London Hellenic Festival: Ο πολιτισμός είναι η νέα πατρίδα

Η Γιώτα Κωνσταντινίδου μας συστήνει το London Hellenic Festival, μια πλατφόρμα συνάντησης Ελλήνων και Κυπρίων του Λονδίνου.

Γιώτα Κωνσταντινίδου
london-hellenic-festival-ο-πολιτισμός-είναι-η-νέα-πατρίδα-145102
Γιώτα Κωνσταντινίδου

Το London Hellenic Festival είναι μια πλατφόρμα συνάντησης Ελλήνων και Κυπρίων του Λονδίνου αλλά και της Αγγλίας γενικότερα, όπου στοχεύει με αφορμή την τέχνη να φέρει σε επαφή ανθρώπους που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς, το ίδιο πάθος για τη ζωή και την εξέλιξη και κυρίως ανθρώπους που μαθαίνουν να ζουν μακριά από την πατρίδα τους είτε από επιλογή είτε από ανάγκη. Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης δράσης, οι ιδέες και τα σχέδια του Φεστιβάλ εμπεριέχουν μια διευρυμένη πλατφόρμα μελών της διασποράς και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ακόμα και μη ελληνόφωνου κοινού. Οι πρωτεργάτες του Φεστιβάλ, Ο Δημήτρης Κρανιώτης, ο Γιάννης Παλογέλης, ο Στέφανος Λίβος και η Ξένια Μπολομύτη αναμένουν με όρεξη και χαρά τα νέα μέλη αυτού του μέγα, μικρού μας κόσμου.

london 2

«Έχουμε εδώ ανθρώπους που έχουν έρθει για διαφορετικούς λόγους, είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους. Όλοι όμως έχουν τους ίδιους προβληματισμούς. Όλοι αναζητούν να χτίσουν μία νέα πατρίδα, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, δημιουργώντας κύτταρα πολιτισμού όπου ταχθήκαμε να ζούμε. Το όραμά μας είναι να αγκαλιάσουμε αυτή τη νέα μας πατρίδα, και με κέφι, μεράκι και αγάπη, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα. Ας έρθουμε κοντά και ας δημιουργήσουμε μαζί, συμβάλλοντας ο καθένας από τη δική του πλευρά.»

«Να θυμηθούμε ότι μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Δεν είμαστε ξένοι, είμαστε τα παιδιά και οι φίλοι όσων έχουν μείνει πίσω.»

london 3

Ο Δημήτρης Κρανιώτης μας εξηγεί τι ακριβώς είναι το London Festival Hellenic Festival. Το London Hellenic Festival ξεκίνησε δύο χρόνια πριν από την Ark4Art σε συνεργασία με το Hellenic Centre. Με λίγα λόγια, θα έλεγα πως είναι μία πλατφόρμα συνάντησης της ελληνικής διασποράς του Λονδίνου και της Αγγλίας γενικότερα, όπου μέσω της τέχνης, μοιράζονται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες τους, τις εμπειρίες τους από τη ζωή τους στο εξωτερικό. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός ακόμα συνδετικού κρίκου όσων βρίσκονται εδώ, αλλά και η δημιουργία μίας αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τους Έλληνες του εσωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε την προβολή μίας ταινίας, πάντα σχετικής με θέματα που μας απασχολούν, υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό αλλά και πάνελ Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών του εξωτερικού και φυσικά, το στοιχείο της μουσικής.

Δυο χρόνια παρουσίας και έπεται συνέχεια για το Φεστιβάλ με το καθαρόαιμο ελληνικό χαρακτήρα και τη διάθεση γειτνίασης του ελληνικού στοιχείου. Πράγματι, τον περασμένο Οκτώβρη ήταν η δεύτερη πετυχημένη παρουσίαση του Φεστιβάλ, με την προβολή της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά, ανοιχτή συζήτηση με ένα πάνελ Ελλήνων και Κυπρίων επαγγελματιών και το κοινό για διάφορα θέματα, όπως το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Η Κυριακή έκλεισε με μία όμορφη live εμφάνιση του Γιώργη Χριστοδούλου, που μαζί με τον Χάρη Σταυρακάκη και την Αναστασία Σπύρου, μας παρουσίασαν τις Καντάδες τους, τραγούδια από τον Αττίκ μέχρι τον Χατζιδάκι.

Ο Δημήτρης, αρωγός της δράσης αυτής δεν είναι μόνος του. Το Φεστιβάλ το αρχίσαμε με τον Γιάννη Παλογέλη, με τον οποίο μαζί ιδρύσαμε την Ark4Art, και σε συνεργασία με το Hellenic Centre. Ο Γιάννης είναι neuroscientist, ερευνητής και λέκτορας στο Kings College London και εγώ ασχολούμαι με τα events και το arts management (για την Ark4Art αλλά και για το UCL). Η πρώτη μας σκέψη ήταν πως θα χρειαστεί μία οργανωτική ομάδα που θα αποτελείται από ανθρώπους με το ίδιο όραμα, όρεξη και ανάγκη να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό, χρησιμοποιώντας την τέχνη. Ήμασταν λοιπόν τυχεροί στη συνέχεια να γνωρίσουμε δύο ανθρώπους που μοιράζονται ακριβώς το ίδιο όραμα με εμάς και αμέσως να δέσουμε σαν ομάδα. Τον Στέφανο Λίβο, συγγραφέα και elearning coordinator, και τη Ξένια Μπολομύτη, που ασχολείται με κινησιοθεραπεία, yoga Ayurveda therapy και είναι και αρθρογράφος.

Έλληνες και Κύπριοι του Λονδίνου γίνονται μια μεγάλη παρέα με αφορμή διάφορες μορφές τέχνης. Τα τελευταία χρόνια και λόγω της μαζικής εισροής Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αναμενόμενο να έχει δημιουργηθεί μία ‘ανομοιογένεια’ στα χαρακτηριστικά των Ελλήνων εδώ. Έχουμε εδώ ανθρώπους που έχουν έρθει για διαφορετικούς λόγους, είναι σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους. Όλοι όμως έχουν τους ίδιους προβληματισμούς. Όλοι αναζητούν να χτίσουν μία νέα πατρίδα, είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, δημιουργώντας κύτταρα πολιτισμού όπου ταχθήκαμε να ζούμε. Το όραμά μας είναι να αγκαλιάσουμε αυτή τη νέα μας πατρίδα, και με κέφι, μεράκι και αγάπη, να αφήσουμε το δικό μας στίγμα. Ας έρθουμε κοντά και ας δημιουργήσουμε μαζί, συμβάλλοντας ο καθένας από τη δική του πλευρά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Ark4Art, είτε μέσω του Hellenic Festival είτε μέσω της τέχνης γενικότερα. Δημιουργούμε την πλατφόρμα για αυτή τη συνάντηση, όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με το μη-ελληνόφωνο κοινό. Σε αυτό αποσκοπούν όλα τα events που έχουμε οργανώσει μέχρι τώρα, αλλά και αυτά που έρχονται, όπως για παράδειγμα το «Singing Greece» το Φεβρουάριο, σε ένα από τους μεγαλύτερους χώρους του Λονδίνου, το Barbican, το οποίο στην ουσία είναι ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, με τρεις από τις μεγαλύτερες γυναικείες φωνές – τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα.

london 1

Δύο ανθρωποκεντρικοί πόλοι δημιουργήθηκαν λόγω κρίσης. Οι νέοι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για ανεύρεση εργασίας και αυτοί που μένουν πίσω ελπίζοντας για την επιβίωσή τους. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάτι που τους χωρίζει πέραν της γεωγραφικής απόστασης. Υπάρχει όμως κάτι που τους ενώνει και αυτό είναι το ενδιαφέρον για το τί συμβαίνει στην πατρίδα και για το πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα. Για αυτούς που επέλεξαν να φύγουν, πάντα υπάρχουν λόγοι και είναι διαφορετικοί. Εγώ στάθηκα τυχερός να έρθω προ κρίσης και η απόφαση μου να μείνω στο Λονδίνο ήρθε καθαρά όχι για λόγους ‘πρακτικούς’ αλλά περισσότερο για λόγους ‘παραγωγικούς’. Εδώ ένιωσα από την πρώτη στιγμή πως έχω την πλατφόρμα να δημιουργήσω ό,τι ονειρεύομαι – σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τον Γιάννη, την Ξένια και τον Στέφανο. Οι λόγοι για αυτούς που μένουν είναι εξίσου σημαντικοί. Ο στόχος όλων μας λοιπόν πρέπει να είναι να μάθουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς και των δύο πόλων, για το καλό της χώρας από την οποία προήλθαμε όλοι. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων είμαστε έξω φύγαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν είμαστε μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, όπως ίσως νομίζουν πολλοί.

Brain Gain ή London Hellenic Festival. Το Brain Gain είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και αυτό που πρέπει να γίνει είναι όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως το Brain Gain ή το London Hellenic Festival, να βρούμε τρόπους να δώσουμε φωνή στους Έλληνες του εξωτερικού και, σαν αποτέλεσμα, να υπάρξει μία επικοινωνία και μία παραγωγική αλληλεπίδραση με τους Έλληνες του εσωτερικού.

Τι συζητούν τα μέλη του London Hellenic Festival. Συναντιόμαστε καθώς έχουμε την ανάγκη να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας για όλα τα επίκαιρα ζητήματα της χώρας και χρησιμοποιούμε την τέχνη, ώστε να θέσουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση.

To London Hellenic Festival έχει σχέδια για το μέλλον. Τα μελλοντικά μας σχέδια για το Φεστιβάλ είναι πολλά και οι ιδέες ακόμα περισσότερες. Θέλουμε τη συμμετοχή και τις ιδέες ακόμα περισσότερων μελών της διασποράς, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέλουμε να ακούσουμε και να μοιραστούμε τους προβληματισμούς όλων, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε την πλατφόρμα με ακόμα πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο.

Να θυμηθούμε ότι μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Δεν είμαστε ξένοι, είμαστε τα παιδιά και οι φίλοι όσων έχουν μείνει πίσω, φαίνεται να λένε με μια φωνή τα μέλη του London Hellenic Festival κοινωνώντας το πιο επίκαιρο μήνυμα της εποχής.

*Φωτογραφίες και video: Θανάσης Χαβαλές και Aesopia Media Productions

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα