Agenda

Όλα όσα θα φέρει φέτος στην πόλη το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σας προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο για το έτος 2018 κινείται σε τρεις άξονες: της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας και των συνεργασιών.

Parallaxi
όλα-όσα-θα-φέρει-φέτος-στην-πόλη-το-γαλλ-362076
Parallaxi

Ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα 2018-2019 του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης: καινοτομία, ποικιλομορφία και συνεργασίες

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που σας προτείνει το Γαλλικό Ινστιτούτο για το έτος 2018 κινείται σε τρεις άξονες: της καινοτομίας, της ποικιλομορφίας και των συνεργασιών.

Καινοτομούμε, με την κατασκευή μπροστά στο Ινστιτούτο, ενός υπερυψωμένου χώρου αναψυχής, καινοτομούμε με τη νέα μας ιστοσελίδα, με ανανεωμένο πρόγραμμα μαθημάτων, με τη νέα κάρτα μέλους για φίλους του Ινστιτούτου που θα δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας και με ειδική προσφορά και εκπτώσεις από τριάντα συνεργάτες στην πόλη (πολιτιστικοί οργανισμοί, καταστήματα, εστιατόρια, καφέ).

Στις σελίδες του προγράμματος θα ανακαλύψετε ποικίλες εκδηλώσεις: μουσικής, λογοτεχνίας, αθλητισμού, γαστρονομίας, ζωγραφικής, ελληνογαλλικών συζητήσεων, μόδας, κόμικς, πανεπιστημιακών σπουδών στη Γαλλία, Ιστορίας, κινηματογράφου, έρευνας κοινωνικών επιστημών. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της πόλης.

Ανανεώνουμε παλιές και δημιουργούμε νέες συνεργασίες και συνδέουμε τις δραστηριότητές μας με αυτές που πραγματοποιούν οι κύριοι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις αξίζουν της προσοχής σας:

29 Σεπτεμβρίου, στο νεκροταφείο Zέιτενλικ, εκδήλωση για την επέτειο της εκατονταετηρίδας από την υπογραφή της ανακωχής της Θεσσαλονίκης.

26 και 27 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, η ίδρυση του διαπανεπιστημιακού ελληνογαλλικού Ερευνητικού Κέντρου με την επωνυμία «CREABALK» που θα προωθεί την έρευνα, την καλλιτεχνική δημιουργία και την ακαδημαϊκή επιμόρφωση γύρω από την έννοια της «πόλης-εργαστήριο» που θα εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη.

Philippe Ray

Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας & Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Δείτε το αναλυτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμός της εκατονταετηρίδας από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

  • Συναυλία : Zέιτενλικ «Η επαναφορά της ειρήνης»
  • Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Περιοδική έκθεση «Στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» & Διεθνές Συνέδριο
  • Περιοδική έκθεση Τελλόγλειο Ίδρυμα Α.Π.Θ. «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη»

Φεστιβάλ 53ων Δημητρίων

  • Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Philippe Forget
  • Περφόρμανς-Εργαστήριο «H Χιονάτη»

Έκθεση «Γαλλική Μόδα» – Nοέμβριος 2018

Ετήσιες δράσεις 2018

  • 7ply festival
  • Εβδομάδα Γεύσεων
  • Έκθεση Κόμιξ

Έκθεση ζωγραφικής «Ξεριζωμοί» – Νοέμβριος 2018

Πανεπιστημιακή Συνεργασία

  • Ελληνογαλλικές Συζητήσεις της Θεσσαλονίκης
  • Έκθεση γαλλικών πανεπιστημίων
  • Créabalk

Έκθεση « Γαλλικές Ιστορίες της Θεσσαλονίκης» – Μάρτιος 2019

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Zέιτενλικ «Η επαναφορά της ειρήνης»

Σύνθεση για πιάνο, βιολοντσέλο και φωνή

Αβάν Πρεμιέρ

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης 28 Σεπτεμβρίου 20:00

Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ 29 Σεπτεμβρίου │~ 12:00

Διεύθυνση και φωνή: Philippe Forget

Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου

Βιολοντσέλο: Δημήτρης Πάτρας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Gabriel Fauré, Είναι η Ειρήνη (2΄)
  • Πρώτη φορά παγκοσμίως η σύνθεση του Philippe Forget, Ζέιτενλικ (15΄)
  • Maurice Emmanuel, In Memoriam (1&2) (7΄)
  • Francis Poulenc : (3΄) Ας προσευχηθούμε για την Ειρήνη

Για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μακεδονικού Μετώπου οι δημόσιοι και ιδιωτικοί πολιτιστικοί φορείς της έχουν κινητοποιηθεί και παρουσιάζουν ένα πλούσιο επετειακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Αυτή η συναυλία, με την οποία θα κλείσει η τελετή απότισης φόρου τιμής στους ενταφιασμένους στρατιώτες με κατάθεση στεφάνων στα 6 εθνικά μνημεία του συμμαχικού κοιμητηρίου, είναι καρπός της συνεργασίας μας με τον Γάλλο μουσικοσυνθέτη Philippe Forget.

Είναι χρέος όλων μας να τιμούμε τη μνήμη τους.

Αν το 1918 σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια ειρήνη που γνωρίζουμε ότι θα ήταν πολύ εφήμερη, το 2018 θέλει να διακηρύξει δυναμικά την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και δεσμών φιλίας μεταξύ των λαών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και ευημερία τους.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν θέατρο του πολέμου, γνωστό ως Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918). Από τον Απρίλιο του 1915 έως το τέλος του 1918, οι συμμαχικές στρατιές της Ανατολής (βρετανικά, γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, ρωσικά και ελληνικά στρατεύματα) μάχονται, σε άθλιες συνθήκες, εναντίον των τουρκικών, αυστροουγγρικών, γερμανικών και βουλγαρικών στρατευμάτων.

Η Γαλλία αποφασίζει να στείλει στρατεύματα για να ανακόψει την προέλαση των Βουλγάρων στη Μακεδονία στα τέλη του 1915. Κατά την περίοδο της έξαρσης των συγκρούσεων, συγκρούστηκαν περισσότεροι από 600 000 στρατιώτες. Ο Georges Clemenceau τους αποκάλεσε “κηπουρούς της Θεσσαλονίκης” λόγω της στρατιωτικής τους ψευδοαδράνειας στην Ελλάδα. Οι 350. 000 στρατιώτες συμμετείχαν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, αποστράγγιση ελωδών περιοχών και εισήγαγαν νέες μεθόδους καλλιέργειας.

Στο τέλος του καλοκαιριού του 1918, οι Σύμμαχοι διασπούν το μέτωπο και μέσω των μακεδονικών βουνών κινούνται προς το Βελιγράδι. Αυτό το σημαντικό επεισόδιο του Μεγάλου Πολέμου λησμονήθηκε. Εκατό χρόνια μετά, η Ιστορία αυτών των στρατιωτών (« poilus» ) αναδύεται στο φως.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της Ανακωχής της Θεσσαλονίκης στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, το Γενικό Προξενείο έχει εκδώσει ένα έντυπο 30 σελίδων αφιερωμένο στην ιστορία του Μακεδονικού Μετώπου και των” Poilus ” (Γάλλοι στρατιώτες) που αποβιβάστηκαν στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 1915 και 1918.

Με τον τρόπο αυτό, τιμάται η μνήμη και υπενθυμίζεται το πεπρωμένο των εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών, ξεχασμένων από την ιστορία.

Βρείτε το εδώ: Έντυπο

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Στη δίνη του Μεγάλου Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Στρατιάς της Ανατολής»

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, έως τις 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018, Καθημερινά 9.00-16.00

Η έκθεση είναι παραγωγή του Μουσείου και εντάσσεται στο Κεντρικό Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

28 & 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο με θέμα τις άγνωστες πτυχές της παραμονής της Στρατιάς της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μελετητών από διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως Ιστορία, Ιστορία της φωτογραφίας, την τέχνη της εποχής, την ιστορία της πολεοδομίας και των αρχαιολογικών ανασκαφών. Τόσο η έκθεση όσο και η ημερίδα φιλοδοξούν να βρουν απήχηση στο κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς και να προσδώσουν μία νέα οπτική σε μία ιδιαίτερη περίοδο.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ EΚΘΕΣΗ

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 – 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, teloglion@teloglion.gr

Το Τελλόγλειο έχει διοργανώσει την τελευταία δεκαετία μια σειρά από εκθέσεις που προσεγγίζουν τις ελληνογαλλικές πολιτιστικές σχέσεις σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας των δύο χωρών (Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι: 16ος-19ος αι., ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ΄21, ο Φιλιποτό δημιουργεί το πανόραμα της πολιορκίας του Παρισιού, κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής εντάσσεται η έκθεση Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει της Θεσσαλονίκη (27.10.2018-10.02.2019), η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σε αυτήν παρουσιάζονται περισσότερα από 450 έργα Γάλλων –κυρίως- Στρατιωτών, οι οποίοι υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ακουαρέλες, ελαιογραφίες, γκουάς και σχέδια, τα οποία προέρχονται από Μουσεία και φορείς της Γαλλίας (Centre Pompidou, Institut de France, Musée de l’Armée) και της Ελλάδας (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ΜΙΕΤ, ιδιωτικές συλλογές). Με την αμεσότητα και την ακρίβεια του εικαστικού ρεπορτάζ, τα έργα σκιαγραφούν την πολυ-πολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, αλλά και την καθημερινότητα των ενστόλων. Για την υλοποίηση της έκθεσης, η οποία συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, σημαντική υπήρξε η υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Δημήτρια: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ | 21:00, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση: Philippe Forget – Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου

Πρόγραμμα:

  • A. Mozart : Adagio et Fugue, KV546 (7’)
  • Sibelius : Romance, opus 42 (5’)
  • Elgar : Sérénade pour cordes, opus 20 (13’)
  • Michaïlidis : In Memoriam (4’)
  • Fr. Chopin : Concerto pour piano n°1 opus 11 (40’)

ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ& ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

«Η Χιονάτη»

Με τη Γαλλίδα χορογράφο Catherine Baÿ

Εργαστήριο: 7 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου

Περφόρμανς: Πέμπτη, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 12:00, Λιμάνι

Η performance «Χιονάτη» έρχεται στα 53α Δημήτρια έχοντας ταξιδέψει σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου. Το project της Γαλλίδας χορογράφου Catherine Baÿ μεταμορφώνει το παραμύθι των αδελφών Γκριμ σε μια παραβολή για τον ναρκισσισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Η «Χιονάτη» είναι η ιστορία του καθρέφτη.

Τοποθετώντας πολλαπλές ρεπλίκες της Χιονάτης σε εξωτερικές τοποθεσίες και σε μέρη με διαφορετικές πολιτιστικές νόρμες, η Catherine Baÿ φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με την ίδια του την αντανάκλαση. Με τον τρόπο αυτό, ο χαρακτήρας του παραμυθιού λειτουργεί σαν καθρέφτης της κουλτούρας των ψευδαισθήσεων και του μαζικού καταναλωτισμού.

ΈΚΘΕΣΗ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΔΑ

16-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η «Nouvelle Amicale» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από τους απόφοιτους του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συλλόγου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν τις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο, και ενόψει του ότι σε όλη τη διάρκεια του 2018, η πόλη μας τιμά τη γαλλοφωνία (Thessalonique en français), το Νοέμβριο του 2018, ο σύλλογός μας διοργανώνει έκθεση Γαλλικής Μόδας, με θέμα την επιρροή της στις δημιουργίες των Ελλήνων σχεδιαστών.

Το  concept είναι σχεδιαστές να δημιουργήσουν ένα ή περισσότερα (μέχρι τρία) ρούχα εμπνευσμένα (όχι αντιγραφές) από κάποιον (ή κάποιους) από τους γνωστούς Γάλλους σχεδιαστές, τους οποίους θα επιλέξουν οι ίδιοι. 

Η έκθεση θα διεξαχθεί στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108), 16–23 Νοεμβρίου 2018, και ένα μέρος αυτής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου Θεσσαλονίκης, Του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος μας είναι να είναι μια εκδήλωση ανοιχτή, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού της πόλης μας.

7PLY PROJECT FESTIVAL

1-6 Οκτωβρίου 2018

Το 7Ply project Festival – το όνομα του φεστιβάλ προέρχεται από την πιο διαδεδομένη μέθοδο κατασκευής σανίδων skate, γνωστή ως 7ply construction – γιορτάζει τα δώδεκά του χρόνια! Με επίκεντρο το skateboard πραγματεύεται την πολυδιάστατη σύγχρονη αστική κουλτούρα εικαστικά, αθλητικά και πολιτιστικά με σκοπό την διάδοση σύγχρονων μέσων έκφρασης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνονται διαγωνισμοί και επιδείξεις skateboard και άλλων αστικών αθλημάτων, μαθήματα skate, ημερίδες και εργαστήρια σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, προβολές, συναυλίες και άλλα δρώμενα με επίκεντρο την street κουλτούρα και το νεανικό κοινό.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΕΩΝ

08-14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Εβδομάδας των γεύσεων», που φέτος εορτάζει την 29η επέτειό της (http://www.legout.com/), το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα καλέσει νέους Γάλλους μάγειρες για να συναντήσουν και να συντονίσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες ελληνικών σχολείων. Προτείνουμε επίσης δράσεις με τους επαγγελματίες της εστίασης και Αρχιμάγειρες για εργαστήρια και μπουφέ γευσιγνωσίας.

Σχολικά εγαστήρια:

8, 9 & 10 Oκτωβρίου 2018, 9:30-11:00 & 11:30-13:00, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

«Ανακαλύπτοντας τα τρόφιμα» «Καλή όρεξη!» «Η τέχνη του τραπεζιού» Aπεριτίφ-κοκτέιλ για το ευρύ κοινό

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, από 20:00 Εστιατόριο Tre Marie Εθνικής Αμύνης 3 & Μητροπόλεως, 231 024 2280

ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΚΣ

09-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το “Comic ‘N’ Play” πλησιάζει ! Φέτος, γιορτάζει 17 χρόνια ζωής και από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα ζωντανεύσει με συναντήσεις από συγγραφείς και εικονογράφους που θα είναι παρόντες στην έκθεση. Στο πρόγραμμα, μικροί και μεγάλοι θα βρουν σίγουρα κάτι που τους ενδιαφέρει από τα πολλά προτεινόμενα είδη, στα σταντ και τις παράλληλες εκδηλώσεις (διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, αγορά κόμιξ)!

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ-14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έκθεση Ζωγραφικής και δυο παρουσιάσεις με θέμα την μετακίνηση Εβραίων της Θεσσαλονίκης στη Γαλλία, το Ολοκαύτωμα και τον επαναπατρισμό ορισμένων στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά υπό το πρίσμα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ρευμάτων εξαιτίας της ανελέητης πολεμικής σύρραξης που μαίνεται κατά τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Στην έκθεση ζωγραφικής θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

  • Rosa Sepple, PRI – Πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου, RI)
  • Aimee Birnbaum (μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου, RI)
  • Γιώργος Πολίτης (μέλος των ενώσεων American Watercolor Society, Royal Institute, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος)

Επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Προσκεκλημένος o Michel KAPLAN

«Γιατί το Βυζάντιο;»

Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris 1 (Panthéon-Sorbonne), όπου και διετέλεσε πρόεδρος από το 1999 έως το 2004, ο Michel Kaplan ξεκίνησε την έρευνά του με τους Πωλ Λεμέρλ και στη συνέχεια με την Ελένη Αρβελέρ και τον Νίκο Σβορώνο. Στην αρχή επικεντρώθηκε στην Ιστορία της βυζαντινής οικονομίας και η έρευνά του επεκτάθηκε στις πολιτικοθρησκευτικές συνθήκες της βυζαντινής κοινωνίας και στις σχέσεις εξουσίας. Συμμετείχε στη συγγραφή διαφόρων βιβλίων για φοιτητές όλων των επιπέδων και έχει γράψει πολλά βιβλία για το ευρύτερο κοινό. Είναι λόγιος που χαίρει εκτίμησης στα διεθνή συνέδρια και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών «Το Βυζάντιο, το Ισλάμ και η Μεσόγειος κατά τον Μεσαίωνα» του Πανεπιστημίου Paris 1 και υπεύθυνος της συλλογής «Βυζαντινά Sorbonensia» των εκδόσεων της Σορβόννης.

Ταυτόχρονη Μετάφραση

Ελεύθερη Είσοδος

ΕΚΘΕΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 & Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Εν όψει του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις σπουδές στη Γαλλία, το Γαλλικό Ινστιτούτο ανανεώνει τις συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων γαλλικών Ιδρυμάτων και το ελληνικό κοινό με δύο μεγάλες εκθέσεις.

ΚΥΚΛΟΣ « ΤΑ RDV CAMPUS-FRANCE »

Ζωντανή σύνδεση με Aθήνα/MASTER

Τετάρτη 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, 17:00

Eίσοδος ελεύθερη

Σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε ετών, ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 4,6% το 2016-2017, φθάνοντας τους 323.933, σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσίευσε στις 12 Απριλίου 2018 ο οργανισμός Campus France, υπηρεσία υπεύθυνη για την υποδοχή τους. Η Γαλλία είναι ο τέταρτος προορισμός παγκόσμια για διεθνείς φοιτητές μετά από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία. Η Γαλλία αφιερώνει το 6,8% του ΑΕΠ της στον τομέα της εκπαίδευσης. Στα δημόσια Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το κράτος αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εκπαίδευσης.

Τα βασικά σημεία της διάλεξης θα είναι: Η οργάνωση των σπουδών στη Γαλλία, η αναζήτηση του προγράμματος σπουδών, οι διαδικασίες εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα προγράμματα υποτροφιών, η φοιτητική ζωή στη Γαλλία.

Όπως σε όλες τις συναντήσεις του Campus France, τον λόγο θα λάβουν, οι Έλληνες απόφοιτοι (alumni) που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία των σπουδών στη Γαλλία και επιθυμούν να την μοιραστούν με το κοινό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να τους θέσει ερωτήσεις.

CREABALK

«Φτιάχνοντας πόλεις, φτιάχνοντας την πόλη: μνημειοποιήσεις, πολιτικοποιήσεις, πειραματισμοί»

26 & 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αλλατίνη-Dassault

Εναρκτήριο σεμινάριο-εργαστήριο του ερευνητικού Κέντρου CREABALK – Δημιουργικά Βαλκάνια

Καρπός της συνεργασίας μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και των Πανεπιστημίων Aix-Marseille και Lumière-Lyon 2, η δράση αυτή έχει στόχο να προσδιορίσει ένα καινοτόμο χώρο πειραματισμού και εκπαίδευσης κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών κλάδων, σε κλίμακα περιφέρειας (νοτιοανατολική Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειος) και πέρα από αυτήν. Αυτή η πρωτότυπη τοποθέτηση βασίζεται στην έννοια της έρευνας-δημιουργίας, η οποία εξετάζει τις μοναδικότητες και τις συμπληρωματικότητες των επιστημονικών και καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μέσω του πειραματισμού και του διεπιστημονικού διαλόγου, όπως και μέσω της διερεύνησης των αμοιβαίων μεθόδων διαβίβασης και ανάκτησης.

Oliver Givre, Kαθηγητής Ανθρωπολογίας, παν. Lumière-Lyon2-UMR EVS

Pierre Sintès, Καθηγητής Γεωγραφίας, Aix-Marseille Université, UMR TELEMME

Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Culture, Bordersn Gender/LAB, παν. Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη

ΈΚΘΕΣΗ

ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Γαλλικές Ιστορίες της Θεσσαλονίκης»

Έκθεση και κύκλος διαλέξεων-ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

Εδώ και αρκετούς μήνες το Γαλλικό Ινστιτούτο προετοιμάζει ένα μεγάλο εγχείρημα με το οποίο θα επιδιώξει να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους στενούς και μακροχρόνιους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ της Γαλλίας και της Θεσσαλονίκης.

Πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Μονή Λαζαριστών … τοπόσημα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, πόλοι έλξης τουριστικών ροών, αλλά και μαρτυρίες Μνήμης και Ιστορίας. Πώς η Γαλλία συνέβαλε στην ύπαρξή τους; Πώς η γαλλική γλώσσα και κουλτούρα επηρέασε την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης;

Με μία έκθεση και έναν κύκλο διαλέξεων, έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε την ποικιλομορφία της γαλλικής και γαλλόφωνης παρουσίας και επιρροής στην πόλη, μέσω των παρακάτω εννιά θεματικών: την προξενική παρουσία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την εβραϊκή κοινότητα, το Μακεδονικό Μέτωπο, τον γαλλόφωνο τύπο, τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας, τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή, την πυρκαγιά του 1917 και τους Γάλλους αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης.

Κεντρικό σημείο θα είναι το «Λυσέ», το οποίο ιδρύθηκε το 1906 και οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την Ιστορία του «Λυσέ» η οποία συνδέεται άρρηκτα με αυτή της Θεσσαλονίκης.

Αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε νόημα χωρίς την παιδαγωγική του διάσταση, η οποία στοχεύει στην εμπλοκή όσων σχολείων διαθέτουν τμήματα διδασκαλίας γαλλικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, πολλά ιδιωτικά και δημόσια σχολεία ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν σε ποικίλα σχολικά project σε θεματικές που σχετίζονται με την έκθεση. Θα συμβάλλουν δημιουργώντας κείμενα, θεατρικές παραστάσεις και οπτικοακουστικές παραγωγές στη γαλλική γλώσσα.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης και του κύκλου των διαλέξεων, την ανέλαβε ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray και η κα Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, αρχιτέκτων-μουσειολόγος. Η ομάδα εργασίας για την υλοποίηση του εγχειρήματος απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς και ιστορικούς με ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Γενική Επιμέλεια Έκθεσης: Philipe Ray, Ευαγγελία Μεσοχωρίτη

Μουσειολογική-Μουσειογραφική Μελέτη: Ευαγγελία Μεσοχωρίτη, Πολυτίμη Αντωνιάδου

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι:

  • Βλάσης Βλασίδης, Ιστορικός, Ειδικός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
  • Ρένα Μόλχο, Ιστορικός, Ειδική της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης
  • Ανδρέας Μπουρούτης, Ιστορικός, Ειδικός για τη γαλλικά παρουσία και τα ευρωπαϊκά σχολεία στη Θεσσαλονίκης
  • Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη, Αρχιτέκτονας, Ειδική της Ιστορίας και της Αρχιτεκτονικής της πόλης
  • Mathieu Jestin, Ιστορικός, Ειδικός της Ιστορίας του Γενικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης

Ειδικοί Συνεργάτες:

  • Αλέκα ​​Καραδήμου-Γερόλυμπου, Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής
  • Αρετή Κονδυλίδου
  • Ιωάννης Μέγας, Συλλέκτης έργων και ντοκουμέντων για τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο
  • Πρόδρομος Νικηφορίδης & Bernard Cuomo, Αρχιτέκτονες,
  • Στελλίνα Τρωιανού, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου της Nouvelle Amicale

Συντονισμός, Οργάνωση & Επικοινωνία:

  • Μαριάνθη Πάσχου, Κατερίνα Σπυροπούλου

*Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α, Τηλ. 2310 821231, www.ift.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα