Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας 24/02 έως 02/03

Εδώ θα βρεις τις παρουσιάσεις, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις που θα επισκεφτείς στην πόλη!

Parallaxi
οι-εκθέσεις-και-οι-εκδηλώσεις-της-εβδο-1274045
Parallaxi

Μπορεί οι Απόκριες να έχουν την τιμητική τους, αλλά η Θεσσαλονίκη δεν σταματά να προσφέρει ενδιαφέρουσες επιλογές για όλους! Είτε ανυπομονείς να μασκαρευτείς, είτε προτιμάς κάτι πιο χαλαρό, η πόλη αυτή την εβδομάδα γεμίζει με εκδηλώσεις για κάθε γούστο. Παρουσιάσεις βιβλίων, εικαστικές εκθέσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά, υπόσχονται μια γεμάτη και δημιουργική εβδομάδα.

Ότι κι αν επιλέξετε να δείτε, μόνοι ή με την παρέα σας, απλά καλέστε ένα Uber taxi και πάμε να το ανακαλύψουμε!

Παρουσίαση βιβλίου: Mind the Gap” του Χρυσόστομου Σταμούλη στο Ολύμπιον

Tο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης & οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χρυσόστομου Σταμούλη  Mind the Gap  Κείμενα για μια θεολογία στο ύψος της αγάπης. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελίζ Ζαλαντό, Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Θούλη Μισιρλόγλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο συγγραφέας του βιβλίου Χρυσόστομος Σταμούλης

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19.00 στο Ολύμπιον – Αίθουσα “Παύλος Ζάννας” (Πλατεία Αριστοτέλους 10, Θεσσαλονίκη)

Έκθεση του Βαλενθιανού καλλιτέχνη Luis Bau Piquer στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα

Έκθεση του Βαλενθιανού εικαστικού καλλιτέχνη Luis Bau Piquer, εθελοντή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 1ος όροφος).

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 20 Φεβουαρίου 2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025 και ώρες 10:30-13:30 και 17:30-20:30.

Η πραγματοποίηση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της και της ιστορίας της αντίστασης και της ανοικοδόμησης. Η πόλη έχει περάσει από διάφορα στάδια καταστροφής και αναγέννησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορία της, καθιστώντας την το τέλειο σκηνικό για να εξερευνήσουμε τα θέματα της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού που πραγματεύεται η έκθεση.

Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη, με την ποικιλομορφία των πολιτιστικών επιρροών και τη σύνδεσή της τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν, παρέχει μια ιδανική πλατφόρμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τους κύκλους της ζωής, της τέχνης και την ανθρώπινη ικανότητα για επανεφεύρεση. Προτείνεται ως κατάλληλη για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές Σχολές Καλών Τεχνών, Θεατρικής, Μουσικής και Χορευτικής Παιδείας καθώς και για φροντιστήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών ως μία ευκαιρία τριβής με ξένες γλώσσες (Ισπανικά, Αγγλικά).

Η επίσκεψη δύναται να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όσους ενδιαφέρονται:

  • να μιλήσουν με έναν Ισπανό καλλιτέχνη και να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος
  • να πειραματισθούν με την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια που θα συντονίσει ο ίδιος
  • να διερευνήσουν και να αναλύσουν την τεχνοτροπία του, ο οποίος συνονθυλεύει τη λυρική ποίηση, τη λογοτεχνία και την εικαστική τέχνη ξεδιπλώνοντας μία ιστορία με αρχή, ενδιάμεση κατάσταση και πολυπληθείς προεκτάσεις στο αχανές απεριόριστο του χωροχρόνου.

Η Σιωπή των Άλλων στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»

To Cinedoc παρουσιάζει το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή των Άλλων», σε σκηνοθεσία των Αλμουδένα Καρασέντο και Ρόμπερτ Μπάχαρ και σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και σε συνεργασία με τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ).

Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (2019), ενώ έχει προβληθεί και βραβευτεί σε πληθώρα κινηματογραφικών φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει Βραβείο Κοινού (Panorama) και Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για την Ειρήνη (Peace Film Prize) στη Berlinale (2018), 2ο Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ – IDFA (2018), αλλά και Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (2019).

Σύνοψη  Με τον νόμο Αμνηστίας του 1977, τα εγκλήματα της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), παρέμεναν ατιμώρητα για δεκαετίες. Έτσι, αν και έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, οι πληγές του οδυνηρού παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Γυρισμένη επί έξι χρόνια, η ταινία παρακολουθεί τα θύματα, τους

επιζώντες και τους συγγενείς τους, καθώς ξεκινούν έναν συλλογικό αγώνα για δικαιοσύνη, ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος.

Η υπόθεση γράφει ιστορία: αυτό που ξεκίνησε ως μια μικρή προσπάθεια, οδήγησε στην έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης για τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων βασανιστών, υπουργών και γιατρών που εμπλέκονται μεταξύ άλλων και σε υποθέσεις κλεμμένων παιδιών.

Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών.

Σημείωμα σκηνοθετών

Το 2010, ξεκίνησε να δημοσιεύεται η ιστορία των «κλεμμένων παιδιών» της Ισπανίας. Η ιστορία αυτών των εγκλημάτων, με ρίζες στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του Φράνκο, μας οδήγησε να εξερευνήσουμε τη γενικότερη περιθωριοποίηση και φίμωση των θυμάτων.

Γιατί οδηγηθήκαμε σε ένα «Σύμφωνο Λήθης» στην Ισπανία; Και ποιες ήταν οι συνέπειες αυτού του Συμφώνου, επί 40 χρόνια δημοκρατίας, για τα εν ζωή θύματα της δικτατορίας του Φράνκο;

Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα της διαδικασίας της αγωγής της Αργεντινής το 2012, η ​​οποία αμφισβήτησε αυτό το status-quo, λίγοι πίστευαν ότι θα άλλαζε κάτι. Αλλά καθώς κινηματογραφούσαμε εκείνες τις πρώτες συναντήσεις, μπορούσαμε να δούμε ότι η αγωγή αυτή δημιουργούσε κάτι ζωτικής σημασίας, που οδήγησε σε εκατοντάδες μαρτυρίες από όλη την Ισπανία. Καθώς ο αριθμός των μαρτυριών κορυφώθηκε, δημιουργήθηκε ένα πειστικό επιχείρημα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» | Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 18.45 | Την προβολή θα προλογίσει ο Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής |  Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προπώληση

Roots and Reins στην γκαλερί Λόλα Νικολάου

Ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου θα παρουσιάσουν στην γκαλερί Λόλα Νικολάου με τον γενικό τίτλο Roots and Reins – καταστάσεις συνύπαρξης δύο αυτόνομες καλλιτεχνικές προτάσεις αναφορικά σε ζητήματα αναζήτησης συμβολισμών της έμφυλης ταυτότητας, καθώς και οργάνωσης οικογενειακών ριζών και καταγωγικής προέλευσης.

Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα ατομικής στοχαστικής έρευνας του καθενός πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη και την εσώτερη ανάγκη της να ανακαλύψει μυθολογικά και ιστορικά ίχνη του τόπου καταγωγής, όπως και να εμβαθύνει σε οικογενειακά αρχεία που σχετίζονται με τις διαδρομές μετοίκισης προγόνων από τόπο σε τόπο.

Για τον Στράτο Καλαφάτη αφορμή εκκίνησης για την έρευνά του είναι ο έφιππος ήρωας της Θράκης από το αρχαϊκό ακόμη παρελθόν και η μετεξέλιξή του σε εκδοχές του έφιππου αγίου της ορθόδοξης πίστης. Για την Λία Ναλμπαντίδου η έρευνά της έχει ως αφετηρία την Μαύρη Θάλασσα, μια mère/mer, μάνα/ θάλασσα του Βορρά, καθώς και μια ποικιλία από οικεία οικογενειακά αρχεία, ακόμη και από προγόνους που δεν γνώρισε.

Φωτογραφία – βίντεο – αντικείμενα/ευρήματα – αρχειακές ανακατασκευές – performances – είναι μερικοί από τους τρόπους που μετέρχονται οι δύο δημιουργοί με επιμονή, υπομονή και την απαιτούμενη ψυχική, πνευματική και σωματική δέσμευση, αναδεικνύοντας μέσα από ανεκτίμητες εικαστικές αξίες το βασικό πρόταγμα κατανόησης του εαυτού.

Την συνολική εικαστική αφήγηση επιμελούνται οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί.

Το θεωρητικό κείμενο προσέγγισης του Roots and Reins είναι της ιστορικού και κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.

*Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Τηλέφωνο: 231 024 0416

Το Τελλόγλειο ανοίγει τον 2ο κύκλο εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους 4-16 ετών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ξεκινά νέο κύκλο των εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως και 16 ετών. Ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά και οι έφηβοι σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά, μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από τις 4 Φεβρουαρίου και τα εργαστήρια θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Στα εικαστικά εργαστήρια – ο κάθε κύκλος αποτελείται από 11 δίωρα εργαστήρια- τα παιδιά, αλλά και οι έφηβοι αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο και ειδικές θεματικές ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα εργαστήρια υλοποιούνται από συνεργάτες του μουσείου (εικαστικούς και νηπιαγωγούς), με πολυετή πείρα στη διεξαγωγή μουσείο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310991614 – [email protected] / Υπευθ. Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ελένη Μπουντουρέλη.

Διάρκεια Β’ κύκλου

22 & 23 Φεβρουαρίου 2025 – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025

Για 4-6 ετών

Σάββατο 12:30-14:30 

Σάββατο 16:00-18:00 

Περιγραφή

Το εργαστήρι για παιδιά 4-6 ετών προσφέρει μια δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία με στόχο να ενισχύσει την εικαστική έκφραση των μικρών μας καλλιτεχνών. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, χρώματα και διάφορες τεχνικές (ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές), τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενώ παράλληλα έχουν μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία.

Για 7-9 ετών

Σάββατο 10:00-12:00 1ο τμήμα

Σάββατο 12:30-14:30 2ο τμήμα

Περιγραφή

Στο εργαστήριο για παιδιά 7-9 ετών, οι μικροί καλλιτέχνες ενδυναμώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από πιο οργανωμένες δραστηριότητες. Μέσω ζωγραφικής, σκίτσου, κολάζ και άλλων τεχνικών, τα παιδιά ανακαλύπτουν νέες μορφές έκφρασης και πειραματίζονται με διάφορα υλικά και εργαλεία. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της φαντασίας και της συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αισθητική τους αντίληψη.

Για 9,5-12,5 ετών

Κυριακή 11:00-13:00 

Περιγραφή

Τα παιδιά ηλικίας 9,5-12,5 ετών στο εικαστικό μας εργαστήριο έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να εμβαθύνουν στην τέχνη μέσω πιο εξελιγμένων τεχνικών, όπως το σχέδιο από παρατήρηση, η μικτή τεχνική και η ζωγραφική σε διαφορετικά υλικά. Η ελεύθερη έκφραση συνδυάζεται με τη γνώση των βασικών αρχών της σύνθεσης και της χρωματολογίας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν έργα που αντικατοπτρίζουν τον προσωπικό τους κόσμο και τις ιδέες τους.

Για 13-16 ετών

Κυριακή 13:30-15:30

Περιγραφή

Το εργαστήριο για εφήβους απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στον κόσμο των εικαστικών τεχνών και να αναπτύξουν προσωπικό στυλ. Οι έφηβοι καλούνται να πειραματιστούν με διάφορες τεχνικές όπως λαδοπαστέλ, χαρακτική, ακουαρέλα, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στο σχέδιο, με μαθήματα αφιερωμένα στην ογκοπλασία και την εκμάθηση αναλογιών. Το εργαστήριο ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας, βοηθώντας τους νέους να ανακαλύψουν τον τρόπο που θέλουν να εκφράσουν τον εαυτό τους μέσω της τέχνη.

Χρήσιμα

Ο κάθε κύκλος αποτελείται από 11 δίωρα εργαστήρια και το κόστος ανέρχεται στα 120 ευρώ για όλο τον κύκλο.

Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους ΑΠΘ, άνεργους, αδέλφια/φίλους.

Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων, μέσα από τη σελίδα του Τελλογλείου, στους παραπάνω συνδέσμους ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του παιδιού.

Οι εγγραφές είναι ανοιχτές μέχρι την εξάντληση των θέσεων.

Τα δίδακτρα επιστρέφονται εξ ολοκλήρου μόνο στην περίπτωση μη υλοποίησης εργαστηρίου λόγω μικρής συμμετοχής.

*Τελλόγλειο, Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ.: 2310247111 & 2310991610 

Έκθεση φωτογραφίας “Lover’s Room” | PINAKOTHEKE

Η γκαλερί PΙΝΑΚΟΤΗΕΚΕ ξεκινάει μια καινούργια σειρά εκθέσεων με συνεργατική επιμέλεια, χρησιμοποιώντας την φωτογραφική γλώσσα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το Curation 01 θα φιλοξενήσει στον χώρο της γκαλερί την φωτογραφική έκθεση των Δημήτρη Τριανταφύλλου, Eva Wilson και Λίλη Ζουμπούλη με τίτλο «Lover’s Room».

Ένα δωμάτιο που οι τοίχοι κρύβουν μυστικά, που το φως πιάνει φευγαλέες στιγμές τρυφερότητας και που η σιωπή μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις. Το “Lover’s Room” σας προσκαλεί σε έναν χώρο όπου η αγάπη —πολύπλοκη, οικεία και βαθιά ανθρώπινη— ξεδιπλώνεται με όλη της την ακατέργαστη ομορφιά.

Αυτή η έκθεση αποτελείται από τα έργα τριών διαφορετικών φωτογράφων, καθένας από τους οποίους προσφέρει μια μοναδική οπτική για την οικειότητα που αναζητούμε, τις πολυπλοκότητες που περιηγούμαστε και τη σύνδεση που λαχταρούμε. Κάθε εικόνα αποτυπώνει ένα κομμάτι από έναν κοινό κόσμο: τις ήρεμες χειρονομίες, τα συναισθηματικά τοπία, τις χαρούμενες και οδυνηρές στιγμές που καθορίζουν τις σχέσεις.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 18:00-22:00 | Διάρκεια: 14/02 – 14/03/2025 | Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00 |

*PINAKOTHEKE, Καρίπη 38

Έκθεση «Future Perfect»MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Συντελεσμένο ή τέλειο μέλλον; Με τη διττή ανάγνωση του όρου «Future Perfect» υποβάλλεται ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε συνδιοργάνωση με το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και το Goethe-Institut Thessaloniki και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση έχει στον πυρήνα της την αναρώτηση: πώς θα έχουμε ζήσει; Μέσα από τις εικαστικές προτάσεις 19 καλλιτεχνών προκύπτουν ισάριθμες, διαφορετικές απαντήσεις και υποθέσεις για το (συντελεσμένο) μέλλον.

Ταινίες, φωτογραφίες, γλυπτά, αντικείμενα, πίνακες και κολάζ συνθέτουν την εικαστική πρόταση/έκθεση, ως άλλο τρόπο εξέτασης εικασιών για την πορεία της ιστορίας. Σήμερα το μέλλον θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια κρίσιμη έννοια. Ακόμα και το πολύ κοντινό μέλλον, παρά την ψηφιακή επιτάχυνση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και φαίνεται αδύνατο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη κατανόηση για αυτό.

Αν στη νότια περιοχή της Μεσογείου κοινωνίες των πολιτών διεκδικούν και ενσαρκώνουν το μέλλον σε πείσμα της μαζικής αντίστασης που συναντούν, στην Κεντρική Ευρώπη το μέλλον μοιάζει να αποτελεί περισσότερο πηγή ανησυχίας παρά κίνητρο δράσης. Ωστόσο, η ικανότητα να κάνουμε εικασίες, να κατονομάζουμε προθέσεις, προσδοκίες και φόβους και στη συνέχεια να τα κάνουμε αυτά τη βάση για δράση είναι αυτό που κρατάει ενωμένες τις κοινωνίες. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δημιουργούν χώρους φαντασίας, δράσης (και παιχνιδιού) για το μέλλον και «μεταφράζουν» σημαντικά κοινωνικά ερωτήματα σε καλλιτεχνικές έννοιες.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου  Επιμέλεια: Angelika Stepken, επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια της Villa Romana-Φλωρεντία, Philipp Ziegler, επιστημονικός συνεργάτης του ZKM | Μουσείο Νέας Τέχνης-Καρλσρούη, Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός τέχνης-επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης, Nairy Baghramian, Βαγγέλης Βλάχος, DAS INSTITUT (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Mariana Castillo Deball, Cyprien Gaillard, Dani Gal, Λίνα Θεοδώρου, Annette Kelm, Jutta Koether, Armin Linke, Antje Majewski, Henrik Olesen, Γιώργος Σαπουντζής, Nora Schultz, Nasan Tur, Danh Vo, Clemens von Wedemeyer

Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη), 23 Ιανουαρίου – 30 Μαρτίου 2025

Έκθεση φωτογραφίας «Shadows of Speed» τουVla dimir Rys στην Pinakotheke

Φωτογραφίες του κορυφαίου φωτογράφου της Formula 1, Vladimir Rys, θα κοσμίσουν την έκθεση «Shadows of Speed», που θα φιλοξενηθεί για περίπου ένα μήνα στην γκαλερί Pinakotheke. Πρόκειται για μια συνεργασία της Pinakotheke με την Uptown Media House, με σκοπό οι κάτοικοι της πόλης που κατάγεται ο Vladimir Rys, να απολαύσουν την ξεχωριστή ματιά του καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Ο Vlad, γνωστός σε διεθνή επίπεδο για την εξαιρετική του ικανότητα να αιχµαλωτίζει με το φακό του τον δυναµικό και ριψοκίνδυνο κόσµο του µηχανοκίνητου αθλητισµού, προσφέρει µια καθηλωτική µατιά στην ταχύτητα, την ακρίβεια και το συναίσθηµα που καθορίζουν τη Formula1. Προσπαθεί πάντα να ανακαλύψει την ιστορία πίσω από μια εικόνα με διαφορετικό τρόπο και δεν θέλει να χάνει χρόνο για μία “σίγουρη” φωτογραφία, αλλά κυνήγα μία άλλη που δεν είναι σίγουρος πως θα έχει, αλλά αν την καταφέρει θα είναι τέλεια.

Από το βρυχηθµό των κινητήρων µέχρι τις λεπτές, αλλά δυναµικές κινήσεις των οδηγών, το έργο του Vlad ξεπερνά τις τυπικές εικόνες του αγώνα. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν ακόµα και τις ήσυχες στιγµές ανάµεσα στη δράση υψηλών οκτανίων, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από τις µηχανές και τη σκληρή αφοσίωση, που απαιτείται για να διαγωνιστεί κανείς σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η έκθεση είναι αφιερωμένη στη γιορτή της ταχύτητας, του θεάµατος και του πνεύµατος της Formula 1.

Το δηµιουργικό project “Pinakotheke” του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη στεγάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι η προώθηση της δουλειάς του φωτογράφου µέσα από µια ποικιλία τεχνικών εκτύπωσης φωτογραφίας σε διάφορα προϊόντα καθώς και εκδηλώσεις-workshops φωτογραφικού περιεχοµένου.

Η Uptown Media House είναι ένα δημιουργικό γραφείο παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου με πολύχρονη εμπειρία και βάσεις στο broadcasting. Στόχος της είναι να λέει ιστορίες με τρόπο ελκυστικό ώστε να συνδέονται οι θεατές μαζί τους.

Pinakotheke, Καρίπη 38, 54624 Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00

Έκθεση «Διάσπαρτες Οντότητες» του Σταύρου Κουϊμτζή στη Govedarou Art Gallery

Η Νατάσα Γκοβεδάρου, εικαστικός, curator και ιδιοκτήτρια της Govedarou Art Gallery, διοργανώνει την ατομική έκθεση του εικαστικού Σταύρου Κουϊμτζή με τίτλο ”Διάσπαρτες Οντότητες” στο χώρο της γκαλερί στη Γ.Παπανδρέου 5. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ”Διάσπαρτες Οντότητες” μέσα από τα μάτια του Σταύρου Κουϊμτζή: “Αέναη η ύπαρξη του ανθρώπου πάνω στη γη με στόχο την επιβίωση, την ανέλιξη, την προβολή, την κατάκτηση. Πρόσωπα και προσωπικότητες εναλλάσσονται στους ίδιους διακριτούς ρόλους στο ρου της ιστορίας. Εξουσία, επιβολή, υποταγή καθορίζουν και διαμορφώνουν την κοινωνική πυραμίδα που άλλοτε οξύνεται και άλλοτε αμβλύνεται ανάλογα με τις εποχές και τους τόπους.”

Λίγα λόγια από την επιμελήτρια της έκθεσης Νατάσα Γκοβεδάρου για αυτήν την έκθεση:

”Η έκθεση θα σας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους, θα σας περάσει μηνύματα αλληγορικά και θα νιώσετε συναισθήματα πρωτόγνωρα μέσα από την οπτική προσέγγιση του Σταύρου Κουϊμτζή! Ο εικαστικός μας μεταφέρει στον δικό του ονειρικό κόσμο όπου οι οντότητες που κατοικούν σε αυτόν είναι κυριολεκτικά διάσπαρτες. Πρόσωπα χωρίς σώματα που μοιάζουν περισσότερο με μάσκες, πολλές φορές αλληλένδετες μεταξύ τους με μονοπάτια πολύχρωμα από γεωμετρικά σχήματα, άλλοτε σε μεγαλύτερες διαστάσεις και άλλοτε σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα με απίστευτη λεπτομέρεια, χαρακτηρίζουν τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα του εικαστικού. Τα δέντρα, που θα μπορούσαν να είναι και έμπνευση για σκηνοθέτη ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι επίσης ενδεικτικά της δουλειάς του. Τα ίδια αλλά και ο φόντος που τα πλαισιώνει είναι προϊόν και αυτά μεγάλης λεπτομέρειας με μοτίβα που θυμίζουν fractals και απαιτούν πολύωρη δουλειά και υπομονή από τον δημιουργό τους. Όλα απόκοσμα!”

Επιμέλεια έκθεσης: Νατάσα Γκοβεδάρου

Govedarou Art Gallery, Γ.Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 11 έως 28 Φεβρουαρίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 – 14:00 Τρίτη 18:00 – 20:00 Πέμπτη 18:00 – 20:00,  Σάββατο: 11.00 έως 14:00

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ξόνογλου «Aller retour» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ο εικαστικός Δημήτρης Ξόνογλου επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε, το οποίο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου φιλοξενεί τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Aller retour».

Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την πρωτότυπη χρωματική γκάμα και την εφευρετικότητα των συνθέσεών του γνωστού καλλιτέχνη, η οποία αιφνιδιάζει, προκαλώντας έντονα συναισθήματα.

Παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με καμένες σελίδες βιβλίων, κερί και άλλα πρόσθετα υλικά από τη σειρά Logos, πορτρέτα, μικρά και μεγάλα, με κολάζ και έντονα χρώματα, που αποτυπώνουν πρόσωπα της πραγματικότητας που συναντάμε τυχαία και αποτυπώνονται στη μνήμη μας αλλά και πρόσωπα της φαντασίας ενώ στο κέντρο της έκθεσης θα τοποθετηθεί μια μεγάλη εγκατάσταση με τίτλο Κελί-ΙσοβιArt.

Ο Δημήτρης Ξόνογλου διαχρονικά διατηρεί μία στενή σχέση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε την πρώτη του έκθεση το 1982. Ενδεικτικό είναι ότι ένα έργο του κοσμεί μία από τις αίθουσες του Ινστιτούτου.

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Art Thessaloniki και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2A, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00

Έκθεση «TEHOM» στο Παράρτημα ΜΙΕΤ

Στρατόπεδο εξόντωσης Μπίρκεναου. ©Renée Revah

Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τούς περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.

Η Ρενέ Ρεβάχ τον σκέφτεται τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.

Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπίρκεναου και Άουσβιτς. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί.

Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης

Πληροφορίες: 

Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 16 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος

«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Πληροφορίες:

Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Μπίλλη, Αγίας Σοφίας 2, Πλατεία Ιπποδρομίου | Διάρκεια έκθεσης έως 11 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 και κάθε Πέμπτη, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00| Είσοδος ελεύθερη

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα