Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη από 12/5 έως 18/5
Πάρε χαρτί και μολύβι γιατί αυτή την εβδομάδα δε θα ξέρεις που να πρωτο-πάς!
Μια κομβική συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΘ που διοργανώνει η Parallaxi, πολλές και όμορφες εκδηλώσεις κρασιού, σινεμά, ιστορίας και μνήμης αλλά και νέες εκθέσεις που έρχονται να αυξήσουν τις επιλογές σου, η πόλη βρίσκεται εν μέσω αλλαγών και πολλών, πολλών επιλογών για σένα. Βγες έξω και θα δεις την πόλη να σου προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές από δήμο σε δήμο, από άκρη σε άκρη.
Μην αφήνεις,όμως, τη μετακίνησή σου για την τελευταία στιγμή. Αν θέλεις να τα προλάβεις όλα, κάνε reserve τη διαδρομή σου μέσω της εφαρμογής Uber και φτάσε στον προορισμό σου, την κατάλληλη στιγμή!
Ένα debate για το μέλλον της ΔΕΘ | Ολύμπιον
Έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια ζωής η parallaxi έχει συμβάλει με εκατοντάδες παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο που προάγει τα ζητήματα της πόλης.
Τα τελευταία 15 χρόνια μέσα από τη δράση μας ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” οργανώθηκαν δεκάδες διαφορετικές δημόσιες συζητήσεις για φλέγοντα θέματα, για το δημόσιο χώρο, για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης αλλά και παρουσιάζοντας ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης της μέσα από τα μάτια ειδικών, που φιλοξενήσαμε προσκαλώντας τους από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού.
Η νέα μας παρέμβαση, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, έρχεται σε μια στιγμή καίρια για ένα σημαντικό τμήμα του κεντρικού πολεοδομικού ιστού και το μέλλον του.
Η υπόθεση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην πιο κομβική χρονική στιγμή της.
Από τη μία, οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ προχωρούν, ενώ από την άλλη επιχειρείται η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο σημείο.
Καθώς το μέλλον της έκτασης έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον της πόλης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να φωτιστούν τα θολά σημεία, να υπάρξει διαφάνεια και τεκμηριωμένη πληροφόρηση και να λυθούν οι εύλογες απορίες των πολιτών για τις δύο αυτές προτάσεις.
Δημόσια συζήτηση στο Ολύμπιον την Κυριακή 18 Μαΐου στις 7 το απόγευμα για όσους έχουν προμηθευτεί εισιτήριο εισόδου. Όσοι δεν τα κατάφεραν, καθώς η εκδήλωση είναι sold out έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν online μέσω livemedia.
Γι’ αυτόν το λόγο, η Parallaxi και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης οργανώνουν μια δημόσια συζήτηση, επιχειρώντας να καλύψουν το κενό διαλόγου και φέρνοντας για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι τις πλευρές που εκπροσωπούν τις διαφορετικές προτάσεις αξιοποίησης της έκτασης.
Την Κυριακή, 18 Μαΐου 2025 στις 19:00, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» στο «Ολύμπιον», τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους θα προβάλουν ο Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, και η Ιφιγένεια Καμτσίδου, μέλος της Κίνησης Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Τη συζήτηση που θα έχει χαρακτήρα και κανόνες debate συντονίζουν εκ μέρους της Parallaxi o δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας και εκ μέρους του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης ο διευθυντής του, Μιχάλης Γουδής.
Την εκδήλωση θα ανοίξει ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό βίντεο με το χρονικό της υπόθεσης, ενώ επίσης μέσω βίντεο θα παρέμβουν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Δέλτα.
Η είσοδος είναι δωρεάν, με επίδειξη του ονομαστικού δελτίου που μπορεί το κοινό να προμηθευτεί μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας more.com από την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 18.00.
Οι παρευρισκόμενοι που μέσω των δελτίων εισόδου που θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς το debate, αρκετές μέρες πριν, θα λάβουν email και θα έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν από ένα ερώτημα ο καθένας ηλεκτρονικά, το οποίο και θα ληφθεί υπόψη στον καταρτισμό των ερωτήσεων που θα τεθούν στους προσκεκλημένους, ενώ και μετά το debate θα απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για τα συμπεράσματα που προέκυψαν.
Το ενδιαφερόμενο κοινό που δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει δελτία εισόδου μπορεί να παρακολουθήσει το debate ζωντανά διαδικτυακά μέσω livemedia, ενώ λίγο μετά την εκδήλωση στην Parallaxi και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης θα αναρτηθεί ολόκληρη η εκδήλωση βιντεοσκοπημένη.
Σε μια κρίσιμη για το μέλλον της πόλης χρονική περίοδο που οι απορίες ένθεν και ένθεν για τα δύο σχέδια είναι πολλές και δημιουργούν σύγχυση στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, μια κατατοπιστική πολιτισμένη συζήτηση με τις δύο πλευρές που σήμερα βρίσκονται απέναντι, θα φωτίσει το μέγιστο ζήτημα.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο και να τεθούν οι βάσεις για ανάλογες πολιτισμένες συζητήσεις με όρους debate και στο μέλλον, πάνω σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη.
Ας γίνει την Κυριακή 18 Μαΐου μια καλή αρχή.
Εκδήλωση «Από τη δίκη της Χρυσής Αυγής μέχρι τα Τέμπη: Ο μύθος του κράτους δικαίου και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης» | ΑΠΘ
Τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 18:30 στο μικρό αμφιθέατρο στο ισόγειο του κτιρίου της Νομικής (απέναντι από το κυλικείο) μεγάλη εκδήλωση για τις εμβληματικές δίκες της δεκαετίας από τη δίκη της Χρυσής Αυγής έως τα Τέμπη, τη δημοσιογραφική τους κάλυψη, το μύθο του «κράτους δικαίου» & της ανεξάρτητης δικαιοσύνης!
Θα μιλήσουν: η Μάγδα Φύσσα & η Ελένη Βασάρα, γραμματέας του Συλλόγου Συγγενών – Θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών και μητέρα της Αγάπης Τσακλίδου και οι δικηγόροι – συνήγοροι των οικογενειών στις δικές.
Μικρό αμφιθέατρο στο ισόγειο του κτιρίου της Νομικής, ΑΠΘ | Δευτέρα 12 Μαΐου στις 18:30
«Λιβίσι: Παρελθόν, παρόν, μέλλον. Ιστορικό και αρχιτεκτονικό οδοιπορικό σε έναν ελληνικό οικισμό της Μ. Ασίας» | Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και η Plarchform, διοργανώνουν την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (ώρα 18.30), εκδήλωση με τίτλο: «Λιβίσι: Παρελθόν, παρόν, μέλλον. Ιστορικό και αρχιτεκτονικό οδοιπορικό σε έναν ελληνικό οικισμό της Μ. Ασίας».
Το Λιβίσι (σήμερα Kayaköy) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς οικισμούς της Μικράς Ασίας με πληθυσμό άνω των 6000 κατοίκων. Τα εκατοντάδες σπίτια και οι εκκλησίες του, που διαμορφώνουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο, παραμένουν εγκαταλελειμμένα από το 1922. Η καταστροφή των ιστορικών και αρχιτεκτονικών ιχνών του ερειπωμένου οικισμού είναι μεγάλη και συνεχιζόμενη.
Το Νοέμβριο του 2024 διοργανώθηκε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με τον τίτλο ‘Living ruins’ από το φορέα TerraViva, που αφορούσε την ανάδειξη, προστασία και επανάχρηση του Λιβισιού, μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου ανοιχτού υπαίθριου μουσείου. Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός συγκέντρωσε πάνω από 100 συμμετοχές ομάδων σχεδιασμού.
Στο διαγωνισμό συμμετείχε η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη Plarchform, με την πρόταση “Healing Trauma: Kayaköy Open-Air Museum and Research Center”. Η Plarchform είναι μία δημιουργική πλατφόρμα, η οποία εστιάζει στην αρχιτεκτονική, στο χώρο και την πόλη, και τη συντονίζει ο αρχιτέκτονας Νίκος Δίκας. Η πρόταση της ομάδας, η οποία ήταν και η μοναδική ελληνική συμμετοχή που έφτασε στους finalists, βραβεύθηκε με Εύφημο μνεία. Στην ομάδα του διαγωνισμού συμμετείχαν επίσης οι αρχιτέκτονες εσ. χώρων Γιώργος Δρόσος, Αλέξιος Κουλουράς, Γιώργος-Ραφαήλ Θεοδωρίδης, και οι σπουδάστριες εσ. αρχιτεκτονικής του ΑΚΤΟ, Άρτεμις Καραγιαννίδη και Μαρία Κουσίδου. Πληροφορίες για την ιστορία του οικισμού παρείχε ο αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού Πέτρος Μεχτίδης.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη διεθνή δράση που υλοποιήθηκε με τον παραπάνω διαγωνισμό, τη διάκριση της συμμετοχής από τη Θεσσαλονίκη, και το διαχρονικό ενδιαφέρον για έναν οικισμό με μοναδικά χαρακτηριστικά. Θα αναπτυχθεί μια διεπιστημονική συζήτηση πάνω στο θέμα της διαχείρισης της ιστορικής μνήμης των οικισμών, της σύνδεσης με την
κοινωνία, της προστασίας και ανάδειξής τους και το ρόλο της αρχιτεκτονικής. Ομιλητές θα είναι:
– ο αρχαιολόγος Πέτρος Μεχτίδης που θα αναφερθεί με προβολή εικόνων στη μακραίωνη ιστορία του οικισμού και της περιοχής
– η πολεοδόμος-χωροτάκτης Βίβιαν Δούμπα, μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού, που θα μιλήσει για το πλαίσιο του διαγωνισμού και τη δυνατότητα των τόπων να ενεργοποιήσουν τις κοινότητες
– ο αρχιτέκτονας Νίκος Δίκας που θα μιλήσει για την πρόταση αναβίωσης και επανάχρησης του οικισμού που σχεδίασε η ομάδα του.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 (2ος όροφος).
Art Thessaloniki
Η Art Thessaloniki International Contemporary Fair, που συγκεντρώνει την αποδοχή από τον κόσμο της τέχνης διεθνώς, ως θεσμός διαρκούς επιτυχίας, παρουσιάζοντας σημαντική και ποικιλόμορφη σειρά μοντέρνων και σύγχρονων έργων τέχνης, γιορτάζει την πρώτη δεκαετία (2015- 2025) προσφοράς στη διεθνή εικαστική σκηνή.
Είμαστε έτοιμοι για άλλη μία φορά να υποδεχθούμε στην Θεσσαλονίκη γκαλερί και συλλέκτες, από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη ,την Ασία και τις ΗΠΑ στην ΔΕΘ-HELEXPO στo πλαίσιo της 8ης διοργάνωσης της Art Thessaloniki στις 15 έως 18 /05/ 2025. H Θεσσαλονίκη, πέρα από την μεγάλη ιστορική διαδρομή της, είναι σήμερα ένας δυνατός πολιτιστικός πυρήνας της χώρας με τρία πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές), και σημαντικό κέντρο επιχειρηματικών, εμπορικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Είναι γνωστή για τα φεστιβάλ, τη ζωηρή πολιτιστική ζωή και την εξαιρετική γαστρονομική της ταυτότητα.
«Ανοιχτές Πόρτες» Η ανοιξιάτικη γιορτή των οινοποιείων
17 & 18 Μαΐου 2025
Η ανοιξιάτικη γιορτή των οινοποιείων
17 & 18 Μαΐου οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος γιορτάζουν τον νέο κύκλο ζωής της αμπέλου και προσκαλούν το κοινό στην ανοιξιάτικη οινοτουριστική εκδήλωση «Ανοιχτές Πόρτες»!!!
Οι «Ανοιχτές Πόρτες» πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2004 στα οινοποιεία του οινοτουριστικού δικτύου «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», γεγονός που το κοινό αγκάλιασε με ενθουσιασμό ώστε να εξελιχθεί από το 2010 σε μία πανελλαδική οινική γιορτή με τη συμμετοχή όλων των ενώσεων οινοποιών της χώρας μας.
Το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου τα επισκέψιμα οινοποιεία στο οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» είναι ανοιχτά και δέχονται τους φίλους και τις φίλες του επώνυμου και ποιοτικού ελληνικού οίνου, για ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, παράλληλο πρόγραμμα με διάφορες προτάσεις και εκδηλώσεις, διαγωνισμό φωτογραφίας, κλήρωση κρασιών-δώρων και πολλά ακόμη!
Χαράξτε τη δική σας οινική πορεία ανάμεσα στις 8 διαφορετικές διαδρομές των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” από την Κρανιά Ολύμπου, στη Ζίτσα στα Ιωάννινα και από εκεί σε όλη τη Μακεδονία, έως την Αδριανή στη Δράμα και τη Φωλιά Καβάλας.
32 από τα σημαντικότερα οινοποιεία της Ελλάδας σας περιμένουν για μία ακόμη μοναδική και αξέχαστη οινοτουριστική εμπειρία.
Πιο συγκεκριμένα, το σαββατοκύριακο 17 & 18 Μαΐου, στις 8 οινικές διαδρομές των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», θα έχουν ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ τα οινοποιεία:
Στη Διαδρομή του Κρασιού του Ολύμπου
Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου
* Ωράριο Λειτουργίας 12:00-17:00
Στη Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
Zoinos Winery στη Ζίτσα
* Ωράριο Λειτουργίας 12:00-17:00
Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο
*Ωράριο Λειτουργίας 10:00-16:00
Στη Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς
Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον
Κτήμα Κυρ-Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου
Στη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Ζην Ηδέως στους Νερόμυλους Αλμωπίας, Πέλλα
* Ωράριο Λειτουργίας 11:00-18:00
3 Γενιές – Οικογένεια Θωμαΐδη στην Πιπεριά Αριδαίας, Πέλλα
Μικρό Κτήμα Τίτου στη θέση Δύο Ποτάμια στην Παιονία, Γουμένισσα
Στη Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή
* Ωράριο Λειτουργίας 11:00-17:00
Οινοποιείο Τασιώνα στη Ράμνιστα Γιαννακοχωρίου
Αργατία στο Ροδοχώρι
* Ωράριο Λειτουργίας 11:00-17:00
Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι
Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα (Ανοιχτά μόνο 18/5)
Boutari στη Στενήμαχο
* Ωράριο Λειτουργίας 11:00-17:00
Klonas Boutique Winery στον Παλιοκαλιά
Στη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι
Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο
Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή
* Ωράριο Λειτουργίας 11:00-18:00
Στη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Κτήμα Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία
Akrathos Newlands Winery στη Μεγάλη Παναγία
Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα (Ανοιχτά μόνο 17/5)
Στη Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
Κτήμα βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
Αμπελόεις στη Φωλιά Ν. Περάμου Καβάλας
Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας
Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας
*Ωράριο Λειτουργίας 11:00-18:00
Estates Costa Lazaridi στην Αδριανή Δράμας
Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας
Oenops Wines στην Προσοτσάνη Δράμας
* Ωράριο Λειτουργίας 12:00-18:00
Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στην Άμπελοι Σερρών
Το γενικό προτεινόμενο ωράριο στα οινοποιεία είναι 11:00-19:00, εκτός από εξαιρέσεις που αναφέρονται ξεχωριστά.
Η είσοδος είναι δωρεάν!
Κοινές δράσεις στα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος»:
διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Η τέχνη της οινοποίησης» και έπαθλο από 3 φιάλες κρασί στους 5 πρώτους νικητές/νικήτριες, από φωτογραφίες που θα αναρτήσουν στις σελίδες τους στο facebook ή/και στο Instagram, για το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο, στα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».
Kλήρωση δώρων-κρασιών «32 οινοποιεία, 32 τυχεροί»! Το κοινό που θα επισκεφθεί τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κλήρωση δώρων 32 φιαλών κρασιού, με τη συμπλήρωση ειδικού δελτίου συμμετοχής που θα βρει στα οινοποιεία (από 1 φιάλη για 32 τυχερούς/τυχερές)!
Για περισσότερες πληροφορίες, τις εκδηλώσεις και τις προτάσεις των οινοποιείων, τις οδηγίες για το διαγωνισμό φωτογραφίας, την κλήρωση δώρων και πολλά ακόμη, παρακαλούμε το κοινό να επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας www.winemakersofnorthgreece και τους λογαριασμούς κοινωνικής μας δικτύωσης, winemakersofnorthgreece στο Facebook και Instagram, όπου ανανεώνονται συνεχώς.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025, στις 20:00, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη στη διάλεξη: «Ηγέτες: Ιδέες και Μυστικά», Μία εξομολόγηση του Μίμη Ανδρουλάκη με την ολοκλήρωση της Αυτοβιογραφίας -Ιστορίας του.
Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 19:00-20:00.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Café του Μουσείου Οίνου | Είσοδος Ελεύθερη
ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ: Ο αόρατος κόσμος του ελληνικού κινηματογράφου | Αίθουσα Παύλος Ζάννας
Ένα αφιέρωμα της ΕΣΠΕΚ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Παύλος Ζάννας // 8-14 Μαΐου 2025
To πολυεπίπεδο και ευρηματικό αφιέρωμα «Φαντάσματα: μια συναρπαστική εξερεύνηση του Αόρατου Κόσμου του Ελληνικού Κινηματογράφου», που συνδιοργανώνει η ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου) με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή στην Αθήνα (Σινεμά Άστορ), μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (8-14 Μαΐου), όπου θα προβληθούν 13 από τις ταινίες του αρχικού προγράμματος.
Το αφιέρωμα συνομιλεί με το μεγάλο αφιέρωμα «ΦΑΝΤ ΣΜ ΤΑ» που είχε διοργανώσει το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με ταινίες από όλο τον κόσμο, το οποίο εμβάθυνε στους βαθύτερους συμβολισμούς και στις κρυμμένες αλληγορίες πίσω από την απεικόνιση των φαντασμάτων στον κινηματογράφο.
Τι είναι ένα φάντασμα; Ένας νεκρός που επιστρέφει για να στοιχειώσει ή μια φασματική προβολή του υποσυνείδητου; Μια παγιδευμένη ενέργεια ή εκείνο το πρόσωπο που μάταια αναζητούμε; Κάτι που πεθαίνει ή κάτι που ξαναζωντανεύει;
Κάθε θάνατος είναι μια εξαφάνιση. Κάθε φάντασμα είναι μια εμφάνιση. Ένα ίχνος – όπως άλλωστε και το σινεμά. Ένα ίχνος της πραγματικότητας, ένα αποτύπωμα. Μια στιγμή που πεθαίνει και εξαφανίζεται, για να αναστηθεί αργότερα, σαν φωτεινή δέσμη σε κάποια οθόνη. Ο κινηματογράφος είναι το φάντασμα της πραγματικότητας, γι’ αυτό και τον γοητεύουν τα Φαντάσματα. Και ο ελληνικός κινηματογράφος –αν και έχει λίγες ταινίες του φανταστικού– είναι γεμάτος από φαντάσματα κάθε είδους.
Από τις 8 έως τις 14 Μαΐου, σας περιμένουμε σε ένα μίνι φεστιβάλ κινηματογραφικών φαντασμάτων, χωρισμένο σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπου κάθε μέρα διερευνά και μια άλλη πτυχή του αόρατου. Κάθε μέρα, μια διαφορετική «σεάνς» καλεί τα πνεύματα του ελληνικού σινεμά. Τελετές Απέθαντων Εξαφανίζουν το Κακό και καλούν τα Εκτοπλάσματα του ελληνικού κινηματογράφου σε Στοιχειωμένα Σπίτια μέσα σε Πόλεις Φαντάσματα.
Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 08/05 – ενότητα «Εξαφάνιση»
21:00 Τα χρώματα της ίριδoς (1974, 100΄) του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Παρασκευή 09/05
19:00 Ταξείδι του μέλιτος (1979, 100΄) του Γιώργου Πανουσόπουλου (ενότητα «Πόλη φάντασμα»)
21:30 Ο όρκος του νεκρού αδελφού (1969, 75΄) του Ηλία Καμπίτη (ενότητα «Το κακό»)
Σάββατο 10/05 – ενότητα «Το κακό»
19:00 Το κακό (2005, 83΄) του Γιώργου Νούσια
21:00 Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983, 87΄) του Νίκου Ζερβού
Κυριακή 11/05 – ενότητα «Απέθαντοι»
18:30 Κυνηγοί (1977, 168΄) του Θόδωρου Αγγελόπουλου
21:30 Καρκαλού (1984, 85΄) του Σταύρου Τορνέ
Δευτέρα 12/05 – ενότητα «Στοιχειωμένα σπίτια»
19:00 Ευριδίκη ΒΑ 2037 (1975, 97΄) του Νίκου Νικολαΐδη
21:00 Ιστορία 52 (2008, 98΄) του Αλέξη Αλεξίου
Τρίτη 13/05 – ενότητα «Εκτοπλάσματα»
19:00 Ντανίλο Τρέλες (1986, 83΄) του Σταύρου Τορνέ
21:00 Φωτογραφία (1986, 112΄) του Νίκου Παπατάκη
Τετάρτη 14/5
19:00 Άλπεις (2011, 93΄) του Γιώργου Λάνθιμου (ενότητα «Τελετή»)
21:00 Κρυστάλλινες νύχτες (1992, 135΄) της Τώνιας Μαρκετάκη (ενότητα «Απέθαντοι»)
Γενική είσοδος: 5€
Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.more.com/venues/filmfestival/
Οι ταινίες του αφιερώματος:
Τα χρώματα της ίριδος (Ελλάδα, 1974)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης. Πρωταγωνιστούν: Νικήτας Τσακίρογλου, Φλόρε Ντεριέν, Βαγγέλης Καζάν, Έλενα Κυρανά, Γιώργος Διαλεγμένος, Χρήστος Μάντζαρης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Τάκης Βουλαλάς, Αλέκος Δεληγιάννης, Γιώργος Μοσχίδης. Έγχρωμη, 100΄
Σε μια παραλία πραγματοποιείται γύρισμα διαφήμισης αρώματος. Ένας περίεργος άντρας με μια διαφανή ομπρέλα εισβάλλει στο πλάνο και κατευθύνεται ήρεμα προς τη θάλασσα, στην οποία αφήνεται να τον «καταπιεί», με την ομπρέλα του να μένει πίσω, επιπλέοντας. Αναστατωμένοι από την εξαφάνιση, ο συνθέτης και ο ηχολήπτης της ταινίας προσπαθούν να διαλευκάνουν το μυστήριο, και τελικά χάνονται στα σύνορα πραγματικότητας και αναπαράστασης. Μια σπουδή στην «παρανοϊκή» δύναμη της εικόνας καθώς το σινεμά μπορεί να θεωρείται τέχνη του πραγματικού, είναι όμως και τέχνη του τεχνητού, του ψεύτικου και της παραίσθησης…
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη 08/05 – 21:00
Ταξείδι του μέλιτος (Ελλάδα, 1979)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Πρωταγωνιστούν: Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παΐζη, Μπέτυ Λιβανού, Λάζαρος Ανδρέου, Γκέλυ Μαυροπούλου, Κώστας Παπαγεωργίου, Μαρίκα Νέζερ, Γιώργος Νέζος, Ντόρα Βολανάκη, Περικλής Χριστοφορίδης, Κούλης Στολίγκας, Μαλαίνα Ανουσάκη, Γιάννης Κοντούλης, Γιάννης Χειμωνίδης, Γιώργος Γρηγορίου, Υβόννη Βλαδίμηρου. Έγχρωμη, 100΄ Ένα ζευγάρι συνταξιούχων συναντά τους φίλους του στη λουτρόπολη του Καϊάφα, όπου περνούν τα καλοκαίρια τους κάθε χρόνο, επαναλαμβάνοντας μια γνώριμη ρουτίνα. Ωστόσο, ο φόβος του θανάτου, κοινός σε άντρες και γυναίκες, τους οδηγεί σε ένα ύστατο ξέσπασμα, μια αργοπορημένη, τελευταία επανάσταση.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή 09/05 – 19:00
Ο όρκος του νεκρού αδελφού (Ελλάδα, 1969)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ηλίας Καμπίτης. Πρωταγωνιστούν: Άννα Ιασωνίδου, Γιώργος Οικονόμου, Βιολέττα Σούλη, Ρούλα Κωστάρα, Μαρίκα Μαυροπούλου. Ασπρόμαυρη, 92΄
Βασισμένη στο δημοτικό άσμα Τραγούδι του νεκρού αδελφού, η ταινία αφηγείται την ιστορία του όρκου που έδωσε ο Κωνσταντής στη μάνα του να φέρει πίσω την αδελφή του, προκειμένου να παντρευτεί τον άντρα της καρδιάς της. Ο ίδιος, όπως και τα οκτώ αδέλφια του, πεθαίνει και αφήνει μόνη τη μάνα, η οποία τον καταριέται. Εκείνος βγαίνει από τον τάφο για να κρατήσει την υπόσχεσή του.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Παρασκευή 09/05 – 21:00
Το κακό (Ελλάδα, 2005)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Γιώργος Νούσιας. Πρωταγωνιστούν: Μελέτης Γεωργιάδης, Αργύρης Θανάσουλας, Πέπη Μοσχοβάκου. Έγχρωμη, 83΄ Σε ένα εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας, οι μπουλντόζες αποκαλύπτουν μια άγνωστη σπηλιά. Από εκεί, μια αρχαία, σκοτεινή δύναμη ξυπνά και εξαπλώνεται σαν επιδημία, μετατρέποντας τους πολίτες σε λυσσασμένα ζόμπι. Μέσα σε λίγες ώρες, η πόλη βυθίζεται στο χάος. Οι επιζώντες παλεύουν για τη ζωή τους, ενώ το Κακό απειλεί να καταπιεί τα πάντα.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Σάββατο 10/05 – 19:00
Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (Ελλάδα, 1983)
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζερβός. Σενάριο: Τζίμης Πανούσης, Νίκος Ζερβός, Βαγγέλης Κοτρώνης, Λίλη Πανούση. Μουσική: Τζίμης Πανούσης, Μουσικές Ταξιαρχίες. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Τζίμης Πανούσης, Βαγγέλης Κοτρώνης, Ισαβέλλα Μουράκη, Τζόνι Βαβούρας, Θέκλα Τσελεπή, Σάκης Μπουλάς, Μαρία Τσακαλίδου, Νικόλας Άσιμος, Δημήτρης Πουλικάκος, Αντώνης Καφετζόπουλος. Έγχρωμη, 87΄
Ο Βίκτωρ Παπαδόπουλος, τρελός επιστήμονας από τα Καρπάθια, ζει στα Εξάρχεια με την κόρη του. Με τη βοήθεια των συνεργατών του, επιχειρεί ένα παρανοϊκό πείραμα: να δημιουργήσει το τέλειο μουσικό συγκρότημα συναρμολογώντας νεκρά μέλη πεθαμένων μουσικών. Έτσι γεννιούνται οι Μουσικές Ταξιαρχίες, με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Σάββατο 10/05 – 21:00
Κυνηγοί (Ελλάδα, 1977)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Στρατής Καρράς. Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης.Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Χρονοπούλου, Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν, Χριστόφορος Νέζερ, Αλίκη Γεωργούλη, Δημήτρης Καμπερίδης, Νίκος Κούρος. Έγχρωμη, 168΄ Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 1977. Μια ομάδα κυνηγών βρίσκει στο χιόνι, κοντά στη λίμνη Ιωαννίνων, το πτώμα ενός αντάρτη του Εμφυλίου – με το αίμα του ακόμα φρέσκο, παρόλο που έχουν περάσει τριάντα χρόνια. Το μεταφέρουν στο ξενοδοχείο τους, όπου η νύχτα μετατρέπεται σε εφιάλτη. Στη σάλα χορού, ένα φανταστικό δικαστήριο της Ιστορίας τούς φέρνει αντιμέτωπους με το παρελθόν τους.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 11/05 – 18:30
Καρκαλού (Ελλάδα, 1984)
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τορνές. Σενάριο: Charlotte Van Gelder, Σταύρος Τορνές. Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Αναστασιάδης, Μάριος Καραμάνης, Ισμήνη Καρυωτάκη, Γιάννης Ηλιόπουλος. Έγχρωμη, 85΄ Ένας ηλικιωμένος βρίσκεται στο ταξί που οδηγεί ένας νεαρός. Στο πορτ-μπαγκάζ βρίσκεται ένα φέρετρο. Το ταξίμετρο γράφει και οι δύο άντρες ταξιδεύουν. Ο νέος οδηγεί τον γέρο, ή ο γέρος τον νέο; Ποια η σχέση των δύο ηρώων, ποιος ο σκοπός της; Και αυτή η πόρνη πως χώρεσε σ’ αυτό το παραμύθι;
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 11/05 – 21:30
Ευριδίκη ΒΑ 2037 (Ελλάδα, 1975)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Νικολαΐδης. Πρωταγωνιστούν: Βέρα Τσέχοβα, Τζον Μουρ, Νίκη Τριανταφυλλίδη. Έγχρωμη, 97΄ Σε μια στρατοκρατούμενη πόλη, η Ευρυδίκη περιμένει ένα φορτηγό που δεν έρχεται ποτέ. Ένας άντρας την εγκαταλείπει, ένας άγνωστος στο τηλέφωνο μιλά για ένα παλιό έγκλημα, και άνθρωποι παραμονεύουν έξω από το σπίτι-φυλακή της. Μια ψυχρή φωνή διατάζει τη μετακίνησή της. Ο Ορφέας κυκλοφορεί ελεύθερος – είναι εκτελεστής ή σωτήρας της; Σκιές από το παρελθόν μπλέκονται με το παρόν, ενώ οι αλήθειες παραμένουν κρυμμένες στο σκοτάδι.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα 12/05 – 19:00
Ιστορία 52 (Ελλάδα, 2008)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αλέξης Αλεξίου. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κακανάκης, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Αργύρης Θανασούλας, Γιασεμή Κηλαηδόνη, Ορφέας Ζαφειρόπουλος. Έγχρωμη, 98΄ Ο Ιάσονας γνωρίζει την Πηνελόπη σε ένα δείπνο με κοινούς φίλους. Θα αρχίσουν να βγαίνουν, και κάποια στιγμή η Πηνελόπη θα μετακομίσει στο σπίτι του. Ο Ιάσονας θεωρεί ότι μπορεί να μοιραστεί τα πάντα μαζί της. Ακόμα και εκείνο το παιδικό παιχνίδι, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να καθοδηγεί τα όνειρά του. Μέχρι που ένα πρωί ξυπνάει, και η Πηνελόπη έχει εξαφανιστεί. Δεν μπορεί να θυμηθεί τι μεσολάβησε. Φταίνε οι χρόνιοι πονοκέφαλοι ή ένα μυστικό που έρχεται από το παρελθόν και τον απομακρύνει από την πραγματικότητα;
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Δευτέρα 12/05 – 21:00
Ντανίλο Τρέλες (Ελλάδα, 1986)
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τορνές. Σενάριο: Charlotte Van Gelder, Σταύρος Τορνές. Πρωταγωνιστούν: Στέλιος Αναστασιάδης, Σωτηρία Λεονάρδου, Aren Bee, Deedee M. Fadul, Roberto De Angelis, Francesco Calimera, Γιάννης Ηλιόπουλος, Φρανσουά Στεφάνου, Ελένη Στεφάνου. Έγχρωμη, 83΄ Ένας Άγγλος τραγουδιστής συναντά κάπου στην ελληνική ύπαιθρο έναν Αλεπουδάνθρωπο. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι σε αναζήτηση του Ντανίλο Τρέλες, ενός μυθικού μουσικού από την Ανδαλουσία.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη 13/05 – 19:00
Φωτογραφία (Ελλάδα, 1986)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Νίκος Παπατάκης. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Τσάγκας, Άρης Ρέτσος, Ζωζώ Ζάρπα, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δέσποινα Τομαζάνη. Έγχρωμη, 112΄ Στη δικτατορική Ελλάδα, ο Ηλίας, γιος κομμουνιστή, αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο Παρίσι. Εκεί βρίσκει καταφύγιο στον Γεράσιμο, έναν γουναρά μακρινό συγγενή. Όμως, ένα αθώο ψέμα –η ύπαρξη μιας ανύπαρκτης αδελφής, που παρουσιάζει μέσα από μια φωτογραφία– μετατρέπεται σε παγίδα. Ο Γεράσιμος ερωτεύεται τη γυναίκα της φωτογραφίας, την Ευτυχία, και χτίζει τη ζωή του γύρω από αυτήν. Ο Ηλίας, διχασμένος μεταξύ ενοχής και ανάγκης, συνεχίζει την απάτη μέχρι την επιστροφή τους στην Ελλάδα για έναν γάμο που δεν μπορεί να γίνει.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τρίτη 13/05 – 21:00
Άλπεις (Ελλάδα, 2011)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος. Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Τζόνι Βεκρής, Ariane Labed (Αριάν Λαμπέντ), Αγγελική Παπούλια, Σταύρος Ψυλλάκης, Ευτυχία Στεφανίδου, Ευθύμης Φιλίππου, Σωτήρης Παπασταματίου, Λάμπρος Φιλίππου, Κωνσταντίνα Παπούλια, Νίκος Γαλγαδάς,Τίνα Παπανικολάου, Μαρία Κυρώζη, Φώτης Ζάχος. Έγχρωμη, 93΄ Μια ομάδα ανθρώπων, που αυτοαποκαλείται Άλπεις, αναλαμβάνει την υποκατάσταση αποθανόντων, προκειμένου να βοηθήσει τους συγγενείς τους στη διαδικασία του πένθους.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη 14/05 – 19:00
Κρυστάλλινες νύχτες (Ελλάδα, 1992)
Σκηνοθεσία: Τώνια Μαρκετάκη. Σενάριο: Τώνια Μαρκετάκη, Μαλβίνα Κάραλη. Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης. Πρωταγωνιστούν: Τάνια Τρύπη, Μισέλ Βάλεϊ, François Delaive, Ovidiu Iuliu Moldovan. Έγχρωμη, 93΄
Στην Κατοχική Αθήνα, μια Γερμανίδα, σύζυγος Έλληνα αξιωματικού, ερωτεύεται έναν έφηβο Εβραίο παγοπώλη. Ο έρωτας γίνεται μοίρα: η γυναίκα πεθαίνει και ξαναγεννιέται, βιώνοντας δύο ζωές σε έναν κόσμο που αλλάζει βίαια. Η ατομική ιστορία μπλέκεται με την Ιστορία, σε μια επικίνδυνη ακροβασία χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Τετάρτη 14/05 – 21:00
Eκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία από τον Δήμο Παύλου Μελά | Μονή Λαζαριστών
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνει ο Δήμος Παύλου Μελά, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (1919-2025) την Δευτέρα 12 Μαΐου, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα.
Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Πόντιου Αγωνιστή, στην οδό Μεσολογγίου, στη Σταυρούπολη, δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης».
Θα ακολουθήσει στις 19:00 εκδήλωση μνήμης στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», στη Μονή Λαζαριστών, στην οδό Κολοκοτρώνη 25-27, στη Σταυρούπολη.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Βασίλης Πάλμας. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), Παρθένα Ιορδανίδου, θα μιλήσει για τις προσπάθειες διεθνοποίησης της Ποντιακής Γενοκτονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μουσικοαφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ο ήχος της σιωπής». Θα ερμηνεύσουν οι: Στάθης Νικολαϊδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Πέλα Νικολαΐδου. Στη λύρα ο Δημήτρης Ξενιτόπουλος, στο λαούτο ο Γιάννης Παπαχατζάκης και στα κρουστά ο Δημήτρης Μητρούλης.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον πυρρίχιο χορό «Σέρα» από τους χορευτές των ποντιακών σωματείων του Δήμου Παύλου Μελά.
«Ταξιδεύοντας με τις μελωδίες των ματιών» | Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο»
Με μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, της τεχνολογίας και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Η εκδήλωση, με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τις μελωδίες των ματιών», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 στις 19:00, στη Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» του Καραπάντσειου Πολιτιστικού Κέντρου Αμπελοκήπων.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το καινοτόμο μουσικό λογισμικό EyeHarp, μια πρωτοποριακή εφαρμογή που δημιούργησε ο Χρήστος Βαμβακούσης. Το EyeHarp προσφέρει σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τη δυνατότητα να εκφράζονται μουσικά μόνο με την κίνηση των ματιών τους, ανοίγοντας νέους δρόμους στη δημιουργική έκφραση και τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η Δρ. Μαρία Βαρσαμά, Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Πρέσβειρα του EyeHarp στην Ελλάδα, θα είναι η κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του λογισμικού και τη συμβολή του στη συμπεριληπτική εκπαίδευση.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης θα συμμετέχουν:
- Μουσικοί EyeHarp από την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (ΕΣΒΕ).
- Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, που θα ερμηνεύσει το τραγούδι «Η Μάχη των Οχυρών».
- Η Νεανική Ορχήστρα Μενεμένης του Δημοτικού Ωδείου «Μίκης Θεοδωράκης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Γεκουσίδη, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών.
Μια βραδιά γεμάτη μουσική, καινοτομία και συμπερίληψη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ένα μήνυμα ενδυνάμωσης και ελπίδας προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον σύνδεσμο: https://forms.gle/EF64udBgxv4kF5G58
Το Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης είναι μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, η οποία εργάζεται συστηματικά για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών μάθησης για όλους.
Υφαίνοντας τον αστικό χώρο 40roomors exhibition | Γκαλερί Μικρού
O φωτογραφικός φακός και ο κόσμος των υφαντών συνομιλούν σε ένα οδοιπορικό, το οποίο αντανακλά καθημερινές όψεις της πόλης της Θεσσαλονίκης και εξερευνά τα συμβατικά όρια της φωτογραφικής αφήγησης. Η έκθεση Υφαίνοντας τον αστικό χώρο παρουσιάζει τον δημιουργικό διάλογο των δύο μέσων και καταγράφει πτυχές της πόλης όπου το χρώμα επιβιώνει και το βαλκανικό στοιχείο παραμένει ακόμα ανθεκτικό. Η συλλογική μνήμη υφαίνεται στην φωτογραφική επιφάνεια και οι γειτονιές επανεγγράφονται μέσα από την προσωπική ματιά των δύο δημιουργών, οι οποίοι προσθέτουν με τον ιδιαίτερό τους τρόπο την υλικότητα στην αστική εμπειρία.
Η χρήση της υφαντουργίας ως στοιχείο επικάλυψης των φωτογραφιών καλεί το κοινό να συνδιαλλαγεί με τον εαυτό του ως ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης που συνεχώς μεταβάλλεται.
Αποδίδει η ραμμένη επικάλυψη την αίσθηση αλλοίωσης του αστικού τοπίου ή στέκεται ως ενδεχόμενη πηγή έμπνευσης για την συλλογική δημιουργία της νέας ταυτότητας του;
Το καλλιτεχνικό δίδυμο των 40roomors, με την βοήθεια του φωτογράφου Nikosontherun, σας προσκαλεί να εξερευνήσετε την εν λόγω αντίφαση στην Gallerie Mikrou από τις 8 Μάϊου.
Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Μαΐου, 20:00
Διεύθυνση: Αρριανού 11, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 8.05 μέχρι 21.05 | Ώρες λειτουργίας: 19:00-23:00
«Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της “κεκρυμμένης” χαράς» | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
«Παραλληλίζω τη ζωγραφική μου με τη ροδιά που μεταφέρει έννοιες κεκρυμμένης χαράς. Γλυκαίνομαι, χάνομαι και αποσαθρώνομαι στη ζωγραφική επιφάνεια. Φορώ ρούχα δανεικά, σκορπίζομαι και γίνομαι πολύμορφος. Κοπιάζω, απογοητεύομαι, η επιφάνειά μου όταν φωτίζεται δωρεάν, υπερίπταμαι…». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις δημιουργίες του ο ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης ο οποίος φιλοξενείται στη νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 46 έργα του ζωγράφου των τελευταίων δύο δεκαετιών, έχει τίτλο «Γιάννης Μενεσίδης: Ο ζωγράφος της «κεκρυμμένης» χαράς» και θα εγκαινιαστεί σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00, στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α)
Τα έργα του, σε σινική μελάνη, τέμπερα και λαδοπαστέλ χαρακτηρίζονται από τον πολλαπλασιασμό των μοτίβων, τη γοητεία της επιφάνειας και τη σχηματοποίηση των μορφών. Ο άνθρωπος κατέχει κεντρική θέση στην τέχνη του είτε πρόκειται για θρησκευτικά είτε για λαϊκά θέματα. Παράλληλα, η φύση εμφανίζεται διαρκώς σαν θεματική: στην επιβλητική παρουσία δέντρων (πλατάνια, οξιές, ελιές, πεύκα), στη βλάστηση και στα πουλιά, στον βυθό της θάλασσας, στο υδάτινο στοιχείο και στα τοπία (η Σάμος, τα βράχια της Καππαδοκίας, το φαράγγι της Βίκου, τα Φηρά στη Σαντορίνη, η έρημος της Ιορδανίας κτλ.).
Ο Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Τελλογλείου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «στα έργα του Μενεσίδη, είτε πρόκειται για τοπία, είτε για θρησκευτικά ή λαϊκά θέματα (παζάρια, γιορτές), υπάρχει πάντα ο άνθρωπος, ως σχήμα και ως σύμβολο. Είναι μια τέχνη αποδεσμευμένη από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση, πνευματική και συμβολική που δεν εγκλωβίζεται σε μια αυστηρή μεθοδολογία ή φόρμουλα. Είναι μια τέχνη που επιτρέπει την αυτογνωσία και την εξερεύνηση, γεμάτη διάχυτη χαρά, γαλήνη και ελπίδα. Παρατηρείται στη ζωγραφική του μια παράλληλη διεύρυνση σε σχέση με τη πινελιά.
Στα πρώιμα έγχρωμα του έργα, οι πινελιές είναι μικρές, στρόγγυλες και γραμμοειδές και συνθέτουν αλλεπάλληλες στρώσεις που πυκνώνουν και δημιουργούν βάθος. Στις τελευταίες δεκαετίες το χρώμα του αποτελείται από μεγάλες επιφάνειες οι οποίες δημιουργούν μεγαλύτερες αντιθέσεις. Ταυτόχρονα, σημαντική είναι σε αυτούς τους πίνακες η επίτευξη μιας διάχυτης και ισορροπημένης έντασης χωρίς υπερβολές, αποτέλεσμα στο οποίο συμβάλει η έλλειψη φωτοσκίασης». Επίσης, ο ίδιος αναφερόμενος στην έκθεση Μενεσίδη έχοντας και την επιμέλεια της έκθεσης επισημαίνει πως «στο άλλο μεγάλο σύνολο της εικαστικής του παραγωγής, στα ασπρόμαυρα έργα σε σινική μελάνη, όλη η επιφάνεια αποκτάει μια ιδιαίτερη δυναμική κυρίως σε δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά τις πυκνώσεις των γραμμών που «υφαίνουν» τις σκιές και τις λευκές επιφάνειες που συνθέτουν τα “φωτίσματα”.
Η άλλη αφορά τον διαμερισμό των μορφών σε επί μέρους σχήματα – μορφές. Αυτός ο πολλαπλασιασμός των μοτίβων και οι αντιθέσεις του άσπρου και του μαύρου ενεργοποιούν, παρά την έλλειψη γραμμικής προοπτικής, τη δισδιάστατη επιφάνεια και προκαλούν μια αίσθηση βάθους. Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, οι μικρές διαστάσεις των έργων του, οι αλλαγές της κλίμακας (ό, τι θεωρείται πιο σημαντικό απεικονίζεται σε μεγαλύτερο μέγεθος) και η σχηματοποίηση των μορφών που συμβάλλει στην ομογένεια της ζωγραφικής επιφάνειας».
Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ και Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος μιλώντας για τον Μενεσίδη και τη νέα έκθεση που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου υπογραμμίζει πως «με αφάνταστη υπομονή και επιμέλεια δουλεύει αρχικά μικρογραφικά τα σχέδιά του με μελάνι: δημιουργεί αραβουργήματα που μοιάζει να χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να αναδειχθούν οι λεπτές λεπτομέρειες, να διαβαστούν συμπιλήματα και σύμβολα. Τα θέματά του, κυρίως θρησκευτικά, περιέχουν κείμενα κρυπτογραφημένα που ταυτόχρονα λειτουργούν εικαστικά στη ζωγραφική σύνθεση. Η ζωγραφική επιφάνεια γεμίζει ασφυκτικά -χωρίς κενό- από επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά μοτίβα, στιγμές, τα οποία υφαίνουν έναν καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσεται το θέμα. Για τη σύνθεση, συνήθως δισδιάστατη, επιλέγει διάφορες οπτικές, από ψηλά, κατενώπιον, από χαμηλά, αποφεύγοντας την προοπτική. Έχοντας ζήσει σε αστικά κέντρα για μικρά ή μεγάλα διαστήματα (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη, Θάσο, Σάμο, Χαλκιδική) κινείται ανάμεσα στον πραγματικό χώρο και την ονειρική του πλευρά, ανάμεσα σε αγγέλους, βίους αγίων, θρησκευτικές γιορτές, πανηγύρια, μικρομάγαζα».
Η κ. Γουλάκη-Βουτυρά τονίζει επίσης πως η έκθεση του Μενεσίδη στο Τελλόγλειο λειτουργεί και «επιπλέον ως αναφορά και τιμή στον δάσκαλο Πεντζίκη, μας εισάγει στον χώρο της Διαγωνίου του Χριστιανόπουλου με την οποία ο Μενεσίδης συνεργάστηκε στη διάρκεια 20 χρόνων (1975-1995) και η οποία θα αποτελεί μέρος του αφιερώματος στην εικαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Τελλογλείου Ιδρύματος».
ΧΡΗΣΙΜΑ: Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαΐου – 28 Σεπτεμβρίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Δημήτρης Τζαμουράνης Land(e)scapes- the gaze of the unconscious | Γκαλερί «Λόλα Νικολάου»
[… οι οραματικές συνθέσεις του Δημήτρη Τζιαμουράνη ως αντιστικτικές ενότητες ενός αυτό-υπονομευτικού φωτορεαλισμού, αποδομούν την αναπαραστατική εμπειρία και αναδομούν την λογική της ζωγραφικής στη συγχρονία. Ώστε τελικά τα τοπία και τα βλέμματα να είναι οι μορφικές συνέχειες των σημείων διαφυγής(escape). Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο και του μεταξύ τους διάκενου που είναι ο τόπος εκβολής του ασυνειδήτου. Οπότε το ερώτημα περί ζωγραφικής μετασχηματίζεται σε οντολογικό. Είναι μια εκδοχή της ύπαρξης σε αναταραχή η οποία καταλήγει σε σειρά πορτραίτων προκειμένου να συλλάβουν το βλέμμα μας ενώ στον ίδιο χρόνο οι «κραυγαλέες» λεπτομέρειες αναδεικνύουν μια άλλη πραγματικότητα, ανάγοντας τον ρεαλιστικό σχεδιασμό σε ζώσα «μεταφυσική» εμπειρία…]
Απόσπασμα από κείμενο του Γιάννη Μήτρου για τον Δημήτρη Τζαμουράνη
Διάρκεια έκθεσης: 29.04 – 28.05.2025 | ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00
NSPIRE PROJECT 2025: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης
Ο νόστος, ο βίαιος εκπατρισμός και το αίτημα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, παραδόξως γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα. Η φετινή εκδοχή του Inspire Project 2025 που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) από τις 11 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025, αναδεικνύει την «Επιστροφή», ως έννοια που ξεκινάει μεν από την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ωστόσο επεκτείνεται στο διαγενεακό τραύμα του «νόστου», της χαμένης πατρίδας και του χαμένου σπιτιού, της βίαιης εκτόπισης και μετανάστευσης, αλλά και στη μελλοντολογική φαντασία γύρω από αυτό που έχει χαθεί, αλλά διαρκώς αναζητείται. Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παρουσιάζονται τα νέα έργα που προέκυψαν από το φετινό καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά το οποίο 20 εικαστικοί εργάστηκαν με τον επικεφαλής, προσκεκλημένο εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη, πάνω στην έννοια της Επιστροφής. Οι νέες δημιουργίες βρίσκονται σε διάδραση, διάλογο ακόμη και αντιπαράθεση με έργα, αναδρομικού κυρίως χαρακτήρα του Χαραλαμπίδη, τα οποία αποτελούν την κεντρική ενότητα του φετινού Inspire Project 2025, υπό τον τίτλο «Αφού βόσκεις πρόβατα γιατί δεν παίζεις αυλό;». Με την έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη επιχειρείται να φωτιστεί ο νοηματικός άξονας της εστίας και της πατρίδας, μέσα από μη αναμενόμενους συνδυασμούς διαφορετικών θεμάτων και εμπειριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και η αμφισβήτηση της εθνικότητας, το μετα-αποικιοκρατικό κληροδότημα, το μοντερνιστικό παρελθόν και οι μετασχηματισμοί της προσφυγοποίησης.
Υπό το πρίσμα του Κυπριακού ζητήματος, στο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, το αίτημα για «Επιστροφή» στις πατρογονικές εστίες, όχι μόνο δεν βρήκε δικαίωση, αλλά έγινε αίτημα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις χώρες της γύρω περιοχής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπόκεινται στα δεινά αιματηρών πολεμικών συρράξεων. Η αγάπη για την πατρίδα και η νοσταλγία για αυτήν φαίνεται να είναι καθοριστικά συναισθήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Οι σχετικοί συλλογισμοί αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερη δημόσια συζήτηση, ενώ λειτουργούν και ως βάση για το κοινό έργο τέχνης που θα προκύψει στον χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Νίκο Χαραλαμπίδη.
To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»).
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου | Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου | Βοηθός παραγωγής: Σίλια Φασιανού | Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus
Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Δάφνη Βλασίδου, Στέφανος Ζαφειρίου, Δέσποινα Δούζη, Ρένα Κακλαμάνη, Κωνσταντίνος Καλαθάκης, Ζωή Καλογιάννη, Ξένια Κασαπόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Λάριος, Άννα Μπότου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Γεώργιος Όθωνας, Ελένη Πασιάτα, Σοφία Πεχλιβανίδου, Όλγα Σουβερμεζόγλου, Βάσω Χατζημανώλη, Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου, Χρίστος Χατζηχριστοφής, Σταύρος Χριστοφή (Yeti).
Βιογραφικό προσκεκλημένου καλλιτέχνη
Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και Τακτικός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατατάσσεται στους πλέον σημαντικούς εικαστικούς εκπροσώπους της γενιάς του ‘90, με εκτενή διεθνή δραστηριότητα και καταξίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης του το 2007, από το Σύνδεσμο Τεχνοκριτικών AICA HELLAS, θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ η επιδραστικότητα του έργου του υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών πιο ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο διακρίνεται από πολύ νωρίς, με το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου να του απονέμεται το 1992, πριν καν ολοκληρώσει ακόμη τις φοιτητικές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θέτοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ανοδικής πορείας που αποτελεί σήμερα αντικείμενο μελέτης.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι παράτολμες παρεμβατικές δράσεις του καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, υπερβαίνουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής. Ο Χαραλαμπίδης καθιερώνει μια πρωτογενή, ρηξικέλευθη εικαστική δράση που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, υιοθετώντας πρωτόγνωρες εικαστικές πρακτικές. Παράλληλα, επιστρατεύει πρωτοποριακά ψηφιακά μέσα ρομποτικής και άλλης τεχνολογίας αιχμής, αναπτύσσοντας διεπιστημονικές μεθοδολογίες και συνεργασίες με ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Η εξέταση των αρχείων που αφορούν στο διαταραγμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τίθεται στον πυρήνα της έρευνας του, με άξονα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο βίαιος εκπατρισμός και η προσφυγοποίηση, το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και οι επιδράσεις της, η μετανάστευση και ο νομαδισμός, η εθνική ταυτότητα και η αμφισβήτησή της, η εντοπιότητα και ο «μη τόπος», ακόμη και η αποικιοποίηση του Διαστημικού χώρου και οι στρατηγικές εκμετάλλευσής του, είναι ζητήματα που πρωτοεμφανίζονται ήδη στο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, τα οποία θα αποτελούσαν, δεκαετίες μετά, κοινή θεματογραφία για πολλούς καλλιτέχνες.
Ο «εμβληματικός αποστάτης της Πράσινης Γραμμής», όπως έχει αποκαλέσει τον Χαραλαμπίδη ο Henry Meyric Hughes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, στο εκτενές θεωρητικό κείμενό του για την ατομική έκθεση που του διοργάνωσε στην Μπιενάλε Βενετίας το 2003, έχει πραγματοποιήσει με την επιμέλεια και άλλων διεθνώς διακεκριμένων επιμελητών και ιστορικών τέχνης, περισσότερες από 65 ατομικές εκθέσεις σε διεθνή κέντρα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους, θεσμικές διοργανώσεις και Μπιενάλε, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, στο Centre Pompidou, στην Turner Contemporary στο Λονδίνο, στο Palazzo Querrini Stampalia και στο Palazzo Giustinian Lolin Querini στη Βενετία, στο Pavilion Ciccillo Matarazzo στο Σάο Πάολο, στο Institute of Contemporary Art στη Σόφια, στο Musée des Archives Nationales στο Παρίσι κ.α.
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) | Διάρκεια: 11 Απριλίου – 1 Ιούνιου 2025 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη:12:00-20:00
Έκθεση – Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ
Έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που θα συναρπάσουν και θα συγκλονίσουν το κοινό, περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.
Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα, που μετράει περισσότερα από 40 χρόνια,παρουσιάζεται στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.
Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».
Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου.Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής.
Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο).
Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».
Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».
Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό… ρεπορτάζ.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας και το 1991 ξεκινά την διδακτορική του διατριβή γύρω από τη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και performances σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του –ζωγραφικά, γλυπτά και χαρακτικά– βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
Διάρκεια: 08/04/2025 – 07/09/2025 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας».
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.
Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα».
Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.
Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:
Ελένη Θεοφυλάκτου | Μαρία Κομπατσιάρη | Σπυριδούλα Πολίτη | Ιωάννα Τερλίδου | Ζέφη Τιφτικτσόγλου
Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου – 31 Ιουλίου 2025 | Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) | Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ | Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ | Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη | ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310 229778 | EMAIL: info@imma.edu.gr | ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.imma.edu.gr | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Ολόκληρο 4€ – Μειωμένο 2€ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778
Εικαστική έκθεση «Μνήμη ≠ Λήθη» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Μνήμη ≠ Λήθη» από τις 28 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2025.
Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταπιάνεται με ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα, τη μνήμη, και ειδικότερα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έναντι της λήθης, που συχνά ανθεί μαζί με τον ρατσισμό.
Ο Ξενής Σαχίνης επιστρατεύει την τέχνη του προκειμένου να στείλει δυνατά μηνύματα. Χρησιμοποιεί τον εικαστικό λόγο ως θεματοφύλακα της μνήμης, υπενθυμίζοντας με τρόπο εμφατικό το πώς η ανθρώπινη φύση μπορεί να υποκρύπτει και τη μορφή του τέρατος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα εκφραστικά ιδιώματα του καλλιτέχνη: σχέδια, ακρυλικά, σχέδια σε λαμαρίνα με ηλεκτροκόλληση, κατασκευές, φανερώνουν μια πορεία πενήντα χρόνων έως σήμερα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τίτους Μιλέχ.
Ο Ξενής Σαχίνης συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τη Γαλλία, όπου σπούδασε και δίδαξε ενώ έχει κάνει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Η σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μακρά καθώς σε αυτό έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Ακολούθησαν κι άλλες το 1993, το 1994, το 1999 και το 2014.
Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.
Ποιος είναι ο Ξενής Σαχίνης
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1954, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας χαρακτική με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και αποφοίτησε το 1978. Από το 1981 έως το 1985 παρακολούθησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Normale Supérieure des Beaux-Arts) στο Παρίσι στο Εργαστήριο του V. Guignebert. Από το 1986 δίδαξε σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών του ΑΠΘ και υπήρξε συντονιστής σε είκοσι πέντε συμφωνίες Erasmus. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών και διεθνών εκθέσεων που αφορούν τη χαρακτική. Έχει πάρει μέρος σε τρία παγκόσμια συνέδρια χαρακτικής IMPACT, στα δύο εκ των οποίων ήταν εισηγητής και έχει γράψει δύο βιβλία για τη σύγχρονη χαρακτική. Το 1996 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξανδρειας, όπου του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο για τη χαρακτική.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 17 Μαΐου 2025 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00 Σάββατο 11:00 – 14:00 | Είσοδος ελεύθερη | Γραφιστικός σχεδιασμός αφίσας: Θανάσης Γεωργίου/ designmono