Η καλύτερη ατζέντα του Σαββατοκύριακου
Η Θεσσαλονίκη είναι γεμάτη όμορφα πράγματα αυτό το Σαββατοκύριακο!
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού είναι γεγονός!
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον Ιούνιο γεμάτη όμορφα πράγματα.
Θέατρο, εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και πολλά άλλα, που δεν πρέπει να χάσεις!
Θέατρο
Μάσκες Νυκτός | Θέατρο Τ
Μετά από την πρώτη παρουσίαση και την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού στο πλαίσιο της Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης, ο vatiras επιστρέφει με την ονειρική κωμωδία Μάσκες Νυκτός, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από τις 27 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ.
Μετουσιώνοντας τα αληθινά όνειρα και τα προσωπικά βιώματα των οκτώ ηθοποιών του θιάσου σε φαινομενικά παράταιρες εικόνες που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και την ποίηση, οι Μάσκες Νυκτός είναι μια παράσταση αλλιώτικη, που δεν βασίζεται σε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρωτότυπη σκηνική αφήγηση που συνδυάζει μια πληθώρα θεατρικών ειδών (θέατρο της επινόησης, σωματική κωμωδία, θέατρο μάσκας, κλόουν, μπουρλέσκ κ.ά.) και, αξιοποιώντας κοστούμια και σκηνικά αντικείμενα κατασκευασμένα με υλικά καθημερινής χρήσης, δημιουργεί έναν ολόκληρο κόσμο που μας προσκαλεί να τον εξερευνήσουμε· έναν γρίφο που μας προκαλεί να τον ερμηνεύσουμε (ή και όχι)· μια μοναδική εμπειρία που εξάπτει τη φαντασία μας και ανανεώνει την αντίληψή μας για το τι είναι θέατρο.
Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=skpEqh41WIc
Λίγα λόγια για τον φορέα vatiras
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία vatiras είναι φορέας τέχνης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Μέσα από την οργάνωση και παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων αποσκοπεί να συνεισφέρει στον διάλογο μεταξύ των τεχνών και της κοινωνίας του σήμερα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ | Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου | Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης | Επιμέλεια μουσικής – Διασκευές – Πλήκτρα: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Sound editing: Μάριος Β. Αποστολακούλης | Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαυρόπουλος | Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου | Οπτική επικοινωνία (φωτογραφίες, video, αφίσα): Χρήστος Κυριαζίδης | Οργάνωση παραγωγής: vatiras
ΠΑΙΖΟΥΝ: Κωνσταντίνος Δράκος Μυσιρλόπουλος, Γιώργος Νέστωρας, Εύα Τσακίρη, Mαρία Φαμιλίτου, Αναστάσης Φιλοξενίδης, Μαρία Κυριακή Φωτιάδου, Μαρία Χασεκίδου, Μέλινα Ψαροπούλου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 27 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 | Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλειμμα) | Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 12 ευρώ, Μαθητών, φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων & άνω των 65: 10 ευρώ, Θεατρικές ατέλειες: 8 ευρώ | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333 | Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/maskes-nyktos/ | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα
THE SPACE IS US | Artbox Fargani Theatre
Η παράσταση «The Space is Us» είναι ένα καλλιτεχνικό αίτημα. Αντλώντας έμπνευση από τα ηχοχρώματα της techno μουσικής και τις δυναμικές της rave εμπειρίας, οκτώ άτομα, επιβιώνοντας σε συνθήκες ρυθμικής τάξης και αταξίας, διαπραγματεύονται τα όρια του χώρου γύρω τους, σε μια κινητική διαδρομή, με μοναδικό όχημα το σώμα τους και μοναδικό καύσιμο την ανάγκη τους· κάτι να αλλάξει… Η επιθυμία για εκτόνωση σε συνδυασμό με την εμμονή στην πειθαρχία συνθέτουν μια ιδιόμορφη παράσταση χορού, σαν όραμα από το οποίο ξεπηδούν εικόνες άμεσα συνυφασμένες με το καθημερινό και το αναπότρεπτο· τις ατελείωτες λούπες βίας και ταλαιπωρίας που βιώνουν τα σώματά μας στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο. Οι performers, μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, αποτελούν τη σκηνική εκπροσώπηση μιας ολόκληρης γενιάς που αναμετριέται συνεχώς με την επανάληψη και την αποτυχία, τον αποκλεισμό και την καταστολή, την κόπωση και την εξάντληση ορίων. Το raving, ως κατάσταση του σώματος και κοινός τόπος συνάντησης, φέρνει τα άτομα αντιμέτωπα με ένα κοινό τραύμα: την έλλειψη (ζωτικού) χώρου. Η παράσταση συνιστά αποτέλεσμα κινητικής έρευνας πάνω στην έννοια του χώρου και της διεκδίκησης αυτού. Πώς ορίζουμε τον χώρο, τον προσωπικό και το συλλογικό; Πώς (ανα)δημιουργούμε χώρο, κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν χωράμε κάπου; Πώς η έννοια της απόδρασης συναντά την έννοια της μεταμόρφωσης διαμέσου του κενού και της ατέρμονης επανάληψης;
Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη—Σκηνοθεσία: Αναστασία Τέη | Δραματουργία: Όλια Πανίδου | Χορογραφία: Αναστασία Τέη | Βοηθός χορογράφου: Δημήτρης Γαλανάκης | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Κιουρκτσής | Σκηνογραφία—Ενδυματολογία: Διώνη Καλαρέτου, Μαρία Μανωλούδη | Σχεδιασμός φωτισμού: Εμμανουέλα Κρισιλιά | Οργάνωση παραγωγής: Rest in Beat | Εκτέλεση παραγωγής: Bloom Theatre Group | Γραφιστική επιμέλεια—Trailer 1: Έλλε | Φωτογράφηση—Αφίσα—Trailer 2: Νίκος Μαυρομάτης | Επί σκηνής: Ραφαέλλα Ανδρεάδου, Δημήτρης Γαλανάκης, Διώνη Καλαρέτου, Δημήτρης Λουιζίδης, Μαρία Μανωλούδη, Μυρτώ Μητσοπούλου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Ψωνόπουλος
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=EgaUGko8RNM
Ημέρες-Ώρες: 30 Μαίου: 21.30 | 5 Ιουνίου: 21.00 & 22.30
Χώρος: Artbox Fargani Theatre (Πρώην Κινηματοθέατρο «Φαργκάνη», Αγίου Παντελεήμονος 10, Θεσσαλονίκη)
Εισιτήρια Early Bird (20 εισιτήρια): 8 ευρώ Κανονικό: 13 ευρώ Μειωμένο (Ανέργων, ΑΜΕΑ, Ατέλειες, Άνω των 65): 10 ευρώ Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/dance/the-space-is-us/?newlayout=true *Εισιτήρια θα διατίθενται και στο ταμείο τις ημέρες των παραστάσεων.
Λίγα λόγια για την ομάδα
Η ομάδα «Rest in Beat» δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2024 από καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παραστατικών τεχνών, ως δημιουργική αντίσταση στο δυσχερές κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και στο άγονο καλλιτεχνικό τοπίο της πόλης. Η παράσταση «The Space is Us» συνιστά την πρώτη τους επαγγελματική συνεργασία και νοηματοδοτεί τον λόγο που ένωσαν τις δυνάμεις τους: Σε μία πόλη, και κατ’ επέκταση σε μία χώρα, που χρηματοδοτεί από πενιχρά ως μηδαμινά τους νέους καλλιτέχνες και το ελεύθερο θέατρο, αναζητείται χώρος και χρόνος καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργικής έκφρασης· αν δεν βρεθούν, τους φτιάχνουμε εμείς («την άνοιξη, αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις»), οριοθετώντας τους με τους δικούς μας όρους. Η ομάδα μας δρα αυτοοργανωμένα, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και εταιρεία παραγωγής. Το πρώτο μας καλλιτεχνικό εγχείρημα, πηγάζει από έναν τόπο ανάγκης· για συνάντηση, σύμπραξη, διάλογο και μοίρασμα.
Social media Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61559516511897 Instagram: https://www.instagram.com/restinbeat__/?hl=af
Στοιχεία επικοινωνίας E-mail: [email protected] Τηλέφωνα: 6980741470 (Αναστασία Τέη), 6946613562 (Όλια Πανίδου), 6942944547 (Δημήτρης Γαλανάκης)
Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε | Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»
«Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε», μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Οδυσσέας Ιωάννου δημιουργούν ένα μουσικό όσο και θεατρικό έργο αφιερωμένο στις γυναίκες του Λαϊκού Τραγουδιού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 21.00.
Μαρίκα είναι η Παπαγκίκα, Μαρίκα είναι η Νίνου, για το έργο όμως Μαρίκα είναι κάθε λαϊκή τραγουδίστρια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.
Το έργο και η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Οι γυναίκες του Τραγουδιού μας, ηρωίδες της σκηνής και της ζωής, με την τέχνη τους και την πίστη τους στο θαύμα, υψώθηκαν σε θαυμαστά πρόσωπα του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι φωνές τους έχουν συντροφέψει και σημαδέψει την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού. Τα τραγούδια που ερμήνευσαν αλλά και οι ζωές που έζησαν, αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία και πνευματική παρακαταθήκη.
Το έργο του Γιώργου Ανδρέου και του Οδυσσέα Ιωάννου αναφέρεται στην χρονική περίοδο ανάμεσα στο 1920 και το 1960. Σαράντα χρόνια που διαμόρφωσαν το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι σε όλες του τις εκδοχές – Σμυρνέϊκο, Ρεμπέτικο, Λαϊκό. Σαράντα χρόνια αριστουργημάτων δίπλα σε θριάμβους και καταστροφές του Ελληνισμού.
Σαράντα χρόνια συναρπαστικά, συνταρακτικά, αλησμόνητα. Και χάρη στην εφεύρεση της ηχογράφησης, οι μαγικές φωνές είναι πάντα κοντά μας, ηχούν και συγκλονίζουν, γεννώντας την βιωματική διδαχή που μόνο η Παράδοση μπορεί να προσφέρει, από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.
Με αφορμή, βιογραφικά και πραγματικά γεγονότα το έργο αφηγείται την Ιστορία όχι όπως έγινε “στ’ αλήθεια”, αλλά “πειράζοντας” κάποιες παραμέτρους της αναρωτιέται πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς.
Περιέχει πρωτότυπα τραγούδια γραμμένα από τον Γιώργο Ανδρέου, αλλά και πολλά τραγούδια – ορόσημα από την πολύτιμη Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού (Σμυρνέικα, Παραδοσιακά καθώς και τραγούδια σημαντικών ιστορικών δημιουργών του Λαϊκού Τραγουδιού μας).
Κεντρικά πρόσωπα του έργου είναι δύο ερμηνεύτριες του Τραγουδιού και μία ηθοποιός:
– Την “παλιά” ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου, τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού.
– Την “νεότερη” ερμηνεύει η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς του Τραγουδιού μας.
-Την κόρη- αφηγήτρια υποδύεται η Παναγιώτα Βιτετζάκη.
– Συμμετέχουν γυναίκες ηθοποιοί σε χαρακτηριστικές δράσεις.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΘΒΕ
Άλλη μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, έρχεται στη Μονή Λαζαριστών να γεμίσει τα βράδια μας με ιστορίες, μουσικές και τραγούδια. Σε πανελλήνια πρώτη το έργο «Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε» των Οδυσσέα Ιωάννου και Γιώργου Ανδρέου. Ένα έργο ύμνος για τις αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Η σκηνοθεσία μετατρέπει τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου σε «μοίρες» και «μάντισσες», προσθέτοντας μια μεταφυσική νότα στην παρουσίαση και κάνοντας μια βαθιά κατάδυση στο πεπρωμένο και στην πορεία της καλλιτεχνικής αλλά και της προσωπικής ζωής των σπουδαίων γυναικών καλλιτέχνιδων.
Ο άντρας ως παρουσία στη συγκεκριμένη ιστορία «λάμπει» διά της απουσίας του. Υπάρχει ως «διερχόμενος», στοιχείο εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου εικαστικού Γ. Ξένου, που συμπληρώνει το παζλ της ιστορίας.
Με αφορμή αληθινές ιστορίες, ποτισμένες με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, οι έρωτες, τα μίση, τα πάθη και τα ταξίδια αναδύονται σαν παραμύθια και θρύλοι μέσα από ένα «μουσικό κουτί» που αποτελεί το σκηνικό πλαίσιο.
Στο πάλκο και στα ιστορικά νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας μας μέσα από αφηγήσεις, τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά ερμηνευμένα με μαεστρία και συναίσθημα από την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Κορίνα Λεγάκη, καθώς και από τις υπόλοιπες γυναίκες ηθοποιούς που ολοκληρώνουν υπέροχη ομάδα των συντελεστών της παράστασης.
Με χαρά ανέλαβα τη σκηνοθεσία αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, όταν με τίμησαν με την πρότασή τους οι δύο σπουδαίοι δημιουργοί και νιώθω ευγνώμων που όλοι οι συντελεστές αυτού του έργου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τους επί σκηνής.
«Η Μαρίκα της Αθήνας κι η Μαρίκα της Αμερικής δεν συναντήθηκαν ποτέ. Αυτό θα διορθώσουμε απόψε. Απόψε η Μαρίκα της Αθήνας θα βρει κόρη και μητέρα. Απόψε οι δυο γυναίκες θα πουν τα δικά τους».
Ας ακουστούν οι πρώτες νότες που θα μας ταξιδέψουν στη μαγεία μιας άλλης εποχής. Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Δώσε κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει!!!
Αστέριος Πελτέκης | Σκηνοθέτης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Οι γυναίκες ερμηνεύτριες του λαϊκού μας τραγουδιού, εκείνες που μάθαμε μέσα από ηχογραφήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα σε κερί και οι πιο κοντινές μας, είναι όλες τους νικήτριες – πέρασαν μέσα από τα χρόνια όρθιες, αγέρωχες και συγκινητικές, αγνοώντας με τον συνταρακτικό τους τρόπο όλα τα εμπόδια, όλες τις προκαταλήψεις, όλες τις πίκρες και τα βάσανα. Απέναντι σε πρότυπα αρσενικής επικυριαρχίας και συμπεριφορές καθόλου συμπεριληπτικές, εκείνες σήκωσαν κεφάλι και τα είπαν. Όλα τα είπαν. Πρώτα ερμήνευσαν τα τραγούδια, με τρόπο ανεπανάληπτο. Ύστερα, μέσα από τα τραγούδια, εξομολογήθηκαν την προσωπική τους υπαρκτική περιπέτεια. Και τέλος, ακροβατώντας στο σκοινί του πάλκου, μας άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη την αστείρευτη κι άδολη αγάπη τους για το μέγα θαύμα που είναι η σχέση εκείνου (εκείνης) που ερμηνεύει με εκείνες κι εκείνους που τον ακούν – θαύμα επειδή σε μια στιγμή μαγική ενώνονται οι πάνω και οι κάτω στο ίδιο λυτρωτικό σύμπαν.
Το έργο μας με τον Οδυσσέα Ιωάννου, είναι ένας φόρος τιμής κι ευγνωμοσύνης στις γυναίκες του Τραγουδιού μας. Στις δυο Μαρίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ – κι όμως στο έργο μας κοιτάζονται καταπρόσωπο και τραγουδούν μαζί. Κοντά τους, πλάι τους, τραγουδούν όλες οι ερμηνεύτριες οι εξαίσιες, όλες οι μούσες μας, οι ηρωίδες μας. Ζητάμε να μιλήσουν με τα λόγια μας, να τραγουδήσουν τα καινούργια μας τραγούδια, αυτά που γράψαμε εμείς για εκείνες, αλλά και να μας θυμίσουνε κι εκείνα τα παλιά τραγούδια τους που ζουν και φέγγουν μέσα μας.
Ευχαριστώ την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Κορίνα Λεγάκη που ενσαρκώνουν τις λαμπρές δασκάλες τους. Ευχαριστώ την Παναγιώτα Βιτετζάκη, τη Λίλη Αδρασκέλα, την Ηρώ Δημητριάδου, την Εύη Σαρμή και τη Χρύσα Τουμανίδου. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές της παράστασης.
Με την ιδιότητα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέρη Πελτέκη (και σκηνοθέτη της παράστασής μας) που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το έργο και πρωτοστάτησε στην ιδέα της συμπαραγωγής του από τα δύο θέατρα – μιας σύμπραξης με ισχυρό συμβολισμό και μεγάλη χαρά για όλους μας. Ευχαριστώ εξίσου την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΚΘΒΕ, του μεγάλου θεάτρου του ελληνικού βορρά με τη λαμπρή ιστορία. Ευχαριστώ επίσης την Πρόεδρο, το ΔΣ κι όλους τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για τη συμπαράσταση και τη θετική συμπόρευση. «Όταν περπατώ στα σύννεφα κι όταν περπατώ στη γη, σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ακροβατώ…»
Γιώργος Ανδρέου | Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Πώς θα ήταν αν είχαν γίνει τα πράγματα αλλιώς; Το έχουμε σκεφτεί όλοι πολλές φορές στη ζωή μας. Γυρίζουμε πίσω, αλλάζουμε μία παράμετρο και ζούμε στο μυαλό μας μια διαφορετική ιστορία. Κάποιος θα έλεγε πως αυτό δεν έχει κανένα νόημα, είναι χαμένος χρόνος, τα πράγματα έγιναν όπως έγιναν και με το μοναδικό που έχεις να διαπραγματευτείς είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως καταργεί μία από τις βασικές ποιότητες του ανθρώπινου μυαλού που είναι η φαντασία. Η φαντασία κοιτάει μπροστά και είναι το όνειρο, όμως κοιτάει και πίσω και έτσι απλωνόμαστε σε έναν μεγαλύτερο, πλατύτερο χρόνο από το παρόν.
Οι γυναίκες του λαϊκού μας τραγουδιού είναι αγίες. Αγιοποιήθηκαν μέσα από τη διαδρομή τους σε έναν κόσμο που τις ήθελε λυγισμένες, να παίζουν αξιοπρεπώς τους ρόλους που τους έγραφαν οι άντρες. Ερωμένες, Παναγίες, μητέρες και εν τέλει τραγουδίστριες. Αυτές οι γυναίκες, αυτές οι «απλώς τραγουδίστριες», έφτιαξαν τη μεγαλύτερη αγκαλιά παρηγοριάς ενός ολόκληρου λαού, εκείνη που μόνο οι μανάδες ξέρουν να φτιάχνουν. Δεν το ήξεραν τότε, δεν θα μπορούσαν να το ξέρουν, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι ήταν αυτό που γεννιόταν στις πρόβες σε κουτούκια, τι ορμή στον χρόνο θα είχε ο ακαριαίος λόγος που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα, οι μελωδίες που έρχονταν από ένα αχαρτογράφητο παρελθόν και θα έφτιαχναν ένα τόσο στέρεο μέλλον, μία αλήθεια αξεπέραστη, μία «πατρίδα» που μας φύλαξε.
Ο Γιώργος Ανδρέου είχε ένα όνειρο και το είχε χρόνια. Μου το εμπιστεύτηκε, με έκανε συνοδοιπόρο, με έβαλε στον κόσμο του και του είμαι ευγνώμων. Βούτηξα στη Νίνου και την Παπαγκίκα και μέσω αυτών σε όλες τις ιέρειες μιας τέχνης ταπεινής και μεγαλειώδους. Προσπάθησα όχι να καταλάβω αλλά να νιώσω – δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης αυτών των γυναικών, αυτών των σπουδαίων καλλιτεχνών.
Σας εύχομαι καλό ταξίδι σε εκείνα που έγιναν και εκείνα που δεν έγιναν ποτέ. Εξάλλου ποιος είναι απόλυτα σίγουρος για το πού ακριβώς διαχωρίζονται αυτά;
Οδυσσέας Ιωάννου
ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ- ΟΔΥΣΣΕΑ ΙΩΑΝΝΟΥ «Μαρίκα με είπανε- Μαρίκα με βγάλανε»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης | Σκηνικά: Δανάη Πανά | Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης | Μουσική Σύνθεση- Ενορχήστρωση: Γιώργος Ανδρέου | Χορογραφίες: Στέλλα Εμίνογλου | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Video & graphics: Mike Rafail | Βοηθοί σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα, Εύη Σαρμή
*Βοηθός φωτιστή, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης Τουλίν Οσμάν
Διανομή: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις) | Έκτακτη αντικατάσταση: Εύη Κουταλιανού
Τραγουδίστριες- Ερμηνεύτριες:
Μαρίκα 1: Κορίνα Λεγάκη | Μαρίκα 2: Ελένη Τσαλιγοπούλου
Μουσικοί επί σκηνής:
Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Γιώργος Ανδρέου/ Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα), Βαγγέλης Καλαμαράς (ντραμς), Χρήστος Μακρής (φλάουτο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν), Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα), Κωνσταντίνος Σακαρέλης/ Γιώργος Πουλιανίτης (όμποε)
Πληροφορίες
Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Πρεμιέρα: Πέμπτη 28 |03|2024, στις 21.00 | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00- 21:00 | Κυριακή: 19:00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Ωράριο Ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη στις 19.00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο:11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό – Μαθητικό: 9€
Πέμπτη (λαϊκή) για όλα τα θέατρα στις 21.00: Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00: Ζώνες Θεάτρου με διαβάθμιση στις τιμές των εισιτηρίων 21€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 12€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Σάββατο στις 18.00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό- Μαθητικό: 9€
Ειδικές τιμές
Απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Κατά τις ημέρες Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στις μεγάλες σκηνές οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες θέσεις των 13€
ΑΜΕΑ: Δωρεάν | Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€ | Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.
Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€ | Ισχύουν ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Σκηνοθετών.
Ανέργων: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτηρίου 5€
Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο.
Ομαδικά
Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή) | Ομαδικό Μαθητικό Εσιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€ | Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
Loyalty Club
Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια. | Loyalty Card ΑΠΛΗ:120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€
Αναζητήστε το ηλεκτρονικά ή στα ταμεία του ΚΘΒΕ
Δωροκάρτα ΚΘΒΕ- Art pass
Κάντε δώρο την art pass του ΚΘΒΕ και δώστε τη δυνατότητα στους αγαπημένους σας να απολαύσουν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Με κάθε art pass, παίρνετε δυο (2) εισιτήρια για οποιαδήποτε παραγωγή του ΚΘΒΕ (εξαιρούνται η παιδική και η βρεφική σκηνή), για οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και για οποιαδήποτε θέση, στην τιμή των 30€. Η κάρτα ισχύει έως 31 Μαΐου 2024. Η προπώληση μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε από τα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (Τ. 2315 200 200)
START THINKING GREEN Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.
MINDFAQ | ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
Μια διαδραστική παράσταση για το πώς (μας) δουλεύει το μυαλό μας. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης φέρνει το YouTube υλικό του στο θέατρο και εξερευνά, μαζί με το κοινό, τη δύναμη, τα όρια και τα …βραχυκυκλώματα της σκέψης. Οι θεατές της παράστασης συμμετέχουν, ψηφίζουν, λύνουν γρίφους και ανεβαίνουν στη σκηνή παίζοντας (φαινομενικά) διασκεδαστικά παιχνίδια, τα οποία όμως έχουν όλα έναν απώτερο σκοπό: Να πάθουμε “MindFAQ”. Με όχημα την κωμωδία βλέπουμε τι λέει η συμπεριφορική ψυχολογία για το πώς παίρνουμε αποφάσεις .Και μετά φιλοσοφούμε καθώς ο κόσμος μας ανατρέπεται… με την καλή έννοια. | *mind: μυαλό | *FAQ: frequently asked questions (συχνές ερωτήσεις)
MindFAQ του Γιάννη Σαρακατσάνη | θέατρο Αριστέλειον | Κυριακή 2 Ιουνίου, | Ώρα έναρξης 20:00 | Διάρκεια 100’ | Τιμή εισιτηρίου : Γενική είσοδος: 10 €, Μειωμένο: 8€
Προπώληση : More.com & Ταμείο Θεάτρου (2310 26 2051)
Η sold out παράσταση του Athens Science Festival 2024 έρχεται στη Θεσσαλονίκη και περιμένει το κοινό της πόλης για μια εντελώς νέα θεατρική εμπειρία! Ο Γιάννης Σαρακατσάνης μας παρουσιάζει τις ανατρεπτικές ανακαλύψεις της επιστήμης, για το πώς δουλεύει το μυαλό μας, με χιούμορ, διάδραση και… λίγη Άννα Βίσση! Το κοινό συμμετέχει σε online ψηφοφορίες, σε σκηνικά παιχνίδια και σε συζήτηση για το τί είναι σωστό και λάθος. Ενώ παράλληλα βλέπει, από πρώτο χέρι, πώς είναι να πέφτεις στις παγίδες του ίδιου σου του μυαλού!
Trailer παράστασης: https://youtube.com/shorts/qYgpjNdk_Ww?si=H69YEHB88C39ZmYH
YouTube: Ο Γιάννης Σαρακατσάνης έχει ένα επιτυχημένο κανάλι στο YouTube στο οποίο κάνει βίντεο για φιλοσοφία, επιστήμη και ψυχολογία, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων. Στόχος του καναλιού είναι να μεταδοθεί, με πολύ χιούμορ, σημαντική και χρήσιμη γνώση! Παρόλη την “ειδική” θεματολογία του, το κανάλι έχει πάνω από 70.000 συνδρομητές και τα βίντεο κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες views.
Σκουπίδια ή When life gives you garbage | Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Πάνω Φουαγιέ)
Μια χοροθεατρική performance για το “καθάρισμα” του σπιτιού και του μυαλού, μέρη που πάντα καθαρίζεις αλλά για κάποιο περίεργο λόγο παραμένουν διαρκώς ασυμμάζευτα. Μια σπουδή πάνω στην πτώση, την επανάκαμψη και την αγάπη μας να (μην) βρισκόμαστε στο πάτωμα, και ταυτόχρονα μία “ωδή” στην ανάγκη για συνεχή παραγωγικότητα και την πεποίθηση ότι από κάθε δυσκολία πρέπει να βγαίνουμε δριμύτεροι. Οι δυσκολίες αυτές μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα όρια, τις αδυναμίες, τις αναμνήσεις και τα τραύματα μας. “Η αποθήκη του μυαλού άνοιξε και όλα τα πράγματα έχουν ξεχυθεί εδώ. Ένα χάος του μυαλού και της καρδιάς, ατελείωτο, που θέλει περίτεχνους χειρισμούς για να οργανωθεί. Χρήσιμα και άχρηστα, δικά μας και δανεικά, νοσταλγικές μνήμες και βραδινές υπεραναλύσεις, τρόπαια αποτυχημένων προσπαθειών είναι όλα εδώ απλωμένα. Το ιδιαίτερο για τον καθένα μας φορτίο. Και φυσικά η συνθήκη πως δεν δυνόμαστε να φύγουμε, να ευτυχήσουμε, να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε αν πρώτα δεν καταφέρουμε να το οργανώσουμε. Κάθε απογοήτευση και αποτυχία ένα χτύπημα που θα μας βυθίσει βαθύτερα σ’ αυτόν τον ωκεανό αταίριαστων πραγμάτων. Και θα μας αναγκάσει να τα αντιμετωπίσουμε. Να ξεδιαλέξουμε τα χρήσιμα από τα σκουπίδια. Οι φορές που θα σωριαστούμε αμέτρητες. Ο διαθέσιμος χρόνος άγνωστος αλλά σίγουρα πιεστικός. Την επόμενη φορά θα τα κάνω καλύτερα, την επόμενη φορά θα είμαι καλύτερη, την επόμενη φορά θα ξέρω καλύτερα, την επόμενη φορά δεν…”
Συντελεστές: Σύλληψη / Πρωτότυπο κείμενο / Επιμέλεια Κίνησης: Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη | Σκηνοθεσία / Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Μπόγδανος | Δραματουργία / Σχεδιασμός φώτων / Ενδυματολογία / Σκηνογραφία: Η ομάδα | Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές | Φωτογραφίες: Σέλια Κατσίκη | Video: Εριφύλη Πιτέλη
Ερμηνεύει η Σαββίνα Ρωμανού-Πύλλη
Πληροφορίες Χώρος: Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Πάνω Φουαγιέ) Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 στις 21:00 | Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 στις 21:00 | Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά | Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, πολυτέκνων), 5 ευρώ (ατέλεια, ΑμεΑ, παιδικό) | Προπώληση: https://www.more.com/theater/when-life-gives-you-garbage-i-skoupidia/ | Φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης | Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού – Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024
Μουσική
Minor Mine & Remain in Light | Eightball
Σε ένα εκρηκτικό double bill εμφανίζονται μαζί στο Eightball δύο μπάντες με πλούσιο ιστορικό στην ανεξάρτητη σκηνή της Θεσσαλονίκης. Οι Remain In Light με ανανεωμένη σύνθεση και για πρώτη φορά ζωντανά μετά από 4 χρόνια, θα εμφανιστούν μαζί με τους Minor Mine που έχουν στις αποσκευές τους νέο ακυκλοφόρητο υλικό.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | Ώρα έναρξης: 22:00 | Είσοδος 5 €. | Πίνδου 1, Λαδάδικα Θεσσαλονίκη
CARMINA BURANA | Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ
Επετειακή Συναυλία ανοιχτή για το κοινό
Η Συμφωνική Ορχήστρα ΑΠΘ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή της, διοργανώνει δύο επετειακές Συναυλίες, με το έργο CARMINA BURANA του Carl Orff, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Λόγω της υψηλής ζήτησης του κοινού για την αρχική επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, οι Πρυτανικές Αρχές αποφάσισαν τη διεξαγωγή μίας επιπλέον παράστασης, ανοιχτής για το κοινό, του έργου CARMINA BURANA του Carl Orff, το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Το πρόγραμμα των συναυλιών διαμορφώνεται ως εξής:
Συναυλία με το Εμβληματικό Έργο CARMINA BURANA του Carl Orff
-Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, ώρα 11:00, ελεύθερη είσοδος
-Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, ώρα 21:00, είσοδος με δελτία εισόδου (έχουν εξαντληθεί)
Σταματία Γεροθανάση, σοπράνο | Σωτήρης Τριάντης, βαρύτονος | Γιώργος Γεωργιάδης, κοντρα-τενόρος | Χορωδία “Γιάννης Μάντακας” του ΑΠΘ, | Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ | Χορωδία “Τρισεύγενη Καλοκύρη” Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ | (Διδασκαλία χορωδιών, Εριφύλη Δαμιανού) | Chor Haag (Διδασκαλία, Michaela Wolf)
Συμφωνική Ορχήστρα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης | Συμφωνική Ορχήστρα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης | Μουσική διεύθυνση, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Συμφωνική Ορχήστρα ΑΠΘ: Η μοναδική ορχήστρα πανεπιστημίου με θεσμική διάρκεια 25 χρόνων
Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλο και έδωσε την πρώτη της συναυλία τον Ιούνιο του 1999. Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ είναι μοναδική περίπτωση ορχήστρας πανεπιστημίου η οποία δεν δημιουργείται ad hoc για κάποια εκδήλωση ή σειρά εκδηλώσεων, αλλά έχει θεσμική διάρκεια 25 χρόνων. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι οι μουσικοί της είναι φοιτητές πολλών Τμημάτων του ΑΠΘ και όχι αποκλειστικά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.
Η Συμφωνική Ορχήστρα το ΑΠΘ, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στην Ισπανία και στο Βερολίνο, όπου έπαιξε σε μία από τις πλέον φημισμένες αίθουσες του κόσμου, την έδρα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Επίσης, συμμετείχε στην Παγκόσμια Συνάντηση της Σύμης. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του, έδωσε συναυλία στην έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Έδωσε σειρά συναυλιών σε πολλά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μία από τις πλέον εμβληματικές συναυλίες της ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ, με την ερμηνεία του Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα. Η Συμφωνική Ορχήστρα εξέδωσε τέσσερα CD με ηχογραφήσεις συναυλιών της. Ένα CD περιείχε τη συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της συναυλίας και μάλιστα διηύθυνε μέρος των έργων.
Το 2019, μετά από 20 χρόνια, η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ ξεκίνησε μια νέα περίοδο, με την ανάθεση της Διεύθυνσής της στον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.
Έξυπνο Έντυπο
Για τη επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή DigiOrch για έξυπνα κινητά, η οποία μετατρέπει την αναλογική αφίσα και το αναλογικό πρόγραμμα σε «έξυπνα» ψηφιακά έντυπα.
Με αυτόν τον τρόπο οπτικοποιούνται και εμφανίζονται στην οθόνη της φορητής συσκευής, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας, ποικίλες πληροφορίες που δεν εμπεριέχονται στην αφίσα ή/και στο πρόγραμμα, όπως πρόσθετα κείμενα, εικόνες και videos. Η εφαρμογή είναι ευγενική χορηγία spin-off εταιρείας του ΑΠΘ.
Συναυλία του Conservatoire Guitar Ensemble | Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν σε Συναυλία του Conservatoire Guitar Ensemble με έργα των Telemann, Boccherini, Brouwer και του Κιθαριστικού Duo Ρ. Σπυροπούλου – Β. Δαμιανάκη αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι.
Κυριακή 2 Ιουνίου 2024_Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ.
Εκθέσεις
1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery
Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:
- Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
- Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.
Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.
*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/
Fake (f)or Real & Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2024 μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.
Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.
Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.
Με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης Fake (f)or Real παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση με τίτλο Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας που πραγματεύεται ειδικότερα την πλαστογράφηση στην τέχνη. Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και, τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και στις λεπτές διαφορές που χωρίζουν καμιά φορά τις δύο αυτές κατηγορίες.
Στην έκθεση γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν, στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Βέβαια, η ανάπτυξη των τεχνικών ανίχνευσης πλαστογραφημένων έργων ή εγγράφων δυσκολεύει συνεχώς το έργο τους. Ελπίζουμε ότι η ενημέρωση και η συνείδηση του προβλήματος είναι θετικά βήματα για την αντιμετώπισή του.
Για την έκθεση αυτή αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν έργα που να ανταποκρίνονται στο θέμα καταρχάς από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, αλλά και δάνεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, από το Πολεμικό Μουσείο και από συλλέκτες και ιδιωτικές συλλογές. Για την ανίχνευση στοιχείων των έργων με τεχνολογικές μεθόδους συνεργάστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Τμήμα Συντήρησης Εικόνων), το Ίδρυμα Ορμύλια, και το Απεικονιστικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, φορείς τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διάρκεια εκθέσεων: 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Komplett Kafka | Goethe-Institut Thessaloniki
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;
Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και κύκλους συζητήσεων θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.
Με αφορμή το επετειακό Έτος Kafka, το Goethe-Institut της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;
«Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό.»
Ο Φράντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;
Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο Komplett Kafka . (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
NICOLAS MAHLER
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη | 22/02 – 19/07/2024 | Είσοδος ελεύθερη
Αθλητισμός και αδερφοσύνη | Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν, εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας
Η έκθεση, με τίτλο «Αθλητισμός και αδερφοσύνη», δημιουργήθηκε για λογαριασμό της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Απαρτίζεται από 24 φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που προβάλλουν στιγμιότυπα τόσο από ολυμπιακές διοργανώσεις όσο και από διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτυπώνοντας στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης με κοινό παρονομαστή τον αθλητισμό. Επιτρέπει έτσι να αναλογιστούμε το πώς ο αθλητισμός διευκολύνει την επαφή, τον διάλογο, τη φιλία και την αδελφοσύνη μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων.
Η Ολυμπιακή Εκεχειρία αποτελούσε σημαντικό στοιχείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και αφορούσε την παύση των συγκρούσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Στη σύγχρονη εποχή ενεργοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, παροτρύνοντας τα έθνη να διακόψουν τις εχθροπραξίες κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να συμβάλουν στο πνεύμα ενότητας και ειρήνης. Για τους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού, η Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η ευκαιρία να δοθεί νέα πνοή στις αξίες του Ολυμπισμού και να γιορτάσει ο πλανήτης τις στιγμές συνύπαρξης και αδελφοσύνης που βιώνουν οι αθλητές, οι ομάδες τους και το κοινό.
Η έκθεση «Αθλητισμός και αδερφοσύνη» εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και φιλοξενείται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο φορέων. Τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξένου της Γαλλίας, κ. Ζαν-Λικ Λαβό, ο οποίος θα την εγκαινιάσει μαζί με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Από τις 17 Απριλίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης Εγκαίνια στις 17/4 στις 19:00
Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ
Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα.
Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.
Το 1949 πήγε στην Ελλάδα όπου έκανε τα πορτρέτα του βασιλιά Παύλου Αˈ και της βασίλισσας Φρειδερίκης και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήρθε σε επαφή με τα πρόσφατα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου (παρακολούθησε τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο) και ανέλαβε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου σε παραγγελία του βασιλιά Παύλου από το οποίο ολοκλήρωσε μόνο το κεντρικό τμήμα, «Η Πείνα στην Αθήνα». Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα απεικόνισε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά.
Παράλληλα, ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια πετυχημένη διεθνή πορεία ως προσωπογράφος.
Μαζί με το πορτρέτο, η άλλη μεγάλη πτυχή της τέχνης του Egon είναι η τοπιογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και διαμονών του στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία, στη Σικελία, και στην Ελλάδα (από το 1978 στο εξής) απεικόνιζε τοπία και αρχαιολογικούς χώρους.
Τα ελληνικά τοπία του ξεχωρίζουν από αυτό το σύνολο και παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε σχέση με τις επιλεγμένες τοποθεσίες και με τις στιγμές της ημέρας, τις εποχές και τις συνθήκες φωτισμού. Ο ίδιος είχε, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη γνώση του τόπου μέσω των συζητήσεών του με διακεκριμένους ιστορικούς, διανοουμένους και αρχαιολόγους.
Συνολικά, η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του και τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024-Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.
Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη) 24 Μαΐου – 17 Νοεμβρίου 2024
Εγκαίνια: Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 20:00Πόσες ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Πόσες ιστορίες δημιουργούν, συνθέτουν ένα μουσείο και το οδηγούν σε μια επόμενη σελίδα; Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή δωρεές ιδιωτών, άνθρωποι πολλών ιδιοτήτων, ο ίδιος ο θεσμός, ακόμη και το ίδιο το κτίριο, «μιλούν» και «προτείνουν» τις δικές τους ιστορίες στην περίπτωση της νέας έκθεσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του MOMus με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που θα παρουσιαστεί στο μουσείο, στη Θεσσαλονίκη, από τις 24 Μαΐου έως τις 17 Νοεμβρίου 2024. Οι ιστορίες τελικά είναι πολλές. Αρχικά οι ιστορίες των 100 καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και εν τέλει ακόμη περισσότερες. Εξάλλου η ιστορία λέγεται ή γράφεται με πολλούς τρόπους και σε πολλούς τόνους και η συγκεκριμένη έκθεση δεν είναι σίγουρα άλλη μια γραμμική θεώρηση της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων. Αντίθετα, επιδιώκει να λειτουργήσει ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.
Η έκθεση «Από δω και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» περιλαμβάνει μια μικρή μόνο επιλογή από τη μεγάλη πια συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπως αυτές συγκροτήθηκαν με τη συνένωση και την ίδρυση του MOMus το 2018. Αποκαλύπτει όμως πολλά: μυθιστορηματικές βιογραφίες καλλιτεχνών, μοναδικά βιώματα, εμπειρίες πρωτόγνωρης έκπληξης, εμπειρίες βαθιά τραυματικές˙ ιστορίες συνθηκών καταπίεσης και ελέγχου, ιστορίες σεξουαλικότητας, ιστορίες ταυτοτήτων˙ άγνωστες συνεργασίες και σχέσεις καλλιτεχνών διαφορετικών ειδών, άγνωστες ιστορίες γύρω από τη Θεσσαλονίκη, άγνωστες ιστορίες της θεσμικής εξέλιξης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης˙ άγνωστα περιστατικά έμπνευσης, αναπάντεχες συζεύξεις ιστορικών στοιχείων, μύθων και φαντασίας.
Οι ιστορίες προέκυψαν από τα ερευνητικά και άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών, επιστημόνων και προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού.
Με την έκθεση σηματοδοτείται επίσης και ο μερικός ανασχεδιασμός της εμπειρίας του επισκέπτη μέσα στον αρχιτεκτονημένο χώρο: μια ανανεωμένη υποδοχή και ανανεωμένες υποδομές, με την ελπίδα να μεταβληθούν η πραγματική αίσθηση και κίνηση μέσα στους χώρους.
Στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενείται έως την 1 Ιουλίου και η συλλογική εγκατάσταση «Όνειρα Γλυκά» των Αλέξανδρου Καπετάνου, Δημήτρη Καπετάνου και Μαρίας Τσεσμελή, στο πλαίσιο του Εuropride 2024 στη Θεσσαλονίκη.Καλλιτεχνική διεύθυνση/επιμέλεια: Θούλη Μισιρλόγλου
Με τη συμβολή των: Θοδωρή Μάρκογλου, Γιάννη Μπόλη, Κατερίνας Σύρογλου, Post-Spectacular Office
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Carla Accardi, Vahram Aghasyan, Άλκηστις Αθανασιάδου, Αλέξης Ακριθάκης, Yuri Albert, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Ειρήνη Απέργη, Αχιλλέας Απέργης, Arman (Armand Fernandez), Babi Badalov, James Balog, Gilbert Bel-Bachir, Αλέξανδρος Βάλβης, Μπάμπης Βέκρης, Μπάμπης Βενετόπουλος Filippo Berta, Joseph Beuys, Ανδρέας Βούσουρας, Reinhard Brandner, Victor Brauner, Camille Bryen, Wolff Buchholz, Περικλής Βυζάντιος, Γιάννης Γαΐτης, Henning von Gierke, Δανιήλ Γουναρίδης, Roberto Crippa, Λυδία Δαμπασίνα, Δανιήλ (Παναγόπουλος), DAS (Επαμεινώνδας Δασκαλόπουλος), Θωμάς Διάφας, Κλεοπάτρα Δίγκα, Otto Zitko, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Davos Hanich, Michael Hasted, Lisa Hoever, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Ingrid Jörg, Βλάσης Κανιάρης, Λίζη Καλλιγά, Μαρίνα Καρέλλα, William Klein, Βίκτωρ Κοέν, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Erwan Mahéo, Τέτα Μακρή, Caroline May, Γιάννης Μόραλης, Μανώλης Μπαμπούσης, Φανή Μπουντούρογλου, Γιάννης Μπουτέας, Zanele Muholi, Κώστας Κουλεντιανός, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Παύλος (Διονυσόπουλος), A.R. Penck, Δημήτρης Περδικίδης, aλέξανδρος m. Pfaff, Joan Rabascall, Jean-Pierre Raynaud, Patrick Raynaud, Martial Raysse, Rembrandt, Χρύσα Ρωμανού, Niki de Saint Phalle, Γεράσιμος Στέρης, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Αλέξανδρος Τζάννης, Jean Tinguely, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσόκλης, John Vassos, Javier Vilato, Jacques Villeglé, Linda Waber, Andy Warhol, Emmett Williams, Gil J. Wolman, Peter Wüthrich, Yang Yongliang, Yevgeniy Fiks, Φιλόλαος (Τλούπας), Novello Finotti, Michel François, Θανάσης Χονδρός – Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Τζον Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα-Μαυρομιχάλη).
Κείμενα / Ιστορίες έκθεσης & καταλόγου Λένα Αθανασοπούλου, Εικαστικός, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Γκαγκάκη και Ρένια Χατζηγεωργίου. Εκπαιδευτικοί (Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη) Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Ντένης Ζαχαρόπουλος, Ιστορικός Τέχνης, τέως Καλλιτεχνικό Διευθυντής Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Έλενα Κεχαγιά, Ιστορικός Τέχνης, Συνεργάτης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Καμάρα, Ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης, Συνιδιοκτήτρια της γκαλερί
ΖΗΤΑ-ΜΙΑ
Πάνος Κοκκινιάς, Καλλιτέχνης Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης, τέως Πρόεδρος πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μάρω Λάγια, Ιδρυτικό μέλος του Μακεδονικού Κέντρου (και μετέπειτα Μουσείου) Σύγχρονης Τέχνης, Συνιδιοκτήτρια της γκαλερί ΖΗΤΑ-ΜΙΑ Αρετή Λεοπούλου, Επμελήτρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χριστίνα Μαβίνη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τέτα Μακρή, Καλλιτέχνης Μάνος Μανάκας, Ψυχαναλυτής Χριστόφορος Μαρίνος, Ανεξάρτητος Επιμελητής εκθέσεων Θοδωρής Μάρκογλου, Επιμελητής του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Γιάννης Μπόλης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά Γιάννης Παπαδόπουλος, Θαυμαστής του William Klein Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Επιμελήτρια του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών Θεοδώρα Ποιμενίδου, Καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας, 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Έφη Σκυλίτση, Θεωρητικός της Τέχνης, Εικαστικός, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Καλλιτέχνης Όλγα Φώτα, Υπεύθυνη Συντήρησης του MOMus
Fakeless | Goethe-Institut Thessaloniki
Το Goethe-Institut Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος “Fakeless” σας προσκαλεί στην ομώνυμη έκθεση για την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις κερδίζουν επιρροή στην Ευρώπη και το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, το Goethe-Institut δεσμεύεται να προωθήσει την εκπαίδευση στα μέσα επικοινωνίας.
Βασικός στόχος του προγράμματος “Fakeless” είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσατε ένα άρθρο μέχρι τέλους; Πόσες φορές έχετε μοιραστεί συνδέσμους χωρίς να τους ανοίξειτε; Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την «ανοσία» σας στην παραπληροφόρηση. Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεσή μας και δοκιμάστε τις ικανότητές σας μέσα από τα online παιχνίδια μας!
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό στους χώρους του Goethe-Institut Thessaloniki από την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 μέχρι και τον Ιούνιο του 2025. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εργαστήρια, επισκέψεις σχολικών τάξεων, σεμινάρια και ανοιχτές συζητήσεις.
Το πρόγραμμα Fakeless υλοποιείται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht | Τόπος διεξαγωγής: Goethe-Institut Thessaloniki, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη
«Πες μας την ιστορία σου – Tell your story» | «The Basket Gallery»
Η «The Basket Gallery», μπαίνοντας στους τρεις τελευταίους μήνες της δεύτερης της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού», παρουσιάζει την παράλληλη έκθεση «Πες μας την ιστορία σου – Tell your story». Η έκθεση αποτελεί συνεργασία της γκαλερί με το κοινό μας: Επισκέπτες και φίλοι μας έκαναν την τιμή να μοιραστούν τις προσωπικές ιστορίες των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν στο παρελθόν από τις πατρίδες τους καθώς και φωτογραφίες ή και αυθεντικά αντικείμενα που πήραν μαζί τους στους νέους τόπους όπου κατέληξαν να διαμείνουν ή που οι ιδιοκτήτες τους άφησαν πίσω.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 και ώρα 19:00 στους χώρους της «The Basket Gallery» (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36, περιοχή Αντιγονιδών). Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου.
“Οι λίμνες που ονειρεύονται” | Out of Focus
Σας περιμένουμε στην έκθεση Φωτογραφίας της Κατερίνας Λεβενιώτη και του Πάρη Τσιλικάκη με θέμα: “Οι λίμνες που ονειρεύονται”, τη Δευτέρα 27 Μάη. 8.00μμ, στον χώρο – γκαλερί της Out of Focus, Αγνώστου Στρατιώτου 3, πίσω από τη Ρωμαϊκή αγορά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. “Οι λίμνες… Πρόσεξες ποτέ τις λίμνες; Δεν είναι σαν τις θάλασσες… Οι θάλασσες μιλούν… τραγουδούν… Οι λίμνες ονειρεύονται… Αλκυόνη Παπαδάκη | Εγκαίνια Δευτέρα 27 Μάη, 8.00μμ | Διάρκεια: Δευτέρα 27/5 έως Κυριάκη 2/6 | Καθημερινές 7.00μμ- 9.00μμ | Σαββατοκύριακο: 11.00πμ – 2.00μμ
ΙστορίεςΤης | Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Έκθεση «Ιστορίες Της. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024»
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Α’ & Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) | 17 Μαΐου – 15 Σεπτεμβρίου 2024 | Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 20:00
Το κίνημα #ΜeΤoo, οι φεμινιστικές απεργίες, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας βρίσκονται συχνά και ποικιλοτρόπως στα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Και, παρότι η γυναικεία δημιουργία και η φεμινιστική προσέγγιση δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη μια νέα ή καινοτόμα ερευνητική οπτική στον 21ό αιώνα, ωστόσο για ποικίλους λόγους, διαχρονικά, η οπτική αυτή μοιάζει να μην αποτελεί προτεραιότητα της έρευνας και της κριτικής των καλλιτεχνικών πεδίων. Στον απόηχο αυτών των διεθνών συζητήσεων για το φύλο και τις ταυτότητες και της γενικότερης τάσης διερεύνησης της γυναικείας δημιουργίας που συντελείται τελευταία, η νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία φωτογραφική παραγωγή από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MOMus, από τις 17 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συμβολή-συμμετοχή 40 καλλιτέχνιδων και φωτογράφων, τεσσάρων επιμελητριών, και οκτώ ερευνητριών, σε ένα συλλογικό εγχείρημα που για πρώτη φορά συντελείται στην Ελλάδα.
Η έκθεση «Ιστορίες Της. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» διαρθρώνεται σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις που επιχειρούν να καλύψουν τις πολλαπλές και σύνθετες διαστάσεις των φωτογραφικών πρακτικών μέσα στις πέντε αυτές δεκαετίες: τις προσεγγίσεις ζητημάτων που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα, τις αναπαραστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία ντοκουμέντο, και τις εξερευνήσεις του ίδιου του φωτογραφικού μέσου μέσα από εργασίες που συχνά έχουν έντονο πειραματικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει την ποικιλόμορφη και δυναμική συμβολή των γυναικών στο πεδίο της φωτογραφίας: την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες που χρησιμοποιούν.
Δίγλωσση έκδοση συνοδεύει την έκθεση και λειτουργεί συμπληρωματικά, εστιασμένη στην ιστορία της γυναικείας φωτογραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα μέχρι τη Μεταπολίτευση, με κείμενα επιστημόνων/ερευνητριών του πεδίου.
Παράλληλα με τις πρώτες μέρες λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies», από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, σε συνδιοργάνωση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland.
Κύριες ομιλίες θα δοθούν από τη Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονα, ακτιβίστρια και συγγραφέα του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», σε συνομιλία με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη, και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.
Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/ .
Επιμέλεια έκθεσης/έκδοσης: Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη.
Συμμετέχουσες φωτογράφοι-καλλιτέχνιδες: Χριστίνα Βάζου, Ειρήνη Βουρλούμη, Νάγια Γιακουμάκη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Λυδία Δαμπασίνα, Μαρία Δάρα, Χριστίνα Δημητριάδη, Νικολέτα Ζήση, Πηνελόπη Θωμαϊδη, Αθηνά Καζολέα, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Κατερίνα Καλογεράκη, Κατερίνα Καλούδη, Όλγα Καλούση, Μαρία Κλωνάρη-Κατερίνα Θωμαδάκη, Ελένη Μαλιγκούρα, Νατάσσα Μαρκίδου, Γεωργία Ματσαμάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ελένη Μουζακίτη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ελένη Μυλωνά, Λία Ναλμπαντίδου, Χρύσα Νικολέρη, Έφη Παλαιολόγου, Ρέα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Ρούλα Πάτρα, Πάολα Ρεβενιώτη, Φανή Σαρρή, Αγγελική Σβορώνου, Μαρία Στέφωση, Δανάη Στράτου, Νίκη Τυπάλδου, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αθηνά Χρόνη.
Συγγραφείς κειμένων έκδοσης: Γλαύκη Γκότση, Μαριάννα Καράλη, Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη, Αλίκη Τσίργιαλου, Εύη Παπαδοπούλου.
Το συνέδριο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies» εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» στο πρόγραμμα δράσεων του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 23 Μάϊου 2024, 20:00 Δράση #1: Προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες (2021) και συζήτηση με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου και την Πάολα Ρεβενιώτη.
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, 19:00 Δράση #2: Διάλεξη της Γλαύκης Γκότση με θέμα τις φεμινιστικές θεωρίες στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης & περφόρμανς PEKTRIES / SAVOIR VIVRE EDITION του εικαστικού σχήματος COMOTIRIO (Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη).
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (η ώρα θα ανακοινωθεί) Δράση #3: Εναλλακτική ξενάγηση στην έκθεση από τις ερευνήτριες του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο (Ελπίδα Καραμπά, Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου) και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης.
Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ | ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΥΔΡΙΑ»
To Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη “Υδρία” σας προσκαλεί στην έκθεση ζωγραφικής και την παρουσίαση του νέου βιβλίου του διδάκτορος Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη με τίτλο “Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής τραγωδίας”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 και ώρα 7:30 μ.μ., στο χώρο του Ιδρύματος στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Στέλιος Λουκάς, ποιητής, δημοσιογράφος τηλεοπτικής εκπομπής “Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι” Χρήστος Εμμανουηλίδης, ιατρός, φιλόλογος Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά ο εκπαιδευτικός Βασίλης Αντωνιάδης και ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Παύλος Γ. Ελευθεριάδης.
“H συνθήκη που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάννη της Ελβετίας ακύρωνε και αναθεωρούσε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας ιστορικής διαδικασίας που άρχισε το 1914, με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, και κορυφώθηκε με την ήττα του ελληνικού στρατού τον Αύγουστο του 1922 από τα τουρκικά εθνικιστικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ. Η μικρασιατική καταστροφή υπήρξε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο βιβλίο αναλύονται οι δύο συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης), το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφτηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο Εθνικός Διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το Ζήτημα του Πόντου, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, οι αιτίες της μικρασιατικής καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας. Παρακολουθούμε, επίσης, την τύχη των προσφύγων του ’22 στην Ελλάδα (αποκατάσταση, αντιμετώπιση από τις πολιτικές δυνάμεις, σχέση με την αριστερά, εκλογική συμπεριφορά), καθώς και τους πρόσφυγες στη Ρωσία και στην Ε.Σ.Σ.Δ.”
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Όσον αφορά την έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη, αποτελείται από έργα εμπνευσμένα από τη Μικρασιατική καταστροφή και κυρίως την πυρπόληση της Σμύρνης, καθώς και έργα αντιπροσωπευτικά διαφόρων φάσεων και επιλογών, με χαρακτηριστικότερα ίσως κάποια ιδιαίτερα μορφώματα που λειτουργούν ως προσωπικός κώδικας του δημιουργού. Αποτυπώσεις στις οποίες τα όρια του χώρου και του χρόνου όχι απλά δεν είναι αυστηρά διακριτά αλλά ταλαντεύονται και ξεφεύγουν από τις νόρμες. Η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά είχε αναφέρει σε παλαιότερη κριτική της σχετικά με το σύγχρονο έργο του: «Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει τα «σχεδιομορφώματα» του Βλάση Αγτζίδη – που άλλοτε θυμίζουν «εικονογράμματα» – κάποιες θαρρείς σελίδες από αθέατα μέχρι σήμερα Ημερολόγια ενός δικού του εικαστικού Καταστρώματος, καθώς τα έχει εκείνος διαμορφώσει κατά την διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος, ως πάρεργα.
Αναφέρω τούτο το τελευταίο χαρακτηριστικό, που διακρίνει τα νοερά του αποθησαυρίσματα, (τα οποία μεταμορφώνονται σε τροχιές, αναμονές κι αναχωρήσεις υφαίνοντας τα φαντασιακά του ταξίδια), προκειμένου να τονίσω το κύριο γνώρισμα των συγκεκριμένων του συνθέσεων. Κι αυτό δεν είναι άλλο, από το αβίαστο, το παρορμητικό και παράλληλα το ψυχοδυναμικό κάθε φορά αποτύπωμα μιας γραφής αυτοματικής και αδιαμεσολάβητης, χειρονομιακά εξπρεσιονίζουσας και ρευστής, με οριακές ωστόσο εσωτερικές ισορροπίες και συνεχόμενες μεταλλαγές…»
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 – 15:00, Τετάρτη ΚΑΙ 18:00 – 21:00
Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του A.Π.Θ., με βασικές του σπουδές τα μαθηματικά και τους Η/Υ. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε τον ελληνικό Τύπο της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο του μεσοπολέμου. H μελέτη του για την παρευξείνιο διασπορά και τις ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές περιοχές του Εύξεινου Πόντου έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τον σοβιετικό Μεσοπόλεμο και την ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού, την ελληνική διασπορά, την ιστορική εμπειρία του ελληνισμού στη Μικρά Ασία, κυρίως στις περιοχές του Πόντου και της Ιωνίας, καθώς και με τη διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών. Πήρε μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών, καθώς και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 18 βιβλία. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Έθνος κ.ά.) και περιοδικά. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Δίδαξε το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του δήμου Κηφισιάς.
INFO
ΥΔΡΙΑ Ίδρυμα Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη & Τιτίκας Αρβανιτάκη (Παπαμάρκου 28, περιοχή Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη) | Τηλ. 2310 221289 | email: [email protected]
Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ευρυδίκης Μαρία Βεντούρη | Main Hall – Myro Gallery
Εγκαίνια: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, ώρα 19:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024 Διεύθυνση: Main Hall – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου
Η Myro Gallery ανακοινώνει την ατομική έκθεση της Ευρυδίκης Μαρία Βεντούρη που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).
H Ευρυδίκη Μαρία Βεντούρη (MEV) γεννήθηκε στον Πειραιά, όπου αποφοίτησε από το ελληνογαλλικό γυμνάσιο-Λύκειο «Jeanne d’Arc». Σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Γαλλία, στη ROUEN αρχικά (πρώτο κύκλο σπουδών) και κατόπιν στο Παρίσι (δεύτερο και τρίτο κύκλο σπουδών) στο École nationale supérieure d’architecture de Paris-La Villette (UP6) απ΄ όπου και αποφοίτησε.
Κατά την διάρκεια των σπουδών της στην ROUEN, επισκεπτόταν το ατελιέ του τμήματος χαρακτικής του καθηγητή Jacques Ramondot στη Beaux Arts της Rouen που τότε συστεγαζόταν με την Αρχιτεκτονική. Εκεί γνώρισε τις τεχνικές χάραξης μετάλλων “eau forte” και “pointe seche”. Όλη την περίοδο της παραμονής της στην Γαλλία δούλεψε μελάνια σε χαρτί και χαρακτικά σε μέταλλο.
Με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε να δουλεύει λάδια σε μουσαμά παράλληλα με την επαγγελματική της ενασχόληση στην Αρχιτεκτονική. Κάποια από αυτά τα έργα εκθέτει στην παρούσα έκθεση.
Παρακολούθησε τα τμήματα σκηνογραφίας και σκηνοθεσίας στη σχολή ΚΕΑ (Καλλιτεχνική Εταιρεία Αθηνών) του Γιώργου Μπέλλου. Η αγάπη της για την κβαντομηχανική την οδήγησε στην συγγραφή μιας μελέτης για την ύλη και την αντιύλη την οποία ανάρτησε το 2011. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.
Δαιμονισμένες | Oratos
1 – 14 Ιουνίου 2024
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, ποιητική performance και video art Εγκαίνια: 31 Μαΐου, Oratos (Στρ. Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη)
Μάγισσες και μάντισσες της ψηφιακής εποχής, θάλασσες και χώματα, ζωντανεύουν εν μέσω μιας πολύμορφης έκθεσης και ποιητικής επιτέλεσης που θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Στο δρώμενο αναπτύσσεται ένας ιδιαίτερος διάλογος μεταξύ κειμένων εννιά ποιητριών από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Σέρρες, αλλά και έργων οκτώ εικαστικών της Θεσσαλονίκης. Από κοινού επιχειρούν να ψηλαφήσουν την επίδραση της κοινωνικής βίας στις θηλυκότητες, ως επί το πλείστον, αλλά και να αφουγκραστούν τις φωνές τους και να δημιουργήσουν έναν κοινό τόπο για την αποδοχή και (συμ)βίωση των απωλειών.
Έτσι, εξετάζεται ο συσχετισμός ανάμεσα στο ατομικό και συλλογικό παρελθόν, το προσδοκούμενο και το τραύμα. Από την άλλη, δίνεται έμφαση στις ποικίλες πτυχές του εαυτού, οι οποίες αποκαλύπτουν μια ενδόμυχη ευαλωτότητα, με φόντο τον οικείο αστικό χώρο σε αποδόμηση. Η θάλασσα εμφανίζεται ως πρωταρχικός τόπος και προορισμός απόδρασης από τις περιχαρακώσεις του συμβολικού, αλλά και σταδιακά αφήνει να φανεί η παραδοξότητα του νοήματος. Τέλος, αναπαρίσταται η δυναμική μεταξύ Ουρανού και Γης και προσεγγίζεται η εσωτερική και εξωτερική αρμονία –η οποία λογίζεται ως ουτοπική, αλλά δημιουργεί τη συνθήκη της επαφής, ικανής να μετουσιωθεί σε λόγο.
Οι παραπάνω τάσεις και στοιχεία αποτυπώνονται οπτικά ποικιλοτρόπως σε έργα με λάδι, ακρυλικά, μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, μεικτή τεχνική, σε ψηφιακές εκτυπώσεις, αλλά και σε γλυπτά με μέταλλο και πλαστικό. Η αλληλεπίδραση των έργων ζωγραφικής και γλυπτικής με τον ποιητικό λόγο, επιτέλεση και video art επιτρέπουν στους καλλιτέχνες, τις καλλιτέχνιδες και τα καλλιτεχνά του εγχειρήματος να αρθρώσουν και να επεξεργαστούν την εμπειρία, πραγματοποιώντας ένα συνειδητό ταξίδι από επιζώντα σε ομιλούντα υποκείμενα-σώματα, ενταγμένα σε ζωντανό ιστό, με πρόθεση να δημιουργήσει βάσεις για μια κοινότητα φροντίδας.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Βάσια Πέρρου, Ιωάννα Κατσαδούρη, Χρήστος Αλαβέρας, Δήμητρα Ζυμάρη, Νάνα, Γιάννης Ζ., Χαριτίνη Ιλιονίου, Ηλιάνα Κηπουρίδου.
Στο επιτελεστικό δρώμενο των εγκαινίων συμμετέχουν με απαγγελίες: Ξένια Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Χρυσάνθη Ιακώβου, Βίκυ Μπρούσαλη, Ελένη Καλλίνη. Την επιτέλεση συνοδεύουν video art παραγωγές από: Γιάννη Φραγκούλη, Ελένη Καλλίνη, Δήμητρα Ζυμάρη, Χαριτίνη Ιλιονίου. Μέσω βίντεο εμφανίζονται με απαγγελίες ποιημάτων και performance: Ιωάννα Λιούτσια, Γεωργία Βεληβασάκη, Γεωργία Οικονομοπούλου, Έφη Αρβανίτη. Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά οι, γνωστοί από σχήματα όπως Reggetiko Project και Pausis, Θεόδωρος Κουμαρτζής στην αρχαία λύρα και Σωκράτης Βότσκος στο αρμένικο duduk.
Εγκαίνια – ποιητική performance: Παρασκευή 31 Μαΐου στις 20:30 Διάρκεια έκθεσης: 1-14 Ιουνίου Ώρες λειτουργίας: 19:00-00:00 για όλες τις ημέρες
Oratos exhibition room – Στρατηγού Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη
ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ | Project Room – Myro Gallery
Εγκαίνια: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024, ώρα 19:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024 Διεύθυνση: Project Room – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου
Η Myro Gallery ανακοινώνει την ατομική έκθεση του Χρήστου Σκορδά «ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ/ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ» που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη).
Ο Χρήστος Σκορδάς γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Το 2007 ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο τον Σάββα Πουρσανίδη. Εισήχθη στην σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών Φλώρινας το 2008, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2013. Εργάζεται ως εικαστικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διατηρεί το εργαστήριο του στην Θεσσαλονίκη από το 2016. Εκπαίδευση: 2008-2013 Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, 2ο Εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιάννη Καστρίτση.
“Aσχολούμαι με τη ζωγραφική και κυρίως με τις ελαιογραφίες. Στα έργα μου παρουσιάζονται παραστάσεις όψεων της πραγματικότητας αλλά και της ψυχοσύνθεσης του ατόμου μέσα σε αυτήν.” Χρήστος Σκορδάς
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.
Then and Again | ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Το Goethe-Institut σάς προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 19:00 στο ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες φωτίζουν τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές.
Σε επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα, περιλαμβάνει νέα έργα δημιουργών που δουλεύουν με το μέσο της φωτογραφίας ή άλλα μέσα βασισμένα στον φακό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Συνάντηση | MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
Mε τίτλο «Συνάντηση» ξεκινά την Κυριακή 12 Μαΐου (εγκαίνια ώρα 12μ.μ.) η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ με έργα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας που εφαρμόζεται στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Κέντρου το 2002 έως και σήμερα, καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν στο Μουσείο, ως αποτέλεσμα της διετούς πλέον συνεργασίας του Κέντρου με το Μουσειακό Πρόγραμμα “Μια Βόλτα Μαζί”.
Έκθεση «Συνάντηση», MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ (Μονή Λαζαριστών). Διάρκεια έκθεσης έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Σκοπός της έκθεσης δεν είναι να καταδειχθεί το πώς αποτυπώνεται η εξελικτική πορεία της νόσου εικαστικά, αλλά να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί ότι η Εικαστική Θεραπεία και η Τέχνη, αποτελούν ένα δυνατό και δυναμικό θεραπευτικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, για όλους τους ανθρώπους, όποια φάση της ζωής τους και αν διανύουν.
Η Εικαστική Θεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης και στην αναγνώριση ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα που βρίσκονται στο ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις.
Μέσα από την όλη διαδικασία, με την συμμετοχή νου-σώματος-πνεύματος, καθώς ο άνθρωπος γίνεται δημιουργός, ενεργοποιείται και γνωστικά και συναισθηματικά και αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού. Μπορεί να δηλώσει με συμβολικό τρόπο συγκεχυμένες σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν με λέξεις μαρτυρώντας μας ότι, δεν έχουν χαθεί όλα, πως πάντα υπάρχει ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Συνεργασία – Επιμέλεια: Ιωάννα Βογιατζή, Ειδική Θεραπεύτρια-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης | Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus | Κατερίνα Παρασκευά, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus | Χριστίνα Παπαϊωακείμ, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus
«Μια βόλτα μαζί»
Ένα πρωτοποριακό μουσειακό πρόγραμμα υλοποιείται για συνανθρώπους μας που διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και μαζί τους οι φροντιστές τους, οι άνθρωποι που είναι κοντά τους σε κάθε στάδιο της πορείας αυτής. Ο λόγος γίνεται για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια και μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν αίθουσες μουσείων.
Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί και τους φροντιστές τους. Απευθύνεται πλέον στο κοινό του διευρύνοντας τις υπηρεσίες του ως ειδικό κέντρο πρόληψης και διάγνωσης της νόσου Alzheimer καΙ άλλων τύπων άνοιας παρέχοντας διάγνωση σε όλα τα στάδια, συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση για τους φροντιστές, αντιμετώπιση των αναγκών τόσο για τον ασθενή όσο και για τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας. Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8.30π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750
«Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας»
Η αξία του σχεδίου ως καλλιτεχνική διαδικασία, ως προετοιμασία για μια νέα γλυπτική, μια νέα καθημερινότητα, μια νέα πόλη και εν τέλει το ίδιο το μέλλον «βγαίνουν» στο προσκήνιο στη νέα έκθεση του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης με τίτλο «Σχεδιάζοντας το μέλλον. Σχέδια για τη τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν στην περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας» στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 30 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου 2024, φιλοξενεί έργα-σχέδια που συνδέονται με την προετοιμασία αρχιτεκτονικών κατασκευών και εγκαταστάσεων, με ουτοπικά έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, με τον σχεδιασμό υφασμάτων, ρούχων, χρηστικών σκευών, επίπλων ακόμη και βιβλίων στο πλαίσιο της εικονογράφησης. Η απελευθέρωση της φόρμας και η σύνθεση των τεχνών καθώς και η συνεργασία με τις επιστήμες αποτέλεσαν την αρχή για μια εξελικτική καλλιτεχνική διαδικασία που χαρακτηρίζει το αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη προετοιμάζει τον δρόμο για την αλλαγή, ο κόσμος μετασχηματίζεται. Η δοκιμή και ο πειραματισμός στο χαρτί, γίνονται πιο σημαντικά από ένα ολοκληρωμένο πίνακα καθώς μέσα από τον ερευνητικό τους χαρακτήρα αποκτούν τις ιδιότητες θεωρητικού και φιλοσοφικού στοχασμού για την εν εξελίξει ουτοπία. Η διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου τέχνης έδωσε συχνά στις προμελέτες τον χαρακτήρα αυτόνομων εικαστικών έργων. Πρόκειται για μια πρώιμη εννοιολογική προσέγγιση του έργου τέχνης, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμμονή στην εξάντληση του θέματος μέσα από σχέδια που αποτελούν έναν θεματικό κύκλο. Έτσι, το έργο τέχνης διαμορφώνεται στο μυαλό του θεατή και για τον λόγο αυτό δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στη διαδικασία τόσο της παραγωγής όσο και της πρόσληψης, παρά στο τελικό αποτέλεσμα. Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού | Συνεργασία: Liubov Pchelkina
Ημερίδα Με αφορμή και στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «AI X Thessaloniki | How will generative AI shape creative industries moving forward?» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research, τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024, στις 16:00, με κεντρικό ομιλητή τον Prof. Neil Leach. Ο Neil Leach είναι αρχιτέκτονας και καθηγητής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διευθύνει το Πρόγραμμα Διδακτορικού Σχεδιασμού στο Florida International University και δίδαξε επίσης στην Architectural Association, Harvard GSD, Columbia GSAPP, Cornell, IaaC και SCI-Arc. Είναι επίσης ο συνιδρυτής της DigitalFUTURES, μιας διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας που λειτουργεί σε 10 γλώσσες.
Συμμετέχουν οι ομλητές/ομιλήτριες (με αλφαβητική σειρά): Δρ. Κατερίνα Αντωνοπούλου, Υπ. Διδ. Σμαρώ Κατσάγγελου, Δρ. Σεραφείμ Μουστακίδης, Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Prof. Emmanouil Vermisso.
Ώρα προέλευσης: 16:00 | Ώρα έναρξης: αυστηρά 16:30 | Εισιτήρια αποκλειστικά από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://cometogether.live/event/1060 | Περιορισμένος αριθμός θέσεων διαθέσιμος. | Η ημερίδα θα διεξαχθεί στα αγγλικά. | Με το τέλος της ημερίδας θα ακολουθήσει Q&A με τους ομιλητές. | Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 2310589155. | Υποστηρικτής: Upgraded Building
Εκδηλώσεις
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Περιπάτων».
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω της σελίδας της Εφορείας στο Facebook.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. | Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, θα δημοσιοποιηθεί η ιστορία «Γεωμετρία, χρώμα και ρυθμός σε διακοσμητικά θέματα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα».
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Στόχος του εικαστικού εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.
Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο
Εικαστικό Εργαστήριο για παιδιά 7-9 Ετών
Επιλογή 1 – Σάββατο 10:00-12:00 https://www.teloglion.gr/eshop/shop/eikastiko-ergastirio-gia-paidia-7-9-eton-savvato-1000-1200/
Διάρκεια: 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024 – 1 & 2 Ιουνίου 2024 | Κόστος: 120 ευρώ, για 11 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους Α.Π.Θ., άνεργους, αδέλφια/φίλους.
Εργαστήριο Μουσικό-θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά από 7 έως 12 ετών
Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.
Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους (πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.teloglion.gr/ektheseis/fake-for-real/ και https://www.teloglion.gr/ektheseis/i-kryfi-goiteia-tis-plastografias/), τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.
Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 – Κυριακή 17 Ιουνίου 2024 | Ώρες: 13:30-15:30 | Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια. | Θεατρική Παράσταση: 17 Ιουνίου 2024 (αναμένεται η ώρα) | Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/ergastirio-mousikotheatrikou-paichnidiou-gia-paidia-7-os-12-eton/.
Epic Movie Nights | Village Cinemas
Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.
Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους (πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.teloglion.gr/ektheseis/fake-for-real/ και https://www.teloglion.gr/ektheseis/i-kryfi-goiteia-tis-plastografias/), τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.
Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 – Κυριακή 17 Ιουνίου 2024 | Ώρες: 13:30-15:30 | Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια. | Θεατρική Παράσταση: 17 Ιουνίου 2024 (αναμένεται η ώρα) | Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/ergastirio-mousikotheatrikou-paichnidiou-gia-paidia-7-os-12-eton/.
Οι Epic Movie Nights συνεχίζονται επικά στα Village Cinemas
Για κάθε σπουδαία τριλογία ταινιών, υπάρχει μία εξίσου σπουδαία επόμενη τριλογία. Για κάθε σπουδαία Epic Movie Night στα Village Cinemas, υπάρχει πάντα μία επόμενη! Μετά τα nonstop sold out που πέτυχε η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ξεκινάμε στα Village Cinemas να ξετυλίγουμε την ιστορία των “Hobbit”. Αρχή με την ταινία Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι του Peter Jackson που θα κάνει θριαμβευτική πρεμιέρα εκ νέου στις 22 Μαρτίου στα Village Cinemas Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Μία μόλις εβδομάδα μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή (28 Μαρτίου) και καθώς το μέλλον της Μέσης Γης παραμένει αβέβαιο, θα ολοκληρωθεί με το φινάλε της επικής τριλογίας: Χόμπιτ: Η Μάχη Των Πέντε Στρατών στις 4 Απριλίου.
Και να ήταν μόνο αυτό; Η εμπειρία του ταξιδιού στη Μέση Γη γίνεται επική με:
1. 3D προβολές
2. Ειδικά συλλεκτικά εισιτήρια
3. Tik Tok videos
4. Νέα επική τιμή εισιτηρίου
Epic Movie Nights στα Village Cinemas γιατί κάποιες προβολές αξίζει να είναι…επικές!
«ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ» | ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο διοργανώνει το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 εκδήλωση στη διάρκεια τη οποίας θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής Σαλαβγιά, στο θέατρο του (Γ. Βαφόπουλου 5), στις 19:00. Πρόκειται για ένα κοινωνικό αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ, της Παρασκευής Σαλαβγιά, η οποία γεννημένη πρόωρα με εγκεφαλική παράλυση, αριστερή ημιπληγία λόγω πρόωρου τοκετού, έδωσε το δικό της αγώνα. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί όνειρο και έμπνευση της πρωταγωνίστριας, η οποία καταθέτει τη δική της διαδρομή, την εμπειρία των επιλογών που εκείνη αξιοποίησε, προσυπογράφοντας με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ένα εκκωφαντικό «τολμήστε», αλλά και ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους για ενσυναίσθηση. Βασικός άξονας της ταινίας πέρα από τις επιλογές-προτάσεις της Παρασκευής Σαλαβγιά είναι και η ευαισθητοποίηση στο κομμάτι της λεγόμενης «αόρατης» αναπηρίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια, Παρασκευή Σαλαβγιά θα μιλήσει για τον συμπεριληπτικό οραματισμό και κατόπιν της προβολής του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΙΚΡΩΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΩΝ
Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει στις 27 Μαΐου – 1 Ιουνίου!
H τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώνονται και γιορτάζουν την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων με πολλές εκδηλώσεις, παράλληλες δράσεις και μια ξεχωριστή θεματική!
Η θεματική: Το ΣΥΝ! Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια δράση που βασίζεται στην ιδέα της σύνδεσης πολλών μικρών βιβλιοπωλείων για έναν κοινό σκοπό: την προώθηση της ανάγνωσης στις τοπικές μας κοινότητες.
Έτσι, φέτος τα μικρά βιβλιοπωλεία θα αναδείξουν μέσα από τις εκδηλώσεις τους τη δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής, την αξία της συνάντησης, της συνύπαρξης. της συλλογικότητας και πολλά ακόμη!
Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων για παιδιά! Οι μικροί αναγνώστες και οι μικρές αναγνώστριες θα ανακαλύψουν τη δύναμη του “ΣΥΝ” μέσα από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια, μουσική και αφηγήσεις παραμυθιών!
Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα! Όπως και πέρσι έτσι και φέτος συγγραφείς και εικονογράφοι γίνονται “Βιβλιοπώλες & Βιβλιοπώλισσες για μια μέρα” στα μικρά βιβλιοπωλεία! Συναντούν βιβλιόφιλους και βιβλιόφιλες, προτείνουν αγαπημένα βιβλία και υπογράφουν τα δικά τους!
Πότε και πού θα γίνουν όλα αυτά; Από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στα μικρά βιβλιοπωλεία! Αναζητήστε τα στην ιστοσελίδα της Εβδομάδας Μικρών Βιβλιοπωλείων, littlebookstoresweek.gr.
Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις των βιβλιοπωλείων της Θεσσαλονίκης.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: LITTLE BOOKSTORES
#Μάιος στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
Δευτέρα 13 Μαΐου: 19:00 Εγκαίνια έκθεσης “Marken des Jahrhunderts” (Επώνυμα Γερμανικά προϊόντα του αιώνα) από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Τετάρτη 15 Μαΐου: 19:00 Εγκαίνια έκθεσης «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού»
Παρασκευή 17 Μαΐου: 19:00-23:30 «3ο Φεστιβάλ Ψυχοθεραπευτής, Καλλιτέχνης και Θεατής: μια συνάντηση αμοιβαίων μεταμορφώσεων» Τηλ. κράτησης: 6946908317
Σάββατο 18 Μαΐου: 10:00-18:00 Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Είσοδος ελεύθερη
18:00-00:00 «3ο Φεστιβάλ Ψυχοθεραπευτής, Καλλιτέχνης και Θεατής: μια συνάντηση αμοιβαίων μεταμορφώσεων» Τηλ. κράτησης: 6946908317
Κυριακή 19 Μαΐου: 11:00-13:00 ΑΠΘ την Κυριακή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα! Ξενάγηση στις εκθέσεις “Fake (f)or Real” (Ψεύτικο για αληθινό;), «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» Περιήγηση στην έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας» Είσοδος ελεύθερη | Τηλ. κράτησης: 2310991620, 2310247111
18:00-00:00 «3ο Φεστιβάλ Ψυχοθεραπευτής, Καλλιτέχνης και Θεατής: μια συνάντηση αμοιβαίων μεταμορφώσεων» Τηλ. κράτησης: 6946908317
Δευτέρα 20 Μαΐου 19:00-21:00 Διάλεξη της Καθηγήτριας Ελευθερίας Θανούλη, Προέδρου του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «F for Fake: ο Orson Welles και η μάταιη αναζήτηση της αυθεντικότητας» Είσοδος ελεύθερη Τηλ. κράτησης: 2310991620, 2310247111
Σάββατο 25 Μαΐου: 9:30-21:30 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής
16:00-17:30 #familytime Οικογενειακό μουσείο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-11 ετών | Μικροί & μεγάλοι αρχαιολόγοι: Μπορείς να βρεις στο χώμα ένα στοιχείο ακόμα; | Εισιτήριο: 7,5 ευρώ/ άτομο| Τηλ. για πληροφορίες: 2310991614
Κυριακή 26 Μαΐου: 10:00-21:30 5ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής 11:00-13:00 Ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις “Fake (f)or Real” (Ψεύτικο για αληθινό;), «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896 στην Αθήνα. Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα της Πολιορκίας του Παρισιού» Περιήγηση στην έκθεση «Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας» Εισιτήριο: 8 ευρώ (ολόκληρο), 4 ευρώ (μειωμένο για παιδιά 6-17 ετών) Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (εξαιρούνται δημοσιογράφοι, ΑΜΕΑ και παιδιά κάτω των 6 ετών) Τηλ. κράτησης: 2310991620, 2310247111
18:00-22:00 Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην Παραθινούπολη του Δήμου Καλαμαριάς, Πλαζ Αρετσούς Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 31 Μαΐου: 8:30-21:00 44η Ετήσια Συνάντηση του Τομέα Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σε εβδομαδιαία βάση υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εκθέσεις Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά
Αναζητώντας την τέλεια (αν)ισορροπία | Reworks agora
Επηρεασμένοι από τις εξελίξεις σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο, αναζητούμε το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην τάξη και το χάος, το φως και το σκοτάδι, το δίκαιο και το άδικο, την αλήθεια και το ψέμα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε τόσο ισχυρά δίπολα; Το φετινό reworks agora παρουσιάζει ένα τριήμερο πρόγραμμα δράσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέλοντας να δώσει κίνητρα για προοδευτική σκέψη, αναστοχασμό και αναζήτηση νέων μουσικών ερεθισμάτων. Όπως αναφέρει ο Αναστάσιος Διόλατζης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Reworks Festival, “Πολιτισμός, περιβάλλον, ανθρώπινα δικαιώματα, σύγχρονη δημοκρατία και κοινωνία, καλές πρακτικές και τεχνολογία είναι μερικά από τα πεδία που καταπιάνεται το reworks agora με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την παρουσίαση θέσεων και την ανάλυση στρατηγικών για την θετική αλλαγή. Ο ρόλος ενός φεστιβάλ θεωρούμε πως δεν είναι μόνο να διασκεδάζει, αλλά να ανοίγει παράλληλα νέους πνευματικούς ορίζοντες. Εξαιτίας αυτής της ανάγκης δημιουργήθηκε το 2016, το reworks agora, το πρώτο φεστιβαλικό συνέδριο ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 ανοίγει η αυλαία του φεστιβάλ με ένα open air event, από τις 17:00 στο εμβληματικό Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι) με καλεσμένο τον ARGY. Μαζί του θα εμφανιστούν οι Ison και Myrophora.
Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στον πολυχώρο Ypsilon, από τις 11:00 πμ το reworks agora επιχειρεί μέσα από τη διεξαγωγή 5 πάνελ συζήτησης να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες διαλόγου, εργασίας και συνεργασίας για την κατανόηση και ερμηνεία παλαιών και νέων ισορροπιών. Το πρόγραμμα του συνεδριακού σκέλους έχει διαμορφωθεί ως εξής:
11:00 – 12:00 | Πληροφόρηση στη ψηφιακή εποχή: Ενημέρωση ή Προπαγάνδα; Ο Αναστάσιος Κουτσογιάννης, αρχισυντάκτης του FYI News συντονίζει τη συζήτηση για την πληροφόρηση και παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ, συνομιλώντας με τους: Σοφία Παπαδοπούλου | Αρχισυντάκτρια, ΑΠΕ-ΜΠΕ Στυλιανό Πουρνή | Fact checker και δημοσιογράφο, Ellinika Hoaxes Στάμο Αρχοντή | Επικοινωνιολόγο της επιστήμης και δημοσιογράφο
12:15 – 13:30 | Κωμωδία και stand-up: Όχι απλώς μορφές ψυχαγωγίας Ο Giuseppe Vieri, stand-up κωμικός και ιδρυτής του “Μαιευτηρίου Comedy Club” συντονίζει την συζήτηση για τη χρήση της σάτιρας ως όχημα έκφρασης και μεταφοράς κοινωνικών μηνυμάτων, για την εξέλιξη του stand-up comedy στην Ελλάδα και τα φαινόμενα λογοκρισίας, συνομιλώντας με τους: Γιάννη Σαρακατσάνη | Ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Μιχάλη Σαρόπουλο | Stand-up κωμικό και ραδιοφωνικό παραγωγό Τόλη Παπαδημητρίου | Ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Εύα Αθανασοπούλου | Stand-up κωμικό
13:45 – 15:15 | Πόλεμος και Πολιτική αλα καρτ: Οι εξελίξεις στα μέτωπα ως αποτέλεσμα (γεω)πολιτικών στρατηγικών Ο Παναγιώτης Χαρίτος επί χρόνια πολεμικός ανταποκριτής και παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Kontra News συντονίζει την συζήτηση για τις γεωπολιτικές αλλαγές που προκαλούν οι εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και τον ρόλο των ΜΜΕ σε αυτές, συνομιλώντας με τους: Κωνσταντίνο Φίλη | Διεθνολόγο Στρατή Αγγελή | Δημοσιογράφο, ΤΟ ΒΗΜΑ
15:30 – 16:30 | Ευγενής άμιλλα Vs Χουλιγκανισμός: Ποιος θα επικρατήσει; Ο Πάνος Μπλέτσος, δημοσιογράφος και παρουσιαστής της καθημερινής εκπομπής στην ΕΡΤ3, ο “Κόσμος των Σπορ” συντονίζει την συζήτηση για το φαινόμενο της οπαδικής βίας μέσα και έξω από τους χώρους αθλητισμού, συνομιλώντας με τους: Μπράνισλαβ Πρέλεβιτς | πρ. καλαθοσφαιριστή Μάκη Παπασημακόπουλο | πρ. δημοσιογράφο, UEFA και δημιουργό podcast Δρ. Φώτη Σπυρόπουλο | Αντιπρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (KE.M.E.)
16:45 – 17:45 | Matterz: Ασφαλείς χώροι και συμπεριληπτικότητα στο αστικό τοπίο Η Φώφη Τσεσμελή, συν-ιδρύτρια της πρωτοβουλίας MATTERZ συντονίζει την συζήτηση για την αναζήτηση και εφαρμογή καλών πρακτικών οικοδόμησης μιας ασφαλούς και συμπεριληπτικής κοινωνίας για όλ@, συνομιλώντας με τους: Εύα Κουσιοπούλου | Δημοσιογράφο Δρ. Νίκη Σόρογκα | Μέντορα, Greek Women in STEM Κωνσταντίνο Μαραγκό | Συντονιστή Παραγωγής, Thessaloniki Pride Μαριάννα Βασιλείου | Δικηγόρο
Μετά τις συζητήσεις, θα ακολουθήσει, όπως πάντα η μουσική στα δύο μουσικά stages που θα στηθούν στον πολυχώρο του Ypsilon. Στις 18:00, στο “Alley” (εξωτερικό stage) καλεσμένοι του reworks agora είναι η ελληνίδα dj και παραγωγός AGAPE της οποίας οι ηλεκτρονικές μελωδίες θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα μουσικής εξερεύνησης και σύνδεσης, ο ταλαντούχος έλληνας dj French beach που παρασέρνει το κοινό του σε μουσικά ταξίδια με όχημα indie, melodic house και techno ήχους, ο ιρλανδός Cormac, γνωστός για τις εμφανίσεις του σε μεγάλες διοργανώσεις όπως Sonar, Circoloco, WHOLE festival και Panorama Bar και η Tijana T που με πινέλο το Roland TB-303 θα παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο ήχο ποικίλων αποχρώσεων από techno, electro, breakbeats, IDM, wave, rave, vocal tracks μέχρι και POP αν το απαιτεί η διάθεση. Μετά τις 00:00 στο Ypsilon (εσωτερικός χώρος) ο Ison, έναν από τους πιο επιδραστικούς selectors της Θεσσαλονίκης θα αναδείξει το ιστορικό παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, ως μητέρα της πολυπολιτισμικής διαφορετικότητας, μέσα από την ηλεκτρονική μουσική ενώ o Unickue, συνιδριτής της καλλιτεχνικής πλατφόρμας “It’s Raw” που βρίσκεται πίσω από πρωτοβουλίες όπως το “Into Space” και “Outer Walls” θα αναλάβει το closing set της δεύτερης μέρας του reworks agora.
Τέλος την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, θα κορυφωθούν οι δράσεις του reworks agora με ένα ακόμη open air event, από τις 17:00, στο εμβληματικό Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι) με headliners τους Adriatique. Μαζί τους θα εμφανιστούν οι Momery.
Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του reworks agora 2024 εδώ.
TICKETS & MORE
Η είσοδος στον πολυχώρο του Ypsilon το Σάββατο 1/6 είναι δωρεάν για όλ@. Τα εισιτήρια ημέρας για την Παρασκευή 31 Μαϊου (ARGY) και την Κυριακή 2 Ιουνίου (ADRIATIQUE), κυκλοφορούν μέσω της πλατφόρμας Cometogether COMBO TICKET (Day 1 + Day 3). Για πρώτη φορά στο φετινό reworks agora θα κυκλοφορήσει περιορισμένος αριθμός combo tickets με τα οποία εξασφαλίζεται την είσοδό σας και στα 2 μουσικά γεγονότα που θα πραγματοποιηθούν στο Κυβερνείο (Βασιλικό Παλάτι), σε προνομιακή τιμή.
παιδιΤΕΧΝΕΙΟ | Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής μαθητών του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου παιδιΤΕΧΝΕΙΟ με δασκάλα ζωγραφικής την Εικαστικό-Ζωγράφο Δήμητρα Δοξάκη το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. (Αγίας Σοφίας 38).