Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 (16-19/10)
Μ ένα ρεκόρ, αυτό της μεγαλύτερης συμμετοχής χωρών, ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 (16-19 Οκτ) που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης αε και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, στον Θερμαϊκό Κόλπο. Οπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας(FISA) στους αγώνες της […]
Μ ένα ρεκόρ, αυτό της μεγαλύτερης συμμετοχής χωρών, ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 (16-19 Οκτ) που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης αε και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Οπως ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωπηλασίας(FISA) στους αγώνες της Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος περίπου 400 κωπηλάτες από 23 χώρες. Οι συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 έχουν ξεπεράσει κατά τρεις τις χώρες που είχαν λάβει μέρος στην προηγούμενη διοργάνωση στο Χέλσινγκμποργκ της Σουηδίας και κατά μία τις συμμετοχές στο Μπάρι της Ιταλίας το 2011.
Οι αποστολές των αθλητών που θα πάρουν μέρος θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Θεσσαλονίκη το διήμερο Τρίτη (14/10) και Τετάρτη (15/10), ημέρα που έχει οριστεί να ξεκινήσουν και οι προπονήσεις των συμμετεχόντων πληρωμάτων στα νερά του Όρμου της Θεσσαλονίκης.
Η τελετή έναρξης έχει οριστεί την Πέμπτη (16/10) στις 7 μμ στο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης όπου θα γίνει και η τελετή υποδοχής από την Δημοτική Αρχή για τα 137 πληρώματα απ όλο τον κόσμο.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δρώμενα που σχετίζονται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και το θαλάσσιο στοιχείο που την περιβάλλει.
Οι χώρες που παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας είναι οι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Μ.Βρεττανία, Γερμανία, Χονγκ-Κονγκ, Ουγγαρία, Ιρλανδία,Ιταλία, Περού, Νορβηγία, Ρωσία, Ελβετία, Σουηδία, Μονακό, Ουκρανία, Βέλγιο και Ελλάδα.
Την ελληνική ομάδα συγκροτούν 18 πληρώματα με 47 αθλητές (16 γυναίκες -31 άνδρες) οι οποίοι προέρχονται από κωπηλατικούς συλλόγους όλης της χώρας και σ αυτούς συμπεριλαμβάνονται Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. Με διαφορετικά πληρώματα θα συμμετέχουν οι Ολυμπιονίκες του Λονδίνου Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου και οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές (ασημένιοι στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας) αδελφοί Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του σκιφ, του διπλού σκιφ και του τετραπλού σκιφ σε άνδρες και γυναίκες. Ολα τα αγωνίσματα θα διεξαχθούν στην θαλάσσια περιοχή του Λευκού Πύργου με διαδρομές που θα ξεκινούν από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως το Λιμάνι, από το Λιμάνι στον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης και τερματισμό το σημείο εκκίνησης(άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου).
Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους προκριματικούς ανδρών και γυναικών σε διαδρομές 4000 μέτρων και τελικούς(C) σε διαδρομή 6000 μέτρων.
Το Σάββατο είναι η ημέρα των τελικών(Β και Α) και οι τελετές νίκης του κάθε αγωνίσματος. Στις 7 μμ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και οι απονομές των μεταλλίων στους νικητές των αγωνισμάτων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με γιορτή των αθλητών και των εθελοντών.
Ρεκόρ κι από τους Εθελοντές
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 στον Θερμαικό Κόλπο δημιουργεί κι ένα άλλο σημαντικό ρεκόρ για τα κωπηλατικά δεδομένα στην Ελλάδα καθώς περισσότεροι από 130 εθελοντές και εθελόντριες από όλα τα σημεία της χώρας αλλά και από το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση.Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει κατά πολύ κάθε προηγούμενη αντίστοιχη συμμετοχή σε διεθνή κωπηλατικά γεγονότα που φιλοξένησε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.
Η «χρυσή ομάδα» του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας αποτελείται από φίλους του αθλήματος αλλά και του εθελοντισμού από 15 έως 60 ετών, άνδρες και γυναίκες που διαμένουν όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για την διοργάνωση θα έρθουν στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενταχθούν στην εθελοντική ομάδα φίλοι της κωπηλασίας από την Ισπανία, την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή σχολείων της Θεσσαλονίκης που θα εκπροσωπηθούν από μαθητές εθελοντές στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα όπως τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, το Αμερικανικό Κολλέγιο και η Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει την διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας 2014 με συνδιοργανωτές την Μητροπολητική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης αε και την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων. Τo ΠΠΠΚ2014 υποστηρίζεται από τον Οργανισμό “Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ και του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού (ΓΓ Αθλητισμού).
ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Η παράκτια κωπηλασία είναι η περιπετειώδης πλευρά της κωπηλασίας. Αυτή περιλαμβάνει κωπηλασία κατά μήκος της θαλάσσιας ακτής και ανοιχτά και είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του αθλήματος στις τάξεις των απανταχού κωπηλατών. Είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των ήρεμων νερών Ολυμπιακού στυλ που ακολουθεί μία ευθεία αγωνιστική γραμμή. Οι κωπηλάτες της παράκτιας κωπηλασίας συχνά προτιμούν τα άγρια νερά που προσθέτουν μία ολοκληρωτικά νέα διάσταση στο άθλημα αναζητώντας τη συναρπαστική πλευρά της κωπηλασίας σε ακραίες συνθήκες.
Η παράκτια κωπηλασία είναι πιο προσιτή από την κωπηλασία σε ήρεμα νερά, λόγω και της διαφορετικότητας του εξοπλισμού της. Τα στάνταρτ σκάφη είναι μονά, διπλά και τετραπλά σκιφ πηδαλιουχούμενα. H γνώση του χειρισμού σκάφους της Ολυμπιακής κωπηλασίας δεν επαρκεί για να γίνει κάποιος καλός κωπηλάτης της παράκτιας. Τα πληρώματα πρέπει να έχουν επίγνωση των παλιρροιών και των ρευμάτων, να γνωρίζουν το τοπογραφικό του στίβου και να ξέρουν τι να κάνουν στην μέση της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε περίπτωση κακοκαιρίας.
Οι αγώνες της Παράκτιας Κωπηλασίας διεξάγονται σε θαλάσσιες περιοχές και έχουν την μορφή τριγώνου ή παραλληλόγραμμου, περίπου όπως στους αγώνες ιστιοπλοΐας, προκειμένου οι αγωνιζόμενοι να αλλάζουν κατευθύνσεις και να αντιμετωπίζουν συνεχώς διαφορετικές θαλάσσιες συνθήκες.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι στίβου, ωστόσο στον Θερμαϊκό θα έχει τη μορφή παραλληλόγραμμου προκειμένου να εκτείνεται κατά μήκος όλης της παραλιακής ζώνης και να είναι ορατοί οι αγώνες στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Στο σημείο εκκίνησης-τερματισμού (άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) θα υπάρχει στο πλακόστρωτο της παραλίας ειδική διαρρύθμιση με περίφραξη για λόγους ασφάλειας και διευκόλυνσης των κωπηλατών,των συνοδών τους, των διαιτητών και των εκπροσώπων των ΜΜΕ.Οι θεατές μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες από σημεία της παλιάς και νέας παραλίας κι από εξέδρα που θα στηθεί.
*16-19/10, Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου