Ο απόλυτος οδηγός για το EuroPride στη Θεσσαλονίκη
Δες εδώ τις εκδηλώσεις της πόλης που είναι αφιερωμένες στο EuroPride!
Η εβδομάδα του EuroPride πλησιάζει και η πόλη γεμίζει σιγά σιγά εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, μέσα από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις παραπάνω πληροφορίες, εμβαθύνοντας στην κατανόηση της ταυτότητας της κοινότητας.
Φωτογραφικές εκθέσεις, δράσεις και ομιλίες είναι εδώ για να πλαισιώσουν το μεγάλο event της πόλης. Ρίξε μια ματιά!
Η Deloitte είναι Proud Supporter του Europride, γιατί είναι ταυτόχρονα supporter της συμπερίληψης και της διαφορετικότητας! Η Deloitte χτίζει σταθερά ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει στον κάθε ένα να είναι ο πραγματικός εαυτός του ενώ έχει δημιουργήσει και την εσωτερική ομάδα GLOBE για την υποστήριξη και ενίσχυση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μέσω αυτής, οι άνθρωποι της Deloitte συμμετέχουν σε σεμινάρια και δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει με δράσεις στο EuroPride 2024
Το ΑΠΘ συμμετέχει με συγκεκριμένες δράσεις στο EuroPride 2024, που θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 21-29 Ιουνίου 2024.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στους άξονες δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων στο ΑΠΘ που περιλαμβάνει το «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)- ΑΠΘ» το οποίο έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, το 2022.
Η ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού, ευαίσθητου ως προς το φύλο, ασφαλούς, υποστηρικτικού εργασιακού και μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και παρενόχληση, είναι στους άξονες προτεραιότητας του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)-ΑΠΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΠΘ δεσμεύτηκε να εφαρμόσει καλές πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση και ενδυνάμωση όλων των ΛΟΑΤΚΙ+ μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποτελεί προϋπόθεση και συστατικό (και) της ακαδημαϊκής αριστείας. Μια από τις δράσεις είναι η συμμετοχή του ΑΠΘ στα «φεστιβάλ υπερηφάνειας» και οι ανακοινώσεις για άλλες παγκόσμιες ημέρες.
Το ΑΠΘ συμμετέχει στο EuroPride 2024 – ένα πανευρωπαϊκό γεγονός – με τις εξής δράσεις:
α. Ανάρτηση rainbow σημαίας
β. Προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη με τίτλο: «ΑΚΟΕ – ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του)», την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ώρες: 13:00 έως 16:00, στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ.
Περίληψη: «Το ντοκιμαντέρ μας μεταφέρει στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, το 1977. Τότε γεννιέται το πρώτο ελληνικό κίνημα για την απελευθέρωση της ομοφυλόφιλης επιθυμίας, το Α.Κ.Ο.Ε. (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος) και αρχίζει η κυκλοφορία του περιοδικού ΑΜΦΙ. Τα γραφεία τους, στο υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, αποτελούν σημεία αναφοράς μίας κοινότητας που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, στην ισότιμη αντιμετώπιση χωρίς διακρίσεις, στην αγάπη».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Παρουσίαση της εκδήλωσης από τη Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.
Συντονίζει η Ελένη Κουρτίδου, δημοσιογράφος
Συμμετέχουν οι:
Ειρήνη Πετροπούλου, γλωσσολόγος, μεταφράστρια, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια
Θοδωρής Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος, σύμβουλος σεναρίου του ντοκιμαντέρ
Νίκος Χατζητρύφων, συλλογικότητα ‘’Σύμπραξη για το φύλο’’
γ. Συμμετοχή στην παρέλαση υπερηφάνειας το Σάββατο 29 Ιουνίου
Το ΑΠΘ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα συμμετάσχειστην παρέλαση υπερηφάνειας. Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να προμηθευτούν το επίσημο μπλουζάκι κατά τη διάρκεια της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
Περισσότερες πληροφορίες για το «Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΣΔΙΦ)- ΑΠΘ» https://www.auth.gr/wp-content/uploads/AUTH-GEP-2022-2024.pdf
Europride: https://thessalonikipride.com/
ΑΠΟΗΧΟΙ. ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ | The Basket Gallery
Η The Basket Gallery συμμετέχει στο EuroPride2024 Thessaloniki φιλοξενώντας την έκθεση «Απόηχοι. Μαρτυρίες μιας γενιάς». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Ιουνίου, ώρα 19:00. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τα ωράρια επίσκεψης διαμορφώνονται ως εξής: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17:00 – 20:30 και Σάββατο, Κυριακή: 11:00 – 15:00
ΑΠΟΗΧΟΙ. ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ
Μέσα από τα πορτραίτα και την αφήγηση πέντε ανθρώπων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας βγαίνει στο προσκήνιο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μιας ΛΟΑΤΚΙ+ γενιάς. Μια γενιά που ήρθε αντιμέτωπη με μια συντηρητική κοινωνία και βίωσε διακρίσεις και προπηλακισμούς. Τόλμησε τη φυλομετάβαση. Πέρασε από τις συμπληγάδες του AIDS και θρήνησε απώλειες αγαπημένων φίλων και εραστών. Χειραφετήθηκε μέσα από τους αγώνες του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Γιόρτασε την ορατότητα στο Pride. Πανηγύρισε το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο.
Και τώρα βλέπει στο γύρισμα του βίου της τις προκλήσεις της τρίτης ηλικίας.
Μια εγκατάσταση με φωτογραφικά πορτραίτα και προβολή βίντεο. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την εμπειρία τους σκανάροντας ένα QR code για να δουν στο κινητό τους βίντεο με τη μαρτυρία των προσώπων που απεικονίζονται στα πορτραίτα.
Φωτογραφία: Ευστρατία Κατσαφάρου | Κινηματογράφηση: Γεώργιος Γιαννόπουλος | Επιμέλεια: Γιώργος Φραγκάκης
Μια παραγωγή του 2024 από τους Rainbow Seniors, σωματείο για την υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ μεγαλύτερης ηλικίας.
«Όνειρα γλυκά» | MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Λίγα λόγια για το εικαστικό έργο:
Το εικαστικό έργο «Όνειρα γλυκά» αποτελεί μια αμφίπλευρη προσπάθεια αναζήτησης, έρευνας και καλλιτεχνικής έκφρασης μιας δημιουργικής ομάδας, εντός του πεδίου των εικαστικών εκθέσεων και δράσεων που λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο στα πλαίσια του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Το έργο εμπνέεται από τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις, την κοινωνική και εσωτερική παρατήρηση και την ανάγκη για συλλογική ενδυνάμωση. Η βαθύτερη επιθυμία της καλλιτεχνικής ομάδας να αναδείξει τραύματα, σκέψεις, προβληματισμούς και γεγονότα, που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, απαντάται στο παρόν installation.
Η σώρευση και η συμπίεση -ως πρώτων υλών του έργου-, των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης -αναφορικά με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου για όλα- και των σχετικών δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν στον τύπο, καταδεικνύει μια ευρύτερη παλέτα θεμάτων που ταλανίζουν την κοινότητα. Μέσα από ζητήματα που σχετίζονται με την ύλη, που διαμορφώνει τη φύση του έργου, αλλά και τη θέση του στο δημόσιο χώρο, τονίζεται το μέγεθος όχι μόνο των εν γένει γραφειοκρατικών εμποδίων έναντι της απόδοσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των συνεπακόλουθων παραμορφωτικών φίλτρων που απαντώνται στο συλλογικό υποσυνείδητο για κάθε έννοια διαφορετικότητας.
Η καλλιτεχνική πρακτική επιχειρώντας να συνομιλήσει με τον χώρο τέχνης του μουσείου, αξιοποιεί ταυτόχρονα τον εξωτερικό και περίκλειστο αύλειο χώρο του αίθριου, αναδεικνύοντας τον εγκλωβισμό και τη ματαίωση των ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεων, μέσα από μια ονειρική και αιωρούμενη αποτύπωση, που άλλοτε παραπέμπει σε μαξιλάρι και άλλοτε σε μια σχεδόν άμορφη μάζα. Η αίσθηση της πολύπλευρης ταλάντευσης του έργου, αποτυπώνει πολλά σχετικά ερωτήματα. Ποια δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί και ποια όχι, ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ποιες ρατσιστικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα ακόμα και σήμερα, ποια η νομοθετική και ποια η κοινωνική πραγματικότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας κ.α. Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντώνται, αλλά τίθενται προς προσωπική ενδοσκόπηση, σχηματίζοντας ίσως ένα βασικό ερώτημα ως πυρήνα προβληματισμού:
«είναι τελικά η αιώρηση που ακολουθεί το έργο, αυτή που συντροφεύει και τη ΛΟΑΤΚΙ+ πραγματικότητα;»
Έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Το κίνημα #ΜeΤoo, οι φεμινιστικές απεργίες, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας βρίσκονται συχνά και ποικιλοτρόπως στα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Και, παρότι η γυναικεία δημιουργία και η φεμινιστική προσέγγιση δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη μια νέα ή καινοτόμα ερευνητική οπτική στον 21ό αιώνα, ωστόσο για ποικίλους λόγους, διαχρονικά, η οπτική αυτή μοιάζει να μην αποτελεί προτεραιότητα της έρευνας και της κριτικής των καλλιτεχνικών πεδίων.
Στον απόηχο αυτών των διεθνών συζητήσεων για το φύλο και τις ταυτότητες και της γενικότερης τάσης διερεύνησης της γυναικείας δημιουργίας που συντελείται τελευταία, η νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία φωτογραφική παραγωγή από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MOMus, από τις 17 Μαΐου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συμβολή-συμμετοχή 40 καλλιτέχνιδων και φωτογράφων, τεσσάρων επιμελητριών, και οκτώ ερευνητριών, σε ένα συλλογικό εγχείρημα που για πρώτη φορά συντελείται στην Ελλάδα.
Η έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» διαρθρώνεται σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις που επιχειρούν να καλύψουν τις πολλαπλές και σύνθετες διαστάσεις των φωτογραφικών πρακτικών μέσα στις πέντε αυτές δεκαετίες: τις προσεγγίσεις ζητημάτων που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα, τις αναπαραστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία ντοκουμέντο, και τις εξερευνήσεις του ίδιου του φωτογραφικού μέσου μέσα από εργασίες που συχνά έχουν έντονο πειραματικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει την ποικιλόμορφη και δυναμική συμβολή των γυναικών στο πεδίο της φωτογραφίας: την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες που χρησιμοποιούν.
Δίγλωσση έκδοση συνοδεύει την έκθεση και λειτουργεί συμπληρωματικά, εστιασμένη στην ιστορία της γυναικείας φωτογραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα μέχρι τη Μεταπολίτευση, με κείμενα επιστημόνων/ερευνητριών του πεδίου.
Παράλληλα με τις πρώτες μέρες λειτουργίας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies», από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, σε συνδιοργάνωση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland.
Κύριες ομιλίες θα δοθούν από τη Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονα, ακτιβίστρια και συγγραφέα του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», σε συνομιλία με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη, και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.
Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/
Επιμέλεια έκθεσης/έκδοσης: Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη.
Συμμετέχουσες φωτογράφοι-καλλιτέχνιδες: Χριστίνα Βάζου, Ειρήνη Βουρλούμη, Νάγια Γιακουμάκη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Λυδία Δαμπασίνα, Μαρία Δάρα, Χριστίνα Δημητριάδη, Νικολέτα Ζήση, Πηνελόπη Θωμαϊδη, Αθηνά Καζολέα, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Κατερίνα Καλογεράκη, Κατερίνα Καλούδη, Όλγα Καλούση, Μαρία Κλωνάρη-Κατερίνα Θωμαδάκη, Ελένη Μαλιγκούρα, Νατάσσα Μαρκίδου, Γεωργία Ματσαμάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ελένη Μουζακίτη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ελένη Μυλωνά, Λία Ναλμπαντίδου, Χρύσα Νικολέρη, Έφη Παλαιολόγου, Ρέα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Ρούλα Πάτρα, Πάολα Ρεβενιώτη, Φανή Σαρρή, Αγγελική Σβορώνου, Μαρία Στέφωση, Δανάη Στράτου, Νίκη Τυπάλδου, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αθηνά Χρόνη.
Συγγραφείς κειμένων έκδοσης: Γλαύκη Γκότση, Μαριάννα Καράλη, Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη, Αλίκη Τσίργιαλου, Εύη Παπαδοπούλου.
Το συνέδριο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies» εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» στο πρόγραμμα δράσεων του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.
Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 23 Μάϊου 2024, 20:00
Δράση #1: Προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες (2021) και συζήτηση με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου και την Πάολα Ρεβενιώτη.
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, 19:00
Δράση #2: Διάλεξη της Γλαύκης Γκότση με θέμα τις φεμινιστικές θεωρίες στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης & περφόρμανς PEKTRIES / SAVOIR VIVRE EDITION του εικαστικού σχήματος COMOTIRIO (Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη).
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (η ώρα θα ανακοινωθεί)
Δράση #3: Εναλλακτική ξενάγηση στην έκθεση από τις ερευνήτριες του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο (Ελπίδα Καραμπά, Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου) και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης.
Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη
«Triangle» | Ολύμπιον
Το EuroPride 2024 και ο Κινηματογράφος Ολύμπιον σας προσκαλούν, στην ατομική εικαστική έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου, με τίτλο «Triangle» και με χρονική διάρκεια από 26 έως 28 Ιουνίου 2024.
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα λάβει χώρα στον Κινηματογράφο Ολύμπιον και την Πορεία Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη.
Η εικαστική έκθεση αντλώντας ιστορικές αναφορές και τραυματικά γεγονότα για την ανθρωπότητα ευρύτερα και για τη ΛΟΑΤΚΙ+κοινότητα ειδικότερα, επιχειρεί να αναδείξει στο σήμερα τον σεβασμό κάθε διαφορετικότητας, την ελευθερία της έκφρασης, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, το δικαίωμα στην ορατότητα, την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, της τρανσφοβίας και της ομοφοβίας.
Το 2024 συντελέστηκε ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα με την καθιέρωση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα άτομα. Παράλληλα όμως συνεχίζουν να εντείνονται τα βίαια επεισόδια έναντι κάθε μορφής διαφορετικότητας, όπως το πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους, οι εκφράσεις ρητορικής μίσους, συμπεριφορές εχθρικές και επικίνδυνες για την κοινότητα.
Για τους λόγους αυτούς κρίνεται αναγκαίο να δίνονται ακόμα καθημερινά και με κάθε αφορμή οι μάχες ισότητας, συμπερίληψης και κοινωνικής αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, χωρίς εφησυχασμούς.
Μέσα από τη ζωγραφική φόρμα και την απλούστευση των εικόνων, κάθε άτομο καλείται να επανανοηματοδοτεί έννοιες όπως αυτές του τραύματος, του βιώματος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιρροής τους στο συλλογικό ασυνείδητο.
Επιμέλεια κειμένου, αφίσας και έκθεσης: Καπετάνου Αλέξανδρος
Εγκαίνια: 26/06 10:00 | Διάρκεια: 26-28/06 | Ωράριο: Τετάρτη 26/06 14:30 – 18:00μ.μ. – Πέμπτη 27/06 10:00 – 18:00μ.μ. – Παρασκευή 28/06 10:00 – 16:00μ.μ | Διεύθυνση: Κινηματογράφος Ολύμπιον | Πλατεία Αριστοτέλους 10, Τ.Κ. 54623 | Είσοδος Ελεύθερη
«April Fools» | Goethe-Institut Thessaloniki
Το EuroPride 2024 και το Goethe-Institut Thessaloniki σας προσκαλούν στην ατομική εικαστική έκθεση «April Fools», της Γεωργίας Λαλέ, 20 – 28 Ιουνίου 2024.
Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια του EuroPride 2024 και την Πορεία Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπετάνου.
Το εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ διαπραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την συστηματική αμέλεια και αδυναμία των κρατικών δομών να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Το έργο “Ροζ Σημαία” της Λαλέ, που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, έγινε το σύμβολο κατά των γυναικοκτονιών, μετα την λογοκρισία που υπέστει από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την διάρκεια της έκθεσης “Η Ενοχή της Γειτονιάς” στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη.
Το γλυπτό “April Fools” είναι ένας φόρος τιμής στην Κυριακή Γρίβα, 28 ετών, που την Πρωταπριλιά του 2024 δολοφονήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Η Κυριακή μάταια προσέφυγε στην αστυνομία για βοήθεια, καθώς το τμήμα απέτυχε να την προστατέψει. Το έργο είναι φτιαγμένο από σεντόνια που παραχώρησαν στην καλλιτέχνιδα γυναίκες και θυλικότητες που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την δημιουργία έργων που καταγγέλλουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας και διεκδικούν ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, ικανό να προστατέψει όλους τους πολίτες του ανεξάρτητα από το φύλο τους και την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η μόνη προϋπόθεση για την συλλογη των σεντονιών ήταν να τα έχουν χρησιμοποιήσει γυναίκες και θυλικότητες για να ξεκουραστούν και να ονειρευτούν έναν κόσμος ισότητας και δικαιοσύνης, στον οποίο δεν θα φοβούνται να διεκδικήσουν τις ζωές που επιθυμούν.
Ο επιμελητής Αλέξανδρος Καπετάνου γράφει για το έργο της Γεωργίας Λαλέ
«Τα έργα της Λαλέ εμπλέκουν το κοινωνικό πεδίο στην τέχνη, αναδεικνύοντας τους ολοένα και επιτακτικότερους κοινωνικούς προβληματισμούς και στάσεις, αποκαλύπτοντας ζητήματα, παθογένειες και συμπεριφορές καταπίεσης, κακοποίησης και πατριαρχίας, που ενυπάρχουν διαχρονικά σε κάθε κοινωνία. Η ώσμωση του καλλιτεχνικού με το κοινωνικό πεδίο επέρχεται μέσα από διαδικασίες ύφανσης που ακολουθεί η καλλιτέχνιδα, άλλοτε εμπνεόμενες από την παράδοση, άλλοτε χρησιμοποιώντας σύμβολα και άλλοτε μεταλλάσσοντάς τα, μέσα από μεταποιητικές πρακτικές και ανασυνθέσεις που καλούν τον θεατή να προβληματιστεί, να επανεξετάσει άμεσα τη θέση του στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενεργοποιήσει τα συμπεριφορικά αντανακλαστικά του. Το αποτύπωμα που μένει πάνω στην απαλή και οικεία αίσθηση του υφάσματος καλείται να ενεργοποιήσει τη μνήμη μας πάνω σε τραύματα και βιώματα, δικά μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου».
Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Λαλέ, Αλέξανδρος Καπετάνου | Επιμέλεια έκθεσης: Αλέξανδρος Καπετάνου | Επιμέλεια αφίσας: Γεωργία Λαλέ, Thessaloniki Pride
Εγκαίνια: 20/06 20:00 | Διάρκεια: 20-28/06, κάθε μέρα πλην αργίας 24/06.
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 21:00 – Σάββατο 11:00 – 13:00
Διεύθυνση: Goethe Institut, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66, Τ.Κ. 54642 | Είσοδος Ελεύθερη | Προσβάσιμο με αμαξίδιο
Μια Λεσβιακή Ζωή, Maria Cyber | Goethe Institut Thessaloniki
Η Maria Cyber είναι μια από τις πρώτες λεσβίες ακτιβίστριες στην ελληνική LGBTQI+ σκηνή. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970 και έχει σπουδάσει φωτογραφία, graphic design και κινηματογραφικές σπουδές.
«Αιχμαλώτιζα την εικόνα, σα μνήμη που δεν θα σβήσει ποτέ. Η φωτογραφία μου είναι ξεκάθαρη, όπως είμαι εγώ, ενοχλητικά ντόμπρα, ακριβώς όπως είμαι εγώ, λεσβία όπως είμαι εγώ, την ξεψάχνιζα ηδονικά αυτήν την λεσβιακή ζωή, την ρουφούσα και δεν την χόρταινα, την ανακάλυπτα κάθε μέρα, την απολάμβανα περίτρανα, την εξέθετα στο άπλετο φως και την κατέγραφα! Η φωτογραφία μου δεν αφήνει ίχνος υπονοούμενου, δείχνει ευθαρσώς την δικιά μας πραγματικότητα. Κάποιες τραβηγμένες μετά από το κρεββάτι, άλλες σε μια επίσκεψη στο ξενοδοχείο που έμεναν οι καλεσμένες μας, άλλες σε μια ταράτσα που το άπληστο βλέμμα μου ξεσκέπαζε τον ερωτισμό της παρέας. Άβαφτες, αστόλιστες, τραβηγμένες την αυθόρμητη στιγμή που ξεχείλιζε η ξεγνοιασιά και η καύλα μας και όμως φαίνονται τόσο φτιασιδωμένες σε μια γρήγορη μάτια. Οι φωτογραφίες μου δίνουν ορατότητα στην λεσβιακή ζωή και τις τράβαγα σαν να τις προόριζα για να περάσουν στην αιωνιότητα! Εικόνες απαλλαγμένες από τους φόβους και την ντροπή, εικόνες που δείχνουν ότι ζούμε μια υπέροχη λεσβιακή ζωή κόντρα σε μια κοινωνία που μας θέλει αόρατες και μας σπρώχνει στο περιθώριο της, εμείς οι λεσβίες υπάρχουμε με πάθος».
Επιμέλεια έκθεσης
Poka-Yio, καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών , εικαστικός, επιμελητής και ιδρυτικός διευθυντής της Biennale της Αθήνας | Επιμέλεια Φωτογραφιων & Γραφιστκά: Αντώνης Μειμαρογλου | Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Ιουνίου, ώρα 20:00 | Διάρκεια: 20-28/06, κάθε μέρα πλην αργίας 24/06.
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 21:00 – Σάββατο 11:00 – 13:00
Διεύθυνση: Goethe Institute, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 66, Τ.Κ. 54642 | Είσοδος Ελεύθερη | Προσβάσιμη με αμαξίδιο
“Feeding The Queer Archive – Europride Edition” | Oratos
Σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Μενελάου | Παραγωγή από το The Queer Archive σε συνεργασία με το Euro Pride Θεσσαλονίκης
Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:
THANOS MEGKOS
ALEJANDRO HERNANDEZ BASCON
SUPER G
ZACH GREAR
MIKAEL GRAVELLE
JORDAN B SERVICE
ARNOLDAS KUBILIUS
CHIARA DONDI
ANTON SHEBETKO
FLORIAN HETZ
SANDRA LAZZARINI
DANIEL PARAMIO
MAIK GRÄF
ORI PAUL LEVI
CHRYSANTHOS CHRISTODOULOU
Το “Feeding The Queer Archive – Europride Edition” είναι μια ζωντανή έκθεση τέχνης, επιμελημένη από το The Queer Archive και τον Κωνσταντίνο Μενελάου σε συνεργασία με το Europride Θεσσαλονίκης. Αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό queer δημιουργικότητας από διάφορες γωνιές του κόσμου. Στο πλαίσιο του EuroPride στη Θεσσαλονίκη, αυτή η συλλογή παρουσιάζει τις πολύπλευρες εκφράσεις της queer ταυτότητας και αλληλεγγύης.
Μέσω μιας ποικιλίας μέσων, συμπεριλαμβανομένων της ζωγραφικής, της φωτογραφίας και της ψηφιακής τέχνης, η έκθεση ενισχύει τις φωνές των LGBTQI+ καλλιτεχνών, καθένας εκ των οποίων μεταφέρει τις μοναδικές αφηγήσεις τους για την ελευθερία, την αποδοχή και την κοινότητα. Από τις τολμηρές δηλώσεις που αμφισβητούν τις κοινωνικές νόρμες έως τις προσωπικές και διακριτικές σκέψεις πάνω σε προσωπικά ταξίδια, αυτά τα έργα φωτίζουν την ανθεκτικότητα και τη δημιουργικότητα μέσα στις queer κοινότητες παγκοσμίως.
Προάγοντας τον διάλογο και τη σύνδεση, το “Feeding The Queer Archive – Europride Edition” γιορτάζει την παγκόσμια επιδίωξη της συμπερίληψης και το ακατάβλητο πνεύμα της queer έκφρασης, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα και την βαθιά δύναμη της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Παρουσίαση του βιβλίου «Το έγκλημα να είσαι γκέι» | Oratos
Στις 24 του Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 20:00 το βράδυ στον Ορατό, θα λάβει χώρα η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τριανταφύλλου με τίτλο «Το έγκλημα να είσαι γκέι». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Europride 2024, και για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκπαιδευτικός Γιώργος Καραβοκύρης, ο φοιτητής – ιδρυτής του redflag.gr Γιάννης Χριστοδουλίδης, η μουσικός Βάσω- Ραφαέλα Βακουφτσή και η εκπρόσωπος τύπου του ThessPride Φιλομένη Λιάτσα. Μετά την συζήτηση θα ακολουθήσει DJ set. Το έργο αυτό , είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα το οποίο και εκδίδεται από τις εκδόσεις Όστρια, και αφορά ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων , όπως η αναπηρία , η σεξουαλικότητα και η μετανάστευση. Παρακάτω αναγράφεται και η υπόθεση :
Ο Ντίνος , ένας δραστήριος και πνευματώδης εικοσιενάχρονος, ταξιδεύει για δουλειά στην Ουγγαρία , χωρίς να καταφέρει να αποβάλλει από μέσα του το περιβάλλον που έζησε. Τα τραύματα του ξυπνάνε με αφορμή τον έρωτα του για τον Σεργκέι, και η αντίληψη του κρέμεται από μια κλωστή. Έχει φτάσει στα όρια της τρέλας και της κατάθλιψης. Ο Σεργκέι ένας γοητευτικός φοιτητής νομικής , με μεγάλη πέραση στις γυναίκες, ο οποίος μας κρατάει σε αγωνία, κάνει την μεγάλη ανατροπή και φέρνει ριζικές αλλαγές στις ζωές όλων. Στο έργο μεγάλο ρόλο παίζει και ένα πρόσωπο έκπληξη το οποίο δίνει μαθήματα ζωής και ενισχύει την ύπαρξη των άλλων δυο. Άραγε , ποσό επηρεάζει η κοινωνία αυτό που είμαστε ; Και τι ρόλο παίζει η οικογένεια;
“Σημάδια στο Χρόνο: Η Queer Ιστορία της Θεσσαλονίκης” | Ξεναγήσεις
Από την Παρασκευή 21 έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, η Θεσσαλονίκη ζει στο ρυθμό του πανευρωπαϊκού φεστιβάλ υπερηφάνειας EuroPride 2024 και η dot2dot, σε αποκλειστική συνεργασία με τη διοργάνωση, σας ξεναγεί στην queer ιστορία της πόλης!
Ποια είναι τα σημεία του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που άφησαν τα σημάδια τους μέσα στο χρόνο; Ποιες είναι οι ιστορίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητάς της; Τι σχέση έχει ένας άνδρας 2.300 χρόνων, ένα καφενείο στο λιμάνι, μια αυτοκτονία στα Δικαστήρια και τα Λουτρά Παράδεισος;
Σε μια ξεχωριστή περιπατητική ξενάγηση με την υπογραφή της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot, οι συναρπαστικές ιστορίες των ανθρώπων της πόλης συνδέονται με κτίρια-τοπόσημα, πλατείες, αγορές και γειτονιές πολυσύχναστες αλλά και του περιθωρίου, γειτονιές φωτεινές αλλά και σκοτεινές. Σε κάθε βήμα της διαδρομής, live performances, φωτογραφίες, ήχοι και αντικείμενα πρωταγωνιστών αποκαλύπτουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιδιαίτερη και πολύχρωμη ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η προκράτηση.
Πρόγραμμα ξεναγήσεων στα Ελληνικά: https://tinyurl.com/598c45dd | Πρόγραμμα ξεναγήσεων στα Αγγλικά: https://tinyurl.com/4z9rpacb
Περισσότερες πληροφορίες: www.dot2dot.gr | [email protected] | (+30) 2311242382 & 6946002553
Ευκαιρία να μάθεις περισσότερα για το πώς είναι να δουλεύεις σε ένα τόσο συμπεριληπτικό περιβάλλον όπως αυτό της Deloitte και του Deloitte Competence Center στη Θεσσαλονίκη εδώ.