Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας
Πάρε την ατζέντα σου και σημείωσε!
Φτάσαμε στην δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου και εμείς στη Parallaxi σου συγκεντρώσαμε όλες τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις.
#1 «All that music…»: Η πρώτη ζωντανή συναυλία της χρονιάς με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Θεσσαλονίκης
Με την εμφάνιση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την μπαγκέτα του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη ξεκινά το συναυλιακό της καλοκαίρι η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Με δύο ταλαντούχους και αγαπημένους καλλιτέχνες, τον Δώρο Δημοσθένους και την Αλεξάνδρα Σιετή στο τραγούδι, ξεκινά ένα μουσικό ταξίδι στον χρόνο και τον κόσμο.
Από το ευρωπαϊκό καμπαρέ του Κουρτ Βάιλ, τις μελωδίες του Κόουλ Πόρτερ, το θρυλικό τραγούδι του Τζον Λένον, τις αξεπέραστες συνθέσεις του Νικόλα Πιοβάνι μέχρι τα αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Μάνου Λαϊζου σε ενορχηστρώσεις που υπογράφει o Αντώνης Σουσάμογλου, ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης και ο Νίκος Πλατύρραχος. Ατμόσφαιρα, διασκέδαση, τραγούδι και πολλή μουσική είναι τα συστατικά της πρώτης ζωντανής συναυλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2021. «Ανυπομονούμε όλοι να βρεθούμε σε ανοιχτούς χώρους συναυλιών, να ξαναμοιραστούμε τη συγκίνηση και τη χαρά μιας συναυλίας και σιγά σιγά να κλείσουμε τις πληγές που άφησε μέσα μας η κρίση της πανδημίας.
Ξεκινάμε με τη μαγεία της μουσικής και ελπίζω πως σύντομα θα επιστρέψουμε στις κανονικές συνθήκες», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 21:00 στο θέατρο Κήπου. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις, τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν από το Κέντρο Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17, Λιμάνι, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες, 10:00 – 13:00 και 17:00 – 19:30.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
#2 Δείτε μέσα στην εβδομάδα μία απολαυστική κωμωδία
Αναζητώντας τον Χέντριξ
Με φόντο τη διχοτομημένη Λευκωσία, μια καθαρόαιμη κωμωδία σατιρίζει τον παραλογισμό που έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της, χωρίς να προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό. Άνετος και απολαυστικός ο Αδάμ Μπουσδούκος («Soul Kitchen») στον κεντρικό ρόλο.
#3 Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου στον ΙΑΝΟ: “Η Ηρωίδα του Πηλίου
Την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήσης διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση του νέου του βιβλίου του Γεωργίου Ι. Σούρλα, «Μαργαρίτα Μπασδέκη. Η ηρωίδα του Πηλίου».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ομ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Μουτσιάνας Γεώργιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων
Στρατηλάτη Νίκη, Δημοσιογράφος
Συντονίζει ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Youtube Channel: https://www.youtube.com/c/ianos/featured
Link Live streaming: https://youtu.be/BeRhDJuUn8U
Link εκδήλωσης: https://www.ianos.gr/events/margarita-mpasdeki-h-hrwida-toy-phlioy-gewrgios-sourlas/
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Το χρέος όλων μας επιχειρεί να ξεπληρώσει, για μια ακόμη φορά, ο γνωστός πολιτικός, επί δεκαετίες βουλευτής, πρ. υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με πλούσια συγγραφική δράση, Γ.Ι. Σούρλας, απέναντι στην σχεδόν ξεχασμένη ηρωίδα από την Μακρινίτσα του Πηλίου Μαργαρίτα Μπασδέκη. Το βιβλίο αυτό αναδεικνύει την ταπεινή ζωή της, την ουσιαστική συμμετοχή της στο επαναστατικό κίνημα του 1878 και ειδικότερα στη σημαντική μάχη της Μακρινίτσας, και αναφέρεται στις ελάχιστες τιμητικές αναφορές σε εκείνη όσο ζούσε. Τα ψήγματα μνήμης στην πατρίδα της, τη Μακρινίτσα, και τα ευάριθμα δημοσιευμένα στοιχεία για τον ηρωισμό της συγκέντρωσε με προσοχή ο Γ. Ι. Σούρλας, με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και ανασύνθεσε τη μορφή της».
#4 «Εικαστικά εργαστήρια ενηλίκων» – Έναρξη εγγραφών
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα επιστρέφει δυναμικά με νέα αυτόνομα εικαστικά εργαστήρια των δυο συναντήσεων για ενήλικες. Κάθε ενότητα αποτελείται από δυο τρίωρα εργαστήρια.
Η πρώτη συνάντηση της κάθε ενότητας έχει ως στόχο να φέρει του συμμετέχοντες σε επαφή με τις βασικές αρχές μετρήσεων, αναλογιών και γραμμοσκίασης ενώ η δεύτερη να τους εισάγει στις βασικές τεχνικές και αρχές του χρώματος, βασισμένες σε απλές γεωμετρικές συνθέσεις.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν έχοντας ως έμπνευση και οδηγό τα γλυπτά της Ιωάννας Σπητέρη (1920-2000), αναδρομική έκθεση της οποίας παρουσιάζεται στο ισόγειο του Ιδρύματος.
Τα εργαστήρια θα υλοποιούνται τόσο στον εσωτερικό χώρο του ιδρύματος, όσο και στον εξωτερικό. Κάθε συνάντηση μπορεί να φιλοξενήσει ως και 10 συμμετέχοντες για αυτό κρίνεται αναγκαία η κράτηση θέσης.
Έναρξη συναντήσεων: Τετάρτη 9 Ιουνίου 19.00-22.00 και Τετάρτη 16 Ιουνίου 19.00-22.00
Κόστος συμμετοχής: 45 ευρώ / ενότητα
Δεδομένων των συνθηκών για την αντιμετώπιση του Covid-19 και λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Απαραίτητη η κράτηση και η προπληρωμή θέσης στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2310991614 & [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-15.00) ή στην Υποδοχή του Ιδρύματος 2310247111 & [email protected] (Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά).
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.
#5 Ιούνιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης
Την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021 ανοίγει για το κοινό το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») με την έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το όραμα στην υλοποίηση». Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 11:00-15:00, Σάββατο-Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά.
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και ώρα 18:00-20:00 εγκαινιάζεται στο Μπεζεστένι η πολυμορφική εικαστική εκδήλωση «Δημιουργία/Λογοτεχνία/Ανακύκλωση», μία συνδιοργάνωση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου 2021.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 11:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00-15:00 & 17:00-20:00.
Την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 και ώρα 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γαλεριανό Συγκρότημα τη συναυλία «Τραγούδι αρχαία πύλη ελευθερίας». Η συναυλία διοργανώνεται από το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση βραβευμένων ποιητών, σε σύνθεση της υπεύθυνης μουσικής της Αμφικτιονίας Ελληνισμού Ελευθερίας Μεταξά. Ερμηνεύουν η Σοπράνο και Μαέστρος Άλκηστις Τόγια και η Σοπράνο-συνθέτρια Ελευθερία Μεταξά. Στο πιάνο η Ελευθερία Μεταξά.
Λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο προσέλευσης θα ανακοινωθούν.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.
Τον Ιούνιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η στήλη του Όφεως – Γιλάν μερμέρ, ένα άγνωστο μνημείο της πόλης» και «Η βυζαντινή κινστέρνα των Αγίων Αποστόλων».
Η πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, αναφέρεται στη Στήλη του όφεως – το Γιλάν μερμέρ της οθωμανικής παράδοσης της πόλης, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μνημείο, που παραμένει άγνωστο στην πλειονότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, αφορά στη βυζαντινή κινστέρνα (υδατοδεξαμενή) της μονής των Αγίων Αποστόλων, καθώς και στον ρόλο και τη σημασία της για το υδροδοτικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης κατά την βυζαντινή περίοδο.
Τον Μάιο…
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνέχισε τη διαδικτυακή δράση «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).
Τον Μάιο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Ο Μακεδόνας πολεμιστής της τοιχογραφίας του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα Θεσσαλονίκης» και «Η ψηφιδωτή παράσταση Θεοφάνειας της μονής Λατόμου».
Η πρώτη ιστορία αποτέλεσε μια εικονογραφική ανάγνωση της απεικόνισης ενός Μακεδόνα πολεμιστή από την πολυπρόσωπη παράσταση που κοσμεί το αέτωμα του «Μακεδονικού Τάφου του Φοίνικα», του σημαντικότερου ταφικού μνημείου αυτής της κατηγορίας για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (7.05.21).
Η δεύτερη ιστορία ήταν επετειακή και αφορούσε στην ψηφιδωτή παράσταση Θεοφάνειας που κοσμεί το τεταρτοσφαίριο της αψίδας του ναού, που ταυτίζεται με το καθολικό της μονής Λατόμου και είναι αφιερωμένος σήμερα στον δενδρίτη όσιο Δαυίδ. To ψηφιδωτό, που αποκαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια (1921) από τον αείμνηστο Ανδρέα Ξυγγόπουλο, αποτελεί τη μοναδική παράσταση του οράματος του Ιεζεκιήλ στη μνημειακή τέχνη της πρωτοβυζαντινής περιόδου, αλλά και μία από τις ελάχιστες απεικονίσεις του Χριστού, σε νεαρή ηλικία, ως Εμμανουήλ (21.05.21).
H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που ανακοινώνονται στο e-Newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. #greece2021, #drasi21
Μετά την προσωρινή παύση λειτουργίας των Μνημείων και των Μουσείων για λόγους δημόσιας υγείας, οι Αρχαιολογικοί Χώροι τα Μνημεία και τα Μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει ξανά για το κοινό σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιεύεται στην πλαϊνή στήλη.
Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού: υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων (2 μ.), 1 άτομο ανά 15 τ.μ., χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών με ελάχιστο αριθμό που ποικίλει ανά μνημείο ή μουσείο, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια.
Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:
Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά
Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά
Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά
Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-14:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Από 9 Ιουνίου Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-18:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά
#6 «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Μια αρχιτεκτονική κληρονομιά σε κίνδυνο», διάλεξη του Βασίλη Κολώνα
Η Πρωτοβουλια «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο-Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη» σας καλεί την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) στη διάλεξη του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κολώνα με θέμα: «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Μια αρχιτεκτονική κληρονομιά σε κίνδυνο»
Λόγω συνθηκών covid τη διάλεξη θα παρακολουθήσουν επιτόπου ΜΟΝΟΝ 25 άτομα.
Παρακαλούμε, δηλώστε μόνο δύο άτομα στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://docs.google.com/forms/u/0/d/1fC7mhdl8OB8iQHv_o5LWgv4xBf6OeQUAf8G-mrbxBb4/edit