Όσα έρχονται την εβδομάδα που ξεκινά στην πόλη (8-14-10)

Και θα σε κάνουν να μη μείνεις λεπτό σπίτι.

Parallaxi
όσα-έρχονται-την-εβδομάδα-που-ξεκινά-σ-348642
Parallaxi

H δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου αντιπροσωπεύει επάξια την αίγλη του φθινοπώρου στην πόλη. Πλήθος θεατρικών παραστάσεων, συναυλίες, ξεχωριστές εκθέσεις και πολλά ακόμη έρχονται να ομορφύνουν την καθημερινότητά σου για τις επόμενες επτά ημέρες. Εκμεταλεύσου, λοιπόν, την ευκαιρία και βγες εκεί έξω!

Τη Δευτέρα η παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό” στο Θέατρο Αυλαία

Η παράσταση, από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

*7 και 8 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

Από τη Δευτέρα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ρομποτικής στο Μέγαρο Μουσικής και τη Μονή Λαζαριστών

Το φιλεκπαιδευτικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT-Δράση για την εκπαίδευση υλοποιεί και τη φετινή σχολική χρονιά τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιστήμης, τεχνολογίας, ρομποτικής, μηχανικής, ηλεκτρονικής, κώδικα και ανακαλυπτικής προσέγγισης της γνώσης. Το περιεχόμενο των εργαστηρίων περιέχει την εκμάθηση της μηχανικής, του προγραμματισμού, των μαθηματικών και της επιστήμης γενικότερα, μέσα από ανακαλυπτική προσέγγιση της γνώσης. Η φιλοσοφία της eduACT είναι να διαχέεται η γνώση μέσα από ψυχαγωγικές και διασκεδαστικές μεθόδους διδασκαλίας (γνώση μέσα από το παιχνίδι), έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον τους. Μέσα από τα workshops, τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στη ρομποτική, στο χτίσιμο κατασκευών με LEGO® , ενώ μαθαίνουν τα πάντα για το σχέδιο δύο διαστάσεων , τις κατασκευές τριών διαστάσεων χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους για την ανακάλυψη προβλημάτων και τη δημιουργικότητα τους για την επίλυσή τους ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμηση και την περιγραφική τους έκφραση. Εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, δάσκαλοι με εμπειρία σε διεθνή εκπαιδευτικά προγράμματα και Robotics Experts βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις έννοιες του χώρου , τα μεγέθη, τη συσχέτιση αριθμών και τις έννοιες του προγραμματισμού. Την ίδια ώρα δημιουργούν τις δικές τους ομάδες και εξασκούν μαζί τις κοινωνικές τους δεξιότητες, παρουσιάζοντας τις ιδέες τους και εκφράζοντας τες με δημιουργικούς τρόπους.

*Τη Δευτέρα 8/10 στο Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου και Παραλία,Αίθουσα Μ2 και το Σάββατο και την Κυριακή 13, 14/10 στη Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21. Οι δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια που υλοποιεί η eduACT με συνεργασία με όλους τους συνεργάτες είναι ανοιχτές: https://eduact.org/ergastiria/, πληροφορίες: 2311 286369

Τη Δευτέρα ο Πέτρος Θέμελης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, φιλοξενούμε τον Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθυντή Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρο Θέμελη στη διάλεξη:

Αρχαία Μεσσήνη: πρόσφατες έρευνες

*Τη Δευτέρα 8/10 στις 19:00 στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, είσοδος ελεύθερη

Τη Δευτέρα η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια συναυλία αφιερωμένη στους στρατιώτες του Μακεδονικού Μετώπου στη Θεσσαλονίκη, στην αιώνια παρουσία τους, στο τέλος των συγκρούσεων και στην επαναφορά της ειρήνης

*8 Οκτωβρίου 2018, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Τη Δευτέρα και την Τρίτη το θεατρικό show «Το δαχτυλίδι της μάνας»

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή. Tου Γιάννη Καμπύση από τους «C for Circus».

*8 και 9 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Ανετον

Από Δευτέρα έως Τετάρτη Catherine Baÿ Workshop: Εργαστήριο χορού – performance

H Γαλλίδα χορογράφος Catherine Baÿ οργανώνει ένα εργαστήριο – workshop γύρω από την φιγούρα της Χιονάτης. Αρχικά θα διοργανωθεί ένα casting για σπουδαστές καλών τεχνών, χορού και θεάτρου, για την επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο και στην performance που θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου. Το εργαστήριο, πέρα από την γνωριμία με την δουλειά της Catherine Baÿ και το project «Snow white», θα είναι αφιερωμένο στη σωματική εκπαίδευση που αναπτύσσει την ομαδική έκφραση και την παρουσία του ατόμου στην ομάδα (μέθοδος Jacques Lecoq). Θα επιτρέπει στους συμμετέχοντες σπουδαστές να αποκτήσουν εκφραστικά μέσα που αναπτύσσουν τον έλεγχο της σκηνικής παρουσίας τους τόσο στο χώρο, όσο και στον ρυθμό της performance. Το εργαστήριο απαιτεί από τους συμμετέχοντες συγκέντρωση, περιέργεια και αντοχή.

*7 έως 10 Οκτωβρίου 2018, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Την Τρίτη η χορευτική παράσταση «Relic»

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, με την ομάδα «OSMOSIS», παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

*9 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Την Τετάρτη «Η Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή επιστρέφει

Στιγμές μουσικής μυσταγωγίας θα ζήσουν και πάλι οι Θεσσαλονικείς, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας. Το μουσικό έργο η «Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή μετά την απήχηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο, επαναλαμβάνεται εμπλουτισμένο με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου 8tetto και του Θοδωρή Βουτσικάκη.

Ο γνωστός συνθέτης, μετά από ανάθεση που του έγινε από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνέθεσε το έργο ειδικά για το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

«Η Μουσική της Ροτόντας» είναι ένα ελεγειακό έργο το οποίο δίνει «ζωή», στο εμβληματικό μνημείο. Οι λάτρεις της μουσικής έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και πάλι τη «Μουσική της Ροτόντας», με ελεύθερη είσοδο.

*Την Τετάρτη 10/10 στις 21.15 στη Ροτόντα, είσοδος ελεύθερη με προσκλήσεις (έχουν ήδη διατεθεί οι 300 προσκλήσεις, όσες δηλαδή και οι θέσεις που επιτρέπονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων)

Την Τετάρτη η βιντεοσκοπημένη θεατρική παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη

Εδώ θα δούμε την αρχαία τραγωδία ως ροκ παράσταση. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης βάζει στην πρίζα τις Βάκχες και το θεό Διόνυσο μπροστά από το μικρόφωνο. Το συγκεκριμένο βίντεο της παράστασης «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το 2017.

*10 Οκτωβρίου 2018, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Την Τετάρτη η Συναυλία «Η Μεσόγειος αυτοσχεδιάζει» με τους Gilad Atzmon & Αλέκο Βρέτο

Ο G. Atzmon, σαξοφωνίστας και συγγραφέας και ο Α. Βρέτος (ούτι) καταφθάνουν σε μια συναυλία χωρίς στυλιστικές επιβολές με ανατολίτικους ρυθμούς και απαράμιλλα σόλο. Μαζί τους ο Α. Σιδέρης (μπάσο), ο Δ.Κλωνής (ντραμς) και η M. Demircioğlu (κανονάκι).

*10 Οκτωβρίου 2018, Αίθουσα Φρίντα Λιάππα στο Λιμάνι, Ώρα: 21.00

Tην Τετάρτη η διάλεξη Ο Αριστοτέλης σήμερα- Πρώτος κύκλος διαλέξεων για τον Μακεδόνα φιλόσοφο στο Μέγαρο Μουσικής

Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επιθυμώντας να κάνουν γνωστό το Αριστοτελικό έργο στο ευρύ κοινό, διοργανώνουν μία σειρά διαλέξεων με τη συμμετοχή καταξιωμένων μελετητών, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Πάνω από το 25% του διασωθέντος Αριστοτελικού έργου αναφέρεται στα βιολογικά (Περ τὰ ζῶα ἱστορίαι, Περὶ ζώων μορίων, Περὶ ζώων πορείας, Περὶ ζώων κινήσεως, Περὶ ζώων γενέσεως, Μικρὰ φυσικά, Περὶ ψυχῆς). Σε αυτές τις πραγματείες ο Αριστοτέλης στρέφει τη φιλοσοφική συζήτηση στον κόσμο του αισθητού. Η παρουσίαση διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες: 1η) Ύλη – Μορφή (εἶδος) – Η Αριστοτελική εντελέχεια, 2η) Η έννοια της ζωής κατά τον Αριστοτέλη – Η εμφάνιση, η γέννηση και η αυτογένεση, η πολυπλοκότητα και η διαιώνηση της ζωής, 3η) Το Αριστοτελικό εἶδος – Αρχή της κατάταξης των όντων, 4η) Ο Αριστοτέλης στη Σύγχρονη Βιολογία.

Συντονίστρια της ενότητας: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ.

Γενική εισήγηση: Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, Πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙ.Κ.Α.Μ.) του Α.Π.Θ., Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Α.Π.Θ.

Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής, Α.Π.Θ., Γ. Γραμματέας του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, Α.Π.Θ. «Οι αντιλήψεις του Αριστοτέλη για τη Ζωή και οι προεκτάσεις στο σήμερα»

Την Τετάρτη 10/8 στις 19:00 – 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου και Παραλία, (ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΩΡΙΣ ΣΑΛΤΙΕΛ Μ2), ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

Την Τετάρτη After the Campsite: Από δω κι εμπρός

Μια παράσταση – project σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

*10 Οκτωβρίου 2018, Βασιλικό Θέατρο

***Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων εδώ: dimitria.thessaloniki.gr

Την Τετάρτη και την Πέμπτη Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ, σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου, στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.

*10 και 11 Οκτωβρίου 2018, Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Την Τετάρτη «Πελότα» στο Θέατρο Σοφούλη

Μια σουρεαλιστική κωμωδία ρεαλιστικών καταστάσεων με τη μορφή ενός ενδιαφέροντος μονολόγου φέρνει στο Θέατρο Σοφούλη ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, με το νέο πρωτότυπο έργο του «Πελότα». Ερμηνεύει ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Χατζηθεοδοσίου (Μπραντ). Ο Στέφανος, 42 ετών, αποφασίζει να αφήσει την πόλη του, την πατρίδα του και να κάνει το μεγάλο βήμα. Να πάει στη Γαλλία και να κυνηγήσει τα όνειρα του. Εκεί όμως, τα 8 συν 10 άτομα που γνωρίζει του αλλάζουν τρόπο σκέψης και ζωή ώστε στο τέλος να τον κυνηγούν αυτά. Πότε πετυχαίνει κανείς τελικά. Όταν πει ότι το προσπάθησε; Όταν επιτύχει το στόχο του; Ή όταν ερωτεύεται και τα εισιτήρια βρίσκονται ακόμα κάτω από την Πελότα; Μια πρωτότυπη κωμωδία όπου ένας ηθοποιός, ο Γιάννης Βαγιωνάς, υποδύεται συνολικά 10 συν 8 χαρακτήρες, σε κείμενο και σκηνοθεσία Κρίτωνα Ζαχαριάδη.

*Από 10 Οκτώβριου 2018, Θέατρο Σοφούλη, Ώρα: Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο, Τηλ. 2310423925

Από Τετάρτη έως Κυριακή «Δείπνο Ηλιθίων» στο Θέατρο Αριστοτέλειον

To “Δείπνο Ηλιθίων”, η sold out παράσταση των τελευταίων χρόνων, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος με τους συνεργάτες του, παρουσιάζουν την κλασική πλέον κωμωδία του Francis Veber, έχοντας μαζί τους νέους συνδαιτημόνες. Η υπόθεση; Ο Πιερ Μπροσάν, πλούσιος μεγαλοεκδότης στο Παρίσι, οργανώνει κάθε εβδομάδα με τους πλούσιους φίλους του ένα ιδιότυπο δείπνο: Καθένας βρίσκει έναν «ηλίθιο», τον καλεί στο δείπνο, τρώνε, πίνουν, διασκεδάζουν, γελούν εις βάρος των ανυποψίαστων καλεσμένων τους και στο τέλος, αυτός που έχει φέρει τον πιο τέλειο «ηλίθιο», στέφεται νικητής. Ο Φρανσουά Πινιόν, ένας αθώος, αφελής, καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι ο πολλά υποσχόμενος «ηλίθιος» του Πιερ γι’ αυτήν την εβδομάδα. Τον καλεί στο σπίτι του για να γνωριστούν και εν συνεχεία να πάνε στο δείπνο. Κι εδώ αρχίζει μία σειρά από ανατροπές, όπου διαλύονται τα πάντα.

*26 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αριστοτέλειον, Τηλ. 2310262051

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ξεναγήσεις στις εκθέσεις της Thessaloniki PhotoBienalle!

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις: Στο Stereosis, Ξεθωριασμένο εργόχειρο του Γιάννης Μανωλής στις 18:00, στο Kalos & Klio showroom, Υγρή πόλη του Yusuf Murat Sen και ώρα 19:30 και τέλος στο Tabya, H ζωή μας μέσα στις σκιές της Tania Franco Klein στις 20:30. Ξεναγεί ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του ΜΦΘ, Θοδωρής Μάρκογλου.

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκθέσεις: Στη Γκαλερί Ρω, Τίποτε προσωπικό του Γιάννης Παντελίδη και ώρα 18:00. Στη Γκαλερί Ειρμός, Χωρίς γεγονός των Γιάννη Στυλιανού και George Georgiou στις 19:30. Ξεναγεί ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου.

*Την Τετάρτη και την Πέμπτη 10, 11/10 είσοδος ελεύθερη

Την Πέμπτη η εικαστική Performance «Snow white» από την Catherine Baÿ

Η Catherine Baÿ αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει με απροσδόκητους τρόπους. Θα παρουσιάσει την εικαστική performance «Snow white» (Χιονάτη).

*11 Οκτωβρίου 2018, Λιμάνι-Αγορά

Από την Παρασκευή η παράσταση «Έμμα» στο Θέατρο Αυλαία

Η «Έμμα» της Μαρίας Πρωτόπαππα, είναι μια διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θεατρικός κόσμος της «Έμμα» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων, ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας.

*Από 12 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αυλαία

Την Παρασκευή NEXUS TRIO στο Μέγαρο Μουσικής

Το τρίο Nexus ορίζει το στίγμα του εντός του χώρου της σύγχρονης μουσικής. Τα μέλη του αντιλαμβάνονται τη μουσική ως ερώτημα. Τον ήχο, ως ύπαρξη πραγματική. Ακόμη πιο αμφίβολη και από τον χώρο της κοινής και χωριστής τους πορείας. Μέσα από την επιμονή σε έργα του 20ου και 21ου αιώνα, το σύνολο θεωρεί  αντικείμενό του την αναζήτηση ενός καταλληλότερου ύφους, την παρουσίαση έργων εμβληματικών ή λιγότερο προσιτών. Και έργων που γράφονται σήμερα. Καθώς και την άσκηση που μια σύγχρονη αισθητική θα απαιτούσε. Nexus σημαίνει σύνδεσμος, πλέγμα ή ιστός. Προς μια τροχιά και μια πλέξη όλων των παραπάνω, ώστε καμιά αλληλεπίδραση να μην φαίνεται πια λιγότερο ανοίκεια. Ώστε καμιά απάντηση τελική. Εάν κάποτε κατάφερναν όλα αυτά να διατυπώσουν μερικά ορθά ερωτήματα. Ερωτήματα ανοιχτά και ει δυνατόν εκκρεμή. Ενίοτε με την προσθήκη και του τσέλου, ως τέταρτου οργάνου, το σύνολο θα πειραματιστεί και με έργα από το ρεπερτόριο του κουαρτέτου.

Nexus Trio:

Στυλιανός Τσακαλίδης Βιολί

Δημήτρης Λεοντζάκος Κλαρινέτο

Χρήστος Νούλης Πιάνο

*Την Παρασκευή 12/10 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου και Παραλία, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2, ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 10€, 5€ (μειωμένο)

Την Παρασκευή πρεμιέρα για την παράσταση “Γυάλινος Κόσμος” στο Θέατρο Τ

Η παραγωγή της θεατρικής ομάδας Passatempo, που σημείωσε 41 sold-out παραστάσεις τη σεζόν 2017-2018 προσελκύοντας περισσότερους από 3.000 θεατές, επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου στη σκηνή του Θεάτρου Τ. Ο λόγος για το αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Tennessee Williams “Γυάλινος Κόσμος” σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τη Γιώτα Φέστα στον ρόλο της Αμάντα. Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης (δεκαετία του 1930), σε μια επαρχία του αμερικάνικου Νότου, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Το κείμενο είναι μια εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου Τομ, που κι εκείνος με τη σειρά του εγκατέλειψε – μετά από ορισμένες ατυχείς συμπτώσεις και πολλά σπαταλημένα όνειρα – τη μητέρα του Αμάντα και την αγαπημένη του αδελφή Λώρα. Στόχος η αναζήτηση της ελευθερίας, η πάντα μακρινή, σχεδόν άπιαστη ευτυχία. Πρόκειται για ένα σπαραχτικό και ταυτόχρονα ανελέητα σαρκαστικό έργο που μιλά για τον δύσκολο αποχωρισμό από την οικογενειακή φωλιά, για την ενοχή, για την ανέφικτη φυγή, για τη μνήμη που μπορεί να γίνει…φυλακή.

*Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στις 21:30, Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή 21:30 | Σάββατο 21:30 | Κυριακή 19:00 | Δευτέρα 21:30 | Τρίτη 21:30, Θέατρο Τ, Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα), Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

Tην Παρασκευή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ – ΤΑΚΙΜ: ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ στο Μέγαρο Μουσικής

Η συνάντηση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και των ΤΑΚΙΜ είναι αδιαμφισβήτητα ένα μουσικό γεγονός! Μετά το τραγούδι Την ίδια στιγμή να ζούμε, το οποίο ενορχηστρώνουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο οι ΤΑΚΙΜ και το οποίο έχει ήδη κερδίσει το κοινό σε Ελλάδα και Κύπρο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και οι ΤΑΚΙΜ έρχονται στο Ηρώδειο Την ίδια στιγμή για μία μοναδική συναυλία, σε σύμπραξη με την εξαιρετική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA). Τα σημαντικά τραγούδια της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, από τα ρεμπέτικα και τους αρμένικους λυγμούς του Ara Dinkjian ως και τις jazz και pop στιγμές της μουσικής της διαδρομής, θα διασκευαστούν από τους ΤΑΚΙΜ, αλλά και το Νίκο Πλατύρραχο, ο οποίος θα διευθύνει τη MOYSA.

Οι ΤΑΚΙΜ είναι:

Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος κλαρίνο

Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι

Θωμάς Κωνσταντίνου ούτι, λαγούτο

Γιώργος Μαρινάκης βιολί

Κώστας Μερετάκης κρουστά

Γιάννης Πλαγιαννάκος μπάσο

*Την Παρασκευή 12/10 στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσκής, 25ης Μαρτίου και Παραλία, ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1, ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ, 32€, 26€, 22€, 18€ (16€*), 16€ * μειωμένο

Την Παρασκευή και το Σάββατο διεκδίκησε μια θέση εργασίας στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της πόλης!

Γνωρίζεις ότι στην πόλη μας υπάρχουν δεκάδες, υγιείς, εξωστρεφείς, ταχεία αναπτυσσόμενες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας; Κι όμως, υπάρχουν, καινοτομούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας εδώ στη Θεσσαλονίκη!

Τις δυναμικές αυτές εταιρείες έρχεται να σου συστήσει το TechSaloniki, που επιστρέφει φέτος για 4η φορά, έχοντας αναλάβει να συγκεντρώσει σε έναν χώρο για δύο ημέρες 18 από τις μεγαλύτερες εταιρίες Πληροφορικής και Τεχνολογίας, έτοιμες να σου προσφέρουν την ιδανική θέση εργασίας που ταιριάζει στο skillset σου. Όπως και τον περασμένο Οκτώβριο, έτσι και την ερχόμενη Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στο Βασιλικό Θέατρο, 18 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θα σε περιμένουν για να καλύψεις ένα πλήθος προσφερόμενων θέσεων.

Τι ακριβώς θα σε περιμένει; Αφού εγγραφείς στην online πλατφόρμα της διοργάνωσης www.techsaloniki.gr, συμπληρώνεις σε ποια Tech Skills είσαι καλός και διαλέγεις το πολύ τρία από αυτά για να περάσεις screening την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Διαλέγεις επίσης σε ποιο από τα διαθέσιμα time slot της Παρασκευής, που θα ξεκινούν από τις από τις 15:00 μέχρι τις 19:00 (η πρόσβαση στο event θα είναι ελεύθερη από τις 14:00), θέλεις να έρθεις στον χώρο για να γνωρίσεις τις μεγαλύτερες εταιρίες Πληροφορικής και Τεχνολογίας από κοντά και να περάσεις τη διαδικασία του screening.

*12 και 13 Οκτωβρίου 2018 στο Βασιλικό Θέατρο, δήλωσε συμμετοχή στο www.techsaloniki.gr,  περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Την Παρασκευή και το Σάββατο το Διεθνές Συνέδριο “Πόλη υπό Κατασκευή”

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο “Πόλη υπό κατασκευή: σχέδια, διαδικασίες και πρακτικές για τον χώρο της Θεσσαλονίκης”. Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση και να αναδείξει νέα ερευνητικά δεδομένα για τα ζητήματα του χώρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης μέσα από προσεγγίσεις που φωτίζουν αστικές πραγματικότητες και διαδικασίες, και κάνουν ορατούς τους πολλαπλούς δρώντες που συμμετέχουν, αλληλεπιδρούν ή αποκλείονται από την συνεχή παραγωγή του χώρου.

*12-13 Οκτωβρίου 2018, Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ

Την Παρασκευή και το Σάββατο «Γλασκώβη» στο Θέατρο Σοφούλη

Τι προλαβαίνεις να κάνεις σε ένα βράδυ; Μέσα σε ένα δωμάτιο. Θα τη ζητήσεις για χορό; Θα φας στη τραπεζαρία; Θα χωρέσεις μέσα στη βαλίτσα σου; Θα προλάβεις να αφανίσεις όλα τα κουνούπια του κόσμου; Θα μιλήσεις επιτέλους; Όταν δεν υπάρχει άλλος χρόνος κάθε ανάσα είναι πολύτιμη. Αλήθεια, τι χρώμα έχει η ανάσα; Η ομάδα «aloof» μετά τον περσινό «Σωσίβιο», παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Θέατρο Σοφούλη το νέο έργο του Στέλιου Ναλμπάντη, «γλασκώβη», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τσαγκαράκη. Από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και για κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Οκτώβρη.

*Παραστάσεις: Παρασκευές και Σάββατα του Οκτώβρη στις 21.15, Θέατρο Σοφούλη, Τηλ. 2310 423925, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο

Την Παρασκευή το Wikipedia Lab έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Το Wikimedia Community User Group Greece σε συνεργασία με το Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουν το Wikipedia Lab, ένα δωρεάν σεμινάριο διάρκειας δύο τρίωρων μαθημάτων

Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή και εμβάθυνση στη συνεισφορά στην Wikipedia αλλά και εισαγωγή στα υπόλοιπα αδελφικά εγχειρήματα της Wikipedia, όπως τα Wikimedia Commons και Wikidata. Η μορφή των μαθημάτων περιλαμβάνει επί τόπου πρακτική επίδειξη και εξάσκηση στη χρήση του περιβάλλοντος επεξεργασίας της Wikipedia και όλων των σχετικών λειτουργιών.

Το πρόγραμμα είναι:

  • 12 Οκτωβρίου – 17:30: Εισαγωγή στη Wikipedia. Σκοπός. Βασική πολιτική περιεχομένου.  Επίδειξη απλού τρόπου επεξεργασίας με οπτικό επεξεργαστή. Εισαγωγή στη τεκμηρίωση λημμάτων.
  • 22 Οκτωβρίου – 17:30: Ανακεφαλαίωση τρόπου επεξεργασίας ή δημιουργίας λημμάτων. Τεκμηρίωση λημμάτων της Wikipedia. Ανέβασμα εικόνων στο Wikimedia Commons και χρήση εικόνων στα λήμματα της Wikipedia.

Τα μαθήματα είναι αυτοτελή και η απουσία από κάποιο δεν επιβαρύνει την κατανόηση των επόμενων.

*Την Παρασκευή 12/10 στις 17.30 στη βιβλιοθήκη του Goethe-Institut, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66. Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και φόρμα συμμετοχής στο https://blog.wikimedia.gr/lab/.

Από την Παρασκευή «Francis Bacon – Παραμορφώσεις» στο Vis Motrix Performance Studio

Με μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη καλλιτεχνική πρόταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Παυλίδη, ανοίγει η αυλαία στο Vis MotrixPerformance Studio. «Francis Bacon – Παραμορφώσεις» ο τίτλος της performance που βασίζεται στο βιβλίο του κριτικού τέχνης David Sylvester «Η ωμότητα των πραγμάτων – Συζητήσεις με τον Francis Bacon» (Εκδόσεις Άγρα, 2009) και που αποτελεί τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού αποτελέσματος. Η performance, που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ UKYA CITY TAKEOVER που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Nottingham, είναι μια προσπάθεια της δημιουργικής ομάδας να δοθεί παραστάσιμη μορφή στο καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό έργο του ζωγράφου FrancisBacon, συνθέτοντας μια ατμόσφαιρα στην οποία ο θεατής, ως μέρος μιας συνθήκης εργαστηρίου, γίνεται μάρτυρας της δόμησης και της αποδόμησής της.

*12-29 Οκτωβρίου 2018, Vis Motrix Performance Studio, Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης), Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30, Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 8€ μειωμένο, Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/VisMotrixTheaterwww.facebook.com/francisbaconproject

Την Παρασκευή και το Σάββατο Η «Ανθρώπινη Φωνή» από τους Κοκτώ & Πουλένκ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

-

Η συμπαραγωγή της Κ.Ο.Θ. και του Κ.Θ.Β.Ε. στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, έχει ως επίκεντρο το μονόπρακτο του Κοκτώ ‘Η Ανθρώπινη Φωνή’. Το ομώνυμο λυρικό δράμα του Πουλένκ δίνει την ευκαιρία στους δύο φορείς να παρουσιάσουν ταυτόχρονα το ίδιο έργο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το α’ μέρος περιλαμβάνει τη θεατρική εκδοχή του έργου, με την Μαρία Χατζηιωαννίδου στο σχετικό μονόλογο του Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα. Στο β’ μέρος, με την ορχήστρα επί σκηνής, θα εκτελεστεί η ομώνυμη σύνθεση του Πουλένκ, με την μέτζο σοπράνο Ηλέκτρα Πλατιοπούλου και τον μαέστρο Philippe Forget. Το κοινό θα παρακολουθήσει το συγκλονιστικό μονόλογο μίας απελπισμένης γυναίκας μπροστά στην εγκατάλειψη, μέσα από τη δύναμη της κάθε τέχνης ξεχωριστά, ανακαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους αυτές συνδέονται μεταξύ τους και ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται.

Πρόγραμμα:

Θέατρο

Jean Cocteau (1889-1963):- La Voix Humaine

Μουσική

Francis Poulenc (1899-1963): La Voix Humaine  (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Κ.Θ.Β.Ε. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων

*Την Παρασκευή και το Σάββατο 12, 13/10 στις 21.00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εισιτήρια:Πλατεία-Θεωρεία: 15 €, Εξώστης: 10 €, Μειωμένα: 5€. ΑΝΕΡΓΟΙ: Δωρεάν 20 θέσεις σε κάθε παράσταση, ΑΜΕΑ: Δωρεάν, ΑΤΕΛΕΙΕΣ: Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Προπώληση: από τα ταμεία και την ιστοσελίδα του Κ.Θ.Β.Ε. και το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 5th Balkan Thessaloniki Tattoo Convention

Ένα φεστιβάλ που θα γεμίσει την πόλη με μελάνι και γκάζια έρχεται στη ΔΕΘ. Στο 5ο Thessaloniki Tattoo Convention, 150 κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αναμένεται να παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενημερώνοντας το κοινό και προσφέροντας παράλληλα όλες τις γνώσεις και την αγάπη για την τέχνη τους. Μεγάλοι αλλά και μικροί, θα γίνουν ένα με τον παλμό του φεστιβάλ μέσα από συναυλίες στο open air stage, διαγωνισμούς, εκθέσεις, graffiti shows, αλλά και πλήθος παράλληλων θεμάτων και θεαμάτων γύρω από το tattoo. Επίσης, η πιο μοτοσυκλετιστική εκδήλωση έρχεται παρέα με το φεστιβάλ, με custom κατασκευές, κλασικές μοτοσυκλέτες αλλά και σύγχρονες, σε ένα χώρο 2000τμ με δυνατές μουσικές, μπαρ και ρομποτικούς φωτισμούς, για ένα τριήμερο party με stunt show στις Ημέρες Μοτοσυκλέτας.

*12-14 Οκτωβρίου 2018, Περίπτερο 10, ΔΕΘ-Helexpo

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή «Άδεια Ποδηλάτου» στο Θέατρο Αθήναιον

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» διανύει φέτος το 18ο χρόνο παρουσίασής της και αποτελεί πλέον μία από τις μακροβιότερες αθηναϊκές παραστάσεις. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966. Αποτελείται κυρίως από αυθεντικές επιστολές ανωνύμων που διανθίζονται με σχόλια, αληθινές αφηγήσεις και πολλά τραγούδια της πρώτης εκείνης μεταπολεμικής εικοσαετίας. Μνήμες: η πείνα, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, ο έρωτας, τα ξέφρενα γλέντια, η εξορία, ο αποχωρισμός, ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων, που αν και δε γράφτηκαν στην Ιστορία, έγραψαν οι ίδιοι την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας. Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15’ και επί σκηνής βρίσκονται ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης και η ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά.

*28 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018, Θέατρο Αθήναιον, Ώρες: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο: (για άνω των 65, ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ) 10 ευρώ

Το Σάββατο «Αναβλάστηση» από την Εικαστική ομάδα «Eordaiart»

Εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτό κάλεσμα θα δημιουργήσουν τις δικές τους γλάστρες, οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευθούν όλες με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο κήπος θα εμπλουτίζεται με νέα έργα και workshop.

*13 Οκτωβρίου 2018, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Ώρες: 9.00-17.00

Το Σάββατο πρεμιέρα για την παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» στη Μονή Λαζαριστών

Η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Καληνύχτα Μαργαρίτα», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, θα σηκώσει αυλαία τον Οκτώβριο στη Σκηνή Σωκράτης Καραντίνος της Μονής Λαζαριστών. Το έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Καληνύχτα Μαργαρίτα» είναι μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, «Μαργαρίτα Περδικάρη», και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1967 από το Ελληνικό Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Στο ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά. Η ιστορία του έργου είναι τοποθετημένη στα χρόνια της κατοχής, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η οικογένεια Περδικάρη είναι μια τυπική εικόνα της μεγαλοαστικής επαρχίας. Αυτό το σπίτι θα καταρρεύσει χτυπημένο από μέσα. Η νεαρή δασκάλα, το στερνοπαίδι της οικογένειας, η Μαργαρίτα, θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά, όταν μυηθεί στην αντίσταση κατά των Γερμανών.

*Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου 2018, Μονή Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Τ. 2315 200 200

To Σάββατο η θεατρική παράσταση «Τα ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους» από την Αγγλία

Το “Ζώα και τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους” είναι ένα καταπληκτικό και συνάμα φρέσκο κι ασυνήθιστο θέαμα όπου το θέατρο συναντά τον βωβό κινηματογράφο, ο Τσαρλς Ντίκενς τον Φριτζ Λανγκ, το καμπαρέ της Βαϊμάρης το αγγλικό μιούζικ χολ, και όλοι αυτοί την εποχή των υπολογιστών. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου, εκεί όπου φτάνει αργά το βράδυ η Άνιες Ηβς και η κόρη της. Τι θα συμβεί; Μήπως φέρνουν μαζί τους την ελπίδα σε αυτό το απελπισμένο μέρος ή ανοίγουν τις πόρτες να μπει μέσα ο τρόμος; Ένα αλλιώτικο ταξίδι μοναδικής δεξιοτεχνίας και βαθύτατου ανθρωπισμού, ένα έκτακτο μείγμα σωματικού θεάτρου, ζωντανής μουσικής και κινούμενων σχεδίων, τέλειο γι’ αυτούς που νοσταλγούν εικόνες και ακούσματα από την εποχή των πρώτων χρόνων του 20ού αιώνα και ακόμη πιο τέλειο γι’ αυτούς που θέλουν να φανταστούν τον κόσμο από δω και πέρα. Και γι’ αυτούς που αναζητούν να δουν το σήμερα πίσω από τη βιτρίνα της ευμάρειας, σκληρός ρεαλισμός. Η εναλλακτική ομάδα από την Αγγλία με την ονομασία «1927» είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πλέον υποσχόμενες και δυναμικά ανερχόμενες, ενώ πειραματίζεται διαρκώς στο σημείο όπου τέμνονται οι τέχνες των κινούμενων σχεδίων, της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

*13 Οκτωβρίου 2018, Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Το Σάββατο ο 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος

Ο Protergia Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. επιστρέφει για 7η χρονιά, στο μεγαλύτερο αθλητικό νυχτερινό γεγονός της χώρας. Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, με τη δύση του ήλιου, περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 18:45) με αφετηρία επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (αρχή παραλιακής Λεωφόρου Νίκης) και τερματισμό στον Λευκό Πύργο, καθώς και τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (ώρα έναρξης 21:15), με αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τερματισμό επίσης στον Λευκό Πύργο. Τρέξε νύχτα κι εσύ!

*13 Οκτωβρίου 2018, Εκκίνηση: Λ. Νίκης, Ώρες: 18:45–22:45, Πληροφορίες: 2310 200360

Το Σάββατο BRUSSELS VIRTUOSI:A VIRTUOSO NIGHT AT THE OPERA στ Μέγαρο Μουσικής

Οι Brussels Virtuosi για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη! Και υπόσχονται μια μουσική πανδαισία με ένα μοναδικά δεξιοτεχνικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από την Όπερα. Τρεις σολίστ, ο περίφημος κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, ο αισθαντικός Γάλλος βιολονίστας Jean Frédéric Molard και ο διεθνούς φήμης Βέλγος φλαουτίστας Marc Grauwels, που έπαιξε στο soundtrack της ταινίας Amadeus και για τον οποίο ο Άστορ Πιατσόλα συνέθεσε το παγκοσμίως γνωστό έργο Ιστορία του Ταγκό. Το πρόγραμμα ξεκινά με το Μενουέτο από τον Ορφέα του Γκλουκ και τη Συμφωνία Κοντσερτάντε του οπερατικού συνθέτη Ντομένικο Τσιμαρόζα. Ακολουθούν δυο Άριες για κόντρα τενόρο, συμπεριλαμβανομένης της “Sol da te, mio dolce amore” από τον Μαινόμενο Ορλάνδο του Βιβάλντι, μια από τις σαγηνευτικότερες άριες του μπαρόκ ρεπερτορίου. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει τα Χρυσάνθεμα του Πουτσίνι και δυο εξαιρετικά δεξιοτεχνικές φαντασίες με αποσπάσματα από τις όπερες Ριγκολέτο και Κάρμεν, για φλάουτο και ορχήστρα. Απολαύστε τους!

Νίκος Σπανάτης Κόντρα Τενόρος

Marc Grauwels Φλάουτο

Jean-Frédéric Molard Βιολί

Brussels Virtuosi

*Το Σάββατο 13/10 στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2, ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15€, 10€, 5€ μειωμένο

Την Κυριακή μια θεσσαλονικιώτικη ομάδα γεμίζει την πόλη με γκάζια!

Τρία χρόνια μετά τη κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου στη Βόρειο Ελλάδα , η Aristotle University Racing Team Electric , ARISTURTLE , μετά από τη πιο επιτυχημένη αγωνιστική της σεζόν σε διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student, παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη την Ίριδα, το τρίτο της racing car.

Tην Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018, θα παρουσιαστεί η ιστορία της ομάδας και εξέλιξή της, οι λόγοι που οδήγησαν στη κατασκευή της Ίριδας καθώς και οι βλέψεις της ομάδας για την μελλοντική της πορεία.

Η Aristotle University Racing Team Electric γνωστή και ως Aristurtle δημιουργήθηκε το 2013 και έκτοτε ενώνει φοιτητές, οι οποίοι δουλεύουν με πάθος έχοντας ως στόχο τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση τόσο της χώρας όσο και του πανεπιστημίου σε διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student με τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

*Η επίσημη παρουσίαση του αγωνιστικού θα γίνει τη Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, ώρα 18:00, είσοδος ελεύθερη

Την Κυριακή η μουσική παράσταση «Iberia» της Κarin Schäfer από την Αυστρία

Το έργο “Iberia” συνδυάζει και ενώνει το θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Η Karin Schäfer δημιούργησε ένα οπτικό θέαμα με ιμπρεσιονιστικές εικόνες. Έχει εμπνευστεί από τα πολυάριθμα στυλ και έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο σε κινούμενες εικόνες. Οι κούκλες, οι μάσκες, τα βίντεο, οι σκιές, τα κινούμενα σχέδια, η κίνηση και η μουσική συγχωνεύονται σε ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το αριστούργημα του Albeniz και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί τα πάντα με τα δικά τους αυτιά και τα μάτια. ‘Οπως η σύνθεση, η θεατρική οπτική εκτέλεση, είναι ιμπρεσιονιστική: οι εικόνες δεν έχουν πάντα άμεση σύνδεση με τον τίτλο ή με την μουσική. Είναι συνδυασμένες και αξίζουν από μόνα τους χωρίς να έχουν άλλο νόημα “πέρα από το ορατό”.

*14 Οκτωβρίου, 2018, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

 Tην Κυριακή η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης
-

Το τρίο για ξύλινα πνευστά Orpheus d’an©hes των Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, Δημήτρη Κίτσου και Κωνσταντίνου Βαβάλα, συνεχίζει τη σειρά συναυλιών ‘Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης΄. Σειρά έχει το Βυζαντινό Λουτρό, όπου το τρίο των μουσικών της Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα Γάλλων δημιουργών, με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο ‘Γαλλικό Φιλί’.

Orpheus d’an©hes Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (κλαρινέτο) Δημήτρης Κίτσος (όμποε) Κωνσταντίνος Βαβάλας (φαγκότο)

Πρόγραμμα: ‘French kiss’ Σαρλ Καϊσλέν (1867-1950): Trio d’ anches, έργο 206 Πωλ Πιερνέ (1874-1952): Bucolique variée Τζόζεφ Κάντελουμπε (1879-1957): Rustiques Αλεξάντρ Τάνσμαν (1897-1986): Suite pour Trio d’anches

*Την Κυριακή 14/10 στις 12.00 στο Βυζαντινό Λουτρό
Την Κυριακή «Ο Άνθρωπος Σκύλος» στο Θέατρο Σοφούλη

Μία από τις πιο πετυχημένες off Broadway κωμωδίες της Αμερικής, «Ο άνθρωπος σκύλος», ανεβαίνει στο Θέατρο Σοφούλη για λίγες παραστάσεις, τις Κυριακές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα one man show από τον Κωνσταντίνο Ραβνιωτόπουλο, βασισμένο στο έργο «Chesapeake» του Lee Blessing, σε ελεύθερη απόδοση και σκηνοθεσία που υπογράφει ο Μάνος Τσότρας. Ο Κερ, ένας εκκεντρικός καλλιτέχνης, κινδυνεύει να χάσει την επιχορήγηση του, από ένα πολύ καλά σχεδιασμένο πολιτικό τέχνασμα του συντηρητικού Γερουσιαστή Θερμ Πούλεϊ. Ο Κερ για να εκδικηθεί τον Γερουσιαστή, αποφασίζει να απαγάγει τον σκύλο του, Λάκι. Όμως το σύμπαν έχει άλλα σχέδια για τον Κερ, ο οποίος παίρνει τη μορφή του απολαυστικού Λάκι. Μια αναπάντεχα κωμική σχέση γεννιέται ανάμεσα στον Κερ-σκύλο και τον Γερουσιαστή, μια σχέση που θα αλλάξει για πάντα το σκεπτικό και των δύο. «Ο άνθρωπος σκύλος» είναι μια έντονη και περίεργα γλυκιά σάτιρα για την τέχνη, την πολιτική, τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, τον συνάνθρωπο και… τους σκύλους μας.

*Κυριακή 7/10, 14/10, 21/10, 28/10, Θέατρο Σοφούλη, Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό 8€ μειωμένο, Τηλέφωνο 2310423925

Tην Κυριακή European Art Cinema Day: Carte Blanche στον Γιώργο Αρβανίτη

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με 700 αίθουσες ανά την Ευρώπη και συμμετέχει στην European Art Cinema Day που στόχο έχει να μας συστήσει την ποικιλομορφία του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Για εκείνη την ημέρα, ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης και πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παίρνει carte blanche και μας προτείνει τις δικές του αγαπημένες ευρωπαϊκές ταινίες.

Οι ταινίες

Σε λάθος χρόνο / Locke

(Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ, 2013)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Στίβεν Νάιτ / Steven Knight. Με τους: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson. Έγχρωμη, 85΄.

Ο Άιβαν Λοκ είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, παντρεμένος με δύο παιδιά κι επιβλέπων μηχανικός σε κατασκευαστική εταιρία. Ένα βράδυ, κάτι που έκανε λίγους μήνες νωρίτερα θα γυρίσει να τον στοιχειώσει, και θα αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις που θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή του και τη ζωή των ανθρώπων που αγαπά. Ταυτόχρονα, απειλείται κι ένα έργο που έχει αναλάβει. Στην προσπάθειά του να κάνει το σωστό και να μην επαναλάβει τα λάθη του πατέρα του, θα ρισκάρει τα πάντα: τη δουλειά, τη φήμη, την οικογένεια του, τη ζωή που πάλεψε τόσο σκληρά να χτίσει.

Ο γιος του Σαούλ / Son of Saul

(Ουγγαρία, 2015)

Σκηνοθεσία: Λάσλο Νέμες / Laszlo Nemes. Σενάριο: Laszlo Nemes, Clara Royer. Με τους: Geza Rohrig, Levente Molnar, Urs Rechn, Todd Charmont, Sandor Zsoter. Έγχρωμη, 107΄. Βρισκόμαστε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, τον Οκτώβριο του 1944. Ο Ούγγρος Σαούλ Άουσλεντερ είναι μέλος της Ζόντερκομμαντο, της ομάδας εβραίων φυλακισμένων που απομονώθηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναγκάστηκαν να βοηθήσουν τους Ναζί στην επιχείρηση της εκτεταμένης εξολόθρευσης. Μια μέρα, καθώς εργάζεται σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού που θεωρεί πως είναι ο γιος του. Κι ενώ η Ζόντερκομμαντο καταστρώνει σχέδια για εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να εκτελέσει ένα απίθανο σχέδιο: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν ραβίνο για να πει την Καντίς–την επιμνημόσυνη προσευχή– και να θάψει το παιδί όπως του αρμόζει

*Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι, Προβολές: 18:00 Σε λάθος χρόνο, 20:00 Ο γιος του Σαούλ, τιμή εισιτηρίου: 3 € για μία ταινία, 4 € για τις δύο ταινίες, προπώληση εισιτηρίων: από Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

Αυτήν την εβδομάδα επισκέψου την έκθεση «The European endemic species – Τα ευρωπαϊκά ενδημικά είδη» στο Γενί Τζαμί

Μια έκθεση/εγκατάσταση σύγχρονων εικαστικών για τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη ως κοσμοϊστορική και γεωπολιτική θεώρηση, με αναφορά στους άξονες και στις θεματικές της ημερίδας με θέμα “Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό́ 2018 – Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης, Ιστορικός Τέχνης και Θάλεια Στεφανίδου, Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης.

*2-13 Οκτωβρίου 2018, Γενί Τζαμί

Αυτήν την εβδομάδα ζήσε το στα μνημεία της πόλης

Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 21:15 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στη Ροτόντα το έργο «Η μουσική της Ροτόντας» του Δ. Μαραμή. Πρόκειται για μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της «8ης Διεθνούς Συνάντησης για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού». Φιλική συμμετοχή: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη.

*Είσοδος: ελεύθερη με πρόσκληση (διάθεση προσκλήσεων: Κ/Θ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Εθνικής Αμύνης 1, από Δευτέρα 1η Οκτωβρίου και έως εξαντλήσεως, 3μ.μ.- 8μ.μ.).

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Cork (Ιρλανδία) κ. Stephan Faust με θέμα «Ruler graves in Hellenistic Macedonia and the East Mediterranean». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Βελένης» του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς.

*Προσέλευση: από τις 19:40 από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 12:00 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο Βυζαντινό Λουτρό το τρίο για ξύλινα πνευστά Orpheus d’an©hes των Αλέξανδρου Μιχαηλίδη (κλαρινέτο), Δημήτρη Κίτσου (όμποε) και Κωνσταντίνου Βαβάλα (φαγκότο), στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Η Κ.Ο.Θ. στα μνημεία της πόλης». Το τρίο των μουσικών της Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα Γάλλων δημιουργών με τον τίτλο «Γαλλικό Φιλί».

*Είσοδος: ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

Η parallaxi γνωρίζει τη Θεσσαλονίκη καλύτερα. Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη απλά κάνε like εδώ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα