Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη από 28/4 έως 4/5

Οργάνωσε το πρόγραμμα της εβδομάδας και δες τι θα επισκεφθείς εδώ!

Parallaxi
οι-εκδηλώσεις-και-οι-εκθέσεις-της-εβδο-1274045
Parallaxi

Αυτή την εβδομάδα ο Απρίλης φεύγει και μπαίνει ο Μάιος, ο τελευταίος μήνας της άνοιξης. Και με την Πρωτομαγιά να απέχει μόλις λίγες ημέρες, η πόλη γεμίζει εκδηλώσεις. Ακόμη, οι εκθέσεις είναι εδώ και παραμένουν ανοιχτές στο κοινό που θέλει να τις παρακολουθήσει. Και εσύ μπορείς εδώ να δεις τι απ’ όλα αυτά θα επισκεφτείς!

Όσο για τη μεταφορά σου, αυτή δε θα πρέπει να σε απασχολεί. Κάνε προκράτηση τη διαδρομή σου μέσα από την εφαρμογή της Uber, με την επιλογή του Reserve.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου | Ολύμπιον

Το ντοκιμαντέρ «ΛΟ» του Θανάση Βασιλείου σε παραγωγή της StudioBauhaus, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα προβληθεί το επόμενο διάστημα μέσω του δικτύου του Cinedoc.

Η πρώτη ειδική προβολή θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 28 Απριλίου στο Ολύμπιον με ελεύθερη είσοδο και παρουσία του σκηνοθέτη.

Διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και την Εταιρεία Φίλων Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Μνήμη 21ης Απριλίου 1967 – 58 χρόνια μετά, με την την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την ευγενική παραχώρηση της StudioBauhaus και του Cinedoc.

Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη | Δευτέρα 28 Απριλίου στις 18:00 | Είσοδος ελεύθερη | Πληροφορίες  & Κρατήσεις: cinedoc.gr

Καραγκιόζης … by night με τον Νικόλα Τζιβελέκη – Συνοδεία ζωντανής μουσικής | Μικρή Σκηνή

Ο Καραγκιόζης, η πιο γνήσια μορφή λαϊκής τέχνης που πάντα στηλιτεύει τα κακώς κείμενα κάθε εποχής, επιστρέφει στην Μικρή Σκηνή στις 28 και 29 Απρίλη να ψυχαγωγήσει αποκλειστικά το ενήλικο κοινό της Θεσσαλονίκης. Δύο μοναδικά έργα, μια σπαρταριστή κωμωδία κι ένα θρίλερ θεάτρου σκιών θα παρουσιαστούν στον μπερντέ από τον Νικόλα Τζιβελέκη με συνοδεία λαϊκής ορχήστρας και θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς θεατές.

Το «Καραγκιόζης by night» μετά από 5 χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα και δημιουργώντας φανατικούς θεατές, έρχεται για δεύτερη φορά στην Θεσσαλονίκη. Ελάτε να κολλήσετε κι εσείς την αρχαία νόσο μακράς διάρκειας κι ευχαρίστησης που ονομάζεται «Καραγκιοζίτιδα». Αυτή που θα σας κάνει να βλέπετε αβίαστα και διαρκώς τα κατορθώματα του καμπούρη πρωταγωνιστή.

Πρόκειται περί μιᾶς νόσου τήν ὁποίαν θά μᾶς ἐπιτραπῆ νά ὀνομάσωμεν Καραγκιοζίτιδα, ὡς γεννηθεῖσαν ἐξ αἰτίας τοῦ Καραγκιόζη. Ἠ κατάληξη ῖτις ἐν τῆ ἰατρικῆ σημαίνει φλεγμονήν. Οὓτω μηνιγγῖτις, νεφρῖτις, ἀρθρῖτις, πλευρῖτις, καί τόσα ἄλλα ἄπειρα εἰς ῖτις, σημαίνει φλεγμονήν τῶν μηνίγγων, τῶν νεφρῶν κλπ. Ὁμοίως λοιπόν καί ἡ λέξις Καραγκιοζῖτις, ὑποδηλοῖ φλεγμονήν τοῦ Καραγκιόζη, ὄχι δηλαδή τοῦ ἀνδρεικέλου Καραγκιόζη, ἀλλά τῆς εἰκόνος αὐτοῦ, τῆς ἀποτυπωμένης ἐντός τοῦ κέντρου ὠρισμένων ἐγκεφαλικῶν κυττάρων. (ΓΟΣ. -ΓΕΩΡΓ., Καλαματιανές εικόνες: Καραγκιοζίτης, «Φαραί», 14.7.1896)

Δευτέρα 28/04 : «Ο Καραγκιόζης στην Αμερική», κωμωδία | Τρίτη 29/04 : «Ο μυστηριώδης ευεργέτης», θρίλερ

Ώρα έναρξης 21:00 | Διάρκεια: 90’

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Καραγκιοζοπαίχτης: Νικόλας Τζιβελέκης | Ακορντεόν: Ηλίας Κρομμύδας| Κιθάρα: Γιώργος Μακρής| Σαντούρι: Νικόλας Κούλελης| Φιγούρες & σκηνικά θεάτρου σκιών: Νικόλας Τζιβελέκης, Δημήτρης Μπερέκος | Συνεργάτες του μπερντέ: Οδυσσέας Κανλής, Δημήτρης Παναγιωτάκος | Δημιουργία μακέτας: Μάνος Ψακής

Τιμή εισιτηρίου: 10€ | Για κρατήσεις στο τηλέφωνο: 6944503542

Walk for Wishes – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΧΗΣ 2025

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχής -29η Απριλίου- είναι ημερομηνία ορόσημο για το Make-A-Wish παγκοσμίως και η επέτειος του εορτασμού της εκπλήρωσης της 1ης ευχής, του Chris που, 45 χρόνια πριν, έγινε αστυνομικός για μία ημέρα. Ο Chris αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του οργανισμού (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ). Η μέρα αυτή, κάθε χρόνο, γιορτάζεται σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερο και φαντασμαγορικό τρόπο.

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαϊου διοργανώνει διαδοχικούς περιπάτους σε 14 πόλεις της Ελλάδας, το Walk for Wishes 2025. Φέτος, με πρωτοβουλία οικογενειών παιδιών ευχής ο περίπατος θα διεξαχθεί σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Άνδρο, Αίγιο, Ναύπλιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βέροια, Γιάννενα, Πτολεμαϊδα, Κέρκυρα, Δράμα και Θεσσαλονίκη. Oι περίπατοι θα είναι βραδινοί ώστε να φωτίσουμε τον ελληνικό ουρανό, από άκρη σε άκρη, στο μπλε χρώμα του Make-A-Wish με ειδικά φωτεινά βραχιόλια μας (armbands), ενώ τους περιπάτους θα οδηγήσουν παιδιά ευχής και οι οικογένειές τους. Με τους συμβολικούς αυτούς περίπατους θα τιμήσουμε τα παιδιά ευχής που πάλεψαν με μία σοβαρή ασθένεια και έγιναν καλά, ή που εξακολουθούν να παλεύουν, αλλά και τη μνήμη εκείνων που φώτισαν το δρόμο μας.

Οι περίπατοι θα διεξαχθούν με τη συνεργασία των Δήμων (δείτε παρακάτω αναλυτικά) που θα φωταγωγήσουν μνημεία ή τοπόσημα των πόλεων και θα σηματοδοτήσουν τους τερματισμούς των διαδρομών.

Φυσικά, δεν θα λείψουν και οι καθιερωμένες φωταγωγήσεις και από άλλους Δήμους, σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης του εορτασμού της σημαντικής αυτής γιορτής, ανήμερα στις 29 Απριλίου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Φορέστε κάτι μπλε και ελάτε να περπατήσουμε μαζί!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3 Μαΐου | 20.00 | Σημείο Συνάντησης: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ | Σημείο Φωταγώγησης: Δημαρχιακό Μέγαρο, Λευκός Πύργος

Ομιλία της Sarah B. Snyder, Professor of Global Inquiry at American University in Washington, DC | Αίθουσα «Αιμίλος Ριάδης»

Το Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service / Dukakis Center του ACT (American College of Thessaloniki) διοργανώνει τη διάλεξη της Sarah B. Snyder, Professor of Global Inquiry στο American University στην Ουάσινγκτον με θέμα “Building Institutions Abroad: American Expats as Informal Diplomats”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, στις 18:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης», ΔΕΘ-HELEXPO · θα διεξαχθεί στα αγγλικά και είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η Sarah B. Snyder είναι ιστορικός με εξειδίκευση στην επιρροή μη κρατικών παραγόντων – όπως οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι απόδημοι – στις εξωτερικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει συγγράψει βραβευμένα επιστημονικά συγγράμματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τέσσερα βιβλία και πολυάριθμα ακαδημαϊκά άρθρα. Για το βιβλίο της From Selma to Moscow: How Human Rights Activists Transformed U.S. Foreign Policy (Columbia University Press, 2018) τιμήθηκε με το βραβείο Robert H. Ferrell 2019. Το πρώτο της βιβλίο, Human Rights Activism and the End of the Cold War: A Transnational History of the Helsinki Network (Cambridge University Press), βραβεύτηκε με το 2012 Stuart Bernath Book Prize και το 2012 Myrna F. Bernath Book Award. Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στην επίδραση των αποδήμων Αμερικανών στις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ, με παραδείγματα από περιοχές όπως η ύστερη Οθωμανική Εγγύς Ανατολή. Πέρα από τη σημερινή της θέση στο American University, έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις στο UCL, το Yale και το Georgetown. Είναι, επίσης, ισόβιο μέλος του Council on Foreign Relations.

Η διάλεξη θα βασιστεί στο υπό έκδοση βιβλίο της, “Unofficial Diplomats” («Ανεπίσημοι Διπλωμάτες»), το οποίο αναδεικνύει τον ρόλο των Αμερικανών πολιτών στη διαμόρφωση της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πολίτες αυτοί λειτουργούσαν ως ανεπίσημοι διπλωμάτες, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ όπου δεν υπήρχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις ή δρώντας παράλληλα με τους επίσημους εκπροσώπους ως άτυποι πρεσβευτές σε ξένες κοινότητες.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του Dukakis Center στο ACT.

Περιλαμβάνει, επίσης, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την ίδρυση αμερικανικών εκπαιδευτικών και πολιτιστικών οργανισμών στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, σε μια καθοριστική περίοδο για τις εξωτερικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Δρ Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, Δαμιάνα Κουτσομίχα, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και Natalia Vogeikoff-Brogan, Doreen Canaday Spitzer Director of Archives / Διευθύντρια Τμήματος Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσιάζουν οι προσπάθειες των Αμερικανών αποδήμων για την ίδρυση σχολείων, κολεγίων και άλλων πολιτιστικών θεσμών στην Ελλάδα και στη Μικρά Ασία εκείνη την περίοδο. Η διάλεξη θα αναδείξει, επίσης, το ιστορικό πλαίσιο της μετεγκατάστασης του Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, φωτίζοντας τη συμβολή Αμερικανών ιεραποστόλων και εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη και την καθιέρωση του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, συμβολή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

To Dukakis Center του ACT, που φέρει το όνομα του Ελληνοαμερικανού πρώην Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Michael Dukakis, είναι ένα ανεξάρτητο think tank του ACT. Η αποστολή του είναι να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Το Κέντρο έχει συμπληρώσει 25 χρόνια προσφοράς και δράσης (1999-2024).

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025, 18:00  | Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», ΔΕΘ – HELEXPO

Ανθοκομική έκθεση Δήμου Καλαμαριάς

Στην Αρετσού, δίπλα στη θάλασσα, η άνοιξη γιορτάζει και φέτος στην Καλαμαριά, καθώς η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμαριάς έρχεται για 37η φορά.

Από την Τετάρτη 23 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου, τα λουλούδια, τα φυτά, τα βότανα και τα μυρωδικά αλλά και άλλες δραστηριότητες, θα δεσπόζουν δίπλα στην μαγευτική θέα της θάλασσας της Αρετσούς και στον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χώρο της πλαζ.

Η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, ένας θεσμός που αναδεικνύει την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο και την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου χώρου, χρονολογείται από το 1987 και αποτελεί την απαρχή μιας σειράς παρεμφερών εκθέσεων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, την ιστορία του και σεβασμό στο περιβάλλον (θάλασσα, παραλία, φύση), ανοίγει και φέτος η 37η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς, ανανεώνοντας την αισθητική και τον προσανατολισμό της, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του ιστορικού αυτού θεσμού.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 23 Απριλίου στις 6.30 μ.μ., ενώ θα ακολουθήσει μουσική βραδιά με τους Ρουμπαγιάτ σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Έκθεσης:

Τετάρτη 23 Απριλίου 18:30 Εγκαίνια Ανθοκομικής
19:00 Παραδοσιακά τραγούδια με τους ΡΟΥΜΠΑΓΙΑΤ σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς
Πέμπτη 24 Απριλίου 10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
12:00 – 14:00 Επιδαπέδια παιχνίδια από την οργάνωση ARSIS
17:00 – 20:30 Εργαστήρι διακόσμησης γλαστρών στο περίπτερο της ARSIS
19:30 Χορευτικό ενορίας Αγ. Γεωργίου Ελευθέριου Κορδελιού
20:00 Χορευτικό Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης
Παρασκευή 25 Απριλίου 10:00 Καθαρισμός της Ακτής Αρετσούς με τους CLEANIGANS (ραντεβού στο αναψυκτήριο)
10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
12:00 – 14:00 Επιδαπέδια παιχνίδια από την οργάνωση ARSIS
17:00 – 20:30 Εργαστήρι διακόσμησης γλαστρών στο περίπτερο της ARSIS
19:00  Λαϊκή Ορχήστρα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Η Κηφισιά»
Σάββατο 26 Απριλίου 10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
17:00 – 20:00 Εργαστήρι συντήρησης ξύλινων αντικειμένων από την Κοιν. Σ.ΕΠ. ΚΡΕΙΤΤΟΝ
19:00 Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
19:30 Χορωδία του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Η Κηφισιά» 
20:00 Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Η Κηφισιά»
Κυριακή 27 Απριλίου 10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
17:00 – 20:00 Εργαστήρι συντήρησης ξύλινων αντικειμένων από την Κοιν. Σ.ΕΠ. ΚΡΕΙΤΤΟΝ
18:30 Κρητικός Σύλλογος Θέρμης «ΞΑΣΤΕΡΙΑ»
19:00 Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βόρειας Ελλάδας
19:30 Πανχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
20:00  Σύλλογος Κουριωτών «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»
20:30  Πολιτιστικός Σύλλογος Τριλόφου
21:00  «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» Σύλλογος Έρευνας και διάδοσης της Κρητικής παράδοσης
Δευτέρα 28 Απριλίου 10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
10:00 – 11:30 Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Θεσσαλονίκης ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για το ρόλο των μελισσών στο περιβάλλον και στην υγεία μας
11:30  Εικαστικό εργαστήρι από ανακυκλώσιμα υλικά με τους CLEANIGANS
17:00  Εργαστήρι διακόσμησης γλαστρών στο περίπτερο της ARSIS
19:30  Χορευτική Ομάδα Πεύκων
20:00  Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλίστη»
20:30 –
Τρίτη 29 Απριλίου 10:00  Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
10:00  Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Θεσσαλονίκης ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για το ρόλο των μελισσών στο περιβάλλον και στην υγεία μας
11:30  Εργαστήρι διακόσμησης γλαστρών στο περίπτερο της ARSIS
19:30  Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «ΟΙ ΜΙΘΡΙΟΙ»
20:00  Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς – Δέρκων
20:30   Σύλλογος Τρικαλινών Ν. Θεσσαλονίκης «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
21:00 Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων
Τετάρτη 30 Απριλίου 10:00 – 14:00 Πολλαπλές περιβαλλοντικές δράσεις από την οργάνωση ARSIS
10:00 – 11:30 Ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Θεσσαλονίκης ενημερώνει μικρούς και μεγάλους για το ρόλο των μελισσών στο περιβάλλον και στην υγεία μας
11:30 – 13:00 Εργαστήρι διακόσμησης γλαστρών στο περίπτερο της ARSIS
17:00 – 20:00 Facepainting «Λουλούδια στο πρόσωπο» από την οργάνωση ARSIS
19:00  Χορευτική Ομάδα Αγίου Παύλου «ΧΟΡΟΣΗΜΟ»
19:30  Χορευτική Ομάδα Λαϊκών χορών «Διπλοπενιές»
20:00  Αργεντίνικο Tango από τη σχολή tango Thessaloniki
Πέμπτη 1 Μαΐου 10:00 – 14:00 Δραστηριότητες για όλους με τον Σύλλογο Γυναικείας Αλληλεγγύης «Μαλβίνα» και τον Σύλλογο γονέων ΑΜΕΑ «Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ»
19:30 Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης «Με του Μαγιού τις μυρωδιές»
Παρασκευή 2 Μαΐου 10:00 – 11:00 Καθαρίζουμε τα πρανή της Ακτής Αρετσούς με τους CLEANIGANS (ραντεβού στην είσοδο του αναψυκτηρίου)
10:00 – 14:00 Δραστηριότητες για όλους με τον Σύλλογο Γυναικείας Αλληλεγγύης «Μαλβίνα» και τον Σύλλογο γονέων ΑΜΕΑ «Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ»
19:30 Εργαστήρι Μουσικής & Τέχνης «Γιάννης Μπαρμπαλιός» – Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή 
Σάββατο 3 Μαΐου 10:00 – 14:00 Δραστηριότητες για όλους με τον Σύλλογο Γυναικείας Αλληλεγγύης «Μαλβίνα» και τον Σύλλογο γονέων ΑΜΕΑ «Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ»
18:00 – 21:00 Εργαστήρι γλυπτικής με ανακυκλώσιμα υλικά από την Κοιν.Σ.ΕΠ. «ΚΡΕΙΤΤΟΝ»
19:00 Προσφυγικός Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ»
19:30 Χορωδία του Συλλόγου Αρετσούς – Δέρκων
20:00 Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φοίνικα Καλαμαριάς
20:30 Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλία Θέρμη»
Κυριακή 4 Μαΐου 11:00 – 14:00 Εργαστήρι γλυπτικής με ανακυκλώσιμα υλικά από την Κοιν.Σ.ΕΠ. «ΚΡΕΙΤΤΟΝ»
10:00 – 14:00 Δραστηριότητες για όλους με τον Σύλλογο Γυναικείας Αλληλεγγύης «Μαλβίνα» και τον Σύλλογο γονέων ΑΜΕΑ «Ο ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ»

-Συζητάμε με τον συνεταιρισμό «ΚΟΥΚΟΥΛΙ» και δοκιμάζουμε τα προϊόντα τους

18:00  3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς – Χορευτικά
18:15 Χορών Δράσεις
18:30 – 19:00 Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Αγία Παρασκευή»
19:00  Παραδοσιακό γλέντι με τα Χάλκινα της Γουμένισσας σε συνεργασία με τον Αθλητικό  & Πολιτιστικό Σύλλογο «ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ»

Δημήτρης Μεσσίνης: «KEEP WALKING» – Έκθεση φωτογραφίας | Chalkos Gallery

H Chalkos Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας δρόμου του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, με τίτλο «KEEP WALKING», από τις 25 Απριλίου μέχρι και τις 9 Μαΐου 2025.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 25 Απριλίου από τις 18:00 έως τις 21:00 στην Chalkos Gallery.

KEEP WALKING

Ο δρόμος δεν σε ρωτάει. Είναι εκεί ίσως ο μοναδικός σιωπηλός μάρτυρας των επιλογών σου, του δρόμου σου, του δικού σου μονοπατιού. Σε ξέρει καλά, σε γνώριζε από πάντα.

Πως θα τον διαβείς; Θα τρέξεις να ξεφύγεις ή θα αντιμετωπίσεις κατάματα τον κίνδυνο; Ο κίνδυνος είναι ίσως οι προσδοκίες σου. Ο κίνδυνος καμιά φορά είναι όταν θάβεις μέσα σου την ελπίδα απεγνωσμένα. Πως θα φερθείς στον δρόμο σου;

Ασπρόμαυρες εικόνες, ασπρόμαυρες φιγούρες, ασπρόμαυρες εκφράσεις, ασπρόμαυρη ζωή: ο πόλεμος στον φακό μοιάζει στερνή γιορτή. Η διεκδίκηση προσκαλεί την κρυμμένη ελπίδα και τα χρόνια, μοιάζουν αιώνια νιότη, όταν ο «δρόμος», ο δρόμος σου περπατιέται ωραία.

Ο Δημήτρης Μεσσίνης μας θυμίζει μέσα από τον φακό του ότι το βιός όταν γκρεμίζεται οφείλει να ξαναχτιστεί. Στην ζωή που μοιάζει τελειωμένη, οφείλουμε ζωή από την αρχή. Πορεύσου με το κύμα ή αντίθετα στο κύμα. Με μικρές δρασκελιές ή μεγάλες. Από χαρά ή απόγνωση. Από φόβο ή θάρρος. Καμία σημασία δεν έχει. Ο δρόμος είναι εκεί για σένα. Ήταν και θα είναι εκεί, να αντανακλά το βάδισμά σου, τα θέλω σου. Εσύ; Είτε περπατάς στα χαλάσματα της ζωής σου, είτε στους πιο κεντρικούς πολιτικούς ή κοινωνικούς δρόμους, είτε τρέχεις από την χαρά σου ή την απελπισία σου, ακόμα κι αν έχεις εφόδια ή είσαι απογυμνωμένος και στερημένος από αυτά, εσύ συνέχισε. Οφείλεις να βρεις το «άνοιγμα» στα εμπόδια ή να το δημιουργήσεις. Όπου κι αν βρίσκεσαι.

«Πάντα θα υπάρχουν σημάδια να σου δείχνουν το δρόμο.»

Ο δρόμος σε γεμίζει, σε αδειάζει. Σε πληγώνει, χαράζει στο βλέμμα σου την απόφαση, Δίνει στο κορμί σου την κίνηση προς τον σκοπό. Αλλά πάντα σου λέει:

Ακολούθα το δρόμο.

Ειρήνη Λίτινα.

Βιογραφικό Δημήτρη Μεσσίνη

Ανταποκριτή Ξένου Τύπου – Φωτοειδησεογράφου

Γεννήθηκε στην Δράμα το 1949. Σε ηλικία 12 ετών το 1961, έφυγε μετανάστης με την οικογένειά του στην Γαλλία από όπου και επέστρεψε το 1973.

Υπηρέτησε τη φωτοειδησεογραφία για τον Ελληνικό́ και Ξένο Τύπο από́ το 1978 έως το 2014 όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Από το 1991 μέχρι το 1996 ήταν προϊστάμενος φωτογραφικού́ για την Ελλάδα στο European Pressphoto Agency (EPA) με έδρα την Φρανκφούρτη.

Από το 1997 μέχρι και το 2014 εργάστηκε στο Associated Press.

Από το 2004 μέχρι το 2006, διετέλεσε, με έδρα το Λονδίνο, διευθυντής φωτογραφικού του Associated Press για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Από το 2006 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014 εργάσθηκε ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του Assosiated Press για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

‘Εχει καλύψει τις μεγαλύτερες παγκόσμιες στρατιωτικές συρράξεις της πρόσφατης ιστορίας, όπως πρώην Γιουγκοσλαβία (Κροατία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κόσοβο), Τσετσενία, Λίβανο, πρώτος και δεύτερος Πόλεμος του Κόλπου, Αφγανιστάν, Υεμένη.

Έχει καλύψει επίσης τα μεγαλύτερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα: Επτά Ολυμπιακούς αγώνες και οκτώ ευρωπαϊκά και παγκόσμια ποδοσφαιρικά κύπελλα.

Βραβεύτηκε το 2003 με την ανώτερη δημοσιογραφική διάκριση της χώρας -Βραβείο Μπότση- για την κάλυψη του πολέμου στο Αφγανιστάν και είναι κάτοχος πολλών διεθνών δημοσιογραφικών βραβείων.

Τα τελευταία χρόνια (2008-2013) εκλέχτηκε και υπηρέτησε από τις θέσεις του Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας.

Από το 2017 επέστρεψε και ζει στην Δράμα ως συνταξιούχος.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη- Παρασκευή: 18:00 -20:30. | Σάββατο: 11:00 – 14:00 | Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά | Διάρκεια: από 25 Απριλίου μέχρι και τις 9 Μαΐου 2025 | Chalkos Gallery: Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη. | E. kparcharidis@yahoo.gr | Fb: chalkos gallery \ T: 2310230763

NSPIRE PROJECT 2025: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ | MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης

Ο νόστος, ο βίαιος εκπατρισμός και το αίτημα της επιστροφής, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν, παραδόξως γίνονται ολοένα και πιο επίκαιρα. Η φετινή εκδοχή του Inspire Project 2025 που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) από τις 11 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου 2025, αναδεικνύει την «Επιστροφή», ως έννοια που ξεκινάει μεν από την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ωστόσο επεκτείνεται στο διαγενεακό τραύμα του «νόστου», της χαμένης πατρίδας και του χαμένου σπιτιού, της βίαιης εκτόπισης και μετανάστευσης, αλλά και στη μελλοντολογική φαντασία γύρω από αυτό που έχει χαθεί, αλλά διαρκώς αναζητείται. Στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, παρουσιάζονται τα νέα έργα που προέκυψαν από το φετινό καλλιτεχνικό εργαστήριο κατά το οποίο 20 εικαστικοί εργάστηκαν με τον επικεφαλής, προσκεκλημένο εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη, πάνω στην έννοια της Επιστροφής. Οι νέες δημιουργίες βρίσκονται σε διάδραση, διάλογο ακόμη και αντιπαράθεση με έργα, αναδρομικού κυρίως χαρακτήρα του Χαραλαμπίδη, τα οποία αποτελούν την κεντρική ενότητα του φετινού Inspire Project 2025, υπό τον τίτλο «Αφού βόσκεις πρόβατα γιατί δεν παίζεις αυλό;». Με την έκθεση του Νίκου Χαραλαμπίδη επιχειρείται να φωτιστεί ο νοηματικός άξονας της εστίας και της πατρίδας, μέσα από μη αναμενόμενους συνδυασμούς διαφορετικών θεμάτων και εμπειριών του παγκοσμιοποιημένου κόσμου, όπως η αλλοίωση της πολιτιστικής ταυτότητας και η αμφισβήτηση της εθνικότητας, το μετα-αποικιοκρατικό κληροδότημα, το μοντερνιστικό παρελθόν και οι μετασχηματισμοί της προσφυγοποίησης.

Υπό το πρίσμα του Κυπριακού ζητήματος, στο χρονικό διάστημα μισού αιώνα, το αίτημα για «Επιστροφή» στις πατρογονικές εστίες, όχι μόνο δεν βρήκε δικαίωση, αλλά έγινε αίτημα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων στις χώρες της γύρω περιοχής που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπόκεινται στα δεινά αιματηρών πολεμικών συρράξεων. Η αγάπη για την πατρίδα και η νοσταλγία για αυτήν φαίνεται να είναι καθοριστικά συναισθήματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Οι σχετικοί συλλογισμοί αποτελούν το έναυσμα για ευρύτερη δημόσια συζήτηση, ενώ λειτουργούν και ως βάση για το κοινό έργο τέχνης που θα προκύψει στον χώρο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες σε συνεργασία με τον Νίκο Χαραλαμπίδη.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία»).

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου | Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου | Βοηθός παραγωγής: Σίλια Φασιανού | Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Νίκος Χαραλαμπίδης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Δάφνη Βλασίδου, Στέφανος Ζαφειρίου, Δέσποινα Δούζη, Ρένα Κακλαμάνη, Κωνσταντίνος Καλαθάκης, Ζωή Καλογιάννη, Ξένια Κασαπόγλου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Νίκος Λάριος, Άννα Μπότου, Κωνσταντίνος Ξάνθης, Γεώργιος Όθωνας, Ελένη Πασιάτα, Σοφία Πεχλιβανίδου, Όλγα Σουβερμεζόγλου, Βάσω Χατζημανώλη, Χριστίνα Χατζημιχαηλίδου, Χρίστος Χατζηχριστοφής, Σταύρος Χριστοφή (Yeti).

Βιογραφικό προσκεκλημένου καλλιτέχνη

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και Τακτικός Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατατάσσεται στους πλέον σημαντικούς εικαστικούς εκπροσώπους της γενιάς του ‘90, με εκτενή διεθνή δραστηριότητα και καταξίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της βράβευσης του το 2007, από το Σύνδεσμο Τεχνοκριτικών AICA HELLAS, θεωρείται ο κύριος εκφραστής της Πολιτικής Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ η επιδραστικότητα του έργου του υπήρξε καθοριστική στην εδραίωση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών πιο ευαισθητοποιημένων σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Το πολυσχιδές ερευνητικό του έργο διακρίνεται από πολύ νωρίς, με το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου να του απονέμεται το 1992, πριν καν ολοκληρώσει ακόμη τις φοιτητικές του σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, θέτοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ανοδικής πορείας που αποτελεί σήμερα αντικείμενο μελέτης.

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80, οι παράτολμες παρεμβατικές δράσεις του καλλιτέχνη στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες άλλων χωρών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του, υπερβαίνουν τις κυρίαρχες καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής. Ο Χαραλαμπίδης καθιερώνει μια πρωτογενή, ρηξικέλευθη εικαστική δράση που πραγματεύεται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας, υιοθετώντας πρωτόγνωρες εικαστικές πρακτικές. Παράλληλα, επιστρατεύει πρωτοποριακά ψηφιακά μέσα ρομποτικής και άλλης τεχνολογίας αιχμής, αναπτύσσοντας διεπιστημονικές μεθοδολογίες και συνεργασίες με ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων. Η εξέταση των αρχείων που αφορούν στο διαταραγμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τίθεται στον πυρήνα της έρευνας του, με άξονα το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ο βίαιος εκπατρισμός και η προσφυγοποίηση, το κληροδότημα της αποικιοκρατίας και οι επιδράσεις της, η μετανάστευση και ο νομαδισμός, η εθνική ταυτότητα και η αμφισβήτησή της, η εντοπιότητα και ο «μη τόπος», ακόμη και η αποικιοποίηση του Διαστημικού χώρου και οι στρατηγικές εκμετάλλευσής του, είναι ζητήματα που πρωτοεμφανίζονται ήδη στο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη, τα οποία θα αποτελούσαν, δεκαετίες μετά, κοινή θεματογραφία για πολλούς καλλιτέχνες.

Ο «εμβληματικός αποστάτης της Πράσινης Γραμμής», όπως έχει αποκαλέσει τον Χαραλαμπίδη ο Henry Meyric Hughes, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών, στο εκτενές θεωρητικό κείμενό του για την ατομική έκθεση που του διοργάνωσε στην Μπιενάλε Βενετίας το 2003, έχει πραγματοποιήσει με την επιμέλεια και άλλων διεθνώς διακεκριμένων επιμελητών και ιστορικών τέχνης, περισσότερες από 65 ατομικές εκθέσεις σε διεθνή κέντρα τέχνης και εκθεσιακούς χώρους, θεσμικές διοργανώσεις και Μπιενάλε, καθώς και σε μουσεία, όπως στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Γαλλίας, στο Centre Pompidou, στην Turner Contemporary στο Λονδίνο, στο Palazzo Querrini Stampalia και στο Palazzo Giustinian Lolin Querini στη Βενετία, στο Pavilion Ciccillo Matarazzo στο Σάο Πάολο, στο Institute of Contemporary Art στη Σόφια, στο Musée des Archives Nationales στο Παρίσι κ.α.

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) | Διάρκεια: 11 Απριλίου – 1 Ιούνιου 2025 | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη:12:00-20:00

Έκθεση – Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ

Έργα του Χρήστου Αλαβέρα από την πρώιμη φάση έως και σήμερα, κάποια από αυτά μνημειακών διαστάσεων, που θα συναρπάσουν και θα συγκλονίσουν το κοινό, περιλαμβάνει η νέα έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Η καλλιτεχνική πορεία του Χρήστου Αλαβέρα, που μετράει περισσότερα από 40 χρόνια,παρουσιάζεται στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Χρήστος Αλαβέρας: Ζωγραφοπατήματα ώς το Τελλόγλειο και πέρα», η οποία θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Απριλίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025.

Οι επιμελητές της έκθεσης του Τελλογλείου Νίκος Βιάνας και Ραφαέλα Νίκα επισημαίνουν ότι «παρουσιάζονται δημιουργίες πρωτότυπες από ποικίλα υλικά -κάρβουνο, μολύβι, λάδια, ακρυλικά- και τα έργα του άλλοτε εμπνευσμένα από τη λογοτεχνία και την ποίηση, άλλοτε να αφηγούνται ιστορίες προσωπικού ή κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα, αλλά πάντα δίνουν το χαρακτηριστικό ύφος του καλλιτέχνη». Οι ίδιοι τονίζουν πως «πρόκειται για μια στάση καλλιτεχνικής έκφρασης που μετουσιώνεται σε πληθωρική δημιουργία, με κύριο μέσο το σχέδιο και ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων, γνωστών και μη, όπως ο Τραμπ, ο Σόιμπλε, ο Μπέκετ, ο Κάφκα κ.ά».

Η Γενική Διευθύντρια Τελλογλείου Ιδρύματος, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά σημειώνει ότι «η αναδρομική του Χρήστου Αλαβέρα τη χρονιά που το Τελλόγλειο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας αποτελεί το επιστέγασμα (και όχι το τέρμα) μιας μακρόχρονης σχέσης, μιας μακράς φιλίας που έχει τις ρίζες της στην Αλίκη Τέλλογλου.Γιατί εκεί στη δεκαετία του ’80 έζησα και μοιράστηκα μαζί της τη συνάντηση με τον Χρήστο, με τη δουλειά του (ψυχοπαθείς της Λέρου), που η Αλίκη θαύμαζε, υποστήριζε με πάθος εξαρχής.

Ο Χρήστος, σπουδαίος καλλιτέχνης, προικισμένος με έμφυτο ταλέντο, που αναπτύχθηκε σε γόνιμο έδαφος με λογοτεχνικές-ποιητικές καταβολές (γιος του Τηλέμαχου και της Ρούλας Αλαβέρα), έχει γαλουχηθεί στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στο θέατρο, παρέα με τους Μπρεχτ, Μπέκετ, Όργουελ, Κόλβιτς, Σολωμό κ.ά.». Η κ. Γουλάκη – Βουτυρά αναφερόμενη στον Χρήστο Αλαβέρα επισημαίνει πως πρόκειται για «χαρακτηριστική περίπτωση αγνού καλλιτέχνη, αφοσιωμένου σε αξίες, με ιδιορρυθμίες που συναντούμε σε ιδιοφυή άτομα εκτός μέτρου, πιστεύει απόλυτα στη δύναμη της τέχνης. «Ο κίνδυνος δεν είναι να μην έχω ψωμί να φάω, αλλά να χάσω την πίστη μου σ’ αυτό που κάνω» (το δανείζεται από τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο).

Αυτή τη στάση τη μετατρέπει σε πληθωρική έκφραση με κύριο μέσο το σχέδιο, την ανθρωποκεντρική θεματολογία, αξιοποιώντας κυρίως την εξπρεσιονιστική αποτύπωση εκφράσεων προσώπων-πορτρέτων. Μια ζωγραφική που αντλεί από το οπτικό ερέθισμα -συνήθως την ανθρώπινη μορφή- το μεταφέρει με κάρβουνο ή χρώμα σε γρήγορη νευρική γραφή-χειρονομία, συχνά σε μεγάλες επιφάνειες όπου έντονα συναισθήματα, βιωματικά στοιχεία αναπτύσσονται σε ένα συναρπαστικό πηγαίο ειλικρινή σχολιασμό στιγμών που επιλέγει να κρατήσει στο χαρτί».

Η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου μιλώντας για τον Χρήστο Αλαβέρα τονίζει πως «με την ευαισθησία που τον διακρίνει αντιμετωπίζει σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, μεταφυσικά, ηθικά, πολιτικά, μάχεται για το μάθημα της τέχνης στα σχολεία, καυτηριάζει αδικίες, συχνά καυστικά και ανελέητα, με δικό του ιδιότυπο χιούμορ, συμπάσχει, στέκει με τρυφερότητα κοντά στους πρόσφυγες, στις κάθε είδους καταστροφές».

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Αλαβέρας έχει συνεργαστεί στο Τελλόγλειο με ζωντανές εικαστικές δράσεις σε ιδιαίτερες εκθέσεις, μεταξύ άλλων στον Γκόγια, (2011), Ντελακρουά (2016), στον Χαλεπά (2022-23) και σε άλλες περιπτώσεις αποτυπώνοντας σχεδιαστικά στιγμιότυπα του κοινού αλλά και της έκθεσης, σαν ένα εικαστικό… ρεπορτάζ.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη: Ο Χρήστος Αλαβέρας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Aki Akademie voor Beelndende Kunst του Enschede της Ολλανδίας και το 1991 ξεκινά την διδακτορική του διατριβή γύρω από τη σύγχρονη ελληνική λαϊκή ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει καλλιτεχνικά δρώμενα και performances σε διάφορες πόλεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έργα του –ζωγραφικά, γλυπτά και χαρακτικά– βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Διάρκεια:  08/04/2025 – 07/09/2025 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.

“Φιλόλαος 1923 – 2023” | Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης- Casa Bianca

Mία συνεργασία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι . Κατσίγρα . Η έκθεση, παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, οργανώθηκε στη γενέτειρα του καλλιτέχνη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και επανασχεδιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με βάση τις προδιαγραφές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκθεσιακού χώρου της Casa Bianca.

Η έκθεση έχει χαρακτήρα αναδρομικό και παρουσιάζει την εξελικτική πορεία του Φιλόλαου ως προς την εικαστική έκφραση και δημιουργία, με στόχο να προβάλλει το μέγεθος της προσωπικότητας του διεθνούς καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Συνδέοντας το έργο και το όνομά του με τη δημόσια μνημειακή γλυπτική μεγάλης κλίμακας, επιτηδεύτηκε με βιομηχανικά υλικά, δημιουργώντας συνθέσεις και γλυπτά σε δημόσιους αστικούς, κυρίως, χώρους και περιβάλλοντα. Με την ίδια αισθητική αξία και μορφοπλαστική δεινότητα αντιμετώπισε και τα μικρότερης κλίμακας γλυπτά του από πηλό, ξύλο σίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα.

Προσφιλή θέματά του σε πηλό και ξύλο οι “Γκογκότοι”, ζωόμορφα πλάσματα του μύθου, οι τορνευτές εύχυμες ξύλινες “Κυρίες”, έργα που παραπέμπουν στην αρχαία θεά των φιδιών και της γονιμότητας, αλλά και θαλασσινά τοπία και ανάγλυφα, καθώς και αφρόξυλα, που επίμονα λειαίνει η θάλασσα. Επίσης, μακέτες και έργα μικρότερου μεγέθους σε σίδηρο, αλλά και ανοξείδωτο χάλυβα, χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας φιάλες, κούπες, καρέκλες , κοσμήματα.

Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 2005 από τη Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο του έργου του, η οποία τον ανακήρυξε Αξιωματικό του Τάγματος των Γραμμάτων και Τεχνών. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι και αυτή της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών.

Ανάμεσα στα εμβληματικά έργα του ξεχωρίζουν οι υδατοδεξαμενές της Valence στη Γαλλία (2003), τα συντριβάνια της Ορλεάνης (1993), το “μηχανικό πουλί” στη La Défense στο Παρίσι (1989), καθώς και έργα ανάπλασης και ενσωμάτωσης, όπως η παρέμβαση στους τοίχους του Collège du Remalard (1979), η γλυπτή διαμόρφωση στον αύλειο χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (1999) κ.α.

Επιμέλεια έκθεσης: Ανδρέας Γιαννούτσος, εικαστικός, π. Διευθυντής του Εικαστικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας | Διάρκεια: 27|03|2025 – 10|05|2025 | Είσοδος ελεύθερη

Έκθεση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) έχει την τιμή να φιλοξενήσει την πολυσυλλεκτική έκθεση εικαστικών έργων πέντε σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών με τίτλο: «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, η δύναμη της δημιουργίας».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Πρέσβης Ελένη Βακάλη, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα.

Η γυναίκα ως σύμβολο και ως εικόνα, απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί την τέχνη. Πέντε σύγχρονες γυναίκες εικαστικοί ενώνουν την τέχνη τους μέσα από την προσωπική και συλλογική Μνήμη και αντανακλούν την ανησυχία τους για τις γυναικείες εμπειρίες ανά τους αιώνες, προβάλλοντας τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία του 21ου αιώνα μέσα στα έργα τους. Το κοινό χαρακτηριστικό της δουλειάς τους είναι η παρουσίαση «αναμνήσεων», τις οποίες κουβαλάει κάθε γυναίκα μέσα από την προσωπική της ιστορία και το οικογενειακό της παρελθόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη: «Είμαστε οι «αναμνήσεις» μας. Μέσα από αυτό και χάρη σε αυτό αντιλαμβανόμαστε, κινούμαστε, σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε, σχεδιάζουμε και δημιουργούμε. Η ικανότητά μας να θυμόμαστε επηρεάζει τις αποφάσεις που παίρνουμε και καθορίζει την προσωπική μας ταυτότητα».

Οι δημιουργίες τους είναι ένα «όχημα» για την κατανόηση μιας εποχής, μιας έννοιας ή ενός νέου χώρου. Ιστορίες και μύθοι, θέματα ταυτότητας και καταγωγής, ακουμπούν συνειρμικά τις αισθήσεις στο πλαίσιο του «διαλόγου» με τους θεατές. Η πολυμορφία της έκφρασης και των υλικών που χρησιμοποιούνται συνδέεται και αποτυπώνεται στα έργα μέσα από το ατομικό φίλτρο της θέασης του οικογενειακού κόσμου και τον κοινωνικό ρόλο των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου.

Στην έκθεση συμμετέχουν με εικαστικές δημιουργίες οι:

Ελένη Θεοφυλάκτου | Μαρία Κομπατσιάρη | Σπυριδούλα Πολίτη | Ιωάννα Τερλίδου | Ζέφη Τιφτικτσόγλου

Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου – 31 Ιουλίου 2025 | Διοργάνωση: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ) | Επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Διευθύντρια ΚEMIT- ΙΜΜΑ | Συντονισμός: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Διευθύντρια ΙΜΜΑ | Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη | ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2310 229778 | EMAIL: info@imma.edu.gr | ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.imma.edu.gr | ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, Τετάρτη 09:00-20:00 & Σάββατο 10:00-14:00 | ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Ολόκληρο 4€ – Μειωμένο 2€ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ: Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778

Εικαστική έκθεση «Μνήμη ≠ Λήθη» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Tο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την εικαστική έκθεση του Ξενή Σαχίνη με τίτλο «Μνήμη ≠ Λήθη» από τις 28 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2025.

Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καταπιάνεται με ένα από τα πλέον προσφιλή του θέματα, τη μνήμη, και ειδικότερα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος έναντι της λήθης, που συχνά ανθεί μαζί με τον ρατσισμό.

Ο Ξενής Σαχίνης επιστρατεύει την τέχνη του προκειμένου να στείλει δυνατά μηνύματα. Χρησιμοποιεί τον εικαστικό λόγο ως θεματοφύλακα της μνήμης, υπενθυμίζοντας με τρόπο εμφατικό το πώς η ανθρώπινη φύση μπορεί να υποκρύπτει και τη μορφή του τέρατος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα εκφραστικά ιδιώματα του καλλιτέχνη: σχέδια, ακρυλικά, σχέδια σε λαμαρίνα με ηλεκτροκόλληση, κατασκευές, φανερώνουν μια πορεία πενήντα χρόνων έως σήμερα. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Τίτους Μιλέχ.

Ο Ξενής Σαχίνης συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τη Γαλλία, όπου σπούδασε και δίδαξε ενώ έχει κάνει ατομικές και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις. Η σχέση του με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μακρά καθώς σε αυτό έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1977. Ακολούθησαν κι άλλες το 1993, το 1994, το 1999 και το 2014.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.

Ποιος είναι ο Ξενής Σαχίνης

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1954, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας χαρακτική με δάσκαλο τον Κ. Γραμματόπουλο και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και αποφοίτησε το 1978. Από το 1981 έως το 1985 παρακολούθησε σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Normale Supérieure des Beaux-Arts) στο Παρίσι στο Εργαστήριο του V. Guignebert. Από το 1986 δίδαξε σχέδιο και χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών του ΑΠΘ και υπήρξε συντονιστής σε είκοσι πέντε συμφωνίες Erasmus. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Χαρακτικής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών και διεθνών εκθέσεων που αφορούν τη χαρακτική. Έχει πάρει μέρος σε τρία παγκόσμια συνέδρια χαρακτικής IMPACT, στα δύο εκ των οποίων ήταν εισηγητής και έχει γράψει δύο βιβλία για τη σύγχρονη χαρακτική. Το 1996 συμμετείχε στην Μπιενάλε της Αλεξανδρειας, όπου του απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο για τη χαρακτική.

Εγκαίνια: Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 17 Μαΐου 2025 | Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 – 21:00 Σάββατο 11:00 – 14:00 | Είσοδος ελεύθερη | Γραφιστικός σχεδιασμός αφίσας: Θανάσης Γεωργίου/ designmono

«Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ

Μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.

Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα (https://www.teloglion.gr/eshop/)

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.

Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Μάϊου 2025. | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.

Remezzo Gallery | Μεγάλοι καλλιτέχνες & μικροί δημιουργοί 2025 Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh)

Ο Νίκος και η Ανθή Τσιμπισκάκη παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo για έκτη χρονιά την έκθεση “Μεγάλοι καλλιτέχνες & Μικροί δημιουργοί” και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της, την Τετάρτη 23 Απριλίου 2025 στις 19:30 το βράδυ, στον χώρο της Πινακοθήκης του Πολυχώρου Τέχνης REMEZZO, Νικολάου Πλαστήρα 2, παραλία Αρετσούς, Καλαμαριά. Η έκθεση είναι φέτος αφιερωμένη στον γνωστό καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ (Vincent van Gogh). Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία, ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά τον θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Η επίδρασή του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού αλλά και εν γένει της αφηρημένης τέχνης, θεωρείται καταλυτική.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 23.04.2025 και ώρα 19:30, παρουσία των συντελεστών της και των μικρών καλλιτεχνών που θα παρευρεθούν στα εγκαίνια.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων κορυφαίων ζωγράφων με την διαμεσολάβηση του βλέμματος και της ερμηνείας των παιδιών. Πρόκειται για τους μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα μαθητών των 2ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 4ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 10ου Δημοτικού σχολείο Καλαμαριάς, 11ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς, 20ου Δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς 1ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης και 17ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, καθώς και για μαθητές του εργαστηρίου των ζωγράφων. Συμμετοχή στην έκθεση θα έχουν και μαθητές που παρακολουθούν μαθήματα μέσω του διαδικτυακού εργαστηρίου από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει επτά ημέρες 23.04.2025 έως και 29.04.2025 και θα είναι επισκέψιμη:

Καθημερινές 11:00 – 13:00 και 18:00 – 20:30 (Δευτέρα 28.04 πρωί κλειστά) Σάββατο 26.04.2025 10:30 – 13:00 και 18:00 – 21:00 Κυριακή 27.14.2025 10:30 – 12:30 και 18:00 – 21:00

Ο Νίκος Τσιμπισκάκης, ζωγράφος, διδάσκει χρώμα και σχέδιο από το 1995 και υπήρξε υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών. Η Ανθή Τσιμπισκάκη είναι ψυχολόγος με ερευνητικό έργο πάνω στην παιδική ζωγραφική και ασχολείται με την διδασκαλία της ζωγραφικής τα τελευταία 18 χρόνια. Η αγάπη για την ζωγραφική και για τα παιδιά καθώς και η επικοινωνιακή αμεσότητά τους είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα