Agenda

Mια νύχτα σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία της Χαλκιδικής

Έρχεται και θα μαγέψει τους μικρούς φίλους.

Parallaxi
mια-νύχτα-σε-ένα-από-τα-ωραιότερα-μουσεί-267497
Parallaxi

Ένα μουσείο της Χαλκιδικής έρχεται να αποδείξει ξανά πως είναι ο ζωντανός οργανισμός μιας κοινωνίας που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει τον πολυσήμαντο ρόλο του.  Κυριότερος στόχος του, όμως, είναι να αντιληφθεί και ο μαθητής το ρόλο του μουσείου. Ο λόγος για το Λαογραφικό Μουσείο Παρθενώνα Χαλκιδικής, το οποίο φιλοξενεί από αύριο τη δράση “Μια νύχτα στο μουσείο”.

Σύμμαχος στην σπουδαία αυτή προσπάθεια το Parthenώn Film Festival – Σινεμά,  ένα τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα Χαλκιδικής.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει την τέχνη του κινηματογράφου στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σε μία μοναδική τοποθεσία ιδιαίτερου κάλλους. Παράλληλα, ενισχύει την προώθηση του Παρθενώνα και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμού, μέσω μιας θετικής βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών.

Επίσης, έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των κάτοικων και των επισκεπτών της περιοχής μέσω παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Κατεύθυνση των δράσεων είναι η γνωριμία με τις τέχνες, εστιάζοντας σε ειδικά θέματα που αφορούν την περιοχή, μέσω προβολών, ομιλιών, εκθέσεων και εργαστηρίων που θα φιλοξενούνται σε διάφορους χώρους της περιοχής.

«Το Parthenώn Film Festival εκτός από την καλοκαιρινή του δραστηριότητα έχει ως αντικειμενικό σκοπό να προσφέρει ξεχωριστές κινηματογραφικές εμπειρίες στους δημότες της περιοχής όλο τον χρόνο. Μια τέτοια εμπειρία είναι και η δράση «Μια νύχτα στο Μουσείο» (Λαογραφικό) η οποία έχει αγαπηθεί έντονα από τους μικρούς φίλους της περιοχής», δήλωσε ο Άγγελος Μαλλίνης, από την ομάδα του φεστιβάλ.

Δείτε επίσης: Το ομορφότερο χωριό της Χαλκιδικής. Με διαφορά. 

Το σύγχρονο, ανοιχτό και ευέλικτο σχολείο όπως είναι το Δημοτικό Σχολείο του Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής, το οποίο προσπαθεί να παράγει κριτικά σκεπτόμενους πολίτες και αποτελεί συνδετικό  κρίκο  ανάμεσα  στην  τοπική  κοινωνία  και  την σχολική μονάδα μας παρακίνησε για συμμετοχή στη δράση.

Ο διευθυντής του σχολείου, Σάββας Ορφανίδης, μίλησε για την εμπειρία που βίωσαν οι μικροί φίλοι και τη σχετική συνεργασία:

Πως ζήσανε οι μαθητές σας την δράση «μια νύχτα στο μουσείο» την πρώτη χρονιά και ποια ήταν τα συναισθήματά τους;

Οι μαθητές μας αν και ήξεραν τον χώρο από προηγούμενες διδ. επισκέψεις του σχολείου στο μουσείο ξετρελάθηκαν με τη δράση «μια νύχτα στο μουσείο». Ο χώρος είναι πολύ διαφορετικός τη νύχτα , η προβολή της ταινίας , η συζήτηση με τους συμμαθητές τους, ο ύπνος ανάμεσα σε αντικείμενα που σμιλευτήκαν με αγάπη από προηγούμενες γενιές – τους δικούς τους προγόνους – το πρωινό ξύπνημα με τους συμμαθητές τους θα τους μείνουν αξέχαστα. Για μέρες συζητούσαν στο σχολείο τη δράση και μετέφεραν την εμπειρία τους στους μαθητές της  Ε΄τάξης που με ενθουσιασμό δήλωσαν συμμετοχή στην φετινή «νύχτα στο μουσείο.

Το σχολείο σας πως αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη συνεργασία με το Parthenώn Film Festival και πως ωφελεί τους μαθητές η δράση «μια νύχτα στο μουσείο»;

Σαν σχολείο πιστεύουμε βαθιά στο «ανοιχτό σχολείο» στην κοινωνία και επιδιώκουμε δράσεις με τις οποίες οι μαθητές μας θα έρθουν σε επαφή με φορείς που στοχεύουν στην ευαισθητοποίησή τους απέναντι σε περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και θα οξύνουν τις δεξιότητές τους.

Το Parthenώn Film Festival μαθαίνει στους μαθητές μας πως ένας χώρος «νεκρός» όπως είναι ένα μουσείο , μπορεί να ζωντανέψει και να γίνει μαγικός . Πως οι αντανακλάσεις της προβολής μιας ταινίας να δέσουν και να ζωντανέψουν τα εργαλεία και ρούχα που χρησιμοποιούσαν οι  πρόγονοί τους. Πως η ενέργεια που κρύβει μια κινηματογραφική ταινία μπορεί να ταιριάξει με την ενέργεια που κουβαλάνε τα αντικείμενα ενός λαογραφικού μουσείου.

Περιμένουμε με ανυπομονησία πλέον την δράση «μια νύχτα στο μουσείο» σαν μια προέκταση του σχολείου μας !

H δράση πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

SPECIAL INFO- Λίγα λόγια για το Λαογραφικό Μουσείο Παρθενώνα Χαλκιδικής: 

Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, ή ορθότερα το Εκθετήριο Ιστορίας και Τοπικής Λαογραφίας του Παρθενώνα, στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο, που χτίστηκε το 1903 σε σχέδια Ξενοφώντα Παιονίδη, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Φούρκα.

Το μουσείο ανακαινίστηκε προσφάτως, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2016, έπειτα από σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες του ΑΠΘ. Ο επισκέπτης, στη σύντομη περιήγησή του στο χώρο, μπορεί να δει θεματικές ενότητες που αφορούν το σχολείο, την αγροτική ζωή, την κοινωνική ζωή του τόπου κ.α. Υπάρχει διαθέσιμο φωτογραφικό αρχείο που χρονολογείται από τις αρχές του 1900 ενώ συνολικά τα εκθέματα εκτείνονται σε τρεις χώρους, δύο στο ισόγειο και έναν στον επάνω όροφο. Για την καλύτερη εμπειρία σας στο μουσείο, υπεύθυνα είναι τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Παρθενών» που φροντίζουν για τη σωστή λειτουργία του Εκθετηρίου.

*To ιδιαίτερο βίωμα, το οποίο θα τους οδηγήσει στην αγάπη για την ιστορία του τόπου τους και τον κινηματογράφο, θα πραγματοποιηθεί στις 28 & 29/12 στο Λαογραφικό Μουσείο Παρθενώνα Χαλκιδικής

Διαβάστε σχετικά: Τα μουσεία της Χαλκιδικής που πραγματικά αξίζει να επισκεφθείς 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα