Η καλύτερη ατζέντα της εβδομάδας

Εδώ είναι όλα όσα μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στη πόλη

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-της-εβδομάδας-849301
Parallaxi

Μία ακόμη εβδομάδα με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, σεμινάρια  και δρώμενα που πρέπει να παρακολουθήσεις, μόλις ξεκίνησε για την πόλη! Γι’ αυτό σημείωσε τις ημερομηνίες στην ατζέντα σου, αγόρασε τα εισιτήρια και απόλαυσε τα θεάματα. Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα, είναι εδώ:

“Τεμέτερον Art” | Η δική μας τέχνη

Μια προσέγγιση της κουλτούρας και κληρονομιάς του ιστορικού Εύξεινου Πόντου μέσω των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων, επιχειρεί να κάνει το εργαστήριο “Τεμέτερον Art – Η δική μας τέχνη” που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους (12-18 ετών) αλλά και σε ενήλικους νέους που ενδιαφέρονται για τις παραστατικές τέχνες αλλά και την ποντιακή κουλτούρα. Θα επιχειρηθεί ο συνδυασμός των δύο και η εξέτασή τους μέσα από ένα διαφορετικό και δημιουργικό πρίσμα, αυτό των σύγχρονων καλλιτεχνικών ρευμάτων και μορφών έκφρασης. Οι τρεις παραστατικές τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός) θα αποτελέσουν και τις τρεις διδακτικές ενότητες. Σε κάθε ενότητα, οι εισηγητές θα «μιλήσουν» για την τέχνη τους, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, τη σύνδεσή της με την ποντιακή κουλτούρα και τα σημεία επαφής αυτής με τη σύγχρονη σκηνική έκφραση. Ο στόχος είναι μετά το πέρας του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες να έχουν καλύτερη γνώση της ποντιακής κουλτούρας ως καλλιτεχνικό ιδίωμα και στις τρεις αυτές τέχνες, προσεγγίζοντάς την ταυτόχρονα με όχημα τα μοντέρνα διεθνή καλλιτεχνικά ρεύματα και τις σύγχρονες σκηνικές πράξεις. Επίσης, όσοι επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν στη σκηνή και με την καθοδήγηση καταξιωμένων καλλιτεχνών να συμμετάσχουν στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου και την τελική παρουσίαση.

Την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο γνωστός ηθοποιός-σκηνοθέτης Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλος, μουσικοί και χορογράφοι.

Μουσική

«Μουσικές του Εύξεινου Πόντου». Από τα τεκμήρια στη σύγχρονη μουσική πράξη.

Υπεύθυνος-Συντονιστής: Νίκος Ορδουλίδης

Συμμετέχουν: Αθανάσιος Τρικούπης, Ροζαλία Ελευθεριάδου, Χρήστος Καλιοντζίδης, Γιώργος Αμπερίδης, Onur Senturk

Θέατρο

«Οι δύο Μήδειες». Μία προσέγγιση του αρχαίου δράματος μέσω της ποντιακής γλώσσας.

Υπεύθυνος-Συντονιστής: Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Χορός «Ο ποντιακός ρυθμός ως σύγχρονο κινησιολογικό εργαλείο».

Υπεύθυνη-Συντονίστρια: Κατερίνα Κερβανίδου

*Το «Τεμέτερον Art – Η δική μας τέχνη» θα πραγματοποιηθεί στο Βασιλικό Θέατρο, την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, από 17:00 – 21:00 με ελεύθερη είσοδο.

«Βαβυλωνία» από το ΚΘΒΕ

Το κορυφαίο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κ. Βυζαντίου, «Βαβυλωνία», επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου. Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας. Θα το επωμιστούν επί σκηνής υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αστυνόμου Κοσμά Ζαχάρωφ, ως Ανατολίτης ο Τάκης Χρυσικάκος, ως Χιώτης ο Ηλίας Μπερμπέρης, Αρβανίτης ο Αλέξανδρος Μούκανος, Κρητικός ο Κωνσταντίνος Χατζησάββας και ως Κύπριος ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου που έγραψε ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης, Τάκης Χρυσικάκος, ο οποίος βασίστηκε πάνω στις δύο εκδοχές του έργου (1836 και 1840) με στόχο να δημιουργήσει το υλικό εκείνο που θα αναδείξει την ιδιαίτερη σκηνοθετική του ματιά. Η Παράσταση Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται.

Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο. Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.

*Την Τετάρτη 01 και την Κυριακή 05/12 στις 19.00, την Πέμπτη 02/12 έως το Σάββατο 04/12 στις 21:00 στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια από 5 ευρώ.

“Όταν τα μάτια παίζουν μουσική” με την Αλεξάνδρα Κερλίδου και την Νατάσσα Μποφίλιου.

Μία “δυνατή” συναυλία – πραγματική κατάθεση ψυχής, θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη από το Δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Η Αλεξάνδρα Κερλίδου, η μουσικός που κατάφερε να γκρεμίσει τα εμπόδια της αναπηρίας που της στερούν κάθε δυνατότητα κίνησης και ομιλίας και να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα παίζοντας μουσική με την κίνηση μόνο των ματιών της και μαζί της η σπουδαία ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου,  ενώνουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις σε μία μοναδική εκδήλωση στην οποία ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία.

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στις 20.00 η καρδιά του πολιτισμού χτυπά στο “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης” και στο υπερσύγχρονο κτίριο του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου (Οδός Παρατσίκογλου & Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο Κορδελιό – Είσοδος από Μοναστηρίου), σε μια εκδήλωση γεμάτη από συμβολισμούς και μουσικές που αναδεικνύουν την ακλόνητη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, δυναμώνοντας το όραμα της κοινωνίας των ίσων ευκαιριών, μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι καμιά αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.

Με τον τίτλο “Όταν τα μάτια παίζουν μουσική”, η εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, σε μια πρωτοβουλία της Κοινότητας Ευόσμου και σε συνεργασία με τις Αντιδημαρχίες Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα δώσει τη μοναδική ευκαιρία να  παρουσιαστεί για πρώτη φορά η τεχνολογία του EyeHarp, ενός ψηφιακού “μουσικού οργάνου” που δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες να παίζουν μουσική με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού, κοιτώντας σε διαφορετικά σημεία στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία αναμένεται να “καθηλώσει” το κοινό, μεταφέροντας κοινωνικά μηνύματα για την ανάδειξη των ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρίες και την ισότιμη κοινωνική τους συμπερίληψη, θα γίνει η παρουσίαση της τεχνολογίας του EyeHarp από τον Δημιουργό της Ζαχαρία Βαμβακούση, ενώ θα ακολουθήσουν βραβεύσεις παραολυμπιονικών που με τις νίκες τους μας γέμισαν περηφάνια και συγκίνηση αλλά και νέων καλλιτεχνών, που η αναπηρία δεν στάθηκε εμπόδιο στη δημιουργική τους έκφραση.

Συντονισμός: Μαρία Βαρσαμά

*Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου στις 20.00 | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης | Είσοδος Ελεύθερη με ατομική πρόσκληση. Αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να προσφέρουν προαιρετικά παιχνίδια και γραφική ύλη για τις Κοινωνικές δομές του Δήμου. Υποβολή αίτησης για παραλαβή πρόσκλησης στο https://forms.gle/kf35mQ3Rc75HCgpt8

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ: Δευτέρα 29/11 από το Δημαρχείο Ευόσμου κατά τις ώρες  10:00 – 13:00 και 17:00 με 19:00 και την Τρίτη 30/12 από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης κατά τις ώρες 12:00 με 15:00.

“Τετάρτες Γέλιου” στο Θέατρο Αμαλία (ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ)

Το θέατρο Αμαλία αγκαλιάζει την κωμωδία και συγκεκριμένα το stand up comedy το πιο εξελισσόμενο και διασκεδαστικό είδος σύγχρονης κωμωδίας! Σε συνεργασία με τον δημοφιλή κωμικό Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, που πρόσφατα γιόρτασε τα 30 του χρόνια στην κωμωδία στο θέατρο Αμαλία, θα παρουσιάσουν από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου τις… Τετάρτες γέλιου! Ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος εκτός από τα καλύτερα κείμενα των 30 χρόνων, σε κάθε παράσταση θα έχει και έναν δοκιμασμένο κωμικό της πόλης μας, από την νεώτερη γενιά της stand up comedy σκηνής.

Έτσι στις 1η  Δεκεμβρίου ο Χρήστος Μακαριάδης, στις 15/12 ο  Δημήτρης Κυριαζίδης, στις 22 Δεκεμβρίου ο Πέτρος Τσιτσεκλής και στις 29/12 ο Θωμάς Παπαδάκης! Και στις 8/12 μία παράσταση έκπληξη!

Δεκέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021, στις 19:00, εγκαινιάζεται στο Μπέη Χαμάμ («Λουτρά Παράδεισος») έκθεση των σπουδαστριών και σπουδαστών του 3ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής και μιας ομάδας του Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε σχεδιασμό και επιμέλεια των καθηγητών Μανόλη Γιανναδάκη και Γιώργου Τσακίρη.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει έργα (ζωγραφικής, χαρακτικής, βιντεοτέχνης και κατασκευές), που φιλοτεχνήθηκαν μετά την επίσκεψη των φοιτητών στο μνημείο και την ενημέρωσή τους από τους αρχαιολόγους της Εφορείας για τη χρήση του λουτρού. Η περιήγηση αυτή ήταν η αφορμή για μία δημιουργική αλληλοεπίδραση με τον μνημειακό χώρο, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα ομαδικά και ατομικά έργα, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

*Διάρκεια έκθεσης: 1-17 Δεκεμβρίου 2021.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει έναν περίπατο στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Πρόκειται για τον δεύτερο από έναν κύκλο Κυριακάτικων Περιπάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουμε όψεις της πόλης και της ιστορίας της μέσα από επισκέψεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2022 την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα αρχαιολόγοι της Εφορείας θα υποδέχονται ομάδες επισκεπτών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους – τοπόσημα της σύγχρονης πόλης που καθορίζουν τη φυσιογνωμία της.

*Ο αριθμός των συμμετοχών για την περιήγηση στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς έχει ήδη συμπληρωθεί. Λεπτομέρειες για τις δηλώσεις συμμετοχής ανακοινώνονται με δελτία τύπου και στη σελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο Facebook.

“Κάθε Τρίτη με τον Μόρι” στο Αριστοτέλειον Θέατρο

Ο Γρηγόρης Βαλτινός επανέρχεται δυναμικά φέτος το Χειμώνα στα θεατρικά δρώμενα  με τον ρόλο του Morrie Schwartz, που του χάρισε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου (2019) .

Επί σκηνής συναντά για ακόμη μια φορά τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Το παγκόσμιο best seller του Mitch Albom «ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΡΙ» διασκευάστηκε σε θεατρικό έργο από τον Jeffrey Hatcher και τον ίδιο τον  Mitch Albom.

Η παράσταση μετά από καθημερινά sold out στην Αθήνα την σεζόν (2018-19), ανεβαίνει ξανά ύστερα από απαίτηση χιλιάδων θεατών, που δεν πρόλαβαν να τη δουν, σε μια μεγάλη περιοδεία ξεκινώντας από το Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία σε επιλεγμένες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και χάρισε στο Αθηναϊκό κοινό δυνατές συγκινήσεις.

Το έργο παρουσιάζει την πραγματική ιστορία του διάσημου καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μια υπέροχη ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης, ανάμεσα σε έναν σπουδαίο καθηγητή κι έναν ανήσυχο μαθητή, που εξελίσσεται στο χρόνο, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ανακαλύπτοντας τις σημαντικές αξίες της της ζωής.

Ο Μόρι σε μια φιλοσοφική κατάδυση στα αιώνια ζητήματα της αγάπης, του έρωτα και της συγχώρεσης, των ανθρώπινων  σχέσεων και της οικογένειας κάνει μια ανατομία της ανθρώπινης ψυχής .Με απόλυτη ειλικρίνεια, αστείρευτο χιούμορ αλλά και αυτοσαρκασμό θα μας γοητεύσει με τη  δυνατή προσωπικότητα του, αφήνοντας όχι απλά   ένα αίσθημα ευχαρίστησης, που σβήνει μετά από λίγο όταν φύγεις από την παράσταση, αλλά μια φλόγα που έχει ανάψει μέσα σου και ζεσταίνει την ψυχή σου.

Ο  Μιτς θα επαναπροσδιορίσει τη δική του ύπαρξη και στάση ζωής και θα φανερώσει το εσωτερικό του φως, που πρώτος ο δάσκαλος του είχε διακρίνει.  «Μου αρέσει περισσότερο ο εαυτός μου όταν είμαι μαζί σου», θα ομολογήσει ο άλλοτε κυνικός Μιτς. Ο δάσκαλος θα επιμείνει ότι «χωρίς αγάπη είμαστε πουλιά χωρίς φτερά» και πως «δεν υπάρχει σκοπός όταν αγαπάς. Το να αγαπάς είναι ο σκοπός».  Άλλωστε, όπως λέει ο Μόρι, «η αγάπη είναι η μόνη λογική πράξη».

Συντελεστές Αρχική Μετάφραση:Ζαφείρης Χαϊτίδης | Απόδοση: Νικορέστης Χανιωτάκης / Γρηγόρης Βαλτινός | Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης | Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης | Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης | Φωτογραφίες Παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ |

Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός και Γιάννης Σαρακατσάνης

*Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη : 19:00, Παρασκευή & Σάββατο:  21:00, Κυριακή: 19:00 στο Αριστοτέλειον Θέατρο | Εισιτήρια : από 12 € | Ταμείο Θέατρου  Αριστοτέλειον (ΤΗΛ. 2310 262 051)

“Τα κίτρινα γάντια… Αλλιώς” 

Η ερασιτεχνική ομάδα “Theatrinoi ” παρουσιάζουν την πρώτη τους παράσταση στο θέατρο Σοφούλη. Αγαπώντας τον παλιό ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο και τους κλασσικούς Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, μας συστήνουν τη δική τους πρόταση ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΑΝΤΙΑ…. ΑΛΛΙΩΣ…. βασισμένη στην κλασσική πλέον ταινία του Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το Αλλιώς θα το διαπιστώσετε στη μικρή διασκευή και στο γεγονός ότι αλλάζουν οι ρόλοι.

Γυναίκες στους αντρικούς ρόλους και άντρες στους γυναικείους. Η παθολογική ζήλεια, οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις και οι αξιοσημείωτοι διάλογοι του έργου, αποτελούν το έναυσμα για να μπορέσει κανείς να απολαύσει αυτή την κωμωδία καταστάσεων με γεύση πορτοκαλάδας από πορτοκάλια!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευη, Παραγωγή: Ζηνα Δεσποινιδου | Σκηνοθετική  επιμέλεια και εμψύχωση ομάδας: Λενα Πετροπουλου | Χορογραφίες : Στεργιοπουλου Μαρίνα

Παίζουν: Αστέριος Μάντης, Ζήνα Δεσποινίδου, Φώνη Ουζούνογλου, Τζένη Μόσχου, Θοδωρής  Ακουαρόνε ,  Δέσποινα Αλεξιάδη, Δημήτρης Κιουρτσίδης, Anna Dachnofskagia

*Παραστάσεις στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου στις 21.00 | Γενική είσοδος.:10 ευρώ | Κρατήσεις: 2310423925

ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ! 12 καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της πανδημίας

Η τέχνη και οι καλλιτέχνες προσπάθησαν διαχρονικά να εκφράσουν την εμπειρία της ασθένειας και του πόνου με τους δικούς τους όρους. Οι σημερινές καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις του εγκλεισμού και της εμπειρίας της διαρκούς απειλής, με τη μορφή ενός πλήθους «ημερολογίων πανδημίας» στέκονται διστακτικά στο σταυροδρόμι της τέχνης, της πολιτικής και της ιατρικής. Τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕΙΣ! παρέχουν μια αφορμή ώστε να εμπλουτιστεί μια συζήτηση η οποία αφορά στην δυνατότητα έκφρασης των εμπειριών της τελευταίας περιόδου, ενώ προσπαθούν να συμβάλλουν στην κατανόηση ορισμένων πλευρών της εμπειρίας του εγκλεισμού, που δεν θίγονται συχνά στον δημόσιο διάλογο. Διαμορφωμένα από την ιδιαίτερη οπτική υπό την οποία η καθεμία κι ο καθένας από τους καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το zeitgeist, δηλ. τον ειδικό χαρακτήρα και το πνεύμα του καιρού μας, τα έργα της έκθεσης επιχειρούν να ορίσουν στο μέτρο του δυνατού έναν κοινό τόπο θέασης, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών κι εκφραστικών μέσων. Προσπαθούν ακόμη να διαμορφώσουν ένα ειδικότερο πλαίσιο ερωτημάτων, τα οποία αφορούν όχι μόνο ειδικά ζητήματα τεχνικής κι αισθητικής φύσεως αλλά και το πώς θα μπορούσε να «καταστεί ορατό» κάτι από την άρρητη εμπειρία της δύσκολης συνθήκης που επί μακρόν βιώνουμε.
Η φθορά και η μνήμη αποτελούν τη δύναμη του Bensousan Han, ενός κτιρίου που εύγλωττα αφηγείται την ιστορία του, με τα δομικά του στοιχεία γυμνά και διατρητικά, καταφύγιο και λίκνο της πολιτιστικής δραστηριότητας ακόμα και σε «μουδιασμένους» καιρούς. Ταιριαστό περιβάλλον φιλοξενίας για μια έκθεση – μαρτυρία.
Συμμετοχές: Ζέφη Αθανασοπούλου, Βασίλης Αλεξάνδρου, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Δρόσος, Γιάννης Μήτρου, Φώτιος Μπάλας, Δημήτρης Παλάντζας, Γιώργος Παναγιωτάκης, Τριαντάφυλλος Τρανός, Χρυσάνθη Τρύφων, Σοφία Χατζηπασχάλη, Χάρης Χιλίτσης.
*Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης στο Bensousan Han (Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα): Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, από τις 19:00 μέχρι τις 23:00 | Επισκέψιμη επίσης το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου από τις 15:00 μέχρι τις 23:00 | Ελεύθερη είσοδος με υγειονομικές βεβαιώσεις και μάσκα.

Οι Whereswilder live στο Block33 (ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ)

Οι Whereswilder – η τετραμελής μπάντα από την Αθήνα – με νεοψυχεδελικούς ήχους, νέα τραγούδια από το τρίτο αλμπουμ τους “Movement In Place” και αγαπημένα κομμάτια από τις δύο παλαιότερες δισκογραφικές τους δουλειές “Yearling”, “Hotshot”, έρχονται για μία εμφάνιση στη σκηνή του Block33 στη Θεσσαλονίκη.

* Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:00 | Γενική Είσοδος: 10€ | Ώρα προσέλευσης: 21:00

«Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» στο Θέατρο Αμαλία

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει, από τις 3 έως τις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία, την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας.

«Η ομορφιά του μπονσάι είναι αποτέλεσμα επίμονης, καθημερινής φροντίδας.»

Haru. Natsu. Aki. Fuyu. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο. Χειμώνας. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας; Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Πόσο διαφορετική είναι η βιωμένη εμπειρία από τις στερεοτυπικές εικόνες που μπορεί να έχουμε για την τρίτη ηλικία και τις αλλαγές που τη συνοδεύουν;

Παραλληλίζοντας τη ζωή με το hanami (χανάμι), το ιαπωνικό έθιμο της θέασης της εφήμερης ομορφιάς των ανθισμένων κερασιών, η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» μας θυμίζει ότι η ζωή μας είναι μία παροδική γιορτή. Ακόμα κι όταν η γιορτή τελειώσει, πάντα μένει κάτι που δεν χάνεται ποτέ: η αγάπη που πήραμε και η αγάπη που δώσαμε στους άλλους.

«Δεν ξέρω ποια είναι, αλλά την αγαπάω.»

Η ομάδα «Άνθρωπος Στη Θάλασσα» δημιουργήθηκε το 2010 από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κλαίρη Χριστοπούλου, τον εικαστικό Νάσο Χαλκίδη και τη Ροδή Στεφανίδου στην οργάνωση παραγωγής, ενώ από το 2014 στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκε η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη.

Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του, μέσα από τη θεώρηση του θεάτρου ως τόπο συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για μας το θέατρο: μία σχεδία που απλώνει το χέρι στον άνθρωπο στη θάλασσα.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου | Σκηνικά: Μαρία Όσσα | Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη | Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος | Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα | Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα | Ειδική συνεργάτιδα έρευνας: Κατερίνα Κανδυλίδου | Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

Παίζουν: Νατάσσα Αστρεινίδη, Χριστίνα Κοροβίλα, Δήμητρα Σταματίου

*Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:15 | Παραστάσεις: 3-4-5, 9-10-11-12, 16-17-18-19 και 25-26 Δεκεμβρίου 2021, στις 21:15

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων, άνω των 65 & ομαδικά άνω των 10 ατόμων)| Ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών δραματικών σχολών κάθε Πέμπτη με σειρά προτεραιότητας | Προπώληση εισιτηρίων: TicketPlus | Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 842 509 και 6934 130 803

Ο Δημήτρης Μπάσης στη σκηνή του Vergina Theatro!

Ο Δημήτρης Μπάσης, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, ετοιμάζει και φέτος ένα μοναδικό πρόγραμμα, γεμάτο αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια μεγάλων δημιουργών, ερμηνευμένα πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Τραγούδια σύγχρονα και κλασσικά που θα μας ταξιδέψουν, σε όλο το φάσμα της λαϊκής μουσικής μέσα από το πρίσμα της μοναδικής φωνής του αγαπημένου μας καλλιτέχνη. Μια ξεχωριστή αναδρομή από το χτες στο σήμερα, από τα «Χαμοπούλια» μέχρι το «Κάθε Μέρα» που “έντυσε” σκηνές της σειράς «Σασμός» και “μάγεψε” αμέσως το κοινό. Πιο ανανεωμένος από ποτέ αλλά πάντα με το ήθος και την αυθεντικότητα που τον διακρίνουν σε όλη την μουσική του πορεία, ο Δημήτρης Μπάσης έρχεται για να μας διασκεδάσει και για να μας χαρίσει ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές!

Μαζί του οι μουσικοί: Κιθάρα-ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης | Μπουζούκι: Γιάννης Σινάνης | Ακορντεόν/Πλήκτρα: Τάσος Αθανασιάς | Τύμπανα: Γιάννης Τσουμπρής | Μπάσο: Μίμης Ντούτσουλης

*Την Παρασκευή 03 και το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου στις 22:00 στο Vergina Theatro. Εισιτήρια από 20€ με 1 ποτό Απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης Πληροφορίες στο 2310 491 291. ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από το καζίνο & διαδικτυακά από www.viva.gr, από τα καταστήματα Public, Media Markt, Wind & τηλεφωνικά από 11876

Off Stream The Inclusion Discourse Series | Online Συζήτηση για τον πολιτισμό, την τέχνη και τη συμπερίληψη

Ο χώρος του πολιτισμού και της τέχνης αποτελεί ένα ιδανικό πλαίσιο προώθησης πρωτοποριακών ιδεών, που συχνά συμβάλλουν καταλυτικά στην επίτευξη κοινωνικών αλλαγών. Η τέχνη προτείνει νέους τρόπους θέασης της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα συνιστά ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού και οραματισμού μιας πιο ισότιμης και δημοκρατικής κοινωνίας.

  • Σε ποιό βαθμό όμως η τέχνη αλλά και ο πολιτισμός προέρχεται από όλους και απευθύνεται σε όλους;
  • Μπορεί ο χώρος του πολιτισμού να θεωρείται δημοκρατικός, όταν κάποιες ομάδες κοινού δεν έχουν πρόσβαση στην εμπειρία του;
  • Θα μπορούσε η υιοθέτηση συμπεριληπτικών πρακτικών στο χώρο του πολιτισμού να “ανοίξει το δρόμο” προς την υιοθέτηση τους και σε περισσότερες εκφάνσεις της καθημερινότητας μας;

Η Off Stream θέλοντας να ενισχύσει την συζήτηση γύρω από την συμπερίληψη ομάδων κοινού που συνήθως αποκλείονται από τις καθιερωμένες πρακτικές πρόσληψης και απόλαυσης του πολιτισμού, σας προσκαλεί στο The Inclusion Discourse Series, μια live διαδικτυακή συζήτηση στις 3 Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, όπου οι προσκεκλημένοι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα κάνουν διάλογο μεταξύ τους σχετικά με εφαρμοσμένες πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με οπτικές αναπηρίες στο σύγχρονο πολιτισμό και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.

Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στην Ελληνική και διερμηνεία στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα για Κ/κωφούς και Βαρήκοους.

Τέσσερις προσκεκλημένοι ομιλητές μιλούν για τις Αρχές του Καθολικού Σχεδιασμού, τις Μεθοδολογίες Ακουστικής Περιγραφής, Προτζεκτ που απευθύνονται σε εικαστικούς για το πώς να κάνουν τα έργα τους προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα όρασης και Ζητήματα Πνευματικών Δικαιωμάτων και το Πλαίσιο για την προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας κατά τη δημιουργία συμπεριληπτικών απτικών απεικονίσεων έργων τέχνης.

Η σειρά των διαδικτυακών συνομιλιών ολοκληρώνεται με μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2021, 18.00 EET, όπου μπορείτε να συμμετάσχετε κάνοντας εγγραφή εδώ σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://forms.gle/EB1BKNSgoPAMzFzR8.

Προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες: Εσθήρ Σολομών (GR), Gregor Strutz, (DE), Mαρίνα Μαρκέλλου (GR), Δρ. Joel Snyder (USA), Κερασία Μιχαλοπούλου (GR),

*Η ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00 ΕΕΤ και θα έχει διάρκεια 2 ώρες. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, παρέχοντας ταυτόχρονη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα και διερμηνεία στη διεθνή νοηματική γλώσσα. Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Zoom, στη σελίδα του Facebook και στο κανάλι του YouTube της Off Stream. 

“Η μητέρα του σκύλου” του Παύλου Μάτεσι στο Θέατρο Τ

Από τις 3 Δεκεμβρίου, το βραβευμένο έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η μητέρα του σκύλου», ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από την ομάδα Male Di Luna, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη. Μέσα από μία πρωτότυπη θεατρική διασκευή, πέντε ηθοποιοί διαρκώς επί σκηνής, μεταφέρουν την ενέργεια, τη ζωντάνια και τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Πυρήνας του έργου είναι η αφήγηση της Ραραού. Η ηρωίδα του Μάτεσι με το παράξενο όνομα είναι μία συνταξιούχος ηθοποιός που αναπολεί το νεανικό παρελθόν της, ανασύροντας σκληρές αλλά και τρυφερές ιστορίες από την περίοδο της γερμανο-ιταλικής Κατοχής και της Απελευθέρωσης που ακολούθησε. Μέσα από τον αφελή, αυθεντικό και αιχμηρό λόγο της Ραραού, ζωντανεύει η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όχι από την πλευρά των «σημαντικών» που τη διαμόρφωσαν, αλλά των «ασήμαντων» που τη βίωσαν.

Η αλλόκοτη Ραραού και οι αντιήρωες του Μάτεσι μας αφηγούνται την ιστορία μίας αλλοπρόσαλλης Ελλάδας, αγγίζοντας θέματα-ταμπού και μιλώντας με χιούμορ και ειλικρίνεια για πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα του χθες και του σήμερα.   Παρακολουθώντας την γκροτέσκα καθημερινότητα τους, θαυμάζουμε τη δύναμη των γυναικών, που δεν σταματούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, τη δύναμη του θεάτρου, που συνεχίζει να επιβιώνει ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που είναι η σωτηρία των αδύναμων αυτού του κόσμου.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία – Δραματουργία – Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης | Σκηνικός χώρος: Χρήστος Παπαδημητρίου | Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου | Πρωτότυπη μουσική & ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Χρυσικός | Ψιμυθιολόγος: Κώστας Δάφτσιος | Γραφιστική επιμέλεια: Χριστίνα Ελευθεριάδου | Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου | Οργάνωση παραγωγής: Νικολίνα Τσιμίνου | Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Επί σκηνής: Χριστίνα Δαγκάκη, Πάνος Κεφαλούρος, Γιάννης Μονοκρούσος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Δέσπω Πύρτσιου

* Πρεμιέρα: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:30 | Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Παραστάσεις: Έως τις 2 Ιανουαρίου 2022, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00 (εκτός από την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς) | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65) |Ατέλειες κάθε Παρασκευή, με σειρά προτεραιότητας Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr (https://bit.ly/32axzt3) | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333

Βαγγέλης Γερμανός Solo

Το Αστόρια καφενείο παρουσιάζει μια απολαυστική βραδιά μουσικής! Ο Βαγγέλης Γερμανός ανακεφαλαιώνει με τη σειρά του μια μακρόχρονη πορεία που ξεκίνησε στις αρχές των 80s με το άλμπουμ Τα Μπαράκια σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Τραγούδια σαν αεράκι με αφοπλιστικά καθαρές μελωδίες πάνω σε ερωτοχτυπημένες ιστορίες στην παράδοση της ροκ μπαλάντας. O Βαγγέλης Γερμανός, μόνος επί σκηνής, θα παίξει με την ακουστική του κιθάρα επιλογές από την ιστορία του, αντικατοπτρίζοντας με αμεσότητα τις ανθρώπινες σχέσεις σε τραγούδια που ενοποιούν καθολικά και αιώνια ζητήματα. Ένα ταξίδι στον χρόνο με αναφορές σε ετερόκλητα μουσικά είδη που ενώνουν Ανατολή και Δύση, ροκ και παράδοση, με τη διαφορετική ματιά ενός «απόκληρου» τραγουδοποιού που έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική σκηνή με το δυσεύρετο πλέον μεράκι για καλοφτιαγμένα τραγούδια.
*Αστόρια (Πλατεία Ναυαρίνου 17) στις 22.00 | Είσοδος 5 ευρώ | τηλ. 6948055498

Who knows where the time goes – potential destination #1 της Ελεονώρας Σιαράβα στο Metropolitan – The Urban Theater

Η Ελεονώρα Σιαράβα, χορογράφος που τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μετά από την πρεμιέρα της τελευταίας της δουλειάς The Body and the Other~ (2020) σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χορού της Ευρώπης, το Tanzhaus NRW στο Düsseldorf, παρουσιάζει το νέο της έργο με τίτλο

Who knows where the time goes – potential destination #1

Η παράσταση που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2021 στο Θέατρο Ροές στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη στις 4 & 5 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια στην Φρανκφούρτη την άνοιξη του 2022.

Σε μια συνθήκη που ο χρόνος μοιάζει σαν ψευδαίσθηση, άλλοτε να σταματά και άλλες φορές να συμπυκνώνεται ή να διαστέλλεται, το ‘Who knows where the time goes – potential destination #1’ είναι μια παράσταση χορού | σωματική εγκατάσταση που επιχειρεί να προσεγγίσει το αμφίσημο σύμπαν που δημιουργείται όταν η έννοια του Χρόνου πλέκεται με την Εικόνα.

Ο χρόνος μπορεί να είναι καταιγιστικός. Μεταμορφώνει εμάς και τον κόσμο που μας περιβάλλει. O χρόνος που ρέει, ο χρόνος που παγώνει και το ζωντανό παρόν.

Πώς μπορεί να εντοπιστεί ο χρόνος στο σώμα καθώς αυτό κινείται σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο;

Η κίνηση, μέσα στην εφήμερη μεταλλασσόμενη σκηνογραφία που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του έργου, δημιουργεί εικόνες και χορογραφικά στιγμιότυπα, μια περίπλοκη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τελικά, το πού πάει ο χρόνος μοιάζει να έχει σαν απάντηση ότι τριγυρνά κάπου ανάμεσά μας, σε κυκλικές πορείες και ανακυκλούμενες διαδρομές.

Συντελεστές:

Σύλληψη-Χορογραφία-Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελεονώρα Σιαράβα | Χορεύουν: Μίνα Ανανιάδου, Νικολέτα Καρμίρη, Ναταλία Μπάκα | Μουσική: Σάββας Μεταξάς | Επιμέλεια σκηνικού & κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη | Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Σοφία Θεοδωράκη | Φωτισμός: Μίλτος Αθανασίου

*Η παράσταση χορού θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στις 4 & 5 Δεκεμβρίου | ώρα έναρξης 20.00 στο Metropolitan-The Urban Theater (Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2) | Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ | Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr Στοιχεία επικοινωνίας-κρατήσεις: infope[email protected]

Η Νεφέλη Φασούλη live στο Block33

Καλώς ήρθατε στον κόσμο της Νεφέλης Φασούλη- ένα κόσμο γεμάτο αντιθέσεις.

Ο «κόσμος» της βρίσκεται στριμωγμένος κάπου ανάμεσα στα τζαζ βινύλια που μαζεύει από́ μικρή και στο λαϊκό́ των τζουκ μποξ που με έναν τρόπο ακούγεται κάτω απ’ το βήμα της την ώρα που περπατάει στους δρόμους.

Αυτόν τον κόσμο αποτύπωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς με το στίχο και τη μουσική του στον ομώνυμο δίσκο – αυτόν θα παρουσιάσει η Νεφέλη στις 4 Δεκέμβριου στο Block 33στην Θεσσαλονίκη. Μαζί με τα κομμάτια του άλμπουμ, θα ακουστούν τραγούδια που ενέπνευσαν και δημιούργησαν αυτόν τον κόσμο.

Μαζί της το αδιαίρετο τρίο – Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα , Σωτήρης Ντούβας στα τούμπανα και Γιοελ Σοτο στο μπάσο.

*4 Δεκέμβριου στο Block 33 (26ης Οκτωβριου 33) | Ώρα προσέλευσης: 21.00 Ώρα Έναρξης: 21:30 | Τηλέφωνο πληροφοριών: 2114185217 6949950530 | Είσοδος: 10 & 12€ viva.gr https://bit.ly/3bjFh5c | τηλεφωνικά στο 11876,  Public, Wind, Media Markt και στα συνεργαζόμενα φυσικά σημεία

Ιλιάδα από το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής στο Θέατρο Αμαλία

Για όλο το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021,ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία με το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ διοργανώνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια και η Ελένη, ζωντανεύουν θεατρικά, υπό την σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου. Από 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17.00, τα τρία μεγάλα έργα που διδασκόμαστε στο σχολείο παρουσιάζονται στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στην Θεσσαλονίκη.

Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.

Ο “Μικρός Βορράς” σε συνεργασία με τους “The Prefabricated Quartet”, μια από τις πιο γνωστές μπάντες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι γράψανε τη μουσική, παρουσιάζει σε 70΄ όλη την Ιλιάδα του Ομήρου το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου. Mια παράσταση για νέους, εφήβους, εκπαιδευτικούς και όσους θέλουν να δουν την Ομηρική Μάχη με μια σύγχρονη, μουσική, αφηγηματική οπτική!

Μια “σύγχρονη” Ιλιάδα με videogames και ραπ, όπου Τρώες και Αχαιοί σφάζονται μεταξύ τους σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες των Θεών, σε μία αφήγηση που ξεκινά με έναν θυμό και λήγει με μια συμφιλίωση.

Όμως κι αύριο μέρα ξημερώνει.

Ποιος θα’ χει σειρά αύριο;

Και από τι θα πάει;

*Το Σάββατο 04 Δεκεμβρίου στις 17:00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ώρες λειτουργίας ταμείου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509 Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς Οι παραστάσεις διαρκούν 1 ώρα και 10 λεπτά και απευθύνονται σε νέους και εφήβους από 8 ετών.

«SWEENEY TODD» στο Θέατρο Once Upon

Μια ζωή, μοιρασμένη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Μια στιγμή, που θα αλλάξει τα πάντα. Το εφηβικό τμήμα των θεατρικών εργαστηρίων Once Upon παρουσιάζει μια ιστορία… Αλλόκοτη! Πόσο εύκολο είναι για κάποιον να μείνει αλώβητος από την κακή του μοίρα; Όταν τα θύματα γίνονται θύτες, η ιστορία επαναλαμβάνεται και ο τελικός σκοπός είναι ένας. Η εκδίκηση! Καθίστε αναπαυτικά στο καινούριο, παραμυθένιο θέατρο του Once upon και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα! Και ποιος ξέρει, ίσως να είναι και το τελευταίο σας…

Σκηνοθεσία : Κώστας Μελίδης | Κείμενο : Ντέπυ Ασληχανίδου, Έφη Σισμανίδου | Μουσική : Βαγγέλης Παρασκευάς | Κινησιολογία – Χορογραφίες : Μαρία Στεφάνου | Σκηνικά – Κοστούμια : Λορέντζο Μπελλελι | Μακιγιάζ – Χτενίσματα : London MakeUp Institute | Βοηθός Σκηνοθέτη : Μένη Παπαδοπούλου | Διδασκαλία Τραγουδιών : Ευτυχία Ντουμάνη

*Το Σάββατο 04 και την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο Θέατρο Once Upon, Βασιλίσσης Όλγας 81. Τηλ. Κρατήσεων θέσεων : 6973387171 Τιμή Εισιτηρίου : 10 Ευρώ Στην είσοδο θα υπάρχει η επιλογή δωρεάν ποτηριού κρασιού (ευγενική χορηγία : Δαμάσκιος Winery) ή αναψυκτικού για όλους τους θεατές. Ισχύουν όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19

ΉΤΤΑ (η μήτρα της νίκης) του Δ. Δημητριάδη

Μια πειραματική μουσική θεατρική αφήγηση από την ομάδα Scarmi. Ένας θεατρικός μονόλογος συνοδευόμενος από τους ήχους ηλεκτρικής κιθάρας, ντραμς, συνθεσάιζερ. Ο ηλεκτρονικός ατμοσφαιρικός ροκ ήχος, ακολουθεί τον εκφραστικό πειραματικό λόγο της ηθοποιού και το ανάποδο. Έτσι ηθοποιός και μουσικοί συμπράττουν επί σκηνής δημιουργώντας  μια ατμοσφαιρική ηλεκτροδυναμική αφήγηση γεμάτη ερωτήματα, συμπεράσματα, αποφάσεις, αναιρέσεις, παραδοχή και αποδοχή, μια αφήγηση σκληρά ποιητική και ταυτόχρονα βαθύτατα φιλοσοφική.

Δημιουργημένη μέσα από τον πειραματισμό λέξεων, ήχων, φωνών, συναισθημάτων. Μια αισθητική εμπειρία έντονη σαν καταιγίδα και ταυτόχρονα γαλήνια σαν ηλιοβασίλεμα. Μια ασυμβίβαστη απαγγελία, αφήγηση, εξιστόρηση, κραυγή, νίκη!

Μια μπάντα προσκεκλημένη στη γιορτή σας,  στο σαλόνι του σπιτιού σας…

Συντελεστές:

Σύλληψη / Ερμηνεία / Σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη | Σύνθεση μουσικής: Μιχάλης Φλουρής | Εκτέλεση μουσικής: Χριστόφορoς Πιτσιδήμος

τύμπανα / Μιχάλης Φλουρής, ηλεκτρική κιθάρα, loop, synthesizer / Άρης Τσάμης, synth bass | Ηχοληψία: Κωνσταντίνος HipCut Γεωργιάδης | Επιμέλεια κίνησης: Νεφέλη Κτιστάκη | Ενδυματολογική επιμέλεια: Ουρανία Σκορδαλού | Κατασκευή αξεσουάρ: Βάγγυ Μαριόλου | Γραφιστικά: Ελεάννα Αποστολάκη | Φωτογραφίες / Video: Τόνια Κοϊνάκη, Κώστας Γκλάβας, Χρήστος Κωνσταντόπουλος – Obscura Lab | Παραγωγή: Ομάδα Scarmi

*Σάββατο 4 & Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στο Pellizco Studio Flamenco (Ορφανίδου 5), κρατήσεις: 6945 931 202 | Ώρα έναρξης: 21:00 | Διάρκεια: 60 λεπτά | Εισιτήρια:12€ / 10€ (μειωμένο)

«Ο Γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ

Το εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, ζωντανεύει ανανεωμένο στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, οι οποίοι με δεξιότητα και χιούμορ πλέκουν το νήμα της ιστορίας. Το “νήμα” ξετυλίγουν τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως τις ξεγλιστράει σαν… σκιά… Θα τον πιάσουν… Δεν θα τον πιάσουν… Λίγα λόγια για το έργο Η ιστορία του Γαργαληστή είναι τόσο απλή και κατανοητή όσο ένα λαϊκό παραμύθι. Ένας ιδιόμορφος ληστής, ικανός να βλέπει με τα μάτια του, το αγνό γάργαρο παιδικό γέλιο. Αποφασίζει λοιπόν να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, ψάχνοντας για τα παιδιά που το γέλιο τους περισσεύει. Στόχος του να το “κλέψει” και σαν άλλος Ρομπέν των Δασών να το μοιράσει σε παιδιά που σπάνια χαμογελούν. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Εμείς, λέμε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει να είναι απαραίτητος ο Γαργαληστής και εκφράζουμε την ευχή να γίνουν πολλοί περισσότεροι.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία / κείμενο / μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ | Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Αλέξης Τσιάμογλου | Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, Ράνια Υφαντίδου | Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα | Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου | Βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Ανεστοπούλου

Παίζουν επι σκηνής: Φωτεινή Ευαγγέλου, Μαργαρίτα Νασιούλα, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη, Σοφία Φραγγή, ακορντεόν: Λυδία Ανεστοπούλου

*Το Σάββατο 04 στις 17:00 και την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 11:30 π.μ. στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή 136) Τηλέφωνο: 2310 230013 Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ, 7€ ομαδικό (15+ άτομα) / προπώληση: 10€ κανονικό, 8€ παιδικό, ανέργων, ΑμεΑ Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο θεάτρου Αυλαία & Ticketservices.gr

«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου

Το Σύγχρονο Θέατρο Θεσσαλονίκης Ροντίδη, που διανύει το 46ο έτος του, παρουσιάζει την κωμωδία του Μολιέρου ¨Ο Αρχοντοχωριάτης¨, στο Θέατρο ¨ΡΟ¨ Αριστοτέλους 23 2ος. Έργο με πλήθος κωμικών σκηνών και ανατροπών που προκαλούν αβίαστο γέλιο. Ήρωας, ένας πλούσιος έμπορος, που ο αρχοντοξεπεσμός του τον κάνει να θέλει να φανεί καλύτερος από ότι γεννήθηκε, δηλαδή να γίνει αριστοκράτης, με αποτέλεσμα να τον ξαλαφρώνουν οι επιτήδειοι…. δάσκαλοι, ή να τον ¨χειροτονούν¨, ευτελίζοντας τον, με τίτλους και παράσημα.

Σκηνοθεσία – διασκευή Γιώργος Ροντίδης, Σκηνογραφία Βάσος Καδίτης, Κοστούμια και make up artist Ελένη Δημοπούλου, Μουσική επιμέλεια, αφίσα, επιμέλεια προγράμματος ¨Art¨, Παραγωγή εταιρία ¨Προσκήνιο¨.

Ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης: Νίκος Ζώκας, Γιώργος Χαντζαρίδης, Στέλλιος Σταυρίδης, Φένια Σαλούκα, Χριστίνα Νασιάδου, Στέλλα Αθανασιάδου, Πρόδρομος Ροντήρης, Κωνσταντίνος Κουτσοκώστας και ο Γιώργος Ροντίδης.

*Το Σάββατο 04 στις 9:00μ.μ και την Κυριακή 05 στις 8:30μ.μ. στο Θέατρο ¨ΡΟ¨ Αριστοτέλους 23 2ος. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή Γενική είσοδος 12€ / Φοιτητικό – Ανέργων 8€ Τηλέφωνο για κρατήσεις θέσεων: 2310 261584

Οι StarWound live στο Καφωδείο

Οι StarWound, 1,5 χρόνο μετά την ακυρωθείσα συναυλία τους λόγω Πανδημίας, επιστρέφουν και εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη, 9 χρόνια μετά από την ίδρυσή τους.

Η μπάντα, αφού ταξίδεψε την μουσική της σε 7 χώρες, παίζοντας σε μεγάλα Φεστιβάλ όπως το Eurosonic της Ολλανδίας, το CLAE του Λουξεμβούργου και το Culturescapes της Ελβετίας,   έρχονται για μια και μόνη συναυλία στο θρυλικό “Καφωδείο” της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ενός μίνι Balkan Tour.

Πλάι στα κομμάτια από τους 2 προσωπικούς τους δίσκους, θα παρουσιάσουν νέες κυκλοφορίες τους όπως το “Rose” και το “Dancing Cloud”, με το οποίο συνεργάστηκαν πριν λίγους μήνες με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα διασκευάσουν τραγούδια από Portishead, Florence and the Machine μέχρι Amanda Palmer, ενώ θα παρουσιάσουν και ακυκλοφόρητα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους.

*Το live των StarWound θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στο Καφωδείο (Ελ. Βενιζέλου 45, τηλ. 231 0279159) | Ώρα έναρξης: 21.30 | Είσοδος 2€

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» στο Θέατρο Αμαλία

Ο «μικρός πρίγκιπας» σε ένα μουσικό διαδραστικό αναλόγιο, για παιδιά κάθε ηλικίας, από τον θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, για λίγες μόνο παραστάσεις. Μία διαδραστική παράσταση με τους μικρούς θεατές επί σκηνής. Ο μικρός Πρίγκιπας κατέβηκε από τον πλανήτη του για να μείνει στις καρδιές μας. Ο κόσμος του είναι φτιαγμένος με γενναιοδωρία, είναι φτιαγμένος για να μοιράζεται. Είναι φτιαγμένος για την εποχή μας. Ξεδιπλώνοντας μία μία τις σελίδες του έργου και μία μία τις συναντήσεις του μικρού πρίγκιπα θα κάνουμε μαζί αυτό το ταξίδι ενηλικίωσης και αυτογνωσίας. Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Νικολαΐδης θα παίζει και θα αφηγείται και ένα τσέλο, ένα πιάνο, μια ηλεκτρική κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα θα ντύνουν μουσικά την αφήγηση δημιουργώντας ένα ηχητικό τοπίο μέσα στο οποίο θα ταξιδέψει ο πρίγκιπας. Όλοι οι ήρωες του παραμυθιού θα συμβολίζονται με τα αντικείμενα που τους χαρακτηρίζουν και ο αφηγητής με την τεράστια εμπειρία του στο κομμάτι της διάδρασης θα επικοινωνεί όλα τα μυστικά του βιβλίου. Σε επιλεγμένα σημεία θα σταματάει η ανάγνωση για να δώσουμε στα παιδιά λόγο. Τα οποία μέσα από την συμμετοχή τους θα παίρνουν ενεργό ρόλο στην παράσταση! Και ο λόγος τους θα αφορά όχι μόνο την δική τους συμμετοχή, αλλά και τη βαθύτερη και ουσιαστικότερη διείσδυση στο αινιγματικό κείμενο του Εξυπερύ και σε θέματα όπως είναι η φιλία, η αγάπη, η ματαιοδοξία.

Συντελεστές: Μετάφραση: Στρατής Τσίρκας | Σκηνοθεσία-διασκευή: Τάσος Ράτζος | Σκηνογραφία: Μαγδαληνή Σίγα | Κοστούμια: Ιωάννα Παγιατάκη | Μάσκες: Θάλεια Καρεπίδη | Μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου | Στίχοι: Ευαγγελία Παπαμιχαήλ | Φωτογραφία: Γιώργος Σκανδαλάρης | Επιστημονική συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Άννα Παπαφίγκου | Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου | Παραγωγή: Μικρός Βορράς | Διαβάζει-Παίζει ο ηθοποιός: Αλέξανδρος Νικολαΐδης | Ζωντανή μουσική: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Θοδωρής Παπαδημητρίου, Νάσια Σιαμέτη | Το βιβλίο σε μετάφραση Στρατή Τσίρκα κυκλοφορεί στις εκδόσεις «Ηριδανός».

*Την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 17:00 στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) Προπώληση: -Ηλεκτρονικά από: Goldmall https://www.goldmall.gr/theatrikh-parastash-o-mikros-prigkipas-theatro-amalia-22296 -Και στο ταμείο του θεάτρου: 10:30-14:30 & 17:30-21:30 Τιμές εισιτηρίων: -10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ (Προπώληση) -12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ (την ημέρα της παράστασης) Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310 842509

«Μια Μπάλα για Όλους» στο Θέατρο Αυλαία

Ο Μαστρο – Ηλίας ένας ιδιαίτερος ανήσυχος παππούς, κατασκευάζει την πρώτη παιδική μπάλα και για τυφλά παιδιά όταν η εγγονή του Βέρα, του εκμυστηρεύεται πως ο αγαπημένος της φίλος Λουκάς, ένα παιδί με οπτική αναπηρία, δεν μπορεί να παίξει στο σχολικό τουρνουά. Μαζί κερδίζουν τον αγώνα και αποφασίζουν να στείλουν την ξεχωριστή αυτή μπάλα και σε όλα τα παιδιά στον κόσμο που την έχουν ανάγκη! Ξεκινά λοιπόν μια περιπέτεια, στις τέσσερις γωνιές της γης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις ηπείρους με πρωταγωνιστές τον παππού Ηλία και τη ζωντανή του Μπάλα! Μαζί ταξιδεύουν και συναντούν παιδιά με οπτική αναπηρία, στην Αφρική, στην Ινδία και στο Θιβέτ, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή, στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, στον Βόρειο και Νότιο πόλο! Ένα εκπαιδευτικό, φαντασμαγορικό και διασκεδαστικό ταξίδι, γεμάτο με μουσική, χορούς και έξυπνο χιούμορ, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους στην απαραίτητη ένταξη των παιδιών με προβλήματα όρασης στο κοινωνικό σύνολο καθώς και το δικαίωμα κάθε παιδιού στο παιχνίδι!

Συντελεστές: Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Δουμανίδου  | Χορογραφίες: Δημήτρης Βασιλειάδης | Κατασκευή κοστουμιών: Άννα Καλαϊτζίδου | Σκηνικά: Θέατρο του Άλλοτε | Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Μίχος | Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης | Φωτογραφίες: Λάμπρος Καζάν | Δημιουργία αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Παίζουν οι: Παππούς Ηλίας: Δημήτρης Βασιλειάδης | Μπάλα: Δημήτρης Ελιάς | Βέρα: Έλενα Μουρατίδου | Λουκάς: Θεόδωρος Θεμελιώτης | Παιδιά χωρών: Δήμητρα Ευαγγέλου, Γιώργος Καλπακίδης, ‘Ελενα Μουρατίδου, Μαρίνα Χατζηαθανασίου

*Την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 13:30 στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή) Τηλέφωνο για σχολεία: 6971850070 Τηλέφωνο: 2310 230013 Διάρκεια: 70 λεπτά Τιμή προπώλησης: Ενηλίκων 10€, Παιδικό 8€ Τιμή στο θέατρο: Ενηλίκων 12€, Παιδικό 10€ Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public

«Τρεις… κι ο Αίσωπος!» του Θοδωρή Παπαϊωάννου από τον Μικρό Βορρά

Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις “Αισώπου Κόμιξ” και “Αισώπου Κόμιξ 2: Ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι”, ο Μικρός Βορράς έρχεται φέτος ανανεωμένος με τον Αίσωπο No3. Τέσσερις διαφορετικοί μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων θεατών, στη νέα παράσταση του Μικρού Βορρά, “Τρεις… κι ο Αίσωπος!”. Μία θεατρική διαδραστική παράσταση για όλη την οικογένεια κάνει πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου 2021 και θα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Του Αισώπου μας οι μύθοι γίναν ένα παραμύθι

Λέλεκας και αλεπού, ποντικίνα και λιοντάρι

τζίτζικας τραγουδιστής, δυο μυρμήγκια όλο χάρη

και πιο δίπλα άλλοι τρεις, γιος πατέρας και Ντορής.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις νέους μύθους του Αισώπου. Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται επί σκηνής κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες, για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τέσσερις νέους μύθους του αγαπημένου μας παραμυθά: Η Αλεπού και ο Λέλεκας, Καθένας με τη γνώμη του, Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια & Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα. Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), ώστε να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία. Στο έργο, έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες και φωτίζονται από τους ρόλους. Οι ήρωες του έργου που είναι έντονοι και ακραίοι μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματά τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, εξελίσσονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τα πλάσματα που συμβιώνουν στο περιβάλλον τους. Σε σημεία οι ηθοποιοί θα σταματούν την παράσταση και θα γίνονται εμψυχωτές για να συζητήσουν με τα παιδιά, δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην παράσταση. Διδακτικοί και διαχρονικοί οι μύθοι του Αισώπου συναρπάζουν παιδιά κάθε ηλικίας!

Συντελεστές:

Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου | Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης | Μουσική: Αίσων Χαρατσάρης | Στίχοι: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αίσων Χαρατσάρης | Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Καραογλάνη, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κατερίνα Καραογλάνη | Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά | Βοηθός σκηνοθέτη: Αργιέττα Οκαλίδου | Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου | Κατασκευή κούκλας/μάσκας: Μάρθα Φωκά | Διδασκαλία χειρισμού κούκλας: Θάλεια Καρεπίδη | Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου | Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής | Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου | Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Μικρός Βορράς | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

Παίζουν: Άλκης Γκόσιος, Βικτώρια Παπαδοπούλου-Σισκοπούλου, Κορνηλία Προκοπίου

*Την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 11:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά) Προπώληση εισιτηρίων: 10€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 8€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ Ταμείο: 12€ ΚΑΝΟΝΙΚΟ / 10€ ΜΕΙΩΜΕΝΟ -Ηλεκτρονικά από: Ticket Services και Goldmall Διάρκεια: 75′ Κατηγορία: Θέατρο για παιδιά Πληροφορίες: 6985858932

«Τρελαντώνης» στο Metropolitan: The Urban Theater

Κέρδισε μικρούς και μεγάλους ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα και θα συνεχίσει να παίζεται για λίγες ακόμη Κυριακές στις 11.30πμ η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης στο νέο θέατρο στην πόλη μας, το Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 με Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη). Οι θεατές θα απολαύσουν ένα έργο βγαλμένο από την κλασική αγαπημένη λογοτεχνία της νιότης μας.

Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα (σημ. έργο που έχει τιμηθεί με πρώτο βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1930) σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Μαλακόζη, έρχεται να διασκεδάσει, να θυμίσει αλλά και να διδάξει μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές μιας παρέας παιδιών. Με μουσική, τραγούδια και χορό, ο Τρελαντώνης, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό Αντώνη Μπενάκη, παρέα με τις αδερφές του Αλεξάνδρα και Πουλουδιά -χαϊδευτικό της Πηνελόπης Δέλτα- και τον μικρό αδερφό του Αλέξανδρο, αναστατώνει την όμορφη γειτονιά της Καστέλας όπου τα περίτεχνα σπίτια του αρχιτέκτονα Τσίλερ ενώνουν τη μεγαλοπρέπεια τους με την ταπεινή ομορφιά του γιασεμιού και της γαζίας. Σε μια άλλη εποχή, με άλλες συνήθειες μα με την ίδια πάντα ζωντάνια στο παιχνίδι των παιδιών. Σας περιμένουμε να περπατήσουμε μαζί αυτή τη γειτονιά και τις όμορφες ιστορίες της!

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Μαλακόζη | Διασκευή – Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου | Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας | Χορογραφίες: Χρήστος Μυλωνάς | Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης | Σκηνικά – Κοστούμια: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης | Διεύθυνση παραγωγής: Ιφιγένεια Δ. Μανώλα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Δέσποινα Βλάχου, Ελβίρα Θεμελή, Δήμητρα Θεοδουλίδου, Γιώργος Κωνσταντίνου, Χρήστος Μυλωνάς, Βλάσσης Παπακωνσταντίνου, Μελίνα Ταχτσίδου

*Την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 11.30 το πρωί στο Θέατρο Metropolitan (Βας. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2) Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€ , Προπώληση: 10€ , Άνεργοι / Πολύτεκνοι : 8€ Προπώληση: Viva.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 2311 284773 & 6944 638637 Διάρκεια: 80 λεπτά

«Επετειακός Καραγκιόζης- 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και σε συνεργασία με Δήμους της Θεσσαλονίκης  παρουσιάζουν τον «Επετειακό Καραγκιόζη- 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Γνωστές και άγνωστες πτυχές, ντοκουμέντα και αναφορές σε μια σειρά ηρωικών παραστάσεων, βασισμένων σε ιστορικά γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης. Μπροστά από τα μάτια του θεατή παρελαύνουν όλοι οι Ήρωες της Επανάστασης και η σημαντική δράση τους παράλληλα με τους ήρωες του Θεάτρου Σκιών. Εξαιτίας της πολυπλοκότητας  της σκηνικής δράσης, οι συγκεκριμένες παραστάσεις παρουσιάζονται σπάνια.

Τα ηρωικά έργα τα οποία θα παρουσιαστούν  με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, λαούτο, βιολί, ούτι) είναι τα παρακάτω:

  • O ήρωας της Αλαμάνας, Αθανάσιος Διάκος
  • Ο σταυραϊτός της Ρούμελης Οδυσσέας Ανδρούτσος στο χάνι της Γραβιάς
  • Η δοξασμένη έξοδος του Μεσολογγίου
  • Κολοκοτρώνης στην Τρίπολη

Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Στανίσης- Καραγκιοζοπαίχτης, Μιχάλης Αναστασίου- Λάουτο-τραγούδι, Μελίνα Μπιτζίδου- Σαντούρι- τραγούδι, Χρήστος Δανάς- Βιολί-τραγούδι

*Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου θα είναι στον Δήμο Παύλου Μελά- Κέντρο Πολιτισμού- «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221, Σταυρούπολη) | Ώρα: 12:00μ.μ | Για πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 2313- 302938, -833, υπεύθυνη επικοινωνίας Αικατερίνη Καλουδοπούλου

“Don Giovanni” του Μότσαρτ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η συγκλονιστική και αριστουργηματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Ντον Τζιοβάννι, παρουσιάζεται για τελευταία φορά την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με δελτία εισόδου.

Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του Lorenzo Da Ponte. Η παράσταση προβάλλεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Έρωτας, κρασί, θάνατος, απιστία… ένα σύμπλεγμα από συναρπαστικά συναισθήματα και γεγονότα αλλά και από εύστοχα κωμικά στοιχεία συνθέτουν την αριστουργηματική όπερα του W.A.Mozart, που ήταν και το μεγαλούργημά του. Ότανπρωτοπαρουσιάστηκε το 1787 συγκλόνισε το κοινό αλλά και τον κόσμο της τέχνης, επηρεάζοντας βαθειά τις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές αντιλήψεις της εποχής αλλά και των εποχών που θα ακολουθούσαν.

Μουσική που προκαλεί δέος και χαρακτήρες που βασανίζονται από το πεπρωμένο τους, σε ένα περιβάλλον τραγικό και συνάμα κωμικό. Λυρικοί καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού θα ζωντανέψουν στην σκηνή τη συγκλονιστική ιστορία με άρωμα από Ισπανία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «RENOVATION» του προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά και Hadjidimovo, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την όπερα Ντον Τζοβάννι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του δυτικού πολιτισμού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον θρύλο του γνωστού καρδιοκατακτητή Don Juan, και φιλοξενήθηκε στη σκηνή του ΟΜΜΘ για τέσσερις παραστάσεις, με την είσοδο να είναι δωρεάν για το κοινό.

Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη Michał Znaniecki και συμμετέχουν διάσημοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές και συντελεστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία.

Συντελεστές: Παναγιώτης Διαμαντής Διεύθυνση Ορχήστρας | Michal Znaniecki Σκηνοθεσία | Luigi Scoglio Σκηνογραφία | Michal Znaniecki Κοστούμια| Diana Theocharidis Χορογραφία | Dariusz Albrycht Φωτισμοί | Karolina Jacewicz Σχεδιασμός βιντεοπροβολών | Μαρία Καβαλιώτη | Βοηθός σκηνοθέτη & σκηνογράφου | Ευτυχία Βενιωτά Μουσική προετοιμασία | Κατερίνα Σακέττα Μουσική προετοιμασία

Ερμηνεύουν: Διονύσης Σούρμπης- Ντον Τζοβάννι Σιρανούς Τσαλικιάν- Ντόνα Άννα Χρήστος Κεχρής- Ντον Οττάβιο Κωνσταντίνος Κατσάρας -Διοικητής (Ντον Πέντρο) Σοφία Μητροπούλου -Ντόνα Ελβίρα Plamen Kumpikov- Λεπορέλλο Armando Puklavec -Μαζέττο Χρύσα Μαλιαμάνη- Τσερλίνα Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου Διδασκαλία χορωδίας Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η όπερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “Local assets exploitation for the development of peripheral intercultural crossborder capacity” (RENOVATION) που έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG “Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020”.

*Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης- Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, 25ης Μαρτίου και Παραλία | Τηλέφωνο: 2310 895 800 | Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό και η προπώληση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην διεύθυνση www.tch.gr, με δυνατότητα κράτησης έως δυο θέσεων ανά παράσταση.

“Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι” | θέατρο κούκλας στο Θέατρο Αμαλία

Οι REDICOLO έρχονται στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ με τις μεγααάλες κούκλες τους, για να μοιραστούν με μικρούς και μεγάλους την ιστορία ενός διαφορετικού αγοριού: της αγαπημένης ξύλινης μαριονέτας ΠΙΝΟΚΙΟ που κινείται χωρίς σπάγγους και ονειρεύεται να βρει τη θέση του στον κόσμο των ανθρώπων. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια που, με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών, αποκαλύπτει την ομορφιά της διαφορετικότητας, με ευαισθησία, τρυφερότητα και πολύ χιούμορ. «Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, ο κόσμος θα ήταν τόσο βαρετός!»

Ο ΠΙΝΟΚΙΟ, ήρωας του κλασικού αριστουργήματος του Κάρλο Κολόντι, θέλει να γίνει αληθινό αγόρι, αλλά δεν ξέρει τι πάει να πει «αληθινό». Μέσα από τις απίστευτες περιπέτειές του, ο ΠΙΝΟΚΙΟ θα μάθει πολλά: για τις συνέπειες των επιλογών και των αποφάσεων στη ζωή, για την αξία της ενσυναίσθησης, για τη δύναμη της συγχώρεσης και για την ομορφιά της διαφορετικότητας. Θα μάθει ότι «αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.»

«ΠΙΝΟΚΙΟ, ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ». Μια παράσταση σύγχρονου θεάτρου κούκλας για μικρά και μεγάλα παιδιά, που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως για τις χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, την καλλιτεχνική πρωτοτυπία και την ευρηματική διασκευή στο κλασικό κείμενο του Κάρλο Κολόντι. Είναι η τρίτη παραγωγή της ομάδας Redicolo, γνωστής για την ποιοτική δουλειά της στο χώρο του θεάτρου κούκλας για παιδιά, και έχει κάνει από το 2016 περισσότερες από 200 παραστάσεις σε σχολικούς και θεατρικούς χώρους της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας. Την έχουν παρακολουθήσει ήδη χιλιάδες παιδιά και έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από γονείς, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.

TEXNIKH: Στην παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι», συνδυάζοντας το θέατρο κούκλας με το θέατρο ηθοποιών, οι κουκλοπαίκτες του Redicolo είναι ορατοί στο κοινό όταν εμψυχώνουν τις κούκλες, συμμετέχουν στην δράση ως ηθοποιοί και αφηγητές, αλληλεπιδρούν με τα παιδιά και τα καλούν να συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία που γεννιέται μπροστά τους και χτίζεται μαζί τους. Οι κούκλες είναι μεγάλες, σε ανθρώπινο μέγεθος και οι κουκλοπαίκτες χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για την εμψύχωσή τους. Ο κάθε ηθοποιός εναλλάσσεται φανερά ανάμεσα στους ρόλους του κουκλοπαίκτη και του αφηγητή, με τρόπο που υπενθυμίζει πως αυτό που παρακολουθούν οι θεατές είναι ένα παιχνίδι θεάτρου, το οποίο στήνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια τους.

Συντελεστές:

Κείμενο: Κάρλο Κολόντι | Διασκευή – Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σχεδιασμός και κατασκευή κουκλών: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος | Σκηνικό – Κοστούμια – Μάσκες: Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος, Βίκυ Γούσιου | Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος | Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Μανώλης Καλπενίδης | Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Καλπενίδου | Φωτισμοί: Πολύβιος Σερδάρης | Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου | Trailer: Σταύρος Συμεωνίδης | Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαρίνα Καζόλη, Δέσποινα Καλπενίδου, Γιάννης Μόμτσιος

*Η παράσταση «Πινόκιο, ένα διαφορετικό αγόρι» από το Θέατρο Κούκλας Redicolo θα είναι στο Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, 54640 Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 12.00 | Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά | Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 842 509 (Θέατρο Αμαλία) | Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος στο ταμείο | 8€ προπώληση στο Goldmall και στο θέατρο Αμαλία καθημερινά 10:30-14:30 και 17:30-21:30

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Block33

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεχίζει τις χειμερινές του εμφανίσεις με μία στάση στο Block 33 στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, με την μουσική παρέα της Βίκυς Καρατζόγλου και του Βύρωνα Τσουράπη.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της χώρας μας, στήνει φέτος ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τραγούδια από τη δισκογραφία του, νέες συνθέσεις, αλλά και διασκευές σπουδαίων Ελλήνων και ξένων συνθετών σε παλιά επιτυχημένα τραγούδια, δίνοντας έτσι ενέργεια επί σκηνής, όπως κάνει και στην εκπομπή, το «Μουσικό Κουτί».

Μαζί του, η Βίκυ Καρατζόγλου, μία από τις νεότερες αναγνωρίσιμες γνήσιες λαϊκές φωνές, έχει ήδη χαράξει μία ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το νέο της ραδιοφωνικό single «Τηλεφωνούσες» του Π. Καλαντζόπουλου και της Ε. Φωτάκη ακούγεται στα ραδιόφωνα και θα εμπεριέχεται στο δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ «Τρία λεπτά και κάτι» που θα κυκλοφορήσει από την Panik Records.

Σταθερός συνοδοιπόρος του Νίκου, ο απαράμιλλος Βύρων Τσουράπης, νέος τραγουδοποιός και μέλος της μπάντας του «Μουσικού Κουτιού», που μέσα από το νέο του τραγούδι «Να μπορώ» μας προσκαλεί να διεκδικήσουμε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Την σπουδαία μελωδική παρέα συμπληρώνει η πολύχρωμη και δυναμική μπάντα, οι Ευγενείς Αλήτες. Μία γιορτινή παράσταση, αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Συντελεστές: Nίκος Πορτοκάλογλου: φωνή, κιθάρα Βίκυ Kαρατζόγλου: φωνή, Βύρων Τσουράπης: μπάσο, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, φωνή Θανάσης Τσακιράκης: τύμπανα Ηλίας Λαμπρόπουλος: βιολί, μπουζούκι, τρομπέτα, γκάιντα, φωνή Χρήστος Παπαδόπουλος: κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρες Κατερίνα Λιάκη: πλήκτρα, φωνή Άκης Πασχαλάκης: ηχοληψία

*Ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33), Σφαγεία την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου στις 21.30 | Ώρα προσέλευσης 20:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα