Agenda

Εκδηλώσεις μνήμης για ένα βαγόνι χωρίς γυρισμό…

To Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις μνήμης.

Parallaxi
εκδηλώσεις-μνήμης-για-ένα-βαγόνι-χωρί-178608
Parallaxi

Αυτή είναι η εβδομάδα που η Θεσσαλονίκη επιστρέφει σε μια από τις πιο αιματοβαμένες σελίδες της και τιμά τους νεκρούς της. Οι εκδηλώσεις μνήμης αναλυτικά:

Το Ολοκαύτωμα αποδεκάτισε σχεδόν την παράδοση της klezmer μουσικής, όπως έκανε και με τις περισσότερες πτυχές της ευρωπαϊκής εβραϊκής κουλτούρας. Επειδή η klezmer, όπως και οι περισσότερες λαϊκές μουσικές, είναι μια προφορική παράδοση, όταν πέθαναν οι παλαιότεροι μουσικοί, η μουσική πέθανε μαζί τους.

πορειαTo Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 74 ετών απο την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου, οπού θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, διοργανώνουν μια σειρά απο εκδηλώσεις μνήμης.

-Το Σάββατο θα λάβει χώρα μια συναυλία με ορχηστρικά θέματα από την παράδοση Klezmer (με προεξάρχον όργανο το κλαρίνο) μουσική παράδοση των Εβραίων Ασκενάζι που αναπτύχθηκε στα Βαλκάνια και τη βορειοανατολική Ευρώπη. Μια κληρονομιά όπου κάποιοι λίγοι επιζώντες βοήθησαν στην αναζωογόνησή της, καθώς και ορισμένοι μουσικολόγοι που έχουν εργαστεί ακούραστα για να καταγράψουν τα ρεπερτόρια τους. Τα μουσικά σχήματα που θα λάβουν μέρος είναι αυτό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το φωνητικό σύνολο “εν χορώ”, τη Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς και το Concerto Quartet.

-Την Κυριακή θα ξεκινήσει πορεία μνήμης απο την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει  στην Πλατεία Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού οπού η κεντρική ομιλία θα γίνει από την Ιστορικό, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ρίκα Μπενβενίστε, με τίτλο: «Από την ημέρα πένθους στις ημέρες μνήμης».

ποτε-Παράλληλα, την Δευτέρα 20 Μαρτίου θα λάβει χώρα Έκθεση Βιβλίου, με τίτλο ” Μαρτυρίες και ιστορικά δοκίμια για την Εβραϊκή Κοινότητα” οπού θα μιλήσει η ιστορικός, Ρένα Μόλχο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν βιβλία απο την Συλλογή Shoa της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βιβλία απο τη Δημοτίκη Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα Συναυλίας

ΜΕΡΟΣ Α΄

Ορχήστρα Πνευστών του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης ΠΑΜΑΚ

Ντίνος Κωνσταντινίδης (1929 – ) Dedications II για ορχήστρα πνευστών: Ι. At the Village

Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): «Μαριορή μου» από το έργο Εννέα Χοροί για Ορχήστρα Πνευστών, επεξεργασία Νίκος Σκαλκώτας, προσαρμογή Κωστής Χασιώτης

μουσική προετοιμασία: Κωστής Χασιώτης και Αθανάσιος Ζέρβας, Αναπληρωτές Καθηγητές ΠΑΜΑΚ μουσική διεύθυνση: Αθανάσιος Ζέρβας

ΜΕΡΟΣ Β΄

Mουσικό σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του ΠΑΜΑΚ “Ζemer Atic” παλιά εβραϊκή μελωδία (ανωνύμου) “Slow Klezmer” παραδοσιακό (ανωνύμου) “Klezmer Dance” Serban Nichifov “Jerusalem of Gold” Νaomi Shemer σε διασκευή Giora Feidman

ΜΕΡΟΣ Γ΄

Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, φωνητικό σύνολο «εν χορώ-en horo», Νέα Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς, Concerto Quartet & KB.

*Σάββατο 18 Μαρτίου συναυλία στο ΠΑΜΑΚ στις 19.00. Κυριακή 19 Μαρτίου, πορεία 11.30. Πλατεία Ελευθερίας. Δευτέρα 20 Μαρτίου, ομιλία και έκθεση βιβλίου, 18.00. Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα