‘Ολα όσα μπορείς να κάνεις στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιούνται άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και από αυτές δεν θα μπορουσε να απέχει η Θεσσαλονίκη.
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».
Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Τα μουσεία μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.
Η συμμετοχή στον εορτασμό μουσείων από όλο τον κόσμο αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2016 περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες συμμετείχαν διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιούνται άπειρες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και από αυτές δεν θα μπορουσε να απέχει και η Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσαμε όλες τις δράσεις που μας περιμένουν στην πόλη μας!
*Και μην ξεχνάτε, την 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.*
Τρίπτυχο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώςστη Θεσσαλονίκη
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», προγραμματίζει τρίπτυχο δράσεων στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα:
- Πέμπτη 18 Μαΐου (ώρες 18:00-21:30)
«Η Θεσσαλονίκη στον 20ό αιώνα. Μεταμορφώσεις μιας πόλης μέσα από λέξεις και εικόνες»
Το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης-Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, συνδιοργανώνουν εσπερίδα, με θέμα «Η Θεσσαλονίκη στον 20ό αιώνα. Μεταμορφώσεις μιας πόλης μέσα από λέξεις και εικόνες». Μέσα από την καλλιτεχνική διαδρομή της πόλης, αλλά και τις αφηγήσεις γνωστών ή άγνωστων ιστοριών που ζωντανεύουν μνήμες και συμβάλλουν στη συγκρότηση της εικόνας της, αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης κατά τον 20ό αιώνα. Πρωτότυπη σύλληψη: Ξανθίππη Βασιλειάδου, υπεύθυνη Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
- Παρασκευή 19 Μαΐου (ώρες 19:00-20:00)
«Τα κορακίστικα»
Η αφηγήτρια Ανθή Θάνου και ο μουσικός Αλέξανδρος Μακρής παρουσιάζουν,σε μικρούς και μεγάλους,ιδιαίτερες ιστορίες και παραμύθια για φίλους που μιλούν και λένε τα ανείπωτα. Λόγια παράξενα, σοφά που κρύβουν μυστικά.
- Σάββατο 20 Μαΐου (ώρες 20:00-21:30)
«Σαλονίκη, η πόλη των πολλών»
Η Ανθή Θάνου και ομάδα καλλιτεχνών φτιάχνουν ένα μωσαϊκό από αρμένικα, εβραϊκά, σέρβικα, ελληνικά και τουρκικά παραμύθια, ιστορίες, τραγούδια και μουσικές. Η αφήγηση ντύνεται το επίσημο ένδυμά της για να υποδεχθεί εφηβικό και ενήλικο κοινό, σε μια μοναδική παράσταση.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεωνμπορείτε να επικοινωνήσετε με τη κ. Ναντίνα Κυριαζή, στο τηλέφωνο 2310385662(καθημερινά, έως την Πέμπτη 18/5 και ώρα 15:00e-mail: [email protected]).
*Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18/5 η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ (από τις 10:00 έως τις 18:00).
*Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12-14, Τ: 2310 385662, www.piop.gr
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συμμετέχει κι αυτό με εκδηλώσεις στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στις 15.30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα”. Για μαθητές Γυμνασίου.
Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 11.00
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Στο Περιθώριο του Πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από τη συλλογή Βύρωνα Μήτου»
Κύκλος δράσεων: “Χαράσσοντας τον πηλό”
- Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 11.00-12.00
Θεματική ξενάγηση για ενήλικες σχετικά με τα εγχάρακτα κεραμικά που εκτίθενται στις αίθουσες του ΜΒΠ. Μετά το πέρας της ξενάγησης θα ακολουθήσει 10λεπτή σχετική ομιλία πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος.
- Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 12.00-14.00
Εργαστήριο κεραμικής για οικογένειες με παιδιά από 8 ετών Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος και τους συντηρητές του Μουσείου, τα παιδιά φτιάχνουν τα δικά τους κεραμικά.
Απαραίτητη τηλ. κράτηση (από τις 9 Μαΐου) στο τηλ. 2313306476 (κα Βεροπουλίδου) (Δ.-Π., 10.00-14.00)
- Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Χώρος υποδοχής (φουαγιέ)
Περιοδική έκθεση εγχάρακτης κεραμικής από τη Συλλογή της Έφης Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα κεραμιστών του 20ου και του 21ου αι. που εμπνέονται από τον διάκοσμο της εγχάρακτης κεραμικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
- Δευτέρα 15 Μαΐου έως Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017| Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ
Περιοδική έκθεση στις «Bιτρίνες τέχνης του ΟΤΕ στην Κ. Ντηλ» στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κεραμιστών Αγγειοπλαστών Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Δημιουργίες σύγχρονες επηρεασμένες από την εγχάρακτη βυζαντινή και μεταβυζαντινή κεραμική.
*Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λεωφ. Στρατού 2, Τηλ. 231 330 6400, Για κράτηση θέσης εργαστηρίου 2313306476, Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Ένα διαφορετικό τριήμερο στη Δημοτική Πινακοθήκη για μικρούς και μεγάλους. Ένα εικαστικό εργαστήριο την Πέμπτη, ένα πάρτυ swing την Παρασκευή και μία βραδιά εικαστικής ξενάγησης στη νέα μας έκθεση το Σάββατο!
Πέμπτη 18 Mαΐου – Διεθνής Ημέρα Μουσείων 19:00 – 21:00 Εικαστικό εργαστήριο «Οι ζελατίνες του Νικόλαου Γύζη»
Το εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες περιλαμβάνει μια εισαγωγική γνωριμία με το έργο του Νικόλαου Γύζη μέσα από τη μόνιμη συλλογή σχεδίων του και στη συνεχεία μια εικαστική προσέγγιση στις ζελατίνες του. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με το γρήγορο αυθόρμητο σχέδιο και το παιχνίδι φωτός-σκιάς πάνω στην υγρή ζωγραφική επιφάνεια και θα δημιουργήσουν έργα με μελάνι πάνω σε διαφάνειες.
Σχεδιασμός και εκτέλεση εργαστηρίου: Λία Κατόπη, πτυχιούχος Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Ζωή Μυλωνά, φοιτήτρια Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Δηλώσεις συμμετοχής: Λία Κατόπη και Ζωή Μυλωνά, Τηλέφωνο: 2310 427555 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή δωρεάν
Παρασκευή 19 Μαΐου Casa Bianca Swing Night 20:00 / taster class – μάθημα χορού lindy hop για αρχάριους 21:30 / social swing dancing – με τη συμμετοχή της Swing Academy
Ένα swing πάρτυ στην Casa Bianca. Στις 20.00 ένα μάθημα χορού για αρχαρίους και αμέσως μετά το πάρτυ. Το Lindy hop και το Authentic Jazz είναι οι χοροί που αναπτύχθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές του 1930 από τις αφρο-αμερικανικές κοινότητες στις ΗΠΑ. Αποτελούν μέλη της οικογένειας των χορών Swing: βασίζονται κυρίως στο Jazz, στο Tap, στο Breakaway, στο Black bottom και στο Charleston, και είναι πρόγονοι του Jive και του Rock n Roll. Το Authentic Jazz είναι χορός που χορεύεται χωρίς παρτενέρ ενώ το Lindy Hop είναι ένας ζευγαρωτός χορός. Τα δύο είδη αυτά έχουν αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα που μπορούν όμως και να χορογραφηθούν, και αποτελούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό άσκησης και ψυχαγωγίας για κάθε ηλικία.
Η Swing Academy είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διάδοση των αυθεντικών Swing χορών και χορεύονται στο άκουσμα Swing μουσικής (Classic Jazz). Η ομάδα έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Βαλαωρίτου (Καθολικών 4, στον 6ο όροφο), όπου διδάσκονται Lindy Hop και Authentic Jazz, διοργανώνονται Swing Parties, καθώς και Swing εκδηλώσεις και σεμινάρια με συμμετοχή δασκάλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετοχή δωρεάν
Σάββατο 20 Μαΐου – Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 20:00 Ξενάγηση και εικαστική δράση για μικρούς και μεγάλους στην έκθεση Ιστορίες από χαρτόνι – Αισώπειοι Μύθοι του Μανώλη Χάρου από τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη. Συμμετοχή δωρεάν
*Δημοτική Πινακοθήκη, Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και Θεμ. Σοφούλη, Είσοδος ελεύθερη
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017
«ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ»
Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων εγκαινιάζεται η εικαστική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα με τίτλο « Ορφικόν Φως». Τα έργα του ζωγράφου που είναι εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή και λαϊκή τέχνη, γεφυρώνουν την αρχαιότητα με το νεότερο Ελληνισμό. Ώρα: 20:00.
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
- Θεματική ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Ειδώλιο ένας μικρόκοσμος από πηλό» με τίτλο «Το τέλος της εποχής των ειδώλων: αμφιλεγόμενες ιστορίες με αφορμή τις θρησκευτικές αλλαγές» Ώρες 11:00-13:00 | Ελεύθερη συμμετοχή | Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση
- Μουσικές διαδρομές με το μικτό κουιντέτο πνευστών της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ’ Σώματος Στρατού. Ώρα 17:00 | αίθουσα: Φουαγιέ ΑΜΘ |Είσοδος ελεύθερη
- Συναυλία κλασικής μουσικής με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Θα λάβουν μέρος οι βραβευμένοι φοιτητές του Τμήματος. Ώρα 20:00 | αίθουσα: Φουαγιέ ΑΜΘ |Είσοδος ελεύθερη
*Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρονίκου 6, Τηλ. 2313310201, Ελεύθερη είσοδος
Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums- ICOM) για τον εορτασμό της 18ης Μαΐου Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για το 2017 επικεντρώνεται στο θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες» υποδέχεται το κοινό με ελεύθερη είσοδο για ένα διήμερο εκδηλώσεων:
Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, ώρα 8 μμ
«Εκείνα που δεν λέγονται μπορούν να τραγουδιούνται». Συναυλία με τραγούδια που επέλεξε και τραγουδά η Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Κατερίνα Λύγκουρα
Τη συνοδεύουν ο Βασίλης Κασούρας –ούτι, πολίτικο λαούτο, φωνή, κι ο Δημήτρης Θεοδωράκης – βιολί. Η συναυλία προσεγγίζει πτυχές της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας του ελλαδικού και μικρασιατικού-αστικού κυρίως –χώρου, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο αστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Θα ερμηνευτούν σεφαραδίτικα, ρεμπέτικα, ελληνόφωνα και τουρκόφωνα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, της Κωνσταντινούπολης και του Ικονίου, καθώς και έντεχνα ελληνικά τραγούδια.
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
Ξεναγήσεις στις 10 και 12 πμ στην Περιοδική έκθεση του Μουσείου «Θεσσαλονίκη, πόλις εύξεινος-πολύξενος»
στις 7:00 Τα παραμύθια πάνε Μουσείο: η Ανθή Θάνου κλείνει τον φετινό κύκλο του εργαστηρίου της «Τεχνικές αφήγησης και μυθοπλασίας», που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο ΛΕΜΜ-Θ, με εννέα παραμύθια που θα αφηγηθούν εννέα νέες αφηγήτριες.
*Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Β. Όλγας 68, Πληροφορίες: 2310 889840, 2310 830591
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Για τη φετινή διοργάνωση, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στους εορτασμούς με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του και ειδικό πρόγραμμα εκδηλώσεων:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
10:00-11:30, 12:30-14:00 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-12 ετών. Ελεύθερη συμμετοχή – Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.
«Μη μου κόβετε τις ρίζες….» Ο πόλεμος μέσα από τέχνη, λόγο και ήχο. Πώς μπορεί ένα παιδί που επισκέπτεται ένα μουσείο τέχνης να οικειοποιηθεί τη ματιά ενός παιδιού που βιώνει την προσφυγιά; Η αλληλεπίδραση με έργα τέχνης, η αφήγηση με συνοδεία κρουστών, η προβολή ασπρόμαυρων σχεδίων, η έκφραση στο εργαστήρι δημιουργούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία προσέγγισης ενός ευαίσθητου θέματος.
18.00-20.00 Ανοιχτή συζήτηση. Ελεύθερη συμμετοχή – Επιθυμητή η συμμετοχή του κοινού
«Αμφιλεγόμενες ιστορίες μέσα από έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»: Ανοιχτή συζήτηση γύρω από καλλιτεχνικά έργα και θέματα που αφορούν το δημόσιο χώρο και πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Θύτες και θύματα, εκτελέσεις, σεξουαλικότητα, βεβηλώσεις, τραύματα και άλλα που δεν λέγονται, παρά μόνο αν τολμήσουμε.
Παρασκευή 19.5- Σάββατο 20.5
«Ταυτότητες: Υλικά και άυλα τεκμήρια ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης. Το άλλο βλέμμα»
Συμπόσιο στο πλαίσιο του Greek Diaspora Fellowship Program, του Institute of International Education των Η.Π.Α., που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να φέρει στην Ελλάδα τους καθηγητές ελληνικών σπουδών στα Πολιτειακά Πανεπιστήμια του Ohio και του Missouri-St Louis,ειδικευμένους στα θέματα ελληνικής μετανάστευσης και διασποράς, κ.κ. Γιώργο Αναγνώστου και Νίκο Πουλόπουλο, οι οποίοι θα είναι και μεταξύ των κύριων εισηγητών.
19.5
«Ο Αμερικάνος» Θεατρικό αναλόγιο (δραματοποιημένη αφήγηση του διηγήματος του Α. Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θ. Σαράντου)
20.5
«Ταξισυνειδησία» Προβολή ντοκυμαντέρ για την άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού
ριζοσπαστισμού στις ΗΠΑ (σκηνοθεσία Κ. Βάκκα, σενάριο Κ. Βάκκα, Κ. Καρπόζηλου)
19.5 Εγκαίνια
« Έλληνες στην Αμερική σήμερα: φωτογραφικές ταυτότητες»
Έκθεση φωτογραφίας
Διοργάνωση: Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Α.Π.Θ., ‘Ιδρυμα Fulbright για την Ελλάδα, MESEA (Multi Ethnic Studies Europe and the Americas), Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων
Το συμπόσιο θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Συνεχίζονται οι εκθέσεις:
AstronART-δημιούργησε τον κόσμο που θέλεις να ζεις έως τις 27 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παρουσίαση του AstronART project και έκθεση εικαστικών διαδραστικών έργων με Νέα Ψηφιακά Μέσα παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στα εργαστήρια του AstronART.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017, Έκθεση των Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. έως τις 25 Μαΐου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
*Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00 / Παρασκευή 10:00-19:00 / Σάββατο 10:00-18:00 / Κυριακή 11:00-15:00, Ελεύθερη είσοδος
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου πάει Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά
Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το «κρυφό» μουσείο της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης ετοιμάζει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, 11.00 το πρωί, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).
Ο αρχαιολόγος Γιώργος Σκιαδαρέσης και ο αρχιτέκτονας Ζάχι Αλ Σααγιάχ μας ξεναγούν και συζητούν με τους επισκέπτες για το εικοσαετές πολυσχιδές έργο (ανασκαφικό, αναστηλωτικό, ερευνητικό και εκθεσιακό) της Ρωμαϊκής Αγοράς. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη «Εκτός των τειχών» της και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά άνω των 12 ετών. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.
Συνάντηση στην είσοδο της Αρχαίας Αγοράς Με προεγγραφή
*Σάββατο 20 Μαΐου 2017, Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά, Ώρα: 11.00 πμ, Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου, Νικάνορος 3, τηλ. 2310324666
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης “μιλάει για εκείνα που δεν λέγονται”
Το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει μαζί του την ιστορία του σινεμά παίρνοντας μια γεύση από την έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι» και βλέποντας ένα φιλμ-αριστούργημα στον χώρο του Μουσείο Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Φέτος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει ως θέμα των δράσεων του εορτασμού το σκεπτικό «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με βάση λοιπόν αυτή τη θεματική, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 το Μουσείο Κινηματογράφου προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί στους χώρους του συμμετέχοντας σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο «Ανείπωτες ιστορίες στο πανί», με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα:
Πέμπτη 18/5
08:30 – 16:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»
Παρασκευή 19/5
08:30 – 22:00 Ελεύθερη είσοδος στο μουσείο και περιήγηση στους χώρους του και στην έκθεση «Χωρίς μαχαίρι και πιρούνι»
18:00 Οργανωμένη ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο
19:00 Κινηματογραφικό εργαστήρι: με αφορμή κινηματογραφικές αφίσες και σκηνές από σπουδαίες ταινίες που πραγματεύονται τις αμφιλεγόμενες πλευρές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, οι επισκέπτες παρακινούνται να αφηγηθούν προσωπικές ιστορίες τους. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
20:00 Προβολή της ταινίας Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι (αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
*Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Μαϊου, στο Μουσείο Κινηματογράφου (Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398). Είσοδος ελεύθερη.
Το ΜΦΘ συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Ανείπωτες ιστορίες και αμφιλεγόμενα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στις 19:00. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η είσοδος στο ΜΦΘ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2017 ΣΤΟ ΜΦΘ
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
Ξενάγηση στην έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας», 19:00
Στο πλαίσιο της φετινής θεματικής, το ΜΦΘ προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί την έκθεση Πορτραίτα Ιστορίας της Βούλας Παπαϊωάννου και του Δημήτρη Χαρισιάδη, που κατέγραψαν με τον φακό τους τις δύσκολες δεκαετίες της Κατοχής, του Εμφυλίου και της Ανασυγκρότησης στην Ελλάδα. Ο ένας εκ των δύο επιμελητών της έκθεσης Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960. Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, Μανώλης Σκούφιας, θα ξεναγήσει το κοινό σχολιάζοντας την εποχή και τα ιστορικά θέματα που θίγονται από τους δύο φωτογράφους. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν έργα, όπως τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα Μαύρο Λεύκωμα της Βούλας Παπαϊωάννου και Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.
«Αμφιλεγόμενες ιστορίες» – Συζήτηση με το κοινό, 20:00
Μετά την ξενάγηση, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχουν ο διδάκτωρ φωτογραφίας και επιμελητής της έκθεσης «Πορτραίτα Ιστορίας», Μανώλης Σκούφιας, ο υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και μέλος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ιστορικός, Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού.
Με αφορμή τις φωτογραφίες της έκθεσης, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με ιστορικά γεγονότα μια ολόκληρης εποχής που δοκίμασε σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο την Ελλάδα. Θα σχολιαστεί η στάση των δύο φωτογράφων απέναντι σε αυτά τα γεγονότα, καθώς και ο τρόπος που επέλεξαν να τα αποτυπώσουν στο έργο τους. Επίσης, θα συζητηθούν γενικότερα θέματα, τα οποία στον χώρο του πολιτισμού θεωρούνται αμφιλεγόμενα και ενίοτε διχαστικά για το ετερόκλητο κοινό του εκάστοτε πολιτιστικού χώρου.
Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, η είσοδος στο ΜΦΘ θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
*Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ώρα: 19:00, Είσοδος ελεύθερη
Το Τελλόγλειο γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις του, καθώς και ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο «Τα πορτρέτα μιλούν», το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 9.00 έως τις 22.00 με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα:
Οι επισκέπτες του Τελλογλείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις «Επιλογές ενός τολμηρού συλλέκτη. Συλλογή Σταύρου Τσιγκόγλου» και «Κώστας Κοντογιάννης: 1926 – 2000». Θα γίνουν δύο δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις, στις 17.30 και στις 19.30.
Στις 18.00 θα γίνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα πορτρέτα μιλούν». Αντλώντας έμπνευση από το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», το οποίο επέλεξε για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το πρόγραμμα στοχεύει να ζωντανέψει ανείπωτες ιστορίες και βιωματικές αφηγήσεις που βρίσκονται φυλαγμένες σε έργα των δύο φιλοξενούμενων εκθέσεων του Τελλογλείου. Τα πορτρέτα των εκθέσεων εξιστορούν κρυμμένες ιστορίες και καλούν τα παιδιά μέσα από ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα να τις ανακαλύψουν.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. Η είσοδος και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
*Πέμπτη 18 Μαϊου 2017. Από τις 9.00 έως τις 22.00. Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Με ελεύθερη είσοδο.
Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, στις 19:00, στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, το σύνολο “Μουσικές του κόσμου” του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει “Γκρεκάνικα έθιμα της Κάτω Ιταλίας”.
Η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας των Γκρίκο – κύρια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας- είναι βαθιά συγκινητική. Στους ήχους αυτής της γλώσσας αναγνωρίζουμε αυτούσιες ελληνικές λέξεις, που ξεκινούν από τον 8ο αιώνα π.χ., με τον αρχαιοελληνικό αποικισμό της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας.
Την ξεχωριστή αυτή στιγμή της δύναμης του Ελληνικού στοιχείου, ζωντανεύουν στην παράστασή τους το σύνολο “Μουσικές του κόσμου” που επιμελούνται οι καθηγήτριες Λουκία Σβορώνου, Ελένη Καρπίδα και Ευαγγελία Μητσοπούλου. Συμμετέχουν φιλικά ο γνωστός ερμηνευτής Ανδρέας Καρακότας και οι Grikanta, το ελληνο-ιταλικό παραδοσιακό μουσικό σχήμα που ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια της νότιας Ιταλίας και ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2015 από τον Pierpaolo Sicuro. Η εκδήλωση αποτελεί μία από τις δράσεις του Πολεμικού Μουσείου σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Θεσσαλονίκης.
Θα προηγηθεί ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης από προσωπικό του Μουσείου. Ώρα έναρξη της ξενάγησης η 18:00.
*19 Μαΐου 2017, Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Ξενάγηση: 18.00, Εκδήλωση: 19.00, Είσοδος ελεύθερη
Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου 2017, διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις μας που θα πραγματοποιηθεί στις 21.05.2017 στο Μουσείο μας.
Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται! Τι θα μας παρουσιάσει άραγε το Μουσείο με άξονα τις συλλογές του; Τι ιστορίες θα μας πει; Ποια αντικείμενα θα φανερωθούν;
*21/5/2017, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, [email protected], Τηλ. 2310913047
Τα Μουσεία της Ημαθίας μιλούν για εκείνα που δε λέγονται
Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων κλείνει φέτος 40 χρόνια και την Πέμπτη 18 Μαϊου τα μουσεία σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν για μια ακόμη χρονιά, υπενθυμίζοντας το ρόλο τους ως φορέων πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.
Φέτος, το ειδικό θέμα του εορτασμού είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Με την επιλογή του θέματος αυτού, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το ρόλο των μουσείων ως χώρων διαμεσολάβησης και διαλόγου, μέσω της κατανόησης δύσκολων, αντιφατικών και σύνθετων πτυχών της ιστορίας.
Η Τετάρτη 17 Μαΐου στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών θα είναι αφιερωμένη στο «Τέλος των Τημενιδών». Την τραγική ιστορία του τέλους της Μακεδονικής Δυναστείας των Τημενιδών θ’ αφηγηθεί η αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου με θεματική ξενάγηση, ενώ παράλληλα δημιουργικό εργαστήριο πάνω στην ίδια θεματική θα πραγματοποιήσει η μουσειοπαιδαγωγός Φώτω Παπαργυρούδη στο νέο κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών για το Γυμνάσιο της Βεργίνας.
Την Πέμπτη 18 Μαϊου, ημέρα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18:00 η θεματική ξενάγηση με τίτλο «Δούλοι στην αρχαία Βέροια: από τον αποκλεισμό στην κοινωνική ένταξη» θα πραγματοποιηθεί για το ευρύ κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας από τον αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας δημιουργικά εργαστήρια της σύνθετης αυτής θεματικής θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο από την κ. Παπαργυρούδη για το Μουσικό Γυμνάσιο Βέροιας και για ομάδα προσφύγων από το Γυμνάσιο των Καβασίλων.
Το Σάββατο 20 Μαϊου, γιορτάζοντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων, στις 11:00 στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, η αρχαιολόγος Μαρία Χειμωνοπούλου θα αφηγηθεί ακραίες «Ιστορίες ασκητισμού και αγιοσύνης», για τους σαλούς αγίους, τους στυλίτες και τους δενδρίτες ασκητές.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Μουσείων της Ημαθίας θα κλείσουν το Σάββατο 27 Μαΐου με μια ομιλία με τίτλο «Εξωτισμός και δούλοι στην οθωμανική Βέροια» στο αμφιθέατρο του νέου κτιρίου του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών στις 20:00 από το συγγραφέα και δικηγόρο Γιώργο Λιόλιο.
Υπενθυμίζουμε πως παράλληλα με τις εκδηλώσεις του εορτασμού, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, από την Τετάρτη 17 Μαϊου και για ένα μήνα, παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Εαρινές Συμφωνίες» της εικαστικού Βασιλικής Σιδηροπούλου – Καραμήτσου, με έργα που συνομιλούν με την τεχνική του Jackson Pollok, αλλά και με παραδοσιακούς δρόμους της ζωγραφικής των Σούφηδων.
*Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τηλ. 23310 92347
Δείτε το πρόγραμμα όλων των εκδήλωσεων της χώρας εδώ