Μια ξεχωριστή βραδιά απόψε σε… νοσοκομείο της πόλης!
Ευχάριστες στιγμές θα ζήσουν όσοι βρεθούν σήμερα σε αυτό το νοσοκομείο της πόλης.
Με “Mια Αγκαλιά Τραγούδια” θα σας υποδεχτούν σήμερα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, αν τύχει και περάσετε μια βόλτα. Καλά διαβάσατε.
Μια ιδιαίτερη βραδιά αναμένεται να ξεκινήσει εντός ολίγων ωρών στα σκαλιά του “Χιρς”, με τη σύμπραξη της “Χορωδίας Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος”, υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη.
Προτού όμως βρεθείς στο νοσοκομείο, ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα ιστορία αυτού του νοσοκομείου:
Το τέως «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο ήταν διάδοχο του Νοσοκομείου «Χιρς». Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1904, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, και ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Βαρόνης Κλάρας ντε Χιρς, συζύγου του Βαρόνου Μωρίς Χιρς, Εβραίου τραπεζίτη στην Αυστρία. Η Βαρόνη διέθεσε 200.000 χρυσά φράγκα για την ανέγερσή του, επέβλεψε προσωπικά στο σχεδιασμό και την κατασκευή του και οργάνωσε τη διοίκηση και λειτουργία του.
Εγκαινιάσθηκε το 1908 και αποστολή του ήταν η εξυπηρέτηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Ο πρώτος Διευθυντής του ήταν ο γιατρός Ζαν Αλλαλούφ.
Το Νοσοκομείο «Χιρς» λειτούργησε έτσι έως το 1941. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής χρησιμοποιήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες του γερμανικού στρατού. Μετά την απελευθέρωση το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από αγγλικές στρατιωτικές μονάδες και στη συνέχεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, έως το 1950. Τότε μεταφέρθηκε εδώ το «Λαϊκό Νοσοκομείο», το οποίο λειτουργούσε ως τότε στην οδό Ολύμπου 13 (Καπναποθήκη Χριστοφίδου).
Το «Λαϊκό Νοσοκομείο» ήταν διάδοχο του επί κατοχής ιδρυθέντος «Β’ Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων» (100 κλινών) και του διαδόχου αυτού «Παθολογικού Νοσοκομείου» (200 κλινών).
Το 1951 το Νοσοκομείο μεταβιβάσθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 1962 μετονομάστηκε σε «Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο» και είχε την περίοδο εκείνη 5 κλινικές (220 αναπτυγμένες κλίνες) -Παθολογική (Β’Παν/κή), Χειρουργική, Οφθαλμολογική, Ουρολογική και ΩΡΛ- , 2 Εργαστήρια –Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό- και Φαρμακείο. Λειτούργησε έτσι μέχρι τη συγχώνευσή του με το τ. «Αγία Σοφία».
Λίγα λόγια και για τον σπουδαίο Χρυσόστομο Σταμούλη:
Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε το 1964 στην Άφυτο Χαλκιδικής. Σπούδασε Θεολογία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ Αγγλίας. Το 1989 αναγορεύτηκε διδάκτορας Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και διδάσκει τα μαθήματα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας και της Φιλόκαλης Αισθητικής της Ορθοδοξίας. Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων και άρθρων. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων, “Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος” Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 1998 παρουσίασε την πρώτη του δισκογραφική εργασία με τίτλο “Λιταία πύλη”. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μουσική για την ταινία: “Τα βήματα του αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα” (2000) και το ντοκιμαντέρ “Καππαδοκία”(2002).
Μην χάσετε αυτήν την μοναδική βραδιά!
*22/6 στα σκαλιά του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου