Η καλύτερη ατζέντα του σαββατοκύριακου

Όλες οι εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις.

Parallaxi
η-καλύτερη-ατζέντα-του-σαββατοκύριακ-777490
Parallaxi

Ένα ακόμα σαββατοκύριακο πλησιάζει και έφτασε η ώρα να βρεθούμε στις μεγάλες εκδηλώσεις, που μας έλειψαν τόσο καιρό. Γι’ αυτό εμείς σου συγκεντρώσαμε όσα θα συμβούν το διήμερο που έρχεται.

#1 Ο Σωκράτης Μάλαμας στο Θέατρο Γης

Ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στη σκηνή και τους ανοιχτούς χώρους, ένα χρόνο μετά το περσινό καλοκαίρι.

Ξεκινάει στις 25 & 26 Ιουνίου από το Θέατρο Γης, στη Θεσσαλονίκη. Παρέα του θα είναι αγαπημένοι φίλοι – συνεργάτες, η Ιουλία Καραπατάκη στο τραγούδι, ο Δημήτρης Λάππας στην κιθάρα και στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου στο κοντραμπάσο, ο Θάνος Σταυρίδης στο ακορντεόν, ο Νίκος Μαγνήσαλης στα τύμπανα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ Οι πόρτες ανοίγουν: 19.00 Ώρα Έναρξης: 21.00 Εισιτήρια: 15€ Προπώληση: https://www.viva.gr/…/music/theatro-gis/sokratis-malamas/ 

#2 ‘Συναυλία Αγάπης’ με έργα του Θωμά Μπακαλάκου διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Με μία μεγάλη ‘Συναυλία Αγάπης’ με έργα του σπουδαίου συνθέτη Θωμά Μπακαλάκου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις 9.15 μ.μ., στη Μονή Λαζαριστών, ο φετινός εορτασμός του καθιερωμένου, αφιερωμένου στο έργο του Αγίου Αποστόλου Παύλου, θεσμού των «Αγιοπαυλίτικων» και ο εορτασμός για τα «200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821», σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τιμώντας τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δίνει την ευκαιρία στους φίλους και θαυμαστές του μουσικού του έργου, να ακούσουν έργα του που έγραψαν ιστορία, αλλά και νέες, πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις. Η είσοδος για τη συναυλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ θα μεταδίδεται και live streaming μέσω του καναλιού του δήμου στο you tube  https://www.youtube.com/watch?v=644Kap5fRFo και τη σελίδα του δήμου στο Facebook.

Το κοινό που θα βρεθεί στο χώρο της Μονής Λαζαριστών, αλλά και όσοι παρακολουθήσουν τη συναυλία από το σπίτι, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη μελοποίηση του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, για την ενίσχυση του φιλελληνικού κινήματος το 1822, σε ερμηνεία του κορυφαίου τενόρου της Λυρικής σκηνής Δημήτρη Σιγαλού. Παράλληλα, θα παρακολουθήσουν σε παγκόσμια πρώτη έναν μουσικό χαιρετισμό του συνθέτη καθώς και τρεις ‘γαλάζιες’ μουσικές του νουβέλες «ποτισμένες από τις καθαρότερες ελληνικές μουσικές παραδόσεις, εμπνευσμένες από τα κεντημένα στο χέρι του πρωτομάστορα λαού δημοτικά μας τραγούδια» όπως αναφέρει ο ίδιος. Η ‘Συναυλία Αγάπης’ θα κλείσει πανηγυρικά με το Ορατόριο ‘Η Συμφωνία της Αγάπης’, πρώτη φορά εκτελεσμένο σε αυτή τη μορφή, για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, που αποτελεί μελοποίηση του κειμένου περί Αγάπης του Αποστόλου Παύλου από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή. 

Ο Θωμάς Μπακαλάκος συνθέτει τα έργα του στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα και όπως σημειώνει «Ευχής έργον θα ήταν αυτή η ελληνική μουσική λαλιά να φτάσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων εδώ και όπου γης». «Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες της Δύσης έγραψαν τα έργα τους στη μητρική μουσική τους γλώσσα. Μπορούμε και εμείς» τονίζει ο συνθέτης στη μουσική του πρόταση για την αναγέννηση της Ελληνικής μουσικής, δίνοντας με εμπροσθοφυλακή τις μουσικές του νουβέλες αγώνα να έρθει στο προσκήνιο η Ελληνική Μουσική Γλώσσα. 

«Πιστεύουμε ότι θα προσφέρουμε κάτι πολύ ξεχωριστό, σημαντικό, ποιοτικό και διαχρονικό στους πολίτες όχι μόνο του δήμου μας, αλλά ολόκληρης της πόλης» σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «ευχαριστούμε τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και προσωπικό μου φίλο Θωμά Μπακαλάκο που θα μας χαρίσει, σε πρώτες μάλιστα, εκτελέσεις, τις συγκλονιστικές μελοποιήσεις τόσο συνταρακτικών έργων που στιγμάτισαν την Ιστορία, και είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τόσο 200 χρόνια από τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, όσο και τον Απόστολο των Εθνών, τον Απόστολο Παύλο, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και κάνοντας πράξη στη ζωή μας τα λόγια του για το δώρο ή μάλλον καλύτερα το χάρισμα της Αγάπης που ξεπερνά κάθε άλλη αρετή και δεν πρέπει να παραμένει μόνο συναίσθημα, αλλά να πραγματώνεται σε πράξεις».

Για ένα «μελωδικό συνοδοιπόρο στο ταξίδι ελευθερίας και αγάπης» κάνει λόγο στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, συγχαίροντας τον Θωμά Μπακαλάκο για τις μουσικές του συνθέσεις και προτρέποντας το κοινό «να ταξιδέψει με τις μελωδίες του στην Ήπειρο και τα νησιά μας έχοντας στο νου την κατάληξη του Ύμνου της Αγάπης του Αποστόλου των Εθνών: «Τώρα ισχύουν, ετούτα τα τρία: η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη, και μεγαλύτερο από αυτά είναι η αγάπη» (Απ. Παύλου Α’ Κορ. ΙΓ΄, 13)».

παρουσίαση των έργων 

  • Παίζουν οι μουσικοί: Ιάκωβος Κολανιάν- κλασική κιθάρα,  Igor Efimov- κλαρινέτο, David Bogorad- βιόλα
  • Στο πιάνο και την επιμέλεια του προγράμματος ο Απόστολος Παληός
  • Ερμηνεύουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και οι  σολίστες Βανέσα Καλκάνη σοπράνο-κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος και Μιχάλης Κατσούλης, μπάσος
  • Υπό τη διεύθυνση της Μαίρη Κωνσταντινίδη
  • Τη συναυλία θα προλογίσει η παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος και μουσικός, Αλεξάνδρα Γιαλίνη

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

για πιάνο και φωνή σε δύο μέρη

Το έργο είναι αποτέλεσμα μελοποίησης του ποιήματος του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή  Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ο οποίος το έγραψε το 1822 για να ενισχύσει το φιλελληνικό κίνημα υπέρ των αγωνιζόμενων Ελλήνων, να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Το ποίημα παραδόθηκε χωρίς τίτλο. Τον τίτλο ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έδωσε ο συνθέτης στο μουσικό έργο που συνέθεσε.

Το έργο θα ακουστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. 

Θα το ερμηνεύσει ο κορυφαίος τενόρος της Λυρικής σκηνής Δημήτρης Σιγαλός.

Στο πιάνο ο διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος σολίστας, διευθυντής ορχήστρας και δρ. μουσικολογίας Απόστολος Παληός, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου και της Λειψίας.

Το έργο έχει αφιερώσει ο συνθέτης στον Απόστολο Παληό.

  • ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΑΣ                                                                             

Το έργο είναι ένας μουσικός χαιρετισμός του συνθέτη, μια σύνθεση για πιάνο μικτή χορωδία και τέσσερις φωνές.

Θα το ερμηνεύσουν η Χορωδία Θεσσαλονίκης της κ. Μαίρης Κωνσταντινίδου υπό τη διεύθυνσή της και οι σολίστες Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο, Σοφία Μάλαμα, άλτο, Δημήτρης Σιγαλός, τενόρος και ο Μιχάλης Κατσούλης, βαρύτονος.

Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.

Και αυτό το έργο θα ακουστεί σε παγκόσμια πρώτη.

  • ΘΑΛΑΣΣΑΚΗ ΜΟΥ

Mουσική νουβέλα για κλασική κιθάρα, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών σε δύο μέρη, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου», αφιερωμένη από το συνθέτη στο Καστελόριζο και στον κορυφαίο σολίστα Ιάκωβο Κολανιάν που θα το παρουσιάσει στη συναυλία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. 

Ο συνθέτης την εμπνεύστηκε από το ομώνυμο εμβληματικό δημοτικό τραγούδι του Καστελόριζου.     

  • ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ

Μουσική νουβέλα για πιάνο, διάρκειας δεκαπέντε λεπτών σε τρία μέρη, από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Αιγαίου», αφιερωμένη από το συνθέτη στη Ρόδο. Την εμπνεύστηκε από το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι του νησιού.

Το έργο θα ερμηνεύσει ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας διεθνούς φήμης Απόστολος Παληός.

  • ΙΟΝΙΟ 

Μουσική νουβέλα από τη συλλογή «Μεταλλάξεις Ιονίων νήσων». Ο συνθέτης την εμπνεύστηκε από το μουσικό ιδίωμα των νησιών του Ιονίου.

  • Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 

Ορατόριο για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, σε μεταγραφή της ορχήστρας του έργου για πιάνο από το συνθέτη.

Το ορατόριο θα ερμηνεύσει η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης της Μαίρης Κωνσταντινίδου, υπό την διεύθυνσή της, με διακεκριμένους σολίστες του λυρικού θεάτρου: Βανέσα Καλκάνη, σοπράνο-κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος, Μιχάλης Κατσούλης, βαρύτονος. 

Στο πιάνο ο Απόστολος Παληός.

#3 2η Ημέρα Επαληθεύσεων – δεντρί project

Το δεντρί project σας προσκαλεί στη δεύτερη ημέρα επαληθεύσεων στη Θεσσαλονίκη!

Την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου υλοποιήθηκε η πρώτη φάση του δεντρί project. Περισσότεροι από 150 πολίτες του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέγραψαν 1464 κενές δενδροδόχους σε διαφορετικά σημεία της πόλης μας. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ: http://bit.ly/3eoHMGe

Η δεύτερη φάση του δεντρί project αφορά στην επαλήθευση των δεδομένων που συλλέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μετά την πρώτη ημέρα επαληθεύσεων στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 26 Ιουνίου στις 19:00, καλούμε εκ νέου τους πολίτες από όλη την πόλη να συνδράμουν στην επίτευξη του απώτερου στόχου του εγχειρήματος, ο οποίος αφορά στη φύτευση περισσότερων δέντρων στην πόλη, με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των υπηρεσιών του.

Πιο συγκεκριμένα και λόγω συνθηκών, το κάλεσμα αφορά αυτή τη φορά μία τοποθεσία Α’ Δημοτική Κοινότητα (19:00): Πάρκο Τσέπης (Ιωάννου Μιχαήλ και Αγαπηνού) https://goo.gl/maps/xKvVPVN7DQs18dYq6 

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ.

#4 Eudaemonia: Βαδίστε στο μονοπάτι προς την ελευθερία με το TEDxAUTH 2021!

Σύμφωνα με την Αριστοτελική φιλοσοφία η Eυδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό στη ζωή μας και έναν ρυθμιστή της συμπεριφοράς του ανθρώπου. Η έννοια της Ευδαιμονίας ενέχει μία νομοτελειακή συνέχεια πράξεων που συντελούν την μετάβαση από το εν δυνάμει ον, στο εν ενεργεία ον. Η Ευδαιμονία ορίζει την συνεχή προσωπική ανάπτυξη και κατανόηση του εαυτού μας, ενώ αποτελεί διακριτή έννοια από αυτή της ευτυχίας, ως συνώνυμη της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες. Η Eυδαιμονία, άλλωστε, αντλεί το νόημα και τη δυναμική της από την “τελολογική” φιλοσοφία. Στόχος, λοιπόν, είναι η πραγμάτωση του κάθε ατομικού στόχου.

Σε μία πιο σύγχρονη και αλληγορική προσέγγιση, για εμάς στο TEDxAUTH, η Ευδαιμονία περιγράφει ένα ανθρώπινο επίτευγμα, την προσωπική απελευθέρωση, που κατακτάται μέσω μιας σταδιακής και διαρκούς προσπάθειας. Οι ομιλίες του TEDxAUTH 2021 θα εκφράζουν μεταφορικά τη διαδικασία κατάκτησης της προσωπικής «Ευδαιμονίας», αποδεικνύοντας πως η ανθρώπινη δύναμη αρκεί τελικά για την κατάκτηση του ύψιστου αγαθού και η ικανότητα να υπερβούμε τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα υπάρχει σύμφυτη σε όλους μας και εμφανίζεται σε διαφορετικούς τομείς της ζωής μας. Βασιζόμενοι στην έννοια του ύψιστου σκοπού της Ευδαιμονίας εμπνεόμαστε από καθημερινούς ανθρώπους που ενσάρκωσαν την κοινωνική αλλαγή και την προσωπική ολοκλήρωση σε μία προσπάθεια να εμπνεύσουμε την δική μας ατομική επανάσταση. 

Η φετινή διοργάνωση λόγω της πανδημίας δυστυχώς δεν θα μας επιτρέψει να ζήσουμε από κοντά μια συναρπαστική TEDx εμπειρία. Παρόλα αυτά η ομάδα του TEDxAUTH 2021 έβαλε τα δυνατά της ώστε να παραμείνει ένα αξέχαστο event που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα δια ζώσης. Ας αρχίσουμε να σας αποκαλύπτουμε όμως λίγα πράγματα για τα Sessions! Το πρώτο Session για φέτος ακούει στο όνομα Arete(=αρετή), δηλαδή, κατά την αρχαιότητα, η προδιάθεση για αριστεία οποιουδήποτε είδους. Στην παρούσα υποενότητα, οι ομιλητές μας θα παρουσιάσουν την κινητήρια δύναμη πίσω από το προσωπικό τους ταξίδι προς την Ευδαιμονία. Ακολουθεί το δεύτερο με τίτλο Techne(=τέχνη) που ως φιλοσοφικός όρος δηλώνει τη συστηματική καλλιέργεια της γνώσης και εστιάζει στην πραγμάτωση της αρετής με στόχο την προσέγγιση της τελειότητας. Αυτή τη συνεχή εξέλιξη θα προβάλουμε μέσα από τις ομιλίες του συγκεκριμένου session. Τελευταίο είναι το τρίτο Session, το Telos(=τέλος). Τέλος είναι η τελειότητα που επέρχεται μέσω της επίτευξης των στόχων μας που όμως δεν είναι ίδια για όλους αλλά βασίζεται στις προσωπικές μας επιθυμίες και αγώνα. Αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει το φετινό event του TEDxAUTH 2021, την Ευδαιμονία που βιώνουμε μέσω της επίτευξης των στόχων μας.

Το φετινό event θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου live στο YouTube! 

Η πρόσβασή σας σε αυτό είναι ΔΩΡΕΑΝ. Αν επιθυμείτε να λάβετε delegate bag(ως TEDxAUTH fanatics) το εισιτήριο κοστίζει 5€. Διατίθενται μόνο 100 γι’ αυτό hurry up!

8 Ομιλητές

2 Performances

3 Workshops

27 Ιουνίου live στο YouTube

EUDAEMONIA: path to freedom

Σας περιμένουμε όλους!

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους χορηγούς μας που μας στήριξαν είτε οικονομικά, είτε υλικά, είτε ως χορηγοί επικοινωνίας, διότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους όσα είχαμε ετοιμάσει δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Μπορείτε να τους βρείτε όλους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.tedxauth.com/el/supporters

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον επίσημο, μέγα χορηγό αερομεταφορών «AEGEAN AIRLINES» για την ευγενική χορηγία αερομεταφοράς των ομιλητών του event μας.

Για περεταίρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω:

Email: [email protected]

Instagram: https://www.instagram.com/tedxauth/?hl=el

Facebook: https://www.facebook.com/TEDxAUTH/

Site: https://www.tedxauth.com/

#5 Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλονίκη (23/6 – 17/8/2021)

Το Balkan Art Festival (BAF Contemporary) είναι ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2019, με όραμα τη χαρτογράφηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των Βαλκανίων. Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φορέων προωθώντας τον δημιουργικό διάλογο και την εξωστρέφεια, καθώς και να συγκροτήσει ένα αρχείο καλλιτεχνών, καταγράφοντας τις αναδυόμενες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια. Το κύριο γεγονός του φεστιβάλ είναι η ετήσια έκθεση, που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις των Βαλκανίων. Το 2021, η έκθεση «Μεταβάσεις»  παρουσιάζεται στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη) και στο MuzeulSatuluiBănătean (Τιμισοάρα).  

Την Τετάρτη 23 Ιουνίου, το BalkanArtFestival παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Μεταβάσεις». Εννοιολογική αφετηρία της έκθεσης είναι οι διαβατήριες τελετές, οι οποίες συνοδεύουν τις αδιάκοπες μεταμορφώσεις της ύπαρξης. 

Όπως αναφέρουν οι επιμελήτριες της έκθεσης, «οι πρακτικές που πλαισιώνουν κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή στη ζωή, όπως τη γέννηση, την ενηλικίωση, την ένταξη σε μια νέα ομάδα, τον γάμο ή ακόμα και τον θάνατο, γίνονται αντικείμενο διερεύνησης και διαλόγου για τη σύγχρονη τέχνη. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης εμπνέονται από τη μεθοριακότητα ως το γνώριμο βίωμα, όχι μόνο από τον ρου της ζωής και της ιστορίας, αλλά και από τις νέες συνθήκες που επέβαλαν μια παγκόσμια βίαιη διεργασία προσαρμογής.

Η επιτελεστικότητα και το συμβολικό φορτίο των πρακτικών διάβασης αποδομούνται, ώστε τελικά να επαναπροσδιορίζονται ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συγκρότηση, το προσωπικό δράμα και τις γενεσιουργές δυνάμεις της τέχνης. Τα έργα της έκθεσης αποκαλύπτουν τη διφορούμενη υπόσταση της μετάβασης, η οποία από έντρομη στιγμή που μας καλεί να αφήσουμε πίσω, ό,τι είμαστε και ό,τι γνωρίζουμε, δύναται να γίνει η αναγεννητική δύναμη που ωθεί το συνεχές της ζωής και της δημιουργίας».

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Ζέφη Αθανασοπούλου, Alex Baciu, Ana Maria Cuteanu, Kristina Rațiu Demuth, Γιώργος Δρόσος, Valentina Drutu, Κώστας Καμαργιάνης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Livia Mateiaș, Νικόλας Μπλιάτκας, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Μαρίνα Προβατίδου, Diana Serghiuță, Sorina Vazelina, Γιάννης Χολογγούνης και η Εικαστική Ομάδα “Εν Φλώ” (Στέργιος Αδάμ, Ευαγγελία Αθανασιάδου, Αντιγόνη Αλεξίου, Κατερίνα Αναστασίου, Σοφία Αντωνακάκη, Έλσα Αντωνοπούλου, Ειρήνη Ασπρίδου, Ολίβια Αφιώνη,  Βίκυ Βασιλείου, Κωνσταντίνος Βερούτης, Ζάνα Βόσσου, Ελένη Γάτσιου,  Γιώργος Γεωργιάδης, Γεώργιος Γεωργούλας,  Έννιος-Έρως Γιώγος, Αφροδίτη Γρίζη, Ελένη Γούλιου, Ραφαέλα Δεληγιάννη, Γλύκα Διονυσοπούλου, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Τζούλη Ζωγράφου, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Βασίλης Καβουρίδης, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Άννα Καραγιάννη, Ζαχάρω Καρακωνσταντή, Γιώτα Καρβουνιάρη, Κατερίνα Καρούλια, Μιχάλης Κόκκινος, Μαρία Κομπατσιάρη, Χάρης Κοντοσφύρης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μίνα Κουζούνη, Κωνσταντίνος Κουμλής, Χάρης Κουρουζίδης, Μαρκέλλα Κουφουδάκη, Ολύβια Κυριακοπούλου, Σοφία Κυριακού, Βερόνικα Κωνσταντίνου, Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Βαγγέλης Λιούγκας, Μυρσίνη Λουκοπούλου, Γιώργος Μαμαλίγκας, Ευαγγελία Μανέττα, Γεωργία Μαντάλια, Γεωργία Μάρκου Πραντούνα, Κατερίνα Μελισσαροπούλου, Όλγα Μοναχού, Ιωάννης Μονογυιός, Μάτα Μπίγαλη, Μαρία-Δήμητρα Μπουρτζίνη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Σοφία Μπόνη, Κατερίνα Ξυπολίτου, Athanas-Θάνος Παναγιώτου,  Λουκιάνα Παπαδοπούλου, Σύλβια Πετσούρα, Αγησίλαος Ρόμπολας, Βίκυ Σαμουηλίδου, Αλεξάνδρα Σάμπαλη, Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου, Ελένη Σκιακανδάρη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Ματίνα Σιώκη, Χάρις Σπανούδη, Μαρίνα Στάθη, Ευδοξία Σταφυλαράκη, Κυριακή Στούμπου, Κερασιά Τουλιάτου, Καίτη Τουρτούρα, Ελένη Τσιλιλή, Τζίνα Τσιτσέρη, Μαρία Τσουκνάκη,  Λάζαρος Τσολαρίδης, Βούλα Φερεντίνου, Αντωνία Φλέγγα, Μακρίνα Χατζάτογλου, Γιώργος I. Χουντάλας, Δήμητρα Χριστινάκη, Ζαχαρούλα Bongard, Roksolana Politis-Tchotchieva).

Επιμέλεια Έκθεσης:  Γεωργία Κουρκουνάκη, Andreea Foanene

Διάρκεια Έκθεσης: 23 Ιουνίου – 17 Αυγούστου 2021 / Άνοιγμα Έκθεσης: Τετάρτη 23 Ιουνίου, 19:00

Στη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα.

#6 Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία

Το 1891 εγκαινιάστηκε ο σιδηρόδρομος που συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τη Βέροια, τη Νάουσα, την Έδεσσα και το Μοναστήρι. Το τρένο έγινε η πύλη στον κόσμο, ο δρόμος της προόδου, η ελπίδα της ανάπτυξης και όπως δείχνουν οι ιστορικές εξελίξεις ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα αυτά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το τρένο στην περιοχή έχει απαξιωθεί και σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί.

Ποια είναι η ιστορική σημασία του σιδηροδρόμου που συνέδεσε τις μακεδονικές πόλεις; Ποια η αρχιτεκτονική και μνημειακή αξία των σταθμών και του δικτύου; Πώς μπορούν να διατηρηθούν και να προστατευτούν τα κτήρια και οι εγκαταστάσεις; Πώς μπορούν να ξαναζωντανέψουν; Και κυρίως, μπορεί το τρένο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, σήμερα να αποδειχθεί όχημα πολιτισμού και αειφορίας;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, με αφορμή τα 130 χρόνια ζωής του σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στις 19.00-21.30, στο Νέο Μουσείο των Αιγών.

Βασικός στόχος της ημερίδας, που έχει τίτλο «Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Μνήμη, Μνημεία και Αειφορία» και στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων, είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα επανάχρησης του συγκεκριμένου δικτύου στο πλαίσιο της διασύνδεσης – τουριστικής ανάδειξης των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων των Αιγών (μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), της Βέροιας, της Νάουσας (αρχαιολογικός χώρος Μίεζας, όπου το αρχαίο Γυμνάσιο στο οποίο ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους νεαρούς Μακεδόνες που έγιναν ηγέτες της Ελληνιστικής Οικουμένης) και της Έδεσσας, που βρίσκονται στην τροχιά του σιδηροδρόμου.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πρόγραμμα επιστημονικής ημερίδας

19.00-19.30: Χαιρετισμοί Εκπροσώπων

19.30-19.45: «Οθωμανική αυτοκρατορία και νεωτερικότητα : Η περίπτωση των σιδηροδρόμων», Δημήτρης Σταματόπουλος (Ιστορικός, Καθηγητής του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

19.45-20.00: «Η Θεσσαλονίκη στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Μια πόλη, δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, τρεις προορισμοί!», Βασίλης Κολώνας (Ιστορικός της Αρχιτεκτονικής, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας)

20.00-20.15: «Σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου: Η περιπέτεια μιας μνήμης», Γιώργος Λιόλιος (Δικηγόρος-συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του)

20.15-20.30: «”Τι έγινε ΄κείνο το τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν;”. Ιστορίες και προτάσεις προστασίας των σιδηροδρόμων», Παναγιώτα Ανδριανοπούλου (Εθνολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού)

20.30-20.45: «Το τρένο φτάνει σε 10 λεπτά!», Κωνσταντίνος Σφήκας (Ξεναγός, Δημοσιογράφος UNESCO)

20.45-21.00: «Επίλογος», Αθανάσιος  Κοτταράς (Αν. Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ)

21.00-21.30 Συζήτηση

Συντονισμός: Αγγελική Κοτταρίδη (Δρ Αρχαιολόγος, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας)

#7 Συναυλία χορωδιακής μουσικής των φωνητικών συνόλων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Κεντρικό αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Συναυλία χορωδιακής μουσικής των φωνητικών συνόλων του ΤΜΕΤ. Μουσική διεύθυνση: Φένια Μπάγκα – Άντρια Προκοπά – Ελπίδα Τσάμη. Πτυχιακή συναυλία ειδίκευσης Διεύθυνσης Χορωδίας. Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μαρία ΄Εμμα Μελιγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ. Οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τη συναυλία μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης στο μαιλ: msa17088@uom.edu.gr

Ώρα Έναρξης:  20:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα