.

Το αμίλητο νερό – πετώντας νερό στο φεγγάρι είναι ένα συνεργατικό πολύπτυχο έργο με υλικά της B&T Composites των: Σοφίας Αντωνακάκη (ήχος), Στέλιου Καρά (γλυπτικές κατασκευές), Χάρη Κοντοσφύρη (εγκατάσταση στο χώρο), Βασίλη Σέντζα (σχεδιασμός μικρογλυπτών), που λειτουργεί ως μεταφορά και μετωνυμία της αλήθειας. Πρόκειται για μια αλληγορία/καθρέφτη του Κ(κ)όσμου με ποιητικές αναφορές που δομείται σε συμφραζόμενα παραμυθιού.

[σχόλια Θάλειας Στεφανίδου]

Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαρτίου έως 25 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 12:00-15:00 | Τηλέφωνο: 2310 240416

Έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ

Μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης έως 11 Μαΐου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή από 09:00 έως 14:00, Σάββατο & Κυριακή από 10:00 έως 18:00

Έκθεση «TEHOM» | Παράρτημα ΜΙΕΤ

Στρατόπεδο εξόντωσης Μπίρκεναου. ©Renée Revah

Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τούς περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.

Η Ρενέ Ρεβάχ τον σκέφτεται τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.

Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπίρκεναου και Άουσβιτς. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί.

Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης

Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 16 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος

«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Μπίλλη, Αγίας Σοφίας 2, Πλατεία Ιπποδρομίου | Διάρκεια έκθεσης έως 11 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 08:00-15:00 | Είσοδος ελεύθερη

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα