Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη 7/4 έως 13/4
Μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις και εκθέσεις, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα!
Πλησιάζουμε προς το Πάσχα και όλοι ετοιμαζόμαστε για επιστροφή στο χωριό, ξεκούραση, επανασύνδεση με τους οικείους μας και πνευματική εγρήγορση. Λίγο πριν φύγεις όμως, έχεις την ευκαιρία να επισκεφτείς τα δρώμενα τις πόλης. Εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και διάφορες εκθέσεις σε περιμένουν.
Όσο για το πως θα πας, υπάρχει λύση! Κλείσε το ταξί σου μέσα από την εφαρμογή με την επιλογή Uber Reserve.
Μια προβολή στους Αμπελόκηπους
Ο Αλέξανδρος κι ο Θοδωρής είναι τα νεαρότερα μέλη της πρώτης ελληνικής ομάδας ρομποτικής που απαρτίζεται από Ρομά, οι οποίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν την εξαθλίωση της κοινωνικά αποκλεισμένης κοινότητας τους και να ταξιδέψουν ως τις Η.Π.Α. για να πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής της Lego. Η ταινία ακολουθεί αυτό το ταξίδι σταθμό, τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στη ρομποτική και επικεντρώνεται στο πως τα δύο παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσω της παιδικότητας και του παιχνιδιού αλλά και στο συνεχή αγώνα τους για μόρφωση. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το 2014 με το πρώτο ταξίδι των παιδιών Ρομά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ρομποτικής στο St.Louis, Missouri των Ην. Πολιτειών και κράτησαν για 7 χρόνια.
Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη στις 17:00 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων. Τη σκηνοθέτησε ο Άγγελος Τσαούσης.
Ομιλία: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα του METRO Θεσσαλονίκης» | ΙΑΝΟΣ
Την Τρίτη 8 Απριλίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και ο Σύλλογος Αποφοίτων Α.Π.Θ διοργανώνουν Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας- Αρχαιολογίας ΑΠΘ Αριστοτέλη Μέντζιου με θέμα: «Τα αρχαιολογικά ευρήματα του METRO Θεσσαλονίκης»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.
Το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της δικτατορίας: ανάμεσα στο θεσμικό ΚΘΒΕ και το πρωτοποριακό Θεατρικό Εργαστήρι της «Τέχνης» | Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ
Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης 1967–1974. Κουλτούρες σε αντιπαράθεση: Ζωή – Τέχνη – Προπαγάνδα, την Τρίτη 8 Απριλίου 2025, ώρα 19:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 11) συζήτηση για το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στα χρόνια της Δικτατορίας. Το πρωτοποριακό Θεατρικό Εργαστήρι της «Τέχνης» και το θεσμικό Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα σε ρεπερτόριο που θα του επέτρεπε η χουντική εξουσία και, κυρίως προς τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας, σε πιο τολμηρά θεατρικά έργα. Το Θεατρικό Εργαστήρι της «Τέχνης» αποτέλεσε τον κατεξοχήν θεατρικό χώρο αντίστασης και καλλιτεχνικής διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη. Ανέβασε έργα με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και γνώρισε λογοκρισία και διώξεις από το καθεστώς.
Ο Δημήτρης Ναζίρης, σπουδαστής τότε της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας. Η Ελένη Μακίσογλου και ο Στέλιος Γούτης, ηθοποιοί που συμμετείχαν στον Φοιτητικό Όμιλο Θεάτρου Κινηματογράφου, υπήρξαν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης».
Ομιλητές: Ελίζα Θεοδωράνου, θεατρολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, Στέλιος Γούτης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ελένη Μακίσογλου, ηθοποιός, Δημήτρης Ναζίρης, ηθοποιός.
Συντονισμός: Ελίζα Θεοδωράνου, θεατρολόγος, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ.
Τρίτη 8 Απριλίου 2025 | 19:00-21:00 | Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη | ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ | Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Fundamentals of Cinema: Love Is Strange | Αίθουσες Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema: Love Is Strange δίνει το προτελευταίο φετινό της ραντεβού με το κοινό την Τετάρτη 9 Απριλίου (Σταύρος Τορνές, 20:30), με μία από τις πιο δυνατές ιστορίες ανεκπλήρωτου έρωτα που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Η Σύντομη συνάντηση (Brief Encounter, 1945) του σπουδαίου Ντέιβιντ Λιν, η 2η καλύτερη βρετανική ταινία όλων των εποχών σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, είναι ένα χαμηλόφωνο αριστούργημα υπαινικτικότητας, που επηρέασε βαθιά αμέτρητους δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους και τον Τάκη Κανελλόπουλο.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται για μια ακόμη φορά την αγαπημένη χορευτική ομάδα των House of Drama, την Παρασκευή 11 Απριλίου (23:00), στο Ολύμπιον, στην ειδική προβολή του φαντασμαγορικού backstage μιούζικαλ Burlesque (2010), σε μια ξέφρενη βραδιά γεμάτη σινεμά, χορό, κέφι και μουσική.
Το Πράσινο Δωμάτιο θα μεταμορφωθεί από τις 22:00 και μέχρι την έναρξη της προβολής σε pop-up Burlesque bar. Εκεί, θα σας περιμένει το soundtrack της ταινίας στα ηχεία, ένα ειδικό κοκτέιλ με ξηρό πάγο στο μπαρ, αλλά και η ομάδα του House of Drama, ντυμένη σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας!
Burlesque (2010) του Στιβ Άντιν με τους House of Drama

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται για μια ακόμη φορά την αγαπημένη χορευτική ομάδα των House of Drama, την Παρασκευή 11 Απριλίου (23:00), στο Ολύμπιον, στην ειδική προβολή του φαντασμαγορικού backstage μιούζικαλ Burlesque (2010), σε μια ξέφρενη βραδιά γεμάτη σινεμά, χορό, κέφι και μουσική. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων συνεργασιών, τόσο στην περσινή μεταμεσονύκτια προβολή του The Rocky Horror Picture Show όσο και στην προβολή του εμβληματικού Hairspray στην αρχή αυτης της κινηματογραφικής σεζόν, οι House of Drama υπόσχονται μια ακόμη αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, συνοδεύοντας με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μια αξέχαστη μουσική ταινία, σε χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάριου Μιλτιάδου.
Tο Πράσινο Δωμάτιο θα μεταμορφωθεί από τις 22:00 και μέχρι την έναρξη της προβολής σε pop-up Burlesque bar. Εκεί, θα σας περιμένει το soundtrack της ταινίας στα ηχεία, ένα ειδικό κοκτέιλ με ξηρό πάγο στο μπαρ, αλλά και η ομάδα του House of Drama, ντυμένη σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας!
Στο μιούζικαλ πρωταγωνιστεί ένα λαμπερό καστ, στο οποίο ξεχωρίζουν η Κριστίνα Αγκιλέρα, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και την έμπνευση ολόκληρης της ταινίας, λόγω μιας guest εμφάνισης που πραγματοποίησε το 2002 με τις Pussycat Dolls, και φυσικά η εμβληματική Σερ, στην πρώτη της εμφάνιση σε μιούζικαλ έπειτα από 43(!) ολόκληρα χρόνια από την ερμηνεία της στο Good Times (1967). Η Άλι (Κριστίνα Αγκιλέρα) είναι μια τραγουδίστρια από μια μικρή πόλη με μεγάλα όνειρα, η οποία έρχεται στο Λος Άντζελες για να αναζητήσει την τύχη της. Προσπαθώντας να βιοποριστεί, πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα στο Burlesque Lounge, ένα πολυτελές κέντρο μιας άλλης εποχής που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εντυπωσιακής Τες (Σερ). Η Άλι καταφέρνει να εντυπωσιάσει την Τες και να χτίσει το δικό της μονοπάτι στη ζωή, το οποίο είναι σπαρμένο με ίντριγκα, εντυπωσιακά θεάματα και μπόλικες τολμηρές χορογραφίες.
Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ το 2011, ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα της 68ης διοργάνωσης στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού για τη μοναδική ερμηνεία της Σερ στο «You Haven’t Seen the Last of Me». Η Κριστίνα Αγκιλέρα βρέθηκε επίσης υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του «Bound to You». Η θεατρική μεταφορά του μιούζικαλ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην όπερα του Μάντσεστερ τον Ιούνιο του 2024 σε σκηνοθεσία Στιβ Άντιν, ενώ η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της στον θεατρικό κόσμο, με προγραμματισμένες παραστάσεις στο West End του Λονδίνου για τον Ιούλιο του 2025.
Παρασκευή 11 Απριλίου | Ολύμπιον | 23:00 | Τιμή εισιτηρίου:10€ | Εισιτήρια διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://www.more.com/gr-el/tickets/cinema/burlesque
Burlesque (ΗΠΑ, 2010) | Σκηνοθεσία-Σενάριο: Στιβ Άντιν / Steve Antin. Πρωταγωνιστούν: Cher, Christina Aguilera, Eric Dane, Alan Cumming, Kristen Bell. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 119΄.
Η Άλι (Κριστίνα Αγκιλέρα) είναι μια τραγουδίστρια από μια μικρή πόλη με μεγάλα όνειρα, η οποία έρχεται στο Λος Άντζελες για να αναζητήσει την τύχη της. Προσπαθώντας να βιοποριστεί, πιάνει δουλειά ως σερβιτόρα στο Burlesque Lounge, ένα πολυτελές κέντρο μιας άλλης εποχής που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εντυπωσιακής Τες (Σερ). Η Άλι καταφέρνει να εντυπωσιάσει την Τες και να χτίσει το δικό της μονοπάτι στη ζωή, το οποίο είναι σπαρμένο με ίντριγκα, εντυπωσιακά θεάματα και μπόλικες τολμηρές χορογραφίες.
Σύντομη συνάντηση (1945) του Ντέιβιντ Λιν
Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema: Love Is Strange δίνει το προτελευταίο φετινό της ραντεβού με το κοινό την Τετάρτη 9 Απριλίου (Σταύρος Τορνές, 20:30), με μία από τις πιο δυνατές ιστορίες ατελέσφορου έρωτα που έχουμε δει ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Φορτωμένη με τα γαλόνια του πρώτου Χρυσού Φοίνικα των Καννών (που τότε ονομαζόταν Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ) και της δεύτερης καλύτερης βρετανικής ταινίας του 20ού αιώνα, σύμφωνα τουλάχιστον με την ψηφοφορία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου το 1999, η Σύντομη συνάντηση (Brief Encounter, 1945) του βιρτουόζου Ντέιβιντ Λιν ξεδιπλώνει μια ερωτική ιστορία που παραμένει μέχρι και σήμερα σημείο αναφορας για αμέτρητους λόγους. Μάλιστα, ανάμεσα στους δημιουργούς που επηρεάστηκαν βαθιά συγκαταλέγεται και ο Τάκης Κανελλόπουλος, όπως φανερώνουν οι εκλεκτικές συγγένειες που ενώνουν την Παρένθεση (1968) και τη Σύντομη συνάντηση.
Βασισμένη στο μονόπρακτο έργο Still Life (1936) του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Νόελ Κάουαρντ –με τον ίδιο να αναλαμβάνει και το σενάριο της ταινίας, το οποίο είναι σε αρκετά σημεία πιο επεξηγηματικό από το πρωτότυπο κείμενο–, η Σύντομη συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ντέιβιντ Λιν και σημάδεψε ανεξίτηλα την πρώιμη περίοδο της καριέρας του. Μακριά από τις bigger than life επικές ιστορίες μεγάλης κλίμακας που τον αναγόρευσαν θρύλο του σινεμά (Η γέφυρα του ποταμού Κβάι, Ο Λόρενς της Αραβίας, Δόκτωρ Ζιβάγκο), η Σύντομη συνάντηση επιλέγει (και υπηρετεί υποδειγματικά) μια χαμηλόφωνη και υπαινικτική αφηγηματική ρότα, οικοδομώντας ένα μικρό κομψοτέχνημα τονικότητας και υπαινιγμών.
Αξιοποιώντας στο έπακρο το ατμοσφαιρικό σκηνικό του σιδηροδρομικού σταθμού μέσα από μια σχεδόν χειροπιαστή φωτογραφία και πλάνα που ανατέμνουν την ψυχική διάθεση των πρωταγωνιστών, η Σύντομη συνάντηση σκιαγραφεί έναν έρωτα καταδικασμένο να παραμείνει αναλλοίωτος και ζωντανός, καθώς τρέφεται από το πιο ισχυρό καύσιμο: το βάσανο και την αγωνία του ανεκπλήρωτου. Γυρισμένη κατά βάση στην αγγλική επαρχία (μιας και τα ολικά μπλακ άουτ ήταν σχεδόν καθημερινό λονδρέζικο φαινόμενο στα τελη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), η ταινία του Λιν αποτυπώνει το αδιέξοδο, τον εγκλωβισμό και την υπαρξιακή οδύνη δύο ανθρώπων που ήρθαν κοντά με τον πιο αυθόρμητο και αβίαστο τρόπο, αλλά αναγκάζονται να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο για να μην πληγώσουν όσους (τους) αγαπούν.
Παράλληλα με το συναισθηματικό δράμα ενός χωρισμού που μοιάζει με ανολοκλήρωτο πένθος για τη χαμένη φαντασίωση μιας εξιδανικευμένης αγάπης, η Σύντομη συνάντηση αφήνει υποδόριες νύξεις για τα κοινωνικά ήθη της εποχής, την αγγλική ανθρωπογεωγραφία και το συλλογικό θυμικό μιας ταλαιπωρημένης χώρας, αποτίνοντας παράλληλα μια σειρά από ντελικάτους και διακριτικούς φόρους τιμής – από το σινεμά ως μέσο διαφυγής σε μια εναλλακτική πραγματικότητα μέχρι τη ρομαντική ποίηση του Τζον Κιτς.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 09/04 – 20:30 | Γενική είσοδος: 6€ | Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.more.com/gr-el/tickets/cinema/syntomi-synantisi
Σύντομη συνάντηση / Brief Encounter | (Ηνωμένο Βασίλειο, 1945) | Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν / David Lean. Σενάριο: Noël Coward. Πρωταγωνιστούν: Celia Johnson, Trevor Howard, Stanley Holloway, Joyce Carey. Γλώσσα: Αγγλικά. Ασπρόμαυρη, 86΄
Η Λόρα ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Αγγλίας με τον σύζυγό της. Μία φορά την εβδομάδα παίρνει το τρένο και επισκέπτεται το κοντινό Μίλφορντ για τα ψώνια της, αλλά και για να παρακολουθήσει την απογευματινή προβολή στον κινηματογράφο. Ένα βράδυ, και ενώ περιμένει το τρένο για την επιστροφή, θα καταλήξει να γνωριστεί με τον Άλεκ, ο οποίο κάνει το ίδιο δρομολόγιο, επίσης μία φορά την εβδομάδα, καθώς εργάζεται ως σύμβουλος στο τοπικό νοσοκομείο. Απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, ξεκινούν να συναντιούνται τακτικά στο μικρό καφέ του σταθμού. Η αμοιβαία συμπάθεια εξελίσσεται σταδιακά σε κάτι βαθύτερο, όμως τόσο η Λόρα όσο και ο Άλεκ είναι παντρεμένοι και έχουν έχουν παιδιά. Η σχέση τους είναι καταδικασμένη να μην προχωρήσει, μένοντας για πάντα ολοζώντανη ως απωθημένο και όνειρο.
Προβολή της ταινίας «Αξιαγάπητη» | Ολύμπιον
Ο Ψυχαναλυτικός Κύκλος Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής (ΕΕ-ΝΛΣ), με την υποστήριξη της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών της Αθήνας (ΑΚΣΠΑ) και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν στα πλαίσια του Σινεμά και Ψυχανάλυση και του ετήσιου συνεδρίου της Νέας Λακανικής Σχολής με θέμα «Οδυνηροί Έρωτες» (Μάιος 2025), την προβολή της ταινίας «Αξιαγάπητη» της Λίλια Ίνγκολφσντότιρ (2024).
Η ταινία θα προβληθεί την Κυριακή, 13 Απριλίου 2025 και ώρα 14:30 στον κινηματογράφο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον Θοδωρή Βαλαμουτόπουλο, ψυχίατρο ψυχαναλυτή και ομιλητές τους Πάνο Αχτσιόγλου κριτικό κινηματογράφου, Βέρα Πατιά ψυχολόγο και Κωνσταντίνο Ρασκάτο, ψυχολόγο.
Η γενική είσοδος είναι 7 ευρώ.
Έκθεση assemblage | Οικόπολις
Τα έργα της Χριστίνας Καραδήμου περιλαμβάνουν δημιουργίες από ανακυκλωμένα και βιομηχανικά υλικά. Οι συνθέσεις της βασίζονται στην τεχνική του assemblage και αναδεικνύουν την έννοια της μεταποίησης. Η καλλιτεχνική της πορεία είναι συνυφασμένη με την εξερεύνηση νέων υλικών και μορφών. Η τέχνη της είναι κυρίως αφηρημένη αλλά και συμβολική. Τα έργα της μεταφέρουν νοήματα σχετικά με το πέρασμα του χρόνου, την αποδόμηση και την επαναδημιουργία.
Η Χριστίνα Καραδήμου χρησιμοποιεί την τεχνική του assemblage, που περιλαμβάνει τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων σε τρισδιάστατες συνθέσεις. Τα έργα της δημιουργούνται κυρίως από ανακυκλωμένα και άχρηστα αντικείμενα, όπως σύρματα, καλώδια, μεντεσέδες, βίδες, παλιά κοσμήματα, κυκλώματα ξύλα κ.λπ.
Συνδυάζει σκληρά, ψυχρά υλικά (μέταλλα, μηχανικά εξαρτήματα) με πιο φυσικά και οργανικά στοιχεία (πέτρες, ξύλα), δημιουργώντας μια αντίθεση που προσδίδει βάθος και υφή στα έργα της.
Παρόλο που δουλεύει με την τεχνική του assemblage, το ύφος της φέρει επιρροές από τη street art και τη σύγχρονη γλυπτική, καθώς δίνει έμφαση στην αμεσότητα και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 3 Απριλίου, στις 19.00
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον κοινωνικό χώρο “Οικόπολις-μια παράλληλη πόλη” (Πτολεμαίων 29α, 5ος όροφος) | Διάρκεια από τις 3 έως τις 17 Απριλίου | Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 18.00-21.00 καθημερινά εκτός Κυριακής
Rare Vintage Vinyl Bazaar στο Item Books
To Σάββατο 12 Απριλίου 2025 το ITEM BOOKS διοργανώνει για συλλέκτες δίσκων, παζάρι με σπάνια αυθεντικά βινύλια της παγκόσμιας δισκογραφίας σε πρώτη έκδοση 50’s,60’s,70’s,80’s.Διάρκεια :
Item Books, από τις 10:00 εως τις 21:00, Μητροπόλεως 111, Τ. 2310 263536
Μία λαμπάδα… ένα Χαμόγελο! Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη | ΔΕΘ Helexpo
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σάς προσκαλεί από την Παρασκευή 4 Απριλίου έως και την Κυριακή 13 Απριλίου 2025, στη ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ), καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., στο Πασχαλινό Smile Bazaar στη Θεσσαλονίκη, για να πραγματοποιήσετε τις πασχαλινές αγορές σας, στηρίζοντας παράλληλα τα παιδιά, που έχουν ανάγκη.
Σε έναν ευρύχωρο και φιλόξενο χώρο, σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία από επώνυμα ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, αξεσουάρ και είδη σπιτιού, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, με εκπτώσεις που αγγίζουν έως και το 70%.
Παράλληλα, στο Smile Bazaar θα βρείτε μοναδικές, χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και δημιουργίες, φτιαγμένες με αγάπη από τους εθελοντές και τους εργαζόμενους των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού.
Αγαπημένα brands στηρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας στο Smile Bazaar, όπως Access, Anna’s Home Store, Aristoteli Bitsiani, Cozykids, Design Plus, Energiers, Farcom, Flexa Greece, Garden, Grand Realm, Hangermou, Happy Sizes, Kiddo, Lavish Care, Loisir, Marmalady Clothing Bar, Mercan Print, Oxette, Sostar και πολλά ακόμα.
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πανελλαδικά, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, σε κάθε σημείο της Ελλάδας.
4 έως 13 Απριλίου 2025 | Καθημερινά 10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ. | ΔΕΘ Helexpo (Νότια Πύλη, απέναντι από τον Πύργο του ΟΤΕ) | Πληροφορίες & Επικοινωνία: Τηλ.: 11040 (αστική χρέωση) | Email: thesspress@hamogelo.gr | www.hamogelo.gr
Ντοκιμαντέρ «Λατρεία – Οι Καλτ Ελληνικές Ταινίες (μου)» | Βακούρα
«Cine Βακούρα» «Λατρεία – Οι Καλτ Ελληνικές Ταινίες (μου)», ένα ντοκιμαντέρ που μιλά για το καλτ φαινόμενο στον ελληνικό κινηματογράφο!
Πώς αντιλαμβανόμαστε το καλτ και ποιες ταινίες διαμόρφωσαν τον όρο για τα ελληνικά δεδομένα; Είναι το καλτ κάτι υποκειμενικό; Αντικειμενικό; Ή συστήνεται μέσα από μια φανατική ομάδα πιστών; Πώς καλλιεργείται αυτή η τυφλή πίστη προς ένα κινηματογραφικό έργο και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να αγαπηθεί άνευ όρων μια ταινία; Η «Λατρεία» εξερευνά το καλτ φαινόμενο κυρίως μέσα από τις ελληνικές ταινίες «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» του Σταύρου Τσιώλη και το επεισόδιο «Βιετνάμ» από το «Όλα είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, συγκεντρώνοντας μαρτυρίες δημιουργών και συντελεστών, όπως και ανθρώπων του δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού χώρου, και ολοκληρώνοντας με άλλες αναφορές και παραπομπές μια ενθουσιώδη διαδρομή στην παρουσία του παρεξηγημένου αυτού όρου στη χώρα μας.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Meletis Miras ΣΕΝΑΡΙΟ: Meletis Miras ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Christos Tolis ΜΟΥΣΙΚΗ: Panú Manouilidis ΜΟΝΤΑΖ: Meletis Miras
ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ Ξεκίνησε να κάνει ταινίες σχεδόν 20 χρόνια μετά την αποφοίτηση από την σχολή «Ήχου & Εικόνας» Παπαντωνοπούλου, γιατί τότε θεώρησε πως ήταν ο σωστός χρόνος. Αυτόν το χειμώνα τελειώνει το 4ο έτος σπουδών στο ΕΑΠ : «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός». Αρέσκεται στα Ντοκιμαντέρ αλλά κλείνει το μάτι και στις ταινίες μυθοπλασίας. Το μέλλον του θέλει να είναι γεμάτο με ταινίες γιατί μόνο ο κινηματογράφος τον κινεί.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 2024 Worship – (My) Greek Cult Movies 2020 Babel – From Silence to the Explosion 2019 Diamonds in the Night Sky
Urban Alchemies Parties
Μετά την 1η επιτυχημένη χρονιά, τα Urban Alchemies Parties επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνιστές τη Belvedere Vodka, τη Jose Cuervo Tequila, το Pampero Rum και το Tullamore D.E.W. Irish Whiskey, για να μας «ταξιδέψoυν» σε μια ξεχωριστή fine – drinking εμπειρία με μοναδικά cocktails!
Στις 1 και 2 Απριλίου, έξι από τα πιο εμβληματικά bars της πόλης θα φιλοξενήσουν κορυφαίους bartenders από τα πιο δημοφιλή & αγαπημένα bars της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου να δημιουργούν μοναδικά cocktails, να μοιράζονται τα μυστικά τους και να μας προσφέρουν μία αξέχαστη εμπειρία.
Μην το χάσεις! Σημείωσε τις ημερομηνίες και έλα να ζήσεις την απόλυτη cocktail εμπειρία μαζί μας!
Τρίτη 1/4
21:00
Butler x Pere Ubu by Belvedere Vodka
Shaka x Oddy Athens by Pampero Rum
21:30
Aria x Mr. Peacock by Jose Cuervo Tequila
22:00
La Doze x Radar by Tullamore D.E.W. Irish Whiskey
Τετάρτη 2/4
21:00
Butler x Teddy’s Elixir by Tullamore D.E.W. Irish Whiskey
Achilleion x Kubrick by Belvedere Vodka
Stoa x Contrabando by Pampero Rum
22:00
La Doze x Amigos by Jose Cuervo Tequila
Salonica Bar Week & Salonica Bar Show 2025
με την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: Η πόλη στην «καρδιά» του παγκόσμιου bartending
Στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων για τον κόσμο του bartending θα βρεθεί από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου 2025 η Θεσσαλονίκη, η οποία υποδέχεται για δεύτερη φορά τη διοργάνωση των Salonica Bar Week και Salonica Bar Show. Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση της αξίας που αυτή προσθέτει στην τοπική οικονομία και τη ζωή της πόλης αφού την καθιστά ένα παγκόσμιο bar hotspot για καταναλωτές και επαγγελματίες.
Κατά τη διάρκεια της Salonica Bar Week 2025, τα πιο καινοτόμα bars του κόσμου «καταλαμβάνουν» την πόλη. Πάνω από 50 events θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερα από 30 σημεία της πόλης – από κορυφαία bars και rooftops έως μυστικά speakeasy spots και κρυφά venues – όπου οι καλύτεροι bartenders της Ελλάδας και του εξωτερικού θα βρίσκονται πίσω από exclusive pop-up bars, θα κάνουν guest bartending shifts και θα παρουσιάσουν special cocktail menus σχεδιασμένα αποκλειστικά για αυτή την εβδομάδα.
Την Τετάρτη 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη ΔΕΘ HELEXPO το Salonica Bar Show 2025, το οποίο αποτελεί κορυφαία συνάντηση των επαγγελματιών του bar, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για εκπαίδευση, δικτύωση και ενημέρωση πάνω στις τελευταίες τάσεις και καινοτομίες του κλάδου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά σεμινάρια και masterclasses από διεθνείς ειδικούς, καθώς και εκθέσεις με premium brands και πρωτοποριακά προϊόντα. Το Salonica Bar Show 2025 αναμένεται να ξεπεράσει σε επιτυχία την εντυπωσιακή «πρεμιέρα» που έκανε η έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2024, προσελκύοντας πάνω από 1.400 επισκέπτες και 29 εκθέτες, που αποτέλεσε ηχηρή ένδειξη για τη δυναμική και τη θετική απήχηση του θεσμού.
Την Πέμπτη 3 Απριλίου, το Salonica Bar Week 2025 κορυφώνεται με ένα το Closing Party στη ΔΕΘ HELEXPO, το οποίο θα αποτελέσει μεγαλύτερο cocktail event της χρονιάς, με 40+ pop-up bars, signature cocktails & non-stop DJ sets.
«Η Salonica Bar Week και το Salonica Bar Show φιλοδοξούν να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη κόμβο καινοτομίας για τον κλάδο του bar αλλά και να γίνουν σημείο αναφοράς για τη ζωή στην πόλη. Προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο, η διοργάνωση ενισχύει την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει το τουριστικό και πολιτιστικό προφίλ της πόλης. Με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Salonica Bar Show 2025 αναμένεται να καθιερώσει τη Θεσσαλονίκη ως ηγέτιδα στον τομέα του bartending και της φιλοξενίας στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα.» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Bar Academy Greece, Μπάμπης Καϊδαλίδης. Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος είναι τα τελευταία δύο χρόνια χορηγός ενυδάτωσης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης εμπειρίας του Salonica Bar Show.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.salonicabarweek.gr & www.salonicabarshow.gr.
Λατρευτική Εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
Σε ιστορικούς βυζαντινούς ιερούς ναούς, τοπόσημα και μνημεία της UNESCO θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 12 Απριλίου η «Λατρευτική Εβδομάδα», που διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με ιστορία μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών.
Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος της οδού Ιασωνίδου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου, του δημάρχου, Στέλιου Αγγελούδη και του αντιδημάρχου Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλη Γάκη, όπου τονίστηκε πως η «Λατρευτική Εβδομάδα» ανοίγει τα «φτερά» της και «αγκαλιάζει» περισσότερα είδη λατρευτικής μουσικής.
Η «Λατρευτική Εβδομάδα» έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα πριν από την Εβδομάδα των Παθών και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, βυζαντινούς χορούς ψαλτών και ψαλτριών, μονωδούς, σολίστες, ηθοποιούς κ.α. που παρουσιάζουν την υψηλή τέχνη τους και αγγίζουν καλλιτεχνικά το Θείο Πάθος, συμβάλλοντας στην έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος των Θεσσαλονικέων αλλά και των επισκεπτών της πόλης.
«Μέσα από τη Λατρευτική Εβδομάδα προβάλλονται οι λατρευτικοί χώροι και έξω από τα όρια της Θεσσαλονίκης. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία να διοργανώνεται μια εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, γιατί στην πραγματικότητα αποτελεί μια ευκαιρία προετοιμασίας όλων μας για να ζήσουμε τα μεγάλα, καθοριστικά, κορυφαία γεγονότα της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας, των Παθών, της Σταυρώσεως του Χριστού, με αποκορύφωση την Ανάστασή του», είπε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος.
Ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, τόνισε πως ο θεσμός της «Λατρευτικής Εβδομάδας» είναι ένα λατρευτικό γεγονός που «αναδεικνύει τις θρησκευτικές μας παραδόσεις, τονίζει τον βυζαντινό πλούτο της πόλης και αναδεικνύει τον μαγευτικό πλούτο των βυζαντινών εκκλησιών, μετατρέποντας τον σε τουριστικό προιόν που καλεί όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους γειτονικούς, ορθόδοξους πιστούς να μας επισκεφτούν αυτή την εβδομάδα και να απολαύσουν την πραγματικά πολύτιμη πολιτιστική και θρησκευτική παρακαταθήκη».
«Στόχος της Λατρευτικής Εβδομάδας είναι να προάγει τη θρησκευτική πίστη και συγχρόνως να αναδείξει μνημεία της πόλης, τη βυζαντινή ταυτότητα, τον χαρακτήρα και τον πολιτισμό που παράγεται και προσφέρεται σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο» δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Γάκης, προσθέτοντας πως διαφημιστικά σποτ παίζουν ήδη στο εξωτερικό και κυρίως σε βαλκανικές χώρες, στο πλαίσιο ενημέρωσης και προσέλκυσης τουριστών.
Θα επαναληφθεί η συνάντηση των πέντε Επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η συνάντηση των πέντε Επιταφίων, που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά προσελκύοντας χιλιάδες πιστών αλλά και επισκεπτών, θα επαναληφθεί και φέτος τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Αριστοτέλους. Πρόκειται για τη συνάντηση των Επιταφίων από τους Ιερούς Ναούς της Του Θεού Σοφίας, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, της Παναγίας Χαλκέων, της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Νικολάου του Τρανού, που γίνεται με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και με τη συνεργασία του δήμου.
Αλλάζει ώρα και μέρος ο Εσπερινός της Αγάπης
Την απόφαση να αλλάξουν η ώρα και το μέρος όπου θα τελεστεί ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Αγάπης αποφάσισε η Ιερά Μητρόπολη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ακούγεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο σε 14 ξένες γλώσσες, ώστε να διαχυθεί στα πέρατα του κόσμου το Αναστάσιμο Γεγονός, το οποίο αφορά σε όλους τους ανθρώπους.
Όπως είπε ο κ.Φιλόθεος, ο Εσπερινός θα μεταφερθεί φέτος από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στον Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας και θα τελεστεί το απόγευμα. «Το πρωί, στις 11 το πρωί, είναι λίγο δύσκολο και για πρακτικούς λόγους, διότι θέλουν οι πιστοί να ετοιμάσουν το εορταστικό τραπέζι. Και αποφασίσαμε να το τροποποιήσουμε, κατά τις 7 το απόγευμα που όλοι έχουν πιο χαλαρή διάθεση», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης, λέγοντας πως πέρα από το καθιερωμένο πασχαλινό αβγό η εκκλησία θα κεράσει τους πιστούς από ένα ποτήρι κρασί για να γιορτάσουν όλοι μαζί το γεγονός της Ανάστασης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/4, ώρα:19:00
Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑ
Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου
Προεξάρχοντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου Ψάουν
Γεώργιος Πατρώνας, Πρωτοψάλτης
Ιωάννης Τζιάστας, Λαμπαδάριος
-Χορός Ψαλτών του Ι.Ν. Αγίου Θεράποντος &
οι φοιτητές του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική»
-Ευ Νεάνιδες Γυναικείο Φωνητικό σύνολο και οι φοιτήτριες του μαθήματος «Εισαγωγή στη Βυζαντινή Μουσική»
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4, ώρα: 19:30
Ι. Ν.ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ
Α΄ Μέρος
Ανθολογία θρησκευτικών ύμνων
Νεανική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση: Ηρακλής Παναγόπουλος
Β΄ Μέρος
«Άσμασιν ως άνθεσιν»
Ψαλτικά σταχυολογήματα για το Θείο Πάθος
Γυναικείος Βυζαντινός Χορός «Αγία Ανυσία» της Εηνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση. Ψαλμώδηση εκκλησιαστικών ύμνων στα εηνικά, λατινικά, αραβικά, σλαβικά, ρουμανικά, αλικά, γαικά και γερμανικά.
Μουσική διεύθυνση: Μαρία Αλεξάνδρου, καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4 ώρα:19:00
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Ε΄ Κυριακής τωνΝηστειών Ψάουν οι Βυζαντινοί Χοροί (κλιμάκια) :
Ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» Σύογος Ιεροψαλτών Ν.Πιερίας «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω»
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/4 ώρα :15:30
ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ
Γαστρονομία της Μεγάλης Εβδομάδας
ΔΕΥΤΕΡΑ 7/4 ώρα :19:30
Ι. Κ. Ν. ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
«Θεοτόκε Παρθένε, Χαίρε Κεχαριτωμένη»
Συντελεστές:
Σωκράτης Σινόπουλος|οργανικοί αυτοσχεδιασμοί
Καλοφωνάρηδες: Ιωάννης Λιάκος, Χρήστος Χαλκιάς, π. Χερουβείμ Τσινόγλου, Γεώργιος Πατρώνας
Φωνητικό Σύνολο Χοροστασία |Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Γυναικείος Χορός «Ευ νεάνιδες» | Εργαστηρίου Ποιητικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Ορχήστρα «Ο.Κ.Ε.Μ.» | Ορχήστρα Κοσμικής Εηνικής Μουσικής & Βυζαντινός Χορός «Ευδρομούντες» | Ερευνητική Ομάδα «Ευδρομούντες» Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Διδασκαλία-Καιτεχνική επιμέλεια: Γεώργιος Α. Πατρώνας
ΤΡΙΤΗ 8/4 ώρα 18:30
ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας
του Πολωνού Φωτογράφου Tomasz Mościcki με θέμα το Άγιον Όρος, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται υλικό από την προετοιμασία και τον εορτασμό του Αθωνικού Πάσχα.
ΤΡΙΤΗ 8/4 ώρα 19:30
Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΟΥΔΑΣ,
«To λυπημένο έαρ των Ποιητών »
Τα Θεία & Ανθρώπινα Πάθη στη σύγχρονη Εηνική ποίηση
Ανάγνωση ποιημάτων για το Θείο & ανθρώπινο πάθος, από ηθοποιούς και τους εν ζωή δημιουργούς, συνοδεία 3 εγχόρδων (τσέλο, βιολί)
Ποιήματα των: Χριστιανόπουλος, Θέμελης, Πεντζίκης, Βαφόπουλος, Ασλάνογλου, Καρούζος, Βρεττάκος, Ελύτης, Παλαμάς, Ρίτσος κ.ά. Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 9/4, ώρα: 20:00
ΡΟΤΟΝΤΑ
Α΄ Μέρος
«CRUCIFIXUS: 6 Σπαράγματα για το Σκοτάδι των Παθών και την Ελπίδα του Φωτός» Γυναικείο φωνητικό σύνολο VOCI CONTRA TEMPO
Διεύθυνση χορωδίας-Καιτεχνική διεύθυνση: Σοφία Γιολδάση
Β΄ Μέρος
H ιδέα της σύνθεσης ενός Ρέκβιεμ με ακολουθούσε εδώ και 20 χρόνια, όμως ένιωθα πως δεν ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω συνθετικά την μεγαλύτερη υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου. Έτοιμος δεν ένιωσα ποτέ, όμως σκεπτόμενος πως μάταια περίμενα αυτήν την ετοιμότητα, αποφάσισα να το επιχειρήσω με όσα μέσα διαθέτω, αισθανόμενος την ανάγκη να εκφράσω με κάποιον τρόπο όλα τα συναισθήματα που φέρω ήδη από τότε που απώλεσα πολύ δικούς μου ανθρώπους σε νεαρή ηλικία.
Το έργο βασίζεται στην ιστορική παράδοση του είδους Ρέκβιεμ, χρησιμοποιώντας επακριβώς τους παραδοσιακούς λατινικούς στίχους, όμως με μικρές ανακατατάξεις και μουσικά εκφραστικά μέσα, επιχειρεί να πραγματευτεί ανθρωποκεντρικά την αγωνία, τον φόβο, τη θλίψη, την οργή, την ταπείνωση, την απέλπιδα επιθυμία για γνώση και τα υπόλοιπα συναισθήματα που συνοδεύουν την αναπόφευκτη αλήθεια του επερχόμενου θανάτου. Κεντρικό ρόλο παίζει η παιδική φωνή, που αντιπροσωπεύει την αγνή αά και απροστάτευτη παιδική ψυχή που ενδημεί κρυμμένη σε κάθε άνθρωπο και που είναι αυτή που βρίσκεται αντιμέτωπη τελικά με το αναπάντητο ερώτημα της
ύπαρξης. Συνθετικά, προσπάθησα να πραγματευτώ με σεβασμό την ιστορία του είδους του Ρέκβιεμ, με αφετηρία τον μεσαίωνα αά και να χρησιμοποιήσω μία μουσική γλώσσα οικεία και κατανοητή για τον σύγχρονο ακροατή.
Μέρη:
Requiem aeternam – Kyrie
Dies irae
Tuba mirum
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
Libera me
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης, Αρχιμουσικός
Μεικτή χορωδία Κυρίου & Μεθοδίου
Διεύθυνση χορωδίας: Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΕΤ Β΄ Μέρος
Requiem
Σίμου Παπάνα
Σολίστ:
Βασίλης Καβάγιας– τενόρος
Χρύσα Μαλιαμάνη–σοπράνο
Χριστόφορος Σταμπόγλης–βαθύφωνος
ΠΕΜΠΤΗ 10/4 ώρα 19:00
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Wadein the Water»
Συναυλία με τη Nakas Gospel Choir
ΠΕΜΠΤΗ 10/4 ώρα 20:00
Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ
Ψαλμώδηση εκκλησιαστικών ύμνων
Βυζαντινοί Χοροί Ιερέων και Ψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/4 ώρα:19:30
Ι. Κ. Ν. ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
«Έαρ μικρό έαρ βαθύ έαρ συντετριμμένο»
Ένας διάλογος του ποιητή Νίκου Καρούζου με τα «σταυρωμένα» τραγούδια με την μεικτή και παιδική χορωδία «Φωνές» Ι.Ν.Αγίας Βαρβάρας Θεσσαλονίκης
Σολίστ: Ανδρέας Καρακότας
Πιάνο: Κωνσταντίνος Δημηνάκης
Διεύθυνση: Χρυσόστομος Σταμούλης
Διαβάζει η Χαρά Ζαραβέλα
Διδασκαλία Παιδικής χορωδίας: Ιωσηφίνα Κατωφλίδου
Διδασκαλία Μεικτής χορωδίας: Χρυσόστομος Σταμούλης – Δέσποινα Κολτσίδα
ΣΑΒΒΑΤΟ 12/4 ώρα:19:30
Ι. Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ
Ισπανικό φωνητικό σύνολο «Schola Antiqua»
Διάλογοι με τονΘεό: Μεσαιωνικά Λατινικά Ρεπερτόρια
Μουσική Διεύθυνση: Juan Carlos Asensio Palacios
Με παγκόσμια αναγνώριση και εκτενή δισκογραφία, το πολυβραβευμένο φωνητικό σύνολο “Schola Antiqua” με έδρα τη Μαδρίτη ειδικεύεται στην έρευνα και την ερμηνεία της δυτικής μεσαιωνικής εκκλησιαστικής μονωδίας και πολυφωνίας. Στην καταληκτική συναυλία της φετινής Λατρευτικής Εβδομάδας θα παρουσιάσει Αμβροσιανά, Παλαιορωμαϊκά, Μπενεβεντινά, Βησιγοτθικά, Γρηγοριανά Μέλη και Πρώιμη Πολυφωνία.
“Φιλόλαος 1923 – 2023” | Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 20:00 η έκθεση Φιλόλαος 1923 – 2023”.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη και του Δημάρχου Λαρισαίων Αθανάσιου Μαμάκου.
Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα . Η έκθεση, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.
Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.
Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.
Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες “Κυρίες”, έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες , κοσμήματα.
Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.
Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.
Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π. Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας | Διάρκεια: 27|03|2025 – 10|05|2025 | Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Απριλίου και ώρα 20:00 | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας», και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Αλέξανδρος Χαΐτογλου στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.
Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα».
Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.
Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:
Ελένη Θεοφυλάκτου | Μαρία Κομπατσιάρη | Σπυριδούλα Πολίτη | Ιωάννα Τερλίδου | Ζέφη Τιφτικτσόγλου
Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου – 31 Ιουλίου 2025 | Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) | Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ | Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ | Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη | ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310 229778 | EMAIL: info@imma.edu.gr | ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.imma.edu.gr | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Ολόκληρο 4€ – Μειωμένο 2€ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778
Εικαστική έκθεση «Μνήμη ≠ Λήθη» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Μνήμη ≠ Λήθη» από τις 28 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2025.
Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταπιάνεται με ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα, τη μνήμη, και ειδικότερα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έναντι της λήθης, που συχνά ανθεί μαζί με τον ρατσισμό.
Ο Ξενής Σαχίνης επιστρατεύει την τέχνη του προκειμένου να στείλει δυνατά μηνύματα. Χρησιμοποιεί τον εικαστικό λόγο ως θεματοφύλακα της μνήμης, υπενθυμίζοντας με τρόπο εμφατικό το πώς η ανθρώπινη φύση μπορεί να υποκρύπτει και τη μορφή του τέρατος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα εκφραστικά ιδιώματα του καλλιτέχνη: σχέδια, ακρυλικά, σχέδια σε λαμαρίνα με ηλεκτροκόλληση, κατασκευές, φανερώνουν μια πορεία πενήντα χρόνων έως σήμερα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τίτους Μιλέχ.
Ο Ξενής Σαχίνης συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τη Γαλλία, όπου σπούδασε και δίδαξε ενώ έχει κάνει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Η σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μακρά καθώς σε αυτό έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Ακολούθησαν κι άλλες το 1993, το 1994, το 1999 και το 2014.
Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.
Ποιος είναι ο Ξενής Σαχίνης
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1954, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας χαρακτική με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και αποφοίτησε το 1978. Από το 1981 έως το 1985 παρακολούθησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Normale Supérieure des Beaux-Arts) στο Παρίσι στο Εργαστήριο του V. Guignebert. Από το 1986 δίδαξε σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών του ΑΠΘ και υπήρξε συντονιστής σε είκοσι πέντε συμφωνίες Erasmus. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών και διεθνών εκθέσεων που αφορούν τη χαρακτική. Έχει πάρει μέρος σε τρία παγκόσμια συνέδρια χαρακτικής IMPACT, στα δύο εκ των οποίων ήταν εισηγητής και έχει γράψει δύο βιβλία για τη σύγχρονη χαρακτική. Το 1996 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξανδρειας, όπου του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο για τη χαρακτική.
Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 17 Μαΐου 2025 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00 Σάββατο 11:00 – 14:00 | Είσοδος ελεύθερη | Γραφιστικός σχεδιασμός αφίσας: Θανάσης Γεωργίου/ designmono
26η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας Σχολείων Ν. Θεσσαλονίκης | Εικαστικό Κέντρο Ήλιος
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης τους για το 2024-2025 τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη διοργανώνουν την 26η ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 28.3.2025 και ώρα 19:00. Την ίδια ημέρα θα γίνει η απονομή των βραβείων και των επαίνων.
Η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας που καθιερώθηκε ως θεσμός στην πόλη μας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρώην Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και πλέον διοργανώνεται ως συνέχεια των προηγούμενων ετών από τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη.
Στην έκθεση συμμετέχουν μαθητές των σχολείων του Ν. Θεσσαλονίκης, είτε ατομικά είτε ως ομάδες φωτογραφίας των σχολείων τους.
Την έκθεση επιμελείται ο Γρηγόριος Μούτσιος, καθηγητής Μαθηματικών των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη και φωτογράφος.
Τον εκθεσιακό χώρο παραχωρεί ο Δήμος Νεάπολης Συκεών.
Εικαστικό Κέντρο Ήλιος, Λαγκαδά 120, Θεσσαλονίκη | Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου έως 06 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 19:00-22:00
Έκθεση Εικαστικών Έργων «Κενά Μνήμης» | Πολυχώρος “Oratos”
Η έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο “ΚΕΝΑ ΜΝΗΜΗΣ” επικεντρώνεται στην ενασχόληση νέων καλλιτεχνών με ζητήματα συλλογικής και ατομικής μνήμης, της ιστορικής καταγραφής και των κοινωνικών διαφορών.
Η έκθεση προέκυψε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της διδασκαλίας και της εμβάθυνσης στη σύγχρονη τέχνη στο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν παρουσιάζουν έργα που διερευνούν την έννοια του “κενού μνήμης” ως φαινομένου που αποκτά διάσταση τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό πεδίο.
Μέσα από μια ελεύθερη προσέγγιση του θέματος, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να παρουσιάσουν τη θέση πάνω στην ευρεία έννοια του κενού μνήμης, επιχειρώντας να αναδείξουν τις πολλαπλές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο, όπως και τις επιπτώσεις που η απώλεια της συλλογικής μας μνήμης έχει στη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Άλλοτε μέσα από πιο προσωπικές προσεγγίσεις και άλλοτε μέσα από πιο συλλογικούς προβληματισμούς, οι καλλιτέχνες της έκθεσης επιχειρούν να καταδείξουν αποσιωπήσεις και παραλήψεις της σύγχρονης ιστορίας και να καταδείξουν πώς η συλλογική μνήμη κατασκευάζεται και χειραγωγείται. Κατά τον τρόπο αυτό, η έκθεση ως συλλογικό εγχείρημα, καταλήγει να αφορά άμεσα τον κάθε θεατή, την κάθε θεάτρια, καλώντας τους να αναλογιστούν και να επαναδιαπραγματευτούν τον ρόλο τους στη σημερινή κοινωνία.
Συμμετέχουν οι:
ΑΔΑΜ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΡΑΠΗ ΦΑΝΗ, ΒΕΛΙΓΡΑΤΛΗ ΤΑΤΙΑΝΑ, ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΕΥΑΣΤΡΑΤΙΑ, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΟΥΛΑ, ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΚΥΡΙΑΖΗ ΕΛΕΝΑ, ΚΥΠΡΗ ΜΥΡΟΠΗ, ΜΠΑΛΑΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΝΤΑΡΙΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΝΤΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΑΛΒΑΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΣΚΕΡΛΕΤΗ ΟΛΓΑ, ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΤΑΧΤΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΧΑΡΕΛΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ.
“Oratos” Art Space, Στρατηγού Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 16 Μαρτίου έως 09 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 21:00-00:00 | Είσοδος ελεύθερη
Βάλλυ Νομίδου – Γιώργος Αγρότης – Χάρης Κοντοσφύρης | Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Σε μια εγκατάσταση τριών αυτόνομων έργων η εικαστική τελετουργία της Βάλλυς Νομίδου δομείται δονούμενη από πλαστικότητα και οξύτητα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια λεπτεπίλεπτη, αλλά δυναμική διαδικασία ένωσης κατακερματισμένων στοιχείων , όπου ομολογείται τόσο η ένταση τομών, όσο και η ανάγκη επούλωσής τους. Επάλληλες ρυθμικές συνδέσεις λειτουργούν προς την αντίληψη δημιουργίας ολότητας σε ένα παιχνίδι συνομιλίας ανάμεσα στην ‘υλικότητα’ και τη ‘σκιά’ της.
Με σουρεαλίζουσα και παιγνιώδη διάθεση η ζωγραφική μικρών διαστάσεων του Γιώργου Αγρότη διερευνά τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και προσωπικής εμπειρίας. Πολύ πέραν των συμβάσεων της αναπαράστασης η αφήγησή του υπερβαίνει την απλή οπτική περιγραφή των εικόνων που δημιουργεί, καθώς πλάθονται ποικίλοι συσχετισμοί ανάμεσα στα επί μέρους στοιχεία/ρεάλια του κάθε εικαστικού συνόλου.
Το αμίλητο νερό – πετώντας νερό στο φεγγάρι είναι ένα συνεργατικό πολύπτυχο έργο με υλικά της B&T Composites των: Σοφίας Αντωνακάκη (ήχος), Στέλιου Καρά (γλυπτικές κατασκευές), Χάρη Κοντοσφύρη (εγκατάσταση στο χώρο), Βασίλη Σέντζα (σχεδιασμός μικρογλυπτών), που λειτουργεί ως μεταφορά και μετωνυμία της αλήθειας. Πρόκειται για μια αλληγορία/καθρέφτη του Κ(κ)όσμου με ποιητικές αναφορές που δομείται σε συμφραζόμενα παραμυθιού.
[σχόλια Θάλειας Στεφανίδου]
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00 | Διάρκεια έκθεσης: 20.03 –25.04.2025
Έκθεση «Άννα Βιλδιρίδου – Ζωγραφική και Κόσμημα» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ
Μια εικαστική διαδρομή 34 χρόνων με περισσότερα από 70 έργα και εγκαταστάσεις της Άννας Βιλδιρίδου, από το 1989 έως το 2023, μαζί με μια επιλογή σχεδίων και κοσμημάτων, παρουσιάζεται στη νέα φιλοξενούμενη έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Τα περισσότερα ζωγραφικά και τρισδιάστατα έργα χαρακτηρίζονται από έντονες χρωματικές αντιθέσεις και από τη χρήση διαφορετικών υλικών και τεχνικών (ακρυλικά, κολλάζ, ακουαρέλα κ.ά.).
Οι κύριες θεματικές τους αφορούν την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την ιστορία του Ελληνικού Κράτους έως τη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στο νόμισμα και στις χρηματικές συναλλαγές.
Η Άννα Βιλδιρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Είναι μέτοχος και σχεδιάστρια κοσμημάτων της Εταιρίας «Δημιουργικό Βιλδιρίδης», στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 01 Μαρτίου έως 06 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή από 09:00 έως 14:00, Σάββατο & Κυριακή από 10:00 έως 18:00
Έκθεση «Μιχάλης Αρφαράς: Αφιέρωμα στον Καβάφη» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ
Πρωτότυπα έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ του εικαστικού Μιχάλη Αρφαρά για τον Καβάφη περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Πρόκειται για 34 χαρακτικά για το αυθεντικό βιβλίο έργο τέχνης Κ. Π. Καβάφη Ποιήματα. Αποκηρυγμένα, κρυμμένα, ανολοκλήρωτα (Ίδρυμα Ωνάση, Εκδόσεις Διάττων, 2022) του Μιχάλη Αρφαρά. Επιμελητής της έκθεσης στο Τελλόγλειο είναι ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte.
Το βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδιαίτερο δημιουργικό σταθμό στην εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη, στον οποίον ανήκει η αισθητική εικόνα του έργου. Για την εικονογράφησή των ποιημάτων ο Μιχάλης Αρφαράς δημιούργησε 34 έγχρωμα χαρακτικά σε λινόλεουμ και 50 μονόχρωμες οξυγραφίες σε μέταλλο. Την τυπογραφία επιμελήθηκε ο Νίκος Βοζίκης.
Έχουν τυπωθεί 90 αντίτυπα σε ελληνική γλώσσα και 90 αντίτυπα σε αγγλική μετάφραση. Όλα τα αντίτυπα είναι υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη και σφραγισμένα από τον εκδότη. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μία έκδοση με όλα τα χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού καλλιτεχνικού επιτεύγματος στον εκδοτικό χώρο της καλλιτεχνικής τυπογραφίας και της χαρακτικής.
Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πρωτεύουσας (1972-1974) και στη Γερμανία (1975-1980). Εργάστηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Hildesheim (1988-2006). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής της ΑΣΚΤ της Αθήνας. Παράλληλα με το εικαστικό και το κινηματογραφικό του έργο, για το οποίο έχει βραβευτεί επανειλημμένα, ασχολείται με την εικονογράφηση και την επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων. Εκθέτει τακτικά το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 01 Μαρτίου έως 06 Απριλίου | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή από 09:00 έως 14:00, Σάββατο & Κυριακή από 10:00 έως 18:00
Έκθεση «TEHOM» στο Παράρτημα ΜΙΕΤ

Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τούς περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.
Η Ρενέ Ρεβάχ τον σκέφτεται τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.
Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπίρκεναου και Άουσβιτς. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί.
Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.
Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης
Πληροφορίες:
Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 16 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος
«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.
Πληροφορίες:
Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Μπίλλη, Αγίας Σοφίας 2, Πλατεία Ιπποδρομίου | Διάρκεια έκθεσης έως 11 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 και κάθε Πέμπτη, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 | Είσοδος ελεύθερη
«Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ
Μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα (https://www.teloglion.gr/eshop/)
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.
Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Μάϊου 2025. | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Προβολή ντοκιμαντέρ Far. Go. Bots με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στις 8 Απριλίου 2025, ο Φάρος του Κόσμου της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως σε συνεργασία με τον δήμο Αμπελοκήπων σας προσκαλούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ Far. Go. Bots., σε σκηνοθεσία Άγγελου Τσαούση και παραγωγή Filmografik Productions.
Πληροφορίες: Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων | 17:00