Η Thessaloniki PhotoBiennale συνδυάζει το θέατρο με τη φωτογραφία

Δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Parallaxi
η-thessaloniki-photobiennale-συνδυάζει-το-θέατρο-με-τη-φωτογ-1081603
Parallaxi

Θέατρο και φωτογραφία «συναντιούνται» με αφορμή την Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 με δύο δράσεις στις εκθέσεις του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» και της Marta Bogdańska «Shifters», στο πλαίσιο της συνεργασίας του του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους που παρουσιάζονται οι παραπάνω εκθέσεις, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό.

Αναλυτικά

  • Οπτικοακουστική εγκατάσταση «Keep this manual in a handy place» στην έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00»

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, 18:00

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2A, Θεσσαλονίκη)

Η οπτικοακουστική εγκατάσταση με τίτλο «Keep this manual in a handy place» είναι  βασισμένη στο εμβληματικό κείμενο του Βάτσλαβ Χάβελ «Το Υπόμνημα», με θέμα τη χαοτική διάσταση της γραφειοκρατίας και αποτελεί ένα σύγχρονο θεατρικό ηχοτοπίο που θα συνοδεύει την έκθεση του Μιχάλη Πατσούρα «07:00 – 15:00» μέχρι την ολοκλήρωσή της στις 18 Νοεμβρίου.

Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή και Προϊστάμενο του Τμήματος Συλλογών του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Σύλληψη – Επιμέλεια: Μαρία Καραμήτρη

Υλοποίηση βίντεο: Βαλεντίνα Κόπτη

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Δημήτρης Διακοσάββας, Κωνσταντίνος Χατζησάββας και Έφη Δρόσου.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Σημείωμα Μ. Καραμήτρη:

Ατελείωτοι ήχοι από τηλέφωνα που χτυπούν ασταμάτητα.

Ατελείωτη χαρτούρα για μια υπογραφή.

Ατελείωτες σκάλες, πάνω κάτω, για μια σφραγίδα.

Η απεικόνιση του μαρασμού της ζωής, σε μια κοινωνία που συνηθίζει να δικαιολογεί τις δυσκολίες του παρόντος, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως μέλλεται να φτάσει κάποια μέρα ο χρυσός αιώνας της ευημερίας. Μηχανισμοί καταστολής των συνειδήσεων, ψεύτικα πρότυπα ενός μοντέρνου μαζικού πολιτισμού ο οποίος αποβλέπει αποκλειστικά να αναπαράγει έννοιες όπως: η πειθαρχία, η μάζα, η ηθική, το ιεραρχημένο κράτος, η τιμωρία. Ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η ταχεία ενσωμάτωση του ανθρώπου μέσα στο χυτήριο της άχρωμης ομοιομορφίας, δηλαδή, της ανυπαρξίας.

Με όχημα «Το Υπόμνημα» του Β. Χάβελ, ενεργοποιούμε έναν εικαστικό χώρο με βίντεο και ήχους με θέμα το Ελληνικό Δημόσιο, προσκαλώντας τον θεατή να συμμετέχει βιωματικά.

  • Παρουσίαση-performance «Ιππό – λογος» στην έκθεση της Marta Bogdańska «Shifters»

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, 18.00

Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη 4, Θεσσαλονίκη)

Βασισμένη στο έργο του Νίκου Καββαδία «Του πολέμου. Στο άλογό μου», η παρουσίαση-performance με τίτλο «Ιππό – λογος» συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση της Marta Bogdańska «Shifters» στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Νίκου Καββαδία αποτελείται από δύο κείμενα, εμπνευσμένα από τις εμπειρίες του ποιητή στο Αλβανικό Μέτωπο, όπου υπηρέτησε κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940 – 1941. Τα κείμενα απευθύνονται προς το νεκρό άλογο το οποίο έχασε εν ώρα υπηρεσίας και συνδυάζονται με στοιχεία συλλογής από σχετικό αρχειακό υλικό. Η performance «Ιππό – λογος», διάρκειας περίπου 30 λεπτών, πραγματοποιείται σε σκηνοθετική επιμέλεια των Εύη Σαρμή και Ευανθία Σοφρωνίδου, με τη συμμετοχή τριών ηθοποιών του ΚΘΒΕ και συνοδεία μουσικής.

Θα προηγηθεί σύντομη ξενάγηση στην έκθεση από την Επιμελήτρια της έκθεσης και Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας, Ηρώ Κατσαρίδου.

Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα