Γνωρίστε την ιστορική Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης!
Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης; Τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε για κάθε πτυχή και δραστηριότητά της!
Εσείς πόσο καλά γνωρίζετε την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης; Τώρα σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε για κάθε πτυχή και δραστηριότητά της, καθώς προσκαλεί όλους τους ενδιαφερομένους και φίλους της στη φετινή της Ημέρα Γνωριμίας, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12.00-16.00.
Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης σας καλεί να ενημερωθείτε για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και τα τμήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διαθέτει, σε μια πλήρη ημέρα γνωριμίας. Σας περιμένει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 με ένα πλούσιο πρόγραμμα: παρουσίαση των αποτελεσμάτων του θεματικού διημέρου «υγιές σχολείο», ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις και παρουσιάσεις από τη Διεύθυνση της Σχολής.
Πότε | Τι | Πού |
12.00 – 13.00 | Η ΓΣΘ παρουσιάζεται και ενημερώνει για τη διαδικασία εισαγωγής Παρουσίαση από τη Διεύθυνση της Σχολής | Αίθουσα προβολής ταινιών |
13.00 – 14.00 | Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής (νηπιαγωγείο, δημοτικό, κεντρικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αθλητικές εγκαταστάσεις) | Συνάντηση στην υποδοχή |
14:00 – 15:00 | Η ΓΣΘ παρουσιάζεται και ενημερώνει για τη διαδικασία εισαγωγής Παρουσίαση από τη Διεύθυνση της Σχολής | Αίθουσα προβολής ταινιών |
15:00 – 16:00 | Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Σχολής (νηπιαγωγείο, δημοτικό, κεντρικό κτίριο με αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αθλητικές εγκαταστάσεις) | Συνάντηση στην υποδοχή |
Για να σχηματίσετε μια ζωντανή εικόνα της καθημερινότητας του σχολείου μπορείτε:
- να ενημερωθείτε στα σημεία πληροφόρησης στο φουαγιέ, στα οποία θα παρουσιάζονται όλα τα τμήματα της Σχολής και οι πολυάριθμες επιλογές και εξωδιδακτικές δραστηριότητες που προσφέρονται στη Σχολή: MUN (Model United Nations), όμιλοι εργασίας, αθλητικές διοργανώσεις, καλλιτεχνικές και θεατρικές ομάδες (χορωδία, ορχήστρα κλπ.) και εκδηλώσεις, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τη στήριξη φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, προσφύγων κλπ.
- να επισκεφθείτε τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, όπου μπορείτε να δείτε από κοντά τα αποτελέσματα των συνθετικών εργασιών του θεματικού διημέρου „υγιές σχολείο“ και να πάρετε μέρος στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει οι μαθητές και οι μαθήτριες
- να παρακολουθήσετε πειράματα στα μαθήματα Φυσικών Επιστημών
- να επισκεφθείτε την έκθεση εικαστικών.
Η Διεύθυνση της Σχολής και το διδακτικό προσωπικό θα είναι στη διάθεσή σας, για να σας παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές. Εκπρόσωποι των γονέων και των ίδιων των μαθητών θα δίνουν επίσης πληροφορίες για το σχολείο. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες το παιδαγωγικό πρόγραμμα και τη δομή της Σχολής, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της και να ζήσουν για λίγες ώρες την ατμόσφαιρα ενός σχολείου συνάντησης, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της Ημέρας Γνωριμίας, η ΓΣΘ διοργανώνει παράλληλα εθελοντική αιμοδοσία στον προαύλειο χώρο. Επιπλέον, συνδυάζοντας «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε λιχουδιές από το κυλικείο της Σχολής.
Η ΓΣΘ σας υποδέχεται για μια ημέρα ενημέρωσης για το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και τα πλεονεκτήματα φοίτησης του παιδιού σας σε ένα από τα παλαιότερα ξενόγλωσσα σχολεία της Ελλάδας.
Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης σας περιμένει!
Μάθετε περισσότερα για την Ημέρα Γνωριμίας εδώ.
Πριν διαβείτε όμως τις πόρτες της, κάντε μια αναδρομή στην μεγάλη της ιστορία και παράδοση των σχεδόν 130 ετών στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1888, σε μία περίοδο που η Θεσσαλονίκη ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, από τον August Sigmund, ο οποίος είχε τον ρόλο του διευθυντή και μοναδικού δασκάλου του εξαρχής ιδιωτικού σχολείου. Η λειτουργία του σχολείου ξεκίνησε σε ένα νοικιασμένο κτίριο επί της οδού «Προς Μπες Τσινάρ», στην περιοχή του Βαρδαρίου, με τη συμμετοχή 9 μαθητριών και 7 μαθητών. Το σχολείο εξελίχθηκε με γρήγορο ρυθμό σε μια πολυεθνική κοινότητα αξιόλογου μεγέθους, αφού δέκα χρόνια μετά, στο σχολείο φοιτούσαν 214 μαθητές, ενώ το 1914 οι μαθητές έφτασαν τους 401 και διδάσκονταν τέσσερις γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Τουρκικά και Ελληνικά.
Η ποικιλία των γλωσσών δείχνει ότι το σχολείο στρεφόταν συνειδητά στα παιδιά ντόπιων οικογενειών, τα οποία και αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των μαθητών του σχολείου. Μια στατιστική του 1913 αναφέρει τόσο γερμανούς και αυστριακούς μαθητές, όσο και μια μεγάλη μερίδα παιδιών ελληνικών, εβραϊκών, και τουρκικών οικογενειών καθώς και παιδιά Σέρβων, Βουλγάρων, Αρμενίων, Άγγλων, Γάλλων και lταλών. Το σχολείο ήταν οργανωμένο σύμφωνα με το αυστριακό εκπαιδευτικό σύστημα – ο διευθυντής Sigmund καταγόταν από την Αυστρία – και περιλάμβανε επτά τάξεις. Κι επειδή το ζήτημα της ισοτιμίας των απολυτηρίων τότε δεν είχε τεθεί ακόμη, για τους μαθητές της Γερμανικής Σχολής ήταν όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί.
Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος βέβαια διέκοψε τη δράση του σχολείου για εννέα χρόνια, ενώ μετά τον δεύτερο, χρειάστηκε να περάσουν έντεκα χρόνια για να ξανά λειτουργήσει το σχολείο. Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο κατέστη δυνατό να δημιουργηθεί αμέσως τμήμα που να αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες μαθητές: το σχολείο είχε διατηρήσει την καλή του φήμη, κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα, καθώς η ΓΣΘ έχει εδραιωθεί ως ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της περιφέρειας και της Ελλάδας γενικότερα.
Η Σχολή άλλαξε πολλές έδρες ανά τα χρόνια, καθώς από το αρχικό της κτίριο, μεταφέρθηκε το 1924 σε μισθωμένα κτίρια στην λεωφόρο των Εξοχών, ενώ το 1929 στεγάστηκε στο γνωστό ιδιόκτητο κτίριο επί της οδού Βασιλίσσης Ολγας 66, όπου σήμερα βρίσκουμε το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτίριο κατάσχεται ως εχθρική περιουσία και οι έδρες του Σχολείου, το οποίο επαναλειτουργεί το 1956, θα είναι κατά διαστήματα σε οικήματα της περιοχής Βασιλίσσης Ολγας με Μαρτίου και Λασκαράτου με Μαρτίου πριν επανέρθει ξανά, το 1962, στο ιστορικό κτίριο της οδού Βασιλίσσης Ολγας, όπου και θα παραμείνει μέχρι το 1996. Τότε είναι που η Σχολή μεταφέρεται στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Θέρμη.
Εκεί, η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης σας καλεί να την γνωρίσετε!
*Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12.00-16.00, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, 9o χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, Πυλαία (πίσω από το Praktiker), Τηλ. 2310 475 900, www.dst.gr