Το Μέγαρο πάει στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης οργανώνει καλλιτεχνικές δράσεις για τους πρόσφυγες σε 4 κέντρα υποδοχής της Κ. Μακεδονίας.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δίνει… ρυθμό στη δημιουργικότητα των προσφύγων με καλλιτεχνικές δράσεις σε 4 κέντρα υποδοχής της Κ. Μακεδονίας
Σειρά καλλιτεχνικών δράσεων σε οργανωμένους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και με την υποστήριξη τοπικών αρχών και εθελοντικών ομάδων.
Διευρύνοντας το πεδίο των κοινωνικών παρεμβάσεών του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει να ενισχύσει, μέσω αυτών των δράσεων, την αυτοοργάνωση των φιλοξενουμένων και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη δημιουργικών γι΄ αυτούς ασχολιών.
Οι καλλιτεχνικές δράσεις διοργανώνονται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του μήνα της νηστείας για τους μουσουλμάνους (Ραμαζάνι) και θα διεξαχθούν στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στο Χέρσο Κιλκίς και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς στις 5, 6 και 7 Ιουλίου αντίστοιχα.
Νότες από διάφορες χώρες
Η σύμπραξη του ΟΜΜΘ με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνενώνει Έλληνες, Σύριους και Αφγανούς καλλιτέχνες και συνδυάζει μουσικά είδη διαφορετικού ύφους και παραδόσεων. Αποτελεί δε συνέχεια δύο προηγούμενων δράσεων του πολιτιστικού οργανισμού: της πρώτης μουσικής εκδήλωσης σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, που έγινε στις 9 Απριλίου στα Διαβατά, και της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, που δόθηκε στις 8 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μικρές ανάσες έκφρασης
«Η κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας είναι να ενθαρρύνουμε τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσους ασχολούνταν στις πατρίδες τους με τη μουσική, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, να δημιουργήσουν σταδιακά ‒ και με τη δική μας βοήθεια ‒ μικρές δομές μουσικής ή καλλιτεχνικής έκφρασης στους χώρους διαμονής τους. Πρόκειται για μικρές ανάσες έκφρασης και δημιουργίας. Ο δικός μας ρόλος σ’ αυτό σχετίζεται κυρίως με την υλικοτεχνική και οργανωτική υποστήριξη σχεδίων και πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνουν οι ίδιοι. Ελπίζουμε ότι αυτή η δράση μας, όπως και ανάλογες συνεργασίες που επιδιώκουμε με άλλους φορείς, θα συμβάλουν στην ευρύτερη προσπάθεια βελτίωσης των όρων ζωής και καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, δηλαδή στην ομαλότερη προσαρμογή και ενσωμάτωσή τους», τονίζει η Ιωάννα Ναούμ, γραμματέας του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η ίδια προσθέτει: «Ξεχωριστή θέση στα σχέδια μας έχουν τα παιδιά, που άλλωστε αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στα κέντρα διαμονής προσφύγων. Μεταξύ άλλων, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε μουσικές εκπαιδευτικές δομές σε σταθερή βάση και με τρόπο συστηματικό, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και άλλους φορείς».
Τα καλλιτεχνικά δρώμενα
Αναλυτικά, τα δρώμενα που έχει προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι τα εξής:
▪ Τρίτη 5 Ιουλίου, 21:00, Κέντρο Υποδοχής Διαβατών, Θεσσαλονίκη
Οκτώ ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων από τη Συρία θα τραγουδήσουν σε χορωδία. Θα ακολουθήσουν η απαγγελία ποιήματος και η παρουσίαση συνθέσεων με ταμπουρά και ηλεκτρικό πιάνο από παιδιά και νέους. Επτά μουσικοί από το Αφγανιστάν θα παρουσιάσουν διάφορα μουσικά θέματα με τουμπερλέκι, φυσαρμόνικα, ηλεκτρικό πιάνο, αλλά και τραγούδι, ενώ δύο μουσικοί από τη Συρία θα παίξουν ούτι.
Στη συνέχεια, θα εμφανιστούν οι Έλληνες καλλιτέχνες Αλέξης Στεφανίδης (λύρα), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και Βασίλης Κασουράς (ούτι). Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του Ντιγιάρ Ουρέν (Diyar Üren), κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος είχε καταχειροκροτηθεί για την εμφάνισή του στη συναυλία αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων στις 8 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά ο Ντιγιάρ Ουρέν, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο σάζι, θα συνοδεύεται από τον αδελφό του Αϊσάρ (Aysar) στο τραγούδι.
▪ Τετάρτη 6 Ιουλίου, 16:00, Κέντρο Υποδοχής Χέρσου, Κιλκίς
Ομάδα εθελοντών από την Ισπανία θα παρουσιάσει παιχνίδια με αφρό και ζωντανή μουσική. Ακολούθως, επτά πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν θα παίξουν πιάνο, κρουστά, συνθεσάιζερ και μπάσο και θα τραγουδήσουν. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση των Ελλήνων καλλιτεχνών Αλέξη Στεφανίδη (λύρα), Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί) και Βασίλη Κασουρά (ούτι), αλλά και των Ιρακινών μουσικών κουρδικής καταγωγής Ντιγιάρ Ουρέν (σάζι) και Αϊσάρ Ουρέν (τραγούδι).
▪ Πέμπτη 7 Ιουλίου, 19:00, Κέντρο Υποδοχής Νέας Καβάλας, Κιλκίς
Η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, η οποία αποτελείται από εθελοντές, θα παρουσιάσει ποικίλο μουσικό πρόγραμμα για πνευστά όργανα. Η συναυλία έχει την υποστήριξη του δήμου Παιονίας Κιλκίς.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι, με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρόσφυγες μουσικοί που διαμένουν στο κτήμα «Ηρακλής», στην Πιερία, προγραμματίζουν συναυλία για τα μέσα Ιουλίου, σε συνεργασία με εθελοντές καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών.