Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας
Από την παρουσίαση βιβλίου «100 σταγόνες δρόμος...», έως τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων και μια σημαντική συζήτηση για την ορθή χρήση του Ίντερνετ από όλες τις ηλικίες
Αυτή την εβδομάδα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που “τρέχουν”.
Η Parallaxi, σου ετοίμασε μια κατατοπιστική λίστα με όλα όσα δεν θες να χάσεις αυτή την εβδομάδα στους πολιτιστικούς χώρους της πόλης.
Βραδιά αφιερωμένη στον Σαρλ Αζναβούρ | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Σαρλ Αζναβούρ, ενός εκ των σημαντικότερων τραγουδιστών της Γαλλίας τον 20ο αιώνα.
Με αφορμή την επέτειο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και την υποστήριξη του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου, Nouvelle Amicale οργανώνουν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault μία μουσική βραδιά αφιερωμένη στον αξέχαστο ερμηνευτή, στο πλαίσιο του μήνα της Γαλλοφωνίας, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
Η τραγουδίστρια, Μαρίνα Δονικιάν συνοδευόμενη στο πιάνο από τη μητέρα της, Νούνε Δονικιάν θα ερμηνεύσει τα θρυλικά τραγούδια του Αζναβούρ όπως το La Bohème, Hier encore κ.α.
Στην αρχή της βραδιάς θα προβληθεί ένα βίντεο του Ιδρύματος Αζναβούρ που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του.
Δευτέρα 09/12 στις 19:00 | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση βιβλίου «100 σταγόνες δρόμος…» | Κτήμα Γεροβασιλείου
Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χατζηνικολάου «100 σταγόνες δρόμος».
Μέσα σε 6 συλλεκτικές φιάλες ο συγγραφέας εμφιάλωσε τις μεθυστικότερες σταγόνες της επιστημονικής του εμπειρίας, καταγράφοντας μνήμες, περιστατικά και αληθινά γεγονότα για τους απανταχού φίλους της βρώσης και της πόσης.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Βασίλης Χατζηνικολάου.
Δευτέρα 9/12, στις 19:00 | Κτήμα Γεροβασιλείου
ΒορΟινά των Χριστουγέννων | Electra Palace
«The Hellenic Mosaic» : Το Μωσαϊκό της Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Παράδοση, Τεχνολογία και Δημιουργία | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Μια εκδήλωση που υπόσχεται να ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους σε ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ιστοριών, τεχνολογίας και τέχνης, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Καλαμαριάς στο πλαίσιο του έργου «The Hellenic Mosaic»
Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής» (Χηλής 12), θα παρουσιαστεί η πορεία του έργου, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον κάθε Έλληνα και την καθεμιά Ελληνίδα, αλλά και τις ελληνικές Κοινότητες να «συγγράψουν» μέσω μίας πλατφόρμας, την ελληνική ιστορία από το 1821 έως σήμερα, να μοιραστούν μέσω μίας ψηφιακής φωτοθήκης ντοκουμέντων (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, μαρτυρίες της ζωής τους, των προγόνων τους και της κοινότητάς τους) γνωστά και άγνωστα κομμάτια ιστορίας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμούς διακεκριμένων ομιλητών, ενημερωτικές παρουσιάσεις και δημιουργικές δράσεις και θα κορυφωθεί με ζωντανές μουσικές εκτελέσεις, εμπνευσμένες από τα 200 χρόνια ελληνικής ιστορίας.
Τρίτη 10/12, στις 19:00 | Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής»
Χαρτογραφόντας μια πόλη που αλλάζει | MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ)
Ένα νέο εγχείρημα για τη Θεσσαλονίκη με μοναδικά χαρακτηριστικά ξεκινά τη λειτουργία του και εγκαινιάζεται με την εκδήλωση «Χαρτογραφώντας μια πόλη που αλλάζει», την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στις 18:30, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ» του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ∆ΕΘ-Helexpo).
Το έργο: Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι μια ανοιχτή διαδικτυακή «εγκυκλοπαίδεια» με θέματα που αφορούν τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια δυναμική ψηφιακή πλατφόρμα με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες και διαγράμματα για όλη την πόλη, από τις γειτονιές μέχρι το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα και τη γύρω περιοχή. Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης θα συμβάλει στην παραγωγή νέας γνώσης για την πόλη μέσα από τη συστηματική οργάνωση και παρουσίαση τεκμηριωμένου υλικού, ενώ θα μοιράζεται αυτή τη γνώση τόσο με το εξειδικευμένο όσο και με το ευρύτερο κοινό με τρόπο προσιτό και συμπεριληπτικό. Στα χρόνια που έρχονται φιλοδοξεί να καταστεί μια αξιόπιστη πηγή έγκυρων πληροφοριών, μια πολύτιμη βάση για την πληροφόρηση των πολιτών και μια συμβολή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών για την πόλη.
Η εκδήλωση: Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την επίσημη παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης και μια ενδεικτική πλοήγηση στην πλατφόρμα του από τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που επιμελείται το έργο, Λουκά Τριάντη. Ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Σταύρος Σπυρέλλης θα αναφερθεί στη διεθνή δικτύωση αντίστοιχων Ατλάντων, Atlas Global Network. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ένα πολυσυλλεκτικό πάνελ: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης θα μιλήσει για την πιθανή αξιοποίηση των δεδομένων του Άτλαντα στη χάραξη πολιτικής, ο ομότιμος καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Θωμάς Μαλούτας θα αναφερθεί στην εμπειρία από το αντίστοιχο εγχείρημα της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, η δημοσιογράφος Μυρτώ Τούλα θα παρουσιάσει την οπτική μιας νέας γενιάς που επιθυμεί αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα να ζήσει και να δημιουργήσει στην πόλη, ενώ η εκπρόσωπος της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και υπεύθυνη επανένταξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης Αναστασία Χαμαλίδου θα προσπαθήσει να φανταστεί τις χρήσεις του Άτλαντα από την κοινωνία των πολιτών. Συντονίζουν τα άλλα δύο μέλη της ομάδας επιστημονικής επιμέλειας, η διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χάρις Χριστοδούλου και η καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ Εύη Αθανασίου. Μετά τη συζήτηση, θα υπάρχει δυνατότητα για δικτύωση, γνωριμία και συζήτηση με το ανθρώπινο δυναμικό του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης, τα μέλη της συντακτικής επιτροπής και συγγραφείς του.
Οι φορείς: Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Επιστημονικός εταίρος είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Η υλοποίηση του έργου έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης.
Τρίτη 10/12, στις 18:30 | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ∆ΕΘ-Helexpo, πλησίον νότιας εισόδου), Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ»
Ανοιχτή εκδήλωση «Η ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης: Μια συζήτηση-ανταπόκριση από το παρελθόν στο παρόν» | Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
Με αφορμή την ανακοίνωση της προέκτασης του μετρό προς τα δυτικά, το Κέντρο Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης διοργανώνει την εκδήλωση «Η ιστορία της Δυτικής Θεσσαλονίκης: Μια συζήτηση-ανταπόκριση από το παρελθόν στο παρόν», με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εστιάζοντας το βλέμμα σε ένα μέλλον με ευκολότερη πρόσβαση στην περιοχή.
Πολύ συχνά τεχνικά έργα δεν εξυπηρετούν μονάχα τους πολίτες στις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά γίνονται η αφορμή να αποκαλυφθούν χαμένα ιστορικά ίχνη, όπως διαπιστώσαμε πρόσφατα στην πόλη μας κατά την έναρξη λειτουργίας του μετρό. Παράλληλα, διευκολύνουν ομάδες με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως επισκέπτες και προσκυνητές από άλλες περιοχές ή ακόμα και χώρες, λάτρεις της τοπικής ιστορίας, ερευνητές και ερευνήτριες, ξεναγούς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου.
Για την τοπική ιστορία των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και τις προοπτικές αξιοποίησής της, συζητούν ο πολιτικός μηχανικός και συνδιαχειριστής της ομάδας “Παλιές Φωτογραφίες Θεσσαλονίκης”, Αλέξης Αθάνατος, ο Καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης, και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς & Αν. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Γεωργία Στρατούλη. Συντονίζει η Κυριακή Μεταξά, αρχιτέκτονας και μέλος του Κέντρου Ιστορίας Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
Τετάρτη 11/12, στις 19:00 | Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής»
Μνήμη Άννας Θεφυλάκτου | Μέγαρο Μπίλλη
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της Άννας Θεοφυλάκτου, τιμώντας την προσωπικότητα και το έργο της.
Η Άννα Θεοφυλάκτου, γεννημένη το 1924 στη Θεσσαλονίκη, ανέπτυξε αξιόλογη επιστημονική, πολιτική, κοινωνική και εθνική δράση στον πολυκύμαντο βίο της, μέχρι τον θάνατό της το 2023. Οι δεσμοί της με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Κ.Ι.Θ. είναι στενοί. Μέρος του φωτογραφικού της αρχείου είχε παραχωρηθεί από την ίδια στο Κ.Ι.Θ. και το 2016 είχε διοργανωθεί από το Κ.Ι.Θ. έκθεση βασισμένη στο φωτογραφικό της υλικό, με τίτλο: «Πορτραίτα Αστών Τραπεζούντας».
Για την Άννα Θεοφυλάκτου θα μιλήσουν και θα σκιαγραφήσουν όψεις της προσφοράς της ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ. και η Δρ Μαρία Τατάγια, Νομικός.
Τετάρτη 11/12, στις 18:30 | Μέγαρο Μπίλλη (Πλατεία Ιπποδρομίου)
MATE Festival- Δωρεάν Workshops| Πολλαπλοί χώροι
Το MATE, την περσινή άνοιξη, υπήρξε για τη Θεσσαλονίκη ένα αληθινό βαπτιστήριο συν-ύπαρξης, συνεργασίας και σύμπραξης σπουδαίων καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών που τους ενώνει η τέχνη.
Σε συνέχεια του ΜΑΤΕ festival που παρακολουθήσαμε τον Μάιο στον Μύλο (μια συνεργασία με δήμο Coimbra και JACC festival από Πορτογαλία και Mare festival του Santiago Di Compostela από Ισπανία) , παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος του, που αποτελείται από workshops, ομιλίες, παρουσιάσεις, σε σχέση με την Μουσική, Τέχνες , Τεχνολογία, Εκπαίδευση. γιατί ΜΑΤΕ σημαίνει Music-Art – Technology – Education!
Για τον λόγο αυτόν μέχρι μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι εξής δράσεις:
— Εργαστήρια (workshops) που θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε δωρεάν δηλώνοντας απλά συμμετοχή με την πρώτη ενότητα που θα είναι μια εμπειρία από αρχή της μουσικής μέχρι σήμερα.
—Στο μουσείο αρχαίων οργάνων Σείκιλο (Φιλίππου 5) (12/12) ο Θοδωρής Κουμαρτζής σε μια βιωματική συνάντηση θα παρουσιάσει την Λύρα του Απόλλωνα και τεχνικά και μουσικά, ενώ θα σας μαγέψει με τις δυνατότητες μιας αρχαίας λύρας
—Στα μεσαιωνικά λουτρά (15/12) και πολυχώρο Αίγλη (Αγ. Νικολάου 3), ο Νίκος Τζαννής Ginnerup . θα παρουσιάσει την εξέλιξη των μουσικών οργάνων από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα, μεταφέροντας πληροφορίες και ιστορίες μοναδικές που δεν φαντάζεστε, μαζί του θα συνοδεύσουν μουσικά ο Αντώνης Ginnerup.
Παράλληλα και σε συνδυασμό ο Τάσος Καραπαναγιωτίδης θα κάνει μια ιστορική και μουσική περιήγηση στον χώρο της Αίγλης Γενι Χαμαμ , απο το παρελθόν μέχρι το μέλλον, με την συνοδεία των Αναπάντεχα.
—Στον Omilos (18/12) της νέας παραλίας, δυο σπουδαίοι μουσικοί της ελληνικής σκηνής, ο Νίκος Ντουνούσης και ο Κώστας Μαγγίνας θα μιλήσουν ειδικά την ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας ροκάροντας παράλληλα με την μοναδική δεξιοτεχνία τους αποκαλύπτοντας και κάποια “μυστικά” της τέχνης τους.
Παράλληλα και σε συνδυασμό, ο συγγραφέας και ιστορικός της ροκ σκηνής, Ντίνος Δηματάτης με καλεσμένους έκπληξη, θα μιλήσει για: «Its only Salonica rock n roll …!!!!»
— Ο Δημήτρης Αδάμ (11/12) στον πολυχώρο του ARCADE (Βηλαρά 2) θα παρουσιάσει τα μαγικά “κουμπιά” της ηλεκτρονικής μουσικής και το μέλλον της με τα έξυπνα και τελευταία εργαλεία του προγράμματος ableton.
—O Than Aces, (17/12) κατά κόσμο Θανάσης Νικολαΐδης (ιστορική μορφή της ροκ Θεσσαλονίκης) θα φιλοσοφήσει στον Κήπο του Επίκουρου στον πολυχώρο Ενώ (Ερμού 11), για μια αναζήτηση της συμμετρίας στην μουσική και στην ζωή χρησιμοποιώντας τις ιδιοκατασκευές μουσικών οργάνων του.
—Ο κινηματογραφικός παραγωγός Δημήτρης Κάμπας (11/12), με την συμβολή της σχολής θεάτρου Ανδρέας Βουτσινάς (Λέοντος Σοφού 18) θα σας μυήσει στις απαιτήσεις των εταιρειών παραγωγής για συμμετοχές συντελεστών και σαν επιδόρπιο στις δυνατότητες της δημιουργίας μιας ταινίας η ντοκιμαντέρ, μόλις σε 48 ώρες, για γνώστες της 7ης τέχνης και αρχάριους.
—Παραμένοντας στην εικόνα, ο φωτογράφος Γιάννης Ψαθάς σπουδαγμένος στην Μαδρίτη αλλά ειδικός στην καλλιτεχνική φωτογράφηση και σταθερός συνεργάτης της WOMEX θα ανοίξει τα χαρτιά του για ειδικούς και ερασιτέχνες.
— Φυσικά δεν θα λείψει ο χορός με τον Αλέκο Παπαδόπουλο (7/12) από την σχολή Tangoroom με σύνθημα «τολμήστε τα πρώτα βήματα»
Απο την νέα γενιά της Θεσσαλονίκης, μια ομάδα Dj’s τεχνολόγων ήχου και εικόνας μας καλεί στο ολονύκτιο SHOWCASE PARTY για να τους γνωρίσουμε στο club του Mylos (12/12 ώρα 23.00).
Στην δεύτερη ενότητα θα έχουμε στον πολυχώρο ΕΝΩ τις ομιλίες με τον Μπουκουβάλα Χρήστο για το ελιξίριο της μακροζωίας που είναι η μουσική ο χορός και οι τέχνες. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα περιγράψει με τον γνωστό μουσικό και πλούσιο σε συναισθήματα τρόπο του τα πάντα γύρω από τον Ερωτόκριτο – το φως και το σκοτάδι στις τέχνες! Και τέλος ο Αλέξης Γεωργούλης θα μεταφέρει μια χρήσιμη εμπειρία σαν πρώην Ευρωβουλευτής με ατζέντα τα πολιτιστικά, για τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και τι χρειάζεται από τους πολίτες της.
Στην τρίτη ενότητα των δράσεων θα ανοίξει ένας διάλογος με ανθρώπους- μέντορες που έχουν μια ιδιαίτερη δράση τα μεγάλα φεστιβάλ, όπως το REWORKS, IN EDIT & PIC NIK , STREET MODE, KAPANI PROJECT, και ΓΑΙΑ-ΜΑΤΕ, (και αλλά που θα ανακοινωθούν) προσκαλώντας και τις αρχές της πόλης, σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε τα προβλήματα με την έλλειψη υποδομών στην Θεσσαλονίκη, την πενιχρή έως ανύπαρκτη οικονομική στήριξη, την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων από την αστυνομία ακόμη και στα φεστιβάλ – σε πλήρη αντίθεση από τα παγκόσμια και Ευρωπαϊκά δεδομένα των αρχών που αγκαλιάζουν και βοηθάνε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που εξελίσσουν και συμβάλλουν στην πολιτιστική εικόνα της πόλης!
—Στην συνέχεια νέοι καλλιτέχνες καλούνται να μεταφέρουν και να προωθήσουν το έργο τους, στους διοργανωτές των φεστιβάλ και υπεύθυνους προγραμμάτων των συναυλιακών χώρων.
Δηλώνετε συμμετοχές δωρεάν στο [email protected] σε όσα και όποια event θέλετε !
Υ.Γ. Μείνετε ενημερωμένοι
από τα social media στο https://www.facebook.com/mate.gaia.fest.thess/
http://www.instagram.com/mate.gaia.fest.thess
Παρουσίαση βιβλίου: «Το ζαρκάδι του Ολύμπου» | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης & οι Εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Πολυξένης Βελένη «Το Ζαρκάδι του Ολύμπου» την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 18.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Για το βιβλίο μιλούν: • Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια ΑΠΘ • Αλέξανδρος Μυροφορίδης, Διδάκτωρ Δημιουργικής Γραφής και η συγγραφέας
Συντονίζει η Νέλλη Μελίδου-Κεφαλά, Πρόεδρος ΛΕΘ
Τετάρτη 11/12, στις 18:00 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Παρουσίαση με θέμα: «Το ίντερνετ στην καθημερινή μας ζωή και πώς να το αγκαλιάσετε και να το απολαύσετε, ανεξαρτήτως ηλικίας» | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην παρουσίαση-ομιλία με θέμα «Το Internet στην καθημερινή ζωή μας, και πώς να το αγκαλιάσετε και να το απολαύσετε ανεξαρτήτως ηλικίας» με όχι μία, αλλά τρείς εισηγήτριες: τις κ. κ. Αναστασία Φράσσαρη, Ιωάννα Σεραφειμίδου και Σόφη Χατζηγιάννη, που θα γίνει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθν. Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου,2ος όρ.), την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ.
Στην τριπλή αυτή παρουσίαση τρείς σύγχρονες γυναίκες της πόλης μας, ηλικίας από 30+, μέχρι 80+ ετών, μας ενημερώνουν για το πώς έχουν αγκαλιάσει όλη την καλή πλευρά του Ίντερνετ και πώς το χρησιμοποιούν αλλά και πώς το απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση. Το σκεπτικό, αλλά και η καθημερινή πρακτική τους, είναι ότι το Ίντερνετ είναι ένα υπέροχο εργαλείο, για κάθε είδους δραστηριότητα, από την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την ενημέρωση, μέχρι το εμπόριο και την επικοινωνία.
Θα σας δείξουν τι κάνουν κάθε μέρα με αυτό, και θα σας βοηθήσουν να μάθετε και εσείς το πώς, ανεξάρτητα με το πόσα γνωρίζετε μέχρι στιγμής για αυτό – ή και όχι – να επωφεληθείτε από τις ατελείωτες δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει. Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά ότι έχετε, είτε ένα απλό τάμπλετ, είτε ένας απλός υπολογιστής, είτε απλά και μόνο το κινητό σας..!
Το Ίντερνετ είναι και ένας μαγικός κόσμος ή ένα μαγικό μέρος γεμάτο με δυνατότητες για πρόοδο, ανάπτυξη και ψυχαγωγία, που θα σας προτρέψουν να το αγκαλιάσετε και να το απολαύσετε και εσείς, ανεξαρτήτως αρχικών γνώσεων και ανεξαρτήτως ηλικίας.
Πέμπτη 12/12, στις 19:00 | Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη
Διημερίδα ««Το Έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη κατά την τριετία 2022-2024» | Αμφιθέατρο Μουσείου Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης
«Το Έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη κατά την τριετία 2022-2024» που διοργανώνει με τη συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης.
Θα παρουσιαστούν 36 ανακοινώσεις από το επιστημονικό προσωπικό των Υπηρεσιών του Υπουργείο Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρειά της, οι οποίες θα αναδείξουν το έργο που υλοποιήθηκε κατά την τριετία 2022-2024 στους τομείς αποκατάστασης και συντήρησης αρχαίων, βυζαντινών και νεώτερων μνημείων, σωστικών ανασκαφών, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο δημοσίων έργων, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και της ίδρυσης νέων μουσειακών χώρων για την έκθεση των ευρημάτων του.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος και ο Δήμαρχος κος Στ. Αγγελούδης.
Παρασκευή 13/12 και Σάββατο 14/12 | Αμφιθέατρο Μουσείου Αρχαίας Αγοράς
Λογοτεχνική Σκηνή Θεσσαλονίκης 2024 | Θέατρο Άνετον
Στη Λογοτεχνική Σκηνή, στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρίας να αναγνώσουν ποίηση και πεζογραφία, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν μουσικές δράσεις και διάφορα καλλιτεχνικά performances.
Παρασκευή 13/12 και Σάββατο 14/12, στις 19:30 | Δημοτικό Θέατρο «Άνετον»