Τα άλλα μαθήματα της πόλης για παιδιά!
Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, όμως γιατί να μην δοκιμάσει το παιδί σας και κάτι πιο δημιουργικό;
Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει, όμως γιατί να μην δοκιμάσει το παιδί σας και κάτι πιο δημιουργικό; Η πόλη έχει ετοιμάσει πολλά διαφορετικά μαθήματα μουσικής, κινηματογράφου, τεχνών, γλωσσών αλλά και επιστήμης!
Μουσικές δημιουργίες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εκπαιδευτικά εργαστήρια ελεύθερης μουσικής δημιουργικότητας περιμένουν αυτό το φθινόπωρο μικρούς (αλλά και μεγάλους) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το Μέγαρο ετοιμάζει μια σειρά εργαστηρίων για τον αυτοσχεδιασμό, την ομαδική σύνθεση και τον πειραματισμό με τον κόσμο των ήχων, δίνοντας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη μουσική, να επαναπροσδιορίσουν τα όριά της και να βιώσουν τη διαδικασία της συλλογικής δημιουργίας. Οι προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις είναι οι: «Είμαστε όλο αυτιά», εκπαιδευτικά projects αυτοσχεδιασμού και συλλογικής σύνθεσης για παιδιά 4-7 & 7-12 ετών, «Band-ing!», εργαστήριο συλλογικής μουσικής δημιουργίας για εφήβους 13-18 ετών, και «Η μουσική εν-διάμεσα», ένα εργαστήριο διακαλλιτεχνικών πειραματισμών για ενήλικες. Τα βιωματικά εργαστήρια θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2016, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και προβλέπουν την καταβολή διδάκτρων σε πολύ προσιτές τιμές. Οι αιτήσεις εγγραφής άρχισαν τον Σεπτέμβριο και οι προσφερόμενες θέσεις θα είναι περιορισμένες (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, Τ. 2310895800, www.tch.gr).
Τι ετοιμάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, παρουσιάζει μια σειρά κινηματογραφικών προβολών και προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ κινούνται σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας, το πρόγραμμα «Τα σχολεία πάνε σινεμά» που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Ολύμπιον, δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν επιλεγμένα ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα. Οι προβολές κλείνονται τηλεφωνικά από τα σχολεία στο γραφείο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η επιλογή της ταινίας γίνεται από κατάλογο διαθέσιμων ταινιών (Τ. 2310378451, Τιμή εισιτηρίου: 3 € / άτομο). Ο δεύτερος άξονας, περιλαμβάνει μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δράσεων, εργαστηρίων και σεμιναρίων, που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σκοπό έχουν την γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών με την Έβδομη Τέχνη. Η έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το σχολικό έτος 2016-2017 ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου ενώ οι επισκέψεις των σχολείων «κλείνονται» τηλεφωνικά (Τ. 2310508398). Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι να ενταχθεί η τέχνη του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία αλλά να αναπτυχθεί και μια σχέση των μαθητών με όλους τους τομείς του κινηματογράφου.
Οι νέοι μαθαίνουν φωτογραφία στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συνεχίζει τα εκπαιδευτικά του εργαστήρια στη φωτογραφία για εφήβους ηλικίας 13-16 χρονών. Στο εργαστήριο με εισηγητή τον φωτογράφο Στέφανο Τσακίρη, οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή και θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής. Τα μαθήματα θα είναι θεωρητικά και πρακτικά, θα έχουν διάρκεια 15 ωρών, και θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι, Ναυάρχου Βότση 3). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί για πέντε συνεχόμενα Σάββατα από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου, τις ώρες 11:30-14:30. Το κόστος συμμετοχής θα είναι 30,00 ευρώ/άτομο ανά εργαστήριο, ενώ ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής Τ: 2310566716).
Arkki: Ένα σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά!
Και φέτος θα τρέχει στην Θεσσαλονίκη το Arkki School of Architecture for Children and Youth στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ Art & Design College. Πρόκειται για το πιο πρωτοποριακό, μοναδικό στο είδος του εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, που ήρθε στη χώρα μας από τη Φινλανδία. Στα εργαστήρια του Arkki, η Αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που έχει η επιστήμη, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, αλλά και να καλλιεργήσει την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Στα εργαστήρια, παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών, ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους, μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Ένας Δούρειος ίππος, φανταστικοί πύργοι, μαγικά νησιά, φωλιές πουλιών και πολιτείες φτιαγμένες από Lego ή ζαχαρωτά, είναι μόνο μερικά από τα μοντέλα που καλούνται να φτιάξουν τα παιδιά με την καθοδήγηση Ελλήνων αρχιτεκτόνων ειδικά εκπαιδευμένων στη Φινλανδία (Πληροφορίες: 2310221231).
Drama Club: ένας διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας
Γιατί να μείνετε σε μια συμβατική μέθοδο εκμάθησης των Αγγλικών για τα παιδιά σας και να μην δοκιμάσετε κάτι πιο δημιουργικό; Αυτό ακριβώς προσφέρει το “English Language Courses- Argiris Hatzopoulos”, που οργανώνει φέτος για πέμπτη χρονιά το Drama Club, ένα Θεατρικό Εργαστήρι που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριές του να καλλιεργήσουν την ικανότητα τους να επικοινωνούν στην Αγγλική Γλώσσα και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούν. Το εργαστήριο θα λειτουργεί κάθε Σάββατο, με συνολικά 25 συναντήσεις όλη τη χρονιά. Θα πραγματοποιείται σε τμήματα των 8 ατόμων, με κριτήριο την ηλικία και το επίπεδο Αγγλικών, με την βοήθεια και τον συντονισμό των δραματουργών-ηθοποιών και των καθηγητών του φροντιστηρίου, μέσα σ’ ένα ελεύθερο περιβάλλον, χωρίς το άγχος του ελέγχου και της αξιολόγησης. Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε συλλογικές δράσεις που θα συνδυάζουν παιχνίδι, φαντασία, κίνηση και άλλες δεξιότητες. Θα αναπλάθουν την πραγματικότητα (play role), θα δραματοποιούν γεγονότα από τον κόσμο της φαντασίας (fantasy play), θα διαβάζουν και θα κατανοούν κείμενα γραμμένα στα Αγγλικά, θα μάθουν ν’ αναγνωρίζουν σ’ αυτά χαρακτήρες και συναισθήματα, θα εξασκηθούν στο να ερμηνεύουν ρόλους και ν’ αναπαριστούν καταστάσεις, και στο τέλος της χρονιάς θα συμμετέχουν στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης στα πλαίσια του 5th English Drama Festival, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές διεξαγωγής του (Βύζαντος 4, 40 Εκκλησιές, Τ. 2310200383).
Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία από τον Δήμο Θεσσαλονίκης
Για ένατη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί πρόγραμμα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Κοινωνικό Πνευματικό Κέντρο «Πορτοκαλιάν». Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτικών και αποσκοπούν στην ενίσχυση μαθητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ενισχυτική διδασκαλία για μετεξεταστέους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ξένων Γλωσσών (αγγλικά όλων των επιπέδων) για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και Μαθήματα Νέων Ελληνικών, Αρχαίων Ελληνικών, Στατιστικής, Μαθηματικών, Φυσικής Γενικής Παιδείας, Φυσικής Κατεύθυνσης, Χημείας, Βιολογίας, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ), Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Προγραμματισμού και Ξένων Γλωσσών (αγγλικά όλων των επιπέδων) για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών μπορούν να κατατίθενται τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 14.00 έως 21.00, στο Κέντρο «Πορτοκαλιάν», στην οδό Σπάρτης 6Α. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310 848734 (ώρες 14.00 έως 21.00) και 2310 509013 (ώρες 07.00 έως 15.00) καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης www.thessaloniki.gr.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε μας μαθαίνει Γερμανικά
Θέλετε το παιδί σας να μάθει Γερμανικά με συνομήλικους; Να χρησιμοποιεί διδακτικό υλικό κατάλληλο για την ηλικία του, έτσι ώστε το μάθημά του να είναι ενδιαφέρον και αποτελεσματικό; Το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης έχει τη λύση, καθώς τρέχει στοχευμένα παιδικά τμήματα για τις ηλικίες 8-12 ετών, αλλά και εφηβικά τμήματα για τις ηλικίες 10-16 ετών. Μάλιστα, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το οποίο εύλογα μπορεί κανείς να αποκαλέσει αυθεντία στο θέμα, σας βοηθάει να επιλέξετε και ποιο είναι το κατάλληλο τμήμα για το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, την τάξη στην οποία πηγαίνει, καθώς και το επίπεδο των Γερμανικών του, είτε δεν γνωρίζει τη γλώσσα καθόλου, είτε την γνωρίζει αρκετά. Στα εφηβικά τμήματα μάλιστα, μπορεί να το καθορίσει με ένα διαγνωστικό τεστ, κι έτσι μπορεί να ετοιμάσει τους νέους κατάλληλα για τις εκάστοτε εξετάσεις πιστοποίησης. Τα τμήματα εκμάθησης έχουν διάρκεια 15 εβδομάδες, με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με το τμήμα, στους χώρους του Ινστιτούτου στην Βασ. ‘Ολγας 66 (Τ. 2310 889 591/2).
Ομάδες Αφήγησης και Μυθοπλασίας Ενηλίκων και Παιδιών στο Οικόπολις
Το Οικόπολις μας ετοιμάζει αυτό το φθινόπωρο όμορφες δράσεις για μικρούς: Ομάδα Αφηγηματικής Δράσης, Μεταμορφώσεις ενηλίκων, Παπούτσια από Χαρτί και Μυθοπλασία για παιδιά με την Μαρίνα Χατζηκυριάκου. Η “Ομάδα Αφηγηματικής Δράσης – Μεταμορφώσεις” περιλαμβάνει Αφήγηση-Μυθοπλασία (50 ωρών / 6 μήνες) με έναρξη την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 6μμ-8μμ. Πρόκειται για ένα εργαστήρι που δίνει τα εργαλεία και το έναυσμα για να μεταμορφωθούν ιστορίες της καθημερινότητας και της φαντασίας σε παραμύθι. Ένα ταξίδι στη χώρα του Λόγου και του Παραμυθιού. Το πρόγραμμα είναι βιωματικό – σωματικό. Αφορά την εμπειρία της Αφηγηματικότητας του σώματος και του Λόγου ως μέλος του σώματος. Η πρώτη συνάντηση είναι ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να την γνωρίσουν (Πληροφορίες εδώ). Η δράση “Παπούτσια απο Χαρτί” περιλαμβάνει μυθοπλασία για παιδιά από 8-14 ετών, με συνάντηση γνωριμίας την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 5μμ- 6μμ. Τα παιδιά φτιάχνουν παραμύθια, πλάθουν τον λόγο τον προφορικό σαν το ζυμάρι με όχημα την Φαντασία. Εξερευνούν τον λόγο μέσα από το σώμα καθώς κινείται ως ο Ήρωας της ιστορίας τους. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει σε τρία δίμηνα που είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους 4 ώρες /μήνα – 1ώρα την εβδομάδα. Η πρώτη συνάντηση είναι Ανοιχτή σε όλους όσους θέλουν να την γνωρίσουν (Πληροφορίες εδώ). (Οικόπολις, Πτολεμαίων 29α, 5ος όροφος-εντός της στοάς).