Μέρες γιορτής στην Κοζάνη

Ένα ταξίδι στην ιστορία, τα έθιμα, τα μνημεία, τις παραδόσεις, αλλά και στις σύγχρονες δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής στο Βόιο

Parallaxi
μέρες-γιορτής-στην-κοζάνη-205118
Parallaxi

Ένα ταξίδι στην ιστορία, τα έθιμα, τα μνημεία, τις παραδόσεις, αλλά και στις σύγχρονες δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής είναι οι Μέρες Γιορτών Βοϊου “Πέλεκον 2017”. Ο πλούτος και η σπουδαιότητα της Πέλκας και της ευρύτερης αυτής περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας θα αναδειχθεί μέσα από ένα εξίσου πλούσιο πενθήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά από τις 21 έως και τις 25 Ιουνίου. Οι γιορτές φέτος διευρύνονται έξω από τα όρια της Πέλκας για να συμπεριλάβουν τις επίσης σημαντικές πόλεις – χωριά, Σιάτιστα, Σισάνι, Εράτυρα, της επαρχίας Βοϊου Κοζάνης.

Η διοργάνωση των γιορτών έχει και έναν ακόμη στόχο, πέρα από τον αφιερωματικό, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, η Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος και πρώην πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης: την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του οχυρωματικού συστήματος “Πέλεκον”, που περιβάλλει τον κάμπο της Πέλκας με πέντε κάστρα. Είναι, εξάλλου, μία ευκαιρία να δοθεί ζωή και πάλι στην περιοχή και να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου. “Ο κάμπος της Πέλκας αποτελούσε έναν σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο – πέρασμα για άλλες κοινότητες της δυτικής Μακεδονίας, και αυτό φαίνεται από τα οχυρά της” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ο δρόμος μέσα από την κοιλάδα του Μύριχου προς τη Βλάστη ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, καθώς εκεί οι Μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκπαίδευαν τα άλογά τους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, με μία έκθεση ζωγραφικής, με έργα του Γιάννη Βούρου, Σώτου Ζαχαριάδη, Κώστα Ντιό, Λάζαρου Πάντου και μία έκθεση ανακυκλώσιμων υλικών, του Γιώργου Κοσμίδη.

Την Πέμπτη (22/6) θα γίνουν βιωματικά εργαστήρια ανακυκλώσιμων υλικών σε παιδιά και ενήλικες (Σιάτιστα), αλλά και κεραμικής σε γυναίκες της περιοχής (Πελεκάνος), όπως,,,, επίσης, έκθεση υφαντών και εργοχείρων της Πέλκας, έκθεση τοπικής γυναικείας ενδυμασίας, αλλά και της ενδυμασίας των γυναικών της φυλής των Καλλάσσα του βορειοδυτικού Πακιστάν, μαζί με έκθεση φωτογραφίας.

Την Παρασκευή (23/6) διοργανώνεται εργαστήρι σύγχρονης τέχνης για παιδιά (Σιάτιστα), και συντήρησης εικόνων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Εράτυρας (1844), ο οποίος διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες, αλλά και ένα από λιγοστά κοίλα ξυλόγλυπτα τέμπλα στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει αναπαράσταση εθίμου του “Γιάννη του Αγρόγιαννου” στο Σισάνι και γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Το Σάββατο (24/6), στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ανάβαση στα κάστρα του Πέλεκον, ημερίδες και ομιλίες που αφορούν τον πολιτισμό και την ιστορία της Πέλκας. Μία από τις ομιλίες αυτές αφορά τον θρύλο της “Περιάροσης”, δηλαδή την τελετουργία των πρώτων κατοίκων της περιοχής για την οριοθέτηση του οικισμού τους. Την παρουσίαση θα κάνει η κ.Λειψιστινού, η οποία θα περιγράψει το τελετουργικό “στερέωσης” του οικισμού, προκειμένου να προστατευτεί από επιθέσεις και επιδημίες, με την χρήση δαμαλιών, που όργωναν κυκλικά ένα αυλάκι γύρω από την κατοικημένη περιοχή και τελικά θυσιάζονταν για την προστασία του χωριού. Μετά την ομιλία θα γίνει και αναπαράσταση του θρύλου.

Θέμα άλλης ημερίδας θα είναι η παρουσία των αρχαίων Μακεδόνων στην περιοχή και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ “Στα ίχνη του Μεγάλου Βασιλιά” από το αρχείο της ΕΡΤ. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία “Ο Ερωτόκριτος και άλλες μουσικές ιστορίες” του Πάρι Παρασχόπουλου, με τους Δημήτρη Νικολούδη και Μαρία Καργαδούρη.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή, με ημερίδα για “το Σισάνι διαχρονικά στις όχθες του Μυρίχου”, και το απόγευμα με το φωνητικό εργαστήρι “Ηχώ”, στην πλατεία του χωριού Πελεκάνος. Στην οργάνωση των Γιορτών συμμετέχουν οι κοινότητες Πελεκάνου και Σισανίου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής και η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα