Μια βραδιά για την “‘Αλωση της Πόλης”

Στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας της "συμβασιλεύουσας" τιμάται η επέτειος της "'Αλωσης της Πόλης".

Parallaxi
μια-βραδιά-για-την-αλωση-της-πόλης-198914
Parallaxi

Τον αύλειο χώρο του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη επέλεξε για την υλοποίηση μεγάλης ανοιχτής εκδήλωσης μνήμης για την ‘Αλωση της Κωνσταντινούπολης η πρωτοβουλία για τη “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη”.

Ενημέρωση: Η μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση μνήμης για την “Αλωση της Κωνσταντινούπολης” που διοργάνωσε για σήμερα η πρωτοβουλία για τη “Βυζαντινή Θεσσαλονίκη” στον αύλειο χώρο του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε για αύριο Τρίτη, στις 8 το βράδυ.

Η εκδήλωση έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της 29ης Μαΐου (564η επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης) με ομιλητές τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμο, και την Πολύμνια Κατσώνη, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και -πρόεδρο του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών (ΚΕΒ) του ΑΠΘ, καθώς και μουσικο-θεατρικό πρόγραμμα από βυζαντινούς χορωδούς της της πόλης και ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που θα ερμηνεύσουν κείμενα βυζαντινών αξιωματούχων για την Άλωση (απο το Χρονικό της Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή. και τα κείμενα του “Μιχαήλ Δούκα”)

Στη Θεσσαλονίκη, “τη συν-βασιλεύουσα”, που εξελίχθηκε στη μοναδική σήμερα ελεύθερη πόλη του Βυζαντίου -του λεγομένου απο τους δυτικούς Βυζαντίου– το οποίο υπήρξε επί χίλια χρόνια το πρώτο πολυεθνικό αλλά μονο-πολιτιστικό κράτος” αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα -ενόψει της εκδήλωσης- στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ρωμαϊκής Αγοράς, ο υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Ζουράρις.

Ο εκπρόσωπος της συνδιοργανώτριας της εκδήλωσης, Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρας Βαρνάβας, τόνισε χαρακτηριστικά πως “υμνούμε με την εκδήλωση μας ένα θλιβερό γεγονός – αυτό της Αλώσεως, αλλά μόνο στον ορθόδοξο πολιτισμό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς πως η αποδοχή της οδύνης και του θανάτου καθιστά παντοδύναμο τον άνθρωπο. Κι όλα αυτα οχι με ναρκισσιστική υπεροχή του πολιτισμού μας, αλλά με μια διάθεση ζωής”.

“Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών με το έργο του επιθυμεί να συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το παρελθόν της, διότι όποιος δεν γνωρίζει τι του έχει συμβεί, διατρέχει τον κίνδυνο να το ξαναπάθει” έλεγε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΕΒ -και κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της επόμενης Δευτέρας- Πολύμνια Κατσώνη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, διαφώνησε όπως είπε με την άποψη του υφυπουργού (του κ.Ζουράρι) περί “μίας και μόνης αλήθειας και μίας και μόνης ερμηνείας των πραγμάτων”, χαιρέτησε -παρόλα αυτά όπως είπε- την προσπάθεια για την ανάδειξη της Βυζαντινής ταυτότητας της πόλης .

Η πρωτοβουλία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο απο τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών με τη διοργάνωση συνεδριακού τριημέρου με στόχο την ανάδειξη της Βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης ως στοιχείου πολιτισμού, παράδοσης, ιστορίας και μνήμης και την αξιοποίησή της ως ουσιαστικού πόρου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας.

“Ξεκινήσαμε και θα φτάσουμε πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι υπολογίζουν κάποιοι” έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Στην εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα