Agenda

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ROBOTICS WORKSHOP

Πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign και το Κέντρο Καινοτομίας JOIST στο πλαίσιο της 3ης BEYOND EXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.

Parallaxi
με-μεγάλη-επιτυχία-πραγματοποιήθηκε-1013256
Parallaxi

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/5 το ROBOTICS WORKSHOP, που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign και το Κέντρο Καινοτομίας JOIST στα πλαίσια της 3ης BEYOND EXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ Helexpo.

Όπως τόνισαν στο σύντομο χαιρετισμό τους ο Funding & Training Manager του I4byDesign, Δρ. Γρηγόρης Ματενόγλου και ο Chief Operating Officer του Joist κ. Βασίλης Αβραμούδης, στη σύγχρονη Βιομηχανία οι συμβατικές μηχανές αυτοματισμού έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ρομπότ και μάλιστα σε πολλές εφαρμογές. Τα ρομπότ (βιομηχανικά και συνεργατικά) προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά μηχανήματα αυτοματισμού, όπως αυξημένη ευελιξία, βελτιωμένη ακρίβεια και ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς τα ρομπότ έχουν αντικαταστήσει τις συμβατικές μηχανές αυτοματισμού συναντάμε πλέον στην παραγωγή και τη συναρμολόγηση, στην επεξεργασία υλικών, στη συσκευασία και παλετοποίηση, αλλά και στον ποιοτικό έλεγχο. 

Οι παρευρισκόμενοι στο workshop είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τον Robotics Technical Manager του I4byDesign κ. Χρήστο Παπαδόπουλο, για την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στις γραμμές παραγωγής. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση γραμμών παραγωγής. Η προσομοίωση και η επιλογή βέλτιστων σεναρίων για τη διάταξη και λειτουργία γραμμών παραγωγής αποτελούν μία από τίς υπηρεσίες που προσφέρει στην Ελληνική μεταποίηση το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign με τους έμπειρους μηχανικούς του.

Ο Δρ. Δημήτριος Γιακουμής, Ερευνητής Γ’ Βαθμίδας του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, ανέλυσε τις σύγχρονες δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας στη Ρομποτική, καθώς και τα σημαντικά επιτεύγματα του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέας Καργάκος, Chief Technology Officer της OZZIE ROBOTICS παρουσίασε τις λύσεις που η εταιρία προσφέρει ήδη στην αγορά, στον νευραλγικό τομέα των ρομπότ υπηρεσιών, ο οποίος αναπτύσσεται διεθνώς με ιδιαίτερα γοργά βήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καινοτόμες επιχειρήσεις απαντούν στις σύγχρονες προκλήσεις χρησιμοποιώντας ρομποτικούς αυτοματισμούς, παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη λεπτομέρεια από την κα. Μαρία Μπλιαντίδου, Business Growth Manager της TETTIX. Ο κ. Γιώργος Τσακιρίδης, Electrical Engineer της εταιρίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτητα και ευκολία εκπαίδευσης των στελεχών της Βιομηχανίας στον προγραμματισμό μοντέρνων ρομποτικών συστημάτων, έτσι ώστε αυτά να εκτελούν με ακρίβεια συγκεκριμένες εργασίες. Η TETTIX συγκαταλέγεται στους κορυφαίους robotics integrators της χώρας και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία μεγάλα projects στη Βιομηχανία και τα Logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Το πολύ ενδιαφέρον case ανάπτυξης και λειτουργίας αυτόματου ρομποτικού συγκολλητή παρουσιάστηκε από τον Director of Innovation της IKNOWHOW AE, κ. Νίκο Φραγκάκη. Ο κ. Φραγκάκης ανέπτυξε την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η IKNOWHOW AE προκειμένου να βοηθήσει τους πελάτες της να προχωρήσουν στη Βιομηχανία 5.0.

Το δεύτερο μέρος του workshop περιλάμβανε live demos συνεργατικών βραχιόνων και ρομπότ υπηρεσιών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από κοινού από τις εταιρίες I4byDesign, OZZIE ROBOTICS, TETTIX και IKNOWHOW. Συγκεκριμένα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά τη διαδικασία αυτόματου εγκιβωτισμού με τη χρήση του συνεργατικού βραχίονα UR16E, αλλά και το πως τα μοντέλα OZZIE και OZZIE XL προσφέρουν λύσεις στους κλάδους της υγείας, της φροντίδας ηλικιωμένων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συμμετοχή του κοινού, που έθεσε πληθώρα ερωτήσεων γύρω από τις εφαρμογές στις οποίες δίνει πλέον λύσεις η Ρομποτική.

Το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign είναι ένας συνεργατικός σχηματισμός που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και 23 κορυφαίων εταιριών τεχνολογίας. Βοηθά τις μικρομεσαίες μεταποιητικές μονάδες να υιοθετήσουν τεχνολογίες του Industry 4.0, προσφέροντας υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, διαχείρισης καινοτομίας, δικτύωσης, συμβουλευτικής και έρευνας και καινοτομίας. Αναπτύσσει και προσφέρει εφαρμογές λογισμικού στους κλάδους του Technology Scouting, του Business Intelligence, των Ψηφιακών Διδύμων, της Κυβερνοασφάλειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Βιομηχανικά Περιβάλλοντα, της Ρομποτικής, του Βιομηχανικού Διαδικτύου των Πραγμάτων, της Προσθετικής Κατασκευής και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST δημιουργεί νέους τρόπους με τους οποίους η καινοτομία υιοθετείται από άτομα και επιχειρήσεις με διαφορετικό υπόβαθρο και στόχους. Διασφαλίζει ότι η κοινότητά του ενδυναμώνεται και οι ιδέες των μελών της αναπτύσσονται και ευδοκιμούν.

Ενισχύει τη διάδοση και τη διαχείριση της γνώσης, το επιχειρηματικό πνεύμα, δημιουργεί δίκτυα συνεργασίας και προσφέρει εργασιακές πρακτικές χωρίς αποκλεισμούς, σε τέσσερις θεματικές συστάδες (clusters), που περιλαμβάνουν την Ψηφιακή Υγεία (eHealth), την Εκπαιδευτική Τεχνολογία (Educational Technology), την Αγροδιατροφική Τεχνολογία (AgriTech) και τον Ψηφιακό Τουρισμό (eTourism).

*Για περισσότερες πληροφορίες: Κα. Μαριλένα Ζυγούρη – 2311257509

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα