Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη 17/02 έως 23/02

Ρίξε μια ματιά και δες τι παίζει στην πόλη από εκδηλώσεις αλλά και εικαστικές - φωτογραφικές εκθέσεις

Parallaxi
οι-εκθέσεις-και-οι-εκδηλώσεις-της-εβδο-1274045
Parallaxi

Αν ψάχνεις για τις καλύτερες ιδέες, τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις εκείνες πάνω στις οποίες θα δομήσεις το πρόγραμμα της εβδομάδας σου, σίγουρα θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά παρακάτω. Αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται εκθέσεις που είναι ήδη ανοιχτές στο κοινό, ενώ νέες εκδηλώσεις και εκθέσεις έρχονται στην πόλη για να αλλάξουν τη δυναμική της πόλης.

Σε ρυθμούς Αποκριών η πόλη, όμως ανάμεσα στα πάρτι να και μερικές ξεχωριστές εκδηλώσεις! Χάρη στη δυνατότητα προσθήκης πολλαπλών στάσεων της Uber, μπορείς να μαζέψεις την παρέα σου καθοδόν και να ζήσετε μαζί αξέχαστες εμπειρίες.

Η δράση της Parallaxi «Μια Κυριακή μαζί» | Νέο Αισθητηριακό Πάρκο (sensory garden)

αφίσα για Δράση στην Καλαμαριά

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ένα νεότευκτο Πάρκο στην Καλαμαριά θα γίνει τόπος συνάντησης ανθρώπων που θα έρθουν κοντά, θα δράσουν από κοινού, θα εκπαιδευτούν, θα αθληθούν και θα ψυχαγωγηθούν. Θα συνυπάρξουν σε μια γιορτή που δικαιώνει την ορατότητα, την άρση των αποκλεισμών, τη συνεργασία

«Μια Κυριακή μαζί». Η δράση της Parallaxi, στο πλαίσιο του αστικού πειράματος «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» και του Δήμου Καλαμαριάς, στο νέο Αισθητηριακό Πάρκο (sensory garden) που τη συγκεκριμένη μέρα  γιορτάζει με διάφορες δράσεις συμπερίληψης και ορατότητας για άτομα με αναπηρία, αλλά και μη.

Στόχος μας η δράση αυτή να αποτελέσει το σάλπισμα για κινητοποίηση, ανάδειξη και κυρίως συμμετοχή στην προσπάθεια να γίνει αυτό το πάρκο μέρος της ζωής τους και της ζωής μας.

Το Πάρκο διαθέτει μια παιδική χαρά με όλα τα στοιχεία του κοινού πάρκου (φυτεύσεις, παγκάκια, παιχνίδια κλπ) για όλους τους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα διαθέτει και ειδικά παιχνίδια (πρωτότυπα και όχι συνηθισμένα) για άτομα με αναπηρίες.

Παιχνίδια που θα απευθύνονται στην αίσθηση της αφής ή της ακοής για παιδιά που δεν βλέπουν ή παιχνίδια για παιδιά που έχουν δυσκολία μετακίνησης.

Επίσης σε όλους τους χώρους και όλα τα σημεία του πάρκου είναι δυνατή η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ αλλά και σε κάθε παιδί που θέλει να επισκεφθεί το χώρο.

Στις παρακείμενες οδούς στεγάζονται Σύλλογοι όπως το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down, η Συζωή και η Στοργή. Μέλη τους θα συμμετάσχουν σε δράσεις ή θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες εκτός από το Πάρκο, θα φιλοξενηθούν και στον προαύλιο χώρο του παλιού ορφανοτροφείου Αριστοτέλης, όπου στεγάζεται το Κ.Ε.Α., μερικά μέτρα πιο μακριά.

Μαζί θα είναι σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις και ομάδες απ’  όλη την πόλη, για να μεγαλώσει και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η παρέα.

Μαζί κι εσείς…

Αναλυτικά οι δράσεις και οι συμμετέχοντες σε αυτές:

11.00-12.00

Σύλλογος Συνδρόμου Down-Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Παιχνίδι Αλεξίπτωτο/Αερόστατο (Αισθητηριακό Πάρκο)

Παραδοσιακοί χοροί (Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ ΚΕΑ, Αριστοτέλης)

Παιχνίδι Μπότσε (Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ ΚΕΑ, Αριστοτέλης)

Κυνήγι θησαυρού (Αλσύλλιο ΚΕΑ, Αριστοτέλης)

11.00-14.00

Οργανισμός ACTNOW

Διαγραμμίσεις αναβάθμισης για την προσβασιμότητα από τον Λέανδρο Παπαχαραλαμπίδη (Αισθητηριακό Πάρκο)

12.00-12.30

Κρουστόφωνο

Εργαστήρι κρουστών (Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ ΚΕΑ, Αριστοτέλης)

Κολλέγιο Ανατόλια

Εθελοντική δράση από μαθητές (Αισθητηριακό Πάρκο)

12.30-13.30

Θεατρική ομάδα Εν Δυνάμει

Θεατρικό δρώμενο-Εργαστήρι (Αισθητηριακό Πάρκο)

13.30-14.30

Σύλλογος ΑΝΟΡΑΣΗ

Ειδικά επιτραπέζια παιχνίδια για τυφλούς (Αλσύλλιο ΚΕΑ, Αριστοτέλης)

Ανθή Θάνου

Παραμυθοτράγουδα (Αισθητηριακό Πάρκο)

14.15 -15.00

Κεντρική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Συναυλία με κρουστά (Αισθητηριακό Πάρκο)

Στη δράση θα παρευρεθούν μαθητές σχολείων της Καλαμαριάς, μέλη των συλλόγων ΣΥΖΩΗ, ΣΤΟΡΓΗ, ACTNOW, μέλη της ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ και του Πανελληνίου Συλλόγου Τυφλών ο ΗΛΙΟΣ , ενώ ως εθελοντές θα συμμετάσχουν μέλη του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN και του Συλλόγου ΑΝΟΡΑΣΗ.

Πώς θα έρθετε στο Πάρκο

Το Πάρκο βρίσκεται μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως, Δρακοπούλου, Μικρουλέα, Πέτρου Λεβαντή στην Καλαμαριά.

Μπορείτε να μπείτε εδώ για να δείτε πού βρίσκεται ακριβώς. Με λεωφορείο από το κέντρο προς Καλαμαριά, μπορείτε να μπείτε στο λεωφορείο 33, να κατεβείτε στην στάση Αριστοτέλης και να φτάσετε περπατώντας για λίγα λεπτά.

Μεγάλος χορηγός της δράσης είναι η ΔΕΗ. 

Προϊόντα θα προσφέρει στους συμμετέχοντες η εταιρία ΜΑΣΟΥΤΗΣ. 

SLAVA’S SNOW SHOW Η ΠΙΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ένα θέαμα που ξεχειλίζει από φαντασία, χιούμορ και συγκίνηση, με εντυπωσιακά οπτικά εφέ και αξέχαστες στιγμές αλληλεπίδρασης με το κοινό με την υπογραφή του κορυφαίου μίμου Slava Polunin. Εδώ, οι θεατές δεν είναι απλοί παρατηρητές – γίνονται μέρος της ιστορίας και συμμετέχουν ενεργά στην διαμόρφωσή της.

Γνωρίζατε ότι: 96.000 πολύχρωμες σαπουνόφουσκες θα ανεμίσουν στον αέρα σε κάθε παράσταση!

Το μέσο μήκος του παπουτσιού ενός Πράσινου μίμου (Grynzzz) είναι 1 μέτρο και 10 εκατοστά! Όσο μεγαλύτερο το παπούτσι, τόσο πιο αφελείς είναι οι μίμοι. Οι Κίτρινοι μίμοι είναι ένα σπάνιο είδος! Χρειάζονται εκατοντάδες κλόουν για να δημιουργηθεί ένας Πράσινος κλόουν και δεκάδες Πράσινοι κλόουν για να δημιουργηθεί ένας Κίτρινος κλόουν – αν είμαστε τυχεροί! Κατά μέσο όρο, παράγεται μόνο ένας Κίτρινος κλόουν κάθε 10 χρόνια!

Οι μίμοι ονειρεύονται ένα πράγμα: να κοιμούνται.

Αν την ημέρα της γιορτής σας διασταυρωθείτε με έναν κλόουν, κινδυνεύετε να μείνετε αγκαλιασμένοι για πάντα!

Σε κάθε παράσταση, 3 εκατομμύρια νιφάδες χιονιού καλύπτουν τη σκηνή, σχεδιασμένες να κινούνται σαν πεταλούδες που φτερουγίζουν! Κατασκευάζονται σε ειδικό εργοστάσιο στην Καλιφόρνια, ενώ το σχήμα, το βάρος και το πάχος τους έχουν σχεδιαστεί στη Βρετανία για να προσομοιώνουν το φτερούγισμα μιας πεταλούδας.

Οι νταλίκες της παραγωγής είναι τεράαααστιες ώστε να μεταφέρουν εκατοντάδες αστέρια, γιγαντιαίους πλανήτες, ανέμους και βροχή!!!Μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει μίμος; Όχι. Μόνο οι μίμοι μπορούν – και δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο στη ζωή τους.

Στη Σχολή Μίμων του Slava δεν “εργάζεται” κανείς. Η λέξη “εργασία” είναι απαγορευμένη.

Ο ίδιος ο Σλάβα Πολούνιν περιγράφει την παράσταση ως “ένα ονειρικό μπαλέτο, που ταξιδεύει το κοινό σε έναν μαγικό κόσμο, κατοικημένο από αλλόκοτα πλάσματα, με κυρίαρχη τη φυλή των Grynzzz. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ένας χαρακτήρας ντυμένος στα κίτρινα, που μοιράζεται την ίδια αθωότητα και περιέργεια με τους Grynzzz και γίνεται ο πρωταγωνιστής της ιστορίας

Το Slava’s Snow Show έχει ταξιδέψει σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις, καθηλώνοντας το κοινό μέσα από αμέτρητες παραστάσεις. Πρόκειται για μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, που συνδυάζει την τέχνη της μιμικής, τη μουσική και το χιούμορ. Ένα ταξίδι γεμάτο μαγεία, γέλιο και συγκίνηση.

Στη Νέα Υόρκη, η παράσταση έγραψε ιστορία, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ! Παίχτηκε για τρία συνεχόμενα χρόνια off-Broadway στο Union Square Theatre και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Broadway, όπου συνέχισε για άλλα δύο χρόνια.

Παρίσι, Λονδίνο, Ρίο ντε Τζανέιρο, Οσάκα, Μόντρεαλ, Ρώμη, Μαδρίτη, Χονγκ Κονγκ, Μόσχα, Λος Άντζελες, Σάο Πάολο, Σεούλ, Σαγκάη και Βερολίνο είναι μερικές μόνο από τις μητροπόλεις που έχουν υποκύψει ξανά και ξανά στη μαγεία του!

Το Slava’s Snow show έχει τιμηθεί με πάνω από 20 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων: όπως το Olivier Award για την Best Entertainment παράσταση, ένα Drama Desk Award για την Unique Theatrical Experience και μια υποψηφιότητα για το Tony Award.

Συνιστάται για ηλικίες από 8 έως 108 ετών!

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: INTERSHOW & PLACEBO EVENTS

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 20:00 Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 15:30 και 20:00 Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 12:30 και 16:30

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Για εισιτήρια πατήστε εδώ 

Η Σιωπή των Άλλων στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»

To Cinedoc παρουσιάζει το πολυβραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Σιωπή των Άλλων», σε σκηνοθεσία των Αλμουδένα Καρασέντο και Ρόμπερτ Μπάχαρ και σε παραγωγή του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και σε συνεργασία με τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ).

Το ντοκιμαντέρ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (2019), ενώ έχει προβληθεί και βραβευτεί σε πληθώρα κινηματογραφικών φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων, έχει κερδίσει Βραβείο Κοινού (Panorama) και Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ για την Ειρήνη (Peace Film Prize) στη Berlinale (2018), 2ο Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ – IDFA (2018), αλλά και Βραβείο Γκόγια Καλύτερου Ντοκιμαντέρ (2019).

Σύνοψη

Με τον νόμο Αμνηστίας του 1977, τα εγκλήματα της δικτατορίας του Φράνκο (1939-1975), παρέμεναν ατιμώρητα για δεκαετίες. Έτσι, αν και έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, οι πληγές του οδυνηρού παρελθόντος παραμένουν ανοιχτές. Γυρισμένη επί έξι χρόνια, η ταινία παρακολουθεί τα θύματα, τους

επιζώντες και τους συγγενείς τους, καθώς ξεκινούν έναν συλλογικό αγώνα για δικαιοσύνη, ενάντια στη λήθη που επιβάλλει το κράτος.

Η υπόθεση γράφει ιστορία: αυτό που ξεκίνησε ως μια μικρή προσπάθεια, οδήγησε στην έκδοση των πρώτων ενταλμάτων σύλληψης για τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων βασανιστών, υπουργών και γιατρών που εμπλέκονται μεταξύ άλλων και σε υποθέσεις κλεμμένων παιδιών.

Πολλές φορές, η κραυγή των λίγων για δικαιοσύνη είναι αρκετή για να σπάσει την εγκληματική σιωπή των πολλών.

Σημείωμα σκηνοθετών

Το 2010, ξεκίνησε να δημοσιεύεται η ιστορία των «κλεμμένων παιδιών» της Ισπανίας. Η ιστορία αυτών των εγκλημάτων, με ρίζες στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του Φράνκο, μας οδήγησε να εξερευνήσουμε τη γενικότερη περιθωριοποίηση και φίμωση των θυμάτων.

Γιατί οδηγηθήκαμε σε ένα «Σύμφωνο Λήθης» στην Ισπανία; Και ποιες ήταν οι συνέπειες αυτού του Συμφώνου, επί 40 χρόνια δημοκρατίας, για τα εν ζωή θύματα της δικτατορίας του Φράνκο;

Όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα της διαδικασίας της αγωγής της Αργεντινής το 2012, η ​​οποία αμφισβήτησε αυτό το status-quo, λίγοι πίστευαν ότι θα άλλαζε κάτι. Αλλά καθώς κινηματογραφούσαμε εκείνες τις πρώτες συναντήσεις, μπορούσαμε να δούμε ότι η αγωγή αυτή δημιουργούσε κάτι ζωτικής σημασίας, που οδήγησε σε εκατοντάδες μαρτυρίες από όλη την Ισπανία. Καθώς ο αριθμός των μαρτυριών κορυφώθηκε, δημιουργήθηκε ένα πειστικό επιχείρημα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία έπρεπε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» | Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, 18.45 | Την προβολή θα προλογίσει ο Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής |  Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προπώληση

Roots and Reins στην γκαλερί Λόλα Νικολάου

Ο Στράτος Καλαφάτης και η Λία Ναλμπαντίδου θα παρουσιάσουν στην γκαλερί Λόλα Νικολάου με τον γενικό τίτλο Roots and Reins – καταστάσεις συνύπαρξης δύο αυτόνομες καλλιτεχνικές προτάσεις αναφορικά σε ζητήματα αναζήτησης συμβολισμών της έμφυλης ταυτότητας, καθώς και οργάνωσης οικογενειακών ριζών και καταγωγικής προέλευσης.

Πρόκειται στην ουσία για το αποτέλεσμα ατομικής στοχαστικής έρευνας του καθενός πάνω στην ανθρώπινη συνθήκη και την εσώτερη ανάγκη της να ανακαλύψει μυθολογικά και ιστορικά ίχνη του τόπου καταγωγής, όπως και να εμβαθύνει σε οικογενειακά αρχεία που σχετίζονται με τις διαδρομές μετοίκισης προγόνων από τόπο σε τόπο.

Για τον Στράτο Καλαφάτη αφορμή εκκίνησης για την έρευνά του είναι ο έφιππος ήρωας της Θράκης από το αρχαϊκό ακόμη παρελθόν και η μετεξέλιξή του σε εκδοχές του έφιππου αγίου της ορθόδοξης πίστης. Για την Λία Ναλμπαντίδου η έρευνά της έχει ως αφετηρία την Μαύρη Θάλασσα, μια mère/mer, μάνα/ θάλασσα του Βορρά, καθώς και μια ποικιλία από οικεία οικογενειακά αρχεία, ακόμη και από προγόνους που δεν γνώρισε.

Φωτογραφία – βίντεο – αντικείμενα/ευρήματα – αρχειακές ανακατασκευές – performances – είναι μερικοί από τους τρόπους που μετέρχονται οι δύο δημιουργοί με επιμονή, υπομονή και την απαιτούμενη ψυχική, πνευματική και σωματική δέσμευση, αναδεικνύοντας μέσα από ανεκτίμητες εικαστικές αξίες το βασικό πρόταγμα κατανόησης του εαυτού.

Την συνολική εικαστική αφήγηση επιμελούνται οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι εκθέτουν για πρώτη φορά μαζί.

Το θεωρητικό κείμενο προσέγγισης του Roots and Reins είναι της ιστορικού και κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.

*Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, Τηλέφωνο: 231 024 0416

«IN SITU – ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ» στον πολυχώρο In Situ

μουσικό ντοκιμαντέρ των Χρύσας Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη

[είσοδος ελεύθερη με σειρά προσέλευσης]

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει στην 7η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2024-2025 το μουσικό οδοιπορικό ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη, In Situ – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό [104λ], τιμημένο με το Βραβείο σκηνοθεσίας στο 12ο DOCFEST Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ In Situ – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό γίνεται με την παρουσία των σκηνοθετών Χρύσας Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη, στον πολυχώρο In Situ, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025 στις 9μμ και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της Π.Ε.Κ.Κ., Κώστας Γ. Καρδερίνης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες και το κοινό. Ειδικός προσκεκλημένος μας ο πιανίστας, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής Σάκης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα συμμετέχει στη συζήτηση. Η προβολή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Τζάνι Λενότσι και του Χρήστου Γερμένογλου.

IN SITU – Μια ταινία για τον αυτοσχεδιασμό [2017 Ελλάς, 104 λεπτά] ντοκιμαντέρ της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη.

Σενάριο & σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης. Παραγωγή: anemiCinema. Συμπαραγωγοί: Prosenghisi Film & Video Productions, ΕΡΤ ΑΕ. Διεύθυνση παραγωγής: Χρύσα Τζελέπη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δράκος Πολυχρονιάδης. Κάμερα: Δράκος Πολυχρονιάδης, Θεόφιλος Καλαϊτζίδης. Μοντάζ: Άντα Λιάκου. Ηχοληψία: Βασίλης Αλεξανδρής, Martin Kleinmichel. Μίξη ήχου: Τίτος Καργιωτάκης, Χρήστος Χαρμπίλας. Γραφικά, τίτλοι: Νίκος Τζαφερίδης [vinski]. Συμμετέχουν: Σάκης Παπαδημητρίου, Gianni Lenoci, Gianni Mimmo, Άρις Γεωργίου, Φλώρος Φλωρίδης, Δημήτρης Θ. Αρβανίτης, Günter (Baby) Sommer, Χρήστος Γερμένογλου, Γεωργία Συλλαίου, Δημήτρης Χαρωνίτης, Georges Paul, Roscoe Mitchell, Φώντας Αβράμογλου, Πέτρος Δαμιανίδης, Leo Feigin.

Σύνοψη: Η Θεσσαλονίκη υπήρξε στη δεκαετία του ’80 διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης αρκετών μουσικών που κινήθηκαν στο πνεύμα του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Το αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας είναι ακόμη ορατό στην πόλη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, και εκφράζεται μέσα από νεότερους, αλλά και παλαιότερους μουσικούς που δημιουργούν μέσα σ’ αυτό το μουσικό κλίμα. Στην ταινία παρακολουθούμε τις διαδρομές κάποιων μουσικών και καταγράφουμε τις διαφορετικές οπτικές τους πάνω στον αυτοσχεδιασμό, τον ήχο, τη σιωπή και τον τρόπο που σκέφτονται και ζουν. Οι βασικοί ήρωες της ταινίας μάς εξηγούν τις απόψεις τους για τη ζωή και την τέχνη που υπηρετούν, τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, ενώ βλέπουμε στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».

Προβολή αφιερωμένη στη μνήμη του Τζάνι Λενότσι και του Χρήστου Γερμένογλου.

Βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών

Η Χρύσα Τζελέπη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1993 δραστηριοποιείται στον χώρο της δημιουργικής φωτογραφίας με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 σπουδάζει κινηματογράφο στο University of Arts London. Η ταινία της Ιt’s a sad story παρουσιάζεται στο National Film Theater στο Λονδίνο. Παράλληλα συμμετέχει στη σύσταση του εργαστηρίου έρευνας παραστατικών τεχνών AlmaKalma και στα πρώτα χάπενινκγς ΧΑΟΣ Ι, ΧΑΟΣ ΙΙ. Από το 2002 μέχρι το 2011 διοργανώνουν μαζί με τον σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη, όπου έχουν από κοινού την καλλιτεχνική επιμέλεια, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα Παράξενη Οθόνη / Strange Screen. Από το 2009 αποτελεί από τα βασικά μέλη του κινηματογραφικού εργαστηρίου – φεστιβάλ Ζagoriwood, στα Ζαγοροχώρια Ηπείρου. Το 2007 συμμετέχει στην ίδρυση της ανεξάρτητης εν Θεσσαλονίκη εταιρίας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων anemiCinema, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ως σκηνοθέτιδα και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ο Άκης Κερσανίδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε το 1988 από τη σχολή κινηματογράφου Ε. Χατζίκου. Από το 1989 μέχρι το 2000 εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας, σκηνοθέτης και παραγωγός με την εταιρία παραγωγής Προσέγγιση ενώ από το 1994 ασχολείται και με την κινηματογραφική εκπαίδευση. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές εκπομπές, θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις με μικτά μέσα (χορό, ζωγραφική, μουσική, βίντεο, performances, κ.α.) Από το 2001 μέχρι το 2009 οργανώνει και διευθύνει το φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Παράξενη Οθόνη. Από το 2009 μέχρι σήμερα συμμετέχει στη διοργάνωση του εργαστηρίου κινηματογράφου Zagoriwood ενώ από το 2008 δραστηριοποιείται σαν σκηνοθέτης και παραγωγός στην anemiCinema.

Ο Σάκης Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1940 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Θρυλικός παραμένει ο πρώτος εν Ελλάδι δίσκος αυτοσχεδιασμού, ντουέτο με τον σαξοφωνίστα Φλώρο Φλωρίδη [Αυτοσχεδιάζοντας στου Μπαράκου, 1979]. Μουσική σε θεατρικές παραστάσεις και πολυσύνθετες εκδηλώσεις, όπου οι συνθέσεις συνδυάζονται με λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογράφο, ζωγραφική και χορό. Διεθνείς εμφανίσεις σόλο πιάνο ή με διάφορα σχήματα. Ραδιοφωνικές εκπομπές. Από το 1989 ασχολείται με τη σχέση βωβού κινηματογράφου και μουσικής επί σκηνής και έχει επενδύσει μουσικά πάνω από είκοσι ταινίες. Με την Γεωργία Συλλαίου, από το 1996, έχουν παρουσιάσει προγράμματα με κύκλους τραγουδιών καθώς και παραστάσεις με άξονα τον βωβό κινηματογράφο και τα πρωτοποριακά κινήματα της δεκαετίας του 1920. Δίδαξε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά. Ως τώρα έχουν εκδοθεί 23 βιβλία και 19 προσωπικοί του δίσκοι. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους δημιουργούς Χρύσα Τζελέπη & Άκη Κερσανίδη για την παραχώρηση της ταινίας τους, τον επί τιμή καλεσμένο Σάκη Παπαδημητρίου και τον πολυχώρο In Situ Stage [Κασσάνδρου 42] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 55 θέσεις και πλήρη αυτόνομη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

*In Situ Stage, Κασσάνδρου 42, τηλ 697 414 1800

«Να χορεύεις τη ζωή» Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Συναυλία στη Μονή Λαζαριστών

Το Σωματείο ΑμεΑ “Ο Σωτήρ” σας προσκαλεί σε μια μοναδική εκδήλωση παράδοσης και μουσικής την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, στις 19:00, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Το σύνολο των εσόδων από την εκδήλωση θα διατεθεί υπέρ του Σωματείου ΑμεΑ “Ο Σωτήρ”, ενισχύοντας το πολύτιμο έργο του για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο “Να χορεύεις τη ζωή”, θα ξεκινήσει με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις 19:00, όπου επτά διακεκριμένοι πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα παρουσιάσουν την αυθεντική παράδοση της περιοχής τους. Κάθε σύλλογος θα έχει στη διάθεσή του δέκα λεπτά για να μας ταξιδέψει μέσα από τη μουσική, τις φορεσιές και τους χορούς του τόπου του.

Την έναρξη της εκδήλωσης θα σηματοδοτήσει το Σωματείο ΑμεΑ “Ο ΣΩΤΗΡ”, με τη συμμετοχή των μελών του σε μια ξεχωριστή χορευτική παρουσίαση που θα δώσει το πρώτο χορευτικό στίγμα της βραδιάς.

Οι σύλλογοι που θα συμμετάσχουν είναι:

Χορευτικό Τμήμα Σωματείου Α.με.Α “Ο ΣΩΤΗΡ” με το Κ.Μ.Π.Χ “ΚΥΚΛΟΣ” | Χορευτικό «Άγιος Συμεών» (Ιερά Πόλη Μεσολογγίου) | Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Τρίπολης «Αρκαδιανή» | Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαίταδαι» | Χ.Ο «Οι Αετοί του Μοριά» Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων Πατρών | Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Χαλκίδας «Η Αναπάλη» | Σύλλογος Μακεδόνων και Θρακών Πάτρας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη θα αναλάβουν, στις 21:00, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Γιώργος και Νίκος Στρατάκης μαζί με την ορχήστρα τους, οι οποίοι συμμετέχοντας αφιλοκερδώς, θα μας χαρίσουν μια αξέχαστη συναυλία γεμάτη μελωδίες, υπηρετώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τον σκοπό της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση θα παρουσιαστεί από τον Τηλέμαχο Τζακόπουλο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει σε αυτή την υπέροχη βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική και συγκίνηση.

Αποκλειστικός και Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης είναι τα ξενοδοχεία Boutique Di Mare (Σύρος – Ποσειδωνία) & Boutique Florence (Σύρος – Ερμούπολη), που με την αμέριστη υποστήριξή τους ενισχύουν το έργο του Σωματείου ΑμεΑ “Ο Σωτήρ”. Η προσφορά τους, όχι μόνο στην εκδήλωση αλλά και στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, αποδεικνύει τη δέσμευσή τους στην κοινωνική ευθύνη. Ευχαριστούμε θερμά για τη σημαντική τους συνεισφορά.

Αποκλειστικός Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Κοσμοράδιο 95.1. | Τα εισιτήρια διατίθενται μέσω του ticketservices.gr.

*Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 – 27, Σταυρούπολη, Τηλέφωνο: 231 058 9185

Το Τελλόγλειο ανοίγει τον 2ο κύκλο εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους 4-16 ετών

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ξεκινά νέο κύκλο των εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως και 16 ετών. Ο στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά και οι έφηβοι σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά, μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από τις 4 Φεβρουαρίου και τα εργαστήρια θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Στα εικαστικά εργαστήρια – ο κάθε κύκλος αποτελείται από 11 δίωρα εργαστήρια- τα παιδιά, αλλά και οι έφηβοι αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο και ειδικές θεματικές ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα εργαστήρια υλοποιούνται από συνεργάτες του μουσείου (εικαστικούς και νηπιαγωγούς), με πολυετή πείρα στη διεξαγωγή μουσείο-εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες: 2310991614 – [email protected] / Υπευθ. Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Ελένη Μπουντουρέλη.

Διάρκεια Β’ κύκλου

22 & 23 Φεβρουαρίου 2025 – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025

Για 4-6 ετών

Σάββατο 12:30-14:30 

Σάββατο 16:00-18:00 

Περιγραφή

Το εργαστήρι για παιδιά 4-6 ετών προσφέρει μια δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία με στόχο να ενισχύσει την εικαστική έκφραση των μικρών μας καλλιτεχνών. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, χρώματα και διάφορες τεχνικές (ζωγραφική, κολάζ, κατασκευές), τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους, ενώ παράλληλα έχουν μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία.

Για 7-9 ετών

Σάββατο 10:00-12:00 1ο τμήμα

Σάββατο 12:30-14:30 2ο τμήμα

Περιγραφή

Στο εργαστήριο για παιδιά 7-9 ετών, οι μικροί καλλιτέχνες ενδυναμώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από πιο οργανωμένες δραστηριότητες. Μέσω ζωγραφικής, σκίτσου, κολάζ και άλλων τεχνικών, τα παιδιά ανακαλύπτουν νέες μορφές έκφρασης και πειραματίζονται με διάφορα υλικά και εργαλεία. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, της φαντασίας και της συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αισθητική τους αντίληψη.

Για 9,5-12,5 ετών

Κυριακή 11:00-13:00 

Περιγραφή

Τα παιδιά ηλικίας 9,5-12,5 ετών στο εικαστικό μας εργαστήριο έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να εμβαθύνουν στην τέχνη μέσω πιο εξελιγμένων τεχνικών, όπως το σχέδιο από παρατήρηση, η μικτή τεχνική και η ζωγραφική σε διαφορετικά υλικά. Η ελεύθερη έκφραση συνδυάζεται με τη γνώση των βασικών αρχών της σύνθεσης και της χρωματολογίας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν έργα που αντικατοπτρίζουν τον προσωπικό τους κόσμο και τις ιδέες τους.

Για 13-16 ετών

Κυριακή 13:30-15:30

Περιγραφή

Το εργαστήριο για εφήβους απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στον κόσμο των εικαστικών τεχνών και να αναπτύξουν προσωπικό στυλ. Οι έφηβοι καλούνται να πειραματιστούν με διάφορες τεχνικές όπως λαδοπαστέλ, χαρακτική, ακουαρέλα, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση στο σχέδιο, με μαθήματα αφιερωμένα στην ογκοπλασία και την εκμάθηση αναλογιών. Το εργαστήριο ενισχύει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας, βοηθώντας τους νέους να ανακαλύψουν τον τρόπο που θέλουν να εκφράσουν τον εαυτό τους μέσω της τέχνη.

Χρήσιμα

Ο κάθε κύκλος αποτελείται από 11 δίωρα εργαστήρια και το κόστος ανέρχεται στα 120 ευρώ για όλο τον κύκλο.

Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους ΑΠΘ, άνεργους, αδέλφια/φίλους.

Για την κράτηση της θέσης, είναι απαραίτητη η εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων, μέσα από τη σελίδα του Τελλογλείου, στους παραπάνω συνδέσμους ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του παιδιού.

Οι εγγραφές είναι ανοιχτές μέχρι την εξάντληση των θέσεων.

Τα δίδακτρα επιστρέφονται εξ ολοκλήρου μόνο στην περίπτωση μη υλοποίησης εργαστηρίου λόγω μικρής συμμετοχής.

*Τελλόγλειο, Αγίου Δημητρίου 159Α, τηλ.: 2310247111 & 2310991610 

Έκθεση φωτογραφίας “Lover’s Room” | PINAKOTHEKE

Η γκαλερί PΙΝΑΚΟΤΗΕΚΕ ξεκινάει μια καινούργια σειρά εκθέσεων με συνεργατική επιμέλεια, χρησιμοποιώντας την φωτογραφική γλώσσα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το Curation 01 θα φιλοξενήσει στον χώρο της γκαλερί την φωτογραφική έκθεση των Δημήτρη Τριανταφύλλου, Eva Wilson και Λίλη Ζουμπούλη με τίτλο «Lover’s Room».

Ένα δωμάτιο που οι τοίχοι κρύβουν μυστικά, που το φως πιάνει φευγαλέες στιγμές τρυφερότητας και που η σιωπή μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις. Το “Lover’s Room” σας προσκαλεί σε έναν χώρο όπου η αγάπη —πολύπλοκη, οικεία και βαθιά ανθρώπινη— ξεδιπλώνεται με όλη της την ακατέργαστη ομορφιά.

Αυτή η έκθεση αποτελείται από τα έργα τριών διαφορετικών φωτογράφων, καθένας από τους οποίους προσφέρει μια μοναδική οπτική για την οικειότητα που αναζητούμε, τις πολυπλοκότητες που περιηγούμαστε και τη σύνδεση που λαχταρούμε. Κάθε εικόνα αποτυπώνει ένα κομμάτι από έναν κοινό κόσμο: τις ήρεμες χειρονομίες, τα συναισθηματικά τοπία, τις χαρούμενες και οδυνηρές στιγμές που καθορίζουν τις σχέσεις.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, 18:00-22:00 | Διάρκεια: 14/02 – 14/03/2025 | Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 15:00-20:00 |

*PINAKOTHEKE, Καρίπη 38

Έκθεση «Future Perfect»MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Συντελεσμένο ή τέλειο μέλλον; Με τη διττή ανάγνωση του όρου «Future Perfect» υποβάλλεται ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2025 σε συνδιοργάνωση με το ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και το Goethe-Institut Thessaloniki και την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση έχει στον πυρήνα της την αναρώτηση: πώς θα έχουμε ζήσει; Μέσα από τις εικαστικές προτάσεις 19 καλλιτεχνών προκύπτουν ισάριθμες, διαφορετικές απαντήσεις και υποθέσεις για το (συντελεσμένο) μέλλον.

Ταινίες, φωτογραφίες, γλυπτά, αντικείμενα, πίνακες και κολάζ συνθέτουν την εικαστική πρόταση/έκθεση, ως άλλο τρόπο εξέτασης εικασιών για την πορεία της ιστορίας. Σήμερα το μέλλον θεωρείται όλο και περισσότερο ως μια κρίσιμη έννοια. Ακόμα και το πολύ κοντινό μέλλον, παρά την ψηφιακή επιτάχυνση, είναι δύσκολο να προβλεφθεί και φαίνεται αδύνατο να καταλήξουμε σε μια αξιόπιστη κατανόηση για αυτό.

Αν στη νότια περιοχή της Μεσογείου κοινωνίες των πολιτών διεκδικούν και ενσαρκώνουν το μέλλον σε πείσμα της μαζικής αντίστασης που συναντούν, στην Κεντρική Ευρώπη το μέλλον μοιάζει να αποτελεί περισσότερο πηγή ανησυχίας παρά κίνητρο δράσης. Ωστόσο, η ικανότητα να κάνουμε εικασίες, να κατονομάζουμε προθέσεις, προσδοκίες και φόβους και στη συνέχεια να τα κάνουμε αυτά τη βάση για δράση είναι αυτό που κρατάει ενωμένες τις κοινωνίες. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δημιουργούν χώρους φαντασίας, δράσης (και παιχνιδιού) για το μέλλον και «μεταφράζουν» σημαντικά κοινωνικά ερωτήματα σε καλλιτεχνικές έννοιες.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου  Επιμέλεια: Angelika Stepken, επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια της Villa Romana-Φλωρεντία, Philipp Ziegler, επιστημονικός συνεργάτης του ZKM | Μουσείο Νέας Τέχνης-Καρλσρούη, Θοδωρής Μάρκογλου, ιστορικός τέχνης-επιμελητής MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Αρβανίτης, Nairy Baghramian, Βαγγέλης Βλάχος, DAS INSTITUT (Kerstin Brätsch & Adele Röder), Mariana Castillo Deball, Cyprien Gaillard, Dani Gal, Λίνα Θεοδώρου, Annette Kelm, Jutta Koether, Armin Linke, Antje Majewski, Henrik Olesen, Γιώργος Σαπουντζής, Nora Schultz, Nasan Tur, Danh Vo, Clemens von Wedemeyer

Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Θεσσαλονίκη), 23 Ιανουαρίου – 30 Μαρτίου 2025

Δράσεις στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου

Πώς ορίζεται η τελειομανία; Τι οδηγεί στην επιδίωξη της τελειότητας; Ποιες οι επιπτώσεις της τελειομανίας στη ζωή μας; Με ποιες άλλες καταστάσεις συνδέεται η τελειομανία; Αυτά και πολλά άλλα θα αναπτυχθούν στην ομιλία με τίτλο «Ένας τελειομανής άνθρωπος» που διοργανώνει η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Ομιλήτρια είναι η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων – σύμβουλος ζεύγους – εκπαιδεύτρια – συντονίστρια Σχολών Γονέων και συγγραφέας, Νέλη Βυζαντιάδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης συναντά τη Λέσχη Ανάγνωσης της Δομής Αλληλεγγύης των albatros στο πλαίσιο γνωριμίας της με τις Λέσχες Ανάγνωσης της Θεσσαλονίκης.

Προσκεκλημένη η συγγραφέας Πολυξένη Βελένη, σε μία συνάντηση/συζήτηση με αφορμή το νέο της βιβλίο «Το ζαρκάδι του Ολύμπου». Στο συντονισμό η Γεωργία Μιχαήλ.

Τρίτη 18/02/2025, ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης (2ος ορ.)

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου) σας προσκαλούν την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025, στις 18:00, σε μία αποκαλυπτική παρουσίαση με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η Μαρία Νικολαΐδου, Πληροφορικός – MSc στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική, θα μας ξεναγήσει στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Θα εξερευνήσουμε τι είναι η ΤΝ, θα δούμε παραδείγματα της καθημερινής μας ζωής, θα μάθουμε για τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και θα αναλύσουμε πώς να προστατευτούμε από τους κινδύνους και τις απάτες που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Η παρουσίαση είναι ανοιχτή για όλους και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Eκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων:

1.Μεθώντας μ’ ένα κρασί αγιονορείτικο.

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιον Όρος, στην Ν. Ελληνική Λογοτεχνία από τα τέλη του 19Ο αιώνα έως τις μέρες μας. Εκδόσεις Γρηγόρη.

2. Αρσανάδες και αρχονταρίκια.

Ιστορική και πολιτιστική αναδρομή του ταξιδιού στο Άγιο Όρος από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, μέσα από τα οδοιπορικά Γάλλων και Γαλλόφωνων περιηγητών. Εκδόσεις Γρηγόρη.

Η Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και η συγγραφέας Ευαγγελία Δαμουλή, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας Ιονίου Παν/μίου, Φιλόλογος, σας προσκαλούν με αφορμή την παρουσίαση των δύο βιβλίων της για την έμπνευση και την γραφή από τα ταξίδια Ελλήνων και Γαλλόφωνων στην Αθωνική Πολιτεία, την Παρασκευή, 21/2/25, ώρα 6.30μμ, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, Εθνικής Αμύνης και Αλεξάνδρου Σβώλου.

Τα βιβλία εξετάζουν διεξοδικά τα οδοιπορικά Ελλήνων και Γαλλόφωνων στο Άγιον Όρος τοποθετώντας τα στο ιστορικό και πνευματικό πλαίσιο πραγματοποίησης των.

Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι:

Στέλιος Κούκος, δημοσιογράφος

Δημήτριος Νικήτας, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων, Αναστηλωτής ΚΕΔΑΚ

Συντονίζει η Στελλίνα Τρωιάνου, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης «Νοuvelle Amicale».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα