Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη

Παλιές, νέες εκθέσεις και δράσεις σε περιμένουν αυτή την εβδομάδα στην πόλη

Parallaxi
οι-εκδηλώσεις-και-οι-εκθέσεις-της-εβδο-1235699
Parallaxi

Δράσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και νέες εκθέσεις περιμένουν αυτή την εβδομάδα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού στην πόλη.

Εσύ θα λείπεις;

Έκθεση «Μεταμορφώσεις-Σύννεφα-Βροχή» | CAN Christina Androulidaki Gallery

Το έργο του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) ζωντανεύει ξανά μέσα από την έκθεση “Μεταμορφώσεις – Σύννεφα – Βροχή“, που φιλοξενείται στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki έως τις 25 Ιανουαρίου 2025.

Η έκθεση παρουσιάζει 15 σχέδια που δημιουργήθηκαν το 1961 στο Παρίσι και φωτίζει μια από τις πιο ποιητικές και ώριμες φάσεις της καριέρας του καλλιτέχνη.

Τρίτη έως Παρασκευή, από τις 11:00-15:00, 17:00-20:00 και Σάββατο, από τις 11:00-16:00 | CAN Christina Androulidaki Gallery | Διάρκεια έκθεσης: έως 25 Ιανουαρίου 2025

Έκθεση «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση Ναυτικών χαρτών, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου».

Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια.

Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870). Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου.

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 09:00 έως τις 14:00, Τετάρτη, από τις 09:00 έως τις 20:00 και Σάββατο, από τις 10:00 έως τις 14:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Αίθουσα Α. Χαΐτογλου | Διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2024 – 31 Μαρτίου 2025

«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Μπίλλη (Πλατεία Ιπποδρομίου) | Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 και κάθε Πέμπτη, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00, με δωρεάν είσοδο για το κοινό | Διάρκεια: έως 28 Φεβρουαρίου 2025

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστέρια -Ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη εικαστική πρακτική». » | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

H διαπίστωση ότι ο γήινος κόσμος αποτελείται από τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το άγνωστο και αχανές διάστημα που τον περιβάλλει, βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης με τίτλο «Είμαστε Όλοι Φτιαγμένοι από Αστέρια: Ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη εικαστική πρακτική» που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025.

Στην έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με νέες παραγωγές και εικαστικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και φοιτητές Σχολών και Τμημάτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με ολοκληρωμένα έργα και έργα σε εξέλιξη, επίσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών με φεστιβάλ, πολιτιστικούς οργανισμούς, εργαστήρια και καλλιτεχνικές πλατφόρμες –Video Art Miden, Ars Electronica, TILT platform– που προωθούν την ψηφιακή τέχνη και τα νέα μέσα.

Βίντεο προβολές με εργαλεία ΑΙ και στοιχεία 3D mapping projection, animation, ΑΙ και VR περιβάλλοντα, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις, QR codes και ηχητικά έργα κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο του MOMus στο Λιμάνι της πόλης. Κύρια πηγή έμπνευσής τους είναι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην επιστήμη σχετικά με τη σύσταση της ύλης και τη φύση του σύμπαντος, οι τεχνολογίες εκείνες που συνδέονται με τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων κόσμων, αλλά και η προοπτική της μελλοντικής μετοίκησης του ανθρώπου στο διάστημα. Ταυτόχρονα τα έργα της έκθεσης διερευνούν σύνθετα ερωτήματα που αφορούν κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ‒διαχρονικά στον ανθρώπινο πολιτισμό‒ και προβάλλουν τον ρόλο των νέων μέσων στη σύγχρονη τέχνη.

Η έκθεση οργανώνεται στον χώρο του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών μέσα από μια δυναμική αφήγηση την οποία αναπτύσσουν αυτόνομα και έργα σε ενότητες που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία, δημιουργώντας την υποδομή για άμεση επαφή του κοινού με κρίσιμα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης με την εφαρμογή διαδραστικών τεχνολογιών και την σύνθεση καθηλωτικών εναλλακτικών εμπειριών, θέτουν ως στόχο να επικοινωνήσουν την ανάγκη για κοινωνική κριτική και συνείδηση, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αρχέγονη επιθυμία για εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων κόσμων πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος ‒ κόσμων οι οποίοι μπορεί εξίσου να αποτελέσουν ευκαιρίες αναγέννησης και επανεφεύρεσης του ανθρώπινου πολιτισμού όπως και περιπτώσεις αναπαραγωγής και διαιώνισης των παραδοξοτήτων της γήινης κοινωνίας.

Επιμέλεια: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια MOMus

Στην έκθεση συμμετέχουν: Κατερίνα Αθανασοπούλου, Κατερίνα Βέλλιου & Ευγενία Φαλιαρίδου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μυρτώ Βουνάτσου & Στέλιος Ντεξής, Martin Carlé & Βασίλης Αγιομυργιανάκης, Κυριακή Γονή, Maxime Coton, Νεφέλη Δημητριάδη, Δiμiiτρiii, Christine Drake-Thomas, Γιώργος Δρόσος, Έλενα Εφέογλου, Απόστολος Ζερδεβάς, For Cancel (Τάκης Ζερδεβάς, Ζωή Πυρίνη, Μάκης Φάρος), Gloria Gammer, Bassam Issa, Ayoung Kim, Γιάννης Κρανιδιώτης, Νίκος Κωστόπουλος, Almagul Menlibayeva, Rebecca Merlic, Βίκυ Μπέτσου, Φανή Μπουντούρογλου, Νουράκο, Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου, Ruini Shi, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ηλέκτρα Σταμπούλου, Κωστής Σταφυλάκης, Jullian Young, Valentina Ferrandes, Yujie Xu, Βασίλης Ψαρράς, Poyen Wang, Sven Windzus. Στην έκθεση συμμετέχουν φοιτητές-φοιτήτριες από το Εργαστήριο Πολυμέσων-ΑΣΚΤ, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-ΑΠΘ & το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών-ΠΑΔΑ: Νίκος Αθανασάκης, Ελευθερία Αμολοχίτη, Μαριάννα Αντιόχου, Μάρθα Βάκουλη, Νίκος Βενετόπουλος, Ελένη Γούναρη, Διώνη Διώχνου, Γιάννης Καλερίδης, Κωνσταντίνος Κολάτσος, Μαρία Κομπατσιάρη, Κατερίνα Κορρέ, Μάριος Κοφφινάς, Αίγλη Κυριάκου, Κυριακή Λυκουρέση, Δημήτρης Μανταδάκης, Πελαγία Μαντονανάκη, Αιμιλία Μασούρα, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Πελτέκης, Παναγιώτης Πορίχης, Νίκος Πυρομάλης, Άρτεμις Σαρτζετάκη, Βασιλική Μαρία Σιδηροπούλου, Γιάννης Σταματίου, Βάια Στολικίδου, Αλέξης Τέτσης, Σίμος Τοκαλάκης, Γιώργος Τσιάκος.

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών | Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης | email: [email protected] | Τ : +30 2310 593270, 546683 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη:12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

Έκθεση «Τα άνθη του καπνού» | Ισλαχανέ

Η έκθεση χαρακτικών που αναφέρεται στα καπνά συνοδεύεται από μία έκδοση ποιημάτων και μελετών σχετικά με το θέμα, όπως και με ένα βίντεο που συνδημιούργησε η εικαστικός με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη.

Τα χαρακτικά, οι φωτογραφίες, τα εικαστικά έργα και οι εγκαταστάσεις της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου έχουν την ρίζα τους στα βιώματά της από την σπορά, την συγκομιδή και την επεξεργασία των καπνών στην γενέτειρά της. Η δημιουργία των εικαστικών και η συγγραφή των ποιημάτων, από διάφορους ποιητές, ήταν μια παράλληλη δημιουργία. Το βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη, το 2024, περιλαμβάνει 41 ποιήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημιουργού των εικαστικών της έκθεσης, και μελέτες σχετικές με αυτή την έκθεση.

Παράλληλα η Μαρίνα Προβατίδου με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη δημιούργησαν μια βίντεο αρτ ταινία που δίνει μια άλλη διάσταση στην εικαστική και συγγραφική σύλληψη, χρησιμοποιώντας το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας για να εμπλακεί βιωματικά ο θεατής τόσο με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού όσο και με τις εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Η ταινία θα προβάλλεται, σε λούπα, στον εκθεσιακό χώρο, ενταγμένη στις υπόλοιπες δημιουργίες.

Πληροφορίες

Χώρος έκθεσης: Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Ελένης Ζωγράφου 3 και Ολυμπιάδος, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Προβατίδου | Οργάνωση παραγωγής: Μέριμνα Ποντίων Κυριών, Small Odysseys Production, | Επιμέλεια Κειμένων: Έλσα Μυρίδου | Υποστήριξη: Έλσα Μυρίδου, Χάρης Διακάτος, Εύα Παπαδοπούλου, Σοφία Ντενίση, Κατερίνα Κοσκινά | Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πάλλης, Ιωάννης Μονογυιός, Καρολίν Κέντερς | Έρευνα: Καπνικός Σταθμός Κατερίνης, Ναξιάδης Ζαφείριος – Καπνά Εις Φύλλα Α.Ε. | Βίντεο αρτ: Γιάννης Φραγκούλης, Μαρίνα Προβατίδου | Υποστήριξη παραγωγής: Ελπίδα Κακουλίδου, Κοινότητα Σφενδάμη Πιερίας, Καφενείο Βενιζέλος

Συμμετέχοντες ποιητές και ποιήτριες: Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, Γιώργος Αλισάνογλου, Ελένη Αράπη, Πόπη Αρωνιάδα, Μαριανίνα Βεντούρη, Ιωάννα Γιαρένη, Κλεονίκη Δρούγκα, Νάνση Εξάρχου, Ιωάννα Ευθυμιάδου, Σταύρος Ζαφειρίου, Ξανθίπη Ζαχοπούλου, Ελευθερία Θάνογλου, Σοφία Ιακωβίδου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Μαρία Καντ (Καντωνίδου), Βικτωρία Καπλάνη, Μαρία Καρδάτου, Βασίλης Καρκατσέλης, Δώρα Κασκάλη, Μαρία Κομπατσιάρη, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κουγιουμτζή, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Εύη Λαμπροπούλου, Μαρία Λάτσαρη, Κατερίνα Λιάτζουρα, Αλεξάνδρα Μπακονίκα, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Λιλή Ντίνα, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, Σοφία Περδίκη, Βιβή Περυσινάκη, Άννα Πετροπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Γιώργος Σαράτσης, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Γιάννης Δ. Στεφανάκις, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, Γεωργία Τρούλη, Κώστας Φρουζάκης

Ημερομηνίες έκθεσης: 18/12/2024-31/1/2025 | Στοιχεία επικοινωνίας: 6974123481 (Γιάννης Φραγκούλης).

Έκθεση TEHOM | Παράρτημα ΜΙΕΤ

Στρατόπεδο εξόντωσης Μπίρκεναου. ©Renée Revah

Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τούς περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.

Η Ρενέ Ρεβάχ τον σκέφτεται τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.

Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπίρκεναου και Άουσβιτς. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί.

Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Η Ρενέ Ρεβάχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική τέχνη στη Δραματική Σχολή του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας (1997–1999), ενώ παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια τραγουδιού, χορού, φωτισμού θεάτρου και μαθήματα ελεύθερου σχεδίου και ζωγραφικής. Έχει εργαστεί επαγγελματικά σε θεατρικές παραστάσεις από το 1999 έως το 2001. Από το 2001 μέχρι σήμερα ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία και τη γραφιστική. Το 2009 παρακολούθησε το «Σεμινάριο φωτογράφισης και κριτικής» και το μονοετές σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία» του Πλάτωνα Ριβέλλη, ενώ παράλληλα φοίτησε στη σχολή φωτογραφίας «Focus». Το 2011 παρακολούθησε το Masterclass του φωτογράφου Simon Norfolk. Το 2016 ξεκίνησε την υποβρύχια φωτογραφία με ελεύθερη κατάδυση. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 στις 19:00, θα παρουσιαστεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) η ομώνυμη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν και συνοδεύει την έκθεση.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης | Εγκαίνια: 22 Ιανουαρίου 2025, 19:00

Διεύθυνση: Βίλα Καπαντζή – Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108 | Διάρκεια: 22 Ιανουρίου έως 16 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00 | Πληροφορίες: 2310 295 170 & 177 [email protected]

Δράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δευτέρα 20/1 στις 18:00, ομιλία της ψυχοθεραπεύτριας – συγγραφέα Νέλης Βυζαντιάδου | Πέμπτη 23/1 στις 19:00, ομιλία του βιοχημικού Αντώνη Καράγιωργα με θέμα «Μιτοχόνδριο: ένα πρωτεοβακτήριο που μας έκανε ανθρώπους» | Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, εκδήλωση λήξης της 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας με τον τίτλο «Μαθητικοί αντίλαλοι» Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Και αυτή τη χρονιά η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την ψυχοθεραπεύτρια – συγγραφέα Νέλη Βυζαντιάδου και υποδέχεται τον κόσμο που αγκάλιασε από την πρώτη κιόλας στιγμή αυτές τις ομιλίες που στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με βασικές έννοιες της Ψυχοθεραπείας και της Ψυχολογίας, αλλά και στην ανάλυση θεμάτων ανθρωπίνων σχέσεων.

«5 άνθρωποι και 5 ιστορίες» θα μας απασχολήσουν από τον Ιανουάριο μέχρι και το Μάιο του 2025. Ξεκινάμε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 με την ομιλία με τίτλο «Ένας θυμωμένος άνθρωπος». Τι είναι με απλά λόγια ο θυμός; Γιατί θυμώνουμε; Πότε θυμώνουμε; Πόσο εύκολα θυμώνουμε; Σε τι μας εξυπηρετεί ο θυμός; Πότε ο θυμός προξενεί προβλήματα στη ζωή μας; Άλλο ο θυμός, άλλο η οργή; Αυτά και πολλά άλλα θα αναπτυχθούν από την ομιλήτρια και θα συζητηθούν με το κοινό στο τέλος της ομιλίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα «Μιτοχόνδριο: ένα πρωτεοβακτήριο που μας έκανε ανθρώπους», με εισηγητή τον βιοχημικό Αντώνη Καράγιωργα, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος), την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, στις 7μ.μ.

Θα μιλήσουμε για το μιτοχόνδριο, αυτό το μικρό υποκυτταρικό οργανίδιο, το οποίο κληρονομούμε μόνο από τις μανάδες μας. Το γνωρίσαμε σαν τον φούρνο των κυττάρων, όπου η τροφή και το οξυγόνο μετατρέπονται σε ενεργειακό νόμισμα των σωμάτων μας.

Πρόσφατα η επιστήμη έχει αποκαλύψει σωρεία και άλλων βασικών διεργασιών που οφείλονται στο μιτοχόνδριο. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι στη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων εδράζονται οι χρόνιες νόσοι που μαστίζουν τον πλανήτη.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Συνεχίζει τη λειτουργία της η 1η Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας με τον τίτλο «Μαθητικοί αντίλαλοι» που οργανώνει η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Νεανικού Τύπου (www.hellenicyouthpress.gr).

Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 24 Ιανουαρίου 2025, στο φουαγιέ του 2ου ορόφου του κτηρίου της Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου) και θα είναι ανοιχτή στο κοινό τα πρωινά από τις 09.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 17.30 έως τις 20.30 (εκτός Σάββατου & Κυριακής).

Εκτός από τις εφημερίδες και τα περιοδικά στην έκθεση παρουσιάζεται και σημαντικό αρχειακό υλικό του Μαθητικού Τύπου, όπως:

-Η πεντάτομη έρευνα – καταγραφή «Ελληνικός Νεανικός Τύπος» (Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας 1987-1992),

-Η μοναδική, σε επίπεδο νομού, καταγραφή των μαθητικών εντύπων μέσα από τον τόμο «Λασιθιώτικος Τύπος» της Μαρίας Σεργάκη (Νεάπολη Κρήτης 2022).

-Έντυπο και ηλεκτρονικό αρχείο του διασχολικού περιοδικού τα «Χανιωτάκια» (1983-2024) και «Τα Χανιωτάκια στο Νηπιαγωγείο» (1992-1995) του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων.

Η εκδήλωση λήξης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025, ώρα 17.30, με πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και προβολές (επισυνάπτεται το πρόγραμμα).

Ημερομηνίες: 20-24 Ιανουαρίου 2025 | Επιμέλεια έκθεσης – εκδηλώσεων: Ελένη Τσιτσιμίκλη – Γεωργία Μιχαήλ. | Συντονισμός – παρουσίαση εκδήλωσης λήξης της έκθεσης: Ρία Φελεκίδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας \ Γιώργος Δασκαλάκης, εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Νεανικού Τύπου. | Είσοδος ελεύθερη

Εκδήλωση λήξης του έργου «Τζαφ Ανγκλάλ! Για την ενδυνάμωση της σχολικής φοίτησης των παιδιών Ρομά» | SolidarityNow

Το SolidarityNow και η ΑΜΚΕ REVMA, σας προσκαλούν στην Τελική Εκδήλωση του έργου «Τζαφ Ανγκλάλ! Για την ενδυνάμωση της σχολικής φοίτησης των παιδιών Ρομά» την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025 στις 17:00 στα γραφεία του SolidarityNow, Πτολεμαίων 29Α (2ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και υλοποιήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος “Building a robust and democratic civic space” (BUILD)*, πραγματοποιώντας παρεμβάσεις σε τρεις κοινότητες Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας: τον Δενδροπόταμο -Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης-, τον Δήμο Παύλου Μελά και τον Πέλεκα του Δήμου Κατερίνης.

Με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που περιορίζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση σήμερα, το έργο εστίασε στην ενίσχυση του ρόλου των γονέων και των εκπαιδευτικών με στόχο την υποστήριξη των παιδιών, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο σχολείο και η ολοκλήρωση της βασικής (υποχρεωτικής) εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου ωφελήθηκαν περισσότεροι από 180 συμμετέχοντες (γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά).

Εκδήλωση Λήξης

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα του έργου, καλές πρακτικές καθώς και ανοιχτή συζήτηση με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την εκπαίδευση των παιδιών Ρομά.

Πρόγραμμα

Συντονισμός: Ειρήνη Ράπου, διαμεσολαβήτρια του Παραρτήματος Ρομά Δήμου Παύλου Μελά – Μέλος ΑΜΚΕ REVMA | Χαιρετισμός και παρουσίαση του προγράμματος “Building a robust and democratic civic space” (BUILD)*, Βεατρίκη Γιαννόγλου, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων, Ίδρυμα Μποδοσάκη | Χαιρετισμός, Μαριλήν Πολένα, Γενική Διευθύντρια SolidarityNow | Χαιρετισμός, Χριστίνα Κοκκώνη, Ιδρυτικό μέλος ΑΜΚΕ REVMA | Περιγραφή και παρουσίαση αποτελεσμάτων από το SolidarityNow και την AMKE REVMA – Γιώργος Τσιτιρίδης Roma Officer SolidarityNow, Γεωργία Καλπαζίδου, ιδρυτικό μέλος ΑΜΚΕ REVMA

«Βήματα για να Πάμε Μπροστά»: Πάνελ εκπροσώπων (καθηγητών, γονέων, μαθητών) από τις περιοχές παρέμβασης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Συντονισμός: Γεωργία Καλπαζίδου – Ακριλένια Κάππου μέλη ΑΜΚΕ REVMA Ελένη Παπαδοπούλου, Διευθύντρια 3ο Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις «Κωστής Παλαμάς», στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης | Αναστασία Κουκίδου, Παιδαγωγός Παραρτήματος Ρομά Δήμου Παύλου Μελά | Τριαντάφυλλος Δεληγιαννίδης, Διευθυντής 18ου Δημοτικού Κατερίνης | Γιάννης Καραγκούνης, Διαμεσολαβητής Παραρτήματος Ρομά Δήμου Κατερίνης | Βαλεντίνα Χαϊδάρογλου, Συμμετέχουσα στο «Τζαφ Ανγκλάλ» | Μαρία Δήμου, Συμμετέχουσα στο «Τζαφ Ανγκλάλ» | Ελένη Χαϊδάρογλου, Μαθήτρια συμμετέχουσα στο «Τζαφ Ανγκλάλ»

Προβολή της βραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Χρυσά Βαστά» του σκηνοθέτη Φοίβου Κοντογιάννη. Ευχαριστούμε πολύ τον Γρηγόρη Σαράντη και τον Φοίβο Κοντογιάννη για την δωρεάν παραχώρηση της ταινίας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προσφορά τσιγγάνικων εδεσμάτων.

Το έργο «Τζαφ Ανγκλάλ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης το SolidarityNow και εταίρο την ΑΜΚΕ REVMA. Το πρόγραμμα «Building a robust and democratic civic space» (BUILD) έχει ως στόχο την προστασία, την προώθηση και την ευρεία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε., μέσω της στήριξης οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (OKοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο και της ενίσχυσης των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,9 εκ. Συντονιστής του BUILD είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα) σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) ή του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Ακούστε τα podcasts, που αφορούν στο έργο και προβάλλουν ιστορίες τσιγγάνων με στόχο την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων: «Επαναστατικές Φωνές στο Μεταίχμιο της Αλλαγής» | «Η σκληρή αλήθεια για τους Έλληνες Ρομά – Τα προβλήματα κι οι λύσεις» | «Η Φωνή των Ρομά Γυναικών: Γεωργία Καλπαζίδου και Ειρήνη Ράπου στις #myheroines»

Έκθεση ζωγραφικής  του Δημήτρη Ξόνογλου «Aller retour» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο εικαστικός Δημήτρης Ξόνογλου επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε, το οποίο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου φιλοξενεί τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Aller retour».

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την πρωτότυπη χρωματική γκάμα και την εφευρετικότητα των συνθέσεών του γνωστού καλλιτέχνη, η οποία αιφνιδιάζει, προκαλώντας έντονα συναισθήματα.

Παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με καμένες σελίδες βιβλίων, κερί και άλλα πρόσθετα υλικά από τη σειρά Logos, πορτρέτα, μικρά και μεγάλα, με κολάζ και έντονα χρώματα, που αποτυπώνουν πρόσωπα της πραγματικότητας που συναντάμε τυχαία και αποτυπώνονται στη μνήμη μας αλλά και πρόσωπα της φαντασίας ενώ στο κέντρο της έκθεσης θα τοποθετηθεί μια μεγάλη εγκατάσταση με τίτλο Κελί-ΙσοβιArt.

Ο Δημήτρης Ξόνογλου διαχρονικά διατηρεί μία στενή σχέση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε την πρώτη του έκθεση το 1982. Ενδεικτικό είναι ότι ένα έργο του κοσμεί μία από τις αίθουσες του Ινστιτούτου.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Art Thessaloniki και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Ξόνογλου

Γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών, σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και κεραμική στη Scuola di Arti Ornamentali di San Giacomo di Roma. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 ατομικές και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2025 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή | 18:00 – 21:00 | Σάββατο | 11:00 – 14:00

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα