Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας από 3/3 έως 9/3
Δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις που συνεχίζονται αλλά και νέες, ομιλίες και ξεναγήσεις σε περιμένουν εδώ!
Με τον ερχομό της Άνοιξης σίγουρα θα πρέπει να κάνεις μια βόλτα στην πόλη. Εμείς σου ετοιμάσαμε μια ατζέντα γεμάτη εκδηλώσεις αλλά και εκθέσεις, ανάλογα την διάθεσή σου!
Επίλεξε τον προορισμό σου, κάλεσε ένα Uber Τaxi και μοιράσου με την παρέα το κόστος της διαδρομής!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΤΕΠΩ/Το Ντοκιμαντέρ της parallaxi στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Η παλιά Συνοικία των Εξοχών, στην απόληξή της, η γειτονιά με το σύμπλεγμα κτιρίων του Πιέρο Αριγκόνι, που σήμερα ρημάζει, με τη βίλα Αλλατίνη, τη βίλα Μπιάνκα, τη βίλα Μορντώχ, στέκει εκεί απομεινάρι τις Ιστορίας της. Μια θεατρική παράσταση στο εγκαταλελειμμένο αμαξοστάσιο του Τραμ Θεσσαλονίκης, γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον αυτής της ξεχασμένης περιοχής. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τόσο τη σημερινή πραγματικότητα της γειτονιάς όσο και τις δυνατότητες αναζωογόνησης αυτού του σημαντικού δείγματος βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Η προβολή της ταινίας στο 270 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα γίνει την Κυριακή 9/3, στις 16:15 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στο Λιμάνι.
Μετά την προβολή της θα μιλήσει για το Ντεπώ και την Αλέκα Γερόλυμπου ο Βασίλης Κολώνας, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέας και στενός συνεργάτης της και ο γιος της φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος.
Αυλαία για το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Όλα όσα θα δούμε

Τα 261 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους που θα προβληθούν από την Πέμπτη 6 έως την Κυριακή 16 Μαρτίου, τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online. Το κινηματογραφικό ραντεβού για το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 6 έως την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, δίνεται σε λίγες ημέρες. Στο 27ο ΦΝΘ θα προβληθούν 261 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 72 παγκόσμιες, 40 διεθνείς και 11 ευρωπαϊκές πρεμιέρες.
Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στην ιστορική έδρα του, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.
«Ζωζώ Νταλμάς, μια γυναίκα ελεύθερη» | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης «Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα 11» που διοργανώνει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και η οποία φέτος θα είναι εμπνευσμένη από τη μυθική ηθοποιό και καλλιτέχνη, διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ (ΥΝΜΤΕΚΜ-ΥΠΠΟ), σεμινάριο τόσο για τους συμμετέχοντες σχεδιαστές όσο και για το ευρύ κοινό, με εισηγήσεις που θα αφορούν τη ζωή και την καριέρα της Ζωζώς Νταλμάς, τη μόδα της εποχής της και μια γενικότερη ιστορική πλαισίωση για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα Allatini-Dassault του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 στις 17:00.
Εισηγήσεις
Η Ζωζώ Νταλμάς και η Θεσσαλονίκη στα «roaring twenties»
Εισηγητής: Κώστας Τζιάρας, Ιστορικός, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ
Η μυθιστορηματική ζωή της Σαλονικιάς πρωταγωνίστριας της οπερέτας Εισηγήτρια: Αρετή Κονδυλίδου, Κοινωνική ανθρωπολόγος – Θεατρολόγος, ΥΠΠΟ
Η μόδα του Μεσοπολέμου και η ελληνίδα ντίβα
Εισηγήτρια: Βενετία Κουτσού, Λέκτορας εφαρμογών στο τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού & Ένδυσης, ΔΙΠΑΕ
Ειδική παρέμβαση:
O καθρέφτης απέναντι – Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Συντονιστής εκδήλωσης: Bernard Cuomo | Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο
Bazaar Βιβλίων από τις εκδόσεις University Studio Press
Για ακόμη μία χρονιά οι Εκδόσεις Επιστημονικών Βιβλίων και Περιοδικών, University Studio Press, προσφέρει με μεγάλη έκπτωση τους τίτλους της. Θα υπάρξει έκπτωση 60% σε όλα τα βιβλία, 40% σε όλα τα ιατρικά βιβλία.
Δυνατότητα αγοράς θα υπάρχει και μέσω ιστοσελίδας θα ισχύει για όλες τις ημέρες έως και την Κυριακή 09 Μαρτίου.
Πληροφορίες:
– Η προσφορά ισχύει μόνο για λιανική πώληση στα βιβλία που έχουν εκδοθεί έως 30/9/2023 και για αγορές έως 3 αντιτύπων ανά τίτλο.
– Σημ. Εξαιρείται το Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό (έκπτωση 40%).
– Η διεκπεραίωση όλων των παραγγελιών, είτε πρόκειται για αποστολή είτε για παραλαβή από το κατάστημα, θα ξεκινήσει την Τρίτη 11 Μαρτίου 2025.
– Για τις διαδικτυακές παραγγελίες (μέσω ιστοσελίδας τηλεφώνου ή e-mail) που έχει δηλωθεί παραλαβή από το κατάστημα, διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα παραλαβής κατά τη διάρκεια του bazaar. Οι παραγγελίες αυτές θα είναι διαθέσιμες προς παραλαβή από τη στιγμή που θα σταλεί η σχετική ειδοποίηση μέσω e-mail και για δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα οι παραγγελίες θα ακυρώνονται.
– Για τις παραγγελίες που θα πληρωθούν μέσω κατάθεσης στην τράπεζα θα σταλεί e-mail επιβεβαίωσης ώστε να γίνει η πληρωμή του ποσού.
– Για τη συμμετοχή και την παραγγελία είναι απαραίτητα τα στοιχεία επικοινωνίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για λόγους ενημέρωσής σας για τις δράσεις των εκδόσεων.
Βιβλιοπωλείο University Studio Press, Αρμενοπούλου 32, Θεσσαλονίκη | Παρασκευή 07 Μαρτίου από 10:00 έως 19:00 & Σάββατο 08 Μαρτίου 10:00 έως 17:00
O Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου τιμά τις γυναίκες – προέδρους όλων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής
Λευτέρης Αλεξανδρίδης: «Οι άντρες οφείλουμε να στεκόμαστε με θαυμασμό απέναντι στις γυναίκες για τον πολυσχιδή τους ρόλο»
Όλες οι γυναίκες που διετέλεσαν ή διατελούν σήμερα πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων του Ευόσμου και του Ελευθερίου – Κορδελιού θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο χώρο του πολιτισμού από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει για την Ημέρα της Γυναίκας.
Πρόκειται για μία ενέργεια που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Στις βραβευθείσες θα δοθεί το λεύκωμα του δήμου με ειδική αφιέρωση, ενώ θα αποδοθεί φόρος τιμής και στις γυναίκες – προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής που δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου (συμβολή των οδών Παρατσίκογλου και Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ελευθέριο – Κορδελιό). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην καθιέρωση της Ημέρας της Γυναίκας και θα γίνει αναφορά σε ονόματα γυναικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στους χώρους της επιστήμης και του πολιτισμού.
Την εκδήλωση θα «ντύσει» μουσικά το σχήμα TRINITY, το οποίο αποτελείται από τρεις γυναίκες μουσικούς.
«Στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας τιμούμε με τον δέοντα σεβασμό όλες τις γυναίκες. Τιμούμε τις μητέρες, τις συζύγους, τις κόρες, τις αδελφές, που με ένα λόγο αγάπης ή με ένα ζεστό χαμόγελο, που με την προσφορά της ίδιας τους της ύπαρξης, μας στηρίζουν στην καθημερινότητά μας. Τιμούμε όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να γίνει καλύτερη η κοινωνία μας, αλλά και όλες όσες δίνουν καθημερινή μάχη με αυτοθυσία για να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Μετά από πολλούς κόπους και αγώνες οι γυναίκες κατάφεραν να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία. Εμείς οι άντρες οφείλουμε να στεκόμαστε απέναντί τους με θαυμασμό για τον πολυσχιδή τους ρόλο», αναφέρει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.
Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά επτά γυναίκες για την Ημέρα της Γυναίκας
Επτά γυναίκες θα τιμήσει ο Δήμος Παύλου Μελά για την προσφορά τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες σε πρώτο πλάνο» που διοργανώνεται την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη 221 (πρώην Λαγκαδά), στη Σταυρούπολη.
Θα τιμηθούν οι: Αθηνά Αηδονά – Αθανασιάδου, Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ανθή Πορφυριάδου, Μάρα Τοπαρλάκη, Μαρία Τούρτα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αποδοθούν τιμητικές πλακέτες στη μνήμη των Ιωάννα Τζάκη και Δώρα Ευσταθίου για την προσφορά τους. Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Καλλιόπη Καλαϊτζή, Dr Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Αυτοφροντίδα: Η βάση της γυναικείας ηγεσίας».
«Δεσμευόμαστε να στηρίζουμε πολιτικές που ενισχύουν τις γυναίκες, να δημιουργούμε δομές προστασίας και να διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να προοδεύσει. Χρειαζόμαστε δομές στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες, προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ποιοτικό δημόσιο ελεύθερο χώρο και ασφάλεια, προσχολική αγωγή – παιδικούς σταθμούς – παιδικές χαρές, ισχυρό δίκτυο κοινωνικής πολιτικής και υγείας, όπως και πρωτοβουλίες για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», ανέφερε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης.
Στη σκηνή του θεάτρου θα εκτεθούν έργα από την Ομάδα Τέχνης “Α(R)ΤΑΞΙΑ”. Την ομάδα απαρτίζουν οι εικαστικοί: Βιβέττα Σαρρή, Βίκυ Τσομάκου, Δήμητρα Αποστολίδου, Μάρα Τοπαρλάκη, Μερόπη Κιορπέ, Παναγιώτα Αγιαννίδου, Πηνελόπη Φωτοπούλου, όλες με παρουσία στα εικαστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του εξωτερικού.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από το Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης του Τμήματος Πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά υπό την καλλιτεχνική
Διεύθυνση της Πελαγίας Τσοπουρίδου. Στο βιολί η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Νικολέτα Ξουρή.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ | Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, διοργανώνει Εκδήλωση-Δημόσια Συζήτηση με θέμα: ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 18.00, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος όροφος).
Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταγραφεί η θέση της γυναίκας δημοσιογράφου, με εισηγήσεις και πάνελ για την πολιτική και αθλητική δημοσιογραφία. Το αναλυτικό πρόγραμμα και τα ονόματα των εισηγητριών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση διαδικτυακά μπορούν να εγγραφούν εδώ.
Έκθεση φωτογραφίας «Ένας σύντομος οδηγός για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου» | Stereosis
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη στο χώρο, Stereosis (Ζεύξιδος 3) από 7 έως 20 Μαρτίου 2025, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στις 20:00.
Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ και διευθυντής του Ιδρύματος VII, Ron Haviv και το Παγκόσμιο Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (GIJN) παρουσιάζει μέσα από μια δυνατή οπτική αφήγηση, τις πραγματικότητες των συγκρούσεων, τα εγκλήματα πολέμου και τις συνέπειές τους, αναδεικνύοντας τη σημασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομικής τεκμηρίωσης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις με τον Ron Haviv:
-Εργαστήριο: «Ερευνώντας εγκλήματα πολέμου: Καταγραφή με φωτογραφίες και βίντεο»
Σάββατο 8 Μαρτίου 2025 | 11:00-13:00
Το εργαστήριο εστιάζει στον ρόλο της φωτογραφίας και του βίντεο ως εργαλεία καταγραφής και τεκμηρίωσης εγκλημάτων πολέμου.
-Διάλεξη: «Μαρτυρία 1989-2024»
Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 | 11:00-13:00
Ένα οπτικό ταξίδι σε 35 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων, μέσα από τον φακό και την εμπειρία του Ron Haviv.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. | Λόγω περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για το εργαστήριο και τη διάλεξη. | Για περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις μπορείτε να επισκεφθείτε το imedd.org
Ομιλίες και Ξεναγήσεις στην έκθεση ναυτικών χαρτών του ΙΜΜΑ «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Στο πλαίσιο της επιτυχημένης λειτουργίας της έκθεσης Ναυτικών Χαρτών του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου», το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), διοργανώνει και σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τον παράλληλο κύκλο ομιλιών και ξεναγήσεων στην έκθεση.
Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη, ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου. Σε μια εποχή που η γεωγραφική γνώση των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, οι Βρετανοί υδρογράφοι δημιούργησαν εξαιρετικής ποιότητας ναυτικούς χάρτες και το έργο τους βοήθησε την αρχαιολογική μελέτη και τη φυσική ιστορία τουλάχιστον τόσο, όσο τη ναυσιπλοΐα, τη χαρτογραφία και τη γεωγραφία.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Τρίτη 4 Μαρτίου, ώρα 18:00 – 19:00 Βρετανοί υδρογράφοι, αρχαιολόγοι, αρχαιοκάπηλοι και φυσιοδίφες στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τον δέκατο ένατο αιώνα. Θα ακολουθήσει ξενάγηση.
Εισηγητής των ομιλιών θα είναι ο ίδιος ο συλλέκτης και επιμελητής της έκθεσης, κ. Π. Σαββαΐδης, όπου με την γλαφυρή περιγραφή άγνωστων προσωπικών ιστοριών των Βρετανών υδρογράφων και των συνεργατών τους, θα παρουσιάσει την ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της διαδρομής τους, αποκαλύπτοντας την αθέατη πλευρά της ιστορίας των χαρτών και τον τρόπο που συνδέονται με την σύγχρονη εποχή της γεωγραφίας, της χαρτογράφησης και της τεχνολογικής εξέλιξης.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό, κατόπιν συμπλήρωσης της σχετικής φόρμας:
Τρίτη 4 Μαρτίου, ώρα 18:00 – 19:00 | Διοργάνωση Έκθεσης: Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. | Διάρκεια Έκθεσης: 22 Νοεμβρίου 2024 – 31 Μαρτίου 2025
Έκθεση του Βαλενθιανού καλλιτέχνη Luis Bau Piquer στη Β΄ Δημοτική Κοινότητα
Έκθεση του Βαλενθιανού εικαστικού καλλιτέχνη Luis Bau Piquer, εθελοντή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 1ος όροφος).
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 20 Φεβουαρίου 2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025 και ώρες 10:30-13:30 και 17:30-20:30.
Η πραγματοποίηση της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της και της ιστορίας της αντίστασης και της ανοικοδόμησης. Η πόλη έχει περάσει από διάφορα στάδια καταστροφής και αναγέννησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορία της, καθιστώντας την το τέλειο σκηνικό για να εξερευνήσουμε τα θέματα της ανθεκτικότητας και του μετασχηματισμού που πραγματεύεται η έκθεση.
Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη, με την ποικιλομορφία των πολιτιστικών επιρροών και τη σύνδεσή της τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν, παρέχει μια ιδανική πλατφόρμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τους κύκλους της ζωής, της τέχνης και την ανθρώπινη ικανότητα για επανεφεύρεση. Προτείνεται ως κατάλληλη για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου, ΕΠΑΛ, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές Σχολές Καλών Τεχνών, Θεατρικής, Μουσικής και Χορευτικής Παιδείας καθώς και για φροντιστήρια εκμάθησης ξένων γλωσσών ως μία ευκαιρία τριβής με ξένες γλώσσες (Ισπανικά, Αγγλικά).
Η επίσκεψη δύναται να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όσους ενδιαφέρονται:
- να μιλήσουν με έναν Ισπανό καλλιτέχνη και να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος
- να πειραματισθούν με την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη συμμετέχοντας σε βιωματικά εργαστήρια που θα συντονίσει ο ίδιος
- να διερευνήσουν και να αναλύσουν την τεχνοτροπία του, ο οποίος συνονθυλεύει τη λυρική ποίηση, τη λογοτεχνία και την εικαστική τέχνη ξεδιπλώνοντας μία ιστορία με αρχή, ενδιάμεση κατάσταση και πολυπληθείς προεκτάσεις στο αχανές απεριόριστο του χωροχρόνου.
Roots and Reins στην γκαλερί Λόλα Νικολάου
Ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου θα παρουσιάσουν στην γκαλερί Λόλα Νικολάου με τον γενικό τίτλο Roots and Reins – καταστάσεις συνύπαρξης δύο αυτόνομες καλλιτεχνικές προτάσεις αναφορικά σε ζητήματα αναζήτησης συμβολισμών της έμφυλης ταυτότητας, καθώς και οργάνωσης οικογενειακών ριζών και καταγωγικής προέλευσης.
Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα ατομικής στοχαστικής έρευνας του καθενός πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη και την εσώτερη ανάγκη της να ανακαλύψει μυθολογικά και ιστορικά ίχνη του τόπου καταγωγής, όπως και να εμβαθύνει σε οικογενειακά αρχεία που σχετίζονται με τις διαδρομές μετοίκισης προγόνων από τόπο σε τόπο.
Για τον Στράτο Καλαφάτη αφορμή εκκίνησης για την έρευνά του είναι ο έφιππος ήρωας της Θράκης από το αρχαϊκό ακόμη παρελθόν και η μετεξέλιξή του σε εκδοχές του έφιππου αγίου της ορθόδοξης πίστης. Για την Λία Ναλμπαντίδου η έρευνά της έχει ως αφετηρία την Μαύρη Θάλασσα, μια mère/mer, μάνα/ θάλασσα του Βορρά, καθώς και μια ποικιλία από οικεία οικογενειακά αρχεία, ακόμη και από προγόνους που δεν γνώρισε.
Φωτογραφία – βίντεο – αντικείμενα/ευρήματα – αρχειακές ανακατασκευές – performances – είναι μερικοί από τους τρόπους που μετέρχονται οι δύο δημιουργοί με επιμονή, υπομονή και την απαιτούμενη ψυχική, πνευματική και σωματική δέσμευση, αναδεικνύοντας μέσα από ανεκτίμητες εικαστικές αξίες το βασικό πρόταγμα κατανόησης του εαυτού.
Την συνολική εικαστική αφήγηση επιμελούνται οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί. Το θεωρητικό κείμενο προσέγγισης του Roots and Reins είναι της ιστορικού και κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.
*Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Τηλέφωνο: 231 024 0416
Έκθεση φωτογραφίας “Lover’s Room” | PINAKOTHEKE
Η γκαλερί PΙΝΑΚΟΤΗΕΚΕ ξεκινάει μια καινούργια σειρά εκθέσεων με συνεργατική επιμέλεια, χρησιμοποιώντας την φωτογραφική γλώσσα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το Curation 01 θα φιλοξενήσει στον χώρο της γκαλερί την φωτογραφική έκθεση των Δημήτρη Τριανταφύλλου, Eva Wilson και Λίλη Ζουμπούλη με τίτλο «Lover’s Room».
Ένα δωμάτιο που οι τοίχοι κρύβουν μυστικά, που το φως πιάνει φευγαλέες στιγμές τρυφερότητας και που η σιωπή μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις. Το “Lover’s Room” σας προσκαλεί σε έναν χώρο όπου η αγάπη —πολύπλοκη, οικεία και βαθιά ανθρώπινη— ξεδιπλώνεται με όλη της την ακατέργαστη ομορφιά.
Αυτή η έκθεση αποτελείται από τα έργα τριών διαφορετικών φωτογράφων, καθένας από τους οποίους προσφέρει μια μοναδική οπτική για την οικειότητα που αναζητούμε, τις πολυπλοκότητες που περιηγούμαστε και τη σύνδεση που λαχταρούμε. Κάθε εικόνα αποτυπώνει ένα κομμάτι από έναν κοινό κόσμο: τις ήρεμες χειρονομίες, τα συναισθηματικά τοπία, τις χαρούμενες και οδυνηρές στιγμές που καθορίζουν τις σχέσεις.
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 18:00-22:00 | Διάρκεια: 14/02 – 14/03/2025 | Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00 | PINAKOTHEKE, Καρίπη 38
Έκθεση Τέχνης «Verba Volant, Scripta Manent» του Σάκη Παπαγιάννη | γκαλερί Chalkos
Η νέα δουλειά του εικαστικού Σάκη Παπαγιάννη “Verba Volant, Scripta Manent” παρουσιάζεται στην γκαλερί Chalkos από την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 4 Μαρτίου. Πρόκειται για έργα μεικτής τεχνικής, γλυπτά, επιτοίχια γλυπτά και χαρακτικά.
«Ο Σάκης Παπαγιάννης, με τα έργα της τελευταίας του έκθεσης, ασχολείται με την επανάκτηση της γνώσης που χάθηκε χρησιμοποιώντας την βοήθεια των συμβόλων και του μύθου.
Στα έργα του, γράμματα από διαφορετικά αλφάβητα, σύμβολα μινωικά, χαρακιές από μυκηναϊκές πινακίδες, σύμβολα σαν από γκράφιτι σε σύγχρονες πόλεις, αλληλεπιδρούν και διηγούνται όχι μια συγκεκριμένη ιστορία, αλλά την ίδια την αφήγηση της ανθρώπινης εμπειρίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει και τελικά να μεταφέρει τη γνώση στους επίγονους. Ακόμα και οι μύθοι που επιλέγει, μας παρουσιάζουν ήρωες ή τέρατα, που πάσχουν και τιμωρούνται επειδή ακριβώς επιλέγουν να αψηφήσουν τις διαταγές και τις απαγορεύσεις και να αναζητήσουν το δυσκολοαπόκτητο αυτό ιδανικό. Ο Παπαγιάννης στα έργα του δεν αφηγείται το παρελθόν. Οι απεικονίσεις του παράγουν τη δική τους αλήθεια. Μέσα από το χάος των πληροφοριών και των διαφόρων συμβόλων του παρελθόντος, επιλέγει αυτά που θα συγκροτήσουν το νήμα που θα μας οδηγήσει στην ερμηνεία τους, και οργανώνει αριστοτεχνικά την πλοκή τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν μια διαχρονικά επεξηγηματική αξία. Με άλλα λόγια γεφυρώνει το αίνιγμα του παρελθόντος με την δική μας προσπάθεια να ερμηνεύσουμε τη γνώση, γνώση που φανερά ή κεκαλυμμένα μας παραδόθηκε», έγραψε ο Βασίλης Πετρόπουλος, Ιστορικός τέχνης.
Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική και γραφιστική. Είναι δημιουργικός διευθυντής (creative director) στον χώρο της διαφήμισης από το 1994 και πολλές δουλειές του έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς διαφήμισης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, χαράσσει, ανασυνθέτει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά, συλλέγει και αποκαλύπτει. Mε τη ματιά του, μεταμορφώνει τα υλικά, δημιουργώντας συνεχώς και αναζητώντας μέσα από αυτή τη συνεχή διαδικασία την προσωπική του μεταμόρφωση και τον σύγχρονο προβληματισμό. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Ηρακλείου, σε ιδιωτικές εκθέσεις και συλλογές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ).
Γκαλερί Chalkos, Ιουστινιανού 21, πλησίον Παναγία Χαλκέων, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 18:00 έως 21:00 | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση φωτογραφίας «Shadows of Speed» τουVla dimir Rys στην Pinakotheke
Φωτογραφίες του κορυφαίου φωτογράφου της Formula 1, Vladimir Rys, θα κοσμίσουν την έκθεση «Shadows of Speed», που θα φιλοξενηθεί για περίπου ένα μήνα στην γκαλερί Pinakotheke. Πρόκειται για μια συνεργασία της Pinakotheke με την Uptown Media House, με σκοπό οι κάτοικοι της πόλης που κατάγεται ο Vladimir Rys, να απολαύσουν την ξεχωριστή ματιά του καταξιωμένου καλλιτέχνη.
Ο Vlad, γνωστός σε διεθνή επίπεδο για την εξαιρετική του ικανότητα να αιχµαλωτίζει με το φακό του τον δυναµικό και ριψοκίνδυνο κόσµο του µηχανοκίνητου αθλητισµού, προσφέρει µια καθηλωτική µατιά στην ταχύτητα, την ακρίβεια και το συναίσθηµα που καθορίζουν τη Formula1. Προσπαθεί πάντα να ανακαλύψει την ιστορία πίσω από μια εικόνα με διαφορετικό τρόπο και δεν θέλει να χάνει χρόνο για μία “σίγουρη” φωτογραφία, αλλά κυνήγα μία άλλη που δεν είναι σίγουρος πως θα έχει, αλλά αν την καταφέρει θα είναι τέλεια.
Από το βρυχηθµό των κινητήρων µέχρι τις λεπτές, αλλά δυναµικές κινήσεις των οδηγών, το έργο του Vlad ξεπερνά τις τυπικές εικόνες του αγώνα. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν ακόµα και τις ήσυχες στιγµές ανάµεσα στη δράση υψηλών οκτανίων, αναδεικνύοντας το ανθρώπινο στοιχείο πίσω από τις µηχανές και τη σκληρή αφοσίωση, που απαιτείται για να διαγωνιστεί κανείς σε αυτό το επίπεδο. Αυτή η έκθεση είναι αφιερωμένη στη γιορτή της ταχύτητας, του θεάµατος και του πνεύµατος της Formula 1.
Το δηµιουργικό project “Pinakotheke” του φωτογράφου Στέφανου Τσακίρη στεγάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι η προώθηση της δουλειάς του φωτογράφου µέσα από µια ποικιλία τεχνικών εκτύπωσης φωτογραφίας σε διάφορα προϊόντα καθώς και εκδηλώσεις-workshops φωτογραφικού περιεχοµένου.
Η Uptown Media House είναι ένα δημιουργικό γραφείο παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου με πολύχρονη εμπειρία και βάσεις στο broadcasting. Στόχος της είναι να λέει ιστορίες με τρόπο ελκυστικό ώστε να συνδέονται οι θεατές μαζί τους.
Pinakotheke, Καρίπη 38, 54624 Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου έως 16 Μαρτίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ξόνογλου «Aller retour» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Ο εικαστικός Δημήτρης Ξόνογλου επιστρέφει στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε, το οποίο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου φιλοξενεί τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Aller retour».
Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την πρωτότυπη χρωματική γκάμα και την εφευρετικότητα των συνθέσεών του γνωστού καλλιτέχνη, η οποία αιφνιδιάζει, προκαλώντας έντονα συναισθήματα.
Παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν με καμένες σελίδες βιβλίων, κερί και άλλα πρόσθετα υλικά από τη σειρά Logos, πορτρέτα, μικρά και μεγάλα, με κολάζ και έντονα χρώματα, που αποτυπώνουν πρόσωπα της πραγματικότητας που συναντάμε τυχαία και αποτυπώνονται στη μνήμη μας αλλά και πρόσωπα της φαντασίας ενώ στο κέντρο της έκθεσης θα τοποθετηθεί μια μεγάλη εγκατάσταση με τίτλο Κελί-ΙσοβιArt.
Ο Δημήτρης Ξόνογλου διαχρονικά διατηρεί μία στενή σχέση με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, όπου έκανε την πρώτη του έκθεση το 1982. Ενδεικτικό είναι ότι ένα έργο του κοσμεί μία από τις αίθουσες του Ινστιτούτου.
Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Art Thessaloniki και τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2A, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 15 Μαρτίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00
Έκθεση «TEHOM» στο Παράρτημα ΜΙΕΤ

Φωτογραφίες και κείμενα πλαισιώνουν εικαστικά την αφήγηση της επώδυνης διαδρομής της απώλειας των μελών της οικογένειας της Ρενέ Ρεβάχ από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς. Μοναδικός επιζών ήταν ο παππούς της Αλβέρτος Ρεβάχ ο οποίος είχε διαφύγει στην Αθήνα και μέχρι το τέλος του πολέμου τούς περίμενε προετοίμαζοντας την επιστροφή τους.
Η Ρενέ Ρεβάχ τον σκέφτεται τη στιγμή της συντριβής του όταν μαθαίνει πως η οικογένειά του είχε αφανιστεί και υπόσχεται με το έργο της Tehom (μια βιβλική εβραϊκή λέξη που σημαίνει το αρχέγονο βάθος) να τον οδηγήσει στον τόπο του εγκλήματος, που ο ίδιος μέχρι το θάνατό του δεν βρήκε το κουράγιο να επισκεφτεί.
Θα ακολουθήσουν δύο διαδοχικά ταξίδια της Ρεβάχ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπίρκεναου και Άουσβιτς. Σε κάθε βήμα της διαδρομής της, απευθύνεται νοερά στον παππού της, του στέλνει φωτογραφίες και μοιράζεται μαζί του τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Η αφήγησή της, εκπορεύεται από μια ενδιάμεση μνήμη, ένα απόσταγμα εικόνων, που διαμορφώθηκε από τις αφηγήσεις της οικογένειάς της και τις μαρτυρίες αυτών που επέστρεψαν ζωντανοί.
Ως μετα-μάρτυρας η ίδια, επεξεργάζεται το παρελθόν και μετουσιώνει το κληρονομημένο τραύμα σε μια εξαγνιστική πορεία που οδηγεί στη συγχώρεση, στην άβυσσο της λίμνης που ήταν το κενοτάφιο των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2024.
Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.
Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης
Πληροφορίες:
Βίλα Καπαντζή, Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη | Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιανουαρίου έως 16 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο: 12:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος
«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.
Πληροφορίες:
Ισόγειος χώρος του Μεγάρου Μπίλλη, Αγίας Σοφίας 2, Πλατεία Ιπποδρομίου | Διάρκεια έκθεσης έως 11 Απριλίου 2025 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 και κάθε Πέμπτη, από τις 08:00 μέχρι τις 20:00| Είσοδος ελεύθερη
«Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες» | Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ
Μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα (https://www.teloglion.gr/eshop/)
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.
Διάρκεια έκθεσης: έως 11 Μάϊου 2025. | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.