Η καθιέρωση ενός θεσμού Πορεία μνήμης, 75 χρόνια, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Η Πορεία Μνήμης στην Θεσσαλονίκη κλείνει πέντε χρόνια.

Ελένη Χοντολίδου
η-καθιέρωση-ενός-θεσμού-πορεία-μνήμης-7-299255
Ελένη Χοντολίδου

Λέξεις: Ελένη Χοντολίδου

Εικόνες: Γιάννης Τσουφλίδης

Πέντε χρόνια πριν, όταν τολμήσαμε να κάνουμε την πρώτη πορεία μνήμης έμοιαζε με αποκοτιά. Ιδέα του συγγραφέα Γιακόβ Σιμπί, την αγκάλιασε ο δήμαρχος αμέσως. Ούτως ή άλλως η διοίκηση είχε δώσει την υπόσχεση να διαχειριστεί τη μνήμη εντελώς διαφορετικά. Έμοιαζε ριψοκίνδυνο. Θα τολμήσει η ΧΑ να χτυπήσει την πορεία; Βάζαμε στοιχήματα με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας πόσος κόσμος θα έρθει.

Εγώ πίστευα τουλάχιστον 500. Είχαμε 3.000. Τότε ήρθαν άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Δεν θα ξεχάσω τους επιζώντες που μας τίμησαν. Δεν είναι πια όλοι μαζί μας. Στην Πλατεία Ελευθερίας η Τίλνα Καράσσο-Καβασιάδη και ο Πέτρος Δημητρακόπουλος να μοιραζόμαστε την κοινή μας αγωνία. Και ο κόσμος να έρχεται και η Πλατεία να γεμίζει. Μεγάλοι άνθρωποι να μας φιλούν και να μας αγκαλιάζουν.

Σιγά-σιγά η πορεία μνήμης καθιερώθηκε. Ο κόσμος την περιμένει πια την πορεία. Κι εμείς θέλουμε να την κάνουμε ως σεβασμό και τιμή σ’ αυτούς που γύρισαν από την κόλαση, όσο υπάρχουν κι αυτοί. Και στους απογόνους τους. Εν τέλει, στον εαυτό μας.

Την πορεία την αγκάλιασαν εξαρχής εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ, για δύο χρόνια το Διεθνές) αλλά και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μεμονωμένα σχολεία, μεμονωμένοι ξεναγοί. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης είναι το εκ των ων ουκ άνευ, βεβαίως. Θυμάμαι την πρώτη φορά, φτάσαμε στον σταθμό και διάβασαν ονόματα χαμένων Εβραίων σαν προσκλητήριο, σοβαρά και στιβαρά εναλλάξ η Έφη Σταμούλη και ο Δημήτρης Ναζίρης. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό η Χορωδία τραγούδισε το Adiyo Kerida.

Νιώθουμε απολύτως δικαιωμένοι και για τον κόπο και για τις άπειρες ώρες συνεδριάσεων και τις ώρες μπροστά στον ΗΥ και στα τηλέφωνα. H Ομάδα Εργασίας έχει δέσει σαν «γλυκό του κουταλιού».Ο Μωρίς, ο Μαρσέλ, η Μπέτη, η Ίντα, η Αγγελική, η Πένη, η Μαριέτ, η υπογράφουσα και η πρόσφατη μετεγγραφή ο Δημήτρης. Έχουμε γίνει φίλοι με την Αριστοτελική έννοια του όρου. Ο γραφίστας μας, ο Θόδωρος Παπαϊωάννου, έξι χρόνια τώρα να φτιάχνει τις εμβληματικές μας αφίσες και το υπόλοιπο υλικό, οι εθελοντές και οι εθελόντριές μας (να σημειώσουμε ούτε ένας Εβραϊκής καταγωγής) να σηκώνουν το πανό, να κάνουν ταξιθεσία, να κουβαλούν καρέκλες και να αποκτούν γνώση για πράγματα που δεν τολμούσαμε να αγγίξουμε κάποια χρόνια πριν. Και τα σχολεία που συμμετέχουν με δρώμενα που κάποιοι εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί έστησαν με κόπο και μεράκι. Τα παιδιά που παίζουν μουσική. Όλα αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν ελπίζω ότι δεν θα πράξουν το κακό. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Εικόνα: Γιάννης Τσουφλίδης

Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠαΜακ) και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ-Θ).

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, στις 19:00, Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ

Προβολή ταινίας «STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ» του ΚΟΝΡΑΝΤ ΒΟΛΦ (Βραβείο κριτικής επιτροπής Φεστιβάλ Καννών 1959)

Ακολουθεί συζήτηση με τους: Θωμά Λιναρά, κριτικό κινηματογράφου, Βελισσάριο Κοσσυβάκη, εταιρεία διανομής New Star Cinema, Δημήτρη Γουλή, ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ.

Ο τραγικός έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνοεβραία και έναν αξιωματικό των Ναζί, συμβολίζοντας την ανθρώπινη αγνότητα η οποία νικιέται από το φασισμό και τις φυλετικές προκαταλήψεις. Είναι η πρώτη ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων από τη Θεσσαλονίκη το 1943.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, στις 19:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή της Επώνυμης Έδρας Εβραϊκών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Γεώργιου Αντωνίου, με θέμα: «Οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες. Εβραίοι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1928 1945». Ακολουθεί συναυλία από το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Διεύθυνση: Εριφύλη Δαμιανού.

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, στις 19:00, Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Συναυλία με τα μουσικά σχήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τη Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το φωνητικό σύνολο «εν χορώ», και το Concerto Quartet, Σολίστ: Αγγελική Καθαρίου, Διευθύνει από το πιάνο: Κωστής Παπάζογλου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, Πορεία Μνήμης, στις 11:30,

Αφετηρία η Πλατεία Ελευθερίας. Κατάληξη Πορείας και Τελετή στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην τελετή θα συμμετέχει το σύνολο εγχόρδων «Ροτόντα», από σπουδαστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε διεύθυνση της καθηγήτριας βιολιού Ειρήνης Ντράγκνεβα. Την εκδήλωση θα κλείσει ο γνωστός τραγουδιστής με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, Yehuda Poliker με ένα τραγούδι.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 20:00, Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με έργα από το ΜουσείοAuschwitz-Birkenau, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας: «Ναζιστικό Γερμανικό Στρατόπεδο Θανάτου Konzentrationslager Auschwitz» με την υποστήριξη της Α.Ε. της Πρέσβεως της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κυρίας Anna Barbarzak και του Κρατικού Μουσείου Auschwitz-Birkenau. Μετά την Τελετή Εγκαινίων θα ακολουθήσει δεξίωση που θα συνοδεύσει μουσικά o πιανίστας Marian Sobula.

Την Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 19.00 στον Κινηματογράφο Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10

«1ο Φεστιβάλ ταινιών… πολύ μικρού μήκους των εκπαιδευομένων του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ευόσμου-Κορδελιού». Τις ταινίες θα προλογήσει ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και εμψυχωτής των εκπαιδευομένων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό. Τη συζήτηση συντονίζει η Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΘ, Σύμβουλος της Α΄ Κοινότητας.

Για τους λάτρεις του facebook:

  1. Τετάρτη 14/3, προβολή ταινίας «STARS, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ» του Κόνραντ Βολφ
  2. Παρασκευή 16/3, Ομιλία Γιώργου Αντωνίου «Οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες. Εβραίοι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1928 1945»-Χορωδία ΑΠΘ διεύθυνση Εριφύλης Δαμιανού
  3. Σάββατο 17/3, συναυλία στο ΠΑΜΑΚ
  4. Κυριακή 18/3, Πορεία Μνήμης https://www.facebook.com/events/169031713640444/
  5. Κυριακή 18/3, Έκθεση φωτογραφίας

πληροφορίες στο blog

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα