«Να ονειρεύεσαι από τα θρανία»: Ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ αλλιώτικο
Με 150 προβολές και πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις ξεκινά το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Τι είναι ο κινηματογράφος; Στο θεωρητικό και διαχρονικό ερώτημα που απασχολεί όλους όσοι αγαπούν το σινεμά, ένα νεαρό κινηματογραφικό φεστιβάλ δίνει τη δική του απάντηση: Σινεμά είναι…«να ονειρεύεσαι από τα θρανία». Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που ξεκινά σήμερα (24 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2018), φιλοξενεί, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα 150 ελληνικών και ξένων ταινιών, και πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών προβολών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης CineΜαθήματα.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων έχει συνειδητά επικεντρώσει το ενδιαφέρον του όχι μόνο στις προβολές ταινιών, αλλά και στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Προγράμματα και δράσεις με επίκεντρο τα παιδιά και το σινεμά, όπως το «Να ονειρεύεσαι από τα θρανία», που αναζητούν να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις στις μικρές ηλικίες, να καλλιεργήσουν την αγάπη για τον κινηματογράφο και να εκπαιδεύσουν τους αυριανούς θεατές.
Το νεαρό σε ηλικία φεστιβάλ, που διευθύνει ο δημοσιογράφος Ματθαίος Φραντζεσκάκης, εκπέμπει έναν ελπιδοφόρο δυναμισμό σε ό,τι αφορά τον παιδευτικό ρόλο του κινηματογράφου, δίνοντας έμφαση σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα («πρόσφυγες και μετανάστες» στο φετινό σχετικό αφιέρωμα») και την αναπαράστασή τους μέσα από το σινεμά.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επιλογή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» ως ταινίας έναρξης της φετινής διοργάνωσης δεν μοιάζει τυχαία. Η πρώτη ταινία της λεγόμενης «τριλογίας των συνόρων» είναι ένα επίκαιρο σχόλιο για τα πολιτικά αδιέξοδα, για τα διαταραγμένα και ασαφή σύνορα λόγω των πολέμων και των εμφυλίων συγκρούσεων. Τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ και παρόντα στην προβολή θα είναι η Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου, σύντροφος στην ζωή και παραγωγός των ταινιών του Αγγελόπουλου, η συνθέτης Ελένη Καραΐνδρου και ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, σταθεροί συνεργάτες του σκηνοθέτη.
Το σινεμά στα σχολεία
Με το βλέμμα στραμμένο στην αξία της κινηματογραφική εκπαίδευσης και του οπτικού γραμματισμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων προβάλλει ήδη μια διακριτή ταυτότητα, συνδέοντας την τέχνη του σινεμά με την εκπαιδευτική διαδικασία. Τα Cine-μαθήματα, η εκπαιδευτική δράση για το σινεμά που «τρέχει» καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, διοργανώτρια του φεστιβάλ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπαιδευτικούς του Νομού Χανίων, γίνονται σημείο αναφοράς και αφετηρία των φεστιβαλικών εκδηλώσεων για μαθητές των σχολείων της Κρήτης.
«Ο κινηματογράφος έχει τη δύναμη και μπορεί να παρακινήσει και να προκαλέσει συζητήσεις. Δημιουργικές συζητήσεις και δράσεις που θα κρατούν ψηλά τα όνειρα! Το όνειρο θα έπρεπε εξάλλου να είναι έννοια αναπόσπαστη με το σχολείο», εξηγεί ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μιλώντας για το αφιέρωμα «Να ονειρεύεσαι από τα θρανία». Σ’ αυτό παρουσιάζονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, φτιαγμένες από παιδιά. «Ταινίες με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές, διαφορετικές αναφορές στο χρόνο, στις τεχνικές, που όμως συναντιούνται στην αναζήτηση του ονείρου», σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ υπάρχει προαιρετική εισφορά κοινωνικού εισιτηρίου – ξηρά τροφή ή φάρμακα – που διανέμονται σε Κοινωνικές Δομές των Χανίων.
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων έχει προγραμματίσει για φέτος:
- 15 ειδικές προβολές για σχολεία, με ειδική κατανομή ανά ηλικία
- 35 ειδικά εργαστήρια για σχολεία, με οπτικοακουστικά θέματα
- Ειδικό Αφιέρωμα στο Προσφυγικό Ζήτημα, με έκθεση και εκπαιδευτικά προγράμματα.
- Ειδικό εργαστήρι της ομάδας «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ», με θέμα «Η παιδαγωγική Φρενέ. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση»
- Συζήτηση για το Σχολείο και τον Κινηματογράφο, με ιδιαίτερη έμφαση στο ντοκιμαντέρ ως εργαλείο μάθησης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Ειδικό εργαστήρι με τίτλο «Σκληρό Καρύδι πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Παράλληλα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων φιλοξενεί στο πρόγραμμά του 4 εκπαιδευτικές ενότητες από άλλα Φεστιβάλ:
- Το πρόγραμμα Euphoria, με ταινίες για το προσφυγικό πρόβλημα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
- Μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
- Εκπαιδευτικές ταινίες από το Φεστιβάλ Synthesis
- Μια επιλογή ταινιών από το Φεστιβάλ Ταινιών πολύ μικρού μήκους, Tres Court
Σε όλη τη διάρκεια του δεκαημέρου του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων δημιουργοί από το χώρο της τέχνης και ειδικοί από το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης επισκέπτονται τα σχολεία της ενδοχώρας του νομού Χανίων και συνομιλούν με τις εκπαιδευτικές κοινότητες.
Στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, στο πλαίσιο της δράσης «ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ…ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ!», θα πραγματοποιούνται ειδικές εκπομπές, το πρωί με τα σχολεία και το απόγευμα με τους φίλους του φεστιβάλ.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του στόχων, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αναπτύσσει και αξιοπρόσεκτη εκδοτική δραστηριότητα. Φέτος, το εκδοτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις:
- Κινηματογράφος & Δημιουργική Γραφή: Μαθήματα Κινηματογραφικού Γραμματισμού, του Σταύρου Γρόσδου.
- Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού. 27 Χρόνια Μετά. Ειδική έκδοση για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την οποία υπογράφουν ο Αντώνης Περιβολάκης και ο Λευτέρης Λαμπράκης.
- Walter Lassally, Μια Συνομιλία, του Λευτέρη Λαμπράκη.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του στόχων, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αναπτύσσει και αξιοπρόσεκτη εκδοτική δραστηριότητα. Φέτος, το εκδοτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις:
- Κινηματογράφος & Δημιουργική Γραφή: Μαθήματα Κινηματογραφικού Γραμματισμού, του Σταύρου Γρόσδου.
- Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού. 27 Χρόνια Μετά. Ειδική έκδοση για την πρεμιέρα του Φεστιβάλ, την οποία υπογράφουν ο Αντώνης Περιβολάκης και ο Λευτέρης Λαμπράκης.
- Walter Lassally, Μια Συνομιλία, του Λευτέρη Λαμπράκη.