Μια γιορτή με λουκάνικα, χιλιάδες λίτρα μπύρας και ελεύθερη είσοδο αυτό το Σάββατο!
Με λουκάνικα και χιλιάδες λίτρα μπύρας θα γιορταστεί στις 29 Σεπτεμβρίου το "Oktoberfest" στη Γερμανική Σχολή.
Με γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως το κότσι με ξινό λάχανο και το λουκάνικο με πατατοσαλάτα και με τη μπύρα να “ρέει” άφθονη θα γιορταστεί το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, το “Oktoberfest”, στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραδοσιακή γερμανική γιορτή μπύρας, που κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες κόσμου, μικρούς και μεγάλους, στη Γερμανική Σχολή, στην περιοχή της Πυλαίας. Οι επισκέπτες του “Oktoberfest”, από τις 11 το πρωί έως και αργά το βράδυ, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εδέσματα βασισμένα σε αυθεντικές γερμανικές συνταγές και να απολαύσουν πολλά είδη μπύρας.
Το “Oktoberfest”, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής και το Αυστριακό Προξενείο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι διοργανωτές τόνισαν πως η γιορτή πραγματοποιείται για 15η χρονιά στην πόλη και πως χιλιάδες λίτρα μπύρας περιμένουν τους επισκέπτες στη Γερμανική Σχολή, που αποτελεί σημείο συνάντησης των λαών και των πολιτισμών.
“Η Γερμανική Σχολή είναι το πιο χαρακτηριστικό μέρος συνύπαρξης των δύο χωρών, Ελλάδας και Γερμανίας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Oktoberfest γίνεται στη Θεσσαλονίκη και που αναλάβαμε την αιγίδα του” δήλωσε ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.
Από την πλευρά της, η επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας, ‘Εβελυν Παπαδοπούλου, στάθηκε στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της γιορτής και τις μπάντες που θα “πλημμυρίσουν” το χώρο με ελληνική μουσική και βαυαρέζικους ήχους.
Ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του σχολείου, Σπύρος Πέγκας, πρόσθεσε πως το “Oktoberfest” είναι ένα “γεγονός που μαζεύει πολύ κόσμο και όχι μόνο αποφοίτους από τη Γερμανική Σχολή. Είναι μια γιορτή που έχει να κάνει με τη γαστρονομία, πολύ πριν τα street food που διοργανώνονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη”.
Σημειώνεται πως τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση σχολικών δραστηριοτήτων.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ξεκινά από το πρωί του Σαββάτου και η επίσημη έναρξη της γιορτής θα γίνει στη 1 το μεσημέρι με το παραδοσιακό “άνοιγμα” του βαρελιού, ενώ οι χαιρετισμοί των επισήμων έχουν προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη Γερμανική Σχολή και να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου. (Πηγή: ΑΠΕ)
Λίγα λόγια για το Oktoberfest στην Θεσσαλονίκη
Το «Oktoberfest» αποτελεί ουσιαστικά ένα θεσμό για την πόλη, καθώς ο εορτασμός του στη Θεσσαλονίκη χρονολογείται από το 1887, όταν το Γερμανικό Κλαμπ της εποχής, αναλάμβανε τη διοργάνωσή του στην πόλη, στην περιοχή Τοπ Χανέ.
Ο εορτασμός του ξεκίνησε στη Γερμανία με αφορμή το γάμο του διαδόχου του θρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκου και της πριγκίπισσας Τερέζας της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν, που τελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1810.
Οι τελετές κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου. Με αυτόν τον τρόπο η δυναστεία των Βίτελσμπαχ έδειχνε την ευγνωμοσύνη της προς τους σκλάβους της για το γεγονός ότι παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες, τής έμειναν πιστοί.
Οι εκδηλώσεις έληξαν στις 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, που έγινε στη πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Ο εορτασμός επαναλήφθηκε το 1811 και έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του Oktoberfest, που για λόγους καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Η γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκεπτών. Στη Θεσσαλονίκη το «Oktoberfest» διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του Γερμανικού Προξενείου της πόλης, ενώ στηρίζεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής.