Μυαλά ξυράφια!
Ποιος είπε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στα σχολεία δεν γίνονται θαύματα;
Έκθεση τεχνολογίας και αστροπαρατήρηση το Σάββατο στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Στην οδό Παπαναστασίου, περνώντας μπροστά από τον Ευκλείδη και πριν φτάσεις στο Ιπποκράτειο, αν κοιτάξεις λίγο πιο ψηλά από το δρόμο, πάνω από τη στάση «Ιστορικό Αρχείο» της γραμμής 10 Χαριλάου του ΟΑΣΘ, βλέπεις το παλιό νεοκλασικό κτίριο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (πρώην Ρωσικό Μαιευτήριο). Δίπλα στο μεγάλο αυτό κτίριο, κρυμμένο κυριολεκτικά κάτω από έναν «πράσινο τοίχο» αναρριχώμενης αμπέλοψης, βρίσκεται το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στα παλιά εξωτερικά ιατρεία του τότε Ρωσικού Μαιευτηρίου.
Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης εδώ και 14 χρόνια τέτοια εποχή διοργανώνει μια Έκθεση αλλιώτικη από τις άλλες. Μια Έκθεση Τεχνολογίας με μακέτες –μινιατούρες, στην οποία οι ίδιοι οι μαθητές έχουν ένα διπλό ρόλο: είναι αυτοί που κατασκεύασαν τις μακέτες στο μάθημα της Τεχνολογίας, αλλά και αυτοί που υποδέχονται τους επισκέπτες, τους ξεναγούν και τους εξηγούν πώς έκαναν τα έργα τους, μόνα τους, χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους, αποκλειστικά στο χώρο του σχολείου, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο τους.
Στην Έκθεση αυτή, που τελειώνει αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορεί κανείς να δει σε μακέτες τα Μετέωρα, τον τύμβο της Αμφίπολης, το πάρκο του νερού στη Νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, ένα Μαστιχοχώρι της Χίου, το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας για ανάπηρα παιδιά της Αμυμώνης Θεσσαλονίκης, τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, το Ταζ Μαχάλ, τον Πύργο του Άιφελ, τους Δίδυμους Πύργους Petronas στη Μαλαισία, την Αργώ και τις Συμπληγάδες Πέτρες(που ανοιγοκλείνουν), την αρχαία Δίολκο της Κορίνθου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, τον Πύργο της Ουρανούπολης, έναν ανελκυστήρα (με κινητήρα), ανεμογεννήτρια, βιολί, στοιχειωμένο σπίτι, Τζουκ μποξ, Μετρό Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα.
Ανάμεσά τους και έργα παιδιών με πρόβλημα όρασης, που φοιτούν στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
Αφού θαυμάσει ο επισκέπτης τα έργα των παιδιών και αφού έχει πάρει μια γερή δόση θετικής ενέργειας από τους μαθητές-ξεναγούς, μπορεί να χαλαρώσει στην αυλή του σχολείου παίζοντας διάφορα παιχνίδια ευφυΐας, όπως σκάκι, ντάμα και τάντριξ, αλλά και να περιεργαστεί έναν 3D εκτυπωτή, ο οποίος μάλιστα είναι 100% κατασκεύασμα ενός χαρισματικού νέου Έλληνα επιστήμονα και υποψήφιου διδάκτορα του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.
Και τέλος, αυτό το Σάββατο 17-10-15, μετά τις 7.00 το απόγευμα, όταν θα έχει πια σκοτεινιάσει, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας θα στήσει τα τηλεσκόπιά του στην αυλή του σχολείου κι αφού σβήσουν όλα τα φώτα θα μπορέσουν όλοι να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό και το καινούργιο φεγγάρι.
Όλη την εκδήλωση οι μαθητές την αφιερώνουν στα παιδιά με πρόβλημα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες του Συλλόγου ΣυΖωή (πρώην Αμυμώνη Θεσσαλονίκης).
Πού; 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Ομήρου 2-4 (με Θεαγ. Χαρίση γωνία)
Πότε; Σάββατο 17/10/15, 5.30 -8.30 μ.μ.
Κυριακή 18/10/15, 11.00-2.00 μ.μ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-844445, 2310905781