Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη

Από ένα σημαντικό μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο...μέχρι κινηματογραφικές απολαύσεις στα θερινά της πόλης, λίγο πριν κλείσουν για το χειμώνα

Parallaxi
όλα-όσα-δεν-πρέπει-να-χάσεις-το-βράδυ-τη-380862
Parallaxi

Η εβδομάδα ξεκινάει αισιόδοξα, με πολιτιστικές εκδηλώσεις να γεμίζουν το απόγευμα αλλά και το βράδυ της Δευτέρας.

Senso | Θέατρο Τ

Senso του Camillo Boito σε Σκηνοθεσία: Σωτήρη Ρουμελιώτη

Η λέξη «senso» είναι ιταλική για «αίσθηση», «αίσθημα» ή «πόθος». Η νουβέλα γράφτηκε γύρω στα 1882.

Μετά από το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο, «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ», που ανέβασε με επιτυχία τον περασμένο χειμώνα, ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς, αναμετριέται με το Senso του Camillo Boito, μια ιστορία πάθους, προδοσίας και αυτοκαταστροφής, γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι.

Μέσα από το Senso, ταξιδεύουμε στην υπό κατοχή Βενετία του 1865 και «διαβάζουμε» το κρυφό σημειωματάριο της Κόμισσας Λίβια, μέσα από τις σελίδες του οποίου ζωντανεύει η ερωτική της σχέση με έναν νεαρό Αυστριακό Αξιωματικό.

Παντρεμένη με έναν ηλικιωμένο αριστοκράτη τον οποίο περιφρονεί και αδιαφορώντας για τα «πρέπει» που επιβάλλει η κοινωνία, η Λίβια θα ζήσει με όλο της το «είναι» τον απαγορευμένο έρωτα που οδηγεί, αναπόφευκτα, στην καταστροφή. «Ήταν εραστής μου και με πρόδωσε. Και τώρα θέλω να πάρω εκδίκηση. […] Όχι, δεν είναι δολοφονία, είναι Λογική.»

Δευτέρα 14/10, στις 21:30 | Θέατρο Τ

Στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου | ΜΜΘ, Μ1 | 59α Δημήτρια

Μαζί, στον Κόσμο του Νίκου Γκάτσου είναι ο τίτλος του μουσικού αφιερώματος στο οποίο συμμετέχουν ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Φαραντούρη και πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1.

Το πρώτο τραγούδι στη δισκογραφία της Μαρίας Φαραντούρη είναι το Ματωμένο Φεγγάρι, σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Aκολουθούν άλλα τρία τραγούδια των δύο δημιουργών, του 1965. Στη συνέχεια, η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον λόγο του ποιητή με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σε τέσσερα έργα: Τα παράλογα, Εφιάλτης της Περσεφόνης, Σκοτεινή μητέρα και Αμοργός.

Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο το 1969 με το πασίγνωστο τραγούδι Μ’ ένα παράπονο, σε μουσική Δήμου Μούτση. Στη συνέχεια, ο Γκάτσος θα γράψει πολλά τραγούδια για να τα ερμηνεύσει πρώτος ο Μανώλης Μητσιάς, σε μουσική του Δήμου Μούτση, ή του Λουκιανού Κηλαηδόνη, κυρίως όμως σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι στους δίσκους: Της γης το χρυσάφι, Αθανασία, με τον Γιάννη τον φονιά να έχει ταυτιστεί με τον ερμηνευτή και Χειμωνιάτικος ήλιος.

Συνυπολογίζοντας Το τραγούδι του παλιού καιρού σε μουσική Ηλία Ανδριόπουλου και το Ορατόριο Μέρες Επιταφίου σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Μητσιάς έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πάνω από ογδόντα τραγούδια σε στίχους Γκάτσου, διεκδικώντας τον τίτλο του βασικού ερμηνευτή του.

Με αυτή την παρακαταθήκη, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Φαραντούρη, αποφάσισαν να σας ξεναγήσουν Μαζί, στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου.

Ένα μουσικό αφιέρωμα στο πλαίσιο των 59ων Δημητρίων, το φθινοπωρινό φεστιβάλ του δήμου Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 14/10, στις 21:00 | Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνάντησης | Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνουν και συντονίζουν στη χώρα μας τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης που αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO).

Για τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Συντήρησης, Χημικών, Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, προγραμματίζει δράση με τίτλο “Δημιουργώντας ψηφιακές εφαρμογές με θέμα τη συντήρηση αρχαιοτήτων“.

Η δράση περιλαμβάνει ξεναγήσεις του κοινού στα εργαστήρια συντήρησης του ΑΜΘ όπου θα παρουσιάζονται 2 ψηφιακές εφαρμογές για φορητές συσκευές με θέμα τη συντήρηση αρχαιοτήτων.

Δευτέρα 14/10, στις 10:00 | Αρχαιολογικό Μουσείο

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας “Street Photos” | Γκαλερί  Λέσχης

Τα μέλη της Λέσχης Δημιουργικής Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, της Out of Focus, παρουσιάζουν μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο: Street Photo, τον Οκτώβριο του 2024.

Δευτέρα 14/10, από τις 19:00 έως τις 21:00

Παράσταση Χορού “Nomadics” | Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 | 59α Δημήτρια

Στο πλαίσιο της 59ης διοργάνωσης των Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η παράσταση χορού Nomadics, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2024.

Οι χορευτές-ερμηνευτές που συμμετέχουν στην παράσταση χορού Nomadics έρχονται σε επαφή με το κοινό μέσα από μία ιδιαίτερη environmental techno μουσική σύνθεση.

Με ευθεία αναφορά στην κλιματική αλλαγή, το Nomadics και οι χορευτές γίνονται ένα διερχόμενο μαινόμενο τοπίο που στροβιλίζεται.

Πριν από την παράσταση, οι χορευτές θα κάνουν έναν περίπατο χιλιομέτρων επί της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, μαζί με όποιον από το κοινό θέλει να τους ακολουθήσει, να κοιτάξει, να βιώσει και να συνδεθεί με το τοπίο.

Δευτέρα 14/10, στις 21:00

Έκθεση Υφαντικής Τέχνης | ΜΜΘ, Φουαγιέ Μ1 | 59α Δημήτρια

Ο Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και ο Πολιτιστικός σύλλογος Ουρανούπολης παρουσιάζουν έναν εικαστικό διάλογο μεταξύ των τεχνικών υφαντικής που αναπτύχθηκαν στο Παλαιοχώρι και την Ουρανούπολη και έργων σύγχρονης τέχνης.

Τα σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα που πλαισιώνουν τα αριστουργήματα της παράδοσης προέρχονται από εκλεκτούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η Γιώτα Ανδριάκαινα, η Κατερίνα Βέλλιου, ο Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, ο Δημήτρης Ζουρούδης, ο Χρήστος Κωστούλας [Captain] και η Ευγενία Φαλιαρίδου.

Το εγχείρημα που επιχειρεί να αποτυπώσει την έννοια της συνέχειας και της εξέλιξης από τις ρίζες της παραδοσιακής τέχνης προς τη σύγχρονη εκφραστικότητα, περικλείει μια σύνθεση αισθητικής, υλικών και τεχνοτροπιών που διατρέχουν τον χρόνο, ενώ επεκτείνοντας, το δεύτερο μέρος του τίτλου «Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Δημιουργία» τονίζει την εξέλιξη και τη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν, καθώς και τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κόσμων.
Δευτέρα 14/10 | Μέγαρο Μουσικής, Φουαγιέ Μ1

Buzzheart (2024) | Σινέ Ναταλί

Ο Αργύρης, ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει τη Μαίρη, μια κοπέλα τελείως έξω από τα κυβικά του. Της ζητά δειλά να βγουν, και προς μεγάλη του έκπληξη αυτή δέχεται και τον καλεί αμέσως για ένα τριήμερο στο εξοχικό των γονιών της, όπου τον παρουσιάζει ως το αγόρι της. Οι γονείς της Μαίρης όμως σύντομα του εκμυστηρεύονται πως η κόρη τους αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και πως, προκειμένου να βεβαιωθούν πως ο Αργύρης είναι το κατάλληλο ταίρι για αυτήν, θα πρέπει να τον υποβάλλουν σε κάποια τεστ συμπεριφοράς. Η Μαίρη, από την άλλη, του εξηγεί πως η μητέρα της ήταν λαμπρή επιστήμων της πειραματικής συμπεριφορικής ψυχολογίας στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη των ’70 και τον παροτρύνει να κάνει ό,τι του πουν. Μια σειρά συμπεριφορικών -και άλλων- τεστ ξεκινά, σχεδόν κωμικά στην αρχή, σύντομα όμως τα τεστ γίνονται όλο και πιο τρομακτικά και επικίνδυνα, ενώ σκηνές του παρελθόντος που έρχονται στο φως αρχίζουν να αποκαλύπτουν μια οικογενειακή δομή με εντελώς αντίθετες μεταξύ τους ισορροπίες. Ο Αργύρης γίνεται πειραματόζωο στο όνομα της αγάπης, προσπαθώντας να επιβιώσει. Κανείς όμως δεν είναι αυτό που φαίνεται, και ενώ ένα σκοτεινό μυστικό αρχίζει να ξετυλίγεται, το τριήμερο στην εξοχή μετατρέπεται σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης που θα τους σημαδέψει όλους.

Δευτέρα 14/10, στις 20:00 | Σινέ Ναταλί

Ανατομία ενός εγκλήματος (Anatomy of a Murder, 1959) | Μακεδονικόν

Η Λόρα Μάνιον επιστρέφει στο σπίτι της και εξομολογείται στον άντρα της πως υπήρξε θύμα βιασμού. Ο αξιωματικός Φρέντερικ Μάνιον εντοπίζει τον βιαστή, τον σκοτώνει και κατόπιν ισχυρίζεται πως πρόκειται για ένα απλό έγκλημα πάθους. Τώρα, ο δικηγόρος του, ο Πολ Μπίγκλερ, καλείται να εξιχνιάσει μια σκοτεινή υπόθεση, όπου τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.

Δευτέρα 14/10, στις 19:00 | Μακεδονικόν

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα