Ημέρα Δράσης στο ΑΠΘ για τον “Οδυσσέα” (9/5)
Ανταλλαγή βιβλίων, μουσική, θέατρο, δράσεις για παιδιά & μεγάλους, προβολή ντοκιμαντέρ, συζήτηση και άλλα πολλά έξω από τον Πύργο του Παιδαγωγικού! Σε μια γωνιά του Βαρδάρη, το Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”, που προσφέρει μαθήματα σε μετανάστες και ντόπιους, βρίσκεται υπό διωγμό από μια κρατική πολιτική που στοχεύει στον αφανισμό κάθε εγχειρήματος αλληλεγγύης. Για τον λόγο αυτό […]
Ανταλλαγή βιβλίων, μουσική, θέατρο, δράσεις για παιδιά & μεγάλους, προβολή ντοκιμαντέρ, συζήτηση και άλλα πολλά έξω από τον Πύργο του Παιδαγωγικού!
Σε μια γωνιά του Βαρδάρη, το Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”, που προσφέρει μαθήματα σε μετανάστες και ντόπιους, βρίσκεται υπό διωγμό από μια κρατική πολιτική που στοχεύει στον αφανισμό κάθε εγχειρήματος αλληλεγγύης. Για τον λόγο αυτό οι σύλλογοι Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» σας καλούν όλους και όλες την Παρασκευή 9 Μαΐου στον εξωτερικό χώρο του Πύργου του Παιδαγωγικού. Όλοι και όλες μαζί θα ψυχαγωγηθούμε, θα ενημερωθούμε για τη δράση του Σχολείου Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» και θα το ενισχύσουμε οικονομικά για να ξεπεράσει την περιπέτεια που περνάει!
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
13.30 – 17.30: Ρεμπέτικο γλέντι
17.30 – 19.30: Παράλληλες δράσεις για παιδιά και μεγάλους: – Πειράματα φυσικής με την ομάδα του Π.Τ.Δ.Ε. «Physics Partizani» – Αφήγηση παραμυθιών – Κατασκευές για παιδιά – Θεατρικό παιχνίδι – Κατασκευές για μεγάλους
19.30 – 20.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Οδυσσέας» του Vahagn Karapetyan
20.00 – 21.30: Ομιλία/συζήτηση με το θέμα «Αλληλεγγύη ή φιλανθρωπία» και εισηγητές τον Γιώργο Τσιάκαλο και τον Αντώνη Γαζάκη
21.30 – 23.00: Παρουσίαση της παράστασης «Η καρδιά ενός σκύλου» από τη θεατρική ομάδα του «Οδυσσέα»*
Μετά τις 23.00: Ζωντανή jazz μουσική και αμέσως μετά πάρτυ
Επιπλέον:
•Από τις 12.00 ως τις 15.00 θα διεξάγεται ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Π.Τ.Δ.Ε (το οποίο θα αρχίσει από την Τρίτη 6 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου). •Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας θα εκτίθενται ποιήματα και άλλα κείμενα μαθητών και μαθητριών του «Οδυσσέα» •Φυσικά θα υπάρχουν σουβλάκια, μπουφές, μπύρες και άλλα ποτά!
Περισσότερες πληροφορίες για το Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας»:
– http://sxoleioodysseas.weebly.com/ – https://www.facebook.com/Odysseasmet – https://www.youtube.com/watch?v=3lAHbWrHUlA&feature=youtu.be
*Η Θεατρική Ομάδα του Σχολείου Αλληλεγγύης “Οδυσσέας” παρουσιάζει το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ “Η Καρδιά ενός Σκύλου”, σε θεατρική διασκευή Γιώργου Κιμούλη.
Η παράσταση, που αποτελεί και την πρεμιέρα του έργου, είναι μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Ημέρα Δράσης στο Παιδαγωγικό για τον “Οδυσσέα”! που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ ΑΠΘ Unchained.
Η είσοδος είναι ελεύθερη!
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ζίνα, υπηρέτρια: Ελένη Χαμπαλάεβα Καθηγητής Προμπραζένσκι: Ντέγιαν Στογιάκοβιτς Φίοντορ, θυρωρός: Μπεσνίκ Άλλκο Μπρομεντάλ: Μάγια Ασανίτζε Σβόντερ: Ράνια Καταβούτα Πετρούχινα: Κωνσταντία Μιχαηλίδου Κυρία: Ναταλία Μαρτιρόσοβα Στρατηγός: Ιμέρ Μουράτι Σκύλος-Σάρικωφ: Αντώνης Γαζάκης Γραμματέας: Αφροδίτη Ρίζου Πιότρ Αλεξάντροβιτς: Μπεσνίκ Άλλκο
Σκηνοθεσία: Γιάννη Μέμα Επιμέλεια Σκηνικού: Γιάννη Μέμα Κοστούμια: Ελένη Χαμπαλάεβα Μακιγιάζ: Μάγια Ασανίτζε Ήχος: Δημήτρης Τρακόσας Φωτισμοί: Δέσποινα Κακατσάκη Αφίσα-πρόγραμμα: Δημήτρης Τρακόσας
Ευχαριστούμε τους: Γιώργο Κιμούλη για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου Αναστάσιο Κογξίδη και Νέλλη Παπαδοπούλου για τη βοήθεια στα σκηνικά Οι πρόβες έγιναν στο Κοινωνικό Κέντρο/Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23), στο οποίο συμμετέχει ενεργά εδώ και δύο χρόνια το Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”
Το έργο
Η υπόθεση τοποθετείται λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο διαπρεπής χειρούργος Φιλίπ Φιλίπποβιτς Προμπραζένσκι, στο πλαίσιο της έρευνάς του για την ανανέωση του ανθρώπινου οργανισμού, μεταφέρει ζωτικά όργανα ενός αλκοολικού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο. Το πείραμα εξελίσσεται με εντυπωσιακό τρόπο, αφού ο σκύλος σταδιακά μεταμορφώνεται σε άνθρωπο και ψάχνει την ταυτότητά του διεκδικώντας με κάθε τρόπο μια θέση στην καινούρια σοβιετική κοινωνία που ψάχνει να βρει κι αυτή το βηματισμό της.
Πρόκειται για ένα καυστικό σατιρικό έργο που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (1925) και εξερευνά την ανθρώπινη φύση, τη σχέση ατόμου-κοινωνίας, αλλά και το δίπολο κληρονομικότητα-περιβάλλον. Μια κωμική ιστορία επιστημονικής φαντασίας με αλληγορικές προεκτάσεις που έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία και πολλές θεατρικές διασκευές σε όλο τον κόσμο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του έργου
Ο Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ (1891-1940) ήταν Ρώσος συγγραφέας και θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σατιρικούς της ρωσικής λογοτεχνίας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους νεότερους δραματουργούς της Ρωσίας, ενώ το βιβλίο του “Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα” θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο ρωσικό μυθιστόρημα του 20ου αιώνα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το έργο του διακρίνεται για την καυστική του σάτιρα και το διεισδυτικό του χιούμορ. Αυτή η σάτιρά του όμως που δεν χαριζόταν σε κανέναν, ούτε καν στο νεοσυσταθέν σοβιετικό καθεστώς, τον οδήγησε στη δυσμένεια και το 1930 τα έργα του κόβονται από τη λογοκρισία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η “Καρδιά ενός σκύλου” δημοσιεύθηκε σε πλήρη μορφή στη Σοβιετική Ένωση μόλις το 1987. Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μπουλγκάκοφ συνδέθηκε στενά με την αναγέννηση του σοβιετικού θεάτρου, ενώ η επίδρασή του στη σοβιετική λογοτεχνία υπήρξε τεράστια.
*9/5, Παιδαγωγικό Α.Π.Θ.