Ο μήνας της Γαλλοφωνίας στη Θεσσαλονίκη με πάνω από 20 εκδηλώσεις

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Parallaxi
ο-μήνας-της-γαλλοφωνίας-στη-θεσσαλονί-981710
Parallaxi

Με στόχο την ανάδειξη της σημασίας αλλά και της δυναμικής της γαλλικής ως γλώσσας που  συνδέει τις πέντε ηπείρους, ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο γιορτάζουμε σε  όλο τον κόσμο τη Γαλλοφωνία. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη γιορτή  διοργανώνοντας περισσότερες από 20 εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και πολιτιστικού  περιεχομένου. 

Δύο συναυλίες θα διεξαχθούν στον χώρο του Ινστιτούτου. Η πρώτη είναι μια συνεργασία του  Ινστιτούτου με το Διεθνές Ινστιτούτο των Μουσικών του Κόσμου (ΙΙΜΜ) από τη Μασσαλία, το  Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Πολυρρυθμία. Η  συναυλία αυτή θα είναι το προϊόν ενός master class για τους μαθητές του ΙΙΜΜ με τίτλο  “Τραγούδι της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας» με τη μουσικό/ καθηγήτρια Μαρία Σίμογλου  και τη συμμετοχή του Ευγένιου Βούλγαρη, του Γιάννη Διονυσίου και του Ιάκωβου Μωυσιάδη. Η δεύτερη είναι μία συναυλία της γαλλόφωνης χορωδίας cHoralia με τη χορωδία του Γαλλικού  Σχολείου Θεσσαλονίκης στην οποία θα παρουσιάσουν τραγούδια από διάφορες γαλλόφωνες  περιοχές.  

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, θα προβληθεί η ταινία Woman σε συνεργασία με τον  σύλλογο Français du Monde-ADFE και ακολουθήσει συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή  του τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Άρη Στυλιανού. 

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά, η Ελληνίδα συνθέτρια Σοφία Αλεξάνδρου, ο Τσέχος  εικαστικός Βόιτεκ Γιανίσκα και ο Γάλλος σκηνοθέτης Ερίκ Σενά ενώνουν τις τέχνες τους σε μία  παράσταση για να τιμήσουν αυτή την εμβληματική μορφή της ελληνικής ποίησης. 

Επιπλέον το κοινό θα ταξιδέψει νοερά στη νότια Γαλλία μέσα από τις γεύσεις της Προβηγκίας  που θα ετοιμάσουν οι μαθητές του Lycée Aristide Briand της Οράνζ συνοδεία κρασιού.  

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους είτε με  τις σχολικές τους τάξεις είτε μεμονωμένα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα γαστρονομικά  εργαστήρια για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Οι μαθητές μαζί με τους  δασκάλους τους θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις της Προβηγκίας και να μάθουν

την αξία της σωστής διατροφής. Επίσης παιδιά μικρότερων ηλικιών θα ακούσουν παραμύθια  στα ελληνικά και στα γαλλικά, συνοδεία μουσικής. Παράλληλα θα διοργανωθεί κυνήγι  θησαυρού στο χώρο του Ινστιτούτο με θέμα τη διατροφή αλλά και ένα εργαστήριο όπου τα  παιδιά θα μπορέσουν μέσα από το παιχνίδι να ανακαλύψουν γαλλόφωνες χώρες και  διαφορετικές κουλτούρες. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν  σε εργαστήριο όπου μέσα από την προβολή ταινιών μικρού μήκους θα επιχειρήσουν να  οπτικοποιήσουν ένα γαλλικό ποίημα του 19ου αιώνα φτιάχνοντας ένα ποστ για το Instagram αλλά και να παρακολουθήσουν δύο ταινίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου  Κινηματογράφου. 

Τέλος, θα υπάρξουν επιμορφωτικά σεμινάρια για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας τόσο δια  ζώσης όσο και διαδικτυακά ενισχύοντας το οπλοστάσιο των διδασκόντων με νέες μεθόδους  και δραστηριότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην τάξη τους ώστε να κάνουν το  μάθημα τους πιο διασκεδαστικό αλλά και πιο αποδοτικό.  

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ 

Λίγα λόγια για τη Γαλλοφωνία  

Η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και  των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές  αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 88  κρατών και κυβερνήσεων και κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν  στον Καταστατικό της Χάρτη. 

Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο αφού ομιλείται και στις  πέντε ηπείρους και είναι μητρική γλώσσα περίπου 88 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τέλος, ο  αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι «είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη  γαλλική γλώσσα» ανέρχεται σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια. 

Ο αριθμός των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα ή σπουδάζουν  στη γαλλική γλώσσα στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 82,5 εκατομμύρια ενώ ο αντίστοιχος  αριθμός των διδασκόντων εκτιμάται σε 900.000. 

Η Ελλάδα υπήρξε, από το 2004, συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας  και αναβαθμίσθηκε σε πλήρες μέλος τον Νοέμβριο του 2006. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα